FAQ: PlayStation Plus

Status
Uusia vastauksia ei voi lisätä.

TT-2k

Päämoderaattori
Ylläpitäjä
HUOM! FAQin tietoja on edellisen kerran päivitetty ennen PS4-vuosia. Moni asia ei enää pidä paikkansa. Valitettavasti en ole jaksanut FAQia päivittää.

Q: Mikä on PlayStation Plus?
A: PlayStation Plus on tilauspalvelupaketti, joka tarjoaa erilaisia lisäominaisuuksia PlayStation Network -verkkoon.

Q: Joudunko nyt siis maksamaan verkkopelaamisesta?
A: Et. Verkkopelaaminen on ilmaista PlayStation Networkissa myös PlayStation Plus -palvelun julkaisun jälkeenkin.

Q: Tuleeko PlayStation Plus -palvelun myötä cross-game voice chat ja party-toiminnot?
A: Ei tule.

Q: Mitä PlayStation Plus -palveluun normaalisti kuuluu?
A: Palveluun kuuluu automaattiset peli- ja käyttöjärjestelmäpäivityksien lataukset, Online Storage -verkkotallennuspalvelu, kuukausittain vaihtuva vain Plus-jäsenille tarkoitettu tarjonta (ml. alennuksia tuotteista) PlayStation Storessa sekä pelien kokeiluversioita. Näiden lisäksi Plus-jäsenet saattavat aina silloin saada tällöin saada jonkin pelin demon muita aiemmin tai päästä tulevan pelin betatesteihin mukaan.

Q: Mitä kuukausittaiseen tarjontaan kuuluu?
A: Aiemmin siihen kuului normaalisti vähintään neljä peliä (yleensä yksi PSN-peli, yksi PlayStation 1 -peli ja kaksi Minis-sarjan peliä), avatar-kuvia/dynaamisia teemoja sekä yksi niin sanottu full game trial -kokeiluversio.

Kesäkuusta 2012 alkaen tähän tuli muutos. Plus-jäsenille on jatkossa jaossa pelejä kolmessa kategoriassa:

  • PlayStation®Plus Game of the Month; kuukausittain vaihtuva kuukauden PS3/PSN-peli
  • PlayStation®Plus Games Catalogue; 6 vaihtuvaa PS3/PSN-peliä, joista 2 pisimpään jaossa ollutta vaihtuu uusiin 4 viikon välein ja 3 vakiopeliä (inFamous 2, LittleBigPlanet 2, Motorstorm: Apocalypse), jotka pysyvät jaossa vuoden; yksi pelipari on siis saatavilla 12 viikon ajan, jonka jälkeen se vaihtuu uuteen pelipariin
  • PlayStation®Plus Presents; silloin tällöin julkaistavia pienempiä (indie)pelejä, saatavilla 8 viikon ajan

Eli joka kuukausi tulee vähintään yksi uusi peli ja sen lisäksi 4 viikon välein kaksi muuta. Ja liittyipä Plus-jäseneksi missä vaiheessa tahansa, on aina vähintään 10 peliä heti tarjolla ilman lisämaksua. Plus-tarjonnan julkaisurytmiä selventävä taulukko löytyy täältä.

Marraskuussa 2012 Plus-palvelu tuotiin myös PlayStation Vita -järjestelmälle. Vitaa käyttäville Plus-jäsenille tarjotaan maksuttomia Vita-pelejä, Online Storage -pilvitallennus, automaattiset päivitykset ja alennuksia tietyistä Vita-tuotteista.

Näiden lisäksi tulee vain Plus-jäsenille tarkoitettuja tilapäisiä alennuksia peleistä ja/tai niiden lisäosista. Jotkin lisäosat saattavat olla täysin ilmaisia, jotkin ovat alennuksessa. Alennus on aina vähintään 10 prosenttia tuotteen normaalista hinnasta.

PS1-, PS2- ja minis-pelejä ei enää jaeta kuin poikkeustapauksissa.

