Jalkapallo - yleistä keskustelua nahkakuulan potkiskelusta

Fabre#4

Well-Known Member
Muistutellaanpa kaikkia, että huomenna on taas aika virittää päälle striimi viafreestä tai laittaa viasatin kanavat näkymään, kun Suomen jalkapallomaajoukkue kohtaa elintärkeässä vieraspelissä Bosnia-Herzegovinan! Ottelu alkaa klo 19 ja ennakkostudiot klo 18 jälkeen. Tiistaina samaan aikaan klo 19 Suomi kohtaa kotiottelussaan Armenian.

Bosnialta on poissa kasvovaivainen Edin Dzeko, mutta vastaavasti Miralem Pjanic on mukana. Poissaolot olivat päinvastoin, kun Suomi kaatoi kotonaan aikaisemmin Bosnian 2-0. Myös Armenialla on poissaoloja, kun maan kaikkien aikojen paras pelaaja Henrikh Mkhitaryan on sivussa. Suomella on siis nyt erinomainen mahdollisuus jopa käytännössä varmistaa kisapaikka ensi kesän EM-kisoihin! Käytännössä tasapeli Bosnian reissulta ja voitto Armeniasta varmistaisi paikan.
 

Ac3way

Well-Known Member
Ensin hieno voitto Suomelle ja sen jälkeen Kreikka - Bosnia ottelu tarjoisi sydämen tykytyksiä Huuhkaja faneille, joka mahtavasti päättyi Kreikan voittoon. Se tarkoittaa sitä, että kuukauden päästä Lichenstein kaatamalla Suomi menee EM-kisoihin!

Hah, lol. :D
 

Fabre#4

Well-Known Member
Miten tätä fiilistä nyt edes osaisi kuvailla? Ennen Bosnia-Suomi-ottelua oli sellainen sekainen fiilis, että kuinkahan tässä oikein käy, kun on vielä pahoja pelejä jäljellä. Sitten se ottelu sujui Suomelta, kuten sujui ja alkoi hiipiä pelko, että ei kai vaan. Ennen eilistä matsia Armeniaa vastaan oli jännittynyt fiilis, että ei kai vaan Suomen pelaajilla ala puntti tutista ja jännitys ottamaan valtaa, kun tiedettiin, että käytännössä pakko oli voittaa. Oli todellinen huojennus, kun Jensen teki sen maalin ja tietysti toisella jaksolla sitten helpotti, kun Pukki tekaisi kaksi. Tietysti sitten vielä piti alkaa odottamaan, kuinka Kreikka-Bosniassa käy, mutta väsy vei voiton ja menin nukkumaan. Nyt sitten aamulla luin tuloksen ja onhan tämä fiilis jotain sanoinkuvaamatonta.

Tietysti se kisapaikka pitää vielä varmistaaja hoitaa se 15.11. pelattava Liectenstein-ottelu kunnialla kotiin. Kyllähän Suomi sen voittaa 99 kertaa sadasta, kunhan avainpelaajat ovat mukana, mutta hoidettava se on silti. Siinäkin ottelussa on tehtävä vähintään se yksi maali. Ja kyllähän Suomi sen tekee, kunhan Pukki, Pohjanpalo ja kumppanit ovat terveinä mukana.

Kyllähän tuo kisapaikka tulee olemaan oman jalkaalloelämän huipennus tähän asti, se on ihan selvää. Vaikka oman suosikkiseuran triplamestaruudet ja muut ovatkin herättäneet tunteita, niin ei tuota kisapaikkaa suurempaa futistunnetta varmaan ihan heti tule vastaan. Aikalailla 25 vuotta tullut jalkapalloa seurattua, kun ensimmäiset muistikuvat ovat kesän '94 MM-kisoista.

En halua tehdä tästä mitään lajivääntöä, mutta kyllä tämä kisapaikka nyt alkaa tuntumaan kovemmalta saavutukselta kuin lätkän MM-kullat. Markku Kanerva alkaa tuntua aavistuksen kovemmalta valmentajalta kuin esim. Jukka Jalonen tai Suomen korismaajoukkueen arvokisoihin vienyt Henrik Dettmann. Ei mitään toki pois jälkimmäisiltä, varsinkaan Detmannilta, jolla on myös muuta kansainvälistä meriittiä, mutta jalkapallo on kuitenkin jalkapallo.

