Podcast 008: Poliittista peliä

jryi

Vastaava päätoimittaja, teknoniilo
Ylläpitäjä
Pienessä vaalikeskustelussa Jyri ja Tapio Berschewsky miettivät videopelien ja politiikan suhdetta. Mihin on maailma menossa?

Media-server on edelleen sulki, joten jakson voit ladata tästä:
latauslinkki

Voit myös tilata kaikki podcastit joko RSS-feedinä tai iTunesissa. (Jälkimmäisessä tapauksessa muista arvostella viiden tähden arvoiseksi...)

Jakson sisältö (kesto n 53min):

0:00 Alkumusiikki, esittäytymiset
1:20 Miksi Tapio kiinnostui politiikasta? Onko Piraattipuolueen nimi ongelma?
4:40 Miksi kenenkään pitäisi olla kiinnostunut politiikasta? Kuka haluaa rajoittaa nettielämäämme?
8:10 Politiikka videopeleissä
10:27 Sananvapaus ja sensuuri. Pitääkö pelikonsolissa olla pelaamista rajoittavaa teknologiaa?
13:35 Piratismi. Yritysten oikeudet ja velvollisuudet sen kitkemiseksi.
17:39 Ikärajat. Mitä edustajamme tietävät harrastuksestamme? EU-komission mietintö videopeleistä.
23:58 Verohelpotukset peliteollisuudelle
25:55 Immateriaalioikeudet. Pitääkö riskien otosta palkita? Kulttuurivero.
33:20 Tekijänoikeusjärjestöt ja niiden rooli nyky-Suomessa. Miten tekijänoikeusjärjestöt vaikuttavat media-alan kehittymiseen?
39:43 Videopelien vuokraaminen
41:55 Mitä videopeliharrastajien elämään vaikuttavaa lainsäädäntöä on vireillä EU:ssa ja Suomessa. Mikä on ACTA?
47:10 Olisiko kannattanut puolueen perustamisen sijaan yrittää vaikuttaa perinteisten puolueiden kautta? Mitä tapahtuu, kun Piraattipuolueen täydellinen maailma on saavutettu?
50:25 Loppukaneetti ja -sanat

Jakso on nauhoitettu Helsingin Kalliossa, ravintola Toverissa.

Palautetta tähän ketjuun tai osoitteeseen podcast@konsolifin.net.

Ensi viikon podcast julkaistaan tiistaina 29.3. ja keskustelun aiheena ovat videopeliaiheiset uudenvuodenlupaukset.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:

Ramtoi

New Member
Vastaus: Podcast 008: Poliittista peliä

Ensi viikon podcast julkaistaan tiistaina 29.3. ja keskustelun aiheena ovat videopeliaiheiset uudenvuodenlupaukset.
En usko ennenkuin jakso on ulkona. Tätähän siirretään kuin no, vaikka uudenvuodenlupausten pitämisen aloittamista. ;)
Uutta jaksoa vielä kuulematta voin todeta, että hyvin ajankohtainen jakson aihe kun vaalit aivan korvilla eli KFIN osoittaa jälleen valppautensa.
 

Nisupulla

Jäsen / [FL]
Vastaus: Podcast 008: Poliittista peliä

Vaihtelua, hienoa. Käsitelty aihe erittäin mielenkiintoinen.

Youtuben puolella näistä rajoituksista saa kärsiä jatkuvasti. Vaikka olisit maksanut kuluttajana biisistä, on tuotteen käyttö rajoitettu monella tapaa. Et voi käyttää sitä vapaasti täysin epäkaupallisiin projekteihin ilman, että joku amerikkalainen intressijärjestö puuttuu tekemisiisi. Oikeat taitelijat ovat kautta historian lainanneet aina toisiltaan, joko suoraan kopioimalla tai epäsuorasti vaikutteiden kautta. Nykyiset tekijäinoikeuskäytännöt sulkevat näitä ovia muun maailman lähentyessä kyläksi ilman ovia. Railo lain kirjaimen ja käytännön välillä laajenee ja jossain vaiheessa on pakko tulla raju muutos. Suuri osa kuluttajista ei voi olla rikollisia, eikä edistystä ilman vapautta.

