Jalkapallo - yleistä keskustelua nahkakuulan potkiskelusta

MariusFin

Active Member
Urheilusta on kadonnu ns.persoonat aikalailla täysin..

Puhun nyt eri asiasta. Siitä miten esim. säännöillä voitaisiin vaikuttaa peliin. Tehdä siitä jälleen kaunis.

- - -

Sanoisin että persoonat eivät ole kadonneet. Aikanaan Rivaldo, Ronaldinho ja Roberto Carlos pelasivat Brasilian paidassa. Jokainen oli omanlaisensa persoona. Nyt esim. PSG:ssä voisi pelata yhdessä: Messi, Cristiano Ronaldo ja Neymar. Persoonia hekin, mutta tässä ajassa kovuus on se juttu. Sellainen suorittaminen, some, kaikki tuollainen tekee hommasta vähän muovista.

Olisi mahdollisuus kommentoida asioita enemmän, mutta suu ei aukea. Kaikki ovat persoonia, mutta nykyään ollaan varovampia siitä mitä sanotaan, omasta tyylistä, oikeastaan kaikesta. Maailma on muuttunut merkittävästi. Maradona oli persoona mutta niin on myös Zlatan sekä Litmanen.

PSG:ssä puolustaa Diago Silva ja Sergio Ramos. Lähes eläviä legendoja. Vahvoja persoonia ja molemmilla omat tyylinsä. Ikoneita. Toki odotamme kaikki näitä uusia Super tähtiä. Onko Pogba sellainen? Entä Mbappe?
 

PeWi

Well-Known Member
Urheilijat ovat atleettisempia, nopeampia ja vahvempia kuin koskaan ennen lajista riippumatta ja toki tämä näkyy myös jalkapallossa. En pidä tätä yksiselitteisesti huonona asiana, tai ainakin oma kritiikkini modernia jalkapalloa kohtaan kumpuaa ihan muusta kuin siitä, että peli on liian nopeatempoista. Muutenkin Teemu Pukin ja kumppaneiden maalit Huuhkaja-paidassa ovat vähintään yhtä kaunista ja tunnetta herättävää kuin "vanhat hyvät ajat".

Tietyt mielenkiintoiset suoritukset ja maalit ovat vähentyneet, mutta tilalle on tullut sitten jotain muuta, makuasioita tosiaan.
Tosin ajatus siitä, että tätä pelin muuttumista lähdettäisiin jotenkin taklaamaan sääntömuunnoksilla on erityisen outo, en edes keksi miten tämä tapahtuisi :oops:
 

MariusFin

Active Member
Jalkapallon ongelma on nimen omaan se että se on niin kirkkaasti kaikilla osa-alueilla ykkönen. Muihin lajeihin nähden.

Siksi se ei katso muualle vaan siellä huipulla, ykkösenä joutuu itse pohtimaan miten kehittyä ja muuttua. Ei uskalleta tehdä suuria muutoksia koska ollaan jo huipulla. Ei haluta horjuttaa sitä asemaa. Yritysmaailmassa on ihan samat periaatteet.

Minusta taitoa pitäisi suojella. Miksi muka ei voisi antaa repimisestä samantien keltaista korttia? Et voi ottaa kädellä vastustajan paidasta kiinni. Et voi repiä ellet sitten halua keltaista. Toista sama virhe ja olet ulkona pelistä. Näkisimme nopeasti kuinka repiminen loppuisi.

Vastaava esimerkki koskee filmaamista. VAR vaikken sitä voikkaan sietää, on lähes poistanut filmaamisen ja vielä todella lyhyessä ajassa.
 

PeWi

Well-Known Member
Jalkapallon ongelma on nimen omaan se että se on niin kirkkaasti kaikilla osa-alueilla ykkönen. Muihin lajeihin nähden.

Siksi se ei katso muualle vaan siellä huipulla, ykkösenä joutuu itse pohtimaan miten kehittyä ja muuttua. Ei uskalleta tehdä suuria muutoksia koska ollaan jo huipulla. Ei haluta horjuttaa sitä asemaa. Yritysmaailmassa on ihan samat periaatteet.

