Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Elokuvasuosittelut ja muu leffakeskustelu

Kolme Muskettisoturia : D’Artagnan (2023)
Vihdoin ja viimein sellainen suhteellisen mainio seikkailuleffa, niistä onkin ollut pulaa jo iät ja ajat ! Tässä on uuden ajan airuetta nyt sitten, sellaista uutukaista fiilistä ilmoilla mutta ihan hivenen myös pohjalla kuitenkin paistaa sellainen ehta ja mainio vanhan ajan seikkailuelokuva sieltä ollut tämän esikuvana kans..

..vaikka ei sitä magiaa, lumoavuutta ja fiilistä niistä saada enää tänä päivänä vangittua samalla tavalla, ei oikeastaan alkuunkaan, mitä aikoinaan saatiin tuolta osin purkitettua

Tämä elokuva, etukäteiskuulopuheiden mukaan voisi olla meikäläiselle sellainen joka todella iskis ja kunnolla. Kuulosti erittäin ja mikä mainiointa sitä se myös on.. tosin osittain. Ei se silti sitä magiaa pysty takaisin tuomaan joka aikoinaan näissä oli.

Näitähän on jonkisen verran ilmestynyt (siis uusia yrittelijöitä seikkailuleffoissa) mutta poikkeuksetta ovat olleet melkoisen kehnoja viritelmiä verrattuna niihin vanhempiin seikkailuihin. Jotenkin ne vaan ovat toinen toistaan hengettömämmän oloisia ja niistä puutuu lähes kaikki, erityisesti sieltä fiilis puolelta joka olennaisinta olis saada hehkumaan.

Piristävästi tämä elokuva on tehty pitkälti Euroopassa (Ranska, Belgia, Saksa, Espanja). Näyttelijöiden puolelta löytyy kiva sekoitus täkäläistä ja valtameren puolesta sikäläistä nimikettä.. Francois Civil, Vincent Cassel, Eva Green, Romain Duris, Fio Marmai… Ohjauksesta vastaa Martin Bourboulon.

Suhteellisen hyvä sekoitus sitä pientä seikkailufiilistä, sitten huumoria sekä toimintaa tähän nyt yhteen koottu. Visuaalinen yleisilme on sillain kivan realistisesti tehty että elokuva näyttää ”likaiselta” juuri oikealla tavalla, ihmiset heidän vaatetus pölyn peittämää, mutaiset kadut. Tummanpuhuvuuttakin löytyy jo maailmasta itsestään tässä, jotta mikään eskarin iltasatu tämä ei ole niin sanotusti..

...tulee muuten tuosta naamaiskohtauksesta mileen hitusen Withcer III pelien maailmasta, vaikka tässä tosiaan värimaailma onkin hailakan haaleata kokonaisuudessaan, mutta "ilman värejä" silti vahvasti tulee huomattavasti värikkäämmästä pelimaailmasta mieleen, toki vain lähinnä tuo kohtaus sitten...

..aiempiin versioihin verrattua, joita lukemattomia on leffojen muodossa tehty aikojen saatossa. Niin tässä on huomattavasti tummempi yleissävy. Monesti niissä on huumoria ollut todella, todella paljon ! todella monesti sellaisia veikeitäkin veijarointeja olleet mutta tässä tuo puoli jätetään hitusen vähemmälle ja taka-alalle.. vaikka huumorinripausta on tässäkin kyllä mukana, niin ei läheskään siinä määrin kuorrutettuna yltäkylläisesti kuin näissä yleensä on tupannut olemaan.

Tuotantoarvot ovat kohdillaan.. visuaalisesti todella kaunista ja näyttävää katsottavaa, vaikka värit tässä tietyllä tavalla kateissa ovatkin.. silti ”silmiä hivelevää” matskua parhaimmillaan tässä tarjolla..

..elokuva on tehty lisäksi hyvin pitkälti ns. ”vanhan ajan tekniikoin” ja sitä kautta päälleliimatut tietsikkaefektit on pyritty jättämään minimiin ja sen kyllä näkee tästä elokuvasta positiivisella tavalla

Taistelukohtauksista saadaan todella näyttäviä ja mukaansatempaavia kun ne vaikuttavat, näyttävät ja tuntuvat aidoilta.. sitä kautta niihin tulee itsestään se kunnollinen jännittävyys mukaan tehokkaalla tavalla ! ja nyt on tosaiaan vielä tyylikkyyttä sopivassa suhteessa siihen mukaan saatu ladattua.

Tarinallisesti D’Artagnan (Francois Civil) matkustaa Pariisiin koska haluaa liittyä legendaaristen muskettisotureiden riveihin. Siellä suunnalla hovissa onkin melkoista juonittelua ja pöhinämäistä kuhinaa menossa (tietynlaista valtataistelun meininkiä, jossa vaikkapa toisten toisten selkäänpuukotus on vallan arkipäivää), joten väkisinkin sankarimme (nelikko) joutuu siihen soppaan mukaan lusikoimaan väen väkisingin..

..silti elokuva varsinkin pidemmän päälle edetessään keskittyy enemmän ja enemmän toiminnalliseen puoleen kuin mitä draamalliseen kieroiluun, vaikka kyllä sitäkin katsojalle tarjotaan.

Onneksemme noissa taistelukohtauksissa on todellakin tarjolla terästä, ruutia ja sitä munaa kunnon asenteen muodossa oikein mainiosti katettuna. Niihin on panostettu ja ne todellakin tehdään tosissaan mutta ei kuiteskaan liian yrmeästi suu mutrulla vääntäen vaikka niissä aina tosi kyseessä. Vinhaa vimmaa niistä kuitenkin löytyy ! erittäinkin hyvä tasapaino niissä saatu loihdittua.

Se mikä muissa jutuissa kenties ”voitetaan” nykyään, niin silti siinä varsinaisessa puhtaan ehtaassa seikkailufiiliksessä kuitenkin vielä/edelleenkin ”hävitään” ja siltä osin että se puoli ei niiden vanhojen meininkien rinnalle edelleenkään pysty yltämään.. silti tosiaan edes ripauksen kuitenkin sitä tarjoaa.

Vuosihan josta elokuvassa liikkeelle lähdetään on 1627, joten ihan eilisen teeren pojista tässä ei ole kyse. Niin toki kun Ranskaan sijoittuu elokuva, niin elokuva on myös puhuttu Ranskaksi, se tuo todella kivasti autenttista fiilistä lisää :)

Ei tämä niiden upeiden vanhan ajan seikkailujen tasolle kuitenkaan siinä fiilispuolessa edelleenkään yllä.. eikä mikään enää tule yltämäänkään, ne kulta-ajat siellä puolella ovat ohitse ja sille ei mahda mitään. Kuitenkin tälläin, sanotaanko nyt sitten nykyaikaisin (2000->luvun) elkein varusteltuna kiilailee niiden kärkipäähän ehdottomasti.

Elokuvahan on kaksiosainen ja toisen osan (elokuvan) nimi on Kolme Muskettisoturia : Milady (2023). Toimiihan tämä ihan yksittäisenä ja omana teoksenaankin katsoa.. silti kuitenkin vähän jää fiilis kaivertamaan että tämä nyt oli vain puolittainen tarinan tynkä ja ehdottomasti mielenkiinto sitä toista osaa kohtaan tämä elokuva herättää mikä sinällään hyvä. Jatkossa kuitenkin jo nimen ja trailerin perusteella itse Eva Green sitten nostetaan entistä suurempaan rooliin ja jalustalle, kelpaahan se.

Bullet in the Head (1990)

John Woo se tykittelee siellä Honkkari ajoillaan tässä elokuvassa.. aika jolloin miehen ura oli jengoillaan todellakin ja aivan huippumatskua mies pukkasi pihalle, todella timanttisia elokuvia hänen ohjaaminaan.

Bullet balletin taitaja pistelee tässäkin parastaan ! The Killer (1989), Hardboiled (1992) ja tämä ovat aivan huikeita elokuvia ! myöskin Better Tomorrow I ja II (1986 ja 1987) ovat myös erittäin kelpo elokuvia.. kuten omalla tavallaan myös huumorileffa Once a Thief (1991).

Kolme nuorukaista.. Ben (Tony Leung), Frank (Jack Cheung) ja Paul (Waise Lee) joutuvat vahingon kautta hieman tukkanuottasille paikallisen jengin ja osittain myös poliisin kanssa Hong Kongin kaduilla. He päättävät lähteä lipettiin kotikaupungista kun tilanne alkaa heidän kannaltaan olemaan aikamoisen tukala..

..sitä ennen he tosiaan varsin leppoisan musan säestyksellä ovat mukavia juttuja yhdessä touhuilleet ja elämä vaikuttaa kaikin puolin hyvin reilassa olevan.. eräs heistä rakkauden huumassa on naimisiinkin menossa ja elämä on pelkkää hymyä ja iloa, sellainen todella raikas ja iloinen feel good fiilis on katsojaan saatu tässä elokuvan alussa luotua ! mutta se jos mikä tulee tämän elokuvan varrella muuttumaan ja aikamoisen totaalisesti sitten häränpyllyä siltä osin heittääkin..

..toki he sitten joutuvat vieläkin suurempaan kurimukseen vuoden 1967 Saigonissa. Kolmikosta Ben ja Frank ovat todella sydämellisiä ihmisiä eivätkä haluaisi tehdä pahaa kärpäsellekään.. Paulilla sen sijaan on huomattavasti enempi taipumusta tuijottaa vain omaan napaansa ja ajatella aina omaa parastaan, vaikka sitten muiden kustannuksella.

Tosiaan he ovat kuulleet että Vietnamissa voisi olla tarjolla helppoa rahaa, jos he siellä vähän salakujettaisivat tavaroita, eikä heitä paikalliset jengit ja virkavalta tunnistaisi joten siltä osin olisi helpompi heidän hengähtää samalla.. toisin kuin siellä Hong Kongin suunnalla.

Kuinka väärässä he kuitenkin oletuksensa kanssa voivat ollakaan.. sillä Vietnam ja sitä kautta Saigon on totaalisen kaaoksen kourissa. Kaduilla häröilee miten sattuu satunnaisia itsemurhapommittajia vailla päätä ja häntää toiminnassaan..

..sotilaatkin mellestävät kaduilla mielivaltaisesti ja aseiden turvin tekevät aivan mitä lystäävät, sääntöjä ja virkavaltaa ei juurikaan ole olemassa tässä kolossa sillä hetkellä .. sillain tietyllä tavalla viidakon laki siellä vallitsee.

Kolmikolla on edessään todella rankka reissu läpi ”elävän helvetin”.. jotta he ylipäätään siltä hengissä selviäisivät.. saatika siinä sivussa rikastuisivat..

..tällä reissulla he kohtaavat sen luokan karmeuksia (tai joutuvat henkensä pitimiksi tekemään) mitä ei voisi pahimmissa painajaisissaankaan unien muodossa nähdä, tällä kertaa ne ovat kuitenkin totisinta totta ja valveilla ollessa vieläpä hommat toteen käypi.

Elokuvassa on toimintaa, ihan suht reippaastikin kun sille linjalle aina silloin tällöin porhalletaan menemään ja sellaista missä John Woo on sitten parhaimmillaan & omimmillaan ohjaajan pallilla istuskellessaan ! ..

..pistooleja, konepistooleja, rynnäkkökivaääriä laulattaa oikeinkin kiivasta tahtia.. paukutuksen ja suuliekkien säestäessä rytmikkäästi.. ilma on suorastaan sakea ruudinkärystä johtuen ja hylsyjä tuotetaan valtoimenaan..

..onhan leffassa sitten tosiaan päällä sotatilanne (siellä Vietnamissa) mutta tämä ei sillain sotaan itseensä juurikaan keskity, vaan siellä paikallisten Vietnamilaisten arkielämään ja sen sodan sivuvaikutuksista sinne paikallisiin asukkaisiin.. jotka eivät kuitenkaan varsinaisesti sodi itse. Siellä sitten on aseistusta porukoilla käytössä ja niillä sitten todellakin Räiskitään.

Ajoittain koettaa olla riipaisevan raastavaa draamallista puolta myös, nimittäin sitä ”seikkailu”puolta kanssa tässä löytyy kun porukka koettaa tilanteesta toiseen selviytyä.

Sota tuo koko kolmikon silmien eteen tilanteita joita he joutuvat kestämään ja selviytymään.. tilanteet ovat muutamissa kohdissa äärimmäisen rankkoja, eivätkä kaunista seurattavaa laisinkaan. Kestävätkö he, vai murtuuko joku tai peräti kaikki heistä ? jokainen heistä kohtaa sellaisia juttuja joidenkä äärellä he ovat hyvin lähellä lopullista murtumispistettä..

..kolmikko siis kulkee läpi sinällään riipaisevan raastavan raastinradan mitä henkiseen puoleen tulee. Toki kaiken räiskinnän ja paukuttelun keskellä se meinaa ajoittain jäädä vähän jopa varjoon. Nimittäin elokuva sisältää muutaman erittäin rankan kohtauksen.

Ajoittain täysin sanoinkuvaamaton hulluus on läsnä, vietteleekö se pääkolmikon pauloihinsa vai säilyykö heillä järki päässä tällä reissulla ? Säälimätön matka tässä on pojanklopeilla edessään, samoin kuin katsojalla siinä sivussa heitä seuratessa, kenties myötäeläessä.

Sillain varmaan vähän tässä jakaantuu ihan katsojakohtaisesti, kuinka syvästi noihin muutamaan henkisesti rankempaan juttuun tässä mukaan uppoutuu vai uppoutuuko sinänsä lainkaan.. osalla nimittäin saattaa turruttaa se melkoisen yletön räiskintä siellä ympärillä sitten tuolta draaman raastavuus puolelta sitä parasta terää jopa..

..vaikka se räiskintä on sitä hyvää Woo menoa ! niin en aivan täysin varma ole että sen tyylinen räiskintä on tälläisessä elokuvassa täysin omiaan kuitenkaan tai vallankaan niiden draamallisesti rankkojen tilanteiden ympärille kehystettynä. Tämä kuitenkin laittaa niin erilaisen tilanteen eteen nämä elokuvan henkilöt kuin missä muussa tahansa Woon räiskintä leffassa heidät on laitettu.

Musiikit eivät petä, hyvää ja laadukasta jälkeä mutta en ne kyllä sinne korkeimpia palkintopalleja yllä kutkuttelemaan.. mut kyllä ne sieltä keskivertomassasta edukseen kyllä pompsahtavat.

Erittäin tiivis, vahva ja väkevä elokuva, mikään osa-alue ei petä eikä ole toistaan heikompi. Itselleni kuitenkin se aivan ehdoton todellinen huippufilmi John Woolta on The Killer ! sitten Hong Kongin suunnalta näitä laatuteoksia useampikin.. Hollywoodin suunnalta lähinnä sit Face Off ja mikseipä myös Hard Target.

Once a Thief – Kerran Varas, Aina Varas (1991)
Hitusen, eikä vain hitusen, hilpeämpää John Woota mihin oltiin noina ”honkkaripäivinä” totuttu. Toki lienee omalta osalta sekin laittanut lusikkansa soppaan kun tämä näyttäis olevan suoraan niin sanotusti teevee-elokuvaksi merkattu tuotos.

Selkeästi kepeämpi kokonaisuus tässä siis kyseessä kun taidevarkaat päättävät kääriä hihansa ja ryhtyä tositoimiin. Alussa vipelletään Ranskan maalla ja siellähän sitä pöllittävää riittää jos missä. Tosiaan ajoittain tässä ratsastetaan hyvinkin pitkälti sit huumorinvarjolla.

Tässä on kolmikko (kaksi poikaa ja tyttö.. Chow Yun-Fat, Leslie Cheung, Cherie Chung), jotka ovat lapsesta asti olleet yhdessä ja heidät on opetettu ”rötöstelemään” vähän Robin Hoodmaisesti, elikkäs vaikka köyhille mummoille pöllimään leipää jotka näkevät nälkää. Kumpikin pojankoltiaisesti tuntuu olevan hyvinkin ihastuneita samalla tähän tyttöön ja yrittävät se pienimuotoiseen kujeiluun peittää kun eivät uskalla sitä aivan suoranaisesti hänelle mennä täräyttämään. Nyt vähän isompina he ovat keskenään vallan velmuja elämäntapahöppänöitä joita ei huominen paljon tunnu rasittavan. Pääasia että elämästä nauttii täysin siemauksin ja ilolla uuden päivän vastaan ottaa. Mitä noihin näyttelijöihin lisäksi tulee niin tässä on myös jonkinverran myös länsimaalaisia näyttelijöitä kuten Sandrine Holt, Ican Sergei…

Ajoittain hommasta tulee jo mieleen hyvinkin paljon Uncharted meininki, vallankin eräs kohtaus jossa taulua säilytetään aika ”mielenkiintoisessa paikassa”.. vaikka toki Jake Speed elokuva on vieläkin enempi Kartoittamatonta niin kyllä tässäkin niitä viboja on ilmassa muutamaankin otteeseen. Tokihan tässä myös on jo enteitä ja ei liene sattumaa että Woo palkattiin Hollywoodissa sitten MI2:sen ohjaajaksi, kyllähän tässä eräs kohtaus tai parikin kohtaus hyvinkin Mission Impossible tyylisiä ovat, ei käy kiistäminen.

Tässä ei sitten aseet laula juurikaan, jos verrataan edellisiin tai aiempiin John Woo pätkiin. Suoranaista toimintaakin on suorastaan yllättävän vähän.. hieman sellainen puhtaasti veijarimainen seikkailu fiilis tosiaan ja runsaalla hienovaraisella huumorilla tuotettu. Tosi paljon tulee Hudson Hawk mieleen mutta huumori ei ole tässä aivan niin päätöntä ja ylitsevedettyä kuin siiinä..

..toki on tässä yksi pidempi räiskintäjaksokin, tosin mihinkään Hardboiled menoon ei lähdetä mutta kyllä siinä länsimaiset paukuttelut ovat taas ihmeissään tuosta tulituksen määrästä ja siitä että kohtauksella on oiekeasti kestoa.. myös autoja tuodaan siinä hyvin honkkarimaisesti mukaan ..

..okei on siellä muutama pienempikin sitten välipaloina. Lopputaisto on sitten ripaus Jackie Chania (keskeliäisyyttä), Woomaisuutta (ripaus sitä paukuttelua) sekä erikoinen pläjäys huumorilla paketoituna noi kaksi edellistä.

Tällä elokuvalla on lievä identiteettikriisi, tämä ei oikein tiedä millainen elokuva tämä lopulta halauaisi olla. Okei koko perheelle tarkoitettu kevyt huumoripainotteinen toimintaseikkailu kenties.. tällä tavoin kuitenkin jokaisella suunnalla ja osa-alueella (genrellä, joita tässä riittää) homma jää vähän joka suunnassa puolitiehen.

Jos vaikkapas Harboiledia mainostettiin ”luotibalettina” niin tätä voisi jollain tavalla kutsua ”pyörätuolibaletiksi”, ai miksikö, noh elokuvan katsomalla se taatusti selviää !
 
In the Name of the King : A Dungeon Siege Tale (2007)
Miehen joka farmarin hommeleita toimittaa Farmer (Jason Statham), vaimo kidnapataan ja lapsi tapetaan.

Pahis sakkia johtaa Gallian (Ray Liotta) niminen tyyppi ja taitanee jonkin sorttinen velho olla tässä tapauksessa kyseessä, jonka armeijaan kuuluu ”hirviöitä” joita kutsutaan Krugs nimellä, ovat jotain ihme puoliksi ihmisiä ja puoliksi eläimiä otuksia.

Jotta pahuus saataisiin aisoihin ja mielellään myös kukistettua, saapi Farmer sitten apua erinäisiltä kansalaisilta jotka hänen kanssaan yhteen lyöttäytyvät matkan edetessä. Gallianilla olis suurempana kohteena ja tarkoituksena napsasta kuningaskunta haltuunsa, kuninkaan pallilla patsastelee Kuningas Konreid jota esittä Burt Reynolds.

Dungeon Siege on ilmeisesti se peli johon tämä pohjautuu, niin pelejä kuin näitä elokuvia taitaa kumpaistakin kolmisen kappaletta olla tehty. Toki näyttelijät näissä aina vaihtuu aivan täysin jokaiseen elokuvaan..

..tämänkin elokuvan kässärin tekemiseen meni peräti vuosi. Siellä loppupuolella vielä jouduttiin 80% käsikirjoituksesta pistää uudelleen kirjoitukseen.. koska kolmen leffan trilogia oli tästä jo alun perin tarkoistus tehdä ja siitä tuli aivan liian samankaltainen kuin mitä Taru Sormusten Herrasta oli.

Tekemisessä oli kans vaikeuksia muutoinkin, parit CGItä (erikoisefektejä tietsikalla) väsäävät tyypit saivat kesken teon potkut, kun homma alkoi käydä liian kalliiksi ja kustannuksia piti karsia.. tilalle napsastiin sitten edullisemmin työskenteleviä heppuja toisesta firmasta ja samalla myös niiden taso laski siinä rytäkässä.

Eräässä kohtauksessa kun sankarillemme annettiin lääkettä suun kautta. Se oli oikeasti teetä johon oli sekoitettu ketsuppia, itsensä Jason Stathamin makunystyröille ei kuulemma ollut tuollainen ylläri ihan parasta herkkua :D

Stathamilla oli jalkavamma tätä elokuvaa tehdessä, vallankin stunttempuissa ja erityisesti juostessa mies selvästi linkuttaa tässä elokuvassa jalkaansa.

Burt Reynoldsin asuste (haarniskapanssari) lämpeni ulkoilmassa kuvatessa niin paljon että mies menetti kesken kuvausten tajuntansa. Mies kertoi itse että se oli ensimmäinen kerta hänen urallaan kun hän joutui vetäytymään kuvauksista kokonaisen päivän ajaksi pois, jotta siitä taas tokeni.. aiemmin ei kuulemma ollut tuollaista tapahtunut, ei edes vaikka olisi ollut kipeänäkin.

Kesken elokuvan teon.. hyväntekeväisyys tempauksen kautta isompi joukko ihmisiä pääsi sinne kuvauspaikalle seuraamaan elokuvan tekemistä. Ray Liotta ei ollut tuosta häiriötekijästä kovinkaan mieluissaan.. vaikka siitä sitten rahaa annettiinkin sen myötä hyvään tarkoitukseen lopulta, elikkäs lasten sairaalalle.

Lopulta elokuvasta tuli melkoisen pitkä ja ohjaaja harkitsi sen jakamista jopa kahteen osaan..

