Nokia N9 - ensimmäinen MeeGo-laite

hartzu

KonsoliFIN Alumni
MeeGoa pyörittävä N9 tosiaan julkistettiin viimein ja melkoisen tyylikkään näköinen laite on kyseessä. Vastoin aiempia huhuja laite on puhdas touch-laite ilman ainuttakaan fyysistä navigointinäppäintä. Käyttöliittymä perustuu täysin pyyhkäisyihin, joilla liikutaan kolmen eri päänäkymän välillä. Nämä näkymät ovat sovellukset, sisältöstream ja multitasking näkymät.Tarkempi julkaisuaika ja hinta julkistetaan myöhemmin. Myyntiin tulee kaksi eri mallia, joissa erona tallennuskapasiteetti: 16 tai 64 GB.

[video=youtube;gfE3B6L-Otw]http://www.youtube.com/watch?v=gfE3B6L-Otw[/video]

Home | Experience Nokia N9 – All it takes is a swipe

Introducing the Nokia N9: all it takes is a swipe! | Nokia Conversations - The official Nokia Blog

Tarkemmat speksit:

Networks: Pentaband WCDMA 850, 900, 1900, 1700, 2100, Quad band GSM/EDGE 850, 900, 1800, 1900
Speed: HSDPA Cat10: 14.4Mbps, HSUPA: Cat6 5.76Mbps
Display: 3.9” WVGA (854×480) AMOLED display with curved Gorilla glass, no air gap, anti-glare polarizer
OS: MeeGo 1.2 Harmattan
Memory: 1024MB RAM, 16GB/64GB storage
Camera: 8Mpix auto-focus Carl Zeiss, wide-angle lens, 2x LED flash, Video capturing MPEG-4 SP 720p @ 30fps, 2nd camera for video calls
Size / Weight: 116.45 mm x 61.2 mm x 7.6–12.1 mm (L x W x T) / 76 cm3/ 135 g
Connectivity: BT 2.1, GPS, A-GPS, WLAN 802.11abgn, NFC, 3.5mm AV connector,* micro USB connector, USB charging
Processor: ARM Cortex-A8 OMAP3630 1 Ghz, PowerVR SGX530
Audio: MP3 player, Audio jack: 3.5mm, Supported codecs: mp3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA, FLAC.
Battery: 1450 mAh

Talk time: (GSM/WCDMA) up to 11 h / up to 7 hours
Standby time: Up to 450 hours (WCDMA), up to 380 hours (GSM)
Video playback (720P): up to 4.5 hours
Music playback: up to 50 hours

Speksejä vertailemalla N9 sijoittuu hieman iPhone 4:n yläpuolelle, vaikka näytön resoluutio onkin pienempi. Molemmissa laitteissa sykkivä ARM Cortex-A8 CPU on kellotettu N9:ssä korkeammalle ja muistia N9:ssa on kaksinkertaisesti iPhoneen verrattuna. Näytönohjain on samaa PowerVR Series5 -sarjaa molemmissa, mutta iPhonessa käytettävä GPU on hieman tehokkaampi. N9:n käyttämää Texas-Instrumentsin OMAP3630 CPU+GPU-piiriä käyttää mm. Motorolan Droid X. N9 ja iPhone4 ovat painoltaan täsmälleen samanlaiset. Muilta mitoiltaan N9 on muutaman millin iPhonea suurempi.

Samsung Galaxy S II:een verrattuna N9:n ruudun resoluutio on suurempi ruudun koon ollessa hieman pienempi (3.9" vs 4.3"). Muistinmäärä molemmissa on sama 1GB, mutta tallennuskapasiteettia N9 tarjoaa kaksinkertaisesti, tosin Galaxyssä on lisäksi microSD-korttipaikka. CPU rintamalla Galaxyn tupla-ydin 1.2Ghz ARM Cortex-A9 on tehoiltaan huomattavasti järeämpi, jonka tuomasta lisätehosta tosin Androidin virtuaalikonearkkitehtuuri syö osan.

