Kännykät

TT-2k

Päämoderaattori
Ylläpitäjä
Vastaus: Kännykät

No niin, median pahin maailmanlopun lietsominen ja otsikoiden repiminen alkaa olla ohitse.
Etenkin kun MeeGo ei ehkä sittenkään olisi ollut se pelastava enkeli. Gigaom on koostanut useista eri lähteistä (mm. Engadget, IntoMobile ja Anandtech) kommentteja MWC-messuilla nähdystä MeeGon alpha-versiosta. Kovin tuntuu vieläkin keskeneräiseltä, eli tuskinpa saadaan tämän vuoden puolella ulos kunnollista MeeGo-tuotetta.

Compared to the polished look of Android 3.0 tablets, RIM’s PlayBook and HP’s Touchpad using webOS, it’s hard to see how MeeGo can catch up this year, and that’s not even counting the high bar set by iOS. There’s still a chance down the road that MeeGo can evolve into a competitor, but Nokia clearly couldn’t wait that long.
Lähde: Gigaom
 

TeRm0z

Arvostelija KonsoliFIN-jumalien armosta
Ylläpitäjä
Vastaus: Kännykät

No niin, median pahin maailmanlopun lietsominen ja otsikoiden repiminen alkaa olla ohitse.
Lause "Huonointa siinä on nimi", sattui sopivasti silmään artikkelista. Olenkin ihmetellyt, että eikö tuolle tosiaan ole voitu keksiä mitään raflaavampaa nimeä (tyyliin Android) kuin Windows Mobile 7. Tuolla tavoin voitaisiin päästä aavistuksen kauemmaksi Windowsin perinteisestä "sulje kaikki ikkunat ja käynnistä uudelleen" -imagosta, joka sillä ainakin monen tavallisen tallaajan (meikäläisen) mielessä on.

Mutta täällä mennään edelleen SonyEricssonin 3,5 vuotta vanhalla Walkman luurilla, joten en ehkä ole paras kommentoimaan muita ominaisuuksia. :D
 

hartzu

KonsoliFIN Alumni
Vastaus: Kännykät

...MWC-messuilla nähdystä MeeGon alpha-versiosta. Kovin tuntuu vieläkin keskeneräiseltä, eli tuskinpa saadaan tämän vuoden puolella ulos kunnollista MeeGo-tuotetta.
Nuo eivät sisällän Nokian työstämää MeeGo UX:ää ollenkaan, koska sitä ei ole vielä julkaistu eikä se ole mukana julkisessa MeeGo jakelussa toistaiseksi.

Nokian ensimmäinen MeeGo-laite on tulossa tänä vuonna, jossa heidän tekemä käyttöliittymä on ensi kerran käytössä.

Nokian osalta odottaminen ei kadonnut mihinkään, nyt sitä vain tuli lisää uusien laiteohjelmien ja organisaatioiden rakentamisen takia, puhumattakaan WP7 sovittamisesta Nokian laitemaailmaan.

Kaikki nykyiset WP7-laitteet käyttävät Qualcommin Snapdragon-piiriä, mutta Nokian kaikki high-end laitteet käyttävät Texas-Instrumentsin OMAP:ia. Sama ARM Cortex cpu-core niissä on molemmissa, kuten on Applenkin laittessa, mutta muutoin eri kokoonpanot.

Ainakin aiemmin Qualcomm on ollut Nokia verivihollinen useista patenttioikeudenkäynneistä päätellen, eikä Nokia ole koskaan käyttänyt heidän piirejään.
 

hartzu

KonsoliFIN Alumni
Vastaus: Kännykät

Hartzu, myönnä:
Hehe.. en kommentoi huhuja tai spekulaatioita :D Sinänsä ihan fiksuja teesejä, jotka vastaisivat Nokian oikeisiin ongelmiin paljon suoremmin, kuin nyt julkistettu uhkapelistrategia.

En sovi tuon rotesti-liikkeen profiiliin: En ole onnekseni Nokian osakkeenomistaja, enkä entinen tai nykyinen työntekijä, enkä myöskään Nokialle alihankintaa tekevän firman duunareita.

Nyt olisi toisaalta hyvä aika ruveta osakkeenomistajaksi, kun kurssi painui tänään alimpaan arvoonsa sitten 90-luvun, mutta itse en usko laskun loppuvan kovin äkkiä.