..teatteriin tehtiin vähän lyhyempi versio (reilusti alta kahdentunnin, oisko jotain 1h46min suunnilleen ollut) ja levylle sitten halutessaan hivenen pidempi ohjaajan versio kans laitettiin tarjolle. Ohjaajan versio on sitten 2h36mins ! luonnollisestihan tämä pitkä versio tietysti piti kahtella ! :) nuo ”lisätyt”pätkät ilmeisesti hyvin pitkälti tarinan täyteläisemmin kertomisen sekä eritysiesti hahmojen huomattavasti syventämiseen tuo lisää sitten tietoa ja matskua noin kuvainnollisestikin..

..tosin sekään ei kuulemma ollut vielä se Kokonainen versio elokuvasta, sillä täydellisellä versiolla olisi kuulemma ollut kestoa noin 3h verran.

Ihmeellisen nimekästä sakkia on tosiaan saatu tähän mukaan.. jo aiemmin mainittujen lisäksi mm. Ron Perlman, Leelee Sobieski, John Rhys-Davies, Claire Forlani, Kristanna Loken, Matthew Lillard, Burt Reynolds..

Lisäksi Uwe oli tarjonnut tämän leffan pääroolia ensin Kevin Costnerille, joka oli hommasta kieltäytynyt. Claire Forlanin roolia oli ensin tarjottu mm. Jessica Alba ja Jessica Biel kaksikolle mutta he olivat toki kieltäytyneet kunniasta.

No joo semmosta.. itseäni nämä keskiaikaiset jutut (niin enempi fantasia kuin vähempikin) kyllä kiinnostaavat jo yksistään oikeinkin kovasti mutta harmi että noin luokaton ohjaaja tässä sitten otettu puikkoihin säheltämään tätä tuotosta.. tai noh, mies varmaan itse itsensä siihen otti ohjaajaksi, eipä kait sitä Bollin valintaa voi muuten käsittää, oli sitten elokuva mikä tahansa eikä vain tämä.

Kyllä tämän nyt sentään katsomaan pystyi loppuun asti ! mutta eipä tästä oikein hirmuisesti kyllä kätöseen jää ja mielenpäälle..

..jos tämänkin kehuksi voisi tässä tapauksessa tulkita (Uwe Boll leffa kuitenkin kyseessä) ja kääntää niin vaikka tästä nyt sen pitkän version kahtelin, niin eipä tässä nyt ole fiilistä että ranteet pitäis aukaista näin jälkikäteen sentään tuon takia.

Taistelukohtauksien koreografia on aikamoisen olematonta ja heikkoa, varmaan käsketty nyt jotain summassa sohimaan siinä kameran edessä. Taisteluista ei oikein saa mitään otetta ja sillain fyysisyys ei tunnu olevan niissä läsnä oikein laisinkaan.

Erikoistehosteet (tietsikalla väsätyt) on todella kämästä jälkeä ja pompsahtavat räikeän rumasti esille..
..tosin on myönnettävä että minun on älyttömän vaikea kuvitella Jason Stathamia tuollain keskiaikaan ja siellä mättämään porukoita turpiin.

Rytmitys on täysin hukassa elokuvassa.. kohtauksia tulee ja menee miten sattuu mentaliteetillä, varmaan sillä verukkeelle että pääsevät tekijät ainakin sanomaan että näytettiinpähän nyt jotain katsojalle. Huumoria kait on yritetty joihinkin kohtiin laittaa mutta eipä oikein hymyilyttänyt juurikaan. Toimintapuoli tulikin jo lytättyä.. mitään jännittävyyttäkään ei oikein saada millään muotoa aikaiseksi..

..hahmot toinen toisensa perään aina hetken pyörähtävät ja sitten uuttaa satsia taas marssitetaan ruudulle.. siinä sitten isompaa rinkiä hahmoja pyöritetään kun piiri pyörii ja jokainen vuorotellen pyörähtää hetken ruudulla ja sitten tovin päästä taas uudestaan. Tarina ei oikein tunnu ottavan kunnolla tuulta allensa, niin että se mielenkiintoiseksi juurikaan muuttuisi.

Lavastus/puvustus lähentelee kokonaisuudessaan sellaista sanotaanko nyt vaikkapa keskivertoa tuon ajan telkkusarjaa. Ajoittain hyvinkin halpa vaikutelma niistä välittyy katsojalle. Toki itse kyl pystyy tuota katselemaan että ei sillain meikäläistä haittaa vaikkei sellaista tip top tasoa olekaan.

Jospa sitä seuraavaksi kahtelis vaikkapas L.A.Confidential ( elokuvan, josko olis vähän laadukkaammasta elokuvasta kyse ja varmaan aika paljon tulee peli nimeltä L.A. Noire tuosta mieleen !? Tiedä sitten onko parempi ja viihdyttävämpi kuitenkaan kuin tämä, se jää nähtäväksi :) niin vois ainakin aika vahvasti luulla etukäteen.

Mitä muuten noihin Dungeon Siege peleihin tulee, niin pitäisköhän huvikseen testata pelata noita ! ilmeisesti ARPG genreen olis kuuluvia.. johonkin noista peleistä tais olla modattu jokin legendaarinen Ultima sitten, olisko peräti Ultima V modi ollut kyseessä ! se ois kans erittäin kiinnostava :)

IN THE NAME OF THE KING: A DUNGEON SIEGE TALE (Uwe Boll) - Awfully Good Movies
-Before you see Jason Statham reuniting with Guy Ritchie to avenge the death of his son in WRATH OF MAN, Awfully Good Movies is looking back at Statham's collaboration with a far less respected director, starring in Uwe Boll's epic fantasy fail IN THE NAME OF THE KING: A DUNGEON SIEGE TALE!
-By 2007, Uwe Boll was already the most dreaded name in cinema with his poorly made adaptations of video game properties, but that didn't stop the German film industry from giving him a whopping $60 million to adapt the action RPG game DUNGEON SIEGE into a sword-and-sorcery epic that could lead to the next LORD OF THE RINGS-size franchise.
-After all, not only did it have Jason Statham going medieval on people's asses in medieval times, but it had a respectable supporting cast behind the bald British brute: Ray Liotta, Ron Perlman, John Rhys-Davies, Matthew Lillard, Leelee Sobieski and Burt Reynolds as the noble king trying to save his kingdom from tyranny with a little help from Statham as a simple farmer...by the name of "Farmer".
-But the name of Statham's character is far from the only problem with this LOTR wannabe, between its endless/badly edited fight scenes, cheap special effects, and introducing a bigger cast of characters in two hours than GAME OF THRONES did in eight seasons.
-If Uwe Boll can fuck up a movie with this big of a budget and cast, I can only imagine that his sequel starring a time-traveling Dolph Lundgren isn't gonna be much better. On the other hand, though...time-traveling Dolph Lundgren.


-------------------------------------------------------

Tapaus Uwe Boll
Tosiaan miehen leffathan ovat poikkeuksetta lytätty sinne aivan häntäpäähän totaalisen surkeina, jopa luokattomina tekeleinä.. ja peliaiheisihan se on aika montakin suoltanut.. silti hämmentävän nimekkäitä näyttelijöitä se on saanut niihin mukaan...vallankin tuossa ekassa In the Name of the King leffassa.

Sitten niissä muissa sen leffoissa on näyttelemässä mm. J.K. Simmons, Christian Slater, Tara Reid, Ben Kingsley, Michelle Rodriguez, Geraldine Chaplin, Udo Kier, Billy Zane, Michael Madsen, Till Schweiger, Jurgen Prochnow, Dolph Lundgren, Michale Pare, Verne Troyer, Ralf Moeller…

Muita miehen pelileffoja…
In the Name of the King : The Last Mission (2014)
In the Name of the King : Two World (2011)
Bloodrayne : The Third Reich (2011)
Far Cry (2008)
Alone in the Dark II (2008)
BloodRayne II : Deliverance (2007)
Postal (2007)
In the Name of the King : A Dungeon Siege Tale (2007)
BloodRayne (2005)
Alone in the Dark (2005)
House of the Dead (2003)

Rampage (2009)
ei sitten taida olla pelileffa, vaikka noin muutoin kait miehen yhtenä parhaimmista töistä pidetäänkin.. tosin tais olla tuossa vain tuottajana joten johtunee pitkälti siitä :D
 
Viimeksi muokattu:
Dragon Warriors / Dudes and Dragons (2015)
Tällä elokuvalla on jostain syystä kaksi nimeä millä se tunnetaan mutta täysin sama leffa kuitenkin kyseessä.. katsoipa sen kumman nimisenä vain ! :D sit kaiken kukkuraksi jos tuosta DW:stä ottaa tuon viimeisen s kirjaimen pois, niin sitten se on kyllä jokin aivan eri leffa.

Tämä on indie tuotos ja jonkin sorttisen harrastelijaporukan aivan omin voimin kyhäämä teos.

Leffasta on aivan kaksi eri tyylistä julistettakin painatettu.. toisesta saa oikean kuvan (DD) mitä tämä katsojalleen tarjoilee.. elikkäs tämä on ihan hömelön höpöhöpöä ja täysin ylitse vedettyä huumori ja irvailua.. aivan täysin kieliposkessa menoa ! ..

..toisen julisteen ja kansikuvan (DW) mukaan saa aivan väärän käsityksen että tämä olisi oikeasti jotain fantasiaa ja syvällistä sekä tummasävyistä sellaista.

Paha velho Lord Tensley haluaa päästä ehdottomasti naimisiin kauniin prinsessan Lady Ennogardin kanssa. Mimmi ei halua tätä pahista naida joten pahis päättää hänet lukita luolaan vangiksi ja tarvittaessa aina lähettää lohikäärmeensä (johon hänellä on täysi kontrolli) terrorisoimaan lähialueen ihmisiä ja erityisesti niitä ihmisiä jotka kehtaavat millään tavoin näyttää tai tunnustaa olevansa rakastuneita .. niin pitkäksi aikaa kunnes prinsessa myöntyisi hänen kosintaansa.. ei kenelläkkään muulla tule olla oikeutta rakkauteen.

Prinsessa lähettää oman pienen apurinsa (sudenkorennon) viemään viestiä urheille sotureilla että hän pulassa olisi ja lupaa antaa kaikkea mahtavaa vastalahjaksi, jos vain joku urhea hänet pelastais.. todellinen ”dragon warrior” pitäisi löytää apuun.

Camilan on nuori soturi tai ainakin niin luulee ja uneksii olevansa ja sellaiseksi haluaa epätoivoisesti tulla. Jätkä on nimittäin melkoinen vässykkä, nynny nyhverö, melkeinpä kaikin mahdollisin puolin :D ja siitäkös sitä huumoria sitten pyritään repimään oikein kunnolla irti. Hän on myös rakastunut toivottoman oloisesti haltiaan nimeltä Larec. Hommassa on kuitenkin pieni este kun toinen on ihminen ja toinen haltia.. eikä tuollaisia rodun ylityksiä oikein suopeasti tunnuta katsovan kummankaan vanhempien osalta.. toki ongelmana on myös velhon kirous ja lohikäärme joka tulee tuhoamaan tylysti kaikki rakastavaiset siis..

..Camilanilla on myös palkkionmetsästäjänä toimiva veli nimeltään Ramicus, joka on äijämäisyydessään aivan toisella tasolla verrattuna Camillaniin. Veljen jutut sekä olemus ovat äijämäisyyden osalta niin sanotusti sitä ihteeään, oikein miehinen mies oikein vimosen päälle. Ehkäpä he voisivat tuon kirouksen murtaa ja näyttää kaapin paikan niin velholle kuin lohikäärmeelle..

..jotta sitten olisi edes mahdollista päästä kunnolla omaa rakastaan liehittelemään ja aikaan myös niitä sukuja lepyttelemään jotta he tuollaisen tempauksen hyväksyisivät.

Ramicus sattuu aivan sattumalta myös olemaan paikalla kun se sudenkorento tulee viestiä tuomaan. lähinnä Camillanille. Jätkähän ihastuu päätä pahkaa prinsessan kauneuteen ja kun pelastajalle luvataan vielä ”puoli valtakuntaakin” raukean rakkauden lisäksi niin eihän tämä testosteroiini pommi siitä voi kieltäytyä.

Pelastusretkellä siis lähtevät niin veljekset jotka ovat lähinnä ”yö ja päivä”, kuin myös veli Ramicuksen oma sidekick lemmikki joka on Örkki, hänen kieltään ei juuri tunnu osaavan tulkkaavan kuin Ramicus.

Fantasia&seikkailu&komedia kait tämä sitten olis ja suurin paino tuolla viimeisellä komedia sanalla. Ajoittain (melkeinpä koko ajan) sen verran överiä täyslaidallista ovat niin jätkien jutut, näyttelijöiden ylinäytteleminen kuin myös erittäin kotikutoiset lavasteet ja erikoistehosteet.

Siellä täällä huumori napsuu kohdilleen oikeinkin hyvin ja joitain hupaisia juttuja on tarjolla mutta aikamoisen monta noista vitseistä menee kyllä myös melkoisiksi hutikudeiksi. Elokuva pyrkii olemaan aivan äärettömän hauska vaikka sitten väkisinkin vääntämällä.. ne jutut jotka luonnostaan irtoavat ovat hupaisia..

..sitten niistä osasta jutuista paistaa läpi sellainen yliyrittäminen ja se että on väkisin on laitettava jokin vitsi, vaikkei sille hyvää ideaa olekaan tarjolla juuri tähän kohtaukseen.. jotta tosiaan valitettavasti niitä hutikutejakin joukkoon mahtuu mutta onneksi myös osumia..

..sanottava se on että kyllä niillä tosiammattilaisillakin välillä on noiden vitsien vääntämisen kanssa melkoisia huteja ja hekin eksysissä ajoittain ovat jpa ne suurimmatkin mestarit sillä alalla, joten ei ihme että tuollainen totaalinen harrastelijaporukkakaan nyt ei sitten kaikessa heti nappiin osu joka vitsin kohdalla.

Sellainen rennon rempseä meno kun on päällä tässä filmissä, niin niissä hetkissä tämä onnistuu viihdyttästi hauskuuttamaan ja on tämä paljon parempi & hauskempi, kuin huomattavasti nimekkäämpien Hollywood jannujen tekemä Your Highness (2011) elokuva. Toki ei tämä(kään) kyllä lähelläkään mitään napakymppiä ole.

Kaippa tässä olis ollut tarkoituksena että Lord of the Rings olis sitten tavannut The Princess Bride elokuvan.. päälle sit yltäkylläisen humoristisen kuorrutuksen kera. Kyl tässä muutamaan otteeseen siellä täällä toki hitusen noidenkin suuntaan selvästi pokkuroidaan.

Erikoistehosteet tässä nyt ovat mitä ovat ja se pitää hyväksyä tämän kaltaisen tuotoksen ollessa kyseessä. Tulee ajoittain mieleen vanhan ajan tietsikkapelit, eikä aina tosiaan niin hyvällä tavalla.. toki jokin Mortal Kombat 2 siis sieltä ysäriltä se leffa, niin kyllä tämä sen nyt heittämällä kepitttää :D mitä tietsikointii tulee. Välillä ne kyllä ihan kivastikin toimii ja osa jutuista kelvollisia, jopa yksittäinen ihan tunnelmallinenkin sekaan mahtuu mutta yleisesti ottaen todella kotikutoista meininkiä niiden osalta ja se kyllä näkyy.. mut ei se mitään.

Käsittääkseni suht samainen perusporukka .. toki kuitenkin näyttelijät vaihtuivat aika totaalisestikin !.. teki sitten peräti viisi täysipitkää fantasia elokuvaa Mythica sarja nimeltään.. siellä on sitten vielä lisäksi vierailevana tähtenä Kevin Sorbo. Tähän verrattuna ne ovat oikeasti ihan vakavsti tehtyjä elokuvia eikä mitään överiksi vedettyä huumoria, siis aivan erilaista menoa niissä kuin mitä tässä elokuvassa. Noissa leffoissa on taatusti ollut melkoinen homma saada ne tehtyä ! siltä osin on pakko nostaa hattua heidän edessään.

Trailer…


Your Highness (2011)
Kansi osaa kertoa että on leffan Pineapple Express ohjaajalta, muistaakseni tuon joskus katsonut mutta eipä se nyt ainakaan sillain unohtumattomasti muistiin ole painunut.

Tosiaan meikäläiseen aina Keskiaikaiset & Fantasia jutut kolahtaneet..
..juontanee juurensa osittain myös Times of Lore peliin sekä Ultima pelisarjaan. Toki myös Runequest oli eka roolipeli (siis ei tietokone- tai videopeli) jota kans pelattiin sit porukassa.. toki niitä muitakin (roolipelejä kuten Shadowrun, Cyberpunk 2020, Twilight 2000, Tie tähtiin 2300… sit oli joku Cthulhu kans.. oisko sit viel joku liäsksi…) ja tsoiaan erityisesti monelta muultakin aihealueelta tuli pelattua.

Tässä olis pääosassa sitten Danny McBride, James Franco ja Natalie Portman.. sellaista semikiinnostavaa sakkia siis. Onhan siellä sit kans Zooey Deschanel sitten lirissä olevana prinsessana kans, jota ei sovi unohtaa.

Takakannen mukaan tarina sivakoisi kutakuinkin tälläisiä latuja pitkin maalia kohti… jotta ei siinä mitään normista poikkeavaa kylhän prinsessa toki pitää aina pelastaa jos liemeen on pahiksen takia joutunut…

”Kaksi kuninkaallista prinssiä - ylevä, rohkea Fabious (James Franco) ja laiska, pilveä poltteleva Thadeous (Danny McBride) - lyövät haarniskat yhteen heitä välttelevän soturin kanssa vapauttaakseen kauniin prinsessan pahan velhon pauloista. He kohtaavat hirvittäviä olioita ja petollisia ritareita tällä roisilla reissulla.”

Alapää sekä ”pössyttely”hörhöilyjuttuja tässä riittää kyl, joidenka varaan huumoria paljon pyritään viljellä. Eipä siinä alapäähuumori ja kusipaskajutut voivat olla oikeasti hauskoja ja huvittavia, vallankin jos niitä sopivasti eikä koko ajan viljellä. Valitettavasti tässä ei tuolta osin kovin kummoisesti onnistuta ja kyllä vaikkapa tyyliin Mel Brooks teki Get Smart tv-sarjansa kanssa niin huikeaa tykitystä huumorin saralla että tämä kalpenee sen rinnalla aivan täysin, toki aivan erilaisia huumorijuttuja näissä kyllä sit käsitellään..

..tässä tuo alapääkohkaaminen on suurimmaksi osaksi hoh hoijaa mitä nyt taas tasolla kuin että oikeasti hihityttäisi saatika naurattaisi. Pari juttu kyllä nauruhermoon osuu mutta osumatarkkuus meikän hermoon valitettavan pieni sillä saralla..

..se pössyttelypuoli on taas aivan mitäänsanomatonta, jos se nyt huumoria oli olevinaan.. vaikkapa joku kannabissienipää (ulkonäöllisesti oleva otus) tarjoilee sauhuja niin samalla voi tehdä ennustuksia tulevaisuudesta :D okei toi on kyllä kieltämättä ideana oikeasti toimi tuossa elokuvassa ja oli ehdottomasti sitä parempaa antia !

Eipä silti oikein kunnolla lähtenyt lentoon missään vaiheessa.. pari pientä valonpilkahdusta siellä täällä niin ei sillä ihan hirmuisen pitkälle pötkitä. Kun ei naurata niin ei naurata, vika on joko katsojassa tai elokuvassa … liekö siinä ettei meidän humorintajumme matchaa aivan sillä tavoin kuin toivoisi kumpikin osapuoli toivoisi komedian kohdalla yhteen klikkaavan.

Trailer..
 
näytti kyllä todella hyvältä, tuli vähän ehkä Alien Isolation vibat se voi olla että pitkästä aikaa joutuu lähtemään leffateatteriin vaikka vihaan Kauhua niin Alienit on sit erikseen.
 
Showtime sitten meni ja jysäytti melkoisen pommin kirjaimellisesti ja vieläpä Atomi pommin, vahvat suositukset huikea leffa ja yksi Nolanin parhaita.

 
Uusi Road House ei ollut kyllä mistään kotoisin. Ei tosin ollut alkuperäinenkään, joten ei kai tältä voinut paljoa odottaa. Gyllenhaalin vuoksi katsoo kerran.
 
Meg 2 : The Trench (2023)
Sanovat monesti että isompi ompi parempi ja niinhän ne tämänkin yhteydessä taitavat ainakin mainostoimiston kautta toitottaa asian olevan.. eikä nyt ole kysymys siitä on Jason Stathmanin kaljuntuminen yltänyt uudelle tasolle laajuudessaan..

..vaikea ja jotenkin outoa toki miestä on hiuksien kera kuitenkaan visualisoida päässä, toki taitaahan se olla, olikohan se Revolver niminen elokuva jossa kyseisellä näyttelijällä on kunnon pehko päässä :D vois jo tuo olla suuri syy katsoa kyseinen elokuva.. pystyisköhän sitä mihinkään muuhun siinä leffan aikana keskittymäänkään.

Kuiteskin tässä siis suuruuskooltaan olisi entistäkin isompaa Megadolonia tarjolla, elikkäs jotain muinaista superjättikokoisto jättihaista kait olis kyse, jotta valottuis vähän paremmin mikä otus olis kyseessä tai minkä koko luokan suuruudesta kyse, kun sitä kokoa aletaan entisestään suurentamaan.

Eipä tässä taideta kuitenkaan sinne Kultsi, Suurensin Kakaran (1992) tasolle tuon asian suhteen yltää alkuunkaan ! Pitäiskin kyllä tuon sarjan kolme leffaa katsella ! Ekassahan se pienensi lapsia ja sitten kolmannessa se pienenti taasen sitten aikuiset, mut tuolla välissä päinvastoin.

Jatkoahan tämä nyt sitten olisi. Itselläni äärimmäisen hatarat muistikuvat mitä ekaan leffaan tulee. Sen verran muistaa että JStatham oli siinäkin pääosassa ja tosiaan jokin jättikokoinen hai. Yhteen ne siinä ottivat ja Statham siitä otatuksesta voittajana selvisi.. oikein mitään muuta siitä ei muista ja jäänyt mieleen.. eipä oikeastaan yhtään pienempää asiaa siitä muista, vaikka kuinka kokeilis pinnistellä.. joten kovinkaan kummoisesta elokuvasta ei meikäläisen kohdalla liene kyse ollut.

