Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Yleinen arvosanakeskustelu - Metacritic+muut

Hmm... Hyvä pointti kyllä sinulta! Voisihan tuon toki jättää pelaamatta ja laittaa vaikka kunniapaikalle pelihyllylle, ja viereen plakaatti: ”Pelaamatta paskaa!” Laitettu mietintämyssyyn, kiitos virikkeestä! ;)

Aina kiva olla avuksi! Hienoa, että upea peli pääsee kunniapaikalle! ;)
 
Hmm... Hyvä pointti kyllä sinulta! Voisihan tuon toki jättää pelaamatta ja laittaa vaikka kunniapaikalle pelihyllylle, ja viereen plakaatti: ”Pelaamatta paskaa!” Laitettu mietintämyssyyn, kiitos virikkeestä! ;)
Lähtökohta on ainakin 10/10. Mitä arvosteluihin tulee niin kyllä mä enemmän katson median arvosanoja kuin käyttäjien. Täällä voi kuka tahansa huudella että Sony on vaikka maksanut nämä arvosanat. Sitten siellä käyttäjissä on nämä Ville ja Galle jotka antaa 0/10 ihan sen takia että peli ei ole omalla konsolilla. Jos median antama keskiarvo on tuota luokkaa ni kertoohan se nyt jotain. Isoilla nimikkeillä on tapana kerätä vihaajia. Nisun laittama kuva aikaisemmin kertoo paljon. En sano että tää mulle olisi paras peli ikinä koska oman kappaleen saan vasta huomenna. Eli mahdotonta puhua omista kokemuksista vielä. Silti odotukset ovat hyvin korkealla. Tiedän että teknisesti tämä on ehkä hienoin ps4 peli mutta voihan tuo olla että petyn kokonaisuuteen. Huomenna saan pelin ja katsotaan myöhemmin uudestaan. Jos peli vaikka voittaisi vuoden peli -palkintoja ja arvostettaisiin parhaaksi peliksi koko sukupolvessa niin muutaman vuoden päästä muisteltaisiin millainen merkkiteos tämä oli positiivisessa, ei negatiivisessa mielessä. Peli joka jo ennen julkaisua sai sellaisen paskamyrskyn päälle että mihinkään toiseen peliin ei olla aikaisemmin reagoitu näin vahvasti
 
Viimeksi muokattu:
Täällä lienee syytä jatkaa keskustelua Last of Us 2-pelin saamista arvosanoista. Keskustelu arvosanojen ympärillä on tällä hetkellä paljon näkyvämpää kuin esimerkiksi pelin sisällöstä puhuminen (ilmeisesti asiaan vaikuttaa myös pelintekijöiden asettamat rajoitukset arvosteluille). Arvosanakeskiarvot tämän viestin kirjoitushetkellä ovat Metacriticissä seuraavat:

Kriitikot (94) 95/100 ja pelaajat (37098) 3.6/10

Ero keskiarvojen välillä on huikea. Eroa on selitetty mediassa kuin foorumeillakin mm. trolleilla, mieslasten itkupotkuraivareilla, maksetuilla arvosteluilla, tiettyjen väestöryhmien erityiskohtelulla (kumpaankin suuntaan)... you name it. Varsinkin käyttäjäarviot on asetettu kyseenalaisiksi, suuri osa kun on tullut varsin lyhyen ajan sisällä pelin julkaisusta. Eräässä pelimediassa ihmeteltiin, onko peliä edes pelattu läpi ennen arviota. Samaan aikaan monet arvostelijat eivät todellakaan pelaa arvostelemiaan pelejä läpi, joten pitääkö sillä perusteella laittaa myös kriitikoiden arviot epäluuloisen suurennuslasin alle? Tässä herää itselläni kysymys, että milloin oma arvio on riittävän perusteltu? Pitääkö pelata vähintään tunti, kymmenenen vai kaksikymmentä? Onko peli ostettava (ja näin tuettava kehittäjää), että voi muodostaa mielipiteen? Minä en menisi katsomaan sellaista Star Trek-elokuvaa, johon olisi saatu Jar-Jar Binks toisesta universumista vieraaksi -> katsomatta paskaa.