Tätä vauhtia Nokiasta tulee aika houkuttava kohde vihamieliselle valtaukselle, sillä osakkeen hinta painuu niin alas, että pelkästään Nokian 10 miljardin kassavarat tavallaan rahoittavat hankinnasta suuren osan. Sitten perjantain markkinarvosta on kadonnut jo n. 6 miljarida euroa.
 

noose01

KonsoliFIN Alumni
Vastaus: Kännykät

Nyt olisi toisaalta hyvä aika ruveta osakkeenomistajaksi, kun kurssi painui tänään alimpaan arvoonsa sitten 90-luvun, mutta itse en usko laskun loppuvan kovin äkkiä.
Itse mietin samaa, mutta taitaa olla taloudellisesti viisainta jouduttaa asunto-osakkeiden maksua pankille. On todella mielenkiintoista seurata mitä tästä sopasta syntyy. Itse henkilökohtaisesti toivon uutta nousua Nokialle, mutta nähtäväksi jää.
 

hartzu

KonsoliFIN Alumni
Vastaus: Kännykät

Itse henkilökohtaisesti toivon uutta nousua Nokialle, mutta nähtäväksi jää.
Samoin, mutta valitulla tiellä ja tavalla se on todella kaukainen mahdollisuus.

Säilyttääkseen nykyisen markkinaosuutensa sen jälkeen kun Symbian on ajettu alas, pitäisi WP7:n kokonaismarkkinaosuuden nousta n. 40%, josta Nokia lohkaisisi siis reilun 30% ja loput muille WP7 valmistajille. Nyt WP7:n markkinaosuus on 3% tietämillä.

Lisäksi jokaisesta WP7 luurista menee Microsoftilla jotain 15-20 dollarin välillä lisenssikuluina. Tätä kompensoi osittain Navteq-karttojen lisensointi Microsoftilla ja muille WP7 valmistajille, mutta kuten yllä osoitin, pitää Nokian myydä laitteita paljoen enemmän kuin kaikki muut yhteensä, jolloin lisenssituotot eivät muodostu kovinkaan suuriksi. Nokian älypuhelinten keskihinnan pitäisi siis nousta tuon lisenssi hinnan verran, että kate pysyisi edes samassa kuin nyt.

Vielä numerotietoa Nokian järkyttävästi kriisistä:

Nokia Symbian-laitteiden myynnit:

2008: n. 73 miljoonaa
2009: n. 81 miljoonaa
2010: n. 100 miljoonaa (enemmän kuin kaksi seuraavaa yhteensä)

2010 älypuhelinten markkinaosuudet:

Nokia 33.1%
RIM 16.1%
Apple 15.7%
Samsung 7.6%
HTC 7.1%
Muut 20.3%

Q4/2010:
Nokia 28%
Apple 16.1%
RIM 14.5%
Samsung 9.6%
HTC 8.6%
Muut 23.3%

Symbian^3 ja Windows Phone 7 tulivat markkinoille samaan aikaan viime vuoden lopulla.

Q4/2010 myynnit:

WP7: 1.5 miljoonaa (useita valmistajia ja malleja)
S^3: n. 5 miljoonaa (Nokia N8, ei julkaistu USA:ssa)

On pahempiakin vaihtoehtoja, kuin olla edelleen ykkönen mutta pienemmällä marginaanilla. Panikointiin ja oman innovoinnin alasajoon en olisi itse nähtnyt tarvetta.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:

Paolo

Active Member
Vastaus: Kännykät

On pahempiakin vaihtoehtoja, kuin olla edelleen ykkönen mutta pienemmällä marginaanilla.
Edelleenkään pössiyhtiö ei voi tumput suorina katsella tuloksen ja markkinaosuuden jatkuvaa putoamista.

Panikointiin ja oman innovoinnin alasajoon en olisi itse nähtnyt tarvetta.
Se innovoinnin puutehan Nokian ongelmiin ajoi; rumia insinöörikännyköitä toisensa perään.
 

Luckyman

New Member
Vastaus: Kännykät

Nokia ei millään strategialla nykytilanteessa pysty säilyttämään asemiaan. Mitä enemmän mentiin bisneksessä älypuhelimiin sitä enemmän Nokian osuudet tippuivat. Kahdessa vuodessa oltaisiin joka tapauksessa reilusti alle kymmenessä prosentissa. Nokia kasvoi kymmeniä prosentteja kun kilpailijat satoja.

