Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Käytetyt pelit - pelintekijöiden riistoako?

KekkeR00si

Member
Otsikon mukainen ajatus tuli taas mieleeni kun luin uutisen Sonyn patentoimasta tekniikasta, joka mahdollistaisi pelien sitomisen yhden käyttäjän alle.

Report: New Sony Patent Blocks Second Hand Games - IGN

Tästä nyt ei voi vielä sanoa aikoisiko Sony edes hyödyntää tätä tekniikkaa ollenkaan tai jos käyttäisi niin missä muodossa, mutta tämä aina herättää keskustelun käytettyjen pelien asemasta. Osa vastustaa käytettyjen pelien myyntiä sillä se vie heidän mukaansa pelintekijöiden leivän. Itse taas olen hieman päinvastaista mieltä, sillä näissä "käytetty peli"-keskusteluissa aina ihmetyttää pelien jokin ihme erikoisasema ihmisten silmissä. Arvostellaan käytettyjen kauppaa ja sitä etteivät pelintekijät saa rahojaan. Mutta miten käytettyjen pelien myynti eroaa muun käytetyn tavaran myynnistä? Ainakin omasta mielestäni kuulostaisi oudolta että et saisi myydä vaikkapa sohvaasi tai sitä ei ostaja ainakaan voisi käyttää. Ja sama pätee ihan kaikkeen, oli kyseessä sitten auto, elokuva tai vaikka musiikki CD. Eihän niidenkään käytettynä myynti näy valmistajan tai tekijän taskussa. Se ei vaan mene niin että automaattisesti ihmiset ostaisivat uutena tuotteen jos sitä ei saa käytettynä. On lukemattomia pelejä jotka olen ostanut/lainannut käytettynä, enkä todellakaan olisi suurinta osaa niistä uutena ostanut. Ja käytettyjen käytön rajaaminen pelaisi vain tunnettujen ja suurien pelisarjojen valmistajien taskuun, näillä kun myynti on jo kohtuu taattu. Pienet firmat ja uudet mahdolliset pelisarjat olisivat entistä tiukemmassa, riskejä ei kannattaisi ottaa nykyistäkään vertaa.

Mitä muut ovat mieltä, onko käytettyjen myynti tehtävä mahdottomaksi, kiellettävä Gamestopin kaltaiset firmat, vai antaa pelien liikkua vapaasti?
 
Vastaus: Käytetyt pelit - pelintekijöiden riistoako?

Mielestäni käytettyjen pelien myynti voi olla vapaata, mutta ymmärrän kyllä pelintekijöiden kannan siinä määrin, että he ylläpitävät servereitä moninpeleissä, ja käytettyjen pelien ostaja ei maksa niiden ylläpidosta.

Eli nykyinen, jo käytössä oleva järjestelmä missä online pass on ostoslistalla jos haluaa pelata verkossa käytetyllä pelillä, toimii ja on reilu myös pelitaloille.
 
Vastaus: Käytetyt pelit - pelintekijöiden riistoako?

Mielestäni käytettyjen pelien myynti voi olla vapaata, mutta ymmärrän kyllä pelintekijöiden kannan siinä määrin, että he ylläpitävät servereitä moninpeleissä, ja käytettyjen pelien ostaja ei maksa niiden ylläpidosta.

Käsittääkseni Boksi puolella nimenomaan Microsoft pyörittää noita servereitä. Poislukien (ainakin?) EA joka haluaa itse pyörittää omia servereitänsä, ja tämähän on ollut pelaajille pelkästään huono homma.

Olen aikaisemminkin jo oman mielipiteeni sanonut, että kyllähän näillä keinotekoisilla käytetyn pelin pelaamisen estoilla pissitään nimenomaan pelaajien muroihin. MS:sällä on ollut myös samanlaisia estoja kehitteillä, eli hieman kauhunsekaisin tuntein tässä seuraavaa sukupolvea odotetaan.
 
Vastaus: Käytetyt pelit - pelintekijöiden riistoako?

Käytetty peli vastaa uutta. Siinä jo yksi perustavanlainen ero siihen miksi miellämme "käytetyn" perinteisesti käsitteenä. Näiden markkinat ovat jättiläismäiset ja ei mikään ihme, jos tekijät katsovat ihmeissään sivuun juoksevia dollareita. Vaikea tilanne, kunnes on siirrytty täysin digitaaliseen jakeluun. Steam, App Store, Google Play ja Windows Marketplace on jo siellä.
 
Vastaus: Käytetyt pelit - pelintekijöiden riistoako?

Käytetty peli vastaa uutta. Siinä jo yksi perustavanlainen ero siihen miksi miellämme "käytetyn" perinteisesti käsitteenä.

Niin aivan kuten esimerkiksi kirjat, äänitteet, elokuvat yms. Mikä tässä mukamas tekee peleistä jollain tapaa erikoistapauksen?
 
Vastaus: Käytetyt pelit - pelintekijöiden riistoako?

Niin aivan kuten esimerkiksi kirjat, äänitteet, elokuvat yms. Mikä tässä mukamas tekee peleistä jollain tapaa erikoistapauksen?

Kuten mainittua, ei lainkaan yksinkertainen asia selittää. Ihan maalaisjärjellä ajateltuna, ei näitä voida edes verrata toisiinsa. Peleissä kassavirta koostuu lähes yksinomaan myydyistä peleistä. Elokuvissa ja äänitteissä tekijäinoikeus tulee korvatuksi jo heti monipuolisemmin. Kirjapainoalaa tuntematta, kirjailija saa kai jonkinmoisen kertakorvauksen ja mahdollisesti provision myydyistä? Kirjastoja on aika-ajoin syyllistetty tulojen menetyksestä, eli kyllä soraääniä kuuluu myös sieltä. Kustantaja voi myydä julkaisuoikeuksia ympäri palloa ja rahastaa jokaisesta kieliryhmästä erikseen omilla hinnoillaan.

Ei kuitenkaan ehkä kannata lähteä liikoja syyllistämään käytettyjen pelien markkinoita. Parempi olisi keksiä uudenlaisia tapoja turvata tekijöille kuuluva korvaus. Free To Play on mahdollisuus, yksi rikka tässä rokassa.
 
Vastaus: Käytetyt pelit - pelintekijöiden riistoako?

Mitä muut ovat mieltä, onko käytettyjen myynti tehtävä mahdottomaksi, kiellettävä Gamestopin kaltaiset firmat, vai antaa pelien liikkua vapaasti?
Pähkinänkuoressa vapaa markkinatalous ja julkaisijoiden päänsärky. Tilinpäätöksen viimeisen viivan alle jäävästä numerosta ne suuntaviivat joka tapauksessa haetaan ja suunta on niiltä osin päivänselvä. Kuluttajamassa janoaa aina vain isompia pelejä aina vain isommilla budjeteilla ja ladattavaa lisäsisältöä mielellään paljon ja pitkään. Peli ei enää ole vain peli vaan pitkäkestoinen elämys, johon ollaan valmiita panostamaan niinikään pitkällä aikajänteellä. Käytetyn rooli muuttuu tuossa karusellissa nopeasti tyystin merkityksettömäksi, koska valtaosa bisneksestä tullaan joka tapauksessa käymään vasta ns. aloituspaketin ostamisen jälkeen.

Eihän tuo nyt järin ruusuinen näkemys (konsoli)pelaamisen tulevaisuudesta ole mutta kyllähän ne "vanhat hyvät ajat" ovat jo hollin aikaa suunnanneet kohti kadotettua kansanperinnettä ja kokemuksia, joita vuosikymmen tästä eteenpäin kiikkustuolissa tippa silmässä muistellaan. Digitaalista tulevaisuutta rummutetaan toki innolla mutta enpä edelleenkään muista kenenkään hehkuttaneen esim. Steamia sen vuoksi, että sieltä saa uusimmat julkaisut nopeasti ja näppärästi vaan siksi, että sieltä saa myöhemmin hurjilla alennusprosenteilla vaikka mitä kivaa sikahalvalla.

