Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Podcast 011: Naisen pelipaikka on keittiössä

jryi

Vastaava päätoimittaja, teknoniilo
Ylläpitäjä
Jyri, Paavi ja Tontsa keskustelevat videopeleistä ja niitä pelaavista naisista. Nakkifestivaaleja kaunistamaan on saatu tutkimuksen kohteita edustava 'riina.

Jakson voit ladata tästä: latauslinkki

Voit myös tilata kaikki podcastit joko RSS-feedinä tai iTunesissa. (Jälkimmäisessä tapauksessa muista arvostella viiden tähden arvoiseksi...)

Jakson sisältö (kesto 1:42:51):
00:00 Intro ja esittelyt
02:35 Pelatut pelit: Crysis 2, Yaris, Starcraft 2, Halo: Combat Evolved, Tontsan salaiset pelitilaukset ja alushousut, NFS: Shift, Singularity
35:40 Uutiskeskustelua: Anomuumien hyökkäykset, Teemu Selänteen taistelut, pelialan aprillipilat, EA:n korispelin välivuodet, Forza 4:n kymmenen kertaa paremmat grafiikat, maagisedän feidaus
49:20 Viikon keskustelunaiheena naiset videopeliharrastajina: Mikä ajaa naisen pelaamaan? Millaiset pelit sopivat naisille / mitkä ovat tyttöjen pelejä? Miten kilpailupelaaminen istuu naisille? Pitääkö pelien olla haastavia vai elämyksellisiä? Mikä on pelihahmon merkitys? Esimerkkejä hyvistä naishahmoista? Naiset jämptimpiä kuin miehet?!
01:09:25 Viikon keskustelunaihe jatkuu: Unchartedin naishahmot, Duken irstas läpsyttely, suorittaminen vastaan eläytyminen, Tetris on super, pelaamattomien suhtautuminen pelaajaan, verkkopelaajien suhtautuminen naispelaajiin, pelaamattomien naisten suhtautuminen miesten pelaamiseen, häröä sisäpiirijuttua Tekkenistä, onko tässä laitaa? Vieraan mielestä paras peli koskaan?
01:34:20 Kuulijapalautetta: Pelaamisen hyöty, palautekeskustelut foorumilla, lupausta paremmasta, ensi viikon show, Steven Seagalin syntymäpäivä, RSS-syötteen vaihto, loppulaulu

Palautetta tähän ketjuun tai osoitteeseen podcast@konsolifin.net.

Ensi viikon podcast julkaistaan tiistaina 19.4. Tässä jaksossa vastailemme kuulijoiden kysymyksiin, joita voit esittää sähköpostitse tai tehoketjussa!
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Vastaus: Podcast 011: Naisen pelipaikka on keittiössä

Hyvä jakso.






(Testaan podcastistä annettua luopausta että tälläisiä kommentteja ei poisteta. Missä on uudenvuodenjakso?)
 
Vastaus: Podcast 011: Naisen pelipaikka on keittiössä

Bros:

+Tontsan paidattomuus ja housuttomuus. Grrrmiau! P.S Man Basicit on ainoot oikeet.
+Lentävä sirkkeli!

Konnat:

-Halon spoilaus
 
Vastaus: Podcast 011: Naisen pelipaikka on keittiössä

Alussa sukellettiin ehkä turhan syvälle pelattuihin peleihin, aivan kuten TT-2k ehti huomauttamaan. Kevyempi sipaisu olisi riittänyt tähän kohtaan. Muuten kyllä taas hyvää antia. Riinasta tunnistin naispelaajatyypin, joka on pompannut esiin kerta toisensa jälkeen. Siksi vaikea välillä asennoitua täälläkin ajoittain esille nouseviin yleistyksiin.

Seuraavaksi koko lähetys pelkästään naisten voimin, tai ainakin joku heistä osaksi kiertävää vakiovieraiden ryhmää.
 
