Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Xbox One/Series ja PS4/5: systeemitason HDR-säätöohje kaikenlaisille TV:lle

Jogi

Well-Known Member
Systeemitason HGIG HDR säätö voi toimia vanhemmilla ja nykyisilläkin TV:llä (ei-HGIG malleilla) varsin heikosti. Tästä johtuen tässä ns. numeroihin pohjautuva säätöohje. (eli monta klikkausta minimistä ylös milläkin TV:llä on todennäköinen optimaalinen.)
Ns. ei-HGIG telkuilla tuo ei ole niin super tarkkaa koska TV normaalisti sovittaa konsolilta tulevan maksimikirkkauden siihen mihin TV milloinkin pystyy mutta kyse on ns. optimoinnista että TV:lle ei tarjota liian isoa kirkkaus skaalaa turhan takia.

Klikkailujen laskemisella voi toki HGIG telkun omistajakin laskea että millä kirkkaus arvolla TV päätyy siihen säätökuvan ohjeistamaan arvoon.
HGIG säätö pohjaa siihen että HGIG tilassa TV ei tee omaa kirkkaus sovitusta vaan konsolilla on tiedossa TV:n kirkkausrajat (kokoruutu ja maksimi) jolloin HGIG tukeva peli saa konsololta tiedon noista rajoista ja tuottaa sen mukaisen lopputuloksen.

Saa kokeilla miten toimii ja ilmoitelkaa miten hyvin click/nits asettuu oman telkkunne Rtings mitattuihin arvoihin jne.

update: xboxilla ollut jo jonkin aikaa hdr säätöikkunassa mahdollisuus näyttää kirkkaus nits arvo suoraan jos painaa yhtäaikaa R1,L1,R2,L2 olkapainikkeita. (ei siis tarvitse laskea klikkejä taulukon mukaan)

xbox_ps_hgig_hdr.png
 
Viimeksi muokattu:
Hyvät yleisohjeet, melkein voisi joku postata tähän ketjuun myös sen Vincent Teohn HDR-opasvideon.

Samsungissa, kun on väkisin dynaaminen tone mappaus päällä Game Modessakin niin pahimmillaan on tullut eri tuloksia PS5:sen kalibrointi työkalussa. Toki uusissa Samsungin malleissa taitaa olla jo HGIG-tila valittavana, joka sitten kaiken järjen mukaan poistaa kyseisen ongelman.

Ja viime aikoina on kyllä joka kerta tullut PS5:lla 15 klikkausta käyttäen sitä HDR-työkalun ohjetta. Jostain syystä enää ei ole tullut niitä 1 vajaa maksimi eli 22 klikkauksen tuloksia, kuten oli PS4 Prolla joka kerta ja aluksi myös PS5:lla. Onneksi PS4:llä monikaan peli ei käyttänyt tuota HDR-kalibrointi hyödyksi ja tiettyjen pelien omalla nits/paper white säädöllä sai hyvät tulokset. Jossain peleissä on myös myös ollut HDR-kontrasti säätöä sekä mid-pointin säätöä. Lisätyökalut ei ikinä ole haitaksi niitä kaipaaville, kunhan perussäädöt ovat riittävän yksinkertaiset peruskäyttäjille ja sitähän varten nimenomaan on HGIG sekä konsolien omat HDR-kalibrointi työkalut tehty.

Täytyy jossain vaiheessa testata laittamalla oman tv:n tarkat nitsien perusteella olevat säädöt, sekä molempiin sama määrä klikkauksia, että toiseen se 10% asetus. Ja katsoa onko eroja tuohon 15 klikkauksen 990 nits arvoon. Ja toki voiko rtings arvoihin enää luottaa oman television kohdalla, kun päivityksiä on tullut televisioon mm. juuri ennen PS5 julkaisua.
 
Jatkan tätä ketjua vielä testivideoilla joiden avulla jokaisen kannattaa tarkastaa ja säätää kuvan perus asetukset. Näillä saa varmennettua että TV tosiaan näyttää sävyt mustasta valkoiseen koko skaalan alalta eikä polta puhki valkoista (kaikki valkoisen sävyt ei erotu) tai laita tummaa päätä tukkoon (kaikki tumman pään sävyt ei erotu)

SDR puoli: (sävyt pitää erottua hyvin ennen mustaa tai valkoista, valkoisessa saa näkyä ylikin jos haluaa)
Valkoinen pää:

Tumma pää:


HDR puoli: (sävyt pitää erottua hyvin ennen mustaa..)
Valkoinen pää: Ei juuri voi tarkasti säätää ellei TV:ssä ole tonemap/hgig säätöä (sitä voi katsoa tonemap testivideossa alla)
Tumma pää:


Testivideo siihen miten TV tonemäppää/muuntaa/tulkitsee HDR kirkkaan pään,
ei edusta TV:n oikeita kirkkauksia vaan miten se näyttää/tulkkaa lopulta eri kirkkaudet n. 1500nits asti (HGIG/no tonemap&dynamic tonemap asetusten vertailua varten):


Itse säädöt tapahtuvat vähän tv valmistaja kohtaisesti, kirkkaus, kontrasti, black level jne. ja joskus joutuu menemään ns. enemmän harrastaja tasolle koskemaan valkotasapaino käyriin jossa sävyjen voimakkuuksia ja väritasapainoa voi säädellä minimissään alku ja loppu päästä ja usein 10 tai 20 välikohdankin osalta (alku ja loppupäätä säätää vielä helposti mutta silmämääräisesti 10 tai 20 kohdan säädöt menee vaikeammaksi jos ei tiedä mitä tekee)

Nämä säädöt ei ota kantaa värisävy säätöihin (näyttääkö pimeissä kohdissa ihon värisävyt vihertävän tms) mutta on ensimmäinen vaihe TV:n säädöissä. Näiden jälkeen voi sitten pelien sisäisiä säätöjä asetella paremmin kun tietää että tv osaa sen koko skaalan ok.
 
Ylös Bottom