Q: Mistä tiedän, mitä etuisuuksia Plus-jäsenille on tarjolla ja tulossa?
A: Parhaiten tiedon löytää virallisesta PlayStation.Blogista. Tiedot lisätään myös PlayStation Plus -ketjuun.

Q: Tuleeko joka kuukausi eri pelit ja tarjoukset?
A: Kyllä. Tarjonta muuttuu joka kuukausi, joten vuodessa saa (vähintään) 64 (ml. Vita-pelit) eri peliä ja ison nipun erilaisia alennuksia sekä ilmaisia avatar-kuvia, teematiedostoja ja DLC-lisäsisältöä.

Q: Enkö siis saakaan ladata Storesta kaikkea ilmaiseksi?
A: Et. Tuotteet jotka eivät ole Plus-tarjonnassa mukana, ovat myös Plus-jäsenille maksullisia.

Q: Mistä näen, milloin Plus-jäsenyyteni päättyy?
A: Käyttäjätietojen hallinta -> Tapahtumien hallinta -> Palvelut-lista. Päättymisajan näkee myös niistä Plus-tuotteista, jotka on hankittu viimeisimmän Plus-jäsenyyden jatkamisen jälkeen.

Q: Miten Online Storage -verkkotallennuspalvelu oikein toimii ja mitä sinne voi kopioida?
A: Online Storageen voi kopioida pelitallennuksia riippumatta siitä, ovatko ne lukittuja vai lukitsemattomia. Pelitallennuksia voi kopioida yhteensä 1 gigatavun verran. Sekä PS3:lla että Vitalla on oma 1 gigatavun pilvitallennustilansa.

Q: Miksi en voi kopioida lukittua tallennusta Online Storagesta takaisin Pleikkarilleni?
A: Lukittujen tallennuksien kohdalla käytössä on 24 tunnin odotusaika. Tallennuksen voi kopioida takaisin PS3:lle aikaisintaan 24 tuntia Online Storageen kopioinnin jälkeen.

Q: Voinko kopioida Online Storageen ladattuja lukittuja tallennuksia myös toiseen PS3-järjestelmään?
A: Voit, mutta sama 24 tunnin rajoitus pätee siihenkin.

Q: Voinko kopioida Online Storageen ladattuja lukittuja tallennuksia toiselle PSN-tunnukselle?
A: Et voi.

Q: Miten ostan Plus-palvelun? Pitääkö olla luottokortti?
A: Plus-palvelu ostetaan ihan kuten mikä tahansa muukin PlayStation Storesta ostettava tuote. Luottokortti ei siis ole pakollinen, vaan rahaa voi siirtää Store-kukkaroon myös PSN-latauskorteilla. Plus-palvelun ostaminen edellyttää vähintään 18 vuoden ikää ja Master Account -tyyppistä tunnusta.

Kesällä 2012 myyntiin tuli myös erillisiä PlayStation Plus -latauskortteja, joilla voi suoraan ostaa 3 tai 12 kuukauden Plus-jäsenyyden.

Q: Jatkuuko tilaus automaattisesti?
A: Kyllä, jos PSN-kukkarossa on tarpeeksi rahaa tai PSN-tilitietoihisi on liitetty voimassa oleva luottokortti. Tilauksen automaattisen uusimisen voi käydä ottamassa pois päältä Käyttäjätietojen hallinnasta -> Transaction Management -> Services List.

Q: Jos ostan Storesta lisää Plus-aikaa ja minulla on voimassaoleva Plus-tilaus, tuleeko lisäaika vanhan jatkoksi?
A: Kyllä. Ostitpa Plus-aikaa kuinka paljon tahansa tai missä vaiheessa tahansa, kasaantuu se aina nykyisen ajan päälle, eikä aikaa siis voi mennä hukkaan.

Q: Jos ostan Plus-palvelun vasta myöhemmin, saanko silti myös aiempien kuukausien edut?
A: Et. Tarjoukset ja ilmaiset pelit/lisäosat saa vain silloin, kun ne ovat tarjolla. Jälkikäteen ei menneitä etuja saa. Sama koskee myös tilannetta, jossa tilaus on ollut "katkolla".