Kriitikoiden ja pelaajien lähtökohta arvostelun kirjoittamiseen on erilainen. Kriitikot edustavat yleensä jotain suurempaa kokonaisuutta esimerkiksi yrityisen muodossa, jonka lisäksi useilla on jonkinlainen konkreettinen kontakti pelintekijöihin. Pelaajat puolestaan tuovat esiin omaa mielipidettään (poistetaan arvioista nyt tietty prosentti pesämielisiä röllejä) ja kontakti pelintekijöihin puuttuu. Lisäksi kriitikot esiintyvät omalla nimellään ja pelaajat nimimerkin takaa, mikä tietysti luo ihan omanlaisensa vastuun kirjoittajan päähän. Mikäli kriitikko kirjoittaa murska-arvostelun, voi tämä joutua sekä julkaisijoiden että pelaajien maalittamisen (trendikäs muotisana!:rolleyes:) kohteeksi. Anonyymi kirjoittaja voi toisaalta laukoa lähes mitä tahansa, useimmiten pahimpana seurauksena on toisen kirjoittelijan mieslapsi-kommentti.

Tällainen Metacritic-paskamyrsky ei ole ensimmäinen laatuaan, vaikka pelaajien arvosteluaktiivisuus onkin suurempaa. Otetaan tarkasteluun pari vanhempaa peliä (PC) jatko-osineen esimerkiksi:

Dragon Age: Origins - sekä kriitikot että pelaajat pitivät
Dragon Age II - kriitikot pitivät, pelaajat eivät

GTA: San Andreas - sekä kriitikot että pelaajat pitivät
GTA IV - kriitikot pitivät, pelaajat eivät

Tässä päästäänkin viimeiseen kohtaan tällä kertaa, eli odotusarvoon. Pidetyn ja arvostelumenestyksiä kahmineen pelin jatko-osan odotetaan menestyvän. Vai odottiko joku ihan oikeasti missään vaiheessa, että TLoU2 saisi kriitikoilta keskiarvoltaan alle 90 arvosanan? Myös pelaajille muodostuu edellisen osan kokemusten sekä pelin markkinointikoneiston myötä pelille odotusarvo. Todellinen kokemus ei sitten välttämättä kohtaa tämän ennakkolatauksen kanssa, ja lopputulos saattaa näkyä Metacriticin huonona arvosanana. Huono arvosana puolestaan aiheuttaa vastareaktion niissä, jotka pelistä pitivät.

Pelaajat, niin kuin kriitikot ja mediatalot niiden takana pitävät arvossa erilaisia asioita. Pelaajat voivat haluta peliinsä valkoisen heteromiehen päähahmoksi ja siihen heillä on täysi oikeus kuluttajina. Pelitalot voivat puolestaan luoda pelinsä käytössä olevillaan resursseilla sellaiseksi kuin haluavat, ja siihen heillä on täysi oikeus. Kriitikoiden kirjoittamat arvostelut ovatkin sitten asia erikseen, ne kun ovat usein se luotettavimmaksi koettu lähde kun pelistä haluaa lukea ennen ostopäätöstä. Haluaisitko lukea paikallislehdestä ylistävän arvion nakkikioskista, josta joka toinen asiakas on saanut ruokamyrkytyksen (vain koska nakkikioskin omistaja sujautti vitosen/nakkisämpylän kriitikon taskuun)?

Vaikka tätä satunnaista ajatuksen virtaa (RIP punainen lanka) jatkaisi loputtomiin, on mielestäni kyse lopulta ihan siitä perusasiasta: Minun mielipiteeni on sinun mielipidettäsi parempi.
 
Hyvää tekstiä siinä yllä.

Tuntuu että nykypäivänä on yhä vaikeampaa luottaa arvosteluihin. Niin pelimedian kuin käyttäjien. Toista peliä ylistetään, toista lytätään. Tai välillä nämä tapahtuvat jopa saman pelin kohdalla. Monesti vielä nämä ylistykset ja lyttäykset menevät ihan ääripäihin. Joko pelistä ei löydy mitään vikaa tai sitten löytyy pelkkää vikaa. Muun muassa tästä syystä kehuin TLOU2 -kejussa Laymen Gamingin arvostelua pelistä kun siinä pureudutaan pelin eri osa-alueisiin kriittisesti. Sellainen on paljon mielenkiintoisempi kuunneltava tai luettava kuin pelkkä 10/10 ylistyslaulu tai 0/10 "tää on karmeeta sontaa" -lyttäys.

Yksi hyvä taktiikka voisi olla pysyä poissa Metacriticistä ja lukea vain sellaisten henkilöiden tai sivustojen arvosteluja, joiden mielipiteisiin luottaa ja jotka ovat osuneet kohdalleen ennenkin.
 
