Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Virallinen trivia/täyteketju urheilulle (jalkapallo, jääkiekko, F1 ja muut)

17 Bowl putkeen. Tänä vuonna ehti vielä katsoa pudotuspelien kaikki ottelut, runkosarjaa en yleensä seuraa.

Toistaiseksi peli edennyt odotusten mukaan, mutta Mahomesin tykitystä vielä kaipaisi.
 
Kyllähä se Mahomesin tykitys sieltä vielä tuli :D On kyllä hieno pelaaja, ja ennen kaikkea mahtavaa että Reid sai viimein Super Bowlin, pääsee viimein eroon lisätittelistään paras valmentaja ilman Bowlia.
 
17 Bowl putkeen.

Hah! Samixii!

Mulla oli myös 17. SB putkeen ja sitä ennen aina silloin tällöin pääsi katsomaan, kun Joe Montana ja Steve Young rökittivät vastustajia. Silloin aikoinaan myös ihastuin lajiin ja 49ersiin. Nykyään olen tosin Steelersien mies, mutta olisi se ollut hienoa, jos viime yönä olisi Lombardi Trophy palannut San Franciscoon.
 
Kylläpä hetki sitten nähtiin huikea juoksu miesten 5000 metrillä Timanttiliigan Monacon kisassa.

Ugandan Joshua Cheptegei teki lähes mahdottoman mahdolliseksi. Hän otti Kenenisa Bekelen vuonna 2004 juoksemasta maailmanennätysajasta (12:37.35) kaksi sekuntia löysää pois.

Uudet ME-lukemat kirjataan seuraavasti: 12:35.36.

Huikeaa!
 
Saksan keihäsihme Johannes Vetter on heittänyt tänään Puolassa maailman kaikkien aikojen toiseksi pisimmän heiton nykyisellä keihäsmallilla. Miehen paras kaari lensi peräti tulokseen 97,76 m.

Jan Zeleznyn rikkomattomana pidettävästä maailmanennätyksestä vuodelta 1996 (98,48) jäätiin enää 72 sentin päähän! Uskomatonta että meikäläisen elinaikana tätäkin hätyytellään.
 
Uskomaton yleisurheilukesä saa jatkoa! Sergei Bubkan seiväsennätykset on nyt pistetty uusiksi myös ulkoradoilla. Bubkan ulkoratojen ME (6,14 m) oli vuodelta 1994.

Tänään Rooman Timanttiliigan osakilpailussa Ruotsin ihmemies Armand Duplantis hyppäsi tuloksen 6,15!


Lisäys
Armand Duplantis siis omaa nyt molemmat ME:t. Sisäratojen maailmanennätys (6,18) syntyi tänä vuonna. Tämä ennätys oli jo ennestään hänen hallussaan, paransi entistä yhdellä senttimetrillä.

Nyt Sergei Bubka on saanut todellisen manttelinperijän. Vihdoinkin. Silti pidän edelleen Bubkaa kaikkien aikojen seiväshyppääjänä. On muistettava, että hän paransi maailmanennätystä aikoinaan jopa kymmeniä kertoja. Ensimmäinen kuuden metrin ylitys tapahtui jo vuonna 1985. Bubka paransi ulkoratojen ME:tä yhteensä 29 cm (5,85 -> 6,14), sisäradoilla peräti 34 sentin verran (5,81 -> 6,15).

Duplantis voi toki ottaa paikkansa lajin absoluuttisena valtiaana, mutta vielä vaaditaan lajin vuosien suvereenia hallintaa. Renaud Lavillenie pääsi mielestäni parhaimmillaan hyvin lähelle. Tosin ulkoratojen maailmanmestaruus uupuu edelleen.
 
Viimeksi muokattu:
Olipa melkoinen perjantai eilen! Ensin iltapäivästä Susijengi eli Suomen miesten koripallomaajoukkue otti pakkovoiton Sveitsistä ja meni sillä voitolla sitten jälleen EM-kisoihin, kun hieman myöhemmin Serbia voitti omassa ottelussaan Georgian. Alkuillasta Helmarit eli Suomen naisten jalkapallomaajoukkue voitti pakkaskelissä Portugalin Linda Sällströmin viime hetken maalilla 1-0 ja varmisti voitolla paikkansa EM-kisoihin.

