Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Mobiililaajakaistat ja niiden toimivuus

hartzu

KonsoliFIN Alumni
Melko eeppisiä lukemia Saunalahden 3G-liittymän nopeudesta Helsingissä:

ping 500ms
UL 0.10 Mpbs
DL 0.10 Mbps

Tämä siis "jopa 15 Mbit/s" ja "vaihteluväli Nopsa-liittymällä 0,4 - 6 Mbit/s." tarjoavasta Nopsa-liittymästä useampaan kertaan mitattuna.

Vaikea kyllä suositella 3G:tä mihinkään muuhun kuin backup-liittymäksi.
 
Vastaus: Nettiyhteys mokkulan avulla PS3:lle?

Heh oma saunalahti taas antaa sen 2-7 megaa. Aikoinaan kun kiinteää nettiä ei ollut niin latasin tämän avulla lord of the rings onlinen tasasella 1mbs vauhdilla. Mitä nyt 25 gigan kokoinen pakkaus tuli yön aikana :eek: Pingi pyörii siinä 100ms eli jotenkin pystyy pelejä pelailemaan, mutta ei mitenkään suurella nautinnolla.
 
Vastaus: Nettiyhteys mokkulan avulla PS3:lle?

Melko eeppisiä lukemia Saunalahden 3G-liittymän nopeudesta Helsingissä:

Mikähän on suoritinlaitteena, mokkula vai puhelin? Ja jos mokkula, niin mikä malli? Itellä tuo (nopsakohan se oli) on aina toiminut vähintään n. kolme megaisena, joskus vetelee kympin pintaan kevyesti. Pingit sata tai alle, useimmiten. Todella harvoin on ollut edes siellä 150ms. Ja nyt pitää ottaa huomioon, että asun korvessa. En sitten tiedä kuinka lähellä tuo tukiasema lienee.

Nyt tosin jouduin wippies-höskän takia vaihtamaan vanhempaan mokkulaan, joka on lievästi hitaampi.

Edit: vanhempi mokkula heittää 3.04 downloadiin ja ping on 101ms.
 
Vastaus: Nettiyhteys mokkulan avulla PS3:lle?

Mikähän on suoritinlaitteena, mokkula vai puhelin?

iPad on laitteena, ja aika johdonmukaisesti sieltä tuollaista nopeutta valuu. Tukiasemia on lähettyvillä useita, joten veikkaisin syynä olevan johonkin kaukana olevaan tukiasemaan kytkeytyminen tai sitten naurettavan ylikuormitettu tukiasema. Silloin tällöin tulee jopa 3Mbps nopeuksia, mutta ei edes joka päivä.

Onneksi oikeaa netin virkaa hoitaa ihan muu tekniikka, sillä 3G:n epäluotettavuus ja epätasaisuus on aika kammottavalla tasolla, kun jopa Helsingissä kaikkien verkkojen peittoalueella ei parempaan pystytä.

Tein huvikseni vikailmoituksen Saunalahdelle, joten katsotaan mitä siitä seuraa. Muuten joutuu reklamoimaan 13 euron kuukausimaksusta, koska palvelutaso ei ole lähelläkään luvattua.

Toinen karu kokemus mobiililaajakaistan ihanuudesta. Virittelin mökillä Saunalahden Huawei E367 tikkua Nopsa liittymällä varustettuna hieman vanhempaan pöytäkoneeseen.

Tästä hommasta ei tullut mitään, koska koneessa oleva XP ei vaan suostunut asentamaan modeemin ajureita oikein, vaan alkuasennuksen jälkeen tunnistaa laitteen yhä uudestaan ja uudestaan, ja pyysi erikseen ajureita - vaikka ajurit ovat tilin USB-muistissa mukana. Uudempaan läppäriin tikku asentui ja toimi ongelmitta, mutta ei tässä toisessa koneessa lainkaan. Syyksi veikkaan koneen USB-Porttien ja tikun epäyhteensopivuutta, ja tikun pientä toleranssia portin virransyötönheittelyille.

Tätä ennen Nokian CS-19 tikku lähti vaihtoon, koska ei toiminu ollenkaan alun jälkeen.

Rasittavaa ja epäluotettavaa tekniikkaa kaikenkaikkiaan.
 