Q: Entä jos tilaukseni on voimassa, mutta olen esimerkiksi kuukauden pois kotoa, enkä ehdi ladata kuukauden etutuotteita?
A: Myöskään tässä tapauksessa menneitä etuja ei voi enää jälkikäteen saada.

Q: Minulla ei ole vielä Vitaa, mutta olen Plus-jäsen. Voinko silti ladata Vitan Plus-pelit jo nyt ja ostaa Vitan joskus myöhemmin?
A: Voit. Kun Vita-tuotteet on lisätty latauslistaasi, voit ladata ne myöhemmin suoraan Vitallesi.

Q: Mitä tapahtuu jäsenyyden loputtua?
A: Jäsenyyden aikana saatuja "ilmaisia" kuukausittaisia pelejä ei voi enää pelata. Ne eivät automaattisesti katoa mihinkään PS3:n kiintolevyltä/Vitan muistikortilta, mutta käyttöoikeus niihin raukeaa. Käyttöoikeus palautuu, jos myöhemmin jatkat taas tilausta (eli pelejä ei edes tarvitse ladata uudestaan). Online Storageen kopioidut pelitallennukset säilytetään vähintään 6 kuukauden ajan. Jos Plus-jäsenyyden uusii tuon ajan kuluessa, voi Online Storagessa olevia tallennuksia jälleen käyttää.

Q: Mikä kaikki on vain "vuokralla" (eli käyttöoikeus loppuu jäsenyyden päättymisen jälkeen) ja mitä saa pysyvästi itselleen?
A: Jäsenyyden loppumisen myötä raukeavat oikeudet:

- Plus-jäsenyyden kautta saadut kuukausittaiset pelit
- "Premium Game Elements" (eli peleihin liittyvät lisukkeet, jotka eivät ole varsinaista DLC:tä tai muuta ladattavaa lisäsisältöä)

Ikuisesti voimassa pysyvät:

- Plus-jäsenille tarkoitettujen alennuksien kautta ostetut pelit/DLC:t/yms.
- Plus-jäsenyyden myötä saadut demot, ilmaiset DLCt:, teemat, avatar-kuvat (sis. mm. tutustumistarjouksena saadut pelit kuten LittleBigPlanet tai Ratchet & Clank: Quest for Booty)
- Plus-jäsenyyden myötä ostetut full game trial -pelit

Q: Miksi joidenkin Plus-tuotteiden tiedoissa lukee Expired (eli käyttöaika päättynyt), vaikka olen uusinut Plus-jäsenyyteni?
A: Uusi päättymisaika päivittyy PS3:lla ja Vitalla Plus-tuotteen tietoihin automaattisesti seuraavan kerran kyseistä Plus-tuotetta käyttäessäsi, kunhan konsoli on verkossa. Expiroitunutta peliä tms. ei siis tarvitse ladata uudestaan. Jos konsolissa ei ole verkkoyhteyttä, ei expiroitunutta tuotetta voi käyttää, vaikka Plus-jäsenyys olisikin voimassa.

Huom! Tämä täytyy tehdä jokaiselle expiroituneelle tuotteelle erikseen. Full game trial -pelien käyttöaikaa EI voi pidentää tällä tavalla.

PSP:llä tilanne on hieman mutkikkaampi, sillä siinä ei ole samanlaista jatkuvaa PSN-yhteyttä, eivätkä Plus-tuotteet päivity automaattisesti. Toistaiseksi ei ole parempaa tapaa kuin "ladata" tuote uudestaan Download Listin kautta. "Ladata" lainausmerkeissä siksi, että pelkkä aktivointi riittää. Eli kunhan Activating-teksti on ruudussa vilahtanut, saa tuote uuden päättymisajan ja latauksen voi lopettaa.