Näyttelijöistä tosiaan Jason Statham pääosassa.. oikeastaan juurikaan muita en sitten tunnistanut.. en kasvojen eikä nimien puolesta keitä nuo olivat. Tosin toinen pääosan esittäjä luonnollisesti oli itse jättimonni tässä tapauksessa vaan sanotaan nyt sitten ihan hai, vaikka liekö se ihan virallisen oikeasti sen lajikenimike olekaan..

..jotain kertonee myös tuosta täysin massan sekaan sulamisen sukeltamisesta, tässä kuulemma oli ensimmäisestä osasta mukana paljonkin näyttelijöitä.. itse en niistä muistanut ensimmäistäkään.. tai no JStatham mutta siinäpä se.

Ensimmäisen osan ohjannut John Turteltaub oli kuulemma ollut melkoisen pettynyt että ensimmäisen osan osalta hänen ei annettu lopulta tehdä niin raakaa leffaa, kuin mitä hänen oli annettu ymmärtää kun sen tehtävän hoitaaksensa otti aikoinaan. Tuon asian takia hän ei halunnut toista enää ohjata ja tällä kertaa puikoissa on Ben Wheatley omaa onneaan koittamassa..

..toki sanottava on että samanmoista nurinaa oli ilmoilla katsojienkin suunnalta juurikin tuosta ensimmäisen elokuvan gorettomuudesta ja moni tuntui haikailevan ja toivovan viimeisen asti että tässä toisessa osassa tuo tulisi muuttumaan. Ennen elokuvan ulos pullahtamista liikkuikin jotain huhuja että tämä olisi nyt saanut paljon korkeamman ikärajaluokituksen..

..kyseistä asiaa muuten aikamoisen vahvasti myös itse päätähti JStatham oli kans kritisoinut että ekasta leikattiin lopulta varsin lapsiystävällinen popcorn elokuva. Silti hän tähän toiseen nyt paluun teki.

Sitä katsojat eivät kuitenkaan saaneet mitä ”tilasivat”, kyllähän tämäkin on enempi sinne koko perheen muottiin ja perinteiseksi kesäleffaksi ja ns. blockbusterin muotoon tehty oikein vimosen päälle silotellen ja kiillotellen.

Jonas Taylor (Jason Statham) on ottanut sydämensä hommaksi suojella meriä. Joten hän napsii vaikkapas myrkyllisiä jätteitä sinne kippaavia tyyppejä verekseltään kiinni. Myös syvänmeren sukellus on lähellä hänen sydäntään ja mielipuuhaa.

Seikkailua, riemua, vitsailua, jännitystä. Se kait lienee ollut tässä tähtäimessä että tuollainen leffa saataisiin tästä kasaan koostettua ja sitten se mahdollinen goren saaminen mukaan siihen lienee ollut kaikille epäselvää, vaikka toki varmaan ovat arvanneet että sille linjalle ei kovin pitkälle lähdetä tälläkään kertaa.

Sen verran muistelisin että ekassa leffassa ei olisi ollut kuin yksi näitä haita. Tässä sitten ovat tekijät päättäneet kiristää siltä osin turboruuvia (siis jos siinä ekassa ei niitä useampia ollut) .. isommin ja enemmän on paremmin on sloganina varmasti tekijöiden pöksyihin todellakin saatu iskostettua ja sitä käskytetty noudattamaan.

Tässä nyt eivät tekijät oikein ole osanneet oikeasti päättää yhtään mitään.. sen verran sekavasti toteutettu kokonaisuus. Tämä elokuva voi silmäräpätyksien tahdissa muuttaa sitä identiteettiään aivan totaalisesti..

..yhden kohtauksen aikana ei katsoja osaa odottaa ja tietää mitä kaikkea on luvassa aivan hetken kuluttua.. sieltä voivat koettaa pukata voi ilmoille vaikkapa jännitystä ja kauhun haihattelua mutta sieltä tuleekin sitten vitsi täysin puskista ja homma vesitetään totaalisesti sen suhteen mihinkä sitä vietiin juuri. Jopa kesken kohtauksen ei tunnuta osaavaan päättää että tehdäänkö oikeasti sellaista uhkaavaa ja piinaavaa elokuva vai lähdetäänkö aivan täysin pöljäily ja toilailulinjalle.

Kauhuksi tai jännäriksi tämä on kehno, komediaksi tämä on kehno.. kauhukomediaksi tästä ei ole kuitenkaan alkuunkaan. Jännäriksi vain aniharvoin yksittäisen hetkisen verran.

En oikein tiedä mikä tämä lopulta on ? lintu vai kala. Tuohon eläinkunnan vertaukseen tosin sopisi vielä paremmin James Cameronin aallonpohjanoteeraus, Piranha II – Lentävät Tappajat (1981)

Tietyllä tavalla tämä kait oli kuitenkin megaluokan tekele siinä suhteessa mitä rahan taontaan tulee. Vaikka tämä aikamoisesti lytättiin yleisesti, niin lippukassoilla tulot olivat kait vähintäänkin sikariporrasta tyydyttävää luokkaa kuitenkin.

Leffahan alkaa tasan tarkkaan siltä trailerista tutulla kohtauksella, kun mennään liitukaudelle ja näytetään vähän mikä on marssijärjestys ruokaketjussa… kun mm. liskot, Rex sekä lopulta hai siellä jöötä ja kuria pitää yllä että missä saa kukakin steppailla. Ihmistä ei toki näy mailla eikä halmeilla. Muinaiseen menneisyyteen ei kuitenkaan jäädä sen pidemmäksi ajaksi jurnuttamaan.

Siitä sitten päräytetään nykyaikaan musan säestyksen voimin.. siellähän sitä itse pääjeppemme pääseekin heti ”duuniinsa”.. meren myrkyttäjien laivalla kun on salamatkustellut ja aika siellä Snakemaisesti (kakkosen tankkeri alku) hivenen alkaa koettaa sieltä todistusaineistoa salaa napsia että nämä tyypit eivät ole kovin laillisella asialla liikkeellä.. kovinkaan kauaa ei tuota steath meininkiä harjoitella vaan enempi mätkiskelyksi se menee ja tuleepa sankarillemme porukkaa jeesiin hakemaan vesitasolla… tulee enemmän kuin vain hivenen tästä Uncharted mieleen ja tulee muuten myöhemminkin pariinkin otteeseen jopa..

..hetkeä myöhemmin sitten esitellään jotain nykyajan oikein supermega hi-tech sukelluspukua. Tuosta tulee hieman mieleen mechit, vaikkei sellaisesta kyse olekaan. Melkoista liitoa ajassa siis, tähän on siis liitukaudelta tultu melkoisen vikkelästi. Itse asiassa tässä vaiheessa jotenkin noi itämaalaiset tyypit muistuu äärimmäisen hämärästi mieleen että niitä siinä ekassa kans oli.

Selviää että yksi Megadolon poikanen on saatu napsastua kiinni ja se heillä vankeudessa elää. Samalla tuo Kiinalainen firma ylpeänä kertoo kansalle että on keksinyt tavan jolla päästään entistä syvemmälle syvänteeseen sukeltamaan.. siellä sitä pitäisi avautua täysin uusi maailma ja he toivovat että sieltä niitä uusia lajeja löytyisi ja tottakait Megalodoneja oikein runsain määrin.. koska Jurassic Parkin tai vaikkapas Alienin (sekä lukemattomien muiden) opit eivät ole menneet selvästikään perille ihsmiskunnan jääräpäiseen pääkoppan.. tiettyjä asioita ei vaan yksinkertaisesti kannata ronkkia ja kopeloida ! mutta niin sitä vain kerta toisensa perään tehdään rahan ahneuden edessä rikkaiden jästipäiden toimeksipanoina..

..jotkut urvelot ihmiskunnasta jääräpäiseen tapaansa uskovat, milteipä vannovat. Ne voidaan kesyttää ja valjastaa sellaiseksi kuin juuri he niiden haluaisivat olla.. juurikin näillä ”uskovaisilla” tuntuu sitä rahnaa löytyvän millä hommia pyöritellä.

Hait ovat sinällään ihan tyylikkään näköisesti tehty, varsinkin jos kiiltokuvista pitää ja kyllä niiden niissä poseerata kelpaa.. saa kiillokkaita tilannekuvia niistä kyllä. Valitettavasti niistä ei sillain mitään kunnollista massan tuntua, pelkoa sekä vaarantunnetta välity.. tuntuu että ne leijailee siellä vedessä täysin painottomina ja sitä kautta vallankin toiminnan alkaessa niissä ei ole mitään , ei siis yhtään uhkaavuuden tuntua.

Tässä elokuvassa sitten aika paljon mennään merenpohjassa ja veden alla.. oisko ollut niin että ekassa ei ehkä ihan yhtä hanakkaasti siellä pinnan alla vietetty aikaa kuin tässä.. toki voin hyvinkin (mahdollisesti ja tosdennäköisti) olla väärässä tuon asian suhteen, nimittäin oikeasti siitä ekasta ei jäänyt mieleen paljoakaan..

..kuitenkin alkupuoli tässä elokuvasta on pitkälti pikkuisella kotteropurkilla syvyyksissä sukeltamista. Sillain ahtaanpaikankammoa ja tuntua ei kuitenkaan pääse juurikaan syntymään, vaikka syvällä merenpohjilla ovat ja todella pienessä tilassa.. tuossa suhteessa ensimmäinen Descent elokuva on aivan omiaan ! siinä nimittäin tulee oikeasti siellä kalliopuristuksessa oikeasti tukala olo jo katsojallekin ja sellaista ahtaanpaikanpuistatuksen tunnetta aivan eri tavalla kuin missään muussa elokuvassa ikinä.

Olettais että tuolla merenpohjassa ollessa niin sukellusveneessä kuin mitä myös siellä kävelylläkin käyvät niin maisemat olisivat edes jollain tavalla tehty upeaksi ja kauniisti katselvavaksi.. mutta ei, niin ei.. varsinkin aluksella mentäessä todella tummaa ja tylsää vain käytännössä tarjoillaan silmille nähtäväksi.. taasen siellä pohjalla kävelyyretkellä, siinä alkaa jo visuaalisestikin parempaa tunnelmaa välittyä, siltä osin saadaan vähän tunnelman puolesta nostetta kehiin.. tosin ei siltäkään puolelta nyt mitenkään unohtumattomaan visuaaliseen antiin sukelleta, kelvollista kuitenkin.. muttei mitään mitä ei oltais jo aiemmin useamman kerran nähty..

..hiljaksiin sitä loppua kohti mentäessä, kunhan ihmiset ovat ensin omia reviirejään koettaneet laajentaa keskinäisin nahisteluin.. on aika taas pienen tauon jälkeen päästää nimikkoveijarit irti..

..loppupröystäilyssä sitten pistetään sitä mekastusta käyntiin oikein urakoinnin voimalla, kovasti uhkuen ja puhkuen.. eikä enää tyydytä vain haita tuomaan, siis mitä niihin mereneläviin tai eläviin tulee. Muutakin isoa sieltä merenpohjilta tulee näyttäytymään. Otus kuin otus tässä tapauksessa niin se uhkaavuus niistä valitettavasti puuttuu, mikä on äärimmäinen tunnelmanheikentäjä elokuvan kokonaisuuden kannalta.

Nykyajan peruspoppari leffa. Syvyys ja sielu tuntuu tästä puuttuvan aikamoisen totaalisesti.
 
Cellar Dweller (1987)
Sarjakuvataiteilija on hommissaan 1950-luvulla. Kyseinen taitelija Colin Childress (Jeffrey Combs) on piirtänyt kauhusarjista nimeltä Cellar Dweller..

..aivan huikean näköisiä piirustuksia heti leffan alussa väsäilevä tyyppi ! :) joten sarjisfaneille ylipäätään siinä hunajata hitusen tarjolla ja ne todellakin ovat upeita piirustuksia.. niitä saadaan myös alkutekstien taustoilla ihastella mutta jo ennen niitäkin. Heppu erehtyy avaamaan sitten erään kirjan, joka tuntuu kyseisen kauhusarjakuvan kauhean otuksen herättävän henkiin.. mitä tarkalleen ottaen sitten tapahtui tämän sarjakuvataiteilijan sekä heränneen otuksen suhteen.. se jää hivenen auki, pientä vihiä annettiin ennen kuin…

..loikattiin ajassa äkkinäisesti in 30-vuotta eteenpäin.

Taiteilijahan sitä on asialla uudemman kerran, nainen tällä kertaa nimeltään Whitney Taylor (Deborah Farentino/Mullowney). Joka siis pääosan nyt tässä pitkälti tulee vetäsemään nimiinsä..

..saapuu johonkin taideinstituutin rakennuksen luokse taksin kyydityksellä. Myrskyn ulkona pauhatessa, taksikuski varoittaa että aika hurjia juttuja paikasta liikkuu että kantsii olla nyt aika varovainen. Aluksi tuntuu ettei siellä ketään ole (vaikka valot päällä ovat) mutta jokin mummeli sieltä sitten tulee hänet vastaanottamaan.. ilmeisesti tämä on paikka missä nuo legendaariset sarjakuvat on piirretty ja paikalle tullut nainen tunnustautuu niiden suureksi faniksi ja on kotosallakin niitä salaa lueskellut, vanhempien valvovan silmän välttäessä.

Nainen paljastuu piirtäjäksi itsekin ja on nyt tullut pyytämään (työhaastatteluun) että saisi tuota legendaarista sarjakuvaa tulla jatkamaan ja uudistaa sen hänen tekemänään, kunnioittaakseen kuitekin sitä alkuperäistä, jota ei nyt sitten ole kolmeenkymmeneen vuoteen kukaan enää piirtänyt. Paikka on tosiaan on tämän legendaarisen sarjakuvapiirtäjän koti, jossa hän työskenteli.. ja jossa leffan ihan alkutapahtumat tapahtuivat. Tietojen mukaan hän sekosi päästään ja päättyi itsemurhaan silloin aikoinaan.

Aivan kuin salama kirkkaalta taivaalta yhtä äkkiä tulee jokin ”kuvitelmakohtaus”, mutta siitä ei mimmimme tunnu olevan moksiskaan oikeassa elämässä taas, tosi erikoista että mitä siinä tapahtui ja miksi tuollainen täräytettiin ruutuun ja erittäin erikoisella tavalla toteutettuna.

Rakennuksessa on toinenkin taiteilija ja hänellä malli. Heihin seuraavaksi tutustutaan äärimmäisen pikaisesti. Aikamoisen omaperäistä ja outoakin sakki tuntuu olevan itse kukin tuolla.

Vähän ajan päästä, täysin yllättäen ei oikein misään pölähtää paikalle joku heppu aseen kanssa mesoamaan. Sitten taas hetkeä myöhemmin tulee seuraava tyyppi kuin tyhjästä ilmestyen.

Siinä sitä sitten katsoja koettaa samalla päästä edes jollain tavalla kärryille ja jyvälle että mitä helkkaria mä olen just katsomassa !? :D

Erinäisiä kauhu-, pelottelu-, säikyttelykohtauksia.. kera sopivan musan, kirkunan sun muun perusjutun myötä tuodaan ihan hirmuista kyytiä toinen toisensa perään.. ne tulevat kuin tuosta vain sormia napsauttelemalla ja tuntuu että homma loikkii hrtoillen pomppimalla ”miten sattuu minne sattuu”, lailla pupujussin ollessa humalatilassa.

Oikein kunnolla ei tunnu kuitenkaan pääsevän perille että mistä ihmeestä on missäkin kohtauksesta kyse. Joten se on vaan katsottava että mitä sieltä seuraavaksi oikein tulee ! eiköhän se selvinne aikanaan että tuleeko hommaan jotain tolkkua ihan kunnolla vai onko todella erikoisesta jutusta nyt kyse tässä tapauksessa.

Tosin elokuva on Ghouliesin ohjaajalta, joka kertoo jo oman tarinansa ! Ghoulies on sellaista vessanpönttö kuraa että huh huh ! joka koetti ratsastella Gremlinsin ja Crittersin jalanjäljissä, laadun ollessa kuitenkin todellakin B-luokkaa jos edes sitäkään ja sitä vahventaa myös näyttelijäsuoritukset, jotka ovat omalla tavallaan jopa ”maanisia” ja melkoista hölynpölyä.

Sinänsä tämä näyttää kyllä visuaalisuutensa puolesta oikeinkin idylliseltä ja jopa kivalta tapaukselta ! Vaikka on erittäin halvalla kyhätty kasaan ja paikkoja (lavasteita) joissa ollaan ei tässä kovin montaa ole.

Näyttelijöiden palkkoihin tuskin kovin suurta pinoa rahaa on tarvinnut latoa tiskiin palkkapäivänä. Heitä kun on vain 8 ihmistä tässä kaiken kaikkiaan.

Sarjakuvien ystäville tämä pienimuotoinen kauhuleffa kolahtaa varmasti hippusen verran paremmin kuin ei niin sarjiksista välittävien keskuudessa. Vallankin loppua kohti kans sarjisten osalta päästään ihan kivasti ja kunnollakin vauhtiin :) vaikka taidot eivät ole antaneet aivan myöden oikeata kunnon todellista kulttiteosta saada tästä aikaan sentään.

Ööööööh.. tosiaan juuuuu’uh… erittäin erikoinen elokuva joka tapauksessa on kyseessä. En oikein tiedä onko tämä tarkoitettu ns. roskaelokuvaksi, sanoisin ettei olisi. Olihan tämä kuitenkin katsomisen arvoinen, tietyllä tavalla silmiä ja mieltä puhdistava kokemus :D vaatii sen että tätä on lähdettävä katsomaan täysin avoimin mielin.. siltikin osalle tämä elokuva on taatusti surkeaa ja roskaa mutta sitä ei voi kiistää että sydäntä tämän teossa ei oltaisi käytetty..

..idea mainio. Toteutus jättää toki toivomisen varaa, muttei sentään toivoton pökälekään ole.

Tämän on muuten käsikirjottanut Don Mancini ja mieshän varmasti parhaiten tunnetaan Chucky tappajanuken takaa. Siellä saralla ja kyseisen nuken parissa mies on kiitettävästi aivan kaikissa Chucky elokuvissa ollut vahvasti mukana tekemässä ja hänen tekeleensähän se on.

Trailer…
 
Batman : The Doom that Came to Gotham (2023)
Olis alunperin EDC Elseworlds tarinoita.. sarjakuvan on aikoinaan tehnyt Mike Mignola..

..elikkäs nämä hivenen vaihtoehtoiseen maailmaan muokattuja juttuja ovat. Toistaiseksi julkaistut ovat olleet oikeastaan yllättävän hyviä, niin sarjakuvallisena versioina kuin myös näin animaatioina. Vallankin Gotham by Gaslight oli erinomainen, siinähän sitä jahdattiin Viiltäjä-Jackiä.

Tässä on sitten Cthulhu mytologiasta ilmeisesti hitusen jotain ammennettu…
-“The story about the Elder Gods/Cult of Ghul is an homage to the works of H.P. Lovecraft. This one is from "Mountains of Madness" and a few other Cthulu mythos works, with Batman lore added.”
-“At 56 minutes, Harvey Dent goes to the doctor, Herbert West. Jeffrey Combs who plays Kirk Langston played Herbert West in HP Lovecraft's Reanimator.”


Ääninäyttelijöinä mm. David Giuntoli, Tati Gabriell, Jason Marsden, John DiMaggio, JEffery Combs…

Tarina sijoittuu tällä kertaa 1920-luvulle. Tutkimusmatkallaan Bruce Wayne sitten vahingossa tulee päästäneeksi muinaisen pahuuden irti mesoamaan.. itse mies on ollut reissuillansa viimeiset 20-vuotta, ja nyt olisi aika palata Gorhamiin pelastamaan kyseinen paikka ”pahuudelta”.

Alkaa siitä kun vallan lumisissa maisemassa Mr.Wayne on parin tyypin kanssa Dick Grayson sekä jonkun Sanjay Tawnen.. jäljittämässä Cobblepottia (joka on myös tutkimusmatkailija) joka tuntuu olevan kateissa vaikka muutoin ruumisvanaa kyllä löytyy kun hänen apurimiehistönä on kohtalonsa kohdannut..

..päiväkirjan löydettyään joka selvittää vähän tapahtumien kulkua, auttaa se lopulta itse Cobblepotin löytymään. Miehestä onkin hiljalleen siellä hyytävissä jääoloissa (liekö Puhois- vai Etekönapa) tullutkin melkoinen hirviömainen otus..

..luolassa jossa hän on asustellut löytyy sitten myös jotain suurempaa pahuutta ja samalla kun Cobblepotin matka päättyy tai no ei se päättynyt vaan mies jää vielä ”pingviineleimään” sinne elossa, kun hänen apuriaan häneksi luultiin joka kuoli siis tai no ei sekään tyyppi edes kuollut vaan lopulta häntä vankina pidetään Brucen toimesta, hieman zombieta muistuttavana tapauksena.. mutta suurempi uhka on sieltä maan uumenista noussut taas eloon pitkän ajan jälkeen.. siinä samalla tulee myös jokin outo virus joka samalla tekee ihmisistä melkoisia hirviöitä ja alamaisia sille suurelle pahuudelle.

Professori Cobblepotin kirjoituksia päiväkirjasta lueskellessaan omassa päämajassaan, Bruce huomaa että jokin kultti on kanssa olemassa ja sillä on vahvat siteet Gothamiin.. joten tähän asiaan tulee pureutua nyt tarkemmin että mistä tässä on ollut kyse. Asian käsittelyssä häntä auttaa niin Grayson, Alfred kuin jokin nuori mimmi.. joka tuntuu olevan oma tutkimustiiminsä..

..joka tapauksessa nyt 20-vuoden jälkeen myös Batmanin on aika alkaa astua parrasvaloihin uudelleen, kera Bruce Waynen. Välillä Bruce näkee unessa välähdyksiä jostain erikoisesta lonkerosta (ei juomasta siis, vaan mustekalamainen lonkero) sekä erikoisen mystisistä silmistä.

Tuosta sitten tulee tosiaan aika kauhupainotteisia juttuja sekä tapahtumia vastaan setvittäväksi sankari poppoollemme..

..Oliver Queen (joka pitää Batmaniä aivan pöpinä ja on varsin viinaan menevä tapaus) tulee myös tavattua tässä ja kaikenlaista tuttua sakkia, jotka ovat pääsääntöisesti kuitenkin enempi tai vähempi ovat tällä kertaa jotain muuta kuin mihin on totuttu..