Vastaus: Mobiililaajakaistat ja niiden toimivuus

Erikoista kyllä; täällä pelittää oikein mainiosti tämä yhteys, en sitten tiedä mikä ongelma lie sinulla tuon kanssa. En oikein muutenkaan ole tutustunut i-laitteiden toimintaan 3g-viritysten kanssa, mutta käsittääkseni useimmilla toiminta on ollut hyvää jos ei parempaa kun perinteisellä tietokone+mokkula kombinaatiolla. Veikkaan että verkkovalintaan liittyvä ongelma, oletko pakottanut yhteyden käyttämään aina sitä nopeinta eli HSDPA-yhteyttä? Voihan tietenkin kyseessä olla myös ylikuormitus, mutta en pidä sitä kovinkaan mahdollisena skenaariona.
 
Vastaus: Mobiililaajakaistat ja niiden toimivuus

Veikkaan että verkkovalintaan liittyvä ongelma, oletko pakottanut yhteyden käyttämään aina sitä nopeinta eli HSDPA-

iVehkeissä ei moisia voi valita, ei ainakaan ipadissa. Laite ei myöskään erikseen kerro mikä 3G-tekniikka on käytössä, muuta kuin että 3G-verkossa ollaan.
 
Vastaus: Mobiililaajakaistat ja niiden toimivuus

Testissä iPad (Wi-Fi + 3G) : Macmaa – Apple, Mac, iPod, iPhone, Apple TV, iTunes, App Store, iPad

Kaverilla oli mokkulaongelmia myös, mutta asennettuaan tuolta ohjelman koneelleen, alkoi huawein tikku pelittämään paremmin. Tuollahan on myös joitakin firmware-päivityksiä tikkuihin, mutta sinun tapauksessasi ei taida auttaa. Nokian tikut on kunnon virtasyöppöjä ainakin lukemani mukaan. Itselläni on tuossa uudemmassa ollut myös geneerinen usb-hubi josta lisävirrat verkkovirralla. Ei siis mitään matkatavaraa nuo jotkut mokkulat, vaikka niin annetaan ymmärtää. Taisin lukea tuolta jostakin, että ipad saattaa olla kranttu noiden verkkojensa kanssa, kun ei ole sitä 900MHz tukea. Vai olenko nyt ihan metsässä? En ole ipadeihin tutustunut. :D

Mistä sitä tietää, kyllähän näiden kanssa on tapeltu, mutta aina on lopulta toimineet mukisematta. Päivitystä odotan itsekin tuohon huawein e1820:n, saa nähdä tuleeko koskaan. Samalla wippiesloota lähtee myyntiin tai vaihtoon ja tilalle tulee joko a-linkin wnap, tai eräs toinen 3g-routeri jolla voi jakaa yhteyttä talossa.
 
Vastaus: Mobiililaajakaistat ja niiden toimivuus

Taisin lukea tuolta jostakin, että ipad saattaa olla kranttu noiden verkkojensa kanssa, kun ei ole sitä 900MHz tukea. Vai olenko nyt ihan metsässä? En ole ipadeihin tutustunut.

Ensimmäinen iPad ei tukenut 900mhz verkkoja, mutta tämä uusi iPad 2 tukee, ja se itsellänikin on, joten ongelma on kyllä Sauniksen verkossa.

Mokkulaongelmaan ratkaisuksi taidan ottaa erillisen 3G-reitittimen. Tiedä sitten mitä lisäriemuja niiden myötä tulee eteen. E367:aa taitaa tukea vain A-linkin, Telewellin ja Asuksen laitteet. Kahta ensimmäistä merkkiä kammoksun jo ennestään.
 
Vastaus: Mobiililaajakaistat ja niiden toimivuus

Entä tämä TP-LINK MR-3420?

Omakohtaista kokemusta ei ole, mutta ajattelin laittaa harkintaan tuonkin.

Edit: epäilyttävän halpa tosiaan on. Mutta tuohon hintaan kyllä voisi kokeilla ihan hyvin.
 
Vastaus: Mobiililaajakaistat ja niiden toimivuus

TP-LINK voisi olla ihan varteenotettava vaihtoehto, etenkin tuohon hintaan. Muita vaihtoehtoja on ASUS RT-N13U joka sekään ei maksa kuin reilun 60 euroa, samanhintainen A-Link WNAP, Zyxel NBG4115 tai sitten Telewell TW-3G. Muista 3G-reitittimistä/tukiasemista en ole Huawei E367 tikun tukea löytänyt.
 