Vastaus: Podcast 011: Naisen pelipaikka on keittiössä

Nyt jälleen yksi nainen pitää minua hölmönä, kun ette kertoneet saavuttamastani resoluutiosta. No, eipä kai yksi lisää niiden kaikkien muiden päälle enää paljoa vahingoita.

Muuten tykkäsin kyllä. Tää on just sitä meininkiä, jota itse viime palauteketjussa hain.
 
Vastaus: Podcast 011: Naisen pelipaikka on keittiössä

Bros:

+Tontsan paidattomuus ja housuttomuus. Grrrmiau! P.S Man Basicit on ainoot oikeet.

Muuten samaa mieltä, mutta Man Underwearit (etenkin söpön punaiset) vie kyllä Man Basiceja sata nolla.

Jotain järkevää sanottavaakin voisi löytyä, jos riittävästi puristaa. Elikkä niin tässä kuin parissa aiemmassakin vieraalla varustetusta castista voisi nostaa vieraan aseman esiin ekan 45min aikana. Nytkin 'riinalta kuultiin ekan kolmevarttisen aikana oikeastaan ainoastaan pikainen esittely, että minuutin "what-ya-been-playing-dude?" -osion höpinä. Voisi ehkä harkita mahdollisuutta, että castin oma poppoo höpisisi ne uutiset ja muut höpinät alkuun erikseen, ja vieras otettaisiin mukaan koko systeemiin mukaan vasta pääaiheeseen, johon voisi sitten sisällyttää jotain höpinöitä pelatuista peleistä ym. Nyt Tontsakin asiaa sivuutti näennäisellä herrasmies-liikkeellä tarjotessaan puhevuoron ensin vieraalle. Tai sitten vain rohkeammin tenttaamaan vierasta, jottei turhaan istu ensimmäistä puoliaikaa neppailemassa muniaan tai tässä tapauksessa virkkaamassa kaulaliinaa. :eek:

Positiivisista puolista huumorin taso oli hämmentävän korkealla. Onneksi kuuntelin alun kotona rauhassa, jotta sai pärskäyttää aamukahvit rauhassa koneen näytölle. Jälkimmäinen tunti olikin sitten junassa nihkeämpää, kun ei viitsinyt röhönauraa julkisesti. Etenkin Paavi goes Idols kyllä taas lämmitti mieltä ja vahingoitti korvaa.

Mm.. Jotain oli vielä, muttei nyt tule enää mieleen. Harmillista kyllä jää kierroksen tarjoaminen pois suunnitelmista, kun Hesan visiitti loppuu jo perjantaina. Tosin ette te sitä olisi ansainneetkaan, kun ette ennen toukokuuta uudenvuodenlupauksiin ehtineet.
 
Vastaus: Podcast 011: Naisen pelipaikka on keittiössä

En ollut oikein selvillä olisiko siihen alkupuoliskoon saanut osallistua, tosin puheenvuoron saaminen tuntui ajoittain muutenkin vähän hankalalta ko moottoriturvat vauhdissa :) Varsinaisen haastatteluosuuden aikana olin aistivinani kiireen, joten koetin pitää vastaukset lyhyinä. Osa esitetyistä kysymyksistä oli kyllä sinänsä ongelmallisia, että koin joutuvani spekuloimaan vastausta sellaisen ihmisryhmän kannalta, johon en varsinaisesti kuulu. Esimerkiksi "mitkä pelit on tyttöjen mieleen?". Omasta puolestani voin vain tylsästi todeta, että aikalailla samat kuin poikienkin, ja erilaisia pelaajatyyppejähän heidänkin keskuudessaan on. Ehkä podcastissa olisi voinut olla co-haastateltavana myös toisenlainen naishenkilö, vaikkapa siihen Farmvilleä, Bejeweledia ja Simsiä pelaavien joukkoon kuuluva (näin ronkelisti yleistäen), siinä olisi saatu varmaan paremmin näkökulmia esille. Ja ehkä vastaavasti myös joku kunnon HC-peliharrastajanainen olisi voinut olla messissä!