..tosiaan näissä on nyt sitten viime ajat keskitytty enempi tälläisten hieman ”erilaisten” juttujen kertomiseen. Edellisessä animaatiofilmissä (vaikkei se tainnut Elseworlds kamaa ollakaan) tosiaan oli 1970-luku ja siellä Kung fu & martial arts todella iso osa juttua ja melkoista kunnianosoitusta Bruce Leelle oli se.. sekin oli enempi Bruce Wayne juttu kuin Batman juttu ja tuntui jo melkein joltain agenttijutulta enempi kuin mitä Batmaniltä.

Kyllä mä edelleen siitä Viiltäjä Jackistä silti pidän enemmän. Siis mitä näihin Elsewords karkeloihin tulee, mutta ei tämä nyt huono ollut. Suht Mukavaa ja suht mielenkiintoista vaihtelua kyllä..

..itse kuitenkin pidän Batmanista paljon enempi sellaisena maanläheisenä tyyppinä ja tietyllä tavalla luonnollisena versiona, tämä alkaa mennä jo vähän turhan yliluonnolliseksi jutuksi moneltakin osin.. yliluonnolliset jutut nyt on tosi jees kans mutta en niistä tosiaan näin Batmanin yhteydessä niinkään välitä. Kyllä tuokin puoli tässä ihan kivasti kuitenkin meni ja meikäkin sai sulateltua.

Siinä mielessä nämä kans ennalta-arvaamattomia, yllättävyyttä ja tuoreutta hivenen eri tavalla tarjolla kun antavat normaalia enempi vapauksia tekijöilleen, ovat siis aivan täysin erillisiä ja yksittäisiä omia juttuja. Sitä akutta näissä voi tosiaan vaikkapas tapattaa tuosta vain ihan kenet vain hieman tunnetuimmista ja isoimmista hahmoistakin ja muokkailla niitä tosi paljon. Muutoinkin siis hitusen irrotella ja revitellä vähän eri tavalla.

 
Keskiyö Hyvän ja Pahan Puutarhassa (Midnight in the Garden of Good and Evil) (1997)

Olipa kerran mies nimeltään John Kelso (John Cusack). Jätkä on reportteri ja rustailee lehtiin juttuja.. tällä kertaa mies lähetään erittäin ökyrikkaan miehen luo Jim Williams (Kevin Spacey), tämä rikaspohatta aikoo järjestää melkoisen joulujuhlat ja niistä sitten juttua pitäisi rustata..

..paikka jos mies juhlat pitää on erittäin rauhallisen oloisessa pienessä kylässä Savannahin Georgiassa. Melkoisesti tässä rekvisiittana siis jouluisia koristeita.

Tarvallisuuden tunne tuolta rauhallisuuden tyyssijasta kuitenkin kaikkoaa, kun tämä rikkaan hepun apulainen murhataan. Toki rauhaisasti kaikki jatkaa elämäänsä, että sillain mitään panikointia tai vastaavaa tunnetta kyseiseen paikkaan ei tule, vaikka ikävä tapahtuma tapahtuikin.

Siitä sitä poliisit alkavat tutkimaan että mitä onkaan tapahtunut. Kuka onkaan se murhaaja ? Miksi tämä apulainen murhattiin ylipäätänsä ? joten tietyllä tavalla murhamysteeri tässä kyseessä..

..tämä reportterimme sitten kyseisestä murhasta myös erittäin kovasti kiinnostuu ja haluaa alkaa ottamaan omaalotteisesti asioista selvää. Elokuvan ikään kuin hänen kertomanaan sitten tulee etenemään.

Tosiaan tämä murhattu heppu on tämän rikkaan jätkän alainen Billy Hanson (Jude Law). Hänen isäntänsä kyseisestä murhasta heti tuorealtaaan pidätetään ja mies sanoo sen olleen itsepuolustusta. Pidätyksen jälkeen toki asioita aletaan toden teolla tutkimaan ja tämä oma reportterimme päättää aloittaa omat tutkimuksensa sekä pyrkiä selvittelemään mitä tapahtui ja samalla paikallisiin tutustua.

Hommelin on muuten ohjannut Clint Eastwood.

Tarina perustuu John Berendtin kirjoittamaan kirjaan, joka taisi melkoinen bestseller olla aikoinaan. Ilmeisesti hommelit kuitenkin eroavat aika totaalisesti, siis tämä elokuva siitä kirjasta.

Etelän maisemat ovat aikamoisen tyylikäät ! mikäs siellä tietyllä tavalla rehevän luonnon keskellä ollessa vaikka kaupungissa kuitenkin ollaan.

Vielä kun rikkaan paikka vaikuttaa hivenen sellaiselta jopa ”goottimaiselta” rakennukselta..

..ihmiset vaikuttavat kaikkinensa aikamoisen oudoilta tapauksilta. Jollain tavalla tulee vähän David Lynchmäisen mielentuotokset näiden ”hahmosten” puolesta mieleen. Tässä vaikka outoja ovat niin silti ei tapahtumien puolesta mennä niinkään sinne Lynchille ominaiseen WTF puolelle.

Eräs siellä olevista tyypeistä on voodoo papitar (Irma P Hall) joka latelee kirouksia itse kunkin niskaan silel päälle sattuessaan ja tämä mimmi se johdattaa pääheppumme melkoisten riittien äärelle.

Kaikkiaan jää jotenkin vähän oudoksi linnuksi ja tapaukseksi tämä elokuva. Mitään toimintaa tältä on alkuunkaan turhaa odottaa.. eikä oikeastaan mitään jännitystäkään. Sellaista rikostutkimista kylläkin että miksi tapahtui ja tarkalleen ottaen mitä tapahtui, vaikea sillain oikestaan tätä lokeroida mitenkään..

..homma etenee todella rauhallisesti.

Hommahan toimii tuollain tekniseltä puolelta erinomaisesti.. kameraa käsitellään taidokkaasti, kuvaus on upeaa, leikkaukset ovat kohdillaan ja napakkaasti vaihtuvia. Musiikki luo kivasti tunnelmaa taustalla..

..hahmoja on kuitenkin tässä ihan älyttömän paljon ! Leffan aikana tutustutaan ties minkämoiseen ”hörhöön”.. eräskin heppu taluttelee siellä näkymätöntä koiraansa ja tämä vain yksi näistä hepuista joita paikka todellakin kuhisee.. jokaisella tuntuu olevan ase takataskussa tai povarissa, jota saattaa heilutella kännissä tuosta vain…

..tuolta tyyppien määrän paljouden puolesta homma jo vähän pursuu osin yli äyräidensä.

Leffalla pituutta lähemmäs 2½tuntia, joten ihan mikään pienen pyrähdyksen istunto tässä ei ole kyseessä, hommaa viedään pidemmän kaavan kautta. Kuten jo aiemmin sanottt, eikä tässä kiirehditä juurikaan, ei alkuunkaan, ei yhtään missään kohdassa.

Katseltava ja alusta asti ottaa ihan kohtalaisesti otteeseensa.. suht mielenkiinnolla seuraa hepun tutkimuksen edistymistä ja samalla odottelee että millaista outoa tyyppiä sitä seuraavaksi mukaan tuodaan…

…ei tämä mikään mestariteos ole, silti jotain outoa rauhallisuutta ja rentouttavaa tämä huokuu, jota on kaiken ”yleisen kohkaamisen” keskellä kiva välillä katsella ihan rauhassa rauhoittuen.. tietty pieni räväkkyys sinne ja tänne ujutettuna ei olis tälle kuitenkaan pahaa tehnyt.

Traileri..

Rob Roy (1995)
Tämä sitten päätti ilmestyä abauttiarallaa samaan hengenvetoon kuin mitä eräs Braveheart nimien elokuva myöskin.. selkeä hommahan se oli että eipä kahdelle suhteellisen saman tyyliselle leffalle ollut sopuisaa sijaa lippuluukuilla..

..tämähän oli sitten se tästä kaksikosta, joka joutui hivenen taka-alalle perääntymään. Liekö sitten Mel Gibsonin nimi ollut niin vahvasti ihmisten huulilla että se porukan huomio vei mennessään.. toki pakko sanoa että itse pidän kyllä Braveheart elokuvasta kovastikin, että eipä sen puolen.

Tämän on ohjannut Michael Caton-Jones. Pääosassa on Liam Neeson sitten löytyy laatua kans mm. Jessica Lange, John Hurt, Eric Stoltz, Brian Cox…

Väittävät että tämä olisi tositarinaa tai siis sellaiseen pohjautuisi… 1700-luvun Skotlannissa siellä ylämailla oli klaanijutut murenemassa. Ajat olivat kovinkin ankarat siellä asuvia kohtaan.. kulkutautia oli liikkeellä, ruuasta pulaa jne… joten osa lähti Amerikan suuntaan paremman elämän toivossa mutta osa jäi vielä taistelemaan oman elämänsä puolesta nummille.

Robert Roy McGregor (Liam Neeson) ja hänen vaimonsa Mary (Jessica Lange) joutuvat tässä tarinassa puolustamaan omaa henkilökohtaista kunniaansa, joka joutuu todellakin koetukselle. Roylla on oma pieni maallikko klaaninsa (ikään kuin iso perhe siellä ”maaseudun syrjässä), hän johtajana mieluummin koettaa jutella ja setviä asioita rauhallisin elkein, kuin tappaa toisia pieniä ”klaani”porukoita ja veidä heidän omaisuutensa tuosta vain oman etunsa nimissä..

..mies joutuu kuitenkin lainaamaan rahaa eräältä isommalta taholta ja sieltä rikkaiden ja samalla ylempiarvoisten ihmisten suurista kaupunkilaisporukoista, Marquis of Monroe (John Hurt) jolla on ikävämmän oloinen oikea kätönen nimeltään Cunningham (Tim Roth)..

..rahahommat (lainan suhteen) eivät oikein lutviudu toivotulla tavalla kuitenkaan ja tuo kyseien rikas ”pahis”kaksikko on todella tyly ja korruptoitunutta porukkaa omine porukoneen.. joten Rob saa heistä ilman omaa syytään todellisen päänvaivan ja veemäisen riesan sekä suoranaisen vastuksen.

Oikeinkin mainio ja mielenkiintoinen tapaus jo pelkästään tarinalllisesti itsestään. Toimii myös monilta muilta osin ! On sellainen kunnon seikkailufiilis tässä elokuvassa läsnä vaikkei suoranaisesti nyt seikkeiluelokuva olekaan.. löytyy romantiikkaa, dramatiikkaa, miekkataistoja & tappeluita jotka tuovat vähän räväkkyyttä sinne muun draamallisen elämän keskelle. Maisemat näyttävät mainioita ja vaatetus on kohdillaan joten tätä on eritäin kiva katsella..

..leffan pahikset ovat tarpeeksi pahoja ja inhottavia tapauksia ja todellakin tekevät tarpeeksi ikäviä asioita muille mukavemmille ihmisille, jotta katsoja kunnolla sinne Rob Royn puolelle lyöttäytyy. Eräskin heppu kopeloi tässä ensin naista haarovälistä ja menee hieromaan äijän nenän viereen pilluntuoksua jotta tämä heräisi aamuun uuteen, joten sillain elokuva ei ihan pilteimmille ole suunnattu ja tarkoitettu. Ei tämä kuitenkaan mitään räävittömyyttä sinällään tarjoa tai sen rajumpaa väkivaltaisuutta tai jotain gore-nuppia väännä miltään osin kohti kaakkoa osoittamaan.

Pituutta löytyy ihan kunnolla päälle kahden tunnin mutta homma etenee suh kivasti eikä ihan hirmuisia junnausvaiheita onneksi ole että aivan paikoillaan jäätäisin polkemaan pitkäksi ajaksi. Toki alkupuolta olis hippusen voinut tiivistää, se on pitkälti pohjustusta tulevaan asetelmaan ja sitä kautta pitkälti draaman kaarta siinä myös venytetetään täyteen mittaansa, siinä on kieltämättä ilmassa sellaista lievää ”käynnistysmisvaikeutta” ja sjonkin sorttista hitautta ajoittain ennen kuin toden teolla aletaan tapahtumia eteenpäin vyöryttämään.

ROB ROY (Liam Neeson)- The Best Movie You Never Saw
“In the summer of 1995, two would-be Scottish historical adventure blockbusters went head-to-head at the box office: Mel Gibson's BRAVEHEART and the Liam Neeson adventure ROB ROY . While BRAVEHEART became both a blockbuster and an Oscar-winner, ROB ROY was only a modest success and was totally overshadowed by its competition. Nonetheless, it has picked up a cult following over the years, with Liam Neeson terrific as the highland rogue, with the concluding sword fight with Tim Roth (who received his sole Oscar nomination for the role) a highlight. Plus - the Rob Roy soundtrack is a classic. Join us as we revisit this little-seen epic on this week's Best Movie You Never Saw!”

Beetlejuice (1988)
Tässä Tim Burtonille lienee annettu suht vapaat kädet toteutella omia visioitaan ja fantasioitaan siinä sivussa. Hitusen omitakeinen meno ja meininki tässä sitä myöden on (joka tuskin ketään yllättää) ja vallan kivasti se sieltä kuvaruudulta myös katsojan puolelle pomppaa kun TBurton on kelpo vireessä tämän elokuvan parissa.

Näyttelijöistä taasen Michael Keatonin annetaan tässä tykitellä menemään sydämensä kyllyydestä ja oikeastaan aikamoisen erilaisessa roolissa kuin mitä yleensä on hänen kohdalla ollut ennen ja jälkeen tämän. Keaton todellakin käyttää tilaisuutensa hyväksensä ja tykittää menemään aivan täysillä roolinsa turvin ! tosiaan kun näyttelijästä on erittäin hillitty kuva syntynyt kerta toisensa perään, niin tässä tuo puoli rytkyytetään hänestä aivan täysin pois.

Elikkäs tässä on mies ja nainen (Alec Baldwin sekä Geena Davis). Kaksikko joutuu onnettomuuteen ja kumpaisellekin käy hitusen kehnommin kun he joutuvat vaihtamaan hiippakuntaa. He kuitenkin palaavat omaan asuntoonsa ja hiljalleen alkaa selviämään kaikenlaista heille että mitäs nyt !? ”missä tilassa” he ovat jne… haamuina matkaansa jatkaessaan he kuitenkin haluaisivat jatkaa matkaansa edelleen maallisen puolen rakkaassa kodissaan, eikä siitä luopuminen tule kuuloonkaan…

..taloon tulee kuitenkin uusia asukkaita. Jotka vaikuttavat heti kättelyssä melkoisen rasittavan inhottavilta tyypeiltä, varsinkin vanhemmat (Jeffrey Jones, Catherine O’Hara).. heidän lapsensa (Winona Ryder) sentään hitusen siedettävämmältä tapaukselta..

..haamukaksikko on aivan tumpeloita ja hitusen hukassa uusitussa nykymuodossaan, erityisesti uusien asukkien pelottelussa ja pois häätämisessä, kun he heistä eroon haluaisivat päästä.

Selviää sitten että apua voisi olla tarjolla ja sitä he alkavat hakea talon pelastamiseen jotta sen voisivat itsellän edelleen pitää ja saisivat uudet tunkeilijat häädettyä kotirauhaa rikkomasta..

..lopulta mystisestä kirjan tiedoista selviää että viimeisenä ja vähäisimpänä oljenkortena voisi olla biomanaaja demoni nimeltään Betelgeuse (Keaton), jonka on tarkoitus antaa eläville ihmisille kyytiä. Itse tyyppi on melkoisen erikoinen tapaus ! :D ”heppu” jolla järki ei aina päätä pakota kun hän alkaa touhuamaan ja asioita järjestelemään.. toki kaikkia on varoitettu etukäteen, että juuri tämän hepun kanssa ei välttämättä kannattaisi olla tekemisissä missään tapauksessa.

Lavastuksessa on käytetty kivasti kekseliäisyyttä eikä budjetin ole sitä kautta tarvinnut revetä liitoksistaan. Näyttää omitakeiselta mutta toimivalla tavalla, mikä ei nyt sinänsä yllätä.

Musapuolella kuulee heti ensi soinnuista lähtien että Danny on tässä asialla, Elfman siis. Kyllähän mies tutulla laadukkuudellaan hommaa vie nätisti eteenpäin ja kelpaa korvia höristellä tämän parissa.

Ideallisesti kelpo kasariutta joten siltä osin uskalletaan päästellä höyryjä pihalle ja tehdä pöhköäkin juttua ihmisten ilmoille, ilman pelkoa siitä että kaikki lyttääjät ja mielensäpahoittajat ovat heti sitä lyttäämässä joka suunnalta. Eikä kaikkea ylimietitä siltä kannalta että realistisuus nuppi pitäisi olla väännettynä kaakkoon joka ikisessä kohtauksessa ja hetkessä vaan Tykitellään Tajunnanvirran tahdissa menemään ja annetaan elokuvan sykkiä omaa elämäänsä, luotetaan siihen että se itsessään homman handlaa ja niin se tekee :)

Ajaa asiansa, oikeastaan ihan mainiostikin.. muttei sentään jää mieleen kummittelemaan lopullisiksi ajoiksi elikkäs sellaiseksi aivan ikimuistoiseksi klassikoksi. Sillain kelpo katsottavaa oli sitten päivä tai yö, aurinkoista tai myrskyä pihalle, viikonloppu tai arkipäivä… niin pystyy näppärästi katsomaan ja homma toimii. Omalaatuinen satutarina, senhän se Tim Burton handlaa keskimäärin melkoisen hyvin ja tämähän menee siltä osin oivasta esimerkistä.. toki se jokin aivan viimeinen silausta tästä jää uupumaan jotta kukkula ois valloitettu.

Joitain bonuksia myös takakannen mukana tuossa.. making offeja mutta myös mainitaan 3 episodes from the Animated Beetlejuice tv-series. Näköjään olis animaatiosarjaakin sitten tehty, onkohan se minkäsmoinen mahdollisesti sitten ?

10 MORE Things You Didn't Know About Beetlejuice


Tiedonmurusta…
-“Although the character's true name is Betelgeuse, it was spelled "Beetlejuice" in the title because it's funnier and markets better.”
-“This is Michael Keaton's favorite film of his own.”
-“The first Tim Burton movie that won an Oscar.”
-”According to Michael Keaton, the Beetlejuice character was described to him by director Tim Burton as "having lived in every time period but no time period." Keaton used this as the jumping-off point to create the character with such features as a shock hairdo, mold make-up, and large teeth. He said that when he first showed up to the set as Beetlejuice, the crew was chanting: "Juice, Juice, Juice!" This got Keaton excited for his role.”
-”Michael Keaton, playing the title character, only appears in 14.5 minutes of the film.”
-“The studio originally wanted to call the film "House Ghosts." As a joke, Tim Burton suggested the name "Scared Sheetless" and was horrified when the studio actually considered using it.”
-“Catherine O’Hara met her future husband, production designer Bo Welch, while making this film. According to Welch, Tim Burton said he should ask her out near the end of filming: "It didn't even occur to me that I was even supposed to talk to actors. But since Tim told me to I did and then we dated and we're married and here we are today."
-“Tim Burton originally wanted Sammy Davis, Jr., a favorite star of his since childhood, to play the role of Betelgeuse, but studio executives didn't like that idea at all.”
-“Tim Burton wanted Sammy Davis, Jr. for the title role as the Betelgeuse character was drastically different than what ended up on screen. Originally conceived as a winged and demonic presence, taking human form as a small Middle Eastern man, subsequent drafts made him more African American, and he spoke in a kind of pidgin dialect.”
-“According to Producer, Larry Wilson, the original ending was significantly darker, ending with Winona Ryder's Lydia dying in a fire and joining her friends in the afterlife. They changed it after considering the message it would send to young people that death would be a happy ending.”
-“The scene where Betelegeuse eats the fly is a tribute to the horror film Kärpänen (1958). Geena Davis starred in Kärpänen (1986). Michael Keaton himself was offered the lead role in "The Fly" and turned it down. When Betelgeuse pulls the fly underground you can hear the fly scream the famous line from that film, "Help me! Help me!"
-“The Maitlands car is a 1977 Volvo 245 DL.”
 
Keskiyö Hyvän ja Pahan Puutarhassa (Midnight in the Garden of Good and Evil) (1997)
Olipa kerran mies nimeltään John Kelso (John Cusack). Jätkä on reportteri ja rustailee lehtiin juttuja.. tällä kertaa mies lähetään erittäin ökyrikkaan miehen luo Jim Williams (Kevin Spacey), tämä rikaspohatta aikoo järjestää melkoisen joulujuhlat ja niistä sitten juttua pitäisi rustata..

..paikka jos mies juhlat pitää on erittäin rauhallisen oloisessa pienessä kylässä Savannahin Georgiassa. Melkoisesti tässä rekvisiittana siis jouluisia koristeita.

Tarvallisuuden tunne tuolta rauhallisuuden tyyssijasta kuitenkin kaikkoaa, kun tämä rikkaan hepun apulainen murhataan. Toki rauhaisasti kaikki jatkaa elämäänsä, että sillain mitään panikointia tai vastaavaa tunnetta kyseiseen paikkaan ei tule, vaikka ikävä tapahtuma tapahtuikin.

Siitä sitä poliisit alkavat tutkimaan että mitä onkaan tapahtunut. Kuka onkaan se murhaaja ? Miksi tämä apulainen murhattiin ylipäätänsä ? joten tietyllä tavalla murhamysteeri tässä kyseessä..

..tämä reportterimme sitten kyseisestä murhasta myös erittäin kovasti kiinnostuu ja haluaa alkaa ottamaan omaalotteisesti asioista selvää. Elokuvan ikään kuin hänen kertomanaan sitten tulee etenemään.

Tosiaan tämä murhattu heppu on tämän rikkaan jätkän alainen Billy Hanson (Jude Law). Hänen isäntänsä kyseisestä murhasta heti tuorealtaaan pidätetään ja mies sanoo sen olleen itsepuolustusta. Pidätyksen jälkeen toki asioita aletaan toden teolla tutkimaan ja tämä oma reportterimme päättää aloittaa omat tutkimuksensa sekä pyrkiä selvittelemään mitä tapahtui ja samalla paikallisiin tutustua.

Hommelin on muuten ohjannut Clint Eastwood.

Tarina perustuu John Berendtin kirjoittamaan kirjaan, joka taisi melkoinen bestseller olla aikoinaan. Ilmeisesti hommelit kuitenkin eroavat aika totaalisesti, siis tämä elokuva siitä kirjasta.

Etelän maisemat ovat aikamoisen tyylikäät ! mikäs siellä tietyllä tavalla rehevän luonnon keskellä ollessa vaikka kaupungissa kuitenkin ollaan.