Vastaus: Mobiililaajakaistat ja niiden toimivuus

Itse hommasin vanhemmille tuon A-Link WNAPin. Asennuksessa jouduin turvautumaan A-Linkin supportiin, mutta he opastivat hienosti ja aina tuli vastaus 24h sisällä. Kyse ei ollut sen suuremmasta asiasta kuin yhdestä sarakkeesta mikä meni väärin minulla. Vanhemmillani vain meganen mokkula, joten ei ole oikein pääsyt testaamaan miten se toimisi "oikeasti". Mutta signaalit on hyvät pleikkariin sekä läppäriin. Uskon että se toimisi erittäin hyvin, jos olisi max 13mb mokkula kiinni siinä kyljessä.
 
Vastaus: Mobiililaajakaistat ja niiden toimivuus

Tänään tein lisää mittauksia Saunalahden nopeudesta IPad 2:lla ja keskustassa nopeudet oli parempia, mutta sielläkin oli ajoittain hitautta.

Ennätys oli 5.42/2.02Mbps, 89ms Kauppatorilla kaupungintalon edessä. Muualla jäätiin tästä ja yleensä oltiin 1 ja 2 megan välillä. Heti kun tuli omille huudeille hieman keskustasta pohjoiseen laski nopeudet ja pingit roskaluokkaan.
 
Vastaus: Mobiililaajakaistat ja niiden toimivuus

Naurattaa kyllä tämä Saunalahden/Elisan verkon toimivuus. Kattavuutta tosiaan löytyy hienosti ja syrjäisempikin maan kolkka saa 3G-yhteyden, mutta jostain syystä meikäläisen alueella Helsingissä nopeus on onnetonta.

Viikonlopunna mittailin nopeuksia kirjaimellisesti keskellä ei mitään, eli kanta-Hämeen maaseudulla, jossa verkko kuuluu 900Mhz taajuudella, mutta mitään täysin signaalipalkkeja ei saa. Siirtonopeudet olivat kuitenkin huomattavasti paremmat kuin täällä Helsingissä vaihdellen 2 ja 3 megan välillä.

Edelleen kotikulmilla yli megan nopeus ja alle 200ms ping on suuri yllätys :/

Samassa paikassa landella Soneran verkossa olevilla laitteilla oli vaikeuksia pitää 3G-verkkoyhteyttä yllä ollenkaan, vaikka virallisesti sielläkin Soneran 3G peittoa löytyy 900Mhz taajuudella.
 
Vastaus: Mobiililaajakaistat ja niiden toimivuus

hartzu: Landellahan on luonnollisesti vähemmän verkon käyttäjiä, kuin siellä isolla kirkolla.. Itse joskus hommasin Soneralta 3G läppärin. Testailin sitä viikon ja soitin Soneralle vikailmoituksen. Sieltä tuli sitten viesti, että on niin paljon käyttäjiä alueella/tukiasemia liian vähän. Sen takia takkuilee. Toki sain sen 3G -yhteyden purettua sopimuksesta tämän takia.
 
Vastaus: Mobiililaajakaistat ja niiden toimivuus

hartzu: Landellahan on luonnollisesti vähemmän verkon käyttäjiä, kuin siellä isolla kirkolla.

Kyllä, mutta kapasiteettiäkin on sen mukaisesti. Helsingin keskustassa en ole ongelmia havainnut, jossa käyttäjiä on varmasti enemmän kuin muualla, ainoastaan keskustasta hieman pohjoiseen.

Helsingissä missä tahansa paikassa on "kuuluvilla" useita tukiasemia, joten siinä mielessä ruuhkaa ei pitäisi juuri pystyä syntymäänkään.
 
Vastaus: Mobiililaajakaistat ja niiden toimivuus

Siirtonopeudet olivat kuitenkin huomattavasti paremmat kuin täällä Helsingissä

Samantapaisia havaintoja. Ilmeisesti juuri tämä kaistan jakajien vähäisyys kontrana stadi tekee 3G:stä käyttökelpoisen siellä mökillä. iPad2 lunasti kyllä paikkansa saunavihdan ja halkomakirveen välistä.
 