Aika huikean muikeaa! Ei heti tule mieleen, että onko aikaisemmin ollutkaan sellaista yksittäistä päivää, jonka aikana kaksi Suomen palloilumaajoukkuetta olisi varmistanut arvokisapaikkaa.
 
Jääkiekon maailmanmestaruuskisat käynnistyivät eilen Riikassa, Latviassa.
Kerätäänpä tähän ketjuun jotain tietoa kisoista, tuloksista ym. mielenkiintoisista asioista. Ei kannattane avata uutta ketjua kisoille. Aktiivisuus/kiinnostus ainakin NHL-ketjun perusteella lienee aika vähäinen.

Lohko A
Venäjä
Ruotsi
Tshekki
Sveitsi
Slovakia
Tanska
Valko-Venäjä
Iso-Britannia

Lohko B
Kanada
Suomi
Yhdysvallat
Saksa
Latvia
Norja
Italia
Kazakstan

Suomen alkusarjan ottelut:
La 22.5. klo 16.15 Suomi – USA 2-1
Su 23.5.klo 16.15 Kazakstan –Suomi 2-1 (vl.)
Ti 25.5. klo 20.15 Suomi – Norja 5-2
To 27.5.klo 20.15 Suomi – Italia 3-0
La 29.5.klo 20.15 Saksa – Suomi 1-2
Su 30.5.klo 20.15 Suomi – Latvia 3-2 (ja.)
Ti 1.6. klo 12.15 Kanada – Suomi 2-3 (vl.)


Puolivälierät (to 3.6.)
Suomi - Tshekki 1-0
Yhdysvallat - Slovakia 6-1
Sveitsi - Saksa 2-3 (vl.)
ROC (Venäjä) - Kanada 1-2 (ja.)

Heti kahden ensimmäisen pelipäivän aikana on nähty enemmän yllätyksiä kuin monesti koko kaksiviikkoisten kisojen aikana.

Eilen lohko B:n ottelussa Latvia yllätti kokemattoman Kanadan miehistön 2-0. Kanada jäi viimeksi nollille MM-jäillä vuonna 2016 Suomea vastaan. Tätä edellinen tapaus olikin sitten 15 vuotta sitten.

Toinen yllätys nähtiin aiemmin tänään, kun lohko A:n ottelussa Tanska hoiteli myöskin suhteellisen kokemattoman Ruotsin joukkueen maalein 4-3.

Mielenkiintoiset kisat luvassa ainakin alun perusteella. Hetken kuluttua (klo. 16.15) Suomi avaa kisat Yhdysvaltoja vastaan.

Alkaa vain mennä penkkiurheilijalla sormi suuhun ja joutuu ottamaan television lisäksi kännykän käyttöön, että voi seurata yhtä aikaa kaikkea kiinnostavaa. Suomen ottelun kanssa yhtä aikaa nimittäin F1 ja Monacon aika-ajot. Huomenna sama juttu: Kazakstan-Suomi samaan aikaan Monacon GP-kisan kanssa. Ei voi valittaa kuitenkaan!


E
Päivittelen Suomen pelien tulokset tähän viestiin.

E2
Avausottelusta Suomelle tosiaan voitto plakkariin Yhdysvaltojen kustannuksella. Toisessa ottelussa sitten tulikin Kazakstanilta kylmä suihku rankkaritappion muodossa. Ei kuitenkaan ole syytä vielä heittää kirvestä kaivoon. Alkusarjapelejä edelleen viisi jäljellä.

Naapurimaa Ruotsissa lienee jo pienehkö kriisi päällä. Ruotsi ei saanut pistettäkään Tanskaa ja Valko-Venäjää vastaan. Suorastaan historiallisen huono avaus kisoille.

Myös Tshekki on jäänyt pisteittä sekä Venäjää että Sveitsiä vastaan.