Oli myös joitakin aiheita, mitä olisi ollut kiva edes sipaista podcastin aikana, mutta ei hoksittu/muistettu.. Esimerkiksi mies- ja naispelaajien välisiä ennakkoluuloja olisi voinut enemmänkin pohdiskella, nyt jäi mainitsematta kokonaan vaikkapa se vähitellen yleistynyt asenne, että jokainen nainen nettipelissä (joskus netissä yleensäkin) on automaagisesti ns. "attention whore" - ihan vain olemalla nainen. Tämä on myös osasyy siihen, miksi olen katsonut parhaaksi sukupuolen kertomatta jättämisen pelatessa. Ei sitä siis muutenkaan tarvitse mainostaa, mutta kuten podcastissakin todettiin, joissakin tilanteissa ilmituloa on vaikeata välttää.

Vaikka kummankin sukupuolen edustajat ovat kautta aikojen yleensäkin olleet ihmeellisen mieltyneitä naisten huoritteluun, ei tämä nimenomainen asenne varmasti ole itsestään syntynyt. Siitä päästäänkin kätevästi aasinsiltaa toiseen asiaan, nimittäin siihen etteivät ne naispelaajatkaan aina niin kovin korrekteja ole muita kohtaan. Ei nyt kertaakaan ole kukaan römpsäkuvia lähetellyt sentään (jollekin varmaan näinkin on käynyt), mutta muutoin käytös on saattanut jättää toivomisen varaa.

Oma arvaukseni on, että ylenpalttinen miehinen huomio (ja mahdollinen muu erikoiskohtelu) voi tulla yllätyksenä (etenkin nuoremmille) nettipelaamiseen alkaville tytöille. Osalla menee pasmat ihan sekaisin, osa käyttää sumeilematta hyväksi, osa alkaa tosiaan kerjäämään huomiota lisää vaikka mimmoisilla tempauksilla, ja pelaaminen jää toissijaiseksi. WoWin parissa noita juttuja on paljonkin kuullut (ja nähnyt), yhden killan johtoa taisi tyystin pyörittää kulissien takana tyttö nakuvideoiden voimalla.

Mitä nais- ja miespelaajien vertailuun muutoin tulee.. Olen aina oikeastaan arvioinut kanssapelaajia enemmän yleisien ominaisuuksien kuin sukupuolen perusteella. Kaveri voi olla (jossain pelissä) parempi pelaaja pallukkaparin sijaan siksi, että omaa nopeammat refleksit ja paremman taktiikkatajun, siinä missä itse menen mielelläni tunteella peliin mukaan ja tunnelinäkö iskee turhan herkästi.

Pahoitteluni wall-of-textistä, tämmöistä tuli jälkeenpäin mieleen :)
 
Vastaus: Podcast 011: Naisen pelipaikka on keittiössä

Alkuperäinen suunnitelmahan oli saada jaksoon kaksi naispuolista pelaajatarta, mutta harmillisesti tuplabuukkaus sitten romutti nuo suunnitelmat, ja meitsi värvättiin paikkaamaan. Ajattelin hetken puhuvani kimeällä äänellä, mutta en kuitenkaan tarttunut tuumasta toimeen.
 
Vastaus: Podcast 011: Naisen pelipaikka on keittiössä

Alkuperäinen suunnitelmahan oli saada jaksoon kaksi naispuolista pelaajatarta, mutta harmillisesti tuplabuukkaus sitten romutti nuo suunnitelmat, ja meitsi värvättiin paikkaamaan. Ajattelin hetken puhuvani kimeällä äänellä, mutta en kuitenkaan tarttunut tuumasta toimeen.

