Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Elokuvasuosittelut ja muu leffakeskustelu

Robert The Bruce (2019)
Sanovat että tämä olis ikään kuin jatkoa Braveheart elokuvalle. Tämän leffan nimikkohahmohan jo myös tuossa leffassa siis jo esiintyi (samaisen näyttelijän kerta vieläpä).. nyt kuitenkin täysin oman elokuvansa saaden.

Heppu (Angus McFadyen) on skotlantilainen aatelinen joka kuitenkin siis periaatteessa petti skotlantilaiset ja luovutti William Wallacen tuon vapaustaistelijan ruumiillistuman englantilaisille, jotka hänet sitten teloittivat..

..toki osa skoteista olivat halukkaita vapaaehtoisesti sinne Englannin alaisuuteen liittymään. Maa olikin käytännössä sisällissodan partaalla. Kiistat olivat melkoisia Skottien (klaanien, aateliset) keskuudesta ja siitä kuka on Skotlannin kuningas. Tarinoita kulkee ties mitä ihmisten keskuudessa kun itse kukin valtaan haluava mustamaalaa sitä kilpailijaansa.

Autettuaan tosiaan WWallacen kiinni saamisessa. Robert the Brucesta tulee kuin tuleekin monien mutkien kautta ”vapaan” Skotlannin Kuningas.

Englantilaiset kuitenkin edelleen hanakkaasti ovat hamuamassa skottien maita itselleen ja jatkavat niiden valloittamista erittäin väkivaltaisin keinoin..

..skotit koettavat puolustautua epätoivoisesti valloittajia vastaan mutta tuntuu että heidän maallinen alueensa kuitenkin pienenee taistelu taistelulta..

..lopulta aletaan olemaan niin tukalassa tilanteessa että aateliset kääntävät Skotlannissa kuninkaalle selkänsä..

..ajoittain Bruce joutuu jopa lymyilemään piilossa luolassa henkensä pitimiksi erinäisillä syrjäseuduilla skottien ylämaan nummilla...

..huonon sotamenestyksen jälkimainingeissa ja vieläpä sitä aiemman petoksen jälkeenkin hän on silti kunintas.. edelleen osa porukasta osoittaa hyväksyntää tätä kunkkua kohtaan toki muutoinkin, ei välttämättä vankkumatonta kannatusta siellä ruhonjuuritasoltakaan välttämättä heru mutta enempi kuin ylhäisten keskuudesta joidenka suhteita riipii loputon vallanhimo.

Mitään varsinaista menetettävää hänelle ei oikeastaan enää ole, kun vapaustaistelusta on kyse.. se on kuitenkin hänen suuri unelmansa, vapaa Skotlanti.

Vieläkö kerran hän saisi oman kansansa taakseen yhtenäisenä ja tukea taistelussa vapaan oman maansa puolesta.. siitä mies edelleen vahvasti unelmoi ja siihen koettaa voimanrippeitä keräillä kun sieltä ojan pohjalta käy ensin ylipäätään ensin elämänhalun rippeitänsä keräilemässä, josko vielä voimaa löytyisi johdattaa eripuraisaa kansakuntaa kohti toivottavasti yhteistä päämäärää.

Elokuvassa on suhteellisen vähän toimintaa, jos sitä puolta odottaa tältä niin saattanee pettyä tai siis sellaisia isompia taistoja jossa porukkaa olis melkoisesti, niin sellaisia juurikaan.. jonkisen verran sellaisia pienimuotoinen kyllä, jossa on osallisena jokunen henkilö ja ne on hyvin realistisia ja nopeita yhteen ottoja.

Tämä on erittäin vahvasti draamapainotteinen.. kuningas kun joutuu paljolti tarpomaan lumihangessa ja miettimään että mikä olisi parhaaksi hänen lähellä oleville ihmisille ja myöskin Skotlannin tulavaisuuden kannalta..

..kaiken maailman suuret linnat, alamaiset ja hienot hovit voi unohtaa. Tämä kuningas on oman kiirastulensa ääressä luonnon armoilla ja äärellä.. ajoittain melkeinpä yksikseen varsin yksinäistäkin taivalta tarpoessaan.

Matkallaan kuningas ”tutustuu” enempikin erääseen perheeseen, jossa on yksinhuoltaja äiti (Anna Hutchison) ja monta pientä lasta.. heidän kanssaan asioita puidessaan mies löytää vielä sen kipinän ja innon ryhtyä viimeiseen taistoon Skotlannin, ei itsensä puolesta..

..tämä nainen on samalla eräänlainen tarinan kertoja tässä elokuvassa, kun kertoilee lapsilleen erinäisiä tarinoita menneestä ja juttuja heidän kuninkaastaan. Samalla kun itse kuningas heidän ”takametsässään” lymyilee..

..muutakin sakkia siellä apajilla toki on .. porukkaa jonkisen verran käyskentelee mutta tämä perhe on yllättävän suuressa keskiössä tässä elokuvassa ! jonka ympärille se sitten taidokkaasti punoutuu.

Tapahtumia siis kuitenkin riittää niin ettei tylsyys pääse missään vaiheessa iskemään ja homma etenee kivasti. Onpa tämän kyseisen perheen äidin eräs lähisukulainen (Zach McGowan) joka siis myös paikalle ilmaantuu, sellainen henkilö joka haluaa päästä ehdottomasti päästä kuninkaasta eroon. Äiti lapsineen taas pitää enempikin kuningasta suurena sankarina ja esikiuvana.

Tuollainen kerrontatapa toimiikin yllättävän hyvin :) tietyllä tavalla erittäin virkistävää ja erilailla homma pelittää kuin mitä yleensä nämä ovat ! Tässä selviää samalla paljon asioita mitä on tapahtunut Breveheart leffan jälkeen.

Tarina on todella mielenkiintoinen ! imaisi vahvasti mukaansa kuin itsestään. Näistä tyypeistä on saatu oikeasti kiinnostavia henkilöitä luotua ja heidät taidokkaasti tässä esitellään katsojalle. Todellakin sitä suorastaan janoaa nähdä koko ajan mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan.

Tempaisi meikäläisen aivan täysin mukaansa ja viihtymään tämän parissa. Jos sitä akilleen kantapäätä aletaan kartoittamaan niin musiikit evät kovin erikoista lisäfiilistä pysty tarjoamaan. Eräs positiivisimmista yllättäjästä pitkään aikaan :)

Trailer…


William Wallace & Robert The Bruce: The Legends of Medieval Scotland | Celtic Legend | Chronicle
“Nowhere on earth can compare to the unique beauty of Scotland. It was from this rugged landscape that a hero emerged 750 years ago. William Wallace and the story of his bravery in the face of oppression is a legend that has stood the test of time. Another legendary figure in Scottish history is Robert The Bruce, who gallantly fought for Scotland's independence against English rule. But who were the real men behind the legends?
-Welcome to Chronicle; your home for all things medieval history! With documentaries covering everything from the collapse of the Roman Empire to the beginnings of the Renaissance, from Hastings to Charlemagne, we'll be exploring everything the Middle Ages have to offer.”Robert the Bruce oli skottien todellinen Braveheart

https://historianet.fi/yhteiskunta/...-the-bruce-oli-skottien-todellinen-braveheart

Talladega Nights – The Ballad of Ricky Bobby (2006)
”No brakes, no brain”
Nascaria pukkaa tässä lajina sitten tarkemmin, elikkäs moottoriurheilun maailman sujahdettaisiin tässä. Pakko myöntää että ei tuo Nascar hirveästi nappaa (siis jos oikean maailman lajina sitä aletaan katsomaan) mutta astetta paremmin se menettelee elokuvallisessa muodossa… tai no siinäkin pitkälti yhteen elokuvaan meikän jutskat perustuvat…

..aikoinaan Tom Cruise tekas ihan kelpo leffan Days of Thunder – Ukkosta Radalla (1990). Se toki oli monta astetta vakavampi, kuin tämä joka on siis Will Ferrellin komedia..

..molemmissa elokuvissa muuten näyttelee John C. Reilly.

Mies on näitä urheiluun liittyviä juttuja jonkisen tehnyt :) .. kuten jalkapallossa, Pelkoa ja Inhoa Nappulaliigassa (2005) joka on kivasti siis jalkapalloa se, eikä amerikkalaista sellaista, mikä jopa hienoinen ylläri..

..sitten korisjutska Semi-Pro (2008) joka ei mikään täysosuma ollut mut kahtelee toki.. sitten myös erittäin mainion taiteluistelun maailmaan pureutuvan hupailun Blades of Glory (2007)

Ei mies toki tässä yksikseen näyttele jotta tukea tulee mm. Sacha Baron Cohen, Amy Adams, Leslie Bibb, Michael Clarke Duncan, John C. Reilly…

Iso ja karvainen autokuski Ricky Bobby (Will Ferrell) on kenties maailman nopein kuski. Vallan vauhdikkaasti ja vauhdikkaissa merkeissä tämä heppu jo vauvana sieltä aitin masusta ulos pullahti..

..iskäkin on melkoisen vauhdikas tyyppi.. koulussa kun kerrotaan vanhempien ammateista niin yllätyskäynnille tulee Rickyn iskä ovesta sisään hulahtaen, isukki tosiaan on oikein paikan päälle tullut kertomaan, hänen elämäänsä vauhti niin hallinnut että ihmettelee kuinka paljon pojasta on tullut kun ei muista milloin viimeksi ovat nähneet. Pikkuisille hän kertoo että jos aikoo kilpa-autoilijaksi ei pidä kuunnella luusereita kuten kaikkitietävää maikkaa.. Maikka haluaa teidän ottavan hitaasti mutta se on valhetta koska nopein saa massia ja nopein saa nussia.. oppilaat antavat standing ovationit samalla kun turvamiehet heittävät isukin pihalle.

Samalla tavalla räväkkää huumoria tämä elokuva tarjoaa oikeastaan koko kestonsa ajan :)

Poika seuraa isänsä jalanjälkiä autourheilun maailmaan ja viisitoista vuotta myöhemmin hän on osa erästä varikkotiimiä...

.. yllättäen kaksi etunimeä omaava Ricky Bobby joutuukin kesken erään kisan tuuraamaan oikeaa kuskia ja hyppää rattiin ajamaan, heppu osoittautuukin melkoiseksi luonnonlahjakkuudeksi ratissa heti ensi hetkestä asti, kaikki ovat aivan äimän käkenä että mitä juuri tapahtui ! kukaan ei tiennyt kuinka mahtava kuski hän on, koska ei ole juuri autolla koskaan ajanut.

Aluksi tosin vaikkapa haastattelut kisan jälkeen tuottavat suuria ongelmia että miten niissä pitää olla ja mitä sanoa !?

Siitä se lähtee hiljakseen ja hän saavuttaa käytännössä kaiken mistä ehta punaniska vain haaveilla voi. Upea kartano, seksikäs vaimo (Leslie Bibb) ja roskaruokaa syötävänä niin että napa ritisee lopulta liitoksistaan.

Mies oppiikin elämään julkkiksena ja kuinka siellä valokeilassa pitää käyttäytyä.. toki kaikki tehdään tässä elokuvassa koko ajan aivan tauttoman huumorin varjolla ! vitsejä tykitetään ilmaan aivan hirmuista tahtia ja tällä kertaa ne napsuvat ällistyttävän hyvin kohdilleen ja elokuva on todella hauska ! :)

Kuitenkin radalla alkaa tummia pilviä kerääntymään kun mahtipontinen ranskalaissnobi Jean Girard (Sacha Baron Cohen) osoittautuukin häntä nopeammaksi kuskiksi mikä on täysin ennen kuulumatonta ja sellaisttahan ei voi missään tapauksessa hyväksyä..

..ura luisuu kuitenkin todella pahaan alamäkeen. Vaimo häippäsee rinnalta.. hänen paras ystävänsä (John C.Reilly) joka on melkoinen tampio noin ajatuksen kulultaan, vie hänen ajopaikkansa tallissa kaiken muun kukkuraksi. Mies on kuin varjojen maille kadonnut vaeltamaan..

..tarpeeksi syvälle sukellettuaan on aika taas kuitenkin pistää nasta lautaan jotta elämä saataisiin takaisin raiteilleen ja paluu entisiin hyviin aikoihin koittaisi..

..miehen motto kun on, jos et ole ensimmäinen olet viimeinen. Nyt on aika tuo jälkimmäinen titteli karistaa harteilta ja elämän ahdingosta nousta taas tuohon ensimmäiseen luokkaan takaisin.

Kysymys kuuluukin onko tämä katsomisen arvoinen ? hauskuuttaako tämä ihka oikeasti jopa ? Onko tästä päivää kenties piristämään vaikka ulkona aurinkoinen keli jo muutoinkin olisi ? ..
..vastaus on hyvin yksiselitteinen tämän elokuvan kohdalla :) kyllä, kyllä ja kyllä.

Todella hauska elokuva joka pistää todellakin hymykuopat koetukselle :)

trailer...

Coming 2 America (Prinssille Morsian 2) (2021)
Ensimmäinen Prinssille Morsian on oikeasti yllättävän hupaisa elokuva. Moottoriturpa Eddie Murphy on kenties elämänsä iskussa siinä.

Huumori on siinä ajoittain hieman jopa roisiakin (jos tähän päivään verrataan) siltä osin että alapääjuttuja yllättävänkin paljon pistellään eetteriin, sillain positiivisessa ja hyvässä valossa kuitenkin, ollen hauskoja :) sitten on hitusen paljasta pintaa menossa mukana kans joka tässä karsittu täysin. On kuitenkin kaikin puolin todella hauska elokuva vielä tänäkin päivänä se ensimmäinen.

33-vuotta siinä kesti että tämä lopulta jatkoa sai. Siltä osin on maailma muuttunut ympärillämme.. vitsien ja elokuvan perusteella huomattavasti huonompaan suuntaan.

EMurphy esitti ekassa leffassa Prinssi Akeemia joka on kuvitteellisen afrikkalaisen valtion prinssi. Hänelle on määrätty kotimaastaan tuleva morsian mutta hän ei sitä suostu sulattamaan ja lähtee ”karkuun” Amerikkaan.. Queensistä hän haluaa löytää elämänsä rakkauden jonka kanssa hän itse haluaa naimisiin. Eikä homma olisi järjestetty juttu vailla mitään tunteenpaloa puolin ja toisin.

Ensimmäiseen leffaan verrattuna tässä on täysin pumpuloitu huumoria ja kielenkäyttöä jne… harmi kun ne juurikin ensimmäisen elokuvan suuri suola oli ja oikealla tavalla siinä tehtynä ne elokuvasta oikeasti niin hauskan teki ! ..

..sitä kautta tämä on todella huomattavan paljon vaisumpi ja vesitetympi versio siitä. Nimittäin muutoin idea ja juoni melkeinpä turhankin tarkasti jopa ”toistaa itseään” tässä jatkossa.

Itse en mikään Eddie Murphyn sanailun ja sarjatulitusmaisen tauottoman höpötyksen sieltä turpavärkin suunnalta suurin ystävä ole mutta tosiaan ekassa se toimi yllättävän hyvin eikä ärsyttänyt missään vaiheessa.

Tässä hivenen itseironialla koetellaan paikata niitä suuria aukkoja, kun ne juuri räväkät mainiot jutskat tässä tosiaan karsittiin sieltä huumorinsaralta. Läheskään yhtä hyvin ne eivät uppoa ja samaa tasoa ole mutta on siellä muutama parhaimmillaan kohtalainen, kuten miehen letkautus millaisia elokuvia nykyinen Hollywood suoltaa..

..kasari- ja ysärijulkkikset saavat oman osansa tässä ”ryöppyytyksenä”.

Ensimmäisessä osassa Akeem oli kuulemma tehnyt äpärälapsen siellä Amerikan Queensissa… siis täh ja häh !? asia ei millään tavoin ekassa leffassa kyllä esiin tullut. Joten tämä vedettiin tähän jatkoon aivan täysin puskista tuolta osin..

..yhdessä miespalvelijansa kanssa, Semmin (Arsenio Hall) joka ekassakin oli suuressa roolissa he hakevat tämän Queensissa varttuneen aviottoman pojan sinne Zamundaan. Siltä osin tämä ei sinänsä ole mikään paluu sinna Amerikkaan kun suurin osa tästä elokuvasta tapahtuu Afrikassa.. Zamundan hovissa. Akeemin iskä ensimmäisestä osasta tuttu, kuningas Jaffe Joffer (James Earl Jones), käy kans nopeasti tässä ruudussa suht pikaisella visiitillä..

..tosin tässä siis tämä Akeem on nyt sit jo Kuningas tason heppu. Hänellä on lapsia kolmekin kappaletta mutta ne ovat tyttäriä elikkäs naispuoleinen ja se on tietynlainen häpeä, jos ei tulevalla hallitsijalla ole haarovälissä palleja.. vallankin muiden silmää tekevien sukujen silmissä.

Prinssi (Jemraine Fowler) on siis tällä kertaa se äpärälapsi ja tässä hänelle sitä morsianta haetaan, tässä jatkossa siis kyseinen jätkä tuodaan sieltä Amerikasta nyt sinne Afrikkaan joka on täysin päinvastoin kuin mitä ekassa leffassa oli. Tosiaan Eddie Murphyllä tässä se oma kuningatar jo rinnalla on ja Shari Headley häntä ekastakin tuttu näyttelee.

Ensimmäisestä tutut Murphy sekä Hall esittävät myös tässä useamman roolin ! aivan kuten ensimmäisessäkin elokuvassa.

Joiltain osin ja joidenkin osalta tämä on aivan täysin teilattu ja tylytetty maanrakoon ja tehty tarpeet päälle. Itse en ihan yhtä rajusti tätä retuuta kuitenkaan, vaikka valtava pettymys onkin..

..on tämä selkeästi huonompi ja huomattavasti vähemmän hauska (paljon tylsempi) kuin ensimmäinen :( ei sitä voi kiistää eikä siitä pääse yli eikä ympäri kun tekijät nyt sitten tälläisen ovat tehneet tästä ja ”muokanneet” paljon heikompaan suuntaan vallankin vitsien terävyyden ja kärkkäyden muodossa, jotenkin osittain kiitos nykyajan meiningin jossa kaikki pitää siloitella tasapassuksi..

..eipä tämä nyt ihan täysin huumoriton ollut ja parit jollain tavalla ihan kivat (mutta tässä tapauksessa se ei riitä alkuunkaan) hymähtelyt toki sai..

..vallankin jos tätä nykyajan muihin vastaaviin vertaa niin on ”jostain kotoisin”.. tosin otettava huomioon että tässä tapauksessa rima joudutaan kyllä laskemaan jo todella matalalle tasolle :( suorastaan hälyttävän.

Jos alkuperäiseen vertaa niin kyyti on siinä tapauksessa tämän osalta erittäin kylmää.. tämä on valitettavan vaisu ja siloiteltu versio.

Ekan särmä ja vitsien purevuus oli se asia mikä teki siitä erinomaisen hauskan ! Sinällään harmi että hommaa nyt tylsytettiin sitten juurikin niistä vääristä kohdin mistä ei pitäisi.. tässä tuosta puolesta ei ole tietoakaan..

..homma varoo olla revittelemättä kunnolla ja se ei tee tässä sitä edes vähäsen vertaa, ettei vaan ketään loukata millään tavoin tai kenenkään varpaille astuta tallomisesta puhumattakaan.. sellaista yltiöpositiivista hyväntahtoisuutta on ollut tämän tähtäimessä mihin pyrittäisiin..

..sitä pystyy tekemään myös räävittömämmin kuten ensimmäinen elokuva sen osoitti oikeinkin hyvällä tavalla ja jopa maullakin tehtynä .. se oli lopulta yllättävän hyväsydäminen tapaus kaiken muun hyvän ja hauskan lisäksi, vallankin jos/kun sitä jaksoi katsoa pintaa syvemmälle.

Laimea, todella laimea jatko. Hauskuus on valitettavasti tipotiessään, ajoittain jopa puuduttava tapaus.

trailer..
 
Blade Runner (1982)
Melkoinen tapaus on kyllä tämä elokuva kaikkinensa. Tästähän on siis leikattu peräti seitsemän eri versiota !

Tunnelma on suorastaan käsin kosketeltava. Aika huikeaa jälkeä on kyllä noihin aikoihin Ridley Scott tehnyt siis Alien (1979) ja tämä Blade Runner. On kyllä sellaisia tunnelmapaukkuja molemmat että ei mitään rajaa !...

..näyttävät niin saakelin upeilt ! Aivan huikeaa myös lavastuksen puolelta vaikka ikää onkin jo kertynyt niin eipä ole tietyllä tavalla päivääkään vanhentuneet. Tehtiin kumpikin juuri oikeaan aikaan, jolloin ne tehtiin tarpeeksi ”yksikertaisesti”, jotta ne myös aikaa kestävät huomattavasti paremmin näissä tapauksissa vielä ihan uskomattomalla tavalla.

Toiset niistä enempi ja toiset vähempi ohjaaja Ridley Scottin hyväksymiä tapauksia. Ridely Scotti ei pitänyt aluksi edes tätä ohjata vaan oli jo Dyynin kimpussa mutta hänen veljensä kuolema muutti suunnitelmia ja Dyyni sai jäädä ja tämä elokuva tuli sen tilalle hänen ohjattavakseen.

Tietyllä tavallahan tämä loi visuaalisen ilmeen ”cyberpunkille”. Millaisena se tämän jälkeen hyvin pitkälle nähtiin, vaikkei tämä suoranaisesti cyberpunk elokuva olekaan.

Blade Runnerit ovat pitkälti palkkionmetsästäjiä.. he monesti jahtaavat synteettisiä ihmisia elikkäs replikantteja, jotka ovat todella entistä kehittyneempi muoto androidista/robotista. Näitä valmistaa vaikutusvaltainen Tyrell-yhtiö.

Replikanteillekin on alkanut kehittymään ”tunteet”, elämänhalu jne… heidän tunnistamisensa ihmisten seasta alkaa olemaan todella haastavaa puuhaa kenelle tahansa..

..heitä ei kuitenkaan haluta varsinaisesti päästää ihmisten sekaan vaan käytetään enempi orjatyövoimana ja kohdellaan kurjasti. Ne ovat voimakkaampia ja älykkäämpiä kuin ihminen joten heitä ei haluta myöskään holtittomasti päästää leviämään jotta heistä tulisi ihmiskunnalle uhka..

..eräältä louhokselta on kuitenkin karannut joukko replikantteja. Rick Deckard (Harrison Ford) on poliisi ja samalla blade runner. Hän saa uransa viimeiseksi tehtäväksi jäljittää ja tuhota nämä karanneet replikantit. Tätä karkulaissakkia johtaa Roy Batty (Ruger Hauer)..

..muita näyttelijöitä mm. Edward James Olmos, M. Emmet Walsh, Daryl Hannah, Brion Jones, Willaim Sanderson, Joanna Cassidy, James Hong…

Loppujen lopuksi he vain haluaisivat elää normaalia elämää ja vapaana eikä vankeudessa niin sanotusti. Heille ei kuitenkaan tuota oikeutta suoda.. samalla pääsankarimme joutuu hieman jo käymään moraalista painia itsensä kanssa että miksi heillä ei ole mitään oikeuksia ? mutta hänellä on ? tutkinnan aikana Deckard tapaa Rachelin (Sean Young) joka on androidi/robotti eikä nuo kysymykset ainakaan sitä taakkaa helpota mitä mies alkaa tietyllä tavalla hieman syyllisyyttä tuntea siitä mitä on tekemässä. Mikä oikeus hänellä on saada päättää kenellä on oikeus elää ja kenellä ei ?

..entäpä itse Deckard.. onko hänkin kenties replikantti joka jahtaakin lahdaten lajitovereitaan ? tuon tapaisia kysymyksiä ja mietteitä tämä tämä elokuva jättää ilmaan katsojalle pohdittavaksi.

Visuaalisesti tämä neo-noir on ollut johtava esimerkki monelle muulle elokuvalle.. eikä vain leffalle vaan myös videopeleihin, telkkusarjoihin antanut tietyllä tavalla pitkälti sen tyylin ja ”kasvot” miltä tämänmoinen sci-fi näyttää ja lukemattomat teokset ovat tästä vaikutteita itseensä ottaneet. Tummasävyisyys, sadetta, keinovaloja.. ne todellakin heräävät elämään upealla tavalla tässä elokuvassa joka painuu syvälle mieleen.

Elokuvan musiikit on tehnyt Vangelis ja aivan uskomattoman hypnoottista kuultavaa, hyvä ettei vie katsojaansa tietynlaisen transsitilaan parhaimmillaan.

Ilmestyessään elokuva sai aivan melkoisen nuivan vastaanoton osittain. Sitten kuitenkin on nostanut statustaan hiljalleen ja kohonnnut sillein että tätä pidetään jopa eräänlaisena klassikkona nykyään tai ainakin todellisena kulttielokuvana. Toki sai se jo joiltain osa-alueiltaan tunnustusta myös ilmestyessään.

Jos haluaa sitten kirjallisella puolella lueskella, niin tämän käsikirjoitus perustuu osittain Philip K. Dickin romaaniin Palkkionmetsästäjä (1968).

Vangelis : Blade Runner (End Titles)


10 Amazing Facts About BladeRunner

Blade Runner 2049 (2017)
Pakko myöntää että on kyllä kovaa kamaa jokaisella osa-alueella. Todella mainio jatko, "pelotti" kyllä aika paljon etukäteen että mitenkä näin pitkän ajan päästä voisi enää tulla täysosuma jatko-osa ajan saatossa abauttiarallaa klassikoksi nousseelle elokuvalle mutta niinpä se vain Villeneuven poika sellaisen aikaan sai.

Tarinallisesti aika jännä tapaus kun tarinahan ei oikein suoranaisesti juurikaan etene vaikka pituutta elokuvalla on todella paljon ja parissa kohdassa kieltämättä alkoi olla jo mielensyövereissä että eteneekö homma vaiko eikö !? mutta aika oikeaan aikaan sitten taas homma nytkähti eteenpäin, varsinkin alku on erittäin onnistunut ja saa janoamaan lisää "paljastuksia", eikä meno siitä onneksi hyydy missään vaiheessa...

...loppuhan jättää täydellisen tilanteen jatko-osalle, tosin ilmeisesti menestyi sen verran kehnosti teattereissa rahantaonnan puolesta että liekö jatkoa tulee tai suunnittelvatko edes sellaista alun perin, tulee aika paljon tuosta mieleen Nolanin Dark Knight trilogia, vaikka toki tuossa toi toppu osa hitusen vikkelämmin tulikin ekan jälkeen mut kuiteskin... harmi jos ei tule tälle viel jatko sillä homma jäi todellakin "aivan kesken".. tai no ei sinänsä aivan kesken mutta jätti täydellisen tilanteen jotta siitä voisi suoraan jatkaa.

Äärimmäisen vaikea tästä on hirveästi negatiivista löytää. Erityisesti jatko-osana tarjoaa kaiken mahdollisen, tosiaan paremmin purkitettuna kuin mitä uskalsi odottaa. Homma klikkaa mainiosti yksiin vähän kaikessa, hillitty juuri oikealla tavalla.

Eteerinen & lumoava ! Onnistunutta taiteellisuutta ”siinä sivussa”. Arvoisensa jatko upeaan elokuvaan, jonka onnistumiseen oli taatusti kaikilla suuret epäilykset mutta ne voi lakaista surutta maton alle, tämä on oikeasti huikea.

Ai niin, mainittakoon nyt muutama näyttelijätkin kans… uutta ja vanhaa löytyy siis… Ryan Gosling, Harrison Ford. Robin Wright, Dave Bautista, Ana de Armas, Edward James Olmos, Jared Leto jne… ohjauksesta vastaa siis Denis Villeneuve, joka on ehdottomasti yksi viime aikojen vakuuttavimmista ohjaajista, tehnyt mainiota jälkeä elokuva elokuvan perään.

How the world of Blade Runner 2049 was created | Production Design [No Spoilers]


Top 10 Amazing Facts You Didn't Know About Blade Runner 2049


True Lies – Tosi Valheita (1994)
Oli siinä kyllä melkoinen ohjaaja kaksikko naimisissa aikoinaan kun James Cameron ja Kathryn Bigelow olivat aviopari.. melkoista leffaa kummatkin nimittäin ohjanneet..

..vallankin kun Bigelowillakin pistellä pöytään elokuvia kuten Strange Days, Point Break, …… On muutn toi Strange Days taas sellainen elokuva joka tuntuu jääneen jostain syystä unholaan vaikka on todella hyvä elokuva kyseessä ! vieläpä vähän sellainen ”Cyberpunkahtava”.

Tämä on sillain jollain häkellyttävällä tavalla hitusen ”ristiriitainen” elokuva…
…viihdyttävä joo & kyllä sekä juu..
..siltikään aivan täysin niin hyvin maaliinsa ei täysin keskelle osuta, kuin mitä olisi tältä toivonu.

Agenttimeininkiä ja sellainen vähän Bondmainen ja huumoriakin löytyy joka melkoisen poikkeuksellista Cameronille tuo humoristisuus.

Arska se tosiaan esittää päivisin olevan myyntitykki ja ”öisin” sitten salainen agentti joka pimittää asian myös vaimoltaan jota esittää Jamie Lee Curtis..
..Jamie Lee Curtisin ”tanssikohtaus” on kyllä uskomattoman hotti tässä ! Melkoisessa kunnossa on kyllä kroppansa puolesta nainen tässä elokuvassa.

Toimintaa on mutta ei mitenkään ikimuistetavaa kauttaaltaan.. tokihan se hävittäjäkohtaus kyllä mieleen jää ! :) se on mainiosti tehtyä ja mahtipontisella tavalla onnistunut..
..huumori nyt on mitä on, muutama hymähtely mutta huomaa että ei ole Cameronin Jamesin leipäalaa se puoli.

Elokuva oli ilmeisesti aikanaan ilmestyessään kallein siihen mennessä tehty eoliva ! jotta kyllä siinä sitten tosiaan kelpas se suihkuhävittäjä lentsikka kohtaus ollakin joka mieleenpainuvaa matskua oli ja varmaan kivast rahaa omalta osaltaan kulutti.

Siis ei todellakaan lainkaan huono mutta se aivan jokin viimeinen silaus tästä jää meikälle kuitenkin uupumaan, vieläkin kovempaan tuotokseen olis ollut rahkeet kyllä kasassa tässä.

Ei hassumpi ja erittäin kelvollinen JCameron leffa, mutta ei kuitenkaan mestariteosta tässä pukata ihmisten ilmoille. Yleensähän mieheltä kuitenkin sen suuntaista olevaa tuotosta, on jo iät ja ajat totuttu odottomaan, kun häneltä uusi elokuva on tullut.

10 Things You Didn't Know About TrueLies
https://www.youtube.com/watch?v=QGdUffNUjTw

Making of True Lies
https://www.youtube.com/watch?v=1mHjNs8Pk74

Sitä sun tätä Tosi Valheista..
-Arnold Schwarzenegger oli pienestä pojasta asti haaveillut että pääsisi hitusen Bondin tyyliseen agenttiseikkailuun mukaan näyttelemään. Joten tätä elokuvaa Arska itse ehdotti James Cameronille, hän oli kertonut että ranskalainen elokuva La Totale! (1991) oli sellainen leffa jonka tyylisessä hän haluaisi esiintyä. Arnold piti hahmoa siinä mielenkiintoisena, James kiinnostui asiasta koska koskaan aiemmin ei Arnold ollut ottanut esiin hahmoa elokuvasta, jonka tyylinen haluaisi olla. Cameron kahteli filmin ja piti ideasta jossa salainen agentti jolla olisi käytännössä loputtomat resurssit kaikkeen olisi kuitenkin vain perheellinen mies, entäpä jos James Bond menisi kotiin ja joutuisi vastailemaan vaimonsa kysymyksiin ? tuo visio sai hänet tarttumaan tuumasta toimeen tämän elokuvan suhteen..
..noihin aikoihin James Cameronilla oli suhde Linda Hamiltonin kanssa ja hänestä oli pian tulossa isä ensimmäistä kertaa. Aiemmin hän oli ollut jo kolmesti naimisissa. Nyt hän tunsi että hänellä oli tarpeeksi omakohtaista kokemusta avioliiton tuomasta perheellisen miehen taakasta. Myös komediallinen lisä olisi houkuttelevaa, aiempien huomattavasti tummempien ja scifi painotteisempien filmien vastapainoksi.
-Cameron palkkasi erillisen kirjoittajien tiimin tekemään elokuvaan vitsejä ja humoristista puolta. Hän ei kuitenkaan ollut heidän ideoihin tyytyväinen ja päätti sitten itse koettaa kirjoittaa komediallista puolta, joka oli hänelle täysin uutta.
-James Cameron tunsi Jamie Lee Curtisin, hän oli tullut tutuksi kun Cameronin ex-vaimo Kathryn Bigelow oli ohjannut Curtisia elokuvassa Kylmää Terästä (1990). Arnold ei kuitenkaan ollut yhtään innostunut aluksi että Jamie Lee Curtis tulisi olemaan naispääosassa, hän ei nähnyt naista rooliin sopivana. Agenttinsa kautta kierrellen Arnordilla viesti meni perille ja Cameron mietti ja testaili useita näyttelijöitä löytääkseen naispääosan esittäjän, yksi jota mietittiin oli Jodie Foster.. mutta katseltuaan elokuvaan Kala Nimeltä Wanda (1988) Cameron oli täysin vakuuttunut että oli ainoastaan yksi vaihtoehto kyseiseen rooliin. James oli kysässyt Arnoldilta että luottaako hän tähän täysillä, Arnold vastasi kyllä johon James sanoi että se on sitten Jamie.
-Arnold ei kokenut suurimpana haasteinaan tässä elokuvan fyysisiä toimintastuntteja mutta että tanssia tangoa, se jos mikä oli haaste. Hän ottikin tanssitunteja. Puolen vuoden ajan hän hioi tanssiaan ja halusi että se olisi vähintään yhtä hyvä ja vakuuttava tango kuin mitä Al Pacino oli esittänyt Naisen Tuoksu (1992) elokuvassa.
-Hevoskohtaukset olivat haastavia tässä elokuvassa. Arnold sanoi että häntä auttoi todella paljon se että oli Conan elokuvissa tullut tutuksi hevosten ja ratsastamisen kanssa, joten asia ei ollut hänelle hyppy tuntemattomaan. Ilman Conanin kokemusta hän tuskin olisi edes pystynyt tässä ratsastuskohtauksiin vaikka otti tähän lisätuntejakin. Todellinen vaaratilanne kuitenkin tapahtui kuvauksissa kun Arnold menetti hevosensa hallinnan ja tipahti hevosen selästä, lähellä todella syvää pudotusta, hän oli liusumassa reunan ylitse mutta hänen henkilökohtainen stuntmies huomasi tilanteen ja sai miehestä otteen ennen kuin mies olisi tipahtanut 30-jalkaa, joka olisi voinut olla jopa kohtalokas. Neljää eri hevosta käytettiin Arnoldila, niillä kaikilla oli eri ominaisuuksia eri kuvaustilanteisiin.
-Elokuvan kuvaukset venyivät odotettua pidemmäksi tapaukseksi ja aikataulut siltä osin paukkuivat reippaasti. Näyttelijätär Tia Carreran sopimus kattoi aluksi vain seitsemän viikon duunista palkan, lopulta hän sai seitsemän kuukauden edestä palkkaa.
-Strippikohtauksessa, Jamie Lee Curtis halusi pitää omia henkilökohtaisia alusvaatteitaan. Kyseisessä kohtauksessa tapahtunutta horjahtamista on paljon puitu ja huhuttu että tapahtuiko se vahingossa, se oli kuitenkin suunniteltu juttu eikä vahingossa lennosta tapahtunut, tai edes spontaani juttu ollut. Sen sijaan elokuvassa kun Arnold tipauttaa nauhurin, se oli täysin vahinko eikä suunniteltu juttu mutta Cameron piti siitä ja jätti sen elokuvaan.
-Jamie Lee Curtis sai suorituksestaan Golden Globen.
-Tom Arnold kertoi että heillä oli hyvää kaverillista kemiaa Arnoldin kanssa myös kuvausten ulkopuolella tämän elokuvan ansiosta ja heistä tuli hyvät ystävät.
-Tammikuussa 2018 näyttelijä Eliza Dushku, joka oli elokuvan kuvausten aikana 12-vuotias. Tuli julkisuuten että tämän elokuvan teossa häntä oli seksuaalisesti ahdisteltu, ahdistelijana toimi 36-vuotias stuntti kordinaattori Joel Kramer. Kyseinen lapsinäyttelijä muuten mursi kuvauksissa useamman kylkiluunsa, lentokonekohtausta kuvattessa.
-Elokuvassa on Spencer Trilby (Charlton Heston), hänen hahmonsa perustuu kuulemma Marvelin hahmoon nimeltä Nick Fury. Silmälappu, samoja maneereita, johti maailman rauhaa ylläpitävää organisaatiota.
-Guinnesin ennätyskirjan mukaan tämä oli ensimmäinen elokuva jonka budjetti ylitti $100,000,000. Tuo oli luonnollisesti tuon ajan kallein elokuva kautta aikain. Aiempi kallein leffa oli myös Cameronin käsialaa, nimittäin Terminator 2 (1991). Tällä kertaa ennätys meni kuitenkin nopeasti, sillä seuraavana vuonna ilmestyi Waterworld (1995) josta tuli kallein tehty elokuva.
-Tämä oli ensimmäinen Hollywood elokuva joka esitettiin myös Vietnamissa, sitten Vietnamin sodan päättymisen.
-Jatko-osakin oli jo suunnitteilla ja pitkälti sovittukin monista asioista. Kaikki tärkeät nimet oli jo kiinnitetty siihen mukaan näyttelijöiden osalta ja Cameron olisi sen ohjannut. Käsikirjoitus oli jo tehty hyvin pitkälle ja elokuvan olisi tarkoitus olla tulla teattereihin vuonna 2002. Sitten tuli kuitenkin pävä 9.11.2001 ja maailma muuttui hetkessä. Tuon jälkeen hyvin nopeasti tämä jatko-osakin meni sitten jäihin lopullisesti. James Cameronin mukaan näinä päivänä ja aikoina terrorismi ei enää ollut millään tavoin ”hauska” juttu. Se siitä.
-Näin vuonna 2022 tämä on ainoa James Cameronin elokuva, joka ei ole voittanut itselleen Oscar pystiä Best Visual Effects kategoriassa, siis jos hänen elokuvansa on ollut ehdolla kyseissä kategoriassa.
Anna (2019)
Muistuttaa todella paljon ihan siltä pohjimmaiselta perusidealtaan elokuvaa nimeltä Tyttö Nimeltä Nikita lisäksi tämäkin on Luc Bessonin käsialaa.. niin käsiksen kuin ohjauksen osalta..

..kuitenkin se intohimo ja tylyys eivät ole samalla intensiteetillä kuin mitä oli Nikitassa, tosin on noita tässä huomattavasti enempi kuin keskimäärin Hollywood leffassa. Tälläisessä leffassahan ne ovat pitkälti ne tärkeimmät palikat saada perustuksessa paikoilleen jos lopputuloksesta mainio halutaan saada.

Tietyllä tävalla tämää on kuin nykyaikaan tehty mittatilaustyö siitä ja sillain kehnompi versio. Kuten valitettavasti niin monen elokuvan kohdalla se tosiasia on tänä päivänä. Ei tämäkään mikään surkea ole mutta kyllä Nikita tällä lattiaa pesasee.

Kovasti tuntuu olevan tuollaisiin vallan yksinkertaisiin leffanimiin tuolla LBessonilla viehätys kuten… Lucy, Anna, Leon, Nikita… Taxi… Sitten on varsin vahva naispääosa kuten useammassakin miehen toikmintapainotteisessakin elokuvassa on ollut ja onhan siellä Viidennessä Elementissäkin erittäin vahva naishahmo jota Milla Jovocih esittää.

Tässä pääosassa on KGB:n agentiksi koulutettava nuori nainen. Pääosaa esittää joku nuori venäläinen malli nimeltään Sasha Luss. Tässä sitten lähdetään selvältä takamatkalta jos verrataan Nikitaan, jossa Anne Parillaud oli aivan loistava roolissaan ! nimenomaan näyttelemisensä puolesta kuinka upeasti sen roolinsa ranskalainen nimiinsä ja kotiinsa siinä veti. Tosin oli se tarinallisestikin sillain sutjakampi ja sulavampi kaikin puolin. Tämän kertaisesta päänäyttelijästä karismaattisuus ei nyt loista poissaolollaan sentään mutta ei nyt mitään ihmeellistäkään sieltä suunnalta tarjoilla, toki taustat huomioon ottaen parempi kuin olisi uskaltanut odottaa..

..sen sijaan siihen rinnalle on asettaa ihan kelpo näyttelijöitä kuten Helen Mirren, Luke Evans sekä Cillian Murphy…

Alussa todella rauhallisesti koko hommaa pohjustetaan ja päähenkilö ei herätä varsinaisesti ihan kovin hirmuisesti tunteita katsojassa, ei oikein mihinkään suuntaan..

..siitä hiljalleen päästään sitten toiminnan makuun. Toiminta yrittää ollla näyttävämpää ja isompaa mutta samalla se vajoaa sellaiseksi mitäänsanomattomaksi perusnykytoiminnaksi.. pahimmillaan ylitse pitkitettyä taistelua jota vaan venytetään ja venytettän pelkästään venyttämisen ilosta.. jossa menetetään se hetken vimma ja todellinen vaaran tunne että tämä tilanne nyt on sellainen jok on hetkisestä ja pienestä sellaisesta kiinni.. elämän ja kuoleman ero saattaa olla vain hiuksen hieno silmäräpäys. Siitä se Nikitan taisteluosuuksien uhkaavuus ja jännitys kumpisi aivan eri sfääreihin jos tähän verrataan..

..tietyllä tavalla tässäkin sitä raadollista puolta on tuollaista keskimääräistä enempi tarjolla, kuitenkin toimintakohtausten älytön turha pitkittäminen vie niistä terän ja sen tunteen pois vähän turhankin tehokkaasti.. vähän sellaista jo "vanhettunutta" pikaruokaa.

Köyhän miehen vai pitäisikö sanoa naisen Nikita on tämä leffa.

Non-Stop (2014)
"146 passengers, 146 suspects"
Katsoja, älä ole turhaan huolissasi jos tämän katsot etkä siitä mitään viikon päästä enää muista.. on hyvin todennäköistä että et kärsi kuitenkaan dementiasta.

Nimittäin sen verran väritön, hajuton ja mauton ilmestys tämä on kauttaaltaan. Eikä valitettavasti auttais sekään jos värjäis huoneen psykedeelisillä väreillä ja söis samalla Surströmmingiä. Eipä noita kolmea asiaa tässä sen enempää valitettavasti olis. Noh ei tämä toki sinänsä nyt surkealla tavallakaan mieleen jää jos ei siis hyvälläkään… sinne lukemattomien keskikertaisuuksien suohon pitkälti kadoten josta ei tosiaan hetken päästä muista yhtikäs mitään.

Nykyajan perusburgeri vailla kunnon pihviä ja melkoista höttöä. Kertakäyttökamaahan tämä, tälläisiä nämä viime aikojen action/jännäri rymistelyt ovat toinen toisensa perään tupanneet olemaan. Tosin keskinkertaisuuksien seassa tämä on kuitenkin sieltä astetta paremmalta puolelta mutta isojen poikien sarjaan ei kuitenkaan ylletä.

Lentsikassa heppu (lentokonepoliisi) saa tietoonsa (tekstarilla) että jos lunnaisiin ei suostuta, niin tietyin väliajoin kellon tarkasti tikaten alkaa porukkaa vaihtamaan hiljakseen hiippakuntaa. Suhteellisen perussankari (jolla omat demoninsa elämästä jäänyt kyytipojaksi) jota tällä kertaa esittää kelvollisesti örmyillen Liam Neeson, jeppe koettaakin tietysti tälle terroriteolle pistää pisteen iin päälle ja pysäyttää sen ennen kuin sekopäät alkuun edes pääsevät.. hommaa äityykin sitten koko ajan suurenevaksi kissa ja hiiri leikiksi..

..sinällään että tapahtuu lentokoneessa niin nostattaa jonkisen verran mielenkiintoa normaalia enempi itselleni, vaikka tokihan noita kaappauksia on tehty lehvojen maailmoissa hyvinkin erinäisissä kulkuneuvoissa aikojen saatossa .. lähinnä kutkuttelee ajatus, saisivatko tekijät jotain erityistä tällä kertaa siitä irti puserrettua ? ei mitään oleellisen erityistä uutta mutta vanhoista ja tutuista aineista tällä kertaa katsova leffa muttei sen enempää.

Visuaalisuudesta tai pikemminkin kolean kylmästä värimaailmasta, voisiko lähinnä luonnehtia steriilistä, on ehdottomasti annettava omalla tavalla pointsit kotia (vaikkakin värittömyydestä tulikin alussa noottia tykitettyä), sinällään sen verran kuiteskin tässä luo fiilistelyä tuo "sinifiltteröinti".. myös leffan tekstiviestittely on ihan tyylillä tehty.

Suurin ongelma toki tuo tietty ennalta-arvattavuus mutta kahteli kertaalleen vailla totaalisen väkinäistä sinnittelyä, mutta ei kyllä mitään intoa enää toiseen rundiin ole enää ikinä. Hitusen liian pitkä mutta vaikkei nyt aivan totaalista tylsistymiskohtaa päässyt tulemaan, sen verran homma kuitenkin eteni laahavina hetkinäänkin.

Ohjauksesta vasta Jaume Collet-Serra.

A Million Ways to Die in the West (2014) (Miljoona Tapaa Kuolla Lännessä)
Tätä kohtaan oli kyllä aikoinaan ihan odotuksiakin ilmassa väreilemässä.. ei nyt sentään aivan tapissa mutta kuiteskin ! kun ei tuollaisia komediallisia westernejä nyt ole kovin montaa aikojen saatossa ylipäätänsä tehty kuiteskaan, vallankaan jos vertaa kuinka paljon niitä aikoinaan tehtiin..

..tämä toki vähän nuorenpaa katrasta ja sukupuuta sitten mitä tekijöihinkin jo ylipäätään tulee.

Charlize Theron jos ei muuta tämä tarjoa.. mukana meiningeissä myös… Seth McFarlane, Amanda Seyfried, Liam Neeson, Neil Patrick Harris, Giovanni Ribisi, Wes Studi… Näyttelemisen lisäksi myös ohjauksesta vastaa Seth MacFarlane ja onpa mies myös yksi käsikirjoittajista joten hyvin pitkälti hänen tuotos tämä ! Kyseinen MacFarlane taidetaan pitkälti Family Guy sarjan hepuksi tituuleerata.. Ted leffat kans väsäs.

Yritin kyllä kaikkeni ! niin kaapia, raapia, rapsutella, tihrustella, tuijotella, kuulostella, mutustella .. mutta ei niin ei. Ei tämä vaan lähde ja irtoa millään..

..tekijäpoppoon kun ottaa huomioon niin ainoa odotusarvoni on että tämä on komedia. En vaan oikein meinaa löytää niitä vitseja vaikka kuinka koettaa.. ne onnistuvat ampumaan aivan täysin ohitse kerta toisensa perään. Ei tässä ole joko huumoria käytännössä laisinkaan, tai jos on niin äärettömän heikosti upposi meikäläiseen.

Ehkei tämä olekaan komedia pohjimmiltaan !? no jos ei ole niin ei se missään muussakaan genressä kovinkaan kummoinen ole.

Räävittömässä komediassa esitellään raakoja tapoja kuolla
https://www.episodi.fi/uutiset/raav...Z-cKfAqiAU1hAdCat50hdLU4unv10TQiQ3gdZqsHknlO0

Alan Jackson - A Million Ways To Die (Lyric Video)
 
Viimeksi muokattu:
Blade Runner 2049 (2017)
Pakko myöntää että on kyllä kovaa kamaa jokaisella osa-alueella. Todella mainio jatko, "pelotti" kyllä aika paljon etukäteen että mitenkä näin pitkän ajan päästä voisi enää tulla täysosuma jatko-osa ajan saatossa abauttiarallaa klassikoksi nousseelle elokuvalle mutta niinpä se vain Villeneuven poika sellaisen aikaan sai.

Tarinallisesti aika jännä tapaus kun tarinahan ei oikein suoranaisesti juurikaan etene vaikka pituutta elokuvalla on todella paljon ja parissa kohdassa kieltämättä alkoi olla jo mielensyövereissä että eteneekö homma vaiko eikö !? mutta aika oikeaan aikaan sitten taas homma nytkähti eteenpäin, varsinkin alku on erittäin onnistunut ja saa janoamaan lisää "paljastuksia", eikä meno siitä onneksi hyydy missään vaiheessa...

...loppuhan jättää täydellisen tilanteen jatko-osalle, tosin ilmeisesti menestyi sen verran kehnosti teattereissa rahantaonnan puolesta että liekö jatkoa tulee tai suunnittelvatko edes sellaista alun perin, tulee aika paljon tuosta mieleen Nolanin Dark Knight trilogia, vaikka toki tuossa toi toppu osa hitusen vikkelämmin tulikin ekan jälkeen mut kuiteskin... harmi jos ei tule tälle viel jatko sillä homma jäi todellakin "aivan kesken".. tai no ei sinänsä aivan kesken mutta jätti täydellisen tilanteen jotta siitä voisi suoraan jatkaa.

Äärimmäisen vaikea tästä on hirveästi negatiivista löytää. Erityisesti jatko-osana tarjoaa kaiken mahdollisen, tosiaan paremmin purkitettuna kuin mitä uskalsi odottaa. Homma klikkaa mainiosti yksiin vähän kaikessa, hillitty juuri oikealla tavalla.

Eteerinen & lumoava ! Onnistunutta taiteellisuutta ”siinä sivussa”. Arvoisensa jatko upeaan elokuvaan, jonka onnistumiseen oli taatusti kaikilla suuret epäilykset mutta ne voi lakaista surutta maton alle, tämä on oikeasti huikea.

Ai niin, mainittakoon nyt muutama näyttelijätkin kans… uutta ja vanhaa löytyy siis… Ryan Gosling, Harrison Ford. Robin Wright, Dave Bautista, Ana de Armas, Edward James Olmos, Jared Leto jne… ohjauksesta vastaa siis Denis Villeneuve, joka on ehdottomasti yksi viime aikojen vakuuttavimmista ohjaajista, tehnyt mainiota jälkeä elokuva elokuvan perään.

How the world of Blade Runner 2049 was created | Production Design [No Spoilers]


Top 10 Amazing Facts You Didn't Know About Blade Runner 2049


Tuli itsekin katsottua tämä viikonloppuna ja oli kyllä erinomainen elokuva. Erityisesti kun olen pelaillut Cyberpunkia nyt taas pitkästä aikaa, niin tämä elokuva sopi kyllä siihen kyytipojaksi todella mallikkaasti. Meinasi kyllä popparit lentää lattialle siinä kohtaa, kun Krista Kosonen tuli ruudulle ja alkoi puhumaan suomea :D.

Kuten sanoit, tarina ei elokuvassa etene mitään hirvittävää vauhtia, vaan elokuvan pituus selittyy pikemminkin maailman rakentamisella. Elokuva ei silti missään kohtaa tuntunut pitkäveteiseltä, päin vastoin kokoajan olin aivan naulittuna sohvaan ja halusin tietää lisää kyseisestä maailmasta. Pakko se on pikku hiljaa uskoa väitteitä siitä, että Villeneuve on aikamme parhaita scifi-ohjaajia.
 
Black Death (2010)
Muistaakseni tämä oli aikoinaan itselleni ihan positiivinen yllätys, kun tosiaan aikoinaan tuli nähtyä. Vois olla kyllä aika katsoa uudestaan ja vieläkös toisellakin kerralla tuntuis ihan katsottavalle tuotokselle !? ..

..muistaakseni tässä oli ihan kelpo twisti mukana jollain tapaa. Sekä loppua kohti tempas sit koko ajan vain entistä paremmin mukaansa..

..näytelijätär Carice Van Houten oli tässä todella vakuuttavassa vireessä.

Tuollaiset hatarat muistikuvat tästä siis oli nyt kun tämän uudelleen katselmukseen otti.

On vuosi 1348. Eurooppa kituu ja kärsii riehuvan ja valloillaan olevan ruton (black death) takia. Apokalyptisissa tunnelmissa kirkko on menettämässä otteensa ihmisistä. Rutto kaataa ihmishenkiä rajummalla otteella kuin mikään aiempi verinen sota ihmiskunnan synkässä historiassa.

Kiertää huhu kylästä, sellaisesta jonne tämä tauti ei olisi vielä päässyt vierailemaan. Puhutaan ja huhutaan että kylää johtaisi necromancer joka pystyy tuomaan kuolleita takaisin elävien kirjoihin.

Ulric (Sean Bean) on ritari jonka kirkko lähettää tutkimaan ja ottamaan selvää pitääkö huhu paikkaansa. Pieneen etsintä joukkioon mukaan lähtee mm. noviisi munkki Osmund (Eddie Raymayne).. sekä muutama palkkasotilas..

..Osmundilla on myös muita syitä, miksi haluaa tälle reissulle lähteä ja jättää luostarin taaksensa..
..kirkon mielestä tämä kylän selviytyminen nimittäin johtuu noituudesta ja pakanoita pitää rangaista sen takia.

Matkasta tulee entuudestaan tutkimatonta juttua, jossa ollaan matkalla suoraan pimeyden sydämeen ja kauheksiin. Matka joka laittaa Osmundin uskon koetukselle ja erityisesti hänen rakkautensa Jumalaa kohtaan joutuu todelliseen testiin.

Elokuva on lopulta tietynlainen keskiaikainen seikkailu, yhdistettynä kidutuskauhuun. Ilahduttavasti tässä on kuvattu saksalaista ehtaa metsikköä ja sen karuja maisemia joita se parhaimmillaan pystyy tarjoamaan tämän tyyliselle retkelle. Praktikaaliefektit jyräävät tässä CGI:n vastaavat täysin minimiin.. taistelukohtauksista löytyy gorea..

..kauhu ja gore ei kuitenkaan nouse hallitsevaksi asiaksi tässä.. ne ovat tässä oivallinen renki ja pysyvät lestissään. Eivätkä ne ole yhtään väkisin väännettyä ja päälleliimattua tasoja, ne tulevat kuin luonnollisesti itsestään ja luonnollisissa kohdissa tähän elokuvan mukaan.

Itse tarina nostaa kysymyksiä pintaan, niin elokuvan aikana kuin sen jälkeenkin.. mikä on hyvä juttu ! :) Sillain sopiva sekoitus ”vähän kaikenlaista” tässä tarjolla. Lisäksi kun ääniefektit jytisevät vakuuttavasti siinä samalla niin mikäpäs tätä kahtellessa.

”Pikkunäpsäkkä” elokuva joka onnistuu siinä mitä se on lähtenyt tavoittelemaankin. Kuuseen ei olla kurkotettu joten katajaankaan ei olla kapsahdettu. Maltilla tuotettu ja toteutettu reissu tässä tarjolla olis tarjolla.

Levyllä kans kivat Extrat ! mm. elokuvan teosta :)

Trailer…


”Murusta” tietoa, sellaista…
-Aivan originaali kässärissä Dario Poloni, teki jälkimmäisestä leffan puoleista täysin yliluonnollisen jutun. Onneksi Christopher Smith sitten kuitenkin kirjotiti loppupuolisko uusiksi ja maanläheisemmäksi joka toimii tässä tapauksessa aivan taatusti todella paljon parempana ja kiehtovampana !
-Elokuva kuvattiin kronologisessa järjestyksessä. Tämä mahdollisti omalta osaltaan myös Sean Beanin tähän mukaan tulemisen kun hänen tarvitsi laittaa peliin vain viisi viikkoa, kun kiirusta piti. Hänet saatiin kuitenkin heti kiinnitettyä tämän tekoon, joka auttoi siinä että bujettia saatiin hitusen enempi kuin mitä muutoin olis liiennyt.
-Vaikka ohjaaja ja suurin osa näyttelijöistä on englantilaisia tämä kuvattiin käytännössä kokonaan Saksassa. Myös toisenkin filmin (Creep) samainen ohjaaja teki Saksassa.
-Naispääosaan oli tarjolla Famke Janssen sitten Lena Heady oli lähellä tulla rooliin mutta lopulta se meni myös Game of Thronesissa olleelle Carice Van Houtenille. Tässä oli yhteensä neljä näyttelijää, jotka näyttelivät myös Game of Thrones sarjassa.
-Osmundin roolissa on Eddie Raymane, siihen oli tarjolla kans Rupert Friend.

Ironclad (2011)
Eletään vuotta 1215 ja Englannin sisällissotaa siltä osin tiedossa, sitähän tämä sisältää. Jotta kunnon ”ritari”mättötaistelua luvassa.

Kelpaahan se ja kiehtoo. Tällä kertaa kun on niin vahvasti kyse Englannista ja sen tapahtumista niin tottahan toki leffan on ohjannut Jonathan English.

Täysin tarkasti tämä ei historian juttuja yksi yhteen toistele.. jos viihdetuotosta tehdään ja sen esteenä on historialliset totuudet niin ne laitetaan syrjään osittain, ei toki kokonaan..

..toki Rochesterin linnan piiritys tässä joka tapauksessa on aiheena ja sellainen tosiaan ihan oikeasti ