Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

PlayStation 5, Xbox Series X, Switch 2 – konsolipelaamisen 9. sukupolvi

Jim Ryanin haastattelua:


Uusia studio ostoksia luvassa sekä viimeisimpänä Haven Entertaiment. Myös PlayStation 3 emulaattori tulossa PlayStation 5:lle?



Yhdysvalloissa taas senaattorit ovat huolissaan mahdollisesta Microsoftin ja Activisionin kaupasta:


Saapa nähdä miten tuo homma etenee, toivon edelleen että Activision siirtyy Microsoftin talliin niin tulevaisuus turvataan studiossa monella tavalla.

Sony laittaa myös 90 kaupanalan työntekijää veks:

 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Yhdysvalloissa taas senaattorit ovat huolissaan mahdollisesta Microsoftin ja Activisionin kaupasta:


Selvästikään siellä ei kalkkikset senaattorit ole hyödyntäneet KonsoliFIN-foorumistien asiantuntijalausuntoja, joiden mukaan tällaiset jättikaupat ovat vain hyväksi kilpailulle. Tai ehkä siellä ei Berniellä ole Game Pass-tilaus vetämässä, niin ei ymmärrä tilannetta? Eiköhän se kauppa mene läpi viimeistään siinä vaiheessa, kun ruskea kirjekuori siirtyy oikeaan taskuun.

No ainakin kauppojen myötä Acti-Blizzun myrkyllinen ilmapiiri paranee, koska Microsoft parantaa haavat...eikun hetkinen!


"...as the studio has struggled with mismanagement, burnout, and workplace toxicity following its 2018 acquisition by Microsoft."
""Our collapse came from within, and we could have used [Microsoft’s] help," they said."
 
Tuo on aika erikoinen näkökanta senaattoreilla. Heidän huolensa on se, että tilanne voi olla huonompi työntekijöiden osalta jos kauppa menee läpi. Ja että Kotick ja kumppanit pääsevät kuin koira veräjästä. Ihan en näe sitä aasinsiltaa, jolla tämä on perusteltavissa. Parempi jatkaa sitten vissiin Kotickin alaisuudessa.

Sitten taas Undead Labs sössi hommansa itse, eikä pyytänyt Microsoftilta tarpeeksi tukea.

Ja jotenkin näissä molemmissa nyt Microsoft on se joka on paha. Ok.

Senaattorithan ajavat tuossa sitä omaa lakialoitettaan, ettei yli 5 miljardin kauppaa saisi tehdä. Tämä jättikokoinen Activision Blizzard -kauppa on hyvä keino nostaa isot kaupat parrasvaloihin. Ihan aiheestakin toki, mutta perustelut kaupan torppaamiselle on ihan mitä sattuu.
 
Viimeksi muokattu:
Saapa nähdä miten tuo homma etenee, toivon edelleen että Activision siirtyy Microsoftin talliin niin tulevaisuus turvataan studiossa monella tavalla.
Itse asiassa Activisionissa ei julkaisijana ole mitään pelastamisen arvoista. Tuon ongelman voisi ratkaista yksinkertaisesti pilkkomalla koko paskan studioiksi ja kauppaamalla ne IP:ineen eniten tarjoaville. Tuo olisi osakkeenomistajillekin varmaan parempi diili, sillä studioiden arvo irrallaan voisi olla suurempi kuin Acti-köntin.
 
Eiköhän se kauppa mene läpi viimeistään siinä vaiheessa, kun ruskea kirjekuori siirtyy oikeaan taskuun.

Pakko ihmetellä miten pienimmän konsoliyrityksen ei annettaisi tehdä tätä ostosta johonkin monopoliin vedoten, koska mitään monopolia ei tässä ole missään nimessä syntymässä. Mutta kerro omin sanoin. Mikä monopoli tässä esimerkissä on sinun mielestäsi syntymässä, johon pitäisi jotain ulkopuolista sääntelyä tulla?

Ja vielä, että lahjuksia on jaettu, jos tämä läpi menee :D

Artikkelista poimittuna:

Microsoft's CEO, Satya Nadella, believes that the deal will go through, which is not a surprise. He said in an interview that, if the deal should materialize, Microsoft will still be number three in terms of market share.
 
Viimeksi muokattu:
Kuten aiemminkin olen kommentoinut, USA:n monopolilainsäädäntö ei ole niin yksinkertaista, että vain johtava markkina-asema olisi merkityksellinen. Kyllä MS:llä on ihan todellinen riski siitä, että kaupat eivät mene läpi ja MS on eri asemassa muihin konsolivalmistajiin nähden johtuen yrityksen koosta ja eri toimialoilla olevista markkina-asemista, vaikka juuri konsolimarkkinoilla MS on pienempi tekijä. Eihän Activision-Blizzard edes ole pelkkä konsolipelien tuottaja, vaan muut toimialat ovat silläkin suuria, eli mobiilipuoli ja PC-pelaaminen. Lisäksi kaupan mittasuhteet ovat sellaiset, että ihan yksinkertaisella pähkäilyllä ei kaikkia eri aspekteja saa hahmotettua. Totta kai Nadella spinnaa kaupan puolesta, olisi aika heikko CEO, jos sanoisi, että se voisi mennä pieleenkin.
 
Eihän Activision-Blizzard edes ole pelkkä konsolipelien tuottaja, vaan muut toimialat ovat silläkin suuria, eli mobiilipuoli ja PC-pelaaminen.

Näissä suljetuissa konsoliympäristöissä voisi jossain määrin sisäisillä kauppapaikoilla määritellä sanellen epäsuotuisasti merkittävässä markkinajohtajan asemassa hintoja (kuluttajille) ja esimerkiksi tuottoja muille osapuolille (mitä kolmannet osapuolet saavat myynneistä), joten se näistä kai kuitenkin merkittävin alusta on, jossa sitä merkittävää kilpailunaseman väärinkäyttöä voitaisiin nähdä. Tästähän on nyt mm. Applea on muistuteltu.

Ja siksi tuo Nadellan kommentti on olennainen. Tässä yhtälössä lopputulos olisi edelleen se, että Microsoftin markkinaosuus on Nintendon ja Sonyn perässä, eikä tämä kyllä markkinoita hetkauta isossa kuvassa yhtään mobiilissa tai PC-maailmassa.

Olisi kyllä erikoinen lopputulos, jos tämä kauppa ei menisi läpi, koska missään nimessä merkittävää markkina-asemaahan tässä ei Microsoft saisi.

EDIT: Ja siis tottakai se on mahdollista, että Yhdysvaltain viranomaiset tekevät päätöksen, ettei Microsoftin pelibisnes saa kasvaa ostamalla Activision-Blizzardia. Mitään järkeä siinä ei tietenkään olisi mistään aidosti määräävään markkina-asemaan liittyvästä näkökulmasta ja se tässä oma pointtini on.
 
Viimeksi muokattu:
Laeissa nyt ei välttämättä ole muutenkaan mitään järkeä, varsinkaan nykytilanteessa, kun lainsäädäntö on mennyt näiltä osin vuosien saatossa aika monimutkaiseksi niin, ettei edes asiaan perehtyneet juristit osaa arvioida lopputulosta. MS:llähän on todella vahvaa osaamista myös näissä asioissa, eli ei siellä ihan sokkona kuitenkaan ole lähdetty ottamaan riskiä.
 
Laeissa nyt ei välttämättä ole muutenkaan mitään järkeä, varsinkaan nykytilanteessa, kun lainsäädäntö on mennyt näiltä osin vuosien saatossa aika monimutkaiseksi niin, ettei edes asiaan perehtyneet juristit osaa arvioida lopputulosta.

No tämä senaattorien huomautus tosiaan liittyy enemmänkin tuohon Kottickin alaisuudessa nähtyyn mätään yrityskulttuuriin, eikä liian suureen markkina-asemaan sinänsä. Siihen miten Activision-Blizzardia on nyt johdettu ei Microsoft ole syyllinen.

Mutta mitä tulee itse tuohon kauppaan ja siihen liittyvään läpimenoon, niin itselleni asia on tältä kannalta selvä:

"Antitrust issues typically arise with horizontal mergers, where a company acquires a competitor, as these mergers limit competition in that particular market. For example, Microsoft buying Sony," attorney Kellen Voyer, founder of Voyer Law, told PC Gamer. "Vertical mergers, where a company purchases a downstream company that provides a different function, such as one of its suppliers, may also attract antitrust review but the anticompetitive nature of the transaction is not as clear and there’s a better chance of passing review on this basis."

Lähde: https://www.pcgamer.com/will-micros...rd-go-through-games-lawyer-thinks-its-likely/
 
Pakko ihmetellä miten pienimmän konsoliyrityksen ei annettaisi tehdä tätä ostosta johonkin monopoliin vedoten, koska mitään monopolia ei tässä ole missään nimessä syntymässä. Mutta kerro omin sanoin. Mikä monopoli tässä esimerkissä on sinun mielestäsi syntymässä, johon pitäisi jotain ulkopuolista sääntelyä tulla?
Microsoftin luonnehdinta "pienimmäksi konsoliyritykseksi" on jo aika huvittavaa. Kyseessä on kuitenkin yksi teknologialan isoimmista megakorporaatiosta, joka on ostamassa itselleen valtavan markkinaosuuden toimialalla, jolla ei ole lähellekään vastaavan kokoluokan kilpailijaa.

Ei kilpailulainsäädönnöllä estetä pelkästään puhtaiden monopolien syntymistä, vaan pyritään myös pitämään toimialojen kilpailuasetelmat sellaisina, ettei yksi gorilla pysty dominoimaan koko toimialaa kirjaimellisesti ostamalla markkinaosuutta.

Tämä kaupan myötä alalle syntyisi yksi moninverroin koko muuta toimialaa suurempi toimija, joten ymmärrettävästi kilpailuviranomaiset tällaisesta huolestuvat ja ihan syystäkin.
 
Tämä kaupan myötä alalle syntyisi yksi moninverroin koko muuta toimialaa suurempi toimija, joten ymmärrettävästi kilpailuviranomaiset tällaisesta huolestuvat ja ihan syystäkin.

Millä mittarilla tämän kaupan lopputuloksena toimialalle syntyy muuta toimialaa suurempi toimija?

Ja eikö kannattaisi odottaa kilpailuviranomaisten ns. rutiiniprosessin lopputulema ennen kuin julistaa "syystä huolestumista"?

Microsoftin luonnehdinta "pienimmäksi konsoliyritykseksi" on jo aika huvittavaa.

Huvittavan lisäksi se on myös fakta. Microsoft on kolmanneksi suurin konsolifirma Nintendon ja Sonyn jälkeen.
 
Millä mittarilla tämän kaupan lopputuloksena toimialalle syntyy muuta toimialaa suurempi toimija?

Markkina-arvot:
Sony $130 miljardia
Nintendo $61 miljardia
EA $36 miljardia
Microsoft $2400 miljardia (ilman Activisionia)

Liikevaihto:
Sony $83 miljardia
Nintendo $16 miljardia
EA $5.5 miljardia
Microsoft $168 miljardia (ilman Activisionia)

Ei ole olemassa mitään erillistä Microsoft Xbox tms. yritystä, vaan se on osa Microsoftia. Se, että MS ei ole onnistuvat valtaamaan markkina-asemaa enempää pelkällä orgaanisella kasvulla ei tee siitä "pientä" toimijaa. Itsenäisenä yhtiönä "Xbox Oy" ei olisi koskaan pystynyt ostamaan Activisionia.

Gorilla MS on jo nyt kaikkiin muihin verrattuna, mutta tämä on ensimmäinen kerta kun he käyttävät kokoaan ostamaan ison osan pelialan markkinaosuudesta.
 
Ei ole olemassa mitään erillistä Microsoft Xbox tms. yritystä, vaan se on osa Microsoftia.

Omasta mielestäni tässä tilanteessa, nimenomaan tällä kyseisellä alalla ja erityisesti tällä alalla kilpailun näkökulmasta, ei nyt tässä synny mitään yhtäkkistä muuta toimialaa suurempaa toimijaa - kuten sinun argumenttisi kuului. Microsoft Gaming, jota Phil Spencer kipparoi toimitusjohtajana, on se Microsoftin BU, jota kilpailun kannalta tulee käsitellä ja se joka tässä potentiaalisesti kasvaisi niin suureksi, että se vääristää kilpailua.
Jos Microsoftin muun bisneksen menestyksen vuoksi on heidän laitonta kilpailla peli- ja konsolibisneksessä, niin se oli sitä jo ennen tätä ostosta.

Ja jos tähän kauppaan pitäisi puuttua ulkopuolisten viranomaisten siksi, että MS on niin menestynyt yritys, niin olen ehkä ymmärtänyt väärin, mitä kilpailuviranomaiset näissä caseissa tutkivat. Kyse kun on kuitenkin vapaista markkinoista, joten haluaisin lähinnä kuulla vähän liikevaihtoa tarkemman näkemyksen siitä, että miten tämä kyseinen kauppa tuhoaa alalla kilpailun - ihan siis käytännössä?

Ja mitä tulee isoimpiin yrityksiin pelialalla liikevaihdon mukaan, niin Tencent olisi edelleen suurin (jostain syystä et maininnut), Sony olisi toinen ja ilmeisesti Microsoft Gaming kasvaisi sitten kolmanneksi suurimmaksi. Se missä tosiaan markkina-asemaa voi väärinkäyttää hyväkseen on nimenomaan konsoleiden suljetut kauppapaikat ja tässä alan yksityiskohdassa Xboxit ovat markkinaosuudeltaan niin ikään kolmanneksi suurimpia - ennen ja jälkeen kauppojen.

**

Joten vaikka monella on selkeitä antipatioita Microsoftia kohtaan, niin edelleenkään pelkällä MS-vihalla ei kilpailuviranomaisten päätöksiä tehdä (ainakaan toivottavasti).

Activision-Blizzardia on vaivannut jo pitkään staattisuus ja he ovat polkeneet näin ulkopuolisen silmin taiteellisesti paikallaan jo pitkään. Ainakaan minulle henkilökohtaisesti ei jättifirma ole ollut kiinnostava pitkään aikaan ja johdon epäammattimaisuus on vain viimeinen naula arkkuun. Firma on syöksykierteessä, jos yhtään katsoo pidemmälle horisonttiin ja yrityksen myynti on oikeastaan ainoa vaihtoehto. Ja tässä hinnassa näkyy, että MS ostajana haluaa uskoa parempaan huomiseen uusien tuulien puhaltaessa ja toisaalta heillä on oman tilauspalvelu-strategiansa kautta tarve laajentaa inhouse tuotantoaan isosti. Riskejä on isosti ja melkein jopa todennäköisemmin tämä bisnesriski polttaa näpit kuin johtaa MS:n nousuun markkinajohtajaksi peli- ja konsolibisneksessä - monopoleista nyt puhumattakaan.
 
Ylös Bottom