Jeps, syyttävällä sormella voipi tosiaan osoitella meikäläisen suunnalle. Ei siinä sinänsä mitään, koska onhan Paavi selkeästi meikäläistä kovempi supliikkimies. Siinä mielessä ei siis päässyt käymään kovin suurta vahinkoa. Samassa rytäkässä castistä tippui kuitenkin harmillisesti pois myös tuo toinen naisnäkökulman edustaja. Hyvin te veditte homman kuitenkin näinkin, joten ei auta muuta kuin nostaa peukkua kaikille osallistujille.

ps. Olisit Paavi vaan vetänyt oman settisi tuolla kimeällä äänellä!
 
Vastaus: Podcast 011: Naisen pelipaikka on keittiössä

Nyt jälleen yksi nainen pitää minua hölmönä, kun ette kertoneet saavuttamastani resoluutiosta.
Ei se pelkkä resoluutio auta, jos ei ole kunnollista reunanpehmennystä.

Ehkä podcastissa olisi voinut olla co-haastateltavana myös toisenlainen naishenkilö, vaikkapa siihen Farmvilleä, Bejeweledia ja Simsiä pelaavien joukkoon kuuluva (näin ronkelisti yleistäen), siinä olisi saatu varmaan paremmin näkökulmia esille.
Vaimohan ehdotti, että meillä olisi voinut olla myös tällainen "pelileski"-näkökulma, eli mukana nainen joka jollain tapaa kokee jäävänsä paitsioon, kun miehen peliharrastus vie niin paljon aikaa. (Ei sillä että meillä sellaista tapahtuisi... Eihän?)

Ja ehkä vastaavasti myös joku kunnon HC-peliharrastajanainen olisi voinut olla messissä!
Olit hoosein, joka löydettiin. :D

Oli myös joitakin aiheita, mitä olisi ollut kiva edes sipaista podcastin aikana, mutta ei hoksittu/muistettu..
Tätä tapahtuu oikeastaan joka kerta, mutta yritämme hieman paikata tilannetta näillä "jälkilöylyketjuilla". Ja oikein mukavaa, että tulit tänne asti jakamaan fiiliksiäsi. You go girl!

... jokainen nainen nettipelissä (joskus netissä yleensäkin) on automaagisesti ns. "attention whore" - ihan vain olemalla nainen.
Vielä vaikkapa kymmenisen vuotta sitten tuo oli ehkä jotensakin ymmärrettävä ilmiö, mutta nykyään varsinkin netissä naiset viihtyvät ihan yhtä paljon kuin me kolmijalkaisetkin. Mutta ilmeisesti pelimaailmassa ja varsinkin nettipelien puolella vanhanaikaiset - ja ehkä hieman sovinistisetkin - arvot jylläävät.

Tämä on myös osasyy siihen, miksi olen katsonut parhaaksi sukupuolen kertomatta jättämisen pelatessa.
Toisaalta eikö olisi parempi omalla esimerkillään todistaa tuollaiset kieroutuneet käsitykset vääriksi? :)

Siitä päästäänkin kätevästi aasinsiltaa toiseen asiaan, nimittäin siihen etteivät ne naispelaajatkaan aina niin kovin korrekteja ole muita kohtaan.
Osaisitko antaa tästä ihan käytännön esimerkkejä? Onko kyseessä olleet ihan kotimaiset typsyt vai ulkomaan tissikkäät?

Osalla menee pasmat ihan sekaisin, osa käyttää sumeilematta hyväksi, osa alkaa tosiaan kerjäämään huomiota lisää vaikka mimmoisilla tempauksilla, ja pelaaminen jää toissijaiseksi.
Aivan kuin olisin nähnyt tällaisen ilmiön vuosituhannen alkupuolella... :D (Toim.huom. Tämä oli tällainen inside-vitsi, eikä viitannut 'riinaan itseensä.)

WoWin parissa noita juttuja on paljonkin kuullut (ja nähnyt), yhden killan johtoa taisi tyystin pyörittää kulissien takana tyttö nakuvideoiden voimalla.
Pics or didn't happen!

