Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Näin pyörii palikka ja palikka pyörii näin - Arvostelussa Chime Sharp

  • Viestiketjun aloittaja ulukai
  • Aloituspäivämäärä
U

ulukai

Guest
ChimeSharp.jpg


Mikä on Chime Sharp? Pelin virallinen kuvaus kertoo kyseessä olevan musiikillisen puzzlepelin, jolla on oma sydämensykkeensä. Mielenkiintoinen vertauskuva. Mikäli nimikettä haluaisi kuvailla sanoin, voisi se kuulemma olla yhdistelmä Tetristä, musiikkisekvensseriä sekä unta suosikki pop-kappaleestasi.

Vekkulin kuvauksen takaa paljastuu yksinkertaisen näköinen mutta haastava kokemus. Kyseessä on myös jatko-osa vuoden 2010 kehutulle Chimelle.

Terävää kajahtelua


Chime Sharpin pelailu on perusperiaatteeltaan yksinkertaista.

Pelaajalle annetaan pienillä eroilla maustettuja ruudukoita, joihin on tehtävänä sijoittaa erikoisenmuotoisia, pienemmistä neliöistä koostuvia palikoita. Päämääränä on koota näistä palikoista vähintään 3x3-ruudukkoja, joita on mahdollista laajentaa lyhyen hetken ajan vaaka- tai pystysuuntaan. Itsetehdyistä rykelmistä ansaitaan pisteitä, mutta homman jujuna on kattaa mahdollisimman iso ala pelialueesta ennen ajan loppumista.

Standard-pelimuodossa riittää, että pelialueesta kattaa 60% ennen ajan loppumista. Kolmessa muussa pelimoodissa kikkaillaan ajan, ylimääräisten palikoiden sekä erikokoisten pelialueiden kanssa. Simppelistä ideasta saadaan kiitettävästi materiaalia irti.

Tuossa on peli, mikset pelaa


Vaikka Chime Sharpin mekaniikka voi tekstimuodossaan kuulostaa hankalalta, perustoiminta selviää helposti ottamalla ohjain käteen. Pelaajalle näytetään ennen jokaista pelisessiota pieni infoikkuna, joka kertoo näppäimet sekä tavoitteen kasata 3x3-kuvioita. Ja tähän ohjeistus sitten jääkin.


Chime Sharp pelikuva 1



Pelimekaniikan simppelistä ytimestä huolimatta tutoriaali, pienimuotoinenkin, olisi ollut hyvin tervetullut. Hienostuneemmat toiminnot, kuten pisteiden suuremmat kertoimet ja niin kutsutut täydelliset kuviot, jäävät ensikertalaisille helposti kysymysmerkeiksi. Sharp-pelimoodissa pelaaja voi ansaita lisäelämiä näiden täydellisten kuvioiden avulla, joten olisi paikallaan selittää mitä ne tarkkaan ottaen ovat.

Älä ole palikka


Tarjolla on 16 kenttää, joihin palikoita sijoitella. Kenttä-sana tuntuu tosin hieman liioittelulta, sillä pelillisesti nämä kokemukset eivät eroa toisistaan paljoa. Nämä vaihtoehdot ovat erilaisia musiikiltaan ja värimaailmaltaan, minkä lisäksi niiden pelialueena toimivista ruudukoista on saksittu erilaisia osasia pois.

Kaikki kentät ovat pelattavissa heti alusta asti. Tarjolla olevat pelimuodot ovat harjoitusmoodi sekä Standard. Mikäli suorittaa standardikokemuksen tarpeeksi hyvin, aukeaa käyttöön haastenamiskan kaakkoon vääntävä Sharp. Tässä pelimuodossa on avainasemassa jättää jälkeensä mahdollisimman vähän hukkapaloja. Turhat ruudut kuluttavat lisäelämiä, joiden loppuessa peli päättyy. Strike-pelimoodissa nopeus on puolestaan valttia. Viimeinen valikoimassa oleva koettelemus on Challenge, joka tarjoaa nimensä mukaisesti tiukkaa haastetta.


Chime Sharp pelikuva 2



Ja sitä haastetta Chime Sharp tarjoaakin roppakaupalla. Standard-moodin selvittäminen joka kentässä sujuu kohtuullisella väännöllä, mutta tätä seuraavat moodit ovat suorastaan vaikeita. Niiden läpäiseminen tuntuu parhaimmillaan mahdottomalta, useimmiten hulvattoman vaikealta. Voitto tuntuu tuntuu välillä arpapeliltä, mutta kun sen aika koittaa, on tyytyväisyyden tunne sitä suurempi.

Joka ruutu täynnä väriä


Koska kyseessä on musiikillinen puzzlepeli, niin korvakarkki on keskeisessä osassa kokemusta. Musiikkivalikoima vaihtelee perushyvästä mainioon, eikä kokemus jää ainakaan kiinni säveltäjistä. Tuotoksessa kuulostelemaan päästään muun muassa Chvrchesia, Steve Reichia sekä Hotline Miami 2:n parissa työskennellyttä Magic Swordia.

Entä onko Chime Sharpin pelaaminen miellyttävää? Hyvät uutiset ensin: palikoiden pyörittäminen paikoillensa ja kuvioiden onnistunut muodostaminen on kovin koukuttavaa puuhaa. Sitä tekee mielellään, vaikka ei välttämättä useita tunteja kerrallaan. Nimikkeen salat aukeavat pelailemalla, eikä kukaan ole Chime-mestari heti ensimmäisellä yrittämällä. Etenkin eri pelimoodit vaativat useammat kerrat auetakseen.

Huonompana puolena on se, että perusmekaniikka ei juurikaan muutu matkan varrella. Vaikka palikat ovat erimuotoisia eri kentissä, voi niiden avulla muodostaa kuvioita vain niin monella erilaisella tavalla. Kovin suuria uudistuksiakaan ei ole tarjolla ykkösosaan nähden. Moninpeliä nimikkeestä ei löydy, vaikka sellainen olisi periaatteessa voinut piristää kokemusta huomattavasti. Edellisosasta moinen löytyi.

Jos nautit puzzleilupeleistä, etkä kaihda haastetta, on Chime Sharp kuin luotu sinua varten.

Lue sivustolla...
 
Ylös Bottom