Jos(ja hyvin todennäköisesti kun) Suomi ensi kesän kisoihin nyt selviytyy, niin on hyvä muistaa, että kisat ovat 24 joukkueen kisat. Alkulohkoista selviää yhteensä 16 joukkuetta jatkoon, joten Suomella tulee olemaan kisoissa muutakin tekemistä, kuin pelkkä "osallistumisen ilo". Tietenkin alkulohkojen arvonta vaikuttaa paljon, mutta normaalilla arvontatuurilla Suomen lohko tulee varmaan olemaan sellainen, josta sen 3-4 pisteen ottaminen ja sitä kautta jatkopaikka on ihan mahdollinen.
 

Dragonfly

KonsoliFIN Alumni
En halua tehdä tästä mitään lajivääntöä, mutta kyllä tämä kisapaikka nyt alkaa tuntumaan kovemmalta saavutukselta kuin lätkän MM-kullat. Markku Kanerva alkaa tuntua aavistuksen kovemmalta valmentajalta kuin esim. Jukka Jalonen tai Suomen korismaajoukkueen arvokisoihin vienyt Henrik Dettmann. Ei mitään toki pois jälkimmäisiltä, varsinkaan Detmannilta, jolla on myös muuta kansainvälistä meriittiä, mutta jalkapallo on kuitenkin jalkapallo.
Et halua tehdä lajivääntöä ja teit kuitenkin. Kyllä jääkiekon saavutukset ovat kovemmat kuin pelkkä futisjoukkueen kisoihin pääsy. Ei pelkästään MM-kullat, mutta myös Olympialaisten mitalit, jossa on olleet parhaat mukana. On kuitenkin aina todella kova olla kolmen parhaan joukossa, verrattuna siihen että pääsee vaan kisoihin. Ei mitään silti pois Huuhkajilta, hyvin ovat pelanneet ja hienoa jos pääsevät kisoihin. Tässä kun voi hyvin kannustaa Suomea niin jääkiekossa, jalkapallossa kuin koriksessakin.

Mitä tulee itse aiheeseen, niin on se Pukki vaan kova. Ja mahtavaa myös, että Pohjanpalo on pitkien loukaantumisten jälkeen taas pelikunnossa. Nyt on sellainen kärki, että hyvin puolustamalla ja vastahyökkäyksillä on mahdollisuus kaataa vähän isompiakin jalkapallomaita.
 

Ac3way

Well-Known Member
Ja valmentajakeskustelu myös vähän outo. Dettmann ja Jalonen ovat todella kovia valmentajia ihan kansainvälisesti sekä omaavat sellaisia ominaisuuksia joilla voisi pärjätä yli lajirajojen.

Rive on hemmetin osuva valmentaja Huuhkajille ja teki jo hyvää työtä U-21 jengin kanssa, mutta valmentajana kuitenkin vielä aika kokematon. Ehdottomasti kuitenkin vuoden valmentaja palkinto Rivelle, upeaa työtä tehnyt.
 

Fabre#4

Well-Known Member
Et halua tehdä lajivääntöä ja teit kuitenkin. Kyllä jääkiekon saavutukset ovat kovemmat kuin pelkkä futisjoukkueen kisoihin pääsy. Ei pelkästään MM-kullat, mutta myös Olympialaisten mitalit, jossa on olleet parhaat mukana. On kuitenkin aina todella kova olla kolmen parhaan joukossa, verrattuna siihen että pääsee vaan kisoihin.
Tietysti jos yhteensä lasketaan lätkän saavutuksia, niin sitten ehkä. Yksittäin laskettuna jääkiekon puolelta olympiahopea 2006 tai World Cup-hopea Summasen valmentamana ovat aika hyvin samalla tasolla nyt todennäköisesti tulevan jalkapallon EM-paikan kanssa. Noissa turnauksissa ovat olleet kaikki terveenä olleet parhaat pelaajat mukana. MM-kullat ovat kaikki hienoja saavutuksia nekin, mutta ihan samalle tasolle eivät ainakaan omassa arvoasteikossa nouse.