Communities Dominate Brands: Nokia Autopsy on MeeGo - One last look back, Before we look forward on the New Nokia

Nokia was on the same trajectory as previous giant rivals Motorola and SonyEricsson (and also LG) and Palm in pure smartphones - Nokias profits had vanished - and look, Motorola lost 9 out of 10 customers in recovering - and even then it sold part of its assets and split into two. Palm was sold to HP. Nokia Board knew that the trajectory Nokia was on, in the summer of 2010, was a certain road to death. That the Board could not obviously accept.
 

hartzu

KonsoliFIN Alumni
Vastaus: Kännykät

Edelleenkään pössiyhtiö ei voi tumput suorina katsella tuloksen ja markkinaosuuden jatkuvaa putoamista.
Ei tietenkään, mutta tuoteperheiden uudistusohjelma oli juuri alkanut tuottaa tulosta kun Symbian sai viimein kasvojen kohotuksen, ja ensimmäiset MeeGo laitteet oli tulossa putkesta ulos. Matkaa oli vielä jäljellä, mutta huomattavasti vähemmän mitä sitä nyt on.

Se innovoinnin puutehan Nokian ongelmiin ajoi; rumia insinöörikännyköitä toisensa perään.
Ei ajanut, vaan innovaatioiden tuotteistaminen ja markkinoille tuonti, jonka esti riskejä välttävät "ei"-miehet päättävillä paikoilla ja liian byrokraatinen päätöksentekokulttuuri.

Kuten sanottua, kaikki Applen ja muiden nimiin pannut "innovaatiot" oli Nokialla valmiina ennenkuin iPhonesta oli kuultu mitään, mutta niihin ei panostettu eikä uskallettu tuotteistaa.

Tätä perustavaa ongelmaa ei WP7 vaihdos muuta miksikään, etenkään kun keskeiset johtohahmot jatkavat edelleen. Nokia tulevat innovaatiot tulee perustumaan MeeGoon, onneksi, mutta jos panostus on samaa luokkaa kuin aiemmin oli vastaavassa asemassa olevaan Maemoon, ei kovin suuria ole odotettavissa.

Alustan vaihdos tuo vähintään vuoden lisää odotteluaikaa siihen, että Nokialla on uuden strategian mukainen high-end malli markkinoilla, todennäköisesti vielä pidempään. Nokia eikä Microsoft ole kumpikaan kunnostautunut siinä, että toisi jotain ulos aikataulussa. Ensimmäinen MeeGo-laite tulee sitä ennen, joka tulee olemaan se "oikea" lippulaiva.
 

Paolo

Active Member
Vastaus: Kännykät

Pakko tämä on sanoa viimein ääneen; Minä en usko että Nokia onnistuisi/olisi onnistunut
tekemään MeeGosta lähellekään mitään sellaista joka haastaisi tämän hetkiset kilpailijat
käytettävyydessä, ominaisuuksissa ja suorituskyvyssä. Nokia ei vain ole erityisen
lahjakas suunnittelemaan tai toteuttamaan harkittuja ja intuitiivisesti toimivia
käyttöliittymiä. Kuivakka insinöörimeininki yhdistettynä 'maltillisiin' teknisiin ja muotoilullisiin
ratkaisuihin ei ole 2010-lukulaista.

Nokian kännykkäsoftapuolen ainoa meriitti on se että he ovat onnistuneet liimaamaan
purukumia ikivanhaan tekkiin näin monen vuoden ajan, ja se ei ole mairitteleva meriitti
Nokian päätöksenteon kannalta.

Tämä kaikki IMHO, mutta tästä kaikesta on puhuttu jo kauan ennen Elopin tempausta.
 

hartzu

KonsoliFIN Alumni
Vastaus: Kännykät

Hyvä analogia pelimaailmaan samaisesti vuodatuksesta:

With Stephen Elop's selection, MeeGo's fate was sealed. It died on that day when that CEO contract was signed. But consider this. MeeGo was within weeks of launch. This is like Sony when it had Playstation 1 as the most popular home videogaming console, and was only weeks from launching Playstation 2, it would suddenly abandon the project, and sign up with the smallest rival in videogames. Yes. when this decision was made, in September - and still today when it was formally announced on February 11, Nokia owned the world's most used smartphone OS platform and was almost twice as big as its nearest smartphone manufacturer (Apple). Nokia was weeks from launching its next OS ie MeeGo, for which Nokia had already built a functioning migration path through Qt. All this, while Nokia's Ovi store was now the second-most-used app store.
 

hartzu

KonsoliFIN Alumni
Vastaus: Kännykät

tekemään MeeGosta lähellekään mitään sellaista joka haastaisi tämän hetkiset kilpailijat käytettävyydessä, ominaisuuksissa ja suorituskyvyssä.
Ominaisuuksien osalta jokainen Nokian ylemmän kategorian malli on edellä jokaista kilpailijaa ja tämä on aina ollut Nokian vahva alue, ja on edelleen.

Sen sijaan Nokian laitekehityksen tiukka tuotantokustannusten viilaus on aiheuttanut sen, että laitteista on aina karsittu jotain, mikä olisi tehnyt niistä paremman esim. suorityskyvyn osalta - hitaampi CPU, huonompi GPU, hitammaat muistit yms. jos laitteen tuotantohintaa on saatu painettua hiukan alemmas.

Jos Nokia olisi istuttanut jokaiseen yläpään laitteeseensa 1Ghz tai nopeamman CPU:n, kuten kaikki kilpailijat tekevät käytännön pakosta, ei kukaan puhuisi mistään ongelmasta suorituskyvyn osalta tai UI:n nykivyydestä. Tosin tähän Smartphones-pomo Jo Harlow lupasi Barcelonassa muutosta, tietysti myös sen takia, että WP7 ei pienemmällä raudalla juuri pyörähdä.

Jo N900 näytti mitä potentiaalia uusi OS tarjoaa, mutta koska sen tuotteistus oli jätetty puolitiehen, ei UI:ta oltu hiottu loppuun ja rauta oli hieman alitehoista, ei se ollut yhtä sulava kuin iPhone. Itselle tämä laite on edelleen parasta mitä älypuhelinrintamalla on tarjota, enkä voin kuin ihmetellä niitä, jotka tyytyvät iPhoneen tai Android-vehkeisiin.

Nokian MeeGoa ei kukaan ole vielä nähnyt, joten katsotaan miten valmiiksi se saatiin kun luvattu MeeGo-laite lopulta tulee saataville.

Tulevasta Nokian WP7-puhelimesta voin paljastaa speksien osalta seuraavat asiat:

- SoC: 1Ghz Snapdragon
- ruudun resoluution: 480x800 AMOLED
- muistia: 1GB

Mistä tiedän:
- SoC: jokainen WP7-laite tähän asti perustuu Snapdragoniin
- ruutu: ainoa resoluutio, jota WP7 tukee pienemmän 480x320 lisäksi
- muisti: pienemmällä ei tulla toimeen

Tuo kai ei kuitenkaan pidä paikkaansa että MeeGo puhelin olisi ollut parin viikon päästä valmis ?
Vaikea sanoa, jonkun mielestä varmasti olikin, jonkun mielestä ei. Joka tapauksessa viittä vaille valmiina ensimmäinen malli oli ainakin, joka kaiketi sitten peruttiin kokonaan syystä tai toisesta, ja joka tapauksessa ihan hemmetin paljon valmiimpia kuin tulevat WP7-laitteet.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:

shout

New Member
Vastaus: Kännykät

Ominaisuuksien osalta jokainen Nokian ylemmän kategorian malli on edellä jokaista kilpailijaa ja tämä on aina ollut Nokian vahva alue, ja on edelleen.
Nyt täytyy kysyä, että miltä osin esim uudet Nokian n8 ja e7 ovat edellä kilpailijoitaan? Alkoi houkuttelemaan tuo n900 kun hartzu sitä niin kovasti hehkuttaa, mutta noin vanhaksi puhelimeksi hinta sen verran korkea, että taitaa jäädä hankkimatta. Kuinka suuret on kokemukset uusista android ja iphone tuotteista kun noin helposti pystyy ne haukkumaan?
 

hartzu

KonsoliFIN Alumni
Vastaus: Kännykät

Nyt täytyy kysyä, että miltä osin esim uudet Nokian n8 ja e7 ovat edellä kilpailijoitaan?
Liikkeelle voi lähteä vaikka kamerasta, kunnollisesta moniajosta, navigoinnista, viestintäominaisuuksista, laajennettavuudesta, liitettävyydestä, erilaisista perustoiminnallisuuksista ja teknisistä ominaisuuksista, jotka muilla valmistajilla puuttuvat kokonaan tai vaativat lisävirittelyä, tai toitotetaan mullistavina keksintöinä, kuten vaikka Applen videopuhelut.

Alkoi houkuttelemaan tuo n900 kun hartzu sitä niin kovasti hehkuttaa, mutta noin vanhaksi puhelimeksi hinta sen verran korkea, että taitaa jäädä hankkimatta
En ole varma myydäänkö sitä enää uutena muutenkaan, mutta eipä siinä mikään ole varsinaisesti vanhentunut mihinkään verrattuna. Nokia laitteen hylkäsi jo viime syksynä lopullisesti, mutta yhteisön koodiin vehkeen vahvuudet ovat tähänkin asti perustuneet. Käytettynä sitä on näkynyt ihmeen halvalla täälläkin myynnissä. Ja sillekin löytyy myös Angry Birds :). Selvyyden vuoksi sanottakoot, että N900:ssa ei ole Symbiania vaan Maemo-Linux, eli MeeGon edeltäjä.

Jos haluaa puhelimen/mobiilitietokoneen kunnollisella qwertyllä ja vapauden tehdä sillä juuri sitä mitä haluaa, niin toista vaihtoehtoa ei ole.

Tuleva Nokian MeeGo-laite ei taida N900:sta täysin korvata, koska huhujen mukaan siinä ei olisi ollenkaan näppäimistöä, vaikka varmasti muilta teknisiltä spekseiltään se lienee N900:sta tehokkaampi.

Kuinka suuret on kokemukset uusista android ja iphone tuotteista kun noin helposti pystyy ne haukkumaan?
Aina käyn uudet mallit koeajamassa, eikä vaikutusta ole vielä yksikään tehnyt N900:n jälkeen. Etenkään iPhonen suosiota en ymmärrä lainkaan, koko jäykkä UI-konsepti kuin kuin suoraan 90-luvulta Windows 3.0:sta, mutta onhan se nätti ja sujuvasti toimiva. Itselle moinen ei vain riitä.

Yksi Nokian MeeGo-kehittäjistä avautuu blogissaan:

No matter how wrong my interpretation might be, let's try to collect a few facts:

* MeeGo is ready, it's not an R&D project: a MeeGo phone will be released
* Nokia's primary platform for the middle/long term is Windows Mobile
* Meego will become, within Nokia, an R&D project at best

I feel confused and fooled. Business logics are floating several metres above my head, and I cannot understand what's the point of saying that MeeGo will be an R&D project when it's not. To me, it's like taking a teenager and trying to squeeze him into a baby's cradle. Either you kill him more or less explicitly, or you take him out, let him grow and give him a chance to be a hero. We are going to have the best phone in the market this year. It might not be perfect, as the N900 clearly wasn't, but all the premises for a brilliant future are there. And people will love it, as they loved the N900 despite it being far away from the quality standards we aspired to achieve and despite a zero-digits investment on marketing. Maemo won, against all odds.
http://blog.mardy.it/2011/02/committed-to-linux.html
 
Viimeksi muokannut moderaattori:

Paolo

Active Member
Vastaus: Kännykät

Aina käyn uudet mallit koeajamassa, eikä vaikutusta ole vielä yksikään tehnyt N900:n jälkeen. Etenkään iPhonen suosiota en ymmärrä lainkaan, koko jäykkä UI-konsepti kuin kuin suoraan 90-luvulta Windows 3.0:sta, mutta onhan se nätti ja sujuvasti toimiva. Itselle moinen ei vain riitä.
Erikoinen mielipide. :confused:
(Se tietenkin sinullekin sallittakoot!)
 

hartzu

KonsoliFIN Alumni
Vastaus: Kännykät

Erikoinen mielipide.
Etten arvosta silmäkarkkia ja UI:n responsiivisuutta yli muiden ominaisuuksien tai kokonaisuuden? En tosiaan arvosta. iPhonen muut rajoitteet ja vajavaisuudet mitätöivät omissa silmissä sen muutamat hyvät ominaisuudet.

Kun on tottunut avoimeen ympäristöön, vapaasti hallittavaan työpöytään ja sen dynaamiseen sisältöön, on vaikea vaihtaa huonompaan, vaikka reaktioaika sormen tökkäisylle olisi 30ms vikkelämpi (en ole mitannut ;) ).
 
Ylös Bottom