Käytetyt ovat kenties joskus olleet todellinen ongelma mutta en jaksa uskoa, että sitä noilla patenteilla ratkaistaisiin tai että niitä edes otettaisiin käyttöön. Mitä enemmän siirrytään digitaaliseen jakeluun ja varsinkin tuohon jälkirahastamiseen, sitä nopeammin ongelma ratkaisee itsensä. Tietysti samalla saattavat kadota ne pelaajat, joille aiemmin niin normaali, kertaheitolla kokonainen ja valmis peli - kenties jopa fyysisenä - merkitsee mutta sellaista on evoluutio.

Mitä uusien ja käytettyjen dilemmaan noin omakohtaisesti tulee, yleensä viittaain jälkimmäisille kintaalla mutta toisaalta ensimmäisetkin ostan muutamia harvoja poikkeuksia lukuunottamatta vasta hinnan tiputtua jonnekin parin kympin tietämille. Ei mitään käsitystä siitä, keille kaikille raha tuolloin jakaantuu mutta Douglas Adamsia lainaten se on JTO.
 
Vastaus: Käytetyt pelit - pelintekijöiden riistoako?

Näiden markkinat ovat jättiläismäiset ja ei mikään ihme, jos tekijät katsovat ihmeissään sivuun juoksevia dollareita. Vaikea tilanne, kunnes on siirrytty täysin digitaaliseen jakeluun. Steam, App Store, Google Play ja Windows Marketplace on jo siellä.

Tuokin on kyllä totta esim Gamestopin kohdalla.
GameStop sales dropped to $2.88 billion for the nine-week holiday period concluding December 29, 2012, a 4.6 percent decrease from the record-breakers the past three years.

toisaalta samasta artikkelista.
pre-owned games taking at 15.6 percent dip. The company did mention it sold 320,000 Wii U units worldwide.

tietysti todella isot markkinat, mutta ei käytettyjen saannin rajoittaminen ole oikea suunta, ennemmin juuri digitaaliseen myynnin lisääminen, itse en mitään muuta järkevää suuntaa näe, free-to-play toimiii tietyn tyylisissä peleissä. Toisaalta myös konsolipuolella tällöin hintojen tultava alas, naurettavia nämä "tarjoukset" livessä, pelin saa 19.90 eurolla etkä saa edes jälleenmyyntimahdollisuutta tai mitään fyysistä. Varsinkin kun vertaa Steamiin on konsolien digimyynti lapsenkengissään.


lähde:GameStop holiday sales down 4.6 percent to... $2.88 billion | Joystiq
 
Vastaus: Käytetyt pelit - pelintekijöiden riistoako?

Itse en näe kovinkaan suurta ongelmaa käytettyjen pelien kaupassa. Toki se on pahaksi pelinkehittäjille, mutta kannattaa muistaa, että samalla tavalla käytettyjen CD-levyjen, autojen, kirjojen, pölynimurien ja bassokitaroiden myynti on haitaksi musiikki-, auto-, kodinkone-, kustannus- ja soitinbisnekselle. Silti juuri peliala tuntuu kovaäänisimmin valittavan "ongelmasta". Ymmärrän kyllä, että pelialalla voi olla tukala tilanne monistakin syistä, mutta en ehkä lähtisi etsimään ratkaisua käytettyjen pelien myynnin estämisellä. Itse en ole yli viiteen vuoteen ostanut peliäkään käytettynä lukuunottamatta yhtä, jota ei enää tuntunut kauppojen hyllyiltä löytyvän. En varsinaisesti vastusta Online Pass yms. malleja, mutta en näe niiden kaltaisia pakkokeinoja oikeanakaan lähestymistapana.
 
Ylös Bottom