Jääkiekon mitaleiden ja jalkapallon kisapaikan suhteuttaminen on aavistuksen hankalaa. On kuitenkin hyvä muistaa, että jalkapallon MM/EM-kisoihin pääsee mukaan vain murto-osa niistä maista ja joukkueista, jotka sinne yrittävät päästä mukaan. Vaikka EM-kisoja laajennettiinkin 24 osallistujaan, niin silti UEFA:n listoilla on yli 50 maata, eli yli puolet jäävät ulos kisoista. Jääkiekossa taas turnauksissa ovat aina mukana käytännössä kaikki maat, joissa lajia pelataan tosissaan. Kisat pelataan maksimissaan 16 maan voimin, olympialaiset käsittääkseni vähemmillä mailla, ja mukana "pyörii" toistuvasti Slovenian ja Unkarin tapaisia maita, joita voisi hyvin tituleerata melkein "puoliamatöörijoukkueksi". Esimerkiksi Slovenia on ollut mukana sekä olympia- että MM-turnauksissa ja aina muistetaan mainita, ettei kyseisessä maassa ole jäähallejakaan kuin suunnilleen kourallinen. Tasoerot ovat myös usein noissa kisoissa hyvin suuria maiden välillä. Suomen tasoisella maalla on jääkiekon arvokisoissa käytännössä aina "vapaalippu" 8 parhaan joukkoon. Silloin niitä mitaleja tulee hyvin toistuvasti, kun voittaa juuri oikeassa kohdassa 2-3 ottelua putkeen.

En todellakaan halua ottaa mitään pois jääkiekkojoukkueiden saavutuksista ja olihan se viime kevään saavutus todellinen tuhkimotarina. Silti se vaan täytyy ääneen sanoa, että tuo jalkapallon EM-kisapaikka olisi kyllä kovempi juttu. Itse asiassa Suomen EM-karsintalohko vertautuu aika hyvin jääkiekon kisoihin. Italian jalkapallomaajoukkuetta voisi tasoltaan verrata jääkiekon megamaihin kuten Kanada ja Venäjä. Bosnia voisi olla hyvinkin joku "jääkiekon Ruotsi", eli aavistuksen laajatasoisempi kuin Suomi. Kreikka taas on joku "jääkiekon Tsekki tai Sveitsi", eli suurinpiirtein samaa tasoa. Armenia on "jääkiekon Norja", jolla on muutama kansainvälisesti tunnettu pelaaja. Liechtenstein on sitten "jääkiekon Slovenia tai Unkari". Koska karsinnoissa pelaavat aina parhaat terveenä olevat pelaajat, niin Suomen todennäköistä kakkospaikkaa lohkossaan Italian jälkeen voisi tuolla yllä esittämälläni tasovertailulla pitää noin suunnilleen jääkiekon olympiahopean tai -pronssin arvoisena suorituksena. Ajateltuna siis niin, että olympiajääkiekossa tai World Cupissa jääkiekkomaajoukkue selvittää tiensä välierään/finaaliin, mutta häviää siellä parhailla NHL-avuillaan pelaavalle Kanadalle/Venäjälle, mutta voittaa matkallaan hopealle/pronssille Ruotsin, Tsekin ja Sveitsin tasoisia maita.

Valmentajista sen verran, että varsinkaan Dettmannilta en halua ottaa mitään pois! Hän on valmentanut esim. Saksan maajoukkuetta koripallossa, käsittääkseni ihan lopputurnaustasolla, jos nyt muistan oikein, ja nosti Suomen koripallon aallonpohjasta sille tasolle, missä se nyt on, eli kisoissa on oltu ja tämänkin syksyn MM-kisoihin oli ihan täydet mahdollisuudet. Lopulta se kisapaikka taisi jäädä yhdestä Venäjä-voitosta kiinni ja siinäkin ottelussa Suomi muistini mukaan johti jossain vaiheessa kohtuullisen tuntuvasti. Jalkapallo on kuitenkin sen verran isompi laji kuin koripallo, että ehkä sen takia arvotan Kanervan korkeammalle, jos se EM-paikka sieltä tulee, tosin hyvin niukasti korkeammalle. Tietysti Dettmannin kohdalla pitää huomioida pitkä ura ja kaikki se työ, mitä hän on suomikoriksen eteen tehnyt. Yksittäisenä saavutuksena Kanervan valmentama EM-paikka olisi tosiaan aavistuksen kovempi suoritus kuin mikään Dettmannin yksittäinen suoritus, mutta onhan noista kahdesta Dettmann tehnyt enemmän oman lajinsa eteen, kun koko uraa tarkastellaan.

