Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Kännykät

Vastaus: Kännykät

Aika tuollainen Linuks-harrastajan perinteinen näkemys, avoimmuus ennen käytettävyyttä. :D

Kännykkä on mukana kulkeva käyttökapine - hektisissä tilanteissa heikko responssi tai ylettömät
valikkokahlaukset syövät miestä. Ei kyllä minua kiinnosta että onko softa vapaata GNU-lisnessiä
tai rajoittaako valmistaja mahdollisuuttani tunkata käyttöjärjestelmää, käyttökokemus on kaiken A ja O.
 
Vastaus: Kännykät

... käyttökokemus on kaiken A ja O.
Kyllä. Kokemusta on reilun 2 vuoden ajan iPod Touchista ja puolentoista vuoden verran Android-puhelimesta. Vaikka Steven laite on koko ajan kulkenut vain virallisilla iOS-versioilla ja Androidin jailbreakasin suurin piirtein ostopäivänä, on noiden kahden laitteen käytettävyyden välillä lähes kokonainen yö ja päivä.

Ei ole paljoa ollut Androidin avoimuudesta sun muusta iloa, kun yksinkertaisimmankin toiminnon kanssa on välillä 5-10 sekunnin lageja. Ei siis todellakaan puhuta mistään millisekunneista, vaan ihan aikuisten oikeasti useamman sekunnin viipeestä. Noin pitkät reaktioajat johtavat kaiken lisäksi siihen, että turhautunut käyttäjä on ehtinyt hiplata ruutua jo useamman kerran ennen kuin mitään on tapahtunut, ja sitten nuo "virhepainalluksetkin" toteutetaan.

Ainoa asia jota Androidista iOS:ään kaipaan on widgetit. On kivaa, kun voi kytkeä esim. BT:n tai GPS:n yhdellä hipaisulla päälle tai pois, tai voi pitää koko näytön kokoista kalenteria yhdellä "sivulla". Mutta siihen se sitten oikeastaan jääkin.

Tuo "aito moniajo" on paperilla kaunis ajatus, mutta käytännössä se imee akun tyhjäksi työpäivän aikana, ja taustalle kummittelemaan jääneet softat/prosessit aiheuttavat tuota aivan järjetöntä lagia. Android-puristit kovasti hokevat, että Androidissa taskeja ei saisi itse sammuttaa, vaan ne osaavat tehdä sen ihan itse. Mie sanon, että just joo. Välillä ihan testin vuoksi kokeilin elää pitkän aikaa ilman mitään Task Killer -sovellusta, mutta ihan yhtä huonosti tuo luuri toimi. Tai oikeastaan huonomminkin, koska ainoa tapa saada prossuaikaa vievät softat taustalta pois oli buutata koko puhelin.

Nokian puhelimista en viitsi puhua, koska edelliset kunnolliset Nokia-kokemukset ovat noin vuodelta 2005. Ja sen ajan Symbian-versio ei hurrausta aiheuttanut.
 
Vastaus: Kännykät

Aika tuollainen Linuks-harrastajan perinteinen näkemys, avoimmuus ennen käytettävyyttä. :D

Ei suoranaisesti. Jos käytettävyys olisi täyttä p*skaa, niin ei kelpaisi. Puhun siis itse koko ajan N900:sta, en Symbian laitteista, vaikka S^3 ei ole lähelläkään sitä vanhaa Symbiania, mitä monet tykkäävät haukkua vaikka sujuvasti kaikki tunnutaan niputtettavan yhden Symbian-mörön taakse. N900:ssa ei valikkokahlauksia ole, eikä hidasta responsiakaan.

Jo näppäimistön puuttuminen on monessa tilanteeessa todellinen käytettävyyden tappaja puhumattakaan siitä, että joka ikiseen pikkuasiaan joudut kahlaamaan sivukaupalla ikoniviidakkoa löytääksesi erillisen sovelluksen, tai nähdäksesi tulleet sähköpostit joudut käynnistämään sovelluksen erikseen, etkä näe yhteenvetoa esim. työpöydällä. Tämä on siis se UI-konsepti, joka oli jo Windows 3:ssa ja muistaakseni aiemmissakin. Tekninen toteutus on eri asia, mutta iPhonen UI-konsepti on suorastaan muinainen.