Minusta taitoa pitäisi suojella. Miksi muka ei voisi antaa repimisestä samantien keltaista korttia? Et voi ottaa kädellä vastustajan paidasta kiinni. Et voi repiä ellet sitten halua keltaista. Toista sama virhe ja olet ulkona pelistä. Näkisimme nopeasti kuinka repiminen loppuisi.

Vastaava esimerkki koskee filmaamista. VAR vaikken sitä voikkaan sietää, on lähes poistanut filmaamisen ja vielä todella lyhyessä ajassa.
Ah no repimisen kitkemisen tiukemmilla sanktioilla ymmärrän ja kannatan. Ensimmäinen ilmaisu viihdyttävyttä lisäävistä sääntömuutoksista kuulosti vain sellaiselta, etten oikein tiennyt mitä sillä haettiin takaa.
Itse pidän monia oman futisaikani pieniä muutoksia ihan onnistuneina, kuten maaliviivateknologiaa, muurin paikan osoittavaa sprayta, ysärillä käyttöön otettua maalivahdin kieltoa ottaa syöttö käsiin. VARissa tosiaan hyvät ja huonot puolensa.

Ps. Joku voisi vitsailla siitä, että samassa viestissä onnistuu ensin valittamaan miten jalkapallo ei muutu ja toisaalta pitämään viimeisten vuosikymmenten suurinta muutosta jalkapallossa sietämättömänä ;)
 

MariusFin

Active Member
Pitkällä aikavälillä muutokset ovat olleet pieniä pelin kannalta. Peli ei ole merkittävästi muuttunut, vaikkapa viimeisen 10 vuoden aikana vaan siitä on tullut liian fyysistä. Rumaa.

Jos pelaajia olisi esim. 9 vs 9 sen sijaan että on 11 vs 11. Kentällä olisi valtavasti enemmän tilaa. Ihan sellaisia rajuja kokeiluja miten peli muuttuisi. Aikanaan tuli esim. punainen kortti siitä että kataa toisen takaapäin. Se loppui kuin seinään. Samoin jos viimeinen mies kaataa pelaajan. Suora punainen.

EM-kisoissa oli aivan liikaa pelejä joissa tuomarin kokemattomuus näkyi. Taisi olla tämä Finaali, Englannin ja Italian välillä, jossa saatiin selkeästi parempi tuomari. Hän antoi pelata. Pelaajat ihmettelivät kun kaatuilusta ei tullut vihellystä. Peli oli fyysistä kyllä, mutta pääpaino oli pelissä ja siinä että hyökätään.

Se on tiedossa että joku huippu maa, joukkue, pystyy jäädyttämään pelin täysin 11 pelaajalla. Italian tapaan ei edes tarvitse pitää palloa ja voi silti kontrolloida peliä täysin. Ajanpeluuseen on puututtu hyvin lisäämällä ihan kunnolla kelloon minuutteja, jopa 7-8 minuuttia.

Sellainen suurempi uudistus kuitenkin puuttuu. Joga Bonito elää lähinnä YouTuben kikkavideoilla ei pelikentällä. Poikkeuksena joku PSG ja Neymar. Hän haastaa ja harhauttelee.

 

käkikotka

Well-Known Member
Tänään MM-karsinta Suomi-Kazakstan..

Huuhkajat pelas viikolla maalittoman tasapelin Walesin kanssa ystävyysottelussa..
 

MariusFin

Active Member
Harkkamatsi: Ranska - Suomi 0-2
Tosimatsi: Ranska - Suomi 2-0

Tyly faktahan on ettei Suomi osaa vielä sitä futista kunnolla pelata, mutta se sukupolvi joka nyt näkee näitä matseja ja elää Suomi futis skenen nousua saattaa jo jotain osatakkin. Olisi tärkeä että nämä nuoret näkisivät huippu futista. Ranskassa, pelkästään Pariisissa taitaa olla noin 2 miljoonaa katufutaajaa.

Sieltä on sitten helppo käydä poimimassa akatemioihin niitä helmiä, lähiön helmiä, kuten Mbappe.
 