Piraattipuolue on sikäli oikealla asialla, vaikkakin raflaava nimi jossain mielessä syö uskottavuutta. Yleisliberaalille puolueelle olisi tilausta. Ilman historian painolastia ja dogmeja. Tapiolle terveisinä: vaikutat paremmin lobbarina kuin riviedustajana pienpuolueessa. Lakia valmistelevat valiokunnat kuuntelevat asiantuntijoita.

Muuten kommentteja podcastista. Medal of Honorin kohdalla kaatuneiden omaisten äidit (Gold Star Mothers) nosti asiasta hälyn pelin sisällöstä ja paha siinä on mennä poikkipuollista sanomaan. Pelin sisältö ei olennaisesti tästä kärsinyt. Teokset eivät voi täysin elää omaa elämäänsä irti yhteiskunnasta, se nähtiin viimeksi nyt MotorStorm Apocalypsen julkaisun kohdalla.
 

Finalisoija

New Member
Vastaus: Podcast 008: Poliittista peliä

En löytänyt suoranaista eduskuntavaalit-ketjua joten laitetaan nyt tähän vaikka hieman offtopikkia onkin. Selailin nuita vaalikoneita ja sain yllättävän samoja tuloksia ja ajattelinkin että löysin ehdokkaani helposti.

Mutta anti-pelit teema ei oikein innostanut. Sain tästä tekstistä sellaisen käsityksen että pelaaminen voidaan yhdistää samalle viivalle mm. ylipainon ja alkoholismin kanssa. Eli pelaaminen on sairaus.

Terveys - asell
 

-WaLuigi-

KonsoliFIN Alumni
Vastaus: Podcast 008: Poliittista peliä

Erinomaisen hyvä jakso oli, ei minkäänlaista valittamista. Ajankohtainen aihe, erilainen ote tekemiseen sekä mielenkiintoinen vieras takasivat kyllä kuuntelunautinnon.

Piraattipuolue tuli kyllä vahvasti edustetuksi Vihreiden ohella, kun (muistaakseni) MTV3:n vaalikoneen tein. Ylellä sitten olikin Kokoomuksen edustajat ainoat, jotka top10:iin mahtuivat. Eli vaalikoneella on väliä.

Mutta asiaan, eli mietin kyllä vakavasti, mikäli Piraattipuoluetta äänestäisikin. Toki puolue on käytännössä joka asiassa asteen verran liian kärkäs omiin näkemyksiini nähden, mutta toisaalta eivät he kuitenkaan saisi mitään sellaisenaan läpi, jolloin mahdollisten päätöksien kompromissien balanssi siirtyisi ehkä enemmän omaan makuuni sopivaksi. Mutta saas nyt nähdä, ehkä Jyrki-boyn puoluetta pitää äänestää pelkästään jo siksi, ettei Populisti-Timppa saa omalle puolueelleen enemmistöä. Sellaista tuhoa ei välttämättä tämä maa kestäisi, vaikkei tietysti yksittäinen puolue mitään yksinään saa läpi. Soinille ihan hyvä tehdä todella järjettömät hallitusehdot, jottei vahingossakaan joudu hallitukseen. Tämä takaa nimittäin Soinille äärimmäisen hyvät lähtökohdat presidentinvaaleihin, olettaen siis ettei Sale lähde ehdolle. Ja vaikka lähtisikin, niin Soinilla olisi kyllä tämänhetkisessä ilmapiirissä mahdollisuuksia vaikka kuinka pitkälle.

Ja jos nuo uudenvuoden lupaukset saadaan podcastin aiheeksi ennen toukokuun alkua, niin voisin kyllä luvata tarjota keskustelijoille kierroksen Tampereen illassa.. :)
 

jryi

Vastaava päätoimittaja, teknoniilo
Ylläpitäjä
Vastaus: Podcast 008: Poliittista peliä

Hyvä että on kelvannut. Tämä aihe ei kieltämättä ole kaikkein keveimmästä tai seksikkäimmästä päästä, mutta mä olen itse aina ollut kiinnostunut politiikasta, ja näin vaalien lähestyessä ajattelin kokeilla, pystyykö tästä tekemään podcast-jakson.

Mutta ei näitä kokeiluja kauhean usein tulla tekemään. Nyt meillä on taas muutama tavanomaisempi jakso suunniteltuna, mutta ainakin seuraavasta olen vähän innoissani, koska me nauhoitetaan jakso yhden pöydän ääressä ja aiheena on videopelien kehittäminen Suomessa. Jakso nauhoitetaan huomenna (perjantai 25.3.) ja mukaan on saatu asiasta paremmin tietäviä tyyppejä.