Metacriticin keskiarvo kertoo yleensä pelin laadusta. Ei niin hioutut ja bugisemmat pelit saa aina huonomman keskiarvon. Itse kuulun siihen ryhmään joka ei välitä pienistä kauneusvirheistä vaan nautin pelistä jos sitä on hauska pelata ja sen parissa viihtyy vaikka olisikin buginen. Monet omat suosikkipelit vuosien varrelta on monesti siellä metacriticin 70 hujakoilla ja paljon allekin.
Tyhmempikin The Last of Us 2 peliä pelannut tajuaa että laatu ja jälki on ihan sitä huippulaatua mihin tämän sukupolven konsoleilla pääsee.
Tarina on jokaisen oma asia mitä siitä pitää sitten, mutta kyllä noi userscoren 0 arvosanat on aivan vitsi. Suurin osa antajista on katkeria fanipoikia tai toisen konsolin sotapolulla olevia jannuja joista monikaan ei peliä ole pelannut. Ja tämä samahan on aina vuosien varrella toistunut tälläisten ”kohupelien” kanssa. Sinällään sääli koska varmasti tuolla on myös rehellisiä arvosteluita joukossa jotka nyt katoaa massaan.
Ammattilaisten arvosteluihin luotan kyllä varsinkin mitä enemmän niitä on ne kertovat keskiarvolla missä mennään. Siinä ei muutama ”maksettu” arvostelu tunnu missään.
 
Kannattaa porukan varmaan vähän lukea niitä arvosteluja mikä porukkaa pännii. Ennenkuin väitetään että 40tuhatta xbox pelaajaa olis sen haukkunut. Muissa peleissä ei ole vastaavaa ongelmaa ollut!
Metacritic en edes löytänyt mitään keinoa millä pääsee arvostelijoita tutkimaan.
 
Kannattaa porukan varmaan vähän lukea niitä arvosteluja mikä porukkaa pännii.

Oisko vielä fiksumpaa pelata sitä peliä ja tehdä sitten siitä omat päätelmänsä omilla aivoillaan kun on pelin läpi pelannut. Olipa sitten sen jälkeen ihan mitä mieltä tahansa kyseisestä pelistä tai asioista mitä se käsittelee tai miten missä valossa ihmisille juttunsa esittää jne…. Itsellä ainakin huomattavasti parempaakin tekemistä kuin tuollaista kirjoitettua jättikokoista sontaläjää alkaa tutkia ja spoilereita sieltä lukea etukäteen kun ei ole vielä peliä läpi pelannut.

Metacritic on aina ollut tuollainen konsoleiden taistelutanner (käyttäjäarvioiden puolella), ainakin ennen oli aivan täysin.. tosin myönnän että en ole sitä todella pitkään aikaan vaivautunut edes enää vilasemaan tai edes kusasemaan sinne suuntaan.

Satun tietämään erään pelintekijän kohdalla että siellä (Metacriticin käyttäjäarvioissa) hänen tekemeää indie peliään ajettiin aivan pohjamutiin , järjestyllä tavalla ja tasolla, kun taas omaa samasta aiheesta tehtyä peliä he järjestäen kampanjoivat ja hehkuttivat maasta taivaisiin vaikka se oli ihan hemmetin paljon huonompi peli kuin se minkä tekijää he halusivat ”ajojahdata”. Tuossa ei toki ollut konsolisodista kyse koska peli oli samalla alustalla pelattavista. Tuon jälkeen mennyt aivan totaalisesti maku kyseiseen paikkaan.
 
Viimeksi muokattu:
Noin 5 tuntia pelannut, mutta tällä hetkellä hyvää on: Grafiikat, animaatiot, äänimaailma, musiikki, gameplayta on kehitetty ja monipuolistettu ykkösestä, alueet on laajempia ja tutkittavaa on enemmän, rytmitys on ollut erinomaista ja immersio on uskomaton.

Huonoa on: yhdellä hahmolla oli isot lihakset.

Olen vielä kahden vaiheilla, että mitkä asiat painaa vaakakupissa enemmän.

Onko tämä siis selkeästi 0/10 kamaa !? pitääkö minunkin mennä Metacriticciin varoittamaan muita etteivät vain erehdy ostamaan peliä. Toki jos mystisesti matkalla tulee Tuhmalta Koiralta ruskea kirjekuori, setelitukkoineen, niin ehkä minä voin sitten maksimissaan sen 1/10 antaa, mutta se olis vain ja ainoastaan lahjusten takia, pelihän ei sitä tokikaan ansaitsisi itsessään.
 