Fabre#4

Well-Known Member
Tyly faktahan on ettei Suomi osaa vielä sitä futista kunnolla pelata...
Niin mitä se "kunnolla pelaaminen" sitten mahtaa olla? Jos meinaan odottaa Suomen pelaavan samanlaista taitopalloa kuin vaikka Ranska tai muut saman kastin suurmaat, niin on kyllä odotuksineen täysin hakoteillä. Verrokiksi voidaan mainita, että esim. Ranska on viimeisen 25 vuoden aikana ollut arvokisojen finaalissa 5 kertaa, 3 MM-finaalia ja 2 EM-finaalia, joista se on voittanut yhteensä 3. Suomi oli juuri lopputurnauksessa mukana ensimmäistä kertaa. Tästä huolimatta Suomi laittoi mielestäni eilen Ranskalle kampoihin aika hyvin. Tilanteen ollessa vielä tasan Suomella oli pari kohtuullisen vaarallista tilannetta siinä, joista paremmalla onnella olisi voinut syntyä johtomaali. Vastaavasti Ranskan molemmat maalit vaativat todellista maailmanluokan taitoa joukkueelta, eivätkä olleet mitään helpolla pelailulla tehtyjä. Antoine Griezmann esitti molemmissa viimeistelyissä todellista huipputaitoa. Suomi pelasi ihan hyvin, vaikka hävisikin. Jos odotti jotain "tasapäistä taitopallokisaa" Ranskaa vastaan vieraissa, niin odotukset olivat täysin pielessä.

Suomen realistinen tavoite lohkosta oli ja on kakkospaikka, joka oikeuttaisi jatkokarsintoihin. Kukaan realistisesti näihin karsintoihin suhtautuva ei varmasti odottanut Ranskan päihittämistä. Jos pisteitä ajatellaan, niin realismia on ja oli odottaa, että Ranskalta saadaan maksimissaan 1 piste taulukkoon. Suomi on kuitenkin pelannut futista niin kunnolla, että puolivälissä karsintoja se realistinen kakkospaikka on täysin omissa käsissä! Seuraavaksi joukkue kohtaa Ukrainan kotona ja se muodostunee jälkipuoliskon tärkeimmäksi otteluksi. Siitä voitto, kuten myös voitto vieraissa Kazakstanista, sekä taistelutasuri Bosniaa vastaan vieraista käytännön tasolla tarkoittaisi kakkospaikkaa ja jatkokarsintoja. Suomi kohtaa lisäksi Ranskan kotona viimeisellä kierroksella, jolloin Ranska on todennäköisesti jo varmistanut lohkovoiton ja kisapaikan. Tällöin Suomella on kotiyleisön edessä mahdollisuus siihen yllätykseen ja ottaa lisäpiste taulukkoon. Se on realismia ja mahdollista, eikä mikään suora vertailu Ranskaan.
 

MariusFin

Active Member
Suomi on ollut aina sellainen joukkue että kun maalivahti avaa peliä lyhyenä puolustukselle, niin kun vastustaja prässää korkealta luo painetta niin pää ei kestä, pienessä tilassa ei ole riittävästi taitoa pelata ja iskee paniikki. Peliä ei pystytä avaamaa. Palloa ei uskalleta pelata takaisin maalivahdille, omiin taitoihin, osaamiseen ei luoteta.

Tämä pelin avaaminen, pienessä tilassa pelaaminen ei ole muuttunut mihinkään. Se on edelleen aivan hirveää. Toiseksi Suomen pelaajat pelaavat pienissä jengeissä, usein pienissä sarjoissa. Kaukana ovat ajat jolloin Hyypiät ja Litmaset "dominoivat" Euroopassa.
 

PeWi

Well-Known Member
Toiseksi Suomen pelaajat pelaavat pienissä jengeissä, usein pienissä sarjoissa. Kaukana ovat ajat jolloin Hyypiät ja Litmaset "dominoivat" Euroopassa.
Ja silti kisapaikka tuli tällaisella "pubijoukkueella".