PS. Kun mainitsit mm. juonen ja immersion olevan tärkeää, oletko esimerkiksi Metal Gear Solid -sarjan pelejä pelannut? Taikka PS3:n Heavy Rainia? (Jostain syystä tiedän, että ensimmäisen MGS:n olet kyllä nähnyt pelattavan läpi, mutta entä ne muut osat?)
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Vastaus: Podcast 011: Naisen pelipaikka on keittiössä

Jos nyt jonkinlaista palautetta podcastista antaisin.

Mielestäni jakson vierailevalle tähdelle annettiin hiukan huonosti aikaa, ainakin alussa. Kun normaali kyselyrinki alkoi (mitä kukakin on pelannut) jäi häiritsemään se, että Paavi ja Jryi puhuivat kaksinkeskeistä keskusteluaan melko pitkään, ilman että TT-2K tai 'riina saivat suunvuoroa. Ymmärrän kyllä, että hyvästä pelistä on mukava puhua ja kokemuksia vertailla, mutta mielestäni keskustelu harhautui liian pitkäksi aikaa "vähänx se oli siisti se satamakohtaus"-alueelle. TT-2K tuota sitten yrittikin hiukan paikkailla, mutta aika vaisusti 'riina sai puheaikaa ensimmäisen puolen tunnin aikana. Toki takana saattoi olla jonkinlaista ramppikuumetta, mutta mielestäni näiden kokeneiden esiintyjien olisi pitänyt hiukan yrittää "pakolla" saada sitä kauniimpaa osapuolta osallistumaan keskusteluun.

Itse aiheesta kun päästiin keskustelemaan tuli mielestäni hiukan turhan tiuhaan sellaisia kiusallisia hiljaisuuksia ja jotkin kysymykset olivat mielestäni varsin typerästi aseteltu (= tyyliin, "miltä tuntuu olla naispelaaja" tuntuu omasta mielestäni samalta kuin kysyisit kaksosilta, että minkäslaista on olla kaksonen kun vertailupohjaa toiseen tapaan ei juurikaan ole). Tietenkin tätä olisi voinut paikkailla yrittämällä itse esittää niitä viksumpia kysymyksiä tehoketjussa, mutta huono ihminen kun olen, en tätä tilaisuutta käyttänyt. 'riinan kommenteista taasen huokui läpi se, että kysymykset kalskahtivat omaankiin korvaan hitusen hankalilta. Tarinaa olisin tahtonut kuulla enemmän. 'riina taisikin tuossa aiemmin mainita, että jonkinlainen hoppu tuntui miehillä olevan, joten sen takia typisteli vastauksiaan. Mutta loppua kohden alkoi sitä tarinaa löytymään ihan kiitettävästi ja alkoi ylläpidon (=Paavin) kummallinen huumori iskemään ja keskustelu alkoi virrata huomattavasti luonnollisemmin.

Ja nuista poisjääneistä aiheista olisin todellakin tahtonut kuulla enemmän tarinaa, kuten esimerkiksi juurikin tuosta naisten ja miesten välisistä ennakkoluuloista. Että jos miehen ennakkoluuloihin kuuluu se, että jos nainen pelaa=ruma, läski, tai muuten vain huono ihminen, niin mitä sitten kuuluu sen vastakkaisen osapuolen kiintiöennakkoluuloihin miehistä, ja mitä esimerkiksi naiset ajattelevat miesten vokotteluista pelien ääressä.

Kaiken kaikkiaan ihan kiva jakso, jolta nyt vain jäin hiukan odottamaan enemmän.
 
Vastaus: Podcast 011: Naisen pelipaikka on keittiössä

Auts. Podcastin aihealue oli jonkin verran keskustelua herättävä mutta pintanaarmua syvemmälle ei päästy. Aihe kun olisi vaatinut hieman eri kantaa olevia osanottajia. Kaikki kun oli sitä mieltä että "jeejee". Tosin podcastissa "pelaamisen turhuus" olisi voinut myös olla eri mieltä olevia.