Q: Miksi joidenkin Plus-tuotteiden tiedoissa lukee eri käyttöoikeuden päivämäärä?
A: Tuotteen käyttöoikeuden päivämäärä lasketaan tuotteen aktivointihetkestä. Jos Plus-aikaa on hankittu lisää, ei uusi päättymispäivämäärä päivity jo hankittuihin tuotteisiin automaattisesti. Tuotteet kuitenkin toimivat nykyisen Plus-jäsenyyden päättymiseen saakka, vaikka näyttäisivätkin jotain vanhempaa päättymispäiväystä. Tieto päivittyy joko käymällä aktivoimalla tuotteen uudestaan Storessa tai käynnistämällä tuote sen jälkeen, kun alkuperäinen päättymispäiväys on ohitettu (kts. edellinen vastaus).

Q: Miksi Plus-jäsenyydellä lataamassani WipEout HD:ssä ei näy expiroitumispäiväystä, kun katson pelin tietoja (Information) XMB:stä?
A: WipEout HD:n tapauksessa XMB:ssä näkyy vain pelin kokeiluversion tiedot. Varsinainen käyttölisenssi expiroitumispäivämäärineen on nähtävissä käyttäjätietojen hallinnasta löytyvästä Services list -palvelulistauksesta.

Q: Miksi Plus-jäsenyyden kautta saamassani LittleBigPlanetissa näkyy tuolla palvelulistauksessa expiroitumispäiväys, eikös tämän pitänyt jäädä minulle pysyvästi omaksi?
A: Tämä on ihan normaalia, eikä siitä tarvitse välittää. Itse LittleBigPlanet-peli ei kuitenkaan lakkaa toimimasta, vaikka Plus-jäsenyys päättyisikin.

Q: Menetänkö Plus-peleistä saamani Trophyt/savet, kun jäsenyys päättyy?
A: Et. Trophyt ja savet pysyvät ikuisesti.

Q: Palautuuko aiemman Plus-jäsenyyden aikana saatujen pelien käyttöoikeus, jos ostan palvelun uudestaan myöhemmin?
A: Kyllä. Aiemmin ladatut pelit aktivoituvat taas pelattaviksi, jos päätät tilata palvelun uudestaan.

Q: Näenkö jostakin, keillä kaverilistan tyypeillä on Plus-palvelu käytössä?
A: Kyllä. Kaverilistalla Plus-jäsenillä on nimimerkkinsä vieressä kultainen Plus-logo.

Q: Voinko ladata Plus-jäsenyyden myötä saadut pelit ja muut roippeet useampaan PS3-järjestelmään?
A: Voit. Normaalit aktivointikäytännöt koskevat myös Plus-jäsenyydellä hankittuja tuotteita. Plussan kautta tulevissa peleissä ja muissa tuotteissa ei ole mitään erikoisrajoituksia, vaan ne toimivat niin kuin normaalitkin PSN-ostokset.

Q: Voiko Plus-jäsenyyden myötä saatuja pelejä ja muita roippeita käyttää saman konsolin muilla tunnuksilla?
A: Voi. Poikkeuksen muodostavat jotkin hyvin harvinaiset tapaukset, mutta rajoitus ei johdu PlayStation Plus -palvelusta, vaan pelissä on rajoitus olemassa myös ei-Plus-jäsenillekin.

Q: Mitä nuo "full game trial" -pelit ovat?
A: Full game trialeissa ovat kokonaisia pelien kokeiluversioita, joita saa pelata noin tunnin (aika vaihtelee pelikohtaisesti), ja ajan päätyttyä pelin voi ostaa itselleen omaksi. Peli siis jää itselle, vaikka Plus-jäsenyys loppuisikin. Samoin kokeilujakson aikana kerätyt Trophyt aktivoituvat ja pelitallennukset ovat suoraan käytettävissä.