Ok, karsintamallit ovat muuttuneet tässä välissä, mutta omaan jalkapalloromantiikkaan kuuluu se, että joukkueet voi pärjätä erilaisilla vahvuuksilla / taktiikoilla. Jos arvostaa taas erityisen paljon kikkavideoita ja supertähtifutista (peräti siihen pisteeseen asti, että haluaisi kokonaan muuttaa lajin nimeltä jalkapallo) niin se on asia erikseen.

Joku Ranska-tappio nyt liikuta hittojakaan. Rohkeampaa peliä kuin monessa muussa matsissa. Pieni harmitus toki, että Luke päästi etunurkasta pallon sisään ja meiltä vietiin pilkku. Tässä maailmassa ei kuitenkaan ole yhtäkään puolustusta, joka ei olisi aivan liemessä kun maailman ehdottomaan eliittiin kuuluvat Benzema ja Griezmann on pelituulella ja pelaavat saumattomasti yhteen.
 

MariusFin

Active Member
Ja silti kisapaikka tuli tällaisella "pubijoukkueella".

Ok, karsintamallit ovat muuttuneet tässä välissä, mutta omaan jalkapalloromantiikkaan kuuluu se, että joukkueet voi pärjätä erilaisilla vahvuuksilla / taktiikoilla. Jos arvostaa taas erityisen paljon kikkavideoita ja supertähtifutista (peräti siihen pisteeseen asti, että haluaisi kokonaan muuttaa lajin nimeltä jalkapallo) niin se on asia erikseen.

Joku Ranska-tappio nyt liikuta hittojakaan. Rohkeampaa peliä kuin monessa muussa matsissa. Pieni harmitus toki, että Luke päästi etunurkasta pallon sisään ja meiltä vietiin pilkku. Tässä maailmassa ei kuitenkaan ole yhtäkään puolustusta, joka ei olisi aivan liemessä kun maailman ehdottomaan eliittiin kuuluvat Benzema ja Griezmann on pelituulella ja pelaavat saumattomasti yhteen.

MM-kisoihin jos mennään niin katsotaan sitten.

Suomi on futis kääpiö ja pysyy sellaisena, mutta toivon että pelaamalla voitetaan ne pelit. Taitoon onneksi satsataan junioreissa.
 

payjay83

Well-Known Member
Kyllä muuten vitutti kun ei antanu Nissilän laukoo sitä vaparia 0-0 tilanteessa. Sparvikin ois osannu yhtä paskan antaa. 1-0 ois johtoon Suomi päässy kun ois vaan Upi laukonu sen.
 

MariusFin

Active Member
Kyllä muuten vitutti kun ei antanu Nissilän laukoo sitä vaparia 0-0 tilanteessa. Sparvikin ois osannu yhtä paskan antaa. 1-0 ois johtoon Suomi päässy kun ois vaan Upi laukonu sen.

Tätä juuri tarkoitan, kyllä kisoihin on pelaamalla mentävä. Katsotaan sitten kun saamme 10 vapari per peli koska hyökkäämme ja pidemmä palloa. Suomi teki yhden maalin EM-kisoissa. Pelillisesti kisat olivat katastrofi, mutta ihmettelen jos joku jotain muuta odotti. Tasoero on vielä melkoinen.

Esim. Tanska näytti miten palloa pelataan, kyse on taidosta, pelirohkeudesta, kulttuurista joka on heille kaikille tuttu ja itseluottamus on loputon. Venäjä maana sen sijaan on hyvin sekaisin, mutta joukkueesta löytyy todella taitavia pelaajia. Belgia lähinnä lämmitteli ja säästeli osaamistaan tulevaan.
 

PeWi

Well-Known Member
Tätä juuri tarkoitan, kyllä kisoihin on pelaamalla mentävä.
Mitä h*lvettiä, Suomihan ei tarvinnut mitään jatkokarsinta"takaovia" tms., vaan meni selkeänä lohkokakkosena EM-kisoihin? Ps. Lohkoykkönen voitti sitten lopulta koko turnauksen.
Aivan tolkutonta jos jossain esitetään ajatuskulku, että tämä oli jotenkin väärällä tavalla menty kisoihin.
 
Ylös Bottom