Vielä kun rikkaan paikka vaikuttaa hivenen sellaiselta jopa ”goottimaiselta” rakennukselta..

..ihmiset vaikuttavat kaikkinensa aikamoisen oudoilta tapauksilta. Jollain tavalla tulee vähän David Lynchmäisen mielentuotokset näiden ”hahmosten” puolesta mieleen. Tässä vaikka outoja ovat niin silti ei tapahtumien puolesta mennä niinkään sinne Lynchille ominaiseen WTF puolelle.

Eräs siellä olevista tyypeistä on voodoo papitar (Irma P Hall) joka latelee kirouksia itse kunkin niskaan silel päälle sattuessaan ja tämä mimmi se johdattaa pääheppumme melkoisten riittien äärelle.

Kaikkiaan jää jotenkin vähän oudoksi linnuksi ja tapaukseksi tämä elokuva. Mitään toimintaa tältä on alkuunkaan turhaa odottaa.. eikä oikeastaan mitään jännitystäkään. Sellaista rikostutkimista kylläkin että miksi tapahtui ja tarkalleen ottaen mitä tapahtui, vaikea sillain oikestaan tätä lokeroida mitenkään..

..homma etenee todella rauhallisesti.

Hommahan toimii tuollain tekniseltä puolelta erinomaisesti.. kameraa käsitellään taidokkaasti, kuvaus on upeaa, leikkaukset ovat kohdillaan ja napakkaasti vaihtuvia. Musiikki luo kivasti tunnelmaa taustalla..

..hahmoja on kuitenkin tässä ihan älyttömän paljon ! Leffan aikana tutustutaan ties minkämoiseen ”hörhöön”.. eräskin heppu taluttelee siellä näkymätöntä koiraansa ja tämä vain yksi näistä hepuista joita paikka todellakin kuhisee.. jokaisella tuntuu olevan ase takataskussa tai povarissa, jota saattaa heilutella kännissä tuosta vain…

..tuolta tyyppien määrän paljouden puolesta homma jo vähän pursuu osin yli äyräidensä.

Leffalla pituutta lähemmäs 2½tuntia, joten ihan mikään pienen pyrähdyksen istunto tässä ei ole kyseessä, hommaa viedään pidemmän kaavan kautta. Kuten jo aiemmin sanottt, eikä tässä kiirehditä juurikaan, ei alkuunkaan, ei yhtään missään kohdassa.

Katseltava ja alusta asti ottaa ihan kohtalaisesti otteeseensa.. suht mielenkiinnolla seuraa hepun tutkimuksen edistymistä ja samalla odottelee että millaista outoa tyyppiä sitä seuraavaksi mukaan tuodaan…

…ei tämä mikään mestariteos ole, silti jotain outoa rauhallisuutta ja rentouttavaa tämä huokuu, jota on kaiken ”yleisen kohkaamisen” keskellä kiva välillä katsella ihan rauhassa rauhoittuen.. tietty pieni räväkkyys sinne ja tänne ujutettuna ei olis tälle kuitenkaan pahaa tehnyt.

Traileri..

Rob Roy (1995)
Tämä sitten päätti ilmestyä abauttiarallaa samaan hengenvetoon kuin mitä eräs Braveheart nimien elokuva myöskin.. selkeä hommahan se oli että eipä kahdelle suhteellisen saman tyyliselle leffalle ollut sopuisaa sijaa lippuluukuilla..

..tämähän oli sitten se tästä kaksikosta, joka joutui hivenen taka-alalle perääntymään. Liekö sitten Mel Gibsonin nimi ollut niin vahvasti ihmisten huulilla että se porukan huomio vei mennessään.. toki pakko sanoa että itse pidän kyllä Braveheart elokuvasta kovastikin, että eipä sen puolen.

Tämän on ohjannut Michael Caton-Jones. Pääosassa on Liam Neeson sitten löytyy laatua kans mm. Jessica Lange, John Hurt, Eric Stoltz, Brian Cox…

Väittävät että tämä olisi tositarinaa tai siis sellaiseen pohjautuisi… 1700-luvun Skotlannissa siellä ylämailla oli klaanijutut murenemassa. Ajat olivat kovinkin ankarat siellä asuvia kohtaan.. kulkutautia oli liikkeellä, ruuasta pulaa jne… joten osa lähti Amerikan suuntaan paremman elämän toivossa mutta osa jäi vielä taistelemaan oman elämänsä puolesta nummille.

Robert Roy McGregor (Liam Neeson) ja hänen vaimonsa Mary (Jessica Lange) joutuvat tässä tarinassa puolustamaan omaa henkilökohtaista kunniaansa, joka joutuu todellakin koetukselle. Roylla on oma pieni maallikko klaaninsa (ikään kuin iso perhe siellä ”maaseudun syrjässä), hän johtajana mieluummin koettaa jutella ja setviä asioita rauhallisin elkein, kuin tappaa toisia pieniä ”klaani”porukoita ja veidä heidän omaisuutensa tuosta vain oman etunsa nimissä..

..mies joutuu kuitenkin lainaamaan rahaa eräältä isommalta taholta ja sieltä rikkaiden ja samalla ylempiarvoisten ihmisten suurista kaupunkilaisporukoista, Marquis of Monroe (John Hurt) jolla on ikävämmän oloinen oikea kätönen nimeltään Cunningham (Tim Roth)..

..rahahommat (lainan suhteen) eivät oikein lutviudu toivotulla tavalla kuitenkaan ja tuo kyseien rikas ”pahis”kaksikko on todella tyly ja korruptoitunutta porukkaa omine porukoneen.. joten Rob saa heistä ilman omaa syytään todellisen päänvaivan ja veemäisen riesan sekä suoranaisen vastuksen.

Oikeinkin mainio ja mielenkiintoinen tapaus jo pelkästään tarinalllisesti itsestään. Toimii myös monilta muilta osin ! On sellainen kunnon seikkailufiilis tässä elokuvassa läsnä vaikkei suoranaisesti nyt seikkeiluelokuva olekaan.. löytyy romantiikkaa, dramatiikkaa, miekkataistoja & tappeluita jotka tuovat vähän räväkkyyttä sinne muun draamallisen elämän keskelle. Maisemat näyttävät mainioita ja vaatetus on kohdillaan joten tätä on eritäin kiva katsella..

..leffan pahikset ovat tarpeeksi pahoja ja inhottavia tapauksia ja todellakin tekevät tarpeeksi ikäviä asioita muille mukavemmille ihmisille, jotta katsoja kunnolla sinne Rob Royn puolelle lyöttäytyy. Eräskin heppu kopeloi tässä ensin naista haarovälistä ja menee hieromaan äijän nenän viereen pilluntuoksua jotta tämä heräisi aamuun uuteen, joten sillain elokuva ei ihan pilteimmille ole suunnattu ja tarkoitettu. Ei tämä kuitenkaan mitään räävittömyyttä sinällään tarjoa tai sen rajumpaa väkivaltaisuutta tai jotain gore-nuppia väännä miltään osin kohti kaakkoa osoittamaan.

Pituutta löytyy ihan kunnolla päälle kahden tunnin mutta homma etenee suh kivasti eikä ihan hirmuisia junnausvaiheita onneksi ole että aivan paikoillaan jäätäisin polkemaan pitkäksi ajaksi. Toki alkupuolta olis hippusen voinut tiivistää, se on pitkälti pohjustusta tulevaan asetelmaan ja sitä kautta pitkälti draaman kaarta siinä myös venytetetään täyteen mittaansa, siinä on kieltämättä ilmassa sellaista lievää ”käynnistysmisvaikeutta” ja sjonkin sorttista hitautta ajoittain ennen kuin toden teolla aletaan tapahtumia eteenpäin vyöryttämään.

ROB ROY (Liam Neeson)- The Best Movie You Never Saw
“In the summer of 1995, two would-be Scottish historical adventure blockbusters went head-to-head at the box office: Mel Gibson's BRAVEHEART and the Liam Neeson adventure ROB ROY . While BRAVEHEART became both a blockbuster and an Oscar-winner, ROB ROY was only a modest success and was totally overshadowed by its competition. Nonetheless, it has picked up a cult following over the years, with Liam Neeson terrific as the highland rogue, with the concluding sword fight with Tim Roth (who received his sole Oscar nomination for the role) a highlight. Plus - the Rob Roy soundtrack is a classic. Join us as we revisit this little-seen epic on this week's Best Movie You Never Saw!”

Beetlejuice (1988)
Tässä Tim Burtonille lienee annettu suht vapaat kädet toteutella omia visioitaan ja fantasioitaan siinä sivussa. Hitusen omitakeinen meno ja meininki tässä sitä myöden on (joka tuskin ketään yllättää) ja vallan kivasti se sieltä kuvaruudulta myös katsojan puolelle pomppaa kun TBurton on kelpo vireessä tämän elokuvan parissa.

Näyttelijöistä taasen Michael Keatonin annetaan tässä tykitellä menemään sydämensä kyllyydestä ja oikeastaan aikamoisen erilaisessa roolissa kuin mitä yleensä on hänen kohdalla ollut ennen ja jälkeen tämän. Keaton todellakin käyttää tilaisuutensa hyväksensä ja tykittää menemään aivan täysillä roolinsa turvin ! tosiaan kun näyttelijästä on erittäin hillitty kuva syntynyt kerta toisensa perään, niin tässä tuo puoli rytkyytetään hänestä aivan täysin pois.

Elikkäs tässä on mies ja nainen (Alec Baldwin sekä Geena Davis). Kaksikko joutuu onnettomuuteen ja kumpaisellekin käy hitusen kehnommin kun he joutuvat vaihtamaan hiippakuntaa. He kuitenkin palaavat omaan asuntoonsa ja hiljalleen alkaa selviämään kaikenlaista heille että mitäs nyt !? ”missä tilassa” he ovat jne… haamuina matkaansa jatkaessaan he kuitenkin haluaisivat jatkaa matkaansa edelleen maallisen puolen rakkaassa kodissaan, eikä siitä luopuminen tule kuuloonkaan…

..taloon tulee kuitenkin uusia asukkaita. Jotka vaikuttavat heti kättelyssä melkoisen rasittavan inhottavilta tyypeiltä, varsinkin vanhemmat (Jeffrey Jones, Catherine O’Hara).. heidän lapsensa (Winona Ryder) sentään hitusen siedettävämmältä tapaukselta..

..haamukaksikko on aivan tumpeloita ja hitusen hukassa uusitussa nykymuodossaan, erityisesti uusien asukkien pelottelussa ja pois häätämisessä, kun he heistä eroon haluaisivat päästä.

Selviää sitten että apua voisi olla tarjolla ja sitä he alkavat hakea talon pelastamiseen jotta sen voisivat itsellän edelleen pitää ja saisivat uudet tunkeilijat häädettyä kotirauhaa rikkomasta..

..lopulta mystisestä kirjan tiedoista selviää että viimeisenä ja vähäisimpänä oljenkortena voisi olla biomanaaja demoni nimeltään Betelgeuse (Keaton), jonka on tarkoitus antaa eläville ihmisille kyytiä. Itse tyyppi on melkoisen erikoinen tapaus ! :D ”heppu” jolla järki ei aina päätä pakota kun hän alkaa touhuamaan ja asioita järjestelemään.. toki kaikkia on varoitettu etukäteen, että juuri tämän hepun kanssa ei välttämättä kannattaisi olla tekemisissä missään tapauksessa.

Lavastuksessa on käytetty kivasti kekseliäisyyttä eikä budjetin ole sitä kautta tarvinnut revetä liitoksistaan. Näyttää omitakeiselta mutta toimivalla tavalla, mikä ei nyt sinänsä yllätä.

Musapuolella kuulee heti ensi soinnuista lähtien että Danny on tässä asialla, Elfman siis. Kyllähän mies tutulla laadukkuudellaan hommaa vie nätisti eteenpäin ja kelpaa korvia höristellä tämän parissa.

Ideallisesti kelpo kasariutta joten siltä osin uskalletaan päästellä höyryjä pihalle ja tehdä pöhköäkin juttua ihmisten ilmoille, ilman pelkoa siitä että kaikki lyttääjät ja mielensäpahoittajat ovat heti sitä lyttäämässä joka suunnalta. Eikä kaikkea ylimietitä siltä kannalta että realistisuus nuppi pitäisi olla väännettynä kaakkoon joka ikisessä kohtauksessa ja hetkessä vaan Tykitellään Tajunnanvirran tahdissa menemään ja annetaan elokuvan sykkiä omaa elämäänsä, luotetaan siihen että se itsessään homman handlaa ja niin se tekee :)

Ajaa asiansa, oikeastaan ihan mainiostikin.. muttei sentään jää mieleen kummittelemaan lopullisiksi ajoiksi elikkäs sellaiseksi aivan ikimuistoiseksi klassikoksi. Sillain kelpo katsottavaa oli sitten päivä tai yö, aurinkoista tai myrskyä pihalle, viikonloppu tai arkipäivä… niin pystyy näppärästi katsomaan ja homma toimii. Omalaatuinen satutarina, senhän se Tim Burton handlaa keskimäärin melkoisen hyvin ja tämähän menee siltä osin oivasta esimerkistä.. toki se jokin aivan viimeinen silausta tästä jää uupumaan jotta kukkula ois valloitettu.

Joitain bonuksia myös takakannen mukana tuossa.. making offeja mutta myös mainitaan 3 episodes from the Animated Beetlejuice tv-series. Näköjään olis animaatiosarjaakin sitten tehty, onkohan se minkäsmoinen mahdollisesti sitten ?

10 MORE Things You Didn't Know About Beetlejuice


Tiedonmurusta…
-“Although the character's true name is Betelgeuse, it was spelled "Beetlejuice" in the title because it's funnier and markets better.”
-“This is Michael Keaton's favorite film of his own.”
-“The first Tim Burton movie that won an Oscar.”
-”According to Michael Keaton, the Beetlejuice character was described to him by director Tim Burton as "having lived in every time period but no time period." Keaton used this as the jumping-off point to create the character with such features as a shock hairdo, mold make-up, and large teeth. He said that when he first showed up to the set as Beetlejuice, the crew was chanting: "Juice, Juice, Juice!" This got Keaton excited for his role.”
-”Michael Keaton, playing the title character, only appears in 14.5 minutes of the film.”
-“The studio originally wanted to call the film "House Ghosts." As a joke, Tim Burton suggested the name "Scared Sheetless" and was horrified when the studio actually considered using it.”
-“Catherine O’Hara met her future husband, production designer Bo Welch, while making this film. According to Welch, Tim Burton said he should ask her out near the end of filming: "It didn't even occur to me that I was even supposed to talk to actors. But since Tim told me to I did and then we dated and we're married and here we are today."
-“Tim Burton originally wanted Sammy Davis, Jr., a favorite star of his since childhood, to play the role of Betelgeuse, but studio executives didn't like that idea at all.”
-“Tim Burton wanted Sammy Davis, Jr. for the title role as the Betelgeuse character was drastically different than what ended up on screen. Originally conceived as a winged and demonic presence, taking human form as a small Middle Eastern man, subsequent drafts made him more African American, and he spoke in a kind of pidgin dialect.”
-“According to Producer, Larry Wilson, the original ending was significantly darker, ending with Winona Ryder's Lydia dying in a fire and joining her friends in the afterlife. They changed it after considering the message it would send to young people that death would be a happy ending.”
-“The scene where Betelegeuse eats the fly is a tribute to the horror film Kärpänen (1958). Geena Davis starred in Kärpänen (1986). Michael Keaton himself was offered the lead role in "The Fly" and turned it down. When Betelgeuse pulls the fly underground you can hear the fly scream the famous line from that film, "Help me! Help me!"
-“The Maitlands car is a 1977 Volvo 245 DL.”

Tuohon Beetlejuiceen vielä, tämä
-“Although the character's true name is Betelgeuse, it was spelled "Beetlejuice" in the title because it's funnier and markets better.” Alunperinkin kyllä tosiaan oli Betelguise, mikä taas on yksi kirkkaimmista tähdistämme täällä pohjoisella taivaalla, Orioinin vyön yläpuolella. Sen on odotettu räjähtää supernovana milloi vain (jos ei ole jo räjähtänyt, onhan se senttään sen 500 miljoonaa valovuotta meistä) https://en.wikipedia.org/wiki/Betelgeuse

En millään malttaisi odottaa tätä uutta Beetlejuice elokuvaa! :)
 
Tuohon Beetlejuiceen vielä, tämä
-“Although the character's true name is Betelgeuse, it was spelled "Beetlejuice" in the title because it's funnier and markets better.” Alunperinkin kyllä tosiaan oli Betelguise, mikä taas on yksi kirkkaimmista tähdistämme täällä pohjoisella taivaalla, Orioinin vyön yläpuolella. Sen on odotettu räjähtää supernovana milloi vain (jos ei ole jo räjähtänyt, onhan se senttään sen 500 miljoonaa valovuotta meistä) https://en.wikipedia.org/wiki/Betelgeuse

En millään malttaisi odottaa tätä uutta Beetlejuice elokuvaa! :)
Toivottavasti Keaton pääsee irrottelemaan oikein kunnolla tuossa uudessa leffassa :D
 
Kuin Raivo Härkä (Raging Bull) (1980)
Väkevä visio nyrkkeilijästä, joka oli kuin tulta ja tappuraa kehässä ollessaan ja se olikin vallan mainio juttu, mutta valitettavasti mies tuppasi välillä olemaan sitä myös kentän ulkopuolella rakkaalleen, joka oli sitten vähemmän mainio juttu.

Robert De Niro pääosassa tässä nyrkkeilyleffassa, joka ei täysin syyttä suotta ole maineeseen itseään liihotellut mutta aivan täysin tämä tekele ei itseäni kuitenkaan vakuuta että jotain todella huikea ja erinomaista olisi tarjolla. Yksittäisiä hyviä hetkiä tässä on jotka todella hehkuvat ja tihkuvat tunnelmaa ja saavat temmattua mukaansa ja unohtamaan edes hetkeksi kaiken muun… mutta leffa on suht pitkä ja pitkiä pätkiä on niiden unohtumattomien välissä kun homma ei lähelläkään samalla tenholla iske.

Nyrkkeilykohtaukset ovat mainiosti tehty ja vievät kauttaaltaan tarpeeksi hyvin mukanaan.. ei tämä kuitenkaan pelkkää ”mättöä” ole, ei alkuunkaan. Myös miehen rakkautta vaimoaan kohtaan tässä on joka on ajoittain hitusen sairaalloista ja miehen niin psykologiset (mustasukkaisuuden nostaessa rumaa päätään) kuin seksuaaliset ongelmat tuovat oman haasteensa elämässä pärjäämiseen.

Jake La Mottan (R.DeNiro) veljenä on Joe Pesci joka saa oman osansa miehen vainoharhaisuudesta ja nuorena alaikäisenä mimminä esiintyy Cathy Moriarty joka saa miehen fantasioistansa oman tumman osansa.

Astetta kovempi ja rajumpi nyrkkeilyleffa. Ei niinkään kehäntapahtumien takia, vaan asioiden joita kehän ulkopuolella tapahtuu ja niihin ongelmiin tässä elokuvassa ihan kivasti pureudutaan, tai jos ei pureuduta niin selkeäksi tehdään että pelkkää auvoista patsastelua ja ruusuilla tanssimista ei tämä tarina ole..

..itseasiassa kehäpuolen juttujen puolesta aikamoisen jopa realistinen ja sillain ei Hollywoodmaisia ylilyöntejä ylipitkien turpaanvetojuhlien muodossa ole käytännössä laisinkaan tarjolla ja sitä että toinen piestään ensin puolituntia ja sitten se kokee ihmeparantumisen ja voittaakin lopulta, jotta tuon tyylinen tästä loistaa poissaolollaan. Tietynlainen ylikrumeluurinen hömppähömpötys tästä loistaa täysin poissaolollaan, matsattiin tai ei matsattu.

Laatuleffa ! sitä ei käy kiistäminen mutta ei tämä sinällään mikään erityisen viihdyttävä ole meikäläisen mielestä. Itselläni ei tämän parissa ”aika kulu kuin siivillä” alkuteksteistä sinne lopputeksteihin. Jotta sen puolesta omaan makuuni ehkä hivenen ylihehkutettu elokuva. Kattelee mutta ”se jokin” viimeinen silaus jää kuitenkin tästä itselleni puuttumaan, joka sinne korkeimpien rinnalle tämän päräyttäisi.

Näyttää aivan huikealta, tähän jos mihinkä tuo mustavalkoisuus todellakin sopii ! :) Siis oikeasti tämä elokuva näyttää ilman värejä aivan saakelin mainiolta, vaikea kuvitella että värien kera tämä olisi yhtään paremman näköinen, vaan päinvastoin.

Ohjauksestahan tässä vastaa Martin Scorcese.

Tietoa elokuvan tekemiseen liittyen...
-Vuonna 1978 ohjaaja Martin Scorcese oli melkoisessa alakulossa rypemässä. Elokuva New York, New York (1977) oli täysin menestymätön lippuliikuilla. Kokaiini virtasi ja ohjaaja joutui sitten sen takia sairaalaan hoidettavaksi, tuolloin sairaalassa Robert De Niro tuli vierailemaan hänen luonaan ja sanoi että hänen pitää nyt hoitaa itsensä kuntoon ja sitten tehdä tälläinen nyrkkeilyelokuva. De Niro oli asiaa monesti aiemminkin jo ehdottanut, mutta Scorcese oli aina aiemmin torpannut idean koska ei pitänyt urheiluelokuvista..

..De Niro oli lukenut itse Jake LaMottan elämänkerran kirjana kun teki Kummisetä 2 (1974) elokuvan kuvauksia ja heti oli tuntenut sisimmässä että tässä on suuri potentiaali nyt.. lopulta siinä meni siis neljä vuotta ennen kuin DeNiro sai Scorcesen tarttumaan samaan visioon..

…ohjaaja uskoi että nyt hänen uransa Amerikassa oli tuon viimeisimmän floppauksen jälkeen ohitse, joten mikäpä ettei tehdä tälläinen läksiäiselokuva vielä Amerikan maalla, eihän siinä mitään menettäisikään ja sitten lähteä Eurooppaan tekemään pienen budjetin juttuja…

…Scorcese itse uskoi että kun De Niro tuolloin hänet taas kävi töiden ääreen sieltä pohjalta hakemassa takaisin, pelasti se hänen lopun elämänsä. Tästähän nimittäin oli sitten tuleva elokuva, joka sementoisi hänen paikkansa suurten Amerikkalaisten ohjaajien joukossa.

-Kun (oikea) Jake LaMotta näki ensimmäisen kerran tämän hänestä kertovan elokuvan, se kuulemma omalla tavallaan aukaisi hänenkin silmiään. Hän oli kysynyt vaimoltaan Vicki LaMottalta ”Olinko todella tuollainen ?” Vicki oli vastannut ”Olit pahempi”. Jake LaMotta oli osittain kuuro suurimman osan elämästään, yksi epäilys hänen hermokonttollin menettämiseen usein oli myös että hän ei vain ymmärtänyt mitä ihmiset puhuivat koka hän ei oikeasti kuullut kunnolla. Oikea korva kuuli ”kolkytäprosenttisesti” ja vasen ”seitsemänkymmentäprosenttisesti”.

-Scorcese kävi katsomassa paikan päällä nyrkkeilymatseja tätä elokuvaansa varten. Siellä kuulemma kaksi asiaa piirtyi heti hänen verkkokalvoilleen. Se kun veri virtasi hien seassa pitkin ihoa (selkää pitkin) kun nyrkkeilijät olivat haavoja saanet ottelun tuoksinassa, sekä ne veriset kehänympärysnarut, josta yksittäiset veripisarat valuivat.

-Valmistautuessaan rooliinsa Robert DeNiro otti kunnon fysiikkatreenin itselleen.. itseasiassa osallistui myös Brooklynissä kolmeen oikeaan nyrkkeilymatsiinkin itse ! niistä kolmesta hän voitti kaksi…

…elokuvan kuvauksissa De Niro sparraus kohtauksessa vahingossa murti Joe Pescin kylkiluun. Otos jätettiin lopulliseen elokuvaan. DeNiro myös harjoitteli yhdessä (oikean) Jake LaMottan valmennuksessa, valmistautuessaan rooliinsa. Jake on myös nimikirjoittanut DeNiron omistaman kirjan ”Raing Bull : My Story” … lisänä siellä lukee saatesanoina : ”For the only actor who in the world could portray my crazy life”.

-Ääniefektit kun lyönnit osuivat perille nyrkkeilykohtauksissa ,tehtiin meloneja ja tomaatteja murskailemalla.

-Sana ”fuck” lausutaan elokuvassa 114 kertaa.

-Suurin osa elokuvasta, jossa Jake LaMotta on vielä nuori mies (myös kaikki nyrkkeilyt) kuvattiin ensin.. kun DeNirokin oli itsensä treenannut huippukuntoon. Sitten pidettiin pidempi tauko koko hommassa, kun De Niron piti lihottaa itseänsä huomattavasti jotta voisi esittää LaMottaa sitten vanhempana. Hommaan meni useampi kuukausu, lopulta painoa miehelle kertyi lisää 27kg:n verran.. noiden kuukausien aikana hän vetele naamariinsa mm. paljon hampurilaisia ja muutoinkin jättiannoksia kaikkea mikä lihottaisi todella nopeasti, kuten pirtelöiden käyttäminen janojuomana.

-Ennen elokuvan kuvauksia kaksikko DeNiro & Pesci asui ja treenasi yhdessä, jotta saisivat hyvän kemian keskenään myös elokuvaan tuotua. Kaksikko on myös elokuvan jälkeen pysynyt hyvinä ystävinä keskenään.

-Noin muutoin elokuvaan Scorsese halusi enemmänkin uusia tuoreita näyttelijöitä ja amatöörejä, jotta elokuvaan saataisin sopivaa dokumentaarimaista realismia paremmin syntymään.

-Scorcese vieroksui ajatusta että filmin nyrkkeilykohtaukset kuvattaisiin useammalla kameralla. Monta kuukautta hän suunnitteli koreografioita, jotta se voitaisiin vain yhdellä kameralla kuvata ja siitä syntyisi fiilis että se kamera olisi ikään kuin kolmastaistelija siinä kehässä. Kuvaus oli sillain radikaalilla tavalla erilaista kuin vaikkapa Rocky (1976) tai Body and Soul (1981) elokuvissa, tässä nimittäin kamera oli kehän sisäpuolellakin kuvaamassa taistoa, eikä kehän ja narujen ulkopuolella kuten noissa muissa tuppasi olemaan.

-Syy miksi elokuva on mustavalkoinen, niitä on muutamakin. Yksi on se että siihen haluttiin aikakautensa autenttisuutta tuoda tunnelmallisesti. Sitten sen haluttiin erottuvan muista nyrkkeilyelokuvista (jotka siis väreissä olivat) Rocky (1976), Rockyn Uusintaottelu (1979), Hakkaustarina (1979) sekä Knock-Out Tyrmääjät (1979).. muutaman vuoden sisään noita nimittäin tuli. Myös veri itsessään näytti hänen mielestään paremmalta kun kuva oli mustavalkoinen tässä elokuvassa.. toki verenä käytettiin Hersheyn suklaasiirappia, se näytti mustavalkoisena oikeaa verta paremmalta kuvassa.. vaikkapa kun DeNiron nenä ottaa osumaa niin hänelle oli tekonenä joka oli täynnä kyseistä ainetta, iskin voimasta se levisi hienosti joka suuntaan osuman saatuaan.

-Uutta musiikkimatskua, varsinaisesti juuri tätä elokuvaa varten ei sävelletty. Musat jotka leffassa on, olivat siis jo entuudestaan sävelletty, italialainen Pietro Mascagni vastasi noista. Scorcesen mielestä siinä kuului surullisuus laadukkalla tavalla, se tuki hänen mielestään koko elokuvan tunnelmaa mainiosti.

-Käsikirjoittaja Paul Schrader halusi vähän testata rajojansa tämän kanssa ja katsoa mitä juttuja menisi filmiyhtiöillä läpi. Hän tahalteen halusi lisätä vähän shokkijuttua tähän. Alkuperäisessä käsikirjoituksessa Jake LaMotta masturboi, jonka jälkeen hän työntää sitten peniksensa ämpäriin jossa on jääpaloja.. lopulta sitten itsetyydyttely leikattiin pois ja hän työnsi jääpaloja aluspöksyjensä sisään. Muutoinkin ensimmäisen käsiksen jälkeen Jake LaMottaa kuvattiin studion pampun puolesta ”cocroach” tyypiksi, sen jälkeen Scorcese ja DeNiro lähtivät viikoiksi viilaamaan käsistä ja koettivat löytää sitä astetta sympaattisempaa tapaa lähestyä tätä kyseistä nyrkkeilijää, jotta studion pamput ja yleisö voisi ottaa hänet omaksensa myös valkokankaalla ja elokuvan muodossa uusittu ja sitä kautta viilattu versio sai myös studion puolelta hyväksynnän osakseen.

-Eräs yksittäinen kohtaus tässä elokuvassa, häät kattotasanteella. Siinä ohjaajana toimii Martinin isä Charles Scorsece, tuollon Martin itse oli sairaana mutta halusivat saada sen kuitenkin sovitusti purkkiin, joten tuollainen pieni muutos hetkellisesti oli matkassa mukana. Tuon lisäksi isukki Charles on myös ”cameona” erässä elokuvan kohtauksessa myös kameran edessä.

-United Artist turhautui leffan jälkeiseen jälkituotantoon, heidän mielestään se kävi aivan liian hitaasti ja aikaa tuhlaantui huomattavan paljon. Ohjaaja itse halusi kuitenkin tässä tehdä kaiken mahdollisimman viimeisen päälle hioen, jos tämä olisi jäänyt hänen joutsenlaulukseen niin hän olisi ainakin omasta mielestä voinut poistua näyttämöltä hyvin mielin.

-31.3.1981 Oli Oscar gaala jossa oli poikkeuksellisen upea tilanne. Robert DeNiro voitti roolistaan Oscarin., se mikä teki homman upeaksi oli se että Jake LaMotta itse oli myös yleisössä paikan päällä. Samaisessa gaalassa Parhaan Naispääosan voitti Sissy Spacek elokuvasta Kaivosmiehen Tytär, siinä hän esitti laulaja Loretta Lynn nimistä henkilöä.. myös aito oikea Loretta Lynn oli kyseistä tapahtumaa paikan päällä todistamassa.. poikkeuksellista siis sekin.
Trailer…


WTF Really Happened to RAGING BULL?
Director Martin Scorsese’s 1980 biographical drama RAGING BULL, with an unforgettable Robert De Niro as real-life boxer Jake La Motta, has been acclaimed as one of the greatest films ever made. But does this glimpse into the tumultuous life of “The Bronx Bull” pull its punches, or is it hitting with full force?”

Martin Scorsese: Raging Bull - The Directors Series
 

Kuin Raivo Härkä (Raging Bull) (1980)
Väkevä visio nyrkkeilijästä, joka oli kuin tulta ja tappuraa kehässä ollessaan ja se olikin vallan mainio juttu, mutta valitettavasti mies tuppasi välillä olemaan sitä myös kentän ulkopuolella rakkaalleen, joka oli sitten vähemmän mainio juttu.

Robert De Niro pääosassa tässä nyrkkeilyleffassa, joka ei täysin syyttä suotta ole maineeseen itseään liihotellut mutta aivan täysin tämä tekele ei itseäni kuitenkaan vakuuta että jotain todella huikea ja erinomaista olisi tarjolla. Yksittäisiä hyviä hetkiä tässä on jotka todella hehkuvat ja tihkuvat tunnelmaa ja saavat temmattua mukaansa ja unohtamaan edes hetkeksi kaiken muun… mutta leffa on suht pitkä ja pitkiä pätkiä on niiden unohtumattomien välissä kun homma ei lähelläkään samalla tenholla iske.

Nyrkkeilykohtaukset ovat mainiosti tehty ja vievät kauttaaltaan tarpeeksi hyvin mukanaan.. ei tämä kuitenkaan pelkkää ”mättöä” ole, ei alkuunkaan. Myös miehen rakkautta vaimoaan kohtaan tässä on joka on ajoittain hitusen sairaalloista ja miehen niin psykologiset (mustasukkaisuuden nostaessa rumaa päätään) kuin seksuaaliset ongelmat tuovat oman haasteensa elämässä pärjäämiseen.

Jake La Mottan (R.DeNiro) veljenä on Joe Pesci joka saa oman osansa miehen vainoharhaisuudesta ja nuorena alaikäisenä mimminä esiintyy Cathy Moriarty joka saa miehen fantasioistansa oman tumman osansa.

Astetta kovempi ja rajumpi nyrkkeilyleffa. Ei niinkään kehäntapahtumien takia, vaan asioiden joita kehän ulkopuolella tapahtuu ja niihin ongelmiin tässä elokuvassa ihan kivasti pureudutaan, tai jos ei pureuduta niin selkeäksi tehdään että pelkkää auvoista patsastelua ja ruusuilla tanssimista ei tämä tarina ole..

..itseasiassa kehäpuolen juttujen puolesta aikamoisen jopa realistinen ja sillain ei Hollywoodmaisia ylilyöntejä ylipitkien turpaanvetojuhlien muodossa ole käytännössä laisinkaan tarjolla ja sitä että toinen piestään ensin puolituntia ja sitten se kokee ihmeparantumisen ja voittaakin lopulta, jotta tuon tyylinen tästä loistaa poissaolollaan. Tietynlainen ylikrumeluurinen hömppähömpötys tästä loistaa täysin poissaolollaan, matsattiin tai ei matsattu.

Laatuleffa ! sitä ei käy kiistäminen mutta ei tämä sinällään mikään erityisen viihdyttävä ole meikäläisen mielestä. Itselläni ei tämän parissa ”aika kulu kuin siivillä” alkuteksteistä sinne lopputeksteihin. Jotta sen puolesta omaan makuuni ehkä hivenen ylihehkutettu elokuva. Kattelee mutta ”se jokin” viimeinen silaus jää kuitenkin tästä itselleni puuttumaan, joka sinne korkeimpien rinnalle tämän päräyttäisi.

Näyttää aivan huikealta, tähän jos mihinkä tuo mustavalkoisuus todellakin sopii ! :) Siis oikeasti tämä elokuva näyttää ilman värejä aivan saakelin mainiolta, vaikea kuvitella että värien kera tämä olisi yhtään paremman näköinen, vaan päinvastoin.

Ohjauksestahan tässä vastaa Martin Scorcese.

Tietoa elokuvan tekemiseen liittyen...
-Vuonna 1978 ohjaaja Martin Scorcese oli melkoisessa alakulossa rypemässä. Elokuva New York, New York (1977) oli täysin menestymätön lippuliikuilla. Kokaiini virtasi ja ohjaaja joutui sitten sen takia sairaalaan hoidettavaksi, tuolloin sairaalassa Robert De Niro tuli vierailemaan hänen luonaan ja sanoi että hänen pitää nyt hoitaa itsensä kuntoon ja sitten tehdä tälläinen nyrkkeilyelokuva. De Niro oli asiaa monesti aiemminkin jo ehdottanut, mutta Scorcese oli aina aiemmin torpannut idean koska ei pitänyt urheiluelokuvista..

..De Niro oli lukenut itse Jake LaMottan elämänkerran kirjana kun teki Kummisetä 2 (1974) elokuvan kuvauksia ja heti oli tuntenut sisimmässä että tässä on suuri potentiaali nyt.. lopulta siinä meni siis neljä vuotta ennen kuin DeNiro sai Scorcesen tarttumaan samaan visioon..

…ohjaaja uskoi että nyt hänen uransa Amerikassa oli tuon viimeisimmän floppauksen jälkeen ohitse, joten mikäpä ettei tehdä tälläinen läksiäiselokuva vielä Amerikan maalla, eihän siinä mitään menettäisikään ja sitten lähteä Eurooppaan tekemään pienen budjetin juttuja…

…Scorcese itse uskoi että kun De Niro tuolloin hänet taas kävi töiden ääreen sieltä pohjalta hakemassa takaisin, pelasti se hänen lopun elämänsä. Tästähän nimittäin oli sitten tuleva elokuva, joka sementoisi hänen paikkansa suurten Amerikkalaisten ohjaajien joukossa.

-Kun (oikea) Jake LaMotta näki ensimmäisen kerran tämän hänestä kertovan elokuvan, se kuulemma omalla tavallaan aukaisi hänenkin silmiään. Hän oli kysynyt vaimoltaan Vicki LaMottalta ”Olinko todella tuollainen ?” Vicki oli vastannut ”Olit pahempi”. Jake LaMotta oli osittain kuuro suurimman osan elämästään, yksi epäilys hänen hermokonttollin menettämiseen usein oli myös että hän ei vain ymmärtänyt mitä ihmiset puhuivat koka hän ei oikeasti kuullut kunnolla. Oikea korva kuuli ”kolkytäprosenttisesti” ja vasen ”seitsemänkymmentäprosenttisesti”.

-Scorcese kävi katsomassa paikan päällä nyrkkeilymatseja tätä elokuvaansa varten. Siellä kuulemma kaksi asiaa piirtyi heti hänen verkkokalvoilleen. Se kun veri virtasi hien seassa pitkin ihoa (selkää pitkin) kun nyrkkeilijät olivat haavoja saanet ottelun tuoksinassa, sekä ne veriset kehänympärysnarut, josta yksittäiset veripisarat valuivat.

-Valmistautuessaan rooliinsa Robert DeNiro otti kunnon fysiikkatreenin itselleen.. itseasiassa osallistui myös Brooklynissä kolmeen oikeaan nyrkkeilymatsiinkin itse ! niistä kolmesta hän voitti kaksi…

…elokuvan kuvauksissa De Niro sparraus kohtauksessa vahingossa murti Joe Pescin kylkiluun. Otos jätettiin lopulliseen elokuvaan. DeNiro myös harjoitteli yhdessä (oikean) Jake LaMottan valmennuksessa, valmistautuessaan rooliinsa. Jake on myös nimikirjoittanut DeNiron omistaman kirjan ”Raing Bull : My Story” … lisänä siellä lukee saatesanoina : ”For the only actor who in the world could portray my crazy life”.

-Ääniefektit kun lyönnit osuivat perille nyrkkeilykohtauksissa ,tehtiin meloneja ja tomaatteja murskailemalla.

-Sana ”fuck” lausutaan elokuvassa 114 kertaa.

-Suurin osa elokuvasta, jossa Jake LaMotta on vielä nuori mies (myös kaikki nyrkkeilyt) kuvattiin ensin.. kun DeNirokin oli itsensä treenannut huippukuntoon. Sitten pidettiin pidempi tauko koko hommassa, kun De Niron piti lihottaa itseänsä huomattavasti jotta voisi esittää LaMottaa sitten vanhempana. Hommaan meni useampi kuukausu, lopulta painoa miehelle kertyi lisää 27kg:n verran.. noiden kuukausien aikana hän vetele naamariinsa mm. paljon hampurilaisia ja muutoinkin jättiannoksia kaikkea mikä lihottaisi todella nopeasti, kuten pirtelöiden käyttäminen janojuomana.

-Ennen elokuvan kuvauksia kaksikko DeNiro & Pesci asui ja treenasi yhdessä, jotta saisivat hyvän kemian keskenään myös elokuvaan tuotua. Kaksikko on myös elokuvan jälkeen pysynyt hyvinä ystävinä keskenään.

-Noin muutoin elokuvaan Scorsese halusi enemmänkin uusia tuoreita näyttelijöitä ja amatöörejä, jotta elokuvaan saataisin sopivaa dokumentaarimaista realismia paremmin syntymään.

-Scorcese vieroksui ajatusta että filmin nyrkkeilykohtaukset kuvattaisiin useammalla kameralla. Monta kuukautta hän suunnitteli koreografioita, jotta se voitaisiin vain yhdellä kameralla kuvata ja siitä syntyisi fiilis että se kamera olisi ikään kuin kolmastaistelija siinä kehässä. Kuvaus oli sillain radikaalilla tavalla erilaista kuin vaikkapa Rocky (1976) tai Body and Soul (1981) elokuvissa, tässä nimittäin kamera oli kehän sisäpuolellakin kuvaamassa taistoa, eikä kehän ja narujen ulkopuolella kuten noissa muissa tuppasi olemaan.

-Syy miksi elokuva on mustavalkoinen, niitä on muutamakin. Yksi on se että siihen haluttiin aikakautensa autenttisuutta tuoda tunnelmallisesti. Sitten sen haluttiin erottuvan muista nyrkkeilyelokuvista (jotka siis väreissä olivat) Rocky (1976), Rockyn Uusintaottelu (1979), Hakkaustarina (1979) sekä Knock-Out Tyrmääjät (1979).. muutaman vuoden sisään noita nimittäin tuli. Myös veri itsessään näytti hänen mielestään paremmalta kun kuva oli mustavalkoinen tässä elokuvassa.. toki verenä käytettiin Hersheyn suklaasiirappia, se näytti mustavalkoisena oikeaa verta paremmalta kuvassa.. vaikkapa kun DeNiron nenä ottaa osumaa niin hänelle oli tekonenä joka oli täynnä kyseistä ainetta, iskin voimasta se levisi hienosti joka suuntaan osuman saatuaan.

-Uutta musiikkimatskua, varsinaisesti juuri tätä elokuvaa varten ei sävelletty. Musat jotka leffassa on, olivat siis jo entuudestaan sävelletty, italialainen Pietro Mascagni vastasi noista. Scorcesen mielestä siinä kuului surullisuus laadukkalla tavalla, se tuki hänen mielestään koko elokuvan tunnelmaa mainiosti.

-Käsikirjoittaja Paul Schrader halusi vähän testata rajojansa tämän kanssa ja katsoa mitä juttuja menisi filmiyhtiöillä läpi. Hän tahalteen halusi lisätä vähän shokkijuttua tähän. Alkuperäisessä käsikirjoituksessa Jake LaMotta masturboi, jonka jälkeen hän työntää sitten peniksensa ämpäriin jossa on jääpaloja.. lopulta sitten itsetyydyttely leikattiin pois ja hän työnsi jääpaloja aluspöksyjensä sisään. Muutoinkin ensimmäisen käsiksen jälkeen Jake LaMottaa kuvattiin studion pampun puolesta ”cocroach” tyypiksi, sen jälkeen Scorcese ja DeNiro lähtivät viikoiksi viilaamaan käsistä ja koettivat löytää sitä astetta sympaattisempaa tapaa lähestyä tätä kyseistä nyrkkeilijää, jotta studion pamput ja yleisö voisi ottaa hänet omaksensa myös valkokankaalla ja elokuvan muodossa uusittu ja sitä kautta viilattu versio sai myös studion puolelta hyväksynnän osakseen.

-Eräs yksittäinen kohtaus tässä elokuvassa, häät kattotasanteella. Siinä ohjaajana toimii Martinin isä Charles Scorsece, tuollon Martin itse oli sairaana mutta halusivat saada sen kuitenkin sovitusti purkkiin, joten tuollainen pieni muutos hetkellisesti oli matkassa mukana. Tuon lisäksi isukki Charles on myös ”cameona” erässä elokuvan kohtauksessa myös kameran edessä.

-United Artist turhautui leffan jälkeiseen jälkituotantoon, heidän mielestään se kävi aivan liian hitaasti ja aikaa tuhlaantui huomattavan paljon. Ohjaaja itse halusi kuitenkin tässä tehdä kaiken mahdollisimman viimeisen päälle hioen, jos tämä olisi jäänyt hänen joutsenlaulukseen niin hän olisi ainakin omasta mielestä voinut poistua näyttämöltä hyvin mielin.

-31.3.1981 Oli Oscar gaala jossa oli poikkeuksellisen upea tilanne. Robert DeNiro voitti roolistaan Oscarin., se mikä teki homman upeaksi oli se että Jake LaMotta itse oli myös yleisössä paikan päällä. Samaisessa gaalassa Parhaan Naispääosan voitti Sissy Spacek elokuvasta Kaivosmiehen Tytär, siinä hän esitti laulaja Loretta Lynn nimistä henkilöä.. myös aito oikea Loretta Lynn oli kyseistä tapahtumaa paikan päällä todistamassa.. poikkeuksellista siis sekin.
Trailer…


WTF Really Happened to RAGING BULL?
Director Martin Scorsese’s 1980 biographical drama RAGING BULL, with an unforgettable Robert De Niro as real-life boxer Jake La Motta, has been acclaimed as one of the greatest films ever made. But does this glimpse into the tumultuous life of “The Bronx Bull” pull its punches, or is it hitting with full force?”

Martin Scorsese: Raging Bull - The Directors Series

Klassikko. Eipä tuosta enempää tartte sanoa omalta kantilta.
 
Rampage (2009) ei sitten taida olla pelileffa, vaikka noin muutoin kait miehen yhtenä parhaimmista töistä pidetäänkin.. tosin tais olla tuossa vain tuottajana joten johtunee pitkälti siitä
Uwe kirjoitti ja ohjasi Rampagen sekä sen kaksi jatko-osaa ja kaikki kolme leffaa ovat aivan uskomattomia. Postal on muuten ainoa Uwen onnistunut pelielokuva. Se on mahtavaa viihdettä.
 
Kuka Viritti Ansan, Roger Rabbit ? (Roger Rabbit Who Framed Roger Rabbit) (1988)
Vuodet vierivät mutta Rogerin lumo ei haihdu, tuo pupujänöjussinen vailla vertaa on.

Olihan tämä jotain upeaa ja mahtavaa aikoinaan ilmestyessään, kunnolla ensimmäistä kertaa ihmisnäyttely ja animointi kohtasivat niin saumattomasti yksiin .. ja niin ne vaan napsuvat vielä tänäkin päivänä kohdilleen kaikki palaset tässä mainiossa elokuvassa.

Ei tämä silti mikään pelkkä tekninen supersuoritus ollut kun ilmestyi. Tarinakin oli tässä erittäin hyvällä pohjalla ja vakaasti turinoitu. Kunnon noiria tarjosi ei mitään pilipalia sinne päin sutaisten.. todella viehättävää neitosta, mielenkiintoisia hahmoja useita.. mainio rikostarina.

Roger Jänönen on sarjakuvamainen animaatiopiirretty Baby Herman nimisessä sarjassa.. monesti hän on lapsenvahtina pienelle kauhuvauvakakaralle saaden ”köniinsä”..

..ylilyödyn vedettyä huumoria on tarjoillut kansalle oman telkkarinssa pyörivän piirrettynsä muodossa. Hieman Kelju K. Kojootti tai Maantiekiitäjät tulee hänen touhuiluistaan sekä toilailuistaan mieleen… todella vauhdikasta menoa jossa Roger saa yleensä tuta melkoisella pieteetillä nahoissaan tuntea ties mitä höykkyytystä, vähän kuin Yksin Kotona leffan roistot..

..Roger vetelee miten sattuu otoksensa, joten ohjaaja tulee pitämään hänelle puhuttelua että tälläinen peli ei yksinkertaisesti vetele ja pitää tehdä mitä käsikirjoituksessa sanotaan.

Ohjaaja epäilee että Rogerilla ei mene oikein hyvin hänen erittäin viehättävän Jessica (piirrettyhahmo) naisihastuksensa joka on siis hänen vaimonsa myös. Joten mies päättää palkata yksityisetsivän Eddie Valiant (Bob Hoskins) vähän vakoilemaan Rogeria siviilielämän puolella.

Heti alusta alkaen leffastudiolla häärää niin ihmisiä kuin piirrettyjä sulassa sovussa.. taitaa Dumboa siellä lennellä ja saksofonin tahdissa luudat jammailevat. Jotta yhteistyö lähtee saumattomasti käyntiin niin piirrettyjen animaatio kuin oikeiden ihmisnäyttelijöiden kera.. hieman myöhemmin pianisti Aku Ankkaa, Repe Sorsaa ja muita todella tunnettuja hahmoja pyörähtelee ruudulla vierailemassa.. Betty (mustavalkoinen hahmo) vaikkapas harmittelee että duunit vähenivät kun värit tulivat mukaan.. taitavat olla niin Disney kuin Looney Tunes poppoota..

..ajoittain mennään toki myös pelkästään ihmiskuvatusti pidempiäkin pätkiä ja sitten taas välillä vyörytetään animaatiohahmoja oikein kunnolla ruudulle heidän viedessä huomion osakseen.

Piirretyissä luonnollisesti pääosakaksikko lumoaa täysin aina ruudulla ollessa. Roger koheltaa hupaisasti minkä kerkiää vaikka aina parhaansa yrittääkin ! Yökerhotanssijatar Jessica nyt hurmaa jo pelkällä olemuksellaan ruudun täyttäen ja kaikki ihmiset lumoten niin elokuvassa kuin ruudun tälläkin puolen.

Muita ihmishahmoja esittää pääosaetsivän lisäksi mm. Christopher Lloyd, Joanna Cassidy….
Ääninäyttelijöinä ovat Roger Rabbit (Charles Fleisher), Jessica Rabbit (Kathleen Turner)…

Ohjaaja on Robert Zemeckis. Mies olikin pinnalla kun teki vuonna 1985 aivan loistavan Paluu Tulevaisuuteen (Back To The Future) elokuvan.

Häkellyttävästi tämä elokuva ei ole vanhentunut ei sitten yhtään ! Näyttää aivan huikealta visuaalisesti :) Homma ei kalpene ei sitten yhtään nykyajan digikikkailuille.

Roger sitten lavastetaan Toontown kaupungin omistajan murhasta syylliseksi. Yksityisetsivämme päättää auttaa pulaan joutunutta piirroshahmoa, jota aiemmin vakoili ja salakuvia Jessicasta napsi ja selvitti pettikö mimmi Rogeria.. siitä Jessica ei oikein pidä kun Roger tosissaan luulee että hän oli uskoton miehelleen..

..Tuomari Tuho (ihmishahmo jota näyttelee Christopher Lloyd) on leffan totaalinen todellinen pääpahis ja sen näkee jo naamasta heti, mies muistuttaa hitusen ekan Indy leffan erästä natsia vallankin ulkoisesti. Tuho on keksinyt miten piirroshahmot saadaan tuhottua maailmasta, pistämällä ne eräänlaiseen mönjään johon ne sulavat.. kun tuomioitaan toteen laittaa.

Ammattimainen ja kekseliäs.. värikäs ja vauhdikas ! tuollaisista aineksista on tämä tehty. Eikä aikuisiakaan katsojina tässä elokuvassa unohdeta, heillekin tarjotaan laadukasta viihdettä. Genrensä iätön ja ajaton klassikko ! :)

Trailer…

Musta Dahlia (The Black Dahlia) (2006)
Brian De Palma on sille päälle sattuessaan erinomainen ohjaaja ja pystyy tekemään vaikkapa todella hyvää jännitysviihdettä.

Käsikirjoitus elokuvalle oli ollut jo monta vuotta pöytälaatikossa valmiina sitä että joku tähän toimeen tarttuisi filmatisoinnin osalta. Tähän olikin sitten kiinnitetty ohjaajaksi David Fincher, jostain syystä mies kuitenkin lähti kävelemään projektista ja hänet korvaamaan saatiin BDPalma.

Suhteellisen mielenkiintoinen tarina tässä on pohjana. Perustuu todelliseen tapahtumaan USA:ssa vuonna 1947.

Poliisparivaljakko Lee Blanchard (Aaron Eckhardt) sekä Bucky Bleichert (Josh Hartnett) laitetaan tutkimaan erästä murhaa. Murhattu tunnettiin nimellä Black Dahlia, oikealta nimeltään Betty Anne Shortin (Mia Kirsher).. tyttö oli B-luokan elokuvien näyttelijätär, jolla oli kuitenkin koko ajan kova pyrkimys päästä sinne aivan kaikkein kirkkaimpiin parrasvaloihin asti urallaan nousemaan.. tytön isän mielestä hän oli kuitenkin vain ja ainoastaan jakorasia ja perheen mätä omena sitä kautta...

..murha oli niin äärettömän raa’alla tavalla tehty (silvottu ja pilkottu) että siitä ei pitkään aikaan julkaistu minkäänlaista kuvamateriaali tai muutakaan juurikaan kerrottu suurelle yleisölle lehdistöstä puhumattakaan... edes poliisit eivät saaneet mitään hiiskua kenellekään töiden ulkopuolella. Ei haluttu että tekijöitä ilmoittautuisi hirmuinen määrä vain saadakseen sen oman pienen hetken kuuluisuutta itselleen..

..poliisi kaksikosta Blachard ottaa tutkimuksen äärimmäisen tosissaan ja uppoutuu siihen niin suurella intensiteetillä suorastaan jo pakkomielteisesti että hänen oma avioliitto alkaa jo rakoilla, hänen tyttöystävänsä nimeltää Kay jota esittää (Scarlett Johansson). Toisellakin poliisilla on omat kimuranttiset kiemuransa elämässä tämän jutun takia, sillä Bleichert nimittäin sotkeutuu siinä tutkimusten lomassa Madeleine Lindscott (Hillary Swank) joka on vaikutusvaltaisen perheen tytär ja tällä tyttärellä on melkoisen arvelluttava yhteys uhriin..

..parivaljakko siis poliisi kaksikko ovat siis aikoinaan menestyneet kumpikin nyrkkeilyssä ja sitä kautta ystävystyneet, vaikka toisiaan vastaan matsasivatkin. Tämä tyttö on kuitenkin kolmikon elmässä koko ajan ollut mukana ja kaikki ikään kuin tuntevat kaikkia kohtaan jotain… kuitenkin tämä toinen poliiseista on aina kaikessa ollut se kakkonen ja toinen on saanut aina kaiken, voiton kehässä ja sitä kautta naisen rinnalleen.. siinä mielessä tietynlainen ihastus kolmiodraamaa on jo kytenyt siellä pinnan alla iät ja ajat. Samalla kun tämä toinen poliiseista tuntee tosiaan vähän alemmuudentuntoa omalla kohdallaan ja pientä kateutta sitä toista kohtaan joka on aina se ykkönen jota onnistaa kaikessa.

Tämä yksittäinen tapaus sai todellakin aivan suhteettomaan suuret mittasuhteet. Tapaushan jäi mysteeriksi ja sitä kautta ties mitä tarinoita nousi pintaan ihmisten mielikuvituksissa.. jos jonkinsorttista salaliittoa kuin kulissien takaista vehkelyä nostettiin kahvipöytäarvailuissa ilmoille mitä filmialaan tulee.. edelleen tuota kyseistä tapausta pidetään amerikkalaisen rikoshistorian tunnetuimpana tapauksena jota ei ole saatu ratkaistua.

Elokuva perustuu James Ellroyn kirjoittamaan romaaniin. Kirjailija itsekin nimittäin kiinnostui pakkomielteisen kovasti koko kyseistä tapauksesta, yhtenä syynä oli että hänen oma äitinsäkin oli aikoinaan murhattu oikeassa elämässä.

Tämä De Palman ohjaus tarjoilee oman näkemysarvailunsa tapahtumien kulusta. Petoksia ja salailua tuntuu löytävän joka nurkan takaa tässä synkeässä yksittäisessä ihmiskohtalon tarinassa.

Parhaimmillaan Brian De Palma ei ole tämän elokuvan parissa, mieheltä löytyy useampia paljon parempia leffoja sieltä repertuaaristaan esitellä.. jotta kyllähän tämä sinne selvästi heikompaan päähän asettuu. Ei tämä kuitenkaan nyt ihan täysi fiaskokaan ole vaikka yleisesti ei kovin pidetty ja arvostettu elokuva.. eikä tämä oikeasti nyt kovin kummoien tekele ole. Miehellä on kuitenkin ammattitaitoa ja silmää kameraleikittelyille ja ajeluille sekä tälläisiin rikosjuttuihin noin ylipäätään elokuvien maailmassa.. psykologisen jännityksen kuvauksen äärellä mies on myös lähes aina omimmillaan..

..juoni on kuitenkin jollain erikoisella tavalla ihmeen hivenen hapuileva ja tuntuu että sitä on teippailtu ja liimailtu jotta se kasassa pysyisi. Jotenkin tarinan kerronta on sillain vallan höttöisellä pohjalla ajoittain.

Tarjoileehan tämä ”modernia” noiria.. löytyy niin murhamysteeriä, petosta kuin kohtalokkaita naisia.. asioita joita sieltä noirin ytimestä kumpuaa.

Ajoittain tosiaan tulee erittäin vahvasti mieleen mainio L.A.Noire peli ja siinähän eräs isompi keissi on juurikin erittäin samanlainen kuin mitä tämä kyseinen tapaus oli. En ole ihan varma oliko siinä oikeasti ne kaikki jutut aika pitkälti ihan aidoista oikean maailman jutuista pitkälti otettu.

Trailer…

Cool World (1992)
Mitähän tähän nyt sanoisi sitten, paljon on kieltämättä lainattu ja velkaa sille eräälle Roger Rabbittille, joka uraa uurti oikein kunnolla tälläisessä piirretyn animaation sekä oikean näyttelemisen yhteen naitattamisessa.

Tämä on selkeästi Ilkikurisempi ja Ronskimpi ilmestys verrattuna siihen, ei kylläkään parempi mutta kyllä tämäkin jollain oudolla tapaa asiansa ajoi, eikä tekijöiden tarvitse päätänsä puskaan piilottaa jos leffasta tulee kyse ja sattuvat paikalla olemaan :D Parani loppua kohti mutta alku oli vähän etäännyttävä ja ei saanut ihan mukisematta ja nielemättä tempautumaan mukaansa heti ensi hetkestä, kuiteskin mitä pidemmälle eteni niin hiutsen enempi tälle alkoi myös lämmetä.

Kim Basinger on tässä huikea vamppi, todella hot oli vamppi sitten tiukoissa mekoissansa ihan itsenään, kuin myös sitten piirretyssä muodossa (taatusti Kim Basingerin yksi kuumimmista rooleista leffoissa kaikin puolin), vallan mainiosti naisen ilmeet ja eleet saatu tuohon lopulta aika yksinkertaiseenkin piirroshahmoon myös mukaan. Sama koskee oikeastaan kaikkia, jotka tässä kummankin maailman välillä poukkailevat, mut Basingerin hahmo on ihan yliveto selkeästi. Ketään rimanalitusta ei siltä osin joukkoon mahdu. Muita suuria nimiä tässä on siis Brad Pitt sekä Gabriel Byrne.

Tässä vielä tietynlainen A-luokka pyrkimys on selkeästi kaikessa mitä tehdään. Toista se on muuten sitten Evil Toons elokuvassa joka on jo sitten täysin pervon puolelle pyllähtänyt David Carradinen tähdittämä B-luokan tekele, eikä se peittele sitä yhtään… se tietyllä tapaa saman tyylinen animaatiot/ihmissekamelska sekoitus, tosin sen ansiot ja pyrkimykset sitten aivan muissa asioissa kuin mitä tällä elokuvalla on, ja siinä sitä animaatio puolta tosi vähän… mutta se on ihan eri leffa se !

Elokuvan on muuten ohjannut Ralph Bakshi. Joka saattaa jollekin olla tuttu nimi siitä ammoisten aikojen Taru Sormusten Herrasta animaatiosta, joka valitettavasti sitten jäi kesken eikä sitä tarinaa koskaan viety loppuun… tai vallan hervottomasti piirretystä, täysin aikuisille suunnatusta Fritz - Kova Kolli (1972)

Yleisdesign on kyllä hyvä ja homma näyttää vallan pätevältä ja suurimman osan ajasta erittäinkin hyvältä. Toki ihmisten ja animaatiot yhdistäminen näkyy tässä ajoittain todella räikeästi läpi, mutta sen voi katsoa läpi sormien, joten ei aiheuta suuria määriä ainakaan uusia putkahtelevia harmaita hiuksia katsojan päälaelle. Puhtaasti tarinallisesti tämä siten on valovuoden jäljessä Roger Rabittiä, missä se loisti, RRabbit soljui vallan sutjakkaasti.. mutta tämä aika ajoin töksähtelee ja törmäilee miten sattuu kun koettaa sitä omaa suuntaansa hakea minne seuraavaksi suuntaisi ja suuntavaisto välillä aika hakuassa tarinankirjoittajalla itselläänkin.

Tarinallisesti tämä siis turhan sekava sähellys, joka vaatii työtä ja ponnistelua katsojalta, jotta hommassa jotenkin mukana pysyisi, eikä pysy välttämättä sittenkään. Todennäköisesti katsojalla on muutama jäävuoren kokoinen aukko ihmetyttämässä että mitä välillä tapahtui että tälläisiin asioihin lopulta päädyttiin ja missä välissä tälläiseen juttuun nyt sit sitten yht’äkkisesti pompattiin.. välillä jotain pientä järkeä tulee ja hommasta on saavinaan kiinni mutta suu ymmyrkäisenä sitä taas hetken päästä ihmettelee asioita jos toisiakin.

Mitäs luulette, aionko katsoa tämän vielä joku päivä uudelleen ? ainoa oikea vastaus jonka voi lukita on tietenkin no totta Mooses, pelkästään kansi tihkuu tyylikkyyttä niin uljaasti !
CoolWorld.jpg
Space Jam (1996)
Näitä leffoja joissa ihmishahmot & animaatiohahmot vierailuilla toistensa maailmoissa siis… ei ihan hirmuisesti ole, mutta kun alkaa tonkimaan ja tikulla kaivelemaan oikein urakalla niin jonkisen verran kyllä lopulta niitä löytyy.

Tälle on nyt sit ilmeisesti jatko-osakin tulossa vuonna 2021, tai jos korona nuin suo. Siinä pääosassa olis LeBron James sitten koriksen tähtipelaajista, sekä liuta muitakin parkettien partaveitsia, vai olikohan nyt väärä laji kyseessä, ei sentään tanssijoita siis vaan ihan koriksen pelaajia.

Pelien puolella Toonstruck uppoaa tähän kataegoriaan enemmän kuin mainiosti, ehkä hitusen kuitenkin käänteisesti tuo animaatiohahmo/näyttelijät/maailmat suhteet siinä tehty.. varsinkin tässä elokuvassa kun Jordan on sinne animaatiomaailmoiden pauloihin napsastu & imastu, niin tulee niistä osioista tosi paljon toi peli mieleen puhtaasti visuaalisesti siis. Christopher Lloyd muuten tuossa pelissä sitten esittää ihmishahmoa joka FMV tekniikalla siihen napattu näyttelemään.

Urheilun maailmaan tässä siis sukelletaan ja koripalloilun ”saloihin” muttei synteihin syviin asti sentään lähdetä uppotuen kaivelemaan, kun päätähdeksi on pestattu Michael Jordan…

…Larry Bird on kans oikeista korispelaajista jonkinsorttisessa roolissa… samoin muutama muukin joidenka taidot jotkin öttimönkiäiset pöllivät itselleen, nuo animoidut alienit lienevät ihan tätä leffaa varten luotuja hahmoja olettaisin !?

Sit löytyy erikseen Looney Tunes -animaatiohahmot (tuttuakin tutumman tunnarinsa kera) on sitten ne jotka taas sieltä puolelta vahvaa roolia tässä ottaa mm. Väiski Vemmelsääri. Repe Sorsa…. Danny DeVito on ääniroolissa Herra Swackhammerina.. ai niin Bill Murray myös piipahtaa itsenään. Lieköhän hänen läsnäviuhahdukselleen olis syyllisenä tuottajan pallilla patsasteleva Ivan Reitman !?…

…ohjauksesta vastaa Joe Pytka.

Näyttää olevan ihan Suomeksi dubattukin versio tästä erikseen kans… siinä Michael Jordan olis Tim Steffa, Putte Possu ois Petri Hanttu, Lola Vemmelsääri olis Mari Vainio.. noin muutama mainitakseni, niin ja selostaja toki itse Matti Kyllönen sitä ei parane (vai pitäisikö sanoa pysty) unohtamaan !

Musaa tykittää korvakanaviimme James Newton-Howard, pääjehuna siis.

Tarinallisesti tämä on mitä on, sitä suht koht yhtä tyhjän kanssa tässä alkaa ruotimaan. Jos kiinnostaapi niin kahtokaa, sitä on tässä alkaa suhteellisen turha selittämään ! on muuten helkutin pitkäkestoiset alkutekstit ja siinä taustalla Jordan pistelee palloa koriin, kerran jos toisenkin.

Hölmön hauskahko kokonaisuus ja vaikkei saumatonta visuaalisuutta olekaan ”maailmoiden välillä” viimeisen päälle tarjolla, niin ei haitannut laisinkaan. Oikeastaan paljon kivemman näköinen kokonaisuus tästä on kasaan saatu, kuin jos tämä ois jollain CGI-animaatiolla kasaan väsätty.. siinä jos missä puuhassa ois kyllä kaikki omaleimaisuus ja tyylikkyys kadonnut sen siliän tien. Onneksi tämä on tehnyt vanhoin keinoin ja ennen muinoin, nykyajan versio tästä ois hyvin todennäköisesti surkea ja hengetön räpellys visuaalisesti, toivottavasti tämä uusi jatko-osa sitten tekee tuolta osin kunniaa tuolle alkuperäiselle ja ekalle osalle ! Nyt tätä kahtelee mielellään, ”silmät apposen selällään”.

Koko perheen leffa kun on kyseessä (ja erityisesti vielä sinne nuoremmalle osastolle) niin tietää että mitään älytöntä revittelyä ei ole oikein mihinkään suuntaan tiedossa.. väkisinkin hitusen pliisuksi siis huumorin osalta jää ja sillain siloitelluksi salonkikelposeksi tuotokseksi…

…jotta ei todellakaan mitään klassikkovitsailua ole tiedossa mutta muutama ihan ok huulenheitto, jolle ihan hymähtelee siinä samalla siellä täällä, jopa mielellään eikä väkinäisesti vääntäen tai pakosta vatsalihaksiaan puristaen.

Itse pääosan näyttelijästä (ihmispuolisista siis) vielä sanottava että karisma kantaa miestä pitkälle myös tässä ”ammatissa”, vaikka mies koettaa näytellä(kin) jopa, niin riittäähän hepun läsnäolo jo yksistään. Siis jos miehen noin muutoin tuntee urheilun puolelta. Täysin korista seuraamattomilta, niin toki huomaa että ei ole todellakaan ammattinäyttelijä kyseessä vaikka muutamassa otoksessa kyllä on kova yritys oikeasti näytellä, hitusen ylitsekin. Pelkän karisman varassa mennään, ei juurikaan olemattomien näyttelijänlahjojen mutta itse pelin saralla taasen sitä lahjakkuutta olikin melkoisesti. MJ:lla.

10 Amazing Facts about SpaceJam
 
Viimeksi muokattu:
The Skeleton Key (2005)
Tässä on sitä jotain joka on yllättävän hyvin itseeni kolahtanut ja iskenyt.. vaikkei tätä yleisesti kovin kummoisena pidetä. Ei tämä toki itsellenikään nyt mikään todellinen superhuippuleffa ole sieltä kaikkein parhaimmasta, upeimmasta ja unohtumattomimmasta päästä tokikaan.. silti nappas ja uppos meikään hyvällä tavalla.

New Orleansiin mennään tässä, joka on makean näköistä seutua, sumuinen suosuisto sopii tälläiseen elokuvaan enemmän kuin mainiosti tapahtumapaikaksi.

Caroline (Kate Hudson) kotisairaanhoitajar palkataan syrjäiseen kartanoon, jossa on vanha mies (John Hurt) viimeisiään vetelemässä ennen kuin aika hänestä tulee jättämään..

..jo heti kättelyssä talo huokuu ja uhkuu pahaenteisyyttä, mitä sen ulkoiseen habitukseen tulee ! Hyvinkin ”voodoomaisia” elementtejä on vähän kaikkialla ympäriinsä taloa leviteltynä..

..se joka hänet palkkasi (miehen vaimo jota esittää Gena Rowlands) hoitamaan tätä halvaantuneen oloista miestänsä jolla vain lähinnä silmät liikkuvat päässä.. yhdessä he tuntuvat tämän hoidettavan kanssa olevan ”aikamoisia tapauksia” ja heitä kohtaan tällä saapuneella hoitajalla nousee epäilykset hyvinkin nopsaan että nyt ei taida olla kaikki ihan siltä mitä näyttää ja mitä hänelle kerrotaan. Ainoastaan hoitajattaren duuniin paikan päällä vastaanottanut Luke (Peter Sarsgaard) vaikutti sellaiselta normikivalta tapaukselta..

..samalla hoitsu saa itselleen talon yleisavaimen käyttöönsä (Skeleton Key) joka avaa kuulemma kaikki mahdolliset ovet talossa. Vaan ullakolla on eräs ovi jota se ei avaa kuiteskaan.. tämän miehen sanottiin joutuneen nykyiseen tilaan juuri siellä ullakolla ollessaan.

Vanha ränsistynyt talo kera sammaleisten puiden, ukkonen jytisee oikein kunnolla ja salamoi.. ullakolla on lukittu huone. Kaikki peruskliseet siis mukana mutta suhteellisen kivasti ne on saatu toimimaan kuitenkin itsensä leffan eduksi, eikä sellaista puuduttavaa deja vu tunnetta pääse ilmaantumaan ja hiipimään ihon alle tämän parissa.

Omalta osaltaan nuo ”tuoreet” kliseet luovat tällä kertaa oikeinkin mainion karmivan yleisilmapiirin..

..hommaan kun lisätään paikallista rappeutunutta taikauskoa niin johan pomppas, tunnelma siis.. tunnelma nousee & tiivistyy entisestään. Paikallisilla kun tuntuu olevat omat tavat ja aatteet ja he niiden mukaan elelevät sekä ne tuovat vahvasti esiin.

Hommat alkavat kokonaisuudessaan etenemään aikamoisen räväkkäästi suht pikaisesti kelpo tahdilla, joka pitää katsojan todellakin hereillä tämän parissa, otteessaan hyvin kans eikä päästä otetta hiipumaan vaan kiristää sitä entisestään.

Visuaalisesti fiilisteltynä hyvää matskua tarjolla eikä sillä saralla sorruta ylilyönteihin. Musa-/äänipuolikaan ei sekään petä. Löytyy sopivasti jazzia, bluesia soimaan levylautaselle joka sopii tähän erinomaisesti tunnelman nostattajana.. on siellä kans loitsujen luentaa.

Pelottelun puoleisella osastolla mennaan enempikin psykologiselle puolelle kuin varsinaisesti yliluonnolisuuden puolelle joka on todella hyvä juttu ! siitä ehdottomasti lisäpisteet tälle.

Tarinallisesti todella ryhdikäs tapaus ! Seisoo tukevasti omilla jaloillaan ja oli aikaa jolloin se loppuratkaisu trendikkäästi pyrki vetämään maton katsojan jalkojen alta vielä viime metreillänsä.. tässä on tuossakin onnistuttu vähintään kelvollisesti, jopa mainiosti. Mainiota työtä käsikirjoittajalta siis, joka on Ehren Kruger ja ohjaaja Iain Softley on onnistunut vieläpä sen ruudulle mainiosti siirtämään

Hoodoo !

Trailer…

Angel Heart - Noiduttu Sydän (1987)
Eleskellään 1950-luvulla kun Brooklynin ”privaattisilmä, yksityisetsivä” Harry Angel (Mickey Rourke) palkataan Louis Cyphren (Robert De Niro) toimesta etsimään paikallinen laulaja John Favorite, joka on hänelle rahallisesti velkaa..

..tuntuu että kyseinen heppu ei todellakaan halua tulla löydetyksi. Harry matkaa Harlemiin, joka on ensiaskel koti ”pimeyden sydäntä”. Aina kun löytyy joku uusi tyyppi johtolangaksi, joka saattaisi tietää missä tämä laulaja lymyilee.. heidät armottomasti murhataan rankoin ritualistisin menojen saattelemana..

..niinpä yksityisetsivämme joutuukin melkoisen painajaisen keskellä, kun tutkimuksissaan itsensä yhä syvemmälle toimeksiannossansa uppoutuu ja sitä kautta alkaa jos jonkinsorttista juttua pinnalle sieltä pulpsahtelemaan.

Alan Parker ohjaa ja tätä elokuvaa jossa film noir ja voodoo iskevät kättä päälle toistensa seurassa.

Vakuuttavaa jälkeä alusta loppuun saakka, ei sitä oikein voi hirveästi alkaa kiistämään etteikö noin olisi.

Voodoo siis suurena asiana tässä ja poikkeuksellisen realistisesti kuvattuna ! tosiaan The Skeleton Key on itselleni kelpo Hoodoo elokuva, jotta melkein samoilla vesillä ja kultissa siinäkin liikutaan. Tämä kuitenkin todella erityylinen elokuva, draama/jännäri. Pelien puolelta toki mainittava eka Gabriel Knight joka kans mainio pläjätys aiheesta nimeltä voodoo.

Pääosissa tässä on siis Mickey Rourke sekä Robert De Niro, joten tiettyä rankkuutta löytyy jo heti kättelyssä siltä osastolta, nyt ei todellakaan olla minkään lasten sadun ääressä. Ohjaajana tosiaan Alan Parker jota takakannessa hehkutetaan mestariohjaajaksi ja mainitaan leffa Mississippi palaa sekä The Commintments, kyseiset leffat ei itsellä oikein sano mitään kun en ole niitä nähnyt. Samainen Parker myös käsikirjoitti tämän elokuvan, toki jonkin romaanin pohjalta.

Rauhallisesti etenevä leffa. Tarinasta ja juonesta itsestään parempi mitä vähemmän kertoo, kaikista parasta kun sen kokee itse kokonaisuudessaan. Tämän yksityisetsivän mukana katsoja kulkee mukana matkan ja voi siinä samalla arvella mitä tuleman pitää. Toki varoituksen sanana, tämä on Todella Rauhallinen leffa että ubervauhtiveikot eivät taatusti saa tästä mitään irti ja pitkästyvät miljoonaan kertaan, mutta maltti on valttia tämän kanssa ! ..

..hommeli luottaa täysin omaan tekemiseensä eikä lähde kosiskelemaan katsojia ja remuamaan vain viihdyttävyyttä silmällä pitäen ja lisä katsojia sieltä suunnalta kosiskellen.

Pakko mainita tuosta Mickey Rourkesta tuollain vähän nuorempana, niin näyttää tässä leffassa joistain kuvakulmista kuvattuna aivan hämmästyttävän samannäköiseltä kuin Bruce Willis aikoinaan ! Jos ei tietäis kummasta kyse niin siellä täällä olis hetkiä missä ei vois kyllä sanoa kovin helpolla kummasta ois kyse kun tätä kahtelee.

Ei kuitenkaan itselläni sinne totaalisten huippuleffojen joukkoon yllä, aikamoisen moni tätä tuntuu noin yleisesti todella korkealle rankkaavaan ja pitävän arvossa arvaamattomassa. Paljon tässä on tehty oikein ja kelpo leffa kaikkinensa.

Leffa aikuiseen makuun ja aihealue on yksistään jo sellaista juttusta, jota ei näin suoranaisesti ole ihan hirveästi valkokankaille luotu & tuotu.

10 Things You Didn't know About AngelHeart
 
The Mask - Naamio (1994)
“from zero to hero”
Nuin ne vinhasti väittävät tämän hepun kanssa asioiden etenevän.. tai siis pikemminkin naamari ainakin niin lepertelee käyttäjänsä korvaan.

Vaikka vihernaamaisesta hörhelöstä on tällä kertaa kyse ja tietyllä tavalla jopa ”supersankarista”, niin ei silti mennä vihreän ja äkäisen lihaskimpun matkassa elikkäs Hulkin, saatika Vihreän Menninkäisen reessä vaan tämä jebbe porhaltaa paikalle tornadomaisen pyörremyrskymäisesti ”omana itsenään”.

Jotenkin tästä tulee mieleen että onkohan tekivät vahdanneet ja tarkkaan syynänneet Roger Rabbit leffaa ja tehdä siitä ikään kuin tälläisen vähän erilaisen ja erityylisen oman juttunsa. Tuntuu kuitenkin että tämä on osittain sillain piirretty elokuva, vaikkei olekaan.

Stanley Ipkiss (Jim Carrey) on pankkivirkailija. Hän sattuu saamaan näppeihinsä muinaisen naamion..

..kyseinen naamio on siitä hassu kapistus että se pystyy vapauttaa syvimmät halut häneltä joka sen kasvoillensa asettaa. Noiden halujen täytäntöönpanemisen avuksi hän saa melkoisen yli-inhimillset kyvyt.. niiden avulla hän pystyy villeimmätkin halunsa tuoda kaikkien nähtäville. Tosiaan naama siinä kans muuttuu vihreäksi kun naamiosta ikään kuin hänen uudet ”supersankarikasvot” muotoutuvat.. kaksoiselämä on valmis alkamaan ! päivällä pankkiiri ja yöllä tuo erikoinen heppu vailla estoja ”supersankarivoimineen”.

Kun kerrankin se elämän tilaisuus tulee niin eihän mies malta olla jättää sitä käyttämättä. Nyt jos koskaan on tilaisuus vakuuttaa Tina Carlyle (Cameron Diaz).. miehen naisasiat kun eivät omissa nahkoissa ollessa sujuneet kovinkaan mallikkaissa merkeissä. Nyt on kuitenkin uusi aika koittanut silläkin rintamalla ja aika valloittaa tämän ihastuksen kohteen sydän..

..kaiken ylenpalttisen koheltamisen keskellä hän joutuu myös rikollisten silmätikuksi, osittain juurikin persoonallisen estottomuutensa johdosta.. viholliseksi hänelle muotoutuu rikollinen nimeltään Dorian Tyler (Peter Greene) joka on myös iskenyt silmänsä tähän samaiseen neitoseen kuin mitä päähenkilömme… sillä samalla rykäyksellä elokuvaan saadaan myös poliisietsivä Kellaway (Peter Riegert) sotkettua mukaan.

Jim Carrey on tässä sinä ”omana itsenään” mitä niin monesti valkokankaalla tuppaa olemaan.. aivan yltiöenerginen pakkaus, naamansa vääntelijä&ilveilijä ja kyllähän se kroppansakin aikamoisen moneen asentoon siinä saamalla saa taivuteltua…

…huumoria tietysti juurikin tuosta Jim Carreyn vääntelystä pyritään ottamaan irti niin paljon kuin mahdollista, tuolloin homma heitetään aivan läskiksi ja kohellus on se ainoa sama joka päässä tuolloin jyskyttää itse kullakin.. toki myös käsikirjoitus yrittää kompata tilannetta omalta osaltaan parhaansa mukaan..

..hieman yllättäen huumori taipuu jopa hieman anarkistisuuteen, kun tuo vihreä isopäinen egonaattori kylvää tuhoa toimillaan mutta samalla myös hurmaa itse kunkin. Kirottu naamari on melkoinen voimanpesä, totta tosiaan.

Aikamoisen tykityksellä miehen elokuvia tuolloin tuli, nimittäin yhden vuoden sisään häneltä tuli kolme elokuvaa peräti.. tämä The Mask, Nuija ja Tosinuija sekä Ace Ventura – Lemmikkidekkari. Vallankin Nuija ja Tosinuija jaksaa edelleenkin nauruhermot laittaa töihin oikein urakalla&tosissaan ! se nyt vaan on aivan huikean hauska pätkä vuodesta toiseen. Siinä jotenkin Jim Carrey energinen ylipöhkäys osuu kohdilleen, miehen kovin suuri fani en noin muutoin kyllä ole se sanottakoon.

Monesti nuo miehen elokuvat pyrkivät vain pitkälti olemaan JCarreyn ”kyvyn” esittelemistä elikkäs visuaalista naamanvääntämistä hyvin pitkälti siis. Onhan sitä tuttua juttua tuolta osin siis tässäkin elokuvassa tarjolla aivan yltiömäisen paljon.. sekä yltiökylläisesti hölmöilyä kohelluksen kera noin ylipäätään.

Noh, on siinä muitakin näyttelijöitä kuitenkin mukana.. Cameron Diaz, Peter Greene, Orester Matacena, Peter Riegert, Richard Jeni…

Ohjaajana on Chuck Russell, kyseinen heppu on ohjannut vaikkapas elokuvan nimeltään Nightmare on Elm Street 3 Onpa se sit Isoa Arskaakin käskyttänyt Eraserin muodossa.

Saipa elokuva muuten Oscar ehdokkuuden erikoistehosteistaan. Jotta efekti-rypistely-tykittelyä on sitten siinä Jimin naamanvääntelyn lisäksi kanssa luvassa paljon. Sillain noi erikoisefektit ovat tehty kieltämättä aikamoisen hyvin ja erityisesti siltä osin millä tavalla ne itse muuhun elokuvaan saatu istutettua&ujutettua olennaisena osana mutta ei oikeastaan lainakaan sillain häiritsevällä tavalla erotu siitä kuten tökerösti CGI aivan liian monesti välittyy nykyään. Jotenkin mielensyövereistä seuraavat sanat kumpuavat esiin tämän kohdalla .. värikyllästetty cartoon style fiilis.

Hömppäskäinen häröily.. taas sellainen tekele, josta ei oikein tiedä että pitääkö tästä vai ei. Taisipa tälle tulla toinenkin leffa, elikkäs jatkoa mutta se taidettiin aivan totaalisesti lytätä ja ei tainut JCarrey siinä olla. Olikohan sitten vielä lisäksi jokin animaatio sarjakin tälle tehty !? no joo…


Nyrölä 3 (2004)
Mitäpäs sitä suotta ykköstä ja kakkosta väsäämään kun voi suoraan tehdä kolmososan ! näpsäkkää ettenkö sanoisi :)

On muuten hyvä tunnusbiisi tässä :) ja sisältää itse paikkakunnan nimenkin sanoitus. Ei tätä sentään itse Nyrölässä olla kuvattu.. vaikka samanlainen paikka se tässä elokuvassa hyvin pitkälti on kuin mitä oikeassakin elämässä. Käytännössä ikään kuin keskellä ei mitään on tämänkin elokuvan Nyrölä, toki ei kuitenkaan isommasta kaupungista ihan hirmuisen kaukana.

Onhan tämä jälleen kerran laadukasta Tapio Piiraisen tekemää matskua (käsikirjoitus ja ohjaus), jonka parissa viihtyy erinomaisesti. On sellaista kotimaista huumoria joka meikäläiseen uppoaa mainiosti.

Mies nimismies ajeli humlassa ja sai potkut, joten paikkakunnalla on nyt uusi nimismies Jaana Mansikka (Maija Junno).. naista tulee hätyyttelemään kotiovelle omalaatuinen pastori Rouhiainen (Oiva Lohtander)… hänelle nimittäin kävi joku tunnustamassa syntinsä, murha on tehty ja hän saa tietää ruumiin olinpaikan.

Siitä pitää sitten alkaa tutkia että kukas se ois tämän takana ! Murhattu ruumis on tummaihoisen Nazirin, tuo paikallinen pitsanpaistaja joka taisi jaella kyseisen kyläpahasen rouville hitusen liian innokkaasti kotitilauksia.. paikalliset poliisit tuntuvat olevan melkoisen surkuhupaisaa porukkaa siellä tutkimuspaikalla toimiensa perusteella.. ihmekkös tuo kun kaiken kukkuraksi Kummelistithan (Heikki Silvennoinen, Timo Kahilainen) ne noita kahta toopea poliisia tässä esittävät..

..joten kaksikko päättä ryhtyä tarvittaviin tutkimustoimiin toimiin itsenäisesti ja saavat avuksensa murhatun ystävän Saddam (Kai Lehtinen).

Paikallinen moottoripyöräjengi tuntuu pitävän paikkakunnan asukkaat melkoisen hiljaisina jo pelkästään sillä että on olemassa, nimittäin paikallisilta asukkailta ei oikein tunnu saavan kovinkaan helposti irti tietoa niin että kielenkannat alkaisivat laulamaan, ei oikein mihinkään liittyen. Joten melkoisen tikkuista tuon selvittäminen tuntuu alussa olevan kun paikalliset ”maalaiset” ovat käytökseltään mitä ovat, mutta kaksikko on päättänyt saada selvyyden asioihin ja laittaa ne halki, poikki & pinoon.. tiukka tuttkimustyö kuitenkin hiljalleen alkaa tulosta ja sieltä täältä alkaa juttuakin hivenen irtoamaan ja niitä sitten aletaan toisiinsa liittelemää ja kytkemään.. jotta koko kylän salaisuudet alkavat hiljalleen selviämään.

Liekö Kunnanjohtaja Pentti Hakulinen (Tapio Liinoja) myöskään ihan puhtaat jauhot pussissa.. muitakin näyttelijöitä tässä on mm. Kristiinä Elstelä, Eppu Salminen, Paavo Pentikäinen, Markku Maalismaa, Mari Rantasila…

Sopivan lakonista huumoria :) joka tosiaan meitsiin uppoaa kivasti. Elokuvassahan kaikki henkilöhahmot ovat karrikoituja arjen ennakkoluulojen mukaisella tavalla ! ..

..huumorinkukkanen kukkii tässä, aivan kuten vaikkapas myös elokuvissa Poliisin Poika tai Siivoton Juttu jotka ovat myöskin leffoina kans Tapio Piiraisen käsialaa hyvin pitkälti ja joissa huumori on äärimmäisen olennainen osa. Onhan toki Tapio Piirainen paljon muutakin hyviä juttuja tehnyt näiden mainittujen lisäksi vielä.

Niin juu, mikään kovin pitkä tämä ei ole, kestoa on vain 55minuutin verran.

Samaisella levyllä on myös Kissa ja Varjo niminen elokuva, joka se ainakin takakannen tekstien perusteella kuulostaa myöskin mielenkiintoiselta tapaukselta.
Kissa ja Varjo (1993)
Takakannen mukkaan tämä elokuva yhdistelis spagettiwesternin ja filmnoirin kuvastoa suomalaisen komedian ja Komisario Palmujen perinteeseen… itse leffan tarinallinen kuvio kuulostaa kans mielenkiintoiselta :)

….(täytyy tähän aikanaan muokkailla omat mielipiteet tästä elokuvasta)…
The Golden Child (1986) (Kultainen Lapsi)
Onkohan Pepsi ollut tämän elokuvan sponsorina vai mitä ihmettä minä juuri näin !? :D viitaten tuohon pieneen videopätkään joka tässäkin liitteenä olis.

Eddie Murphy on tässä pääosassa.. on siellä kans Charles Dance, Victor Wong, Randall ‘Tex’ Cobb…

Koko elokuva on todella erikoinen suorastaan voisi melkeinpä sanoa että ”outo”..
..ensimmäinen katselukerta nostattaa vain hämmennyksen tunneta pintaan että mitähän sitä juuri katseli..
..vaatii vähintään toisen katselukerran että tästä jotenkin edes saa otetta että mikä tämä oikein on !

The Story of Pepsi Can (The Golden Child)


10 Things You Didn't Know About GoldenChild


Elikkäs tekijät tässä aika totaalisesti muuttuivat siihen nähden keiden tässä oli tarkoitus alun perin tehdä… niin kävi myös tarinallekin käsikirjoituksen muodossa.

Tuo on myös totta että tästä tulee JCarpenterin ohjaus Säpinää Chinatownissa aikasmoisen paljon kans mieleen…

-A teaser trailer was released in the summer of 1986 featuring no footage from the film, consisting of Eddie Murphy riding a yak through a blizzard, complaining, "If I'm the Chosen One, how come I'm freezing while you're sitting in a warm movie theater? Chosen One, my behind! Why couldn't someone choose me to go to the Bahamas?" Vilmos Zsigmond did the cinematography for the teaser, which remains unreleased officially on home video (even missing from the 2020 "Paramount Presents" blu-ray), but was finally made available on YouTube in 2021 via amateur film-scanner Denis-Carl Robidoux.

-The film was intended as a serious adventure drama, with Mel Gibosn in the lead role. After Gibson turned the film down and Eddie Murphy replaced him, the script was rewritten as a partial comedy.

-Eddie Murphy turned down a role in Star Trek IV : Kotiinpaluu (1986) in order to make this film. Both films were released on the same day. The teaser for this film was shown before Star Trek IV.

-George Miller was Eddie Murphy’s first choice for director. He turned it down because Murphy kept him waiting at a meeting for four hours.

-John Carpenter was offered the job as director. He later went on to direct the similar film Säpinää Chinatownissa (1986). However, three actors from this movie (Victor Wong, James Hong, and Peter Kwong), starred in that film as well.

-Eddie Murphy trashed this movie while promoting Prinssille Morsian (1988), saying the original script was far better than the finished product (indeed, the novelization is closer to what was intended).

-Eddie Murphy’s first Fantasy film.

-Alan Silvesti was the original choice to write the film's score and even met with the producers in Spring of 1986 about the job. Later in the summer, it was announced that John Barry had been hired to score the film.

Although the Golden Child is referred to as a boy throughout the film, J.L. Reate is actually a girl.
--------------------------------------

Pepsimainoksesta puheen ollen ! Ben Brereton Diaz, pomppas aika tuiki tuntemattomuudesta yht’äkkisesti maailman tietoisuuteen jalkapallossa kun viime ja toissa kaudella alkoi nostamaan pelaamisensa tasoaan yllättävän paljon ensin seurajoukkueen riveissä (Blackburn Rovers) ja sitten sai Chilen suunnalta kun äidillä jotain sukujuuria sinne niin kutsun heidän A-maajoukkueeseen.. suoraan sitten Brasiliaa vastaan noissa Copa American peleisssä (Etelä-Amerikan Mestaruuskisat).. niin siellä maalia kehiin ja villitsi koko Chilen aivan sekaisin aivan totaalisesti ! :D Sit siitä tuli niiden Pepsi mainoskasvokin…
 
Ylös Bottom