Q: Sain "full game trial" -pelistä Trophyja, mutta en halua ostaa peliä, pääsenkö noista Trophyista jotenkin eroon?
A: Et pääse. Full game trialeista kertyvät Trophyt pysyvät paikallisessa Trophy-kokoelmassasi aikojen loppuun saakka. Ne liittyvät PSN-tunnuksesi vasta, kun päätät ostaa kyseisen pelin. Jos et halua kokeiluversioiden Trophyja kummittelemaan pääasiallisellesi tunnuksellesi, tee Pleikkarillesi uusi profiili, jolla pelaat kokeiluversioita.

Q: Mitä nuo "push demot" ovat?
A: Ne ovat vain Plus-jäsenille tarkoitettuja demoja, jotka tulevat automaattisen latauksen myötä.

Q: Miten se automaattinen lataus oikein toimii?
A: Joka vuorokausi PS3 käynnistyy itsestään (käyttäjän asettamana ajankohtana) ja käy kyselemässä PlayStation Networkilta, olisiko tullut uutta firmware-päivitystä, pelipäivityksiä, full game trialeita, push-demoja taikka pelkästään Plus-jäsenille tarkoitettuja yksinoikeustrailereita. Kerrallaan ladataan (näillä näkymin) enintään viisi tuotetta (esim. kolme peli/sovelluspäivitystä ja kaksi push-demoa). Päivitykset, demot ja kokeiluversiot asennetaan automaattisesti. Käyttöjärjestelmäpäivitykset (eli uudet firmwaret) vain ladataan, mutta ei asenneta. Operaation jälkeen PS3 palaa taas normaalisti standby-tilaan.

Samassa yhteydessä Trophy-tiedot synkronoidaan ja Online Storageen kopioitaviksi valittujen pelien tallennuksen kopioidaan Online Storage -palveluun.

Q: Millä logiikalla pelipäivityksiä ladataan automaattisesti?
A: Päivityslogiikka toimii siten, että se etsii kolme viimeisintä päivittämätöntä peliä viimeisen 30 vuorokauden ajalta. Päivityksien järjestys määräytyy pelien käynnistysjärjestyksellä. Näitä päivittämättömiä pelejä voi olla "jonossa" ainakin 10 kappaletta, mutta yhdellä kertaa tulee vain kolme päivitystä.

Q: Mistä tiedän, mitä automaattilataus on tehnyt?
A: Jos automaattilataus on löytänyt jotain ladattavaa (esim. päivityksiä), näytetään siitä ilmoitus, kun konsoli seuraavan kerran käynnistetään käyttäjän toimesta. Ilmoituksessa on eritelty, mitä on ladattu. Esimerkiksi "[Patch] LittleBigPlanet" tarkoittaa, että LittleBigPlanet-peliin on ladattu päivitys.

Q: Mitä automaattilatauksen ilmoitusruudussa lukeva "All items not used within 30 days will be deleted automatically" tarkoittaa?
A: Jos automaattisesti ladattua pelidemoa tai pelin kokeiluversiota ei ole käynnistetty 30 vuorokauden sisällä latauksesta, poistetaan se automaattisesti. Poistosta ei tule mitään erillistä ilmoitusta. Ladattuja pelipäivityksiä poisto ei vaikuttaisi koskevan, eli päivityksen saanutta peliä ei tarvitse käynnistää siinä pelossa, että päivitys poistettaisiin pelaamattomuuden vuoksi.

Q: Minulla on kovin hidas internet-yhteys, riittääkö tuo kahden tunnin aikajakso?
A: PS3-järjestelmä siirtyy standby-tilaan vasta, kun viimeinenkin lataus on tullut perille (ja asennettu, jos kyseessä pelipäivitys, push demo tai full game trial). Niinpä yhteyden nopeudella ei ole merkitystä, ja latauksessa + asennuksissa voi mennä yli kaksikin tuntia.

Q: Mitä automaattinen lataus ei sitten imuroi PlayStation Networkista?
A: Plus-jäsenille tarkoitetut kuukausittaiset pelit, avatar-ikonit, PS3-teematiedostot ja pelien DLC-lisäsisällöt eivät kuulu automaattilatauksen piiriin.