E3
Historiallinen tapahtuma koettiin, kun Ruotsi jäi nykysysteemissä ensimmäistä kertaa pudotuspelien ulkopuolelle. Samalla Ruotsille huonoin tulos MM-jäillä sitten vuoden 1937(!), jolloin sijoitus oli kymmenes.

Suomi oli lohkonsa kakkonen Yhdysvaltojen jälkeen. Puolivälierässä torstaina 3.6. Leijonat kohtaa aina vaarallisen Tshekin.

Kanada sai jännätä jatkopaikkaansa loppuun saakka. Saksan voitto Latviasta varsinaisella peliajala toi lopulta Kanadalle lohkon viimeisen jatkopaikan eli neljännen sijan. Isäntämaa Latvia jäi siis alkulohkoon.

Tänä vuonna mikään joukkue ei putoa B-sarjaan, sillä pandemian vuoksi ainoastaan A-sarjan kisat järjestettiin.

E4
Suomi siis neljän parhaan joukkoon.
 
Viimeksi muokattu:
Siirrytäänpä lätkästä sujuvasti yleisurheiluun, vieläpä samassa ketjussa. Olympiakesä on käsillä, ja mikä kesä tästä on vielä tulossakaan!

Johannes Vetter hätyytteli viime syksynä Jan Zeleznyn rikkomattomana pidettyä maailmanennätystä (98,48 m) vuodelta 1996. 97,76 oli Vetterin tulos. Nyt, 25 vuotta ME:n jälkeen on täysin mahdollista, että tänä kesänä se uusi ennätys syntyy. Miksei vaikka siellä Tokiossa. Tuollaisia 93-94 -metrisiä on tullut vähän kisassa kuin kisassa.

Kuulantyönnössä on jo tälle kesälle tehty pisimpiä tuloksia n. 31 vuoteen. Randy Barnesin käsittämätön maailmanennätys on 23,12 m vuodelta 1990. Mieshän kärähti myöhemmin samana vuonna anabolisista steroideista ja sai sittemmin elinikäisen kilpailukiellon. Että tuskin pelkällä kaurapuurolla mies työnteli tuollaisia tuloksia.

Yhdysvaltojen Ryan Crouser liittyi hiljattain vähälukuiseen 23 metrin klubiin parantaen kymmenellä sentillä aiempaa ennätystään (22,91) lukemiin 23,01. Crouserin sarja oli kyseisessä kisassa muutenkin todella kova: työnnöistä viisi oli päälle 22-metrisiä.

Barnesin ja Crouserin lisäksi 23 metrin klubiin kuuluu tietenkin Itä-Saksan Ulf Timmermann. Mies työnsi jo vuonna 1988 peräti 23,06. Ja tämä vielä pakitustekniikalla(!). DDR muuten tuli tunnetuksi nimenomaan puhtaista atleeteistaan sekä parrattomista naisurheilijoistaan vai miten se meni...

Ikään kuin tässä ei olisi jo tarpeeksi: naisten kolmiloikan todella kova maailmanennätys vuodelta 1995 on myöskin vaarassa. Ukrainan Inessa Kravets loikki Göteborgin MM-kisoissa peräti 15,50 m (samoissa kisoissahan eräs Jonathan Edwards pomppi 18,29 miesten puolella). Myös Kravetsin uralle sattui parikin kärähdystä erinäisistä aineista.

Kolmiloikan maailmanennätysjahdissa on tälä kertaa Venezuelan Yulimar Rojas. Hän loikki eilen peräti 15,43 metriä, eli 7 senttimetrin päähän maailmanennätyksestä. Rojas pitää nimissään jo sisäratojen maailmanennätystä, samaisella tuloksella 15,43.

Ja tähän päälle vielä ainakin seiväsihme Armand Duplantis, joka takuulla tulee parantelemaan nimissään jo olevia maailmanennätyksiä vielä jatkossakin.

Myös Norjan Karsten Warholm 400 metrin aidoissa on varmasti yksi seurattavista urheilijoista.

Mielenkiintoinen yleisurheilukesäkin siis luvassa!
 