On tämä kyllä mielenkiintoista aikaa, kun itsenäisesti ajattelevat miesvauvat ovat saaneet marssikäskyn 4chanista käydä arvostelupommittamassa jotain peliä, koska siinä on ei-stereotyyppinen naishahmo. Ilmeisesti Game of Thrones on ihan paska tv-sarja, koska Brienne of Tarth on mallinnettu niin epärealistisesti. (Pahoittelut GoT-spoilerista.)
 
Mitenkäs tämä kuorossa muille nauraminen ja nimittely liittyy enää tähän peliin? Modeja myöten käydään heittämässä omaa huuruista teoriaa siitä, miksi käyttäjäarviot ovat mitä ovat. On ilmeisesti ihan okei nimitellä ihmisiä mm. miesvauvoiksi ja tulkita kritiikki "itkuksi", mikäli ei satu olemaan oikeaa mieltä asioista. Suvaitsevaisuus oikein huokuu tuommoisesta.
 
Mitenkäs tämä kuorossa muille nauraminen ja nimittely liittyy enää tähän peliin? Modeja myöten käydään heittämässä omaa huuruista teoriaa siitä, miksi käyttäjäarviot ovat mitä ovat. On ilmeisesti ihan okei nimitellä ihmisiä mm. miesvauvoiksi ja tulkita kritiikki "itkuksi", mikäli ei satu olemaan oikeaa mieltä asioista. Suvaitsevaisuus oikein huokuu tuommoisesta.

Älä nyt jaksa. Kukaan täällä ei varmasti ole sitä mieltä, etteikö pelin läpäistyään (tai edes sitä testattuaan) saisi kertoa sen olevan surkea, jos siltä on pelatessa tuntunut. Kukaan ei mollannut mua ääliöksi, mieslapseksi tms. kun dissasin Naughty Dogin pelejä toisaalla.
Mitä muuta kuin lapsellista vollotusta isoin osa "en todellakaan pelaa ja läiskin silti arviointeja metacriticiin"-kritiikistä on? Vai onko siellä joukossa isoin osa painavaa asiaa ja hyvää keskustelua, kun kerta täällä puhutaan "huuruisesta teoriasta"?
 
Ei pidä triggeröityä pikku huumorista, vaikka millainen lumihiutale olisikin. Ja mitä noihin "huuruisiin teorioihin" tulee, niin nehän perustuvat ihan vahvaan omaan kokemukseen siitä, mitä olen lukenut muiden mietteitä mieleisiltäni Twitter-tileiltä, eli ovat ihan yhtä vahvasti perusteltuja kuin täälläkin luetut vuodatukset "agendasta".
 
Älä nyt jaksa. Kukaan täällä ei varmasti ole sitä mieltä, etteikö pelin läpäistyään (tai edes sitä testattuaan) saisi kertoa sen olevan surkea, jos siltä on pelatessa tuntunut. Kukaan ei mollannut mua ääliöksi, mieslapseksi tms. kun dissasin Naughty Dogin pelejä toisaalla.
Mitä muuta kuin lapsellista vollotusta isoin osa "en todellakaan pelaa ja läiskin silti arviointeja metacriticiin"-kritiikistä on? Vai onko siellä joukossa isoin osa painavaa asiaa ja hyvää keskustelua, kun kerta täällä puhutaan "huuruisesta teoriasta"?

Oletko käynyt lukemassa arvioita? On totta, että käyttäjäarvioista löytyy hyvin suppeita perusteita arvosanaan, mutta näin on myös positiivisten arvioiden osalta. Hyödyllisimmät tekstit näyttäisivät löytyvän välimaastosta. Tähän ketjuun ei ilmeisesti ole enää asiaa, kun en peliä (vielä?) omista.
 
Oletko käynyt lukemassa arvioita? On totta, että käyttäjäarvioista löytyy hyvin suppeita perusteita arvosanaan, mutta näin on myös positiivisten arvioiden osalta. Hyödyllisimmät tekstit näyttäisivät löytyvän välimaastosta. Tähän ketjuun ei ilmeisesti ole enää asiaa, kun en peliä (vielä?) omista.
Tämä ei ole mikään huuruinen teoria, vaan TLoU2:lla todellakin oli Metacriticissä lähes 20 tuhatta pääosin negatiivista arviota ennen kuin kukaan olisi mitenkään fyysisesti ehtinyt pelata peliä läpi. Tämän selkeämmin ei peliin kohdistuvaa epäkypsää "pelaamatta kakkaa"-asennetta voi osoittaa. Haluaisin kuulla sinun teoriasi sille, kuinka kymmenet tuhannet pelaajat olisivat pystyneet pelaamaan pelin läpi muutamassa tunnissa ja jättämään siitä perustellun mielipiteensä sivustolle? EDIT: Vai riittääkö mielestäsi myös elokuvien arvostelemiseen se, että katsot pari kohtausnäytettä YouTubesta ja väität sen jälkeen tietäväsi elokuvasta kaiken? Jos et, niin miksi pelien kohdalla sitten hyväksyt toisenlaisen käytännön?

