Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Uutta kapulaa Xbox Series X:lle ja S:lle – testissä plussia ja miinuksia tarjoava HORIPAD Pro

Ulukai

Toimituksen jäsen
Ylläpitäjä
Xbox-puolen ohjain ei muuttunut merkittävän paljoa uuden raudan myötä. Uudistuksia oli, mutta pääasiassa ulkoasu ja toiminta pysyi samanmallisena. Miksi muuttaa toimivaa kaavaa. Jos kuitenkin haluaa erilaista, niin apuun hyppää Hori, tuttu nimi monien videopelaamisen lisävarusteiden takaa.

Yhtiöltä on tullut joku aika markkinoille uusi ohjain, joka on suunniteltu tuoreiden Xbox-laitteiden kanssa käytettäväksi. Oli käytössä sitten Xbox Series X tai Xbox Series S, on tuo kyseinen HORIPAD Pro kelpo vaihtoehto pelaajan käsiin. Kelpo, joskaan ei täydellinen.

Värejä diskon

Kun HORIPAD Prohon tekee tuttavuutta, niin ensin huomio kiinnittyy visuaaliseen antiin. Ulkoisesti ohjain on vähemmän katu-uskottava kuin Microsoftin isoveljensä: värit sekä nappien muotoilu tuovat mieleen enemmänkin lelun kuin täysiverisen pelihenkilön vehkeen. Mutta ulkoasu ei liene se tärkein asia pelatessa, sillä katse on suunnattuna ruudulle itse kontrollerin sijasta.

Horin laite on noin muuten hitusen kevyempi kuin virallinen pädi, joskin kokoluokka on samanlainen. Noin 400 grammaa painava ohjuri on mitoiltaan sentteinä 15 x 10 x 6. Kahvat ovat hieman ohuemmat ja kokonaisuus muutenkin hitusen konsolin mukana tulevaa kontrolleria kapoisempi. Tämä tuntuu myös käsissä, sillä kokonaisuus ei ole aivan yhtä mukava pidellä kuin Microsoftin oma ohjain. Tuntumaan tottuu kyllä, joten suuresta asiasta ei ole kyse.

HORIPAD%20Pro%20-ohjain%20Hori%20Xbox%20Series%20X%20S.png


Niin, ja yksi olennaisimmista asioista vehkeessä lienee sen langallisuus. Ohjaimen usb-kaapeli pitää siis kytkeä Xbox-konsoliin, jotta se ylipäätään toimisi. Plussaa: ei tarvetta paristoille. Miinusta: no se johto, etenkin jos aikoo röhnöttää kauempana itse pelilaitteesta. Pituutta kyseisellä letkulla on kolmisen metriä.

Napit ovat pitkälti samassa kohdin kuin virallisessa pädissäkin, joskin kolme ohjaimen keskellä olevaa nappia ovat Horin tuotoksessa vierekkäin samassa linjassa. Tämän takia kuvakaappausnamiskan uuteen sijaintiin pitää niin ikään tottua, jotta vahinkopainalluksilta välttyisi. Xbox-nappi ei ole valaistu konsolin ollessa päällä, mutta sen päällä oleva pieni valo syttyy käytön merkiksi. Nappi kuitenkin käynnistää konsolin kuten pitääkin.

Liipaisimet HORIPAD Prossa ovat valitettavasti huomattavasti virallisten ohjainten vastaavia jähmeämpiä. Niiden käyttämiseen tarvitaan jonkin verran enemmän voimaa, mikä saattaa myös näkyä ja tuntua pelatessa. Tämä tuntuu isoimmalta miinukselta napeissa.

Jos liipaisimista on napistavaa, niin muut painikkeet toimivat kuten toivoa sopiikin. Analogitatin painaminen ja etualan namiskat ovat sopivan napakoita, eikä niiden käytöstä ole sen suurempaa jurnuttamista tai ylistämistä. Hyvät perusnapit.

Niin, ja onhan ohjaimessa tärinätoiminto, jonka voimakkuutta voi niin ikään säätää Horin sovelluksen kautta. Tästä ohjelmasta lisää myöhempänä.

Vieraat napit

Jos edellä mainitut painikkeet ovat tutun tyylisiä, niin uutta ja erikoista on sen sijaan edessä alhaalla. Ohjaimeen on näet ympätty kolme uutta namiskaa, joiden avulla hallinnoidaan profiileja sekä säädetään ääniasioita.

Jaa, mitä profiileja? HORIPAD Pron käyttäjien on mahdollista tallentaa käyttöönsä neljä erilaista näppäinasetusprofiilia. Nämä säädöt tehdään erillisestä Hori Device Manager -sovelluksesta, jonka voi ladata konsolin kauppapaikalta ilmaiseksi. Kun profiilia vaihtaa, syttyy toisen analogitatin viereen kyseistä profiilia vastaava erivärinen valo. Lisää juttua tästä Device Manager -sovelluksessa hieman alempana.

HORIPAD%20Pro%20ohjain%20k%C3%A4dess%C3%A4.jpg


Kaksi muuta alalaidan namiskaa säätävät ääniasetuksia kuulokkeita käytettäessä. Yhdellä mykistetään mikki ja toisella säädetään äänenvoimakkuutta. Kuulostaa hyvältä, mutta jälkimmäisessä painikkeessa, tai sen toiminnassa, on jonkinmoinen huomionarvoinen asia. Nimittäin. Kuulokkeiden äänenvoimakkuuksia voi painikkeen näpyttelyn ohella säätää myös Hori Device Manager -sovelluksen avulla, mutta tällöin konsolin omia säätömahdollisuuksia ei voi käyttää. Ohjaimen toiminnot ja konsolin omat säädöt eivät siis juttele keskenään.

Summaten: tämän ohjaimen kanssa kuulokkeita hallinnoidaan siis vain ja ainoastaan ohjaimen komentojen tai Horin sovelluksen kautta. Äänenvoimakkuuden säätö onnistuu kuitenkin nopsanpuoleisesti painikkeen ja ristiohjaimen näpyttelyllä ilman sen kummempaa viivettä. Tämä on kuitenkin yksi asia, joka kannattaa huomioida käytön yhteydessä.

Selkeä sovellus

Konsolille ladattavissa oleva Hori Device Manager antaa mukavan määrän säätömahdollisuuksia. Ohjaimen käyttäjä voi tallentaa käyttöönsä neljä erilaista profiilia, joilla on erilaiset säädöt painikkeissa ja muissa vehkeen ominaisuuksissa.

Ensisilmäyksellä sovellus on varsin kattava. On mahdollista säätää analogitattien asetuksia dead zoneista vaikka suuntien kääntämiseen, liipaisimien herkkyyttä voi säätää ja ohjaimen tärinätoimintoja pystyy säätämään voimakkaammaksi tai heikommaksi. Lisäksi myös aiemmin mainitut äänisäädöt löytyvät sovelluksen kautta.

Hori%20HORIPAD%20Pro%20Xbox%20Series%20X%20S.jpg


Ja sitten on toiminto nimeltään button mapping. Sen avulla olisi mahdollista pistää eri painikkeisiin ja liipaisimiin muiden namiskoiden toimintoja. Erikoisesti säätöjä voi tehdä ainoastaan neljään ylimpään painikkeeseen, eli LT- ja RT-liipaisimiin ja LB- sekä RB-nappeihin. Niihin voi asettaa vaikka analogitatin painallukset tai ohjaimen etualan nappien toiminnot, mutta juuri näiden etualan nappien (X, Y, A, B) toimintoja ei voi muuttaa. Lainkaan. Tämä on asia, joka kannattaa huomioida, mikäli haluaisi vieläkin enemmän säätömahdollisuuksia ohjaimeensa.

Sovellus on noin muuten selkeä käyttää, mitä nyt analogitattia ei voi käyttää valikoiden välillä liikkumiseen kuin yhdessä kohdin. Mutta toiminnot ovat selkeästi näkösällä ja tarjolla.

Soiva peli on hän

Perusohjaimena HORIPAD Pro toimiva vehje. Hinnaltaan se on noin 50 euroa, eli noin kympin virallista ohjainta halvempi. Eroa ei ole kuitenkaan niin paljoa, että kyseessä olisi suoranaisen ylivertainen vaihtoehto. Näin etenkin, kun ynnää summaan muutamat edellä mainitut miinukset liipaisimista ja hallintasovelluksen erikoisuuksista.

Johdostakin voi olla monta mieltä. Langattomuus ei ole vaihtoehto, mutta tarve käyttää paristoja häviää sen siliän tien.

Plussia ja miinuksia.


Lue juttu sivustolla...
 
Ylös Bottom