Kameran osalta odotan N9:n olevan N8:n kanssa samalla tasolla, eli parasta mitä puhelimissa on tarjolla, mutta tästä ei voi varmistua ennenkuin nähdään ensimmäisiä sillä otettuja kuvia. Kamera on autofocuksella ja 8MP kennolla varustettu, ja mukana on tupla-LED salama.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:

hartzu

KonsoliFIN Alumni
Vastaus: Nokia N9 - ensimmäinen MeeGo-laite

Engadget on päässyt jo kokeilemaan N9:ä käytännössä ja julkaisi ensimmäiset vaikutelmansa laitteesta.

Engadget kehuu laitteen designia, näyttöä, UI designia ja UI:n sulavuutta sekä ihmetteli näiden kokemusten valossa miksi MeeGo ei kelvannut Nokian tulevaksi high-end laitteiden käyttöjärjestelmäksi.

What we can say from our first experience is that we're in the presence of a fantastically designed device with a gorgeous AMOLED screen and some highly responsive performance.
Nokia N9 first hands-on! (update: video) -- Engadget

Helmikuussa Elop tölvi MeeGoa siitä, että se ei ollut riittävän valmis, eikä laitteita saataisi ajoissa markkinoille. Tämän perusteella MeeGo on valmis ja ennenkaikkea valmis ennen Windows Phone 7.5:tä.

Ainut puolittain kestävä argumentti Elopin pöhkössä puheessa oli se, että ns. ekosysysteemi eli kehittäjien ja sisällöntuottajien tuki ei ollut samanlainen kuin muilla, mutta toisaalta laitetta ei ollut vielä edes markkinoilla. MeeGo hyötyy kuitenkin siitä, että se on oikea Linux toisin kuin esim. Android, joten sitä kautta sovelluskirjoa on tarjolla jo ennestään samoin kuin N900:n kautta. Lisäksi kaikkiin uusiin Nokia laitteisiin ml. S^3 laitteet ja uudet S40-laitteet käytetään sovelluskehitykseen samaa Qt-frameworkia, jolloin sovellus on helposti sovitettavissa kaikkiin Nokia-laitteisiin.

Windows Phonen myötä Nokia ei tosiaankaan saa mitään valmista ja menestyvää ekosysteemiä, vaan samanlainen rakennustyö ja kumppaneiden vakuuttelu on edessä sielläkin. Lisäksi Windows Phone ja muiden Nokia-laitteiden välillä ei ole mitään synergiaa sovelluskehityksen osalta tai muutenkaan.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:

Luckyman

New Member
Vastaus: Nokia N9 - ensimmäinen MeeGo-laite

Se että saadaan yks laite julkistettua ilman street dayta ei kovin paljon valmiudesta vielä kerro. Meego panostus päätettiin vuosia sitten kun uskottiin Symbianin johtajuuteen.. Panostuksen taso näkyi siitä miten välinpitämättömästi N900 julkaistiin. Koko Maemon hylkäyskin vielä hidasti lisää..

Meego voi olla joskus vuosien päästä taas ajankohtainen.
 

hartzu

KonsoliFIN Alumni
Vastaus: Nokia N9 - ensimmäinen MeeGo-laite

Se että saadaan yks laite julkistettua ilman street dayta ei kovin paljon valmiudesta vielä kerro. Meego panostus päätettiin vuosia sitten kun uskottiin Symbianin johtajuuteen.. Panostuksen taso näkyi siitä miten välinpitämättömästi N900 julkaistiin.
Parempi edelleen kuin Windows Phone laitteiden tilanne, joita ei ole julkaistu ensimmäistäkään, eikä myöskään WP 7.5 version aikataulusta ole varmuutta. Riski sille, että WP 7.5 eli Mango myöhästyy ja sitä kautta Nokian WP laitteet myöhästyvät, ei ole mitenkään pieni. Lisäksi Nokia opettelee samalla uutta laitearkkitehtuuria, koska Nokia ei ole koskaan käyttänyt Qualcommin Snapdragon-arkkitehtuuria missään laitteessa, joten riskejä on silläkin rintamalla. MeeGo sen sijaan skaalatuu laajalle laitekirjolle jo nyt.

MeeGo panostus lopetettiin viime vuoden lopulla. Sitä ennen siihen panostettiin todella paljon, mutta panostus aloitettiin aivan liian myöhään Symbian-harhaisuuden takia. Tosin vaihto Maemosta MeeGoon toi lisää viivettä, vaikka molemmat Linux-alustoja ovatkin.
 