Positiivisia feikkiarvioita en sinänsä puolusta sen enempää, mutta toisaalta tilanne tuolla Metacriticissä on tällä hetkellä sen verran happoinen, että tässä tapauksessa minusta positiivista "pommitusta" tekevät ovat kuitenkin huomattavasti vähemmän väärässä.
 
Oletko käynyt lukemassa arvioita? On totta, että käyttäjäarvioista löytyy hyvin suppeita perusteita arvosanaan, mutta näin on myös positiivisten arvioiden osalta. Hyödyllisimmät tekstit näyttäisivät löytyvän välimaastosta. Tähän ketjuun ei ilmeisesti ole enää asiaa, kun en peliä (vielä?) omista.

Ei hätää, tänne mäkin sössötän kaikenlaista ilman aikomustakaan pelata peliä ainakaan hetkeen :cool: Totaaliseen "huonoja arvosteluja on molemmilla puolilla"-whataboutsimiin tulikin Haerskilta erinomainen vastaus.
 
Vihamielisen suhtautumisen sekä käyttäjien ja moderaattorin osalta johtuen olen päättänyt poistaa käyttäjätilini ja poistua tällaisesta keskusteluympäristöstä. Hyvää kesän jatkoa kaikille.
 
Eeppinen hyvännja pahan välinen taistelu käynnissä. Vastakkain SJW:t ja ties mitkä agendan tyrkyttäjät sekä toisella puolen öyhöttäjät, feikkitilit ja mitkä lienee. Mustavalkoista mailmankuvaa, raivoa, näköjään katkenneita ystävyyssuhteita...

Kaikki yhden v***n VIDEOPELIN takia.

Mä rupean olemaan niin uskomattoman kyllästynyt tähän jatkuvaan paskaan ja jokaikisen asian politisointiin, jolta ei näemmä enään pääse edes harrastustensa parissa karkuun!
 
Tämä ei ole mikään huuruinen teoria, vaan TLoU2:lla todellakin oli Metacriticissä lähes 20 tuhatta pääosin negatiivista arviota ennen kuin kukaan olisi mitenkään fyysisesti ehtinyt pelata peliä läpi. Tämän selkeämmin ei peliin kohdistuvaa epäkypsää "pelaamatta kakkaa"-asennetta voi osoittaa. Haluaisin kuulla sinun teoriasi sille, kuinka kymmenet tuhannet pelaajat olisivat pystyneet pelaamaan pelin läpi muutamassa tunnissa ja jättämään siitä perustellun mielipiteensä sivustolle? EDIT: Vai riittääkö mielestäsi myös elokuvien arvostelemiseen se, että katsot pari kohtausnäytettä YouTubesta ja väität sen jälkeen tietäväsi elokuvasta kaiken? Jos et, niin miksi pelien kohdalla sitten hyväksyt toisenlaisen käytännön?

Positiivisia feikkiarvioita en sinänsä puolusta sen enempää, mutta toisaalta tilanne tuolla Metacriticissä on tällä hetkellä sen verran happoinen, että tässä tapauksessa minusta positiivista "pommitusta" tekevät ovat kuitenkin huomattavasti vähemmän väärässä.
Samoin oli Sony omassa kaupassa satoja 5 tähden arvosteluja vaikka ei peli ollut vielä viikkoihin ulkona ja muutenkin jotain hämärää sielä

 
Positiivisia feikkiarvioita en sinänsä puolusta sen enempää, mutta toisaalta tilanne tuolla Metacriticissä on tällä hetkellä sen verran happoinen, että tässä tapauksessa minusta positiivista "pommitusta" tekevät ovat kuitenkin huomattavasti vähemmän väärässä.
Mielenkiintoinen mielipide, eli jos otetaan puhtaasti "pelaamatta paskaa"- ja "pelaamatta parasta"-arviot käsittelyyn, niin positiiviset pommitukset ovat huomattavasti vähemmän väärässä?

Kyllä ne on molemmat ihan yhtä väärässä, kun molempien arviot on tehty ilman omaa kokemuspohjaa.
 
Ylös Bottom