Mutta ehkä parempi kuitenkin niin että pelejä/pelaamista jyrkästi vastustavia ei tietentahtoen haalita mukaan. Eikä heillä mitään hirveän tärkeää olisi edes kerrottavana. Muuta kuin että pelaaminen aiheuttaa mielenterveydellisiä ongelmia ja alkoholismia...ja ylipainoa...väkivaltarikoksia jne. Sekin taisi verottaa castista aika paljon ettei se toinen naikkonen päässyt mukaan.
 
Vastaus: Podcast 011: Naisen pelipaikka on keittiössä

Osa esitetyistä kysymyksistä oli kyllä sinänsä ongelmallisia, että koin joutuvani spekuloimaan vastausta sellaisen ihmisryhmän kannalta, johon en varsinaisesti kuulu. Esimerkiksi "mitkä pelit on tyttöjen mieleen?". Omasta puolestani voin vain tylsästi todeta, että aikalailla samat kuin poikienkin, ja erilaisia pelaajatyyppejähän heidänkin keskuudessaan on. Ehkä podcastissa olisi voinut olla co-haastateltavana myös toisenlainen naishenkilö, vaikkapa siihen Farmvilleä, Bejeweledia ja Simsiä pelaavien joukkoon kuuluva (näin ronkelisti yleistäen), siinä olisi saatu varmaan paremmin näkökulmia esille.
Jotain tämän suuntaista toivoin kun oli lupailtu kahta erikoisvierasta. Ehkä vajaamiehityksen (-naisituksen?) vuoksi aihe tuntui jäävän nyt hieman puolitiehen. Tällä setillä kävi ilmi erittäin hyvin se, että kovemmat peliharrastajat ovat aika samanlaisia sukupuoleen katsomatta. Itse tunnen kauniimman sukupuolen edustajia sekä puhtaista kasuaalipelaajista (selain, facebook, miehen konsolilla laulupelejä) että satunnaispelaajista (oma konsoli ja ehkä PC-pelejäkin), mutta enemmän itseni kaltaisia hieman hardcorempia (useampia konsoleita, hylly täynnä pelejä) ei ole tullut vastaan, joten oli mukava kuulla että teitäkin löytyy.

Sattumoisin juuri maanantaina julkaistiin myös Gamespotin juttu naisista pelimaailmassa (Women in Games - Features at GameSpot), ja sen lopputulos on yksinkertaisesti se, että vaikka jako mies- ja naispelaajiin saattaa olla keinotekoinen naisia tarvitaan lisää tekemään pelejä, tai muuten miehet kertovat tarinoita miehille, kuten on ollut antiikin ajoista asti. En muuten tiennytkään että Amerikassa IT-alalla uusien naistyöntekijöiden määrä on ollut laskussa 1980-luvulta asti, eli ainakin tämän alan "ei sovi naisille" -sukupuoliroolit ovatkin ainakin jossain päin maailmaa melko tuore keksintö.
 
Vastaus: Podcast 011: Naisen pelipaikka on keittiössä

WoWin parissa noita juttuja on paljonkin kuullut (ja nähnyt), yhden killan johtoa taisi tyystin pyörittää kulissien takana tyttö nakuvideoiden voimalla.

Tää kuulostaa pirun tutulta tapaukselta, liekkö samasta tapauksesta kysymys? Oliko tytön hahmo rogue vahingossakaan? :-D
 
Vastaus: Podcast 011: Naisen pelipaikka on keittiössä

Jotain tämän suuntaista toivoin kun oli lupailtu kahta erikoisvierasta. Ehkä vajaamiehityksen (-naisituksen?) vuoksi aihe tuntui jäävän nyt hieman puolitiehen. Tällä setillä kävi ilmi erittäin hyvin se, että kovemmat peliharrastajat ovat aika samanlaisia sukupuoleen katsomatta.
Tämähän pitää tulkita siten, että tarvitaan jossain vaiheessa uusi jakso ja lisää naisia? ;)

Jäin tuossa ihan tosissani miettimään sitä, että jos tuo oma vaimo vaikka tosissaan haluaisikin tulla podcastiin vieraaksi kertomaan oman näkökantansa pelaamisesta. Etenkin kun kyllä hänkin kummiskin pelaa, vaikka muuta yrittääkin väittää. Harva se päivä on kännykässä Bejeweled Blitz tai Sudoku pyörimässä, ja on omistanut vuosien varrella niin Gamecuben kuin DS Litenkin. Voisi melkein sanoa, että hän on kasuaalipelaaja, joka ei halua tunnustaa olevansa pelaaja.
 
Vastaus: Podcast 011: Naisen pelipaikka on keittiössä

Harva se päivä on kännykässä Bejeweled Blitz tai Sudoku pyörimässä, ja on omistanut vuosien varrella niin Gamecuben kuin DS Litenkin. Voisi melkein sanoa, että hän on kasuaalipelaaja, joka ei halua tunnustaa olevansa pelaaja.

Myöntäminen on ensimmäinen askel kohti parantumista.
 
Vastaus: Podcast 011: Naisen pelipaikka on keittiössä

Nyt ei kykene vuodattamaan pitkää palautetta eli lets keep it simple! Hyvä casti taas, mielenkiintoinen aihe ja vieras oli hyvä! Ja kiitokset Paaville, kun nostit maailman parhaimman näyttelijän melkein Jeesukselliselle tasolle(tiedetään, mahtava termi) castin lopussa.
 
Vastaus: Podcast 011: Naisen pelipaikka on keittiössä

Olit hoosein, joka löydettiin. :D
Se olikin sellainen ideaalitilannehaave, varmasti tarpeeksi haastavaa löytää haastateltavia ilmankin, että sellaisia kriteereitä pitäisi täyttää :)

Toisaalta eikö olisi parempi omalla esimerkillään todistaa tuollaiset kieroutuneet käsitykset vääriksi?
Melkoinen kiusaus sanoa tuohon, että jo se on muiden aika taistella noita taisteluita! Veikkaan myös, että ihmisten päät on vaan liian kovia, ja säännönvahvistajiakin tulee varmaan piisaamaan..

Osaisitko antaa tästä ihan käytännön esimerkkejä? Onko kyseessä olleet ihan kotimaiset typsyt vai ulkomaan tissikkäät?
Viittasin sillä huonokäytöksisyydellä vain seuranneeseen kappaleeseen huomiotempauksista ja sensellaisesta.

Pics or didn't happen!
Tää kuulostaa pirun tutulta tapaukselta, liekkö samasta tapauksesta kysymys? Oliko tytön hahmo rogue vahingossakaan? :-D
Eikä ollut siis omakohtainen kokemus WoW-esimerkki, mutta dokumentaatio löytyi näemmä vieläkin: Project X. Tosin videolinkit eivät enää toimi, joten tapauskuvaukseen on tyytyminen. Pahoitteluni :I
Tunsin kyllä aikoinaan yhden tytön, joka harjoitti saman idean mukaista toimintaa viereisessä killassa, sillä tytöllä kyllä oli niinkin hyvin narut sormissa ettei tarvinut edes nakukuviin turvautua. Ihan häpeilemättä kertoi, miten voi pyöritellä killan toimintaa omien tarpeidensa mukaan. Siinäkin lopulta riittävän monella tuli mitta täyteen ja tytölle tuli lähtö - uskollinen fanikaarti seurasi toki perässä.

PS. Kun mainitsit mm. juonen ja immersion olevan tärkeää, oletko esimerkiksi Metal Gear Solid -sarjan pelejä pelannut? Taikka PS3:n Heavy Rainia? (Jostain syystä tiedän, että ensimmäisen MGS:n olet kyllä nähnyt pelattavan läpi, mutta entä ne muut osat?)

Ei löydy taloudesta PS3:a, joten ei ole Heavy Rain tuttu. Tosin nyt kun tuli perehdyttyä, alkoi miltei harmittaa ettei sitä pleikkaria ole :eek: Mitä MGS:eihin tulee, kakkosenkin olen "katsonut" läpi, ja toistaiseksi ainakin on siihen jäänyt. Taisin kokeilla kerran pelata itse, mutta säikähdin kontrolleja, niin annoin olla. Tosi viihdyttäviä pelejä ne kyllä olivat siitä huolimatta, olin liimattuna ruudun ääressä alusta loppuun :) Seuraavista osista en sitten tiedäkään, liekö mindfuckia viety Sons of Libertyn jälkeen vielä pidemmälle?

Pelaamisen katselu on kyllä sinänsä ihan kätevä tapa löytää kiinnostavia pelejä itsellekin pelattavaksi. Meillä avokki on se uutuuksista innostuva osapuoli, ja eräänlainen aamurutiini on muodostunut siitä, että hän aloittaa päivänsä joko SC2:n (joka ei tässä valitettavasti ole Star Control II) tai muun sillä hetkellä kesken olevan pelin parissa. Mielelläni istahdan sitten viereiseen sohvannurkkaan aamuteen kera katselemaan toviksi :) Näin sai alkunsa mm. Mass Effect -kuume, vaikken alunperin ollut noteerannut koko peliä sen ilmestyessä..

Liekö immersio ja juoni yleisesti naisia miellyttäviä tekijöitä, enpä osaa sanoa. Miehillä näin ei ainakaan ole. Taannoin pistin kokeeksi avokin lisäksi Penumbraa pelaamaan toisenkin kolmijalan, jota pidin (suoritusmielessä) hyvänä pelaajana ja jokseenkin immuunina immersiolle. Ihmettelin, miksi hän hyppi kauhupelissä non-stop pitkin kaivoskäytäviä.. Pienen tivaamisen jälkeen kävi ilmi, että se oli hänelle hyväksi todettu keino rikkoa immersio, jotta pystyy paremmin keskittymään suorittamiseen o_O

Jäin tuossa ihan tosissani miettimään sitä, että jos tuo oma vaimo vaikka tosissaan haluaisikin tulla podcastiin vieraaksi kertomaan oman näkökantansa pelaamisesta. Etenkin kun kyllä hänkin kummiskin pelaa, vaikka muuta yrittääkin väittää. Harva se päivä on kännykässä Bejeweled Blitz tai Sudoku pyörimässä, ja on omistanut vuosien varrella niin Gamecuben kuin DS Litenkin. Voisi melkein sanoa, että hän on kasuaalipelaaja, joka ei halua tunnustaa olevansa pelaaja.
Kiinnostaisi kyllä kuulla nimenomaan jonkun semmoisen näkemystä pelaamisesta. Kaveri muuten huomautti äskettäin, että löytyyhän miehistäkin se korkeintaan simppeleitä selainpelejä pelaavien ryhmä. Näitä erillisiä rajattuja pelaajatyyppejä olisi mielenkiintoista verrata sukupuolittain keskenään, eikä vain näin yleistetysti "millaisia ovat nais-/miespelaajat". Edelleen tästä voisi johtaa jos jonkinmoista aihetta, esimerkiksi mitä mieltä pelaamaton mies (onko heitä?) on pelaavista naisista/miehistä.
 
Vastaus: Podcast 011: Naisen pelipaikka on keittiössä

Immersion rikkominen useissa peleissä ei ole vaikeaa ja monissa peleissä sitä ei edes synny tai se on niin keinotekoinen että haluaa rikkoa sen. Siellä olemisen tuntu on aika vaikea saavuttaa. Yhdessä pelissä se on mun mielestä onnistuttu saavuttamaan. Bad company 2:sen moninpelissä. Siinä parhaimmillaan touhu on kuin band of brothersin parhaissa taistelukohtauksissa.
 
Ylös Bottom