Jos siis keksitte kysyttävää maamme pelibisneksestä, niin hyviä kysymyksiä tähän vain jatkoksi ennen klo 16:00. Minä tai kollegat yritämme ujuttaa noita keskustelun sekaan.
 

stammy

Well-Known Member
Vastaus: Podcast 008: Poliittista peliä

Jos siis keksitte kysyttävää maamme pelibisneksestä, niin hyviä kysymyksiä tähän vain jatkoksi
Onko AAA-pelinkehityksellä tulevaisuutta Suomessa? Tuntuu että suomalaisia peliprojekteja tulvii konsoleiden latauspalveluihin ja mobiililaitteille niin vanhojen kuin uusienkin yrittäjien toimesta. "Isojen pelien" parissa on huomattavasti hiljaisempaa. Äkkiseltään ei tule mieleen kuin pitkään hiljaiseloa viettänyt Bugbear ja Remedy, jonka senkin seuraava peli on iLaitteille. Onko täysin mahdotonta, että Suomessa nähtäisiin uusi AAA-pelejä tekevä firma tai että jokin olemassa oleva pikkupelitehtailija ottaisi harteilleen isomman projektin kun riskit ovat suuria, rahoittajat harvassa ja mobiilifirmat vievät työvoiman?

EDIT. Tuli vieläpä mieleen tapaus Recoil Games. Earth No Moresta oli jotain juttua joskus Pelaajassa ja concept arttia nähtiin. Niimpä vain on mennyt kehitys jäihin ja seuraavaksi uunista tulee ulos latauspeli. Pettymys.
 

Nisupulla

Jäsen / [FL]
Vastaus: Podcast 008: Poliittista peliä

Toiveena olisi, ettette käsittelisi niinkään mennyttä tai nyt pinnalla olevaa. Enemmän huomista.

Kysymys ehdotus:

Minkälaisena mahdollisuutena kotimaisen peliteollisuuden edustaja näkee tulevan tablettibuumin?
 

Paavi

KonsoliFIN Alumni
Vastaus: Podcast 008: Poliittista peliä

EDIT. Tuli vieläpä mieleen tapaus Recoil Games. Earth No Moresta oli jotain juttua joskus Pelaajassa ja concept arttia nähtiin. Niimpä vain on mennyt kehitys jäihin ja seuraavaksi uunista tulee ulos latauspeli. Pettymys.
Kuinka osuva huomio. ;)
 

-WaLuigi-

KonsoliFIN Alumni
Vastaus: Podcast 008: Poliittista peliä

Onko AAA-pelinkehityksellä tulevaisuutta Suomessa? Tuntuu että suomalaisia peliprojekteja tulvii konsoleiden latauspalveluihin ja mobiililaitteille niin vanhojen kuin uusienkin yrittäjien toimesta. "Isojen pelien" parissa on huomattavasti hiljaisempaa. Äkkiseltään ei tule mieleen kuin pitkään hiljaiseloa viettänyt Bugbear ja Remedy, jonka senkin seuraava peli on iLaitteille.
Eikös Bugbearin seuraava Ridge Raicer Unbounded ole käytännössä niin lähellä AAA-peliä kuin Suomessa on koskaan tehty? Toki lähtökohdata on täysin erilaiset kuin ensimmäisiin omiin projekteihin lähtiessä, kuten Flatout tai Remedyllä Max Payne, kun kyseessä on jo tunnettu pelisarja. Onko suomalaisten pelifirmojen tulevaisuus juuri tämä, liittyä isompiin ulkomaisiin firmoihin ja jatkaa heidän pelisarjojaan, mikäli haluavat tehdä AAA-pelejä? Tai tietysti Remedyn tavoin tehdä yksinoikeussopimus MS/Sonyn kanssa?

Onko Suomesta kuinka helppoa löytää ammattitaitoisia pelintekijöitä? Ja taas pelialan työläisille, onko Suomessa tarjolla töitä missä määrin?
 

rioichi

New Member
Vastaus: Podcast 008: Poliittista peliä

Todella hieno casti oli. Asiantuntevaa keskustelua on mukava kuunnella.