Ihan normaali sunnuntai oli. Parin tunnin oman pyörälenkin jälkeen vähän WRC-rallia, Formula 1 Monaco, Valioliigan päätöskierros, Serie A Juventusta, NHL:ää illalla ja vielä Ranskan liigan mestaruustaisteluakin ehti seurata. Kaiken päälle NHL venyi vielä toiseen jatko-aikaan ja yölle asti. Ja eipä se lauantai oikeastaan sen kevyempi päivä ollut seurattavan urheilun suhteen.

Oli siinä välillä useampi ruutu käytössä. Giro d'Italia oli jätettävä välistä ja ei myöskään mitään Kazakstanin dominointia katseluun taipunut.

Skoda-cupin hassutteluista tyhjissä halleissa tulikin mieleen, että aika hyvin on myös se Kanada aloittanut. 0p kolmesta ottelusta. Aika moni isompi hokimaa vaikeuksissa turnauksen alussa.
 
Suomalaisaituri Elmo Lakka onnistui käsittämättömässä tempussa. Hän rikkoi Arto Bryggaren 37 vuotta vanhan Suomen (ja Pohjoismaiden) ennätyksen 110 metrin aitajuoksussa (13,35). Lakka nipisti ajasta 4 sadasosasekuntia. Juoksu tehtiin vieläpä 0,3 metrin vastatuuleen.

Aikamoinen pommi!



E
Jäi mainitsematta, että samalla alittui kivenkova Tokion olympiaraja (13,32).
 
Viimeksi muokattu:
Suomi varmisti paikkansa neljän parhaan joukossa taisteluvoitolla Tshekkiä vastaan. Historian saatossa tämä oli vasta ensimmäinen kerta MM-jäillä, kun Suomi pudotti Tshekin puolivälierävaiheessa jatkosta.

Suomen vahvuus on ollut näissä kisoissa, paitsi todella vahva maalivahtipeli (Olkinuora: 95,0 %, 1,18 GAA), myös taisteluilme ja tahtotila ottaa voitto niistä tiukoistakin otteluista. Suomi on vääntänyt väkisin voitot viisi kertaa kuudesta niistä otteluista, jotka on voitettu yhden maalin erolla tai jatkoajalla/voittomaalikilpailussa.

Monessa yhteydessä mainittiin Suomen alkulohkon eli B-lohkon olleen se heikompi. Silti jostain syystä neljän parhaan joukossa on vain B-lohkon joukkueita. Se siitä heikkoudesta.

Hauskana yksityiskohtana finaalissa nähdään joka tapauksessa suomalaista valmennusosaamista. Saksan valmentajat ovat IFK-legendat Toni Söderholm ja Ville Peltonen. Myös se on erikoista, että Suomi on vääntänyt jo alkusarjassa voiton kaikista kisoissa jäljellä olevista vastustajista.

Saksaa ei tule aliarvioida. Alkusarjaottelu oli todella tiukka ja päättyi 2-1 Suomelle. Silti otan välierässä mieluummin vastaan Saksan kuin jommankumman Pohjois-Amerikkalaisista joukkueista.

Tulee todella jännittävä lopputurnaus!

Puolivälierät (to 3.6.)
Suomi - Tshekki 1-0
Yhdysvallat - Slovakia 6-1
Sveitsi - Saksa 2-3 (vl.)
ROC (Venäjä) - Kanada 1-2 (ja.)

Välierät (la 5.6.)
Yhdysvallat - Kanada 2-4
Suomi - Saksa 2-1

Pronssiottelu (su 6.6.)
Yhdysvallat - Saksa 6-1

Loppuottelu (su 6.6.)
Suomi - Kanada 2-3 (je.)
 
Viimeksi muokattu:
Saksan mestaruudelle :peukku: Olympiakulta oli jo lähellä. :)

Vahva esitys Suomelta Tsekkiä vastaan. J. Jalonen on kyllä edelleen kova viemään meidän pelillä joukkuetta eteenpäin keskinkertaisilla yksilöillä. Ei ole aika ajanut ohi.
 
