Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

LCD-televisioiden kuvalaatu

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja remaster
  • Aloituspäivämäärä Aloituspäivämäärä

remaster

New Member
Olen kaupoissa kierrellessäni huomannut, että LCD-televisioiden kuvalaatu on melko suttuinen katsellessa tavallista tv-lähetystä. Paraneeko kuva kuitenkin, jos katsotaan digi-lähetystä? Entäpä, jos digiboxi on kytketty dvd-soittimeen ja kuva tulee sen kautta. Ja minkälainen kuva on dvd-elokuvia katsellessa tai pelatessa Xboxilla? Voisiko joku asiaan perehtynyt hieman auttaa?

Ja onko muuten Finlux 23LW100 LCD-telkkari hyvä, tietääkö kukaan?
 
Vastaus: LCD-televisioiden kuvalaatu

LCD-tekniikan eräistä ongelmista on skaalautuvuus. Tämä ongelma tulee siitä, että LCD-tekniikka pakottaa valmistajat valmistamaan näyttölaitteen tiettyä resoluutiota silmällä pitäen, toisin sanoen LCD:ssä valmistusvaiheessa ruutuun laitetaan tietty määrä luukkuja (pikseleitä) ja kuva näyttää älyttömän skarpilta tällä kyseisellä resoluutiolla (resoluutiolla jota varten ruutu on suunniteltu). Sitten kun ruudun tulisi näyttää jotain muuta (pienempää) resoluutiota koko ruudun kokoisena, joutuu näyttö hieman arpomaan että mille pikseleille kuvaa venytetään, ja tästä johtuu suttuinen kuva. Tämä on asia josta ei oikeastaan koskaan missään milloinkaan puhuta, joka on saanut ainakin allekirjoittaneen ihmettelemään, että miksi LCD-tekniikan heikkouksista niin tehokkaasti vaijetaan. Eli periaatteessa voi sanoa että niin kauan kuin ruudulla näytetään pikseli pikselinä digitaalista kuvaa, on kuva skarppi, mutta heti jos aletaan kuvaa venyttämään se muuttuu suttuisaksi.

Edellä mainittu on tietenkin ongelma televisioiden maailmassa, koska resoluutiossa on paljon variaatiota, mutta esimerkiksi tietokoneiden näytöissä tämä ei tuota ongelmaa, koska voit periaatteessa itse määrätä haluamasi resoluution tilanteessa kuin tilanteessa.

LCD-tekniikan hyvinä puolina mainittakoon tietenkin se, että mitään 'burn-in'-efektiä ei tapahdu, eli näyttö ei periaateessa kulu katseltaessa. Toisaalta taas LCD-näytöt ovat huomattavasti herkempiä vaurioille kuin CRT-näytöt (Cathode Ray Tube, eli se ns. normaali näyttö). Lisäksi LCD-näytöt ovat aina geometrisilta ominaisuuksiltaan luonnollisestikkin täydellisiä. Pitkät vasteajatkin luonnollisesti tuovat sitä epämiellyttävää efektiä LCD-kuvaan, mutta vasteajat lyhenevät koko ajan, joten tuo on vähenevässä määrin enään ongelma. Lisäksi pitänee toki mainita myös katselukulma, joka joissakin LCD-näytöissä saattaa olla ongelma, mutta tuokin ongelma on vähitellen poistumassa. LCD-näytön ongelmana on myös tietenkin vääristyneet värit, niiden kohdalleen säätö voi toisinaan olla erittäin piinaavakin prosessi ja siksi suuri osa graafikoista edelleenkin tuntuu luottavan perinteisiin näyttöihin, tämä ongelma tosin ei televisiopuolella ole niin merkityksellinen.

Viimeiseksi mainittakkoon vielä, että paras asia mihin voit luottaa on omat silmäsi, vaikka se telkku maksaa yli 3000e se EI tee siitä hyvää. Jos kuva ei miellytä, ÄLÄ OSTA SITÄ. Minä en henk. koht. pahemmin välitä LCD-näytöistä/televisioista, jotenkin vain kuva ei ole tarpeeksi hyvä hintaan nähden. Plasmatekniikalla toteutettu kuva sen sijaan miellyttää harvinaisenkin paljon, mutta se taas on aivan oma tarinansa omine ongelmineen ;)
 
Vastaus: LCD-televisioiden kuvalaatu

Minkälaiset ne vasteajat noissa LCD-telkkareissa on? Monitoreissahan ne liikkuu nykyään 12-16 ms välillä...
 
Vastaus: LCD-televisioiden kuvalaatu

Melkein kaikissa kaupoissa telkkuihin syötetään heikkolaatuista analogisignaalia. Sen perusteella ei vielä kannata tehdä päätöksiä, vaan kannattaa vaatia, että saa nähdä vaikka DVD-kuvaa.
 
Vastaus: LCD-televisioiden kuvalaatu

Meillä on kaksi LCD:tä (Philips 36" ja Sony 28"). Ainakin DVD:itä katsellessa kuvanlaatu on aivan uskomaton - tipahdin lattialle kun ensimmäistä kertaa näin Philipsin laadun Matrixin kanssa.

edit: Sori, kolme niitä olikin. Unohdin 20" Sonyn.
 
Ylös Bottom