Q: Miksi automaattinen lataus ei lataa konsoliini mitään?
A: Automaattista latausta ei suoriteta, mikäli järjestelmän kiintolevyllä on alle 5 gigatavua vapaata tilaa.

Q: Toimivatko Plus-jäsenille tarkoitettujen alennusten kautta ostamani pelit/DLC:t myös jäsenyyden päättymisen jälkeen?
A: Kyllä. Kaikki ostokset, joista maksat Plus-jäsenyyden LISÄKSI, jäävät sinulle pysyvästi.

Q: Voinko kopioida Plus-jäsenenä saamani PS1- ja Minis-pelit myös PSP:lle ja/tai Vitalle?
A: Voit. Plus-palvelun kautta tulevissa peleissä ei ole aikarajoituksen lisäksi mitään muita rajoituksia. Muuten käyttäytyvät niin kuin ne olisi ostettu normaalisti Storesta. Sama koskee myös DLC-lisäsisältöjä jne.

Q: Miksi Yhdysvaltojen tai Japanin Storessa on eri pelit Plus-jäsenille kuin Euroopan Storessa?
A: Sekä tarjoukset että tarjonta (pelit, DLC:t, jne.) ovat alueellisia.

Q: Miksi US Storeen tulee joka toinen viikko jotain uutta Plus-jäsenille, mutta Euroopassa vain kerran kuussa?
A: US Storea hallinnoiva SCEA toimii omalla tavallaan, ja Euroopassa SCEE toimii omalla tavallaan. SCEE haluaa tarjota kaiken heti kuun alussa, kun taas SCEA mieluummin ripottelee sisältöä tasaisemmin koko kuukauden ajalle. Se ei silti tarkoita, että US Store tarjoaisi reilusti enemmän sisältöä Plus-jäsenille, vaan jotakuinkin sama määrä on vain jaettu kahdelle eri viikolle. (PlayStation Plus -palvelun alkuaikoina US Storeen tuli Plus-sisältöä joka viikko, mutta sittemmin julkaisutahtia muutettiin.)

Q: Voinko ladata Plus-tuotteeni uudestaan, jos vaihdan PS3:een kiintolevyn tai jos olen aiemmin ladannut menneiden kuukausien Plus-tuotteita, mutta sittemmin poistanut?
A: Voit, jos jäsenyytesi on voimassa. Plus-jäsenyydellä ladatut tuotteet ilmestyvät Download List -listaukseen normaalien PSN-ostosten tapaan ja ne voi ladata uudestaan maksutta myös käyttämällä PlayStation Storen omaa hakua. Poikkeuksen muodostavat pelien täydet kokeiluversiot (nk. full game trial -pelit), jotka voi ladata ainoastaan kerran. Saadakseen kyseisen pelin ladattua uudestaan, pitää se ostaa PlayStation Storesta.

Q: Minulla on entuudestaan LittleBigPlanet Blu-ray-levyversiona, ovatko sen pelitallennukset yhteensopivia Storesta saatavan version kanssa?
A: Ovat, jos peleillä on sama tuotekoodi. Esimerkiksi Euroopassa myytävän LittleBigPlanetin tuotekoodi on BCES-00141. Tuotekoodin näkee pelikotelon selkämyksestä sekä itse pelin BD-levystä. Jos pelikotelossa ja pelilevyssä on eri tuotekoodi, on pelilevyssä oleva tuotekoodi se, jota uskoa.

Q: Näkyykö Plus-jäsenyys jotenkin virallisesta PSN-henkilökortista?
A: Kyllä. Plus-jäsenillä henkilökortissa on kultainen Plus-logo.

Q: Mistä löydän lisätietoa (englanniksi) PlayStation Plus -palvelusta?
A: Esimerkiksi Euroopan PlayStation.Blogista, PlayStationPlus.com-sivustolta tai virallisesta PlayStation-tukioppaasta.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Status
Uusia vastauksia ei voi lisätä.
Ylös Bottom