MrBeach

Active Member
Vastaus: Nokia N9 - ensimmäinen MeeGo-laite

1. asia joka tulee mieleen noista tiedoista, ei HDMI porttia...
Onkohan niin että ei saa edes 720 tarkuudella kuvaa ulos tuosta.
:(
EDIT: Ehkäpä NFC pystyy hoitamaan tuon langattomasti jonkin AV adapterin avulla.
Se olisi kyllä melko huima tuotos jos sitä ei tapeta jollain yber hintalapulla...
EDIT2: Tai onkoha niin että tuo NFC kaiutin joka oli tuossa Engadgetin videolla olisi kuitenkin BT laite joka paritetaan vain NFC tunnisteella...
NFC tiedon siirto nopeus on kuitenkin melko vaatimaton.
 

hartzu

KonsoliFIN Alumni
Vastaus: Nokia N9 - ensimmäinen MeeGo-laite

1. asia joka tulee mieleen noista tiedoista, ei HDMI porttia...
Onkohan niin että ei saa edes 720 tarkuudella kuvaa ulos tuosta..
Videokuvaa saa ulos 3.5mm AV-liittimen kautta, mutta jää nähtäväksi minkä laatuista signaalia sitä kautta on tarjolla. Samanlainen liitin löytyi N900:sta ja sen kautta sai vain 480p kuvaa ulos.

Samalla N9:n kanssa julkistetuu Nokia Play 360° kaiutin on mahdollista liittää langallisesti tai Bluetoothin kautta. Paritus tosiaan onnistuu NFC:n avulla. Kaiutin toimii minkä tahansa laitteen kanssa, josta saa audion ulos BT:n tai johdon kautta. Kaiutin on nimensä veroisesti ympärisuuntaava, joten sopii hyvin ex-tempore biletykseen :) Hinnaksi arvioidaan 149 euroa.

Nokia Play 360° – Loud and Gear

[video=youtube;bqtdAGjLGzo]http://www.youtube.com/watch?v=bqtdAGjLGzo[/video]

Uusia lisälaitteita ovat lisäksi BT-headset Nokia BH-111, joka on saatavilla kesän muotiväreissä eli mm. N9 väreissä.

Kolmas lisälaite on langaton audiovastaanotin Nokia Wireless Music Receiver MD-310, jonka avulla voi siirtää audiosignaalin langattomasti puhelimesta tai mistä tahansa muusta BT:tä tukevasta laitteesta ja kuunnella stereoiden kautta. Laite liitetään steroihin tai muuhun laitteeseen 3.5" johdolla ja puhelimesta ääni siirtyy BT:n kautta. Tämäkin on NFC:tä tukeva laite, joten esim. N9:n kanssa paritus on nopea toimitus. Tämäkään laite ei ole sidottu Nokian laitteisiin tai puhelimiin, vaan mikä tahansa laite kelpaa.

[video=youtube;DVxBYpaumzA]http://www.youtube.com/watch?v=DVxBYpaumzA[/video]

Nokia steps it up a gear, with new accessories | Nokia Conversations - The official Nokia Blog
 

shout

New Member
Vastaus: Nokia N9 - ensimmäinen MeeGo-laite

Odotuslistalla itselläkin tämä luuri, mutta ainut huoli on, että paljon käyttämiäni sovelluksia ei luurille välttämättä ole tulossa kuten tapatalk ja whats up messenger. Varmaan säilyy kyllä tämän rinnalla vielä iphone 4. Molemmissa onneksi microsim niin onnistuu kortin vaihto tarvittaessa nopeasti.
 

hforad

KonsoliFIN Alumni
Vastaus: Nokia N9 - ensimmäinen MeeGo-laite

Noksullahan on muuten N9:n tiimoilta meneillään ensikosketus-kampanja, jossa pitää päivittäin antaa arvosana jollekin N9:n ominaisuudelle. Sähköpostiosoitteensa antaneiden kesken arvotaan päivittäin yksi N9 ja kahteen kolmasosaan kysymyksistä vastanneiden kesken arvotaan vielä lisäpalkintoina NFC-kaiuttimia. Kampanja kestää 28 päivää, joista on nyt menossa viides.

Nokia N9 Ensikosketus
 

hartzu

KonsoliFIN Alumni
Vastaus: Nokia N9 - ensimmäinen MeeGo-laite

Nokian blogin mukaan N9:n kalliimman 64GB-mallin ensimmäinen erä on myyty loppuun jo ennakkovarauksen kautta, ainakin Aleksanterinkadun flagship-storessa. Varata voi enää halvempaa 16GB mallia.

Tästä yllättyneenä Elop varmastikin keskeyttää tuotannon, ettei Nokian Windows-laitteiden kohta alkava maailmanvalloitus vain saa kolausta :p .


Nokia N9 sai aikaan ennakkovarausten tulvan | | Nokia Ääni Nokia Conversations
 

shout

New Member
Vastaus: Nokia N9 - ensimmäinen MeeGo-laite

Nokian blogin mukaan N9:n kalliimman 64GB-mallin ensimmäinen erä on myyty loppuun jo ennakkovarauksen kautta, ainakin Aleksanterinkadun flagship-storessa. Varata voi enää halvempaa 16GB mallia.

Tästä yllättyneenä Elop varmastikin keskeyttää tuotannon, ettei Nokian Windows-laitteiden kohta alkava maailmanvalloitus vain saa kolausta :p .


Nokia N9 sai aikaan ennakkovarausten tulvan | | Nokia Ääni Nokia Conversations
Veikkaisin, että valmistumäärät ovat olleet pienempiä kuin monella muulla mallilla/valmistajalla(Ihan mutua kyllä). Ei tule kyllä yhtään liian aikaisin tuo 13.10. Toivottavasti uuden iphonen specsit on tuohon mennessä jo selvillä. Olenko kuullut väärin vai onko symbian softien kääntäminen meegolle helppoa?
 

Baron

Well-Known Member
Vastaus: Nokia N9 - ensimmäinen MeeGo-laite

Veikkaisin, että valmistumäärät ovat olleet pienempiä kuin monella muulla mallilla/valmistajalla(Ihan mutua kyllä).
On se vaan herkkua olla Nokialla myyntipuolella töissä kun ensin teet miljoonia symbian-puhelimia, joita joudut myymään alennuksella jotta saisit ne kaupaksi ja sitten sen ainoan kerran kun sieltä tulee THE jeesus puhelin, niin valmistusmäärät painetaan johdon päätöksellä niin alas kuin vain kehdataan, jotta voidaan valehdella myöhemmin markkinoille että "Windowsit vain myyvät paremmin."

Meego tulee olemaan Nokialle hieno joutsenlaulu. Suomalaisen käyttöliittymä-suunnittelun helmi: kyllä me vielä osataan, prkl. Harmi ettei Benefonia ole enää olemassa. Se olisi voinut ottaa itselleen Nokian tulevan Meego perinnön...
 

hartzu

KonsoliFIN Alumni
Vastaus: Nokia N9 - ensimmäinen MeeGo-laite

Olenko kuullut väärin vai onko symbian softien kääntäminen meegolle helppoa?
Uudet Symbian-laitteet (S^3 ja S60v5) ja Maemo/MeeGo käyttävät samaa QT-ohjelmointiframeworkiä, joten sen avulla toteutettujen sovelluksen porttaaminen näiden alustojen välillä on huomattavasti helpompaa kuin aiemmin. Se on tulossa myös uudemmille S40-laitteille. Vanhojen Symbian SDK:n päälle tehtyjen sovellusten portaaminen ei tosin tämän kautta helpotu, mutta Qt:n avulla tehtävät sovellukset on helpompi julkaista kaikille alustoille.

Qt Quick eli QML pohjaiset sovellukset ovat erityisen suoraviivaisia siirtää alustalta toiselle. Qt on saatavilla myös Windows-alustalle, mutta kaiketikin Microsoftin vaatimuksesta Nokia ei tuo sitä WP7.5 alustalle. Aiemmalle Windows Mobile alustalle se oli tarjolla.

Esimerkkeinä tällä teknologialla toteutetuista sovelluksista ovat Facebook, Twitter ja Foursquare clientit Kasvopus, TwimGo ja Nelisquare, jotka kaikki ovat tarjolla Maemo, MeeGo ja Symbian laitteille.

Meego tulee olemaan Nokialle hieno joutsenlaulu. Suomalaisen käyttöliittymä-suunnittelun helmi: kyllä me vielä osataan, prkl. Harmi ettei Benefonia ole enää olemassa. Se olisi voinut ottaa itselleen Nokian tulevan Meego perinnön...
Referenssivalmistaja Aava Mobile on olemassa ja se voisi hyvin julkaista oman mallistonsa MeeGoa hyödyntäen.
 

hartzu

KonsoliFIN Alumni
Vastaus: Nokia N9 - ensimmäinen MeeGo-laite

N9:t ovat saapuneet kauppoihin ihmeteltäväksi. Stokkalla oli oikein esittelytilaisuus ja parissa muussakin kaupassa laite oli kokeiltavana. Kannattaa käydä kokeilemassa ja muodostaa oma mielipide kannattiko Meego hylätä Windowsin takia.
 

RauskuS

Member
Vastaus: Nokia N9 - ensimmäinen MeeGo-laite

N9:t ovat saapuneet kauppoihin ihmeteltäväksi. Stokkalla oli oikein esittelytilaisuus ja parissa muussakin kaupassa laite oli kokeiltavana. Kannattaa käydä kokeilemassa ja muodostaa oma mielipide kannattiko Meego hylätä Windowsin takia.
Tämä on toki hankalaa ennen kuin Nokia on julkaissut ensimmäistäkään Windows-puhelinta :)

N9 on kieltämättä näppärän oloinen, kun sitä on pari kertaa aleksanterinkadulla käynyt näpelöimässä. Toisaalta myös WP7:n Mango-versio saanut positiivisia arvosteluita, ja vaikuttanut ainakin videoissa kaikin puolin pätevältä käyttikseltä.

edit: olis pitäny lukea aiemmista viesteistä että selkeä mielipide on jo muodostettu, ei tästä sen enempää siis..
 
Viimeksi muokannut moderaattori:

hartzu

KonsoliFIN Alumni
Vastaus: Nokia N9 - ensimmäinen MeeGo-laite

Winblows-luureja on muilta valmistajilta joihin voi verrata. Ei niissä kovin kummoisia eroja ole, koska HW-speksi ei sellaisia salli. UI on sama kaikissa.
 

shout

New Member
Vastaus: Nokia N9 - ensimmäinen MeeGo-laite

Olin jo melkein varma, että n9 on seuraava luuri, jos en olisi lukenut htc titanista. Ilmeisesti ehtii kuitenkin nokian malli ensin markkinoille. Pitääkin käydä paikallisessa elisan liikkeessä käydä katsomassa, jos olis siellä jo puhelin testattavana. Aiemmin pariin otteeseen päässyt jo puhelinta räpläämään.
 

pelle

Well-Known Member
Vastaus: Nokia N9 - ensimmäinen MeeGo-laite

Ainakin kameran kuvausnopeus on saatu viilattua hyvälle tasolle, eli aika, mikä kuluu kameran aktivoimisesta valmiiseen kuvaan: 2.6 sekuntia.Nokia N9 – photo taking and sharing | Nokia Conversations - The official Nokia Blog
Siinä se kameran hyvä puoli sitten taisikin olla. Aikamoinen ero kyllä kun N8:aan vertaa kun valaistus ei olekaan enää optimi.
2 camera shots comparison – Nokia N9 vs Nokia N8
 

hartzu

KonsoliFIN Alumni
Vastaus: Nokia N9 - ensimmäinen MeeGo-laite

Siinä se kameran hyvä puoli sitten taisikin olla. Aikamoinen ero kyllä kun N8:aan vertaa kun valaistus ei olekaan enää optimi.
Ei siinä N8:n tasoista kameraa ole, mutta oman verrokkiluokkansa suhteen varmastikin hyvää tasoa, eli iPhone, Galaxy jne. N8:n kamera on edelleen paras mitä puhelimissa on nähty, eikä toistaiseksi parempaa ole edes luvassa.
 
Ylös Bottom