Itse olen nyt lukion ykkösellä ruvennut kiinnostumaan politiikasta. Nyt tuleekin seurattua paljon erillaisia vaalipaneeleja yms. ja vaalikoneissa olen myöskin mielenkiinnosta käynyt vaikka äänioikeutta ei vielä olekkaan. Olen kyllä castissakin annetun neuvon tyyliin vähän kysellyt vanhemmilta, että keitä he aikovat äänestää ja olen myöskin jakanut omia mielipiteitä siitä ketä minä äänestäisin. Toivottavasti on ollut vaikutusta vanhempiini.

En ole Tapion enkä myöskään muiden piraattipuolueen jäsenten kanssa samoilla linjoilla. Piratismi vie kuitenkin suuria summia kehittäjiltä enkä usko, että millään keinoilla niitä pystyttäisiin korvaamaan kehittäjille. Esim. Vaikka en itse CoD-pelisarjaa suosikkaan niin jos uutisia(esim tätä Peliplaneetta.net :: Tietokonepelit :: Call of Duty: Black Ops komeilee laittomien latauslistojen krjess) uskotaan niin Black opsia olisi ladattu viime vuoden aikana laittomasti n. 5miljoonaa kertaa. Tuosta voi sitten laskea kuinka paljon Activision menetti rahaa verrattuna siihen, että ne olisi ostettu.
 

Kastle

KonsoliFIN Alumni
Vastaus: Podcast 008: Poliittista peliä

Eikös Bugbearin seuraava Ridge Raicer Unbounded ole käytännössä niin lähellä AAA-peliä kuin Suomessa on koskaan tehty? Toki lähtökohdata on täysin erilaiset kuin ensimmäisiin omiin projekteihin lähtiessä, kuten Flatout tai Remedyllä Max Payne, kun kyseessä on jo tunnettu pelisarja.
Tänks, pistetään tämä muistiin. Viritellään lähitulevaisuuteen jotain..
 

sph

Member
Vastaus: Podcast 008: Poliittista peliä

Tällainen podcast on minun mieleeni, pituudeltaan kurissa pysyvä hyvin valmisteltu asiapitoinen haastattelu tai keskustelu. Olen toki alan tapahtumia seurannut muutenkin eikä varsinaisesti itselleni uutta asiaa tullut yhtään, mutta sujuvasti sen kuunteli ja arvostan erittäin paljon sivistämispyrkimyksiä, varsinkin kun niin monet näistä asioista ovat kautta linjan aivan liian vähällä huomiolla.

Mitä Piraattipuolueeseen tulee, puolueella on joitakin hyviä pointteja jotka voisin allekirjoittaa (tosin mm. suoja-aikojen lyhentämisestä ovat jotkin muutkin puolueet puhuneet), mutta niin kauan kuin nimi on noin harhaanjohtavan provosoiva ja vääriä viestejä lähettävä en taatusti äänestä, olkoon miten vaan kansainvälinen brändi. Muutenkin puolueella on aika paha PR-ongelma, kaikki julkisuudessa puolueen nimissä esiintyneet eivät ole olleet aina niin edustuskelpoisia, ja nyttemmin kaikenlaisten Big Brother -julkkisten haaliminen listalle on luotaantyöntävää. Puolue hyötyisi melkoisesti asiansa osaavasta PR-tiimistä. No, karu realismi sanoo että millään pienpuolueella ei kuitenkaan näissä(kään) vaaleissa ole asiaa eduskuntaan, kiitos vaalijärjestelmämme, joten pitää yrittää saada tietoyhteiskunnan asioista jotain tietäviä sisään muiden puolueiden riveissä. Kasvikselle seuraa siis.
 

xWaW3x

New Member
Vastaus: Podcast 008: Poliittista peliä

Ensimmäiset puolisen tuntia ehtinyt vasta kuuntelemaan, mutta mielenkiintoisia mielipiteitä ja etenkin hyviä kysymyksiä. Kaikki vastaukset eivät tietenkään olleet omaan mieleen, syynä se että devaajana on hankala tukea pelipiratismia.

Euroopan yhteisöjen komission tiedonanto, johon castissa viitataan, itseäni kun alkoi kiinnostamaan.

Komission tiedonanto kuluttajien ja erityisesti alaikäisten suojelemisesta videopelien haitoilta

Edit. Kiitokset Jyrille oikeasta linkistä. V
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Ylös Bottom