Kaikista lajeista on hyvä nauttia. Oma pää kuitenkin tykkää "lokeroida" asioita ja järjestellä niitä ainakin jollain tasolla paremmuusjärjestykseen, joten tästä nyt tuli tällainen vertailu ja ainakin yritin perustella, että miksi oma järjestys on se, mikä se nyt on. Valmentajakysymyksessä varsinkin pitää ottaa huomioon käsitteet "uran aikana tehty työ" ja "yksittäinen suoritus tai projekti", joilla on paljon eroa keskenään ja ne pitää käsitellä erikseen.
 

storkki

Well-Known Member
Aika turhaa vertailla jääkiekko ja jalkapallo saavutuksia. Puhutaan kuitenkin ihan eri kokoluokan lajeista.

Mutta joo nyt on kisapaikka lähellä. :cool:
 

Barca11910

Well-Known Member
Bosnia peli oli se näiden karsintojen heikoin sen nyt näki kaikki jotka pelin näki. Ei ollut edes se peruspelaaminen sillä tasolla kun se normaalisti on.

Jolle Pohjanpalolta ihan hieno maali mut olihan Suomi joka osa-alueella Bosniaa heikompi.

Armeniaa vastaan taas päinvastoin joka osa-alueella oltiin itse parempi joukkue ja ansaittu 3-0 voitto.

Pohjanpalosta ei ainakaan näissä maaotteluissa nähny merkkiäkää siitä et kaveri ei oo juuri pelannu puoleentoista vuoteen.

Sitten sai alkaa toivomaan Kreikalta apuja :D

Ja en muista että olisin kironnut päässäni jonkun muun maajoukkueen epäonnistumisia ihan samaa tahtia mitä Kreikan eilisessä pelissä ehti manailemaan pelin aikana.

Oman maalinhan se lopulta vaati että tuli se toinen Kreikan osuma.

Tätä tilannetta nyt ei enään voi sählätä.
 

Fabre#4

Well-Known Member
Nelonen ja Ruutu näyttävät Suomen jalkapallomaajoukkueen kaksi seuraavaa ottelua suorina kaikelle kansalle ihan tv-ruudusta, eli nyt ei tarvitse kenenkään turvautua striimeihin! Viikon päästä perjantaina klo 18 alkaa lähetys kotiottelusta Liechtensteinia vastaan ja itse ottelu alkaa klo 19. Sitä seuraavana maanantaina klo 21:30 alkaa lähetys vierasottelusta Kreikkaa vastaan, joka on myös karsintojen viimeinen ottelu. Ottelu itse alkaa klo 21:45.

Suomi tarvitsee jäljellä olevista otteluista vähintään 2 sarjapistettä historiallisen lopputurnauspaikan varmistamiseen. Yksinkertaisin skenaario olisi ottaa voitto Liechtensteinista ja homma olisi sillä selvä.

 
Osaako joku sanoa, miksi MLS finaali pelattiin seattlen kotikentällä? Kerta MLS:ssä on tuo play off systeemi, niin minun mielestä pitäisi olla jotenkin neutraalilla kentällä finaali. Nyt seattlella iso etulyöntiasema. Ei sillä että olisin fani tai edes seuraisin sarjaa muuta kuin tuloksia, kunhan ääneen pohdin. Eilinen finaali tuli toki katsottua.
 

Thablad

Active Member
En äkkiseltään löytänyt vahvistusta epäilylleni mutta olettaisin että runkosarjassa paremmin menestyneellä on kotietu kuten muissakin lajeissa Pohjois-Amerikassa.
 

Barca11910

Well-Known Member
Jokohan se perjantai iltana vois vihdoin ja viimein päivittää tuon oman allekirjoituksen! :D

Kun asiat menee kun niiden kuuluisi mennä.
 

Barca11910

Well-Known Member
Missäs muut foorumistit meinaa tuon perjantai pelin kattoa? :D

Itse lähen Stadiin kattomaan isolta screeniltä peliä.

OI Suomi on! :D
 

Fabre#4

Well-Known Member
Ihan meinaan kotona katsoa. Nyt ei tarvitse edes tyytyä striimiin, vaan ihan isolta omalta ruudulta ilman mitään virittelyjä.

Perjantain ohjelma on aamusta kauppaan ja samalla Jedi Fallen Orderin hakeminen. Sitä asennellaan ja testaillaan siinä päivällä. Päivällinen ja sen jälkeen sitten kisastudion viritys ja matsi. Ehkä ennen matsia saattaa ehtiä KFINin Death Stranding-striimissäkin pyörähtämään.
 
Ylös Bottom