Toivottavasti maanantaina ei tarvita Hornetteja. Toivottavasti ei tule aihetta torijuhliin ja koronalinkoon. Kaikkien kannalta parempi, jos Suomi voittaa "vain" hopeaa tai pronssia.

Kanadan välieräpaikka muuten alleviivaa niitä turnausrakenteen ongelmia, joista olen jo aikaisemminkin puhunut. Kanada hävisi alkulohkossa surkealla pelillä 3 ensimmäistä ottelua 7 mahdollisesta ja on nyt mitalipeleissä mukana. Melkoinen "valuvika" turnauksen rakenteessa, kun käytännössä ensimmäisen viikon voi vetää ihan vihkoon ja silti selvitä mitalipeleihin asti. Äkkiseltään ei tule mieleen muuta turnausta edes yli lajirajojen, joissa tuollainen olisi mahdollista.

Toki Ruotsin katastrofaalinen suorittaminen oli mukavaa seurattavaa! Suomen pelit ovat sattuneet tulemaan enimmäkseen sopiviin aikoihin, joten niitä on tullut väijyttyä vähintään toisella silmällä ja pelillisestihän ne ovat olleet ihan karmeaa kuraa. Kulmissa pyörimistä, mukana roikkumista, maalivahtipeliin tukeutumista. Arttu Ruotsalaiselta ja Anton Lundellilta ollaan nähty vähän oivaltavaakin peliä, mutta muu porukka on ollut sitä harmaata massaa, joilta ei ole voinut odottaa mitään, eikä mitään kummempaa ollakaan saatu. Alkulohkossa Suomi suoritti todellisen 3 pisteen ryöstön USAa vastaan, kun saivat aikaiseksi 2 maalia, vaikkeivat oikeasti tehneet yhtäkään. Kanadaa vastaan kävi myös jonkunmoinen pulla. Tosin niillä 2 pisteellä ei Suomen loppusijoitukseen ollut mitään merkitystä. Eilinen Tsekki-voitto voidaan myös luokitella samaan ryöstö-kategoriaan. Saatiin yksi maali kaavittua ja jollain ilveellä veskari-Olkinuoran kroppa oli aina vastustajan vetojen edessä. Hänen ansiostaan joukkue voitti, vaikka pelitapahtumien perusteella Tsekki parempi olikin. Tsekki rakensi enemmän ja parempia paikkoja. Jalosen "sumppupuolustuslätkä" ja "mukanaroikkumislätkä" on pikkumaa-pelityyliä. Se tuntuu tuottavan ihan hyviä tuloksia, vaikka sen katsominen aika kaameaa onkin.

Noh, tämän vuoden Skoda Cup nyt on muutenkin kirjaimellisesti D-luokan turnaus johtuen monestakin asiasta. Ei yleisöä, koronan ja aikataulujen takia ei käytännössä ollenkaan NHL-pelaajia. Vielä normaaliakin vuotta enemmän kieltäytyjiä. Toki se toi alkulohkoihin yllätyksiä, mutta loppupeleissä lopputuloksen kannalta niillä ei ollut sitten kovinkaan suurta merkitystä. Saksan välieräpaikka toki jonkunmoinen yllätys, mutta olisi se Sveitsi-Saksa-puolivälierä voinut osua kohdalle "normaalivuotenakin". Lopputulemana tullee olemaan kuitenkin, että finaalissa on Suomi vastaan Kanada/USA ja Saksa jäänee neljänneksi. Toki saattaahan se Suomi vaikka Saksalle hävitäkin...

Noh, kunhan vaan ei Hornetteja tarvittaisi. Kaikkien kannalta parempi, jos ei tule syytä lähteä sunnuntai-iltana levittämään koronaa ympäriinsä.
 
Kunhan Huuhkajat eivät onnistu kisoissa että ei tulisi koronalinkoa. Näkihän tuon tori juhlinnan ja kenttien valtaukset ilman edes varsinaisia kisoja.

Edit: Huulen heittoa ennen ku tästä tulee mitään sotaa, totta kai sitä toivoo kun vihdoin kisoihin on päästy myös menestystä. Kaukana todellisuudesta toki mitalit on futiksessa vielä mutta on noita ihmeitä jalkapallokentilläkin nähty.
 
Viimeksi muokattu:
Kanadan välieräpaikka muuten alleviivaa niitä turnausrakenteen ongelmia, joista olen jo aikaisemminkin puhunut. Kanada hävisi alkulohkossa surkealla pelillä 3 ensimmäistä ottelua 7 mahdollisesta ja on nyt mitalipeleissä mukana. Melkoinen "valuvika" turnauksen rakenteessa, kun käytännössä ensimmäisen viikon voi vetää ihan vihkoon ja silti selvitä mitalipeleihin asti.
Olen todella yllättynyt Fabren kritiikistä jääkiekon MM-kisoja kohtaan. Nämähän ovat joka ikinen kerta D-luokan kisat, joten ei mitään uutta auringon alla. En jaksa ottaa tässä vaiheessa muuta kuin pari lainattua osiota käsittelyyn.

Aiemmissa kisoissa vuosia sitten on kokeiltu neljää alkulohkoa, joissa kussakin oli neljä joukkuetta. Tässä tilanteessa Kanada ei tosiaan olisi voinut selvitä jatkolohkoon.

Ilmeisesti koettiin sen verran sekavana, että siirryttiin nykyiseen kahden alkulohkon systeemiin.

Jääkiekon MM-kisoissahan pelataan totutusti nykyisellä menolla eli on kaksi kahdeksan joukkueen alkulohkoa, joista kummastakin neljä parasta menee jatkoon. Kahdeksan joukkuetta eli puolet menee pudotuspeleihin.

Mikäli alkulohkossa pelataan otteluita sopivasti ristiin, voi tosiaankin vetää alkupelit hieman vihkoon ja siltikin voi selvitä jatkopeleihin. Kanadahan jatkoi alkulohkosta viimeisenä tasapistein Kazakstanin kanssa. Kazakstan jäi keskinäisen kohtaamisen tappion vuoksi alkulohkoon.

Tietenkin Kanadan tapauksessa tie finaaliin on sitten kivikkoisempi kun esimerkiksi ensimmäisessä pudotuspelissä vastaan tulee toisen lohkon voittajajoukkue.

Äkkiseltään ei tule mieleen muuta turnausta edes yli lajirajojen, joissa tuollainen olisi mahdollista.
Tähän on otettu aiemminkin esimerkiksi edelliset jalkapallon EM-kisat vuodelta 2016. Tuolloinhan Portugali eteni mestaruuteen saakka umpisurkealla alkulohkon saldolla: kolme tasuria kolmesta pelatusta ottelusta. Meni tuolloin jatkoon parhaiden lohkokolmosten mukana, huonoimmalla alkulohkon pistemäärällä (3) yhdessä Pohjois-Irlannin kanssa.

Samankaltainen takkuinen meno jatkui käytännössä koko lopputurnauksen ajan.

Portugali pelasi kyseisissä kisoissa yhteensä seitsemän ottelua, joista se voitti yhden ainoan varsinaisella peliajalla. Muut olivat tasureita (3), jatkoaikavoittoja (2) ja yksi rankkarikisavoitto.

Ja silti Portugali oli mestari. En nähnyt tuossa mitään pelillisten esitysten voittokulkua. Oliko tässä siis jotain perustavanlaatuista eroa esimerkiksi Kanadan etenemiseen tämänvuotisissa jääkiekon MM-kisoissa?


Viikon päästä alkavissa jalkapallon EM-kisoissa on mukana 24 joukkuetta. Alkulohkosta jatkoon selviää kunkin lohkon kaksi parasta, joiden lisäksi vielä neljä lohkokolmosta. 16 joukkuetta jatkaa alkulohkosta pudotuspeleihin. Siis yli puolet eli 67 % joukkueista.

Epäilemättä joku jatkajista myöskin pelaa alkulohkonsa enemmän tai vähemmän vihkoon. Ja omaa edelleenkin mahdollisuudet aina mestaruuteen saakka.
 
Viimeksi muokattu:
Ylös Bottom