Esimerkkinä vaikkapa N900:n Kontaktit-osio, johon on integroitu kaikki kontaktitiedot, puhelinnumerot, sähköpostiosoitteet, sosiaalisen mediat tunnukset (facebook) pikaviestitunnukset ym. ja josta näet heti kuka on on-line esim. Skypessä, Windows Livessä, Facebookissa tai Gtalkissa jos olet itse online.

Keskustelut-osio puolestaan yhdistää kaiken tekstimuotoisen kommunikoinnin yhden henkilön kanssa samaan streamiin riippumatta mitä kanavaa käytettiin. Voit jatkaa keskustelua saumattomasti samasta UI:sta vaikka siirtotie välissä vaihtuisi SMS:stä Skypeen Windows Liven kautta Facebook-chattiin. Tätä varten piti sovellushallinnasta asentaa Windows Live plugin, mutta muuten kaikki oli valmiina. Muilla laitteilla joudut asentamaan n+1 softaa, ja siltikään ei ole lähelläkään N900:n käytettävyyttä tässä asiassa, koska kaikki ovat erillisiä integroimattomia softia.

Puhelin-osasta taas voit samasta käyttöliittymästä soittaa tavalliset puhelut tai Skype-puhelut (ml. videopuhelut). Ei tarvetta hakea asentaa softaa ja hakea valikoista erillistä sovellusta taas tähänkin asiaan.

Apple olisi näistäkin tehnyt kustakin 15 minuutin shown omassa konferenssissään ja maailman olisi haukkonut henkeään uskomattomista innovaatioista ja edistyksestä käytettävyyden saralla, mutta Noksu ei vaan tätä peliä ole koskaan osannut. Yksi suuri ongelma Nokian ongelmavyyhdissä on ollut kykenemättömyys markkinoida omia vahvuuksia ja ylipäätään nostaa esille tuotteiden oikeasti hyviä ominaisuuksia ainaisen pikselimittaamisen sijaan. Ehkä jo iPhone 5:een Apple innovoi nämäkin asiat mukaan.

Käytettävyys on myös sitä, että se sopeudutaan käyttäjän tarpeisiin, ei toisinpäin. Erityisesti iPhone lähestyy asiaan siitä suunnasta, että siihen mukaudutaan, ei toisinpäin. Se on tosin ollut Applen filosofia aina, Applella tiedetään paremmin miten minä haluan laitettani käyttää. Joillekin kelpaa, joillekin ei.
 
Vastaus: Kännykät

En ole varma myydäänkö sitä enää uutena muutenkaan, mutta eipä siinä mikään ole varsinaisesti vanhentunut mihinkään verrattuna. Nokia laitteen hylkäsi jo viime syksynä lopullisesti

Testasin tänään työkaverin n900 ja on se tosiaan varsin näppärä laite. Ei sitä tosiaan uutena kovin helposti saa ja käytettynä en taida uskaltaa ostaa.
 
Vastaus: Kännykät

Puhelin-osasta taas voit samasta käyttöliittymästä soittaa tavalliset puhelut tai Skype-puhelut (ml. videopuhelut). Ei tarvetta hakea asentaa softaa ja hakea valikoista erillistä sovellusta taas tähänkin asiaan.
...

Käytettävyys on myös sitä, että se sopeudutaan käyttäjän tarpeisiin, ei toisinpäin.

Samaa mieltä viimeisen lauseen kanssa, mutta mielestäni sopeutuminen toimii siten että käyttäja saa itse rakentaa aplikaatioilla laitteestaan itselleen sopivimman kokoonpanon.

En pidä bloattaamisesta.
 
Vastaus: Kännykät

Viime päivien Nokiakeskustelusta tulee mieleen pikkulapsi, joka kiljuu kurkku suorana kun sormessa on haava. Ei Intelin leiristä Microsoftin leiriin siirtyminen ole kovin suuri katastrofi. Kyseessä on kuitenkin vain kännykän käyttöjärjestelmä. Nokia myy pääasiassa halpoja ja keskihintaisia puhelimia, joiden tavalliset käyttäjät eivät osaa hyödyntää minkään käyttiksen hienouksia. MeeGo-hypetys oli aivan naurettavaa: Marko Ahtisaari: Meego on jotain ihan muuta | Kauppalehti.fi

Ei se maailma siihen kaadu, jos joutuu vähän muuttamaan suuntaa välillä.
 
Vastaus: Kännykät


No, Marko jatkaa tontillaan edelleen ja sai jopa ylennyksen.

Onneksi Ballmer sentään pitää jalat maassa ja totesi jotain tämän suuntaista: "tulevat Nokian Windows Phone laitteet tulevat olemaan hämmästyttäviä".

Joku oli tonkinut Marketplacen ehtoja ja löytänyt sieltä kummallisia ja huolestuttavia rajoituksia. MS:n softatorille ei kelpaa sovellukset, joissa on käytetty kokonaan tai osittain lisensointimalleja, joista MS ei tykkää. Tällaisia kelpaamattomia lisenssejä on mm. GPL ja LGPL. Avoin koodi ja ilmaiset sovellukset ovat näemmä kirosana MS:lle.

Ehkäpä yksi syy miksi Marketplacella on niin vähän ilmaista softaa (ja ylipäätään softaa) verrattuna muihin.


Microsoft: Absolutely NO (GPLv3-or-compat-licensed) Free Software for Windows Phone and Xbox Apps. | Jan Wildeboer
 
Vastaus: Kännykät

Ehkäpä yksi syy miksi Marketplacella on niin vähän ilmaista softaa (ja ylipäätään softaa) verrattuna muihin.
Ilmaissoftan puutteeseen ei tarvitse marketplace ehtoja sen tarkemmin tonkia, vaan riittää että katsoo development portaalista Microsoftin itsensä listaaman bulletpointit joissa on mm.
  • Make free, paid, or ad-funded apps and games
  • Submit unlimited paid apps to Windows Phone Marketplace
  • Submit up to five free apps to Windows Phone Marketplace; additional submissions are $19.99 USD per submission
eli ilmaissoftista joutuu viidennen jälkeen maksamaan. Vaikka hinta onkin pieni, karsii se varmasti jonkin verran ilmaisohjelmia.
 
Vastaus: Kännykät

..ilmaissoftista joutuu viidennen jälkeen maksamaan. Vaikka hinta onkin pieni, karsii se varmasti jonkin verran ilmaisohjelmia.

Erikoinen malli. Varmaan taustalla ajatus, että kun ilmaisten ohjelmien aiheuttamaa kilpailua rajoitetaan, tulevat kaupalliset toimijat helpommin mukaan, josta tietysti enemmän tuloja MS:lle. Kuluttajan ja "ekosysteemin" kehittymisen osalta melko nurinkurinen politiikka.

Toivottavasti Nokia omassa Storessaan jatkaa edelleen nykyistä käytäntöä, joka kohtelee ilmaisten sovellusten kehittäjiä tasapuolisesti.
 
Vastaus: Kännykät

Mä oon tässä miettinyt hankkia uutta puhelinta, kun vanhaan on tullut jotain mystistä vikaa. En vaan ole löytänyt puhelinta mikä olis saman veroinen. Eli kyseessä on N900:n

Juuri tuo että se ei ole varsinaisesti puhelin vaan oikea monipuolinen kommunikaatio väline, jossa oikeasti yhdistyy puhelimen ominaisuudet, mese/skype ja facebook. Kaikki nuo on auki kun vain aukaisee yhteyden. Suuri miinus siitä että hyöty noista menee aika vähäksi kun nettiä ei voi pitää auki koko aikaa tai muuten saa pariin kertaan ladata akun päivässä.

Käytettävyys n900:ssa on kyllä muuten vähän niin ja näin. Just tuota että painat jotain ja mitään ei tapahdu, niin painat uudelleen ja sit onkin monta samaa ikkunaa auki. Ja muutenkin sellaista pientä hiomattmomuutta siellä täällä. Yks on pysty käyttö, normi tilassa kunpuhelimen pistää pystyyn pitäis avautua puhelin ominaisuudet, mut sitä saa kans odottaa, eli ei kovin sulavaa. Eli ajatuksena loistava, mut ei loppuun asti kuitenkaan ole viilattu.

Ja ohjelma tuki aika heikkoa. Ja nyt ei puhuta niistä epävirallisisat ohjelmista, mitkä tais mun puhelimen kohtaloksi koituakin. Niitä riittää vaikka mitä.

Muotoilu? Mulle myös laitteiden ulkonäkö on tärkeetä, mut n900:n kohdalla ei kyllä kehuja kerää muovisuudellaan. Nokian muotoilu oli 90-luvulla kännyköissä parasta mut ei enään.

Kyllä silti plussat on N900:ssa aika kovilla, vaikka en kyllä sitä varauksetta kenellekään uskalla suositella.
 
Vastaus: Kännykät

GSMA on valinnut HTC:n vuoden mobiililaitevalmistajaksi: HTC pokkasi mobiilialan palkinnon

Kummasti jotkut pystyvät erottautumaan massasta Android-alustallakin. Kuvaavaa on se, että alustasta riippumatta HTC:n luurit tuntuvat samalta. Syynä on firman oma Sense-käyttöliittymä, joka hallitsee käyttökokemusta paljon enemmän kuin sen alla hyrräävä Windows tai Android. HTC:n edustaja kovasti ihmettelikin tuota Nokia väitettä, että Android-alustalla on sitä samaa massaa muiden Androidien kanssa.
 
Vastaus: Kännykät

Noissa kustom käyttöliittymälayereissa on toki ongelmana käyttispäivitysten viivästyminen, alá Samsung.

Tosin Androidilla käyttöliittymäleiskan tuunaamattajättäminen olisi itsemurha. :D
 
Vastaus: Kännykät

Noissa kustom käyttöliittymälayereissa on toki ongelmana käyttispäivitysten viivästyminen, alá Samsung.
Kyllä sitä tapahtuu HTC:llakin. Omaan Heroon piti odotella varmaan puoli vuotta päivitystä ihan vaan sen takia, että HTC tumpuloi Sensen kanssa. (Ja edelleen tuo Sense kaatuu mulla melkein joka päivä.)

Eli ei se kustomoitu käyttöliittymä perus-Androidin päällä vielä autuaaksi tee.
 
Vastaus: Kännykät

HTC:llä on edessä kovat ajat. 2010 he johtivat Android maailmaa mutta uusin MWC:llä julkaistu mallisto on kovasti vanhentunut verrattuna muihin idän ihmeisiin. Sekä raudaltaan että softaltaan. Kuka ostaa jonkun sense tabletin kun muut tunkevat oikeaa Android Tablet kokemusta kauppoihin?

Kesällä kun Androidin Tablet ja handset versiot sulautetaan niin kustomoinneilla jää entistä vähemmän tilaa koska asiakkaat osaavat jo vaatia pure Googlea.
 
Vastaus: Kännykät

Ensimmäisiä suomen kielisiä Windows Phone 7-laitteita odotellessa. Ns. pakko-ostos achievementtien, Xbl:n ja Microsoftin takia
 
Vastaus: Kännykät

Tietääkö joku mistä löytyisi sellaiset in ear kuulokkeet joita voisi samalla käyttää handsfreenä eli siis kuulokkeissa pitäis olla mikrofooni. Kerta normi kuulokkeita ei pysty puhelun aikana käyttämään vaan ne pitää ottaa irti jos joku soittaa. Puhelin on HTC Desire.
 
Ylös Bottom