Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

2010-luvun parhaat pelit

spydeZ6

Valetoimittaja
Ylläpitäjä
Vuosikymmeneen mahtui paljon hyviä pelejä. Niin paljon, että listan tekoon saattaa mennä tuntikausia. Silti sellainen on mukava väsätä. Aihetta sivuttiin jo tuolla toisessa ketjussa, mutta mielestäni vuosikymmenen parhaat pelit ansaitsevat oman ketjunsa. Pidetään homma yksinkertaisena: tänne vain listoja sekä mielellään pienet perustelut. Toki asiallinen keskustelu aiheesta on myös enemmän kuin tervetullutta.
 
Aloitan perinteisesti top kympillä. Pelit ovat sattumanvaraisessa järjestyksessä, koska listani on sen verran monipuolinen, että ykköstä on vaikea valita. Kaikki listallani olevat ovat sellaisia, joiden pariin olen palannut useita kertoja tässä vuosien saatossa.

Stardew Valley: Mukavan rento ja monipuolinen. Tykästyin kunnolla tähän vasta moninpelin saavuttua. Siitä ihmissuhdehömpästä en niin välitä, mutta muuten tämä iskee kuin metrinen halko.

Battlefield: Bad Company 2: Todella vaikuttavaa räiskintää, niin yksin kuin yhdessäkin. Suomiporukalla oli mahtava myllyttää, mutta homma toimi pienemmälläkin porukalla. Kaverin kanssa pelattiin kahdestaan niin että hän oli medic ja minä assault. Kaveri sai medicillä aina hirmupisteet, kun juoksi vain perässä parantamassa ja elvyttämässä meikäläistä. Yksinpelikään ei ollut hassumpi.

Kingdom Come: Deliverance: Tässä teki vaikutuksen maailman monipuolisuus sekä armottomuus. Mukavia tarinoita sekä tekemistä riittää yllin kyllin. Siellä olemisen tuntu on todella vaikuttava.

Dungeon of The Endless: Tähän tutustuin oikeastaan vahingossa ja pidin näkemästäni. Vaatii hoksottimia, mutta myös refleksejä. Matkan varrelle mahtuu paljon yllätyksiä sekä tietysti älytön määrä tapettavia örkkejä. Toimii yksinpelinä paremmin kuin moninpelinä.

Halo: Reach: Taattua Halo-laatua ennen kuin tekijät vaihtuivat. Kampanja iski kivasti ja moninpelin parissa tuli vietettyä lukuisia tunteja.

ARK: Survival Evolved: ARK oli jotain ennennäkemätöntä. Se yhdistää selviytymistä, dinosauruksia ja seikkailua. Tekemistä on julmetusti ja aikaa tähän saa kulumaan tolkuttoman määrän. Nautin tästä eniten yksin tai pienessä porukassa. Julkisille PvP-servuille en enää lähde, sillä siellä heikkoja sekä uusia pelureita sorretaan armotta.

Hammerwatch: Loistavaa vanhan ajan luolastomättöä. Toimii yksin ja kimpassa.

Subnautica: Selviytymisgenren parhaimmistoa. Ei moninpeliä, vain sinä ja suuri vesiplaneetta. Yksinäisyyden tunne välittyy hienosti.

Witcher 3: Wild Hunt: Witcherin maailmaan hyppäsin jälkijunassa ja homma on edelleen pahasti vaiheessa. Palaan pelin pariin kuitenkin säännöllisesti ja taitaa takana olla jo reilut 50 tuntia. Hieno maailma ja hienoja tarinoita. Kirjat lukeneena maailmaan on helpompi sukeltaa.

Life is Strange: Hienoja hahmoja, kohtalokkaita valintoja sekä koskettava tarina. Mitäpä sitä muuta vaatimaan.

Tässä vielä nippu kunniamaininnan arvoisia nimikkeitä, jotka kävivät mielessä listaa tehdessäni:

FTL
Into The Breach
Kingdom: New Lands
Modattu Skyrim (Modaamaton versio menisi vuosikymmenen pettymyksiin)
Red orchestra 2
Deus Ex: Human Revolution
Wolf Among Us
Forza 7
Slay the spire
Plague inc.
The Long Dark
Duck Game
7 Days To Die (Ennen kuin tekijät päivittivät pelin huonommaksi)
Prison Architect
Kerbal Space Program
Space Engineers
 
Itsekkin listaan sattumanvaraisissa järjetyksessä.

Fallout New Vegas
Vaikka tässä on sama vanha pelimoottori, silti pelin sisältö on niin kultaa. Mieluista tekemistä ja tutkimista riittää. Myös valinnoilla on oikeasti merkitystä. DLC:t on myös pääosin rautaa.

Dark Souls - sarja
Tämä pelisarja kyllä muutti pelattavuuden käsityksen peleissä ja loi uuden genren. Se kun on voittaa mahdottomalta tuntuvan pomotaistelun, sitä tunnetta ei voi sanoin kuvailla. Ja vaikkakin kakkonen oli selvästi heikoin, seki on silti paljon paremmin tehty kuin valtaosa RPG-peleistä.

Skyrim
Tässä pelissä oikeasti tulee ilmi vapaus mennä tai tehdä mitä vaan, jota monet pelit tavoittelevat siinä kuitenkaan onnistumatta. Todellakin vuosikymmenen merkkiteos peliteollisuudessa.

The Witcher 3: Wild Hunt
Vuosikymmenen paras tarinavetoinen peli. Myös laaja maailma ja paljon tekemistä löytyy. Ehdottomasti vuosikymmenen parhaita pelejä muutenkin. DLC:t on malliesimerkki miten ne pitää tehdä.

Listaan myös maininnan arvoisia pelejä:
Assassin's creed - sarja
Far Cry - sarja
Bloodborne
Horizon Zero Dawn
Resident Evil - sarja
Outer Worlds
Dying Light
Tomb Raider Reboot - sarja
Death Stranding
Sekiro: Shadows Die Twice
Hitman Reboot
 
Tässä ne on..

- Horizon zero dawn
- Uncharted 4
- Last of us
- Tomb raider sarja
- Red dead redemption 2
- Gta V
- Mass effect 2 ja 3
- Life is strange
- Days gone
- Gears 4 ja 5
- Mafia 2 ja 3
- L. A Noire
- Until dawn
- Kingdom come deliverance
 
Pakkohan sen on olla GTA V. Yli kuusi vuotta vanha peli ja edelleen Onlineen tulee isoja päivityksiä ja tekemistä riittää rajattomasti. Mukava mennä parin vuoden hiljaisemman jakson jälkeen takaisin näinkin vanhaan peliin ja huomata ihan tajuton määrä uutta tekemistä. On pari uutta heistiä, kasino, paljon uusia bisneksiä, autoja, tehtäviä... Ja lisää tulee. Rima on erittäin korkealla pelisarjan jatko-osalle.

Pelit ovat menneet vuosikymmenen loppupuolella niin paljon eteenpäin, että välillä unohtaa, kuinka hyvä GTA V oikeasti oli vuoden 2013 standardeilla.
 
Parhaat pelit top20:
  1. Nintendo Land – oli sopivaa seuraa tämän pelaamiseen kolminpelinä, niin tästä oli suurta hupia.
  2. Super Mario 3D World – Tuli pelattua tämä kerran läpi yksipelinä ja kaksi kertaa kolminpelinä.
  3. Rocket League – Suurta hupia kolminpelinä.
  4. Zelda Breath of the Wild – Suuri ja vapaa seikkailu.
  5. Rayman Legends – Päivän haasteita oli kiva vääntää ja pääpeli oli myös hauska.
  6. The Witcher 3 – Mahtava tarina ja kiehtova maailma.
  7. Mario Kart 8 – Tätä oli hauska pelata nelinpelinä.
  8. Life Is Strange - Ensiluokkainen tarina.
  9. Game & Wario – Piirrustuspeli oli kiva moninpelinä.
  10. Grand Theft Auto V – Hauska toimintakomedia.
  11. Battleborn – Oli mukava pelata jaetun ruudun pelinä läpi. Pelasin myös kaiken dlc:n.
  12. Xenoblade Chronicles – Mahtava peliooppera.
  13. Halo: Reach – Hyvä jaetun ruudun cooppipeli.
  14. Lego City: Undercover – Hauska legopeli.
  15. Life Is Strange: Before the Storm – Tarinapelien aatelia.
  16. Dragon Quest XI – Mahtava japaniroolipeli, jossa hilpeät hahmot.
  17. Night in the Woods – Mahtava tarinapeli.
  18. Lego Marvel Super Heroes – Tosi hyvä Legopeli, tätä tuli väännettyä paljon kaksinpelinä.
  19. Valiant Hearts – Mahtava tarinapeli, jossa on sodanvastainen sanoma. Hyvät musiikit.
  20. Trine 2 – Tämä tuli pelattua ainakin kahteen kertaan läpi, cooppina ja yksinpelinä.
 
Vaikea laittaa järjestykseen ja varmasti joitain hyviä on myös unohtunut.

The Last Of Us - Tämä on tullut pelattua varmaan 4-5 kertaa läpi mikä on itselle poikkeuksellista.
The Witcher 3 - Ei ehkä pelattavuudeltaan mikään kovin hyvä mutta tarina ja miljöö toimii.
Red Dead Redemption 1 - Länkkäri diggarina tämä oli aikoinaan kovaa valuuttaa.
Blood & Truth VR - Kokemuksena aivan mahtava, avasi hyvin silmiä että mihin VR pystyy.

Kingdom Come Deliverance - Ei mikään täydellinen peli mutta jokin tässä viehättää, tästä tuli vielä se mieleen että pystyi olemaan todella häijy, tässä pelissä voi oikeasti olla vaikka sarjamurhaaja jos moraali kestää, jotkut pelaa tätä sillain että käyvät yöllä tappamassa npc kun ne nukkuu ja sitten ryöstävät tavarat.
 
Viimeksi muokattu:
^ Kyllä tuosta avausviestistä tuli ilmi että ketjun aloittaja tietää tuon linkitetyn ketjun.
 
Metacriticin käyttäjät äänestivät vuosikymmenen parhaimmaksi peliksi The Last of Us:n (PS3).

 
Metacriticin käyttäjät äänestivät vuosikymmenen parhaimmaksi peliksi The Last of Us:n (PS3).


Olihan tuo toki erinomainen peli kaiken kaikkiaan. Itselleni ei kuitenkaan pääse lähellekään vuosikymmenen parasta peliä. Loppua kohden alkoi pelin jännite lipsumaan, enkä pitänyt loppuhetkistä ja loppuratkaisusta lainkaan. Peli alkoi muutenkin erittäin hyvän alun jälkeen jossain vaiheessa toistamaan jonkin verran liikaa itseään. Hahmot ja tunnelma olivat toki erinomaisia suuren osan aikaa pelistä, mutta mainitsemieni puutteiden takia ei missään tapauksessa ollut siis itselleni lähelläkään vuosikymmenen peliä.

Vähän vaikeaa sanoa varmuudella mikä olisi ollut itselleni vuosikymmenen peli. Ainakin Bloodborne, Dark Souls 3, Red Dead Redemption, Days Gone, Dragons Age Inquisition ja Life is Strange tekivät kaikin puolin minuun todella kovan vaikutuksen. Toki on lukuisa määrä muitakin pelejä, joita voisi mainita, kuten mm. God of War, Horizon Zero Dawn, Dying Light (kyllä, mielestäni aivan loistava peli!), Mass Effect 2, Forza Horizon 4, kaksi viimeistä Assassins Creediä, Tomb Raiderin kaikki kolme reboottia, Skyrim tai vaikkapa niinkin yllättävä peli kuin Kingdom Come Deliverance.
 
Viimeksi muokattu:
Ylös Bottom