Vastaus: Mobiililaajakaistat ja niiden toimivuus

Samantapaisia havaintoja. Ilmeisesti juuri tämä kaistan jakajien vähäisyys kontrana stadi tekee 3G:stä käyttökelpoisen siellä mökillä

Stadissakin nopeuksissa on suuria vaihteluita, keskustassa saa ruuhka-aikaankin joissain paikoissa hyviä lukemia, ja toisessa kohtaa taas jäädään sinne pseudolaajaistan tietämille.

Landella kyllä ehdottoman hyvä vaihtoehto, sillä kiinteää yhteyttä ei joka paikkaan edes saa vaikka maksaisi, ja toisaalta wanhan ajan ilmajohdot ovat niin vikaherkkiä, ettei ADSL:llä sen kummempiin nopeuksiin päästä.

Mutta palvelun pitäisi olla tasalaatuisempaa. Nyt datasiirtoa ruuvataan heti pienemmälle, jos puhekaista alkaa täyttyä. Se on pidemmän päälle ja käytön laajentuessa melko kestämätön tilanne. Operaattoreiden on pakko investoida myös datayhteyksien hoitoon tukiasemaverkossa, eikä vain rahastaa tukiaseman tyhjäkäynnillä.
 
Vastaus: Mobiililaajakaistat ja niiden toimivuus

Mutta palvelun pitäisi olla tasalaatuisempaa. Nyt datasiirtoa ruuvataan heti pienemmälle, jos puhekaista alkaa täyttyä. Se on pidemmän päälle ja käytön laajentuessa melko kestämätön tilanne. Operaattoreiden on pakko investoida myös datayhteyksien hoitoon tukiasemaverkossa, eikä vain rahastaa tukiaseman tyhjäkäynnillä.

Kyllä! Langaton viestintä pitäisi nyt vähintään suurimmissa kaupungeissa olla sellaisella tasolla, että mistä vain kunnan alueelta voi ottaa nopeat langattomat yhteydet nettiin. Jotenkin käsittämätöntä ettei wifi-yhteyksiä voida tarjota kansalaisille maksutta ihan ytimen alueella, esimerkiksi suosituimmat puistoalueet. Kyse alkaa olla jo siinä määrin merkittävästä perustarpeesta. Alueen kauppiaiden pitäisi sponssata jotain tälläistä sen joulukadun lisäksi. Yksi erittäin hyvä tekijä keskusta-alueen elävöittämiseksi kehätien markettien viedessä asiakkaita.

Meni näköjään hieman sivuun aiheesta, mutta jotain oli samaakin :D
 
Vastaus: Mobiililaajakaistat ja niiden toimivuus

Päätinpä tuossa päivällä katsoa miten oma kännykän netti toimii netti peleissä.
Aluksi laitoin Samsung galaxy S kännykässä mobile ap sovelluksen päälle joka tekee siitä tukiaseman jota muut laitteet voivat käyttää saadakseen nettiyhteyden. Ps3:ssa sitten laitoin asetukset sen mukaan että netti kulkee kännykän kautta.

Modern warfare 2 sisään ja moninpeliä testaamaan, mutta se ei oikein sujunut kun pari kertaa jäi jumiin kun piti netistä ladata tietoja.
Kun se jäi jumiin, kännykässä oli silloin 2g verkko (edge,gprs), testaakseni laitoin kännykän ikkunan vieraan nojaamaan että löytäisi 3g verkon ja se löysi sen jollain ihmeellä. Olin tuota jostain lukenut että kun laittaa esim: mokkulan ikkunan vieraan, signaali paranee.
Sitten 3g verkon avulla pääsin jopa pelaamaan netissä mitään ongelmia, vaikka pelin löytämisessä kesti tavallisesti kauemmin.

Kännykässä on siis Dna:n 384 matkanetti.
 
Vastaus: Mobiililaajakaistat ja niiden toimivuus

Illalla nopeustestejä tehtiin Eläintarhan skeittipuiston kupeessa ja latausnopeudet jäivät jatkuvasti 0.5 megan tuntumaan. Tuuppausnopeus sen sijaan ylitti 2 megaa järjestäen.

Vaikka voisi toisin kuvitella, on 3G datayhteys parhaimmillaan kaupunkien ulkopuolella. Kaupungissa ei näiden kokemusten perusteella tätä voi pääasialliseksi yhteydeksi suositella.
 
Ylös Bottom