Podcast 148: Uskon asia

FelisLeo

Gamereactor
Uskonto on keikkunut taustalla monessakin pelissä, mutta hyvin harvoin pelikriitikot ovat hengellisiin kysymyksiin paneutuneet teksteissään. KonsoliFIN podcast tarttuu suuria tunteita herättävään aiheeseen pelottomasti. Marssia johdattaa sekä idän että lännen kirjakääröistä innoittunut FelisLeo seuranaan yhteisömme hengellinen Johtaja Paavi. Raikkaan kasteen lailla kokonaisuuden new age -vivahteilla voitelee Zanis Dust. Korkeampien voimien konklaavi on valmis alkamaan.

Ave Maria, gratia plena,
Dominus tecum!
Benedicta tu in mulieribus,
et benedictus fructus ventris tu, Iesus.
Sancta Maria, mater Dei,
ora pro nobis peccatoribus,
nunc et in hora mortis nostrae,
Amen


Kesto: 2:10:21

0:00:00 Aloitus ja esittelyt
0:02:20 MOPP (Donkey Kong, Left Behind, RoboCop)
0:26:35 Uutiset (Irrational Games suljetaan, Cliff Bleszinski katuu Gears of Waria, Xbonen resoluutiot, Titanfallin kartat, Assassin’s Creed lautapelinä, Uusi Hitman elokuvana, Pelit Suomen valtamediassa)
1:00:40 Viikon keskustelu (pohjustus, oma versio uskonnosta, symboliikka ja kuvasto, uskonnolliset pelihahmot, uskonto keinona selittää pelin tapahtumia, enemmänkö uskontoa peleihin, pelaisitko Jeesuksella, mikä on ärsyttänyt)
2:00:50 Palaute (tasa-arvokeskustelun avaus) ja FelisLeon poistuminen loppukevään ajaksi

Jakson voit ladata tästä: latauslinkki. Voit myös tilata kaikki podcastit joko RSS-feedinä tai iTunesissa.

Palautetta saa antaa tähän ketjuun tai osoitteeseen podcast@konsolifin.net. Voit myös seurata Twitteriämme (@konsolifin) tai käydä tutustumassa Facebook-sivuumme. Jaksolle voi jopa antaa tähtiä podcast-alisivulla
 

PSlayer

Member
Vastaus: Podcast 148: Uskon asia

Tämä sapluuna tuntuu toimivan oikein hyvin. Viikon keskustelu on mukavaa kuunneltavaa silloin, kun aihe kiinnostaa edes vähän. Tällä kertaa aiheen valinta meni aika nappiin. Itse olen pelaaja ollut vasta niin vähän aikaa, että kokemusta pelien uskonnollisesta puolesta ei juurikaan löydy. Tästä huolimatta muistelisin, että jossakin jaksossa olette puhuneet vihreänuttuisen Zeldan seikkailujen uskonnollisista vivahteista, joiden "unohtaminen" tästä jaksossa hieman pisti korvaan. En kuitenkaan ihan varma ole, esiintyykö uskonto edes millään tavalla noissa Zelda-peleissä, sillä en niitä ole itse pelannut. En ihan tarkasti muista, että oletteko tekään niistä puhuneet, mutta sellainen muistikuva on.

Hyvä jakso kaiken kaikkiaan. Kiitokset Felluliinille hyvästä työstä kastikkeissa. Kaiholla jään muistelemaan vääriä mielipiteitäsi :D... Saako muuten kysyä, että minkähän takia miehen äänestä ei saada nauttia tässä kevään aikana?
 

abbasoturi

New Member
Vastaus: Podcast 148: Uskon asia

Tullut tätä myös mietiskelyä varsinkin elders scrolls pelien kanssa mistä on tämän kultin motiivit ja elämän ohjeet johdettu.

Älkäämme unohtako myös Assasins Creed- pelisarjan Ezio osuutta jossa sivutaan Uskontoja kuitenkaan menemättä yksityiskohtiin. Tietysti pelin aika ja paikka tietysti johtavat väkisinkin sivuamaan Katollilaisuutta.

Haluaisin myös huomioida että myös kansallissosialismi oli eräänlainen uskonto, kuten ikävä kyllä tiedetään Natsi -ajan Saksassa ja monessakin pelissä on jonkin lausua suoria ja epäsuoria viittauksia heidän aatteisiin ja elämänohjeisiin.

Kiitos jälleen hyvästä podcastista, joka laittaa miettimään asioita.
 

P33RO

Artikkeli- ja arvostelutoimituksen päätoimittaja
Ylläpitäjä
Vastaus: Podcast 148: Uskon asia

Toistan varmasti itseäni, mutta onhan se ihan loogista ottaa itseensä pakollisesta kasteesta. Onneksi loput 99% (eli tappaminen) ei omatuntoa hetkauta.
 

FelisLeo

Gamereactor
Vastaus: Podcast 148: Uskon asia

Hyvä jakso kaiken kaikkiaan. Kiitokset Felluliinille hyvästä työstä kastikkeissa. Kaiholla jään muistelemaan vääriä mielipiteitäsi :D... Saako muuten kysyä, että minkähän takia miehen äänestä ei saada nauttia tässä kevään aikana?
Kiitos kiitos

Muille maille vierahille menen kevään ajaksi. Olenhan podcasteissakin hehkuttanut koko vuoden "ihhania ulukomalaisia muijia" ja sanonut Venuksen olevan 178 cm pitkä.
 

sph

Member
Vastaus: Podcast 148: Uskon asia

Paavin mainitsema Robocopin peniskohtaus on elokuvan crowdsourcatusta uudelleentulkinnasta "Our Robocop Remake". Alkuperäinen elokuva jaettiin lyhyisiin osiin, joista jokaisen tulkitsi uudestaan eri porukka kukin omalla tyylillään, mutta vahvasti kieli poskella hyödyntäen mahdollisesti myös alkuperäisen elokuvan materiaalia. Lopputulos on vähän kuin tilkkutäkki, tyyli vaihtuu minuutin välein, ja huonoimmillaan ollaan kuin huonoa harrastelijateatteria, mutta parhaimmillaan materiaali on hilpeää kun jollakin on ollut Idea ja esim. elokuvan väkivaltaisimpia kohtauksia esitetään vaikkapa tanssina tai nukeilla. Elokuva löytyy kokonaisuudessaan projektin kotisivulta http://www.ourrobocopremake.com/.

Fellu kuulosti hieman huolestuneelta, kun jossain yksittäisessä vertailussa Xbone-versio ei ole näyttänyt erityisen paljon paremmalta kuin Xbox 360 -versio. Laitteiden tehoero on oikeasti dekadin luokkaa, enkä huolestuisi jos joku yksittäinen kehittäjä on tehnyt Xbone-version laiskasti keskittyen paljon enemmän myyviin edellisen sukupolven versioihin, ja käyttänyt niitä baselinena muillekin versioille. Vaikka periaatteessa Xbone ja PS4 näyttävät nyt melko identtisiltä PS4:n muistikaistaa ja grafiikkapiirin pientä etumatkaa lukuunottamatta on Xbonen raudassa kuitenkin hieman normista poikkeavaa tuettavaa (grafiikkapiirin ESRAM), jota pitää opetella hyödyntämään kunnolla. Tämän vuoksi ennustan, että multiplattiksissa kehityskaari menee hieman samaan malliin kuin edellisessä sukupolvessa, jossa PS3 oli alussa kiistatta altavastaajana helpomman 360:n jaloissa, mutta ajan mittaan ero kapeni.

Viikon aihe oli erinomaisen kiinnostava keskustelu, ja aiheeseen oli myös valmistauduttu kunnolla. Erityispisteet Fellulle eksoottisemmasta kielitaidosta ja hieman obscurempien viitteiden kaivelusta. Juttua riittäisi tosiaan varmasti paljon pitemmällekin.

Oikeat uskonnot ovat niin tulenarka aihe, että ei ihme että niiden kanssa ollaan todella varovaisia, ja pysytellään mieluummin scifi- ja fantasia-aiheiden fiktiivisissä uskonnoissa, jolloin närkästyviä on toivottavasti vähemmän. Pari vuotta takaperin hermostuttiin, kun joku muslimi valitti, että Modern Warfare 2:n eräässä moninpelikartassa vessassa olevan taulun kehyksessä on kirjoituksia, joissa mainitaan Allah, ja islam kieltää uskonnosta puhumisen vessassa. Kartta poistettiin pelistä, ja palautettiin vaihdetulla tekstuurilla konsoleille parin viikon jälkeen, PC:lle ei koskaan. Melkoinen reaktio puolin ja toisin kun peli oli jo kolme vuotta vanha.

Vaikka peliksi pian päätyvä South Park tunnetaan hyvin siitä, että siinä herjataan kaikkia tasapuolisesti, ei sekään ole jäänyt osattomaksi näppien polttamisesta uskonnollisempien teemojen kanssa. 14. kauden tuplajakso, joka tunnetaan yksinkertaisesti jaksojen järjestysnumeroilla "200" ja "201", on Muhammad-tarinansa vuoksi jälkisensuroitu niin, ettei jaksoja myydä televisioesityksiin, eikä niitä löydä mistään digitaalisista jakeluista, kuten iTunesista tai South Parkin omasta South Park Studios -palvelusta. Olenko ainoa, josta tuntuu, että lähes kaikki toimenpiteisiin johtavat närkästymiset tulevat islamin suunnalta?

Olen tainnut mainita asiasta jokusen kerran aiemminkin kun aihetta on aavistuksen raapaistu, mutta minulle definitiivinen uskontoa käsittelevä peli on ensimmäisen Playstationin legendaarinen Xenogears. Pelillisesti kyseessä on melko tyypillinen Squaren japsiropellus, mutta ilmeisesti teemojensa ja ongelmallisen kehityskaarensa luoman epätasaisuuden vuoksi peli on noussut melkoiseen kulttimaineeseen. Kunnianhimo ja resurssit eivät aivan kohdanneet, ja pelin kakkoslevy on pääasiassa päähahmot kertomassa tarinaa pelattavan jäädessä vähemmälle. Edgen Time Extend -sarjassa oli jokunen vuosi sitten peliä käsitellyt juttu: http://www.edge-online.com/features/time-extend-xenogears/

Xenogearsin pääpahis on asianmukaisesti nimetty Deus ("jumala"), joka on ihmisen luoma ase, joka putosi planeetalle. Deus loi elämän planeetalle saadakseen itsensä korjattua. Pelissä siis päähahmot nousevat luojaansa vastaan, ja uskonto on puhtaasti jumalan väline ihmisten manipulointiin. Vaikka tarina ja sen uskonto ovat täysin fiktiivisiä meinasi peli jäädä kokonaan julkaisematta USAssa, koska se käsittelee järjestäytynyttä uskontoa todella kriittisesti. Euroopassa peliä ei ole koskaan julkaistu, mutta se on myynnissä Amerikan PSN:ssä PS3:lle.

Japanilaiset tuntuvat olevan erittäin viehtyneitä kristinuskon symboliikkaan pelien lisäksi myös muussa mediassa. Tätä saattaa selittää se, että vaikka maassa on pieni kristillinen vähemmistö ja asiat jossain määrin tunnetaan, on se silti sikäläiselle kulttuurille eksoottista ja erilaista, siinä missä me koemme Japanin valtauskonnot eli buddhalaisuuden ja shintolaisuuden jossain määrin eksoottisena. Japanihan on myös maailman sekulaarisimpia maita, ja vaikka uskonnollisia rituaaleja näkyy paljon ovat ne käytännössä tapoja ilman sen syvempää merkitystä. Kristilliset juhlatkin ovat Japanissa lähinnä länsimaista vietyä kaupallisuutta ilman mitään uskonnollisia merkityksiä.

Peleistä, joissa on syvästi uskonnollisia päähahmoja, ei tule mieleen muita kuin vuosia sitten Windowsille julkaistu seikkailupeli The Shivah, jossa ratkaistaan murhaa rabbi-hahmolla ja käsitellään samalla juutalaisia teemoja. Pelistä julkaistiin äskettäin myös iOS-versio, Kosher Edition.

Sinkkukoreja löytyy ainakin Espoossa Isosta Omenasta. Kerran siellä käydessäni kokeilin ihan piruuttani, mutta ei tullut kukaan iskemään.

Mitä Teemun seuraaviin olympialaisiin 47-vuotiaana tulee, legendaarinen Gordie Howe pelasi viimeisen NHL-kautensa 51-vuotiaana 1979-1980, pelaten 80 peliä. Toki pelirytmi saattaa nykyään olla hieman erilainen, mutta silti... Jos nuo ikäkriisit painavat liiaksi päälle voi tehdä kuten minä, ja ajatella ikäänsä vaikkapa heksalukuina, t. nimim. tässä kuussa 0x26.
 

Juhana

Active Member
Vastaus: Podcast 148: Uskon asia

Hetkinen? En loppuun asti ole vielä kuunnellut, mutta Fellu lähtee johonkin? Kuulin kun sanoi että lähtee, mutta luulin että tarkoitti vain tätä podcastia... Sanokaa nyt että Paavi lähtee samalla ja tilalle tulee joku Maagisetti noeivaan. Ei Fellu voi lähteä, koko castien sydän ja keuhkot. Ilman ei voi elää!
 

-WaLuigi-

KonsoliFIN Alumni
Vastaus: Podcast 148: Uskon asia

Hetkinen? En loppuun asti ole vielä kuunnellut, mutta Fellu lähtee johonkin? Kuulin kun sanoi että lähtee, mutta luulin että tarkoitti vain tätä podcastia...
Ainakin pariksi kuukaudeksi. Ei tässä ole siltoja poltettu mihinkään suuntaan, joten kenties etunimikaimani vielä palailee kunhan ymmärtää ruohon olevan Suomessa (ja etenkin Tampereella!) vihreämpää kuin muualla.
 

maagiset

KonsoliFIN Alumni
Vastaus: Podcast 148: Uskon asia

Ei mulle kai pahemmin ole näitä kastikkeita merkitty kalenteriin, joten huoletta voitte olla, vaikka Fellu pitääkin breikkiä. :)
 

PSlayer

Member
Vastaus: Podcast 148: Uskon asia

Ei mulle kai pahemmin ole näitä kastikkeita merkitty kalenteriin, joten huoletta voitte olla, vaikka Fellu pitääkin breikkiä. :)
Tästä täytyy kyllä vähän protestoida. Maagin kuivaa huumoria olen tässä aika isosti kastikkeisiin kaipaillut, mutta eipä ole miestä kuulunut. Tuhomurmelinkin paluuta odottelen, mutta se taitaa olla yhtä lähellä kuin Half Life 3:n julkaisu :D. Uusia ääniä on ihan mukava kuunnella, mutta kaikenlaista muutosliikettä vastustavana toivoisin myös alkuajoista asti mukana olleiden osallistuvan hieman useammin castiin.
 

digiheppu

Member
Vastaus: Podcast 148: Uskon asia

Jotain jäin kaipaamaan, vaikka varsinaista moittimista en keksinytkään. Ehkä vaan on niin, että uskonto on aiheena peleissä joko silkkihansikkain käsitelty, tai scifistelty riittävän tunnistamattomaan muotoon ettei varsinaisesti loukkaa ketään. Knights of the Old Republicia ei taittu mainita missään kohtaa. Siinä tietty löytyy jedivoimaa, moraalivalintoja ja lisäksi pelaaja saa mystisiä näkyjä, jotka herättävät hieman kysymyksiä. Mainituista peleistä moni on vielä korkkaamatta, joten niitä en pahemmin voi kommentoida.

Minulle nimenomaan saisi saarnata sekä peleissä että elokuvissa. Ateistin kylmä sydän vaan lämpenee, kun omaa maailmankuvaa kyseenalaistetaan. Mikä on oikein ja mikä väärin asetelmia kaipaisin nykyiseen viihteeseen enemmän, mutta ehkä moinen pohdiskelu karsii liian ison osan yleisöä?
 

Cyrus1

Well-Known Member
Vastaus: Podcast 148: Uskon asia

Tästä täytyy kyllä vähän protestoida. Maagin kuivaa huumoria olen tässä aika isosti kastikkeisiin kaipaillut, mutta eipä ole miestä kuulunut. Tuhomurmelinkin paluuta odottelen, mutta se taitaa olla yhtä lähellä kuin Half Life 3:n julkaisu :D. Uusia ääniä on ihan mukava kuunnella, mutta kaikenlaista muutosliikettä vastustavana toivoisin myös alkuajoista asti mukana olleiden osallistuvan hieman useammin castiin.

Jep.
 

maagiset

KonsoliFIN Alumni
Vastaus: Podcast 148: Uskon asia

Sen verran täytyy vielä kommentoida, että viime aikoina ei ole oikein aikataulutkaan osuneet yhteen kastin nauhoittelun kanssa. Lisäksi olen todennut, että turha mun on tulla roikkumaan mukaan, jos aihealue ei kiinnosta pätkääkään. Varsinkin jos tilalle löytyy joku asiansa paremmin osaava henkilö.

Tähän kastikkeeseen oli aluperin kaavailtu vierailua, mutta kun saimme huomattavasti nohevamman Zanisin messiin, niin katsoin itseni turhakkeeksi. Vanha ateisti ei opi uusia temppuja. Jossain live kastikkeessa meikäläisen ääntä saattaa taas tulevaisuudessa kuulla.
 

FelisLeo

Gamereactor
Vastaus: Podcast 148: Uskon asia

Ainakin pariksi kuukaudeksi. Ei tässä ole siltoja poltettu mihinkään suuntaan, joten kenties etunimikaimani vielä palailee kunhan ymmärtää ruohon olevan Suomessa (ja etenkin Tampereella!) vihreämpää kuin muualla.
Toukokuun loppuun saakka olen poissa podcasteista ainakin. Siitä eteenpäin en tiedä vielä.

Ja ainahan se mieltä lämmittää, kun kaipaillaan.:)
 

Max Limitz

Member
Vastaus: Podcast 148: Uskon asia

Olen tänä keväänä jatkanut ikuisuusprojektia eli pelaillut Forza 3:n kaikkia kisoja läpi, kun keväisin virtuaalinen ajokirppu iskee muhun ja ohessa on kiva kuunnella kastikkeita, joita on jäänyt paljon KonsoliFIN:n ja Pelaajalehden osalta kuuntelematta, mutta asiaan...

Mua kiinnostaa uskonto enemmän tunnelman luojana muiden teemojen lisäksi (länkkäri-, merirosvo-, vampyyri-, scifi-, modern warfare -teema/tunnelma jne.). Halo-universumissa on saatu hieno mystisyys aikaiseksi erikoisilla covenanttien käyttämillä termeillä. Hitman: Absolutionissa käydään kirkossa. Mass Effectissä on tosiaan ne hanarit ja drellit, joista tulee mieleen metsästäjät.

Vähän jäi suppeaksi siinä mielessä, että taidettiin jättää noi pappi-hahmot roolipeleissä mainitsematta (pelasin samalla, joten ehkä meni ohi) ja Halo-universumi. Mutta sentään koneen sielumaisuus mainittiin. Hyvä toi Danten juttu, että miksi sitä manalaan joutuikaan eli että ei ketä tahansa kannata uskoa, vaan itsekin saa miettiä asioita.

En ole yrittänytkään mitään uskontoa käsitteleviä/sivuuttavia pelejä etsiskellä enkä todellakaan ole niiden asiantuntija, mutta kastikkeen johdosta tommosta googlaamalla löysin, mitä ainakin osittain ei käsitelty, mutta korjatkaa, jos olen väärässä:

http://www.gamesradar.com/strangest-misuses-religion-video-games/
http://www.patheos.com/blogs/unreasonablefaith/2012/04/religion-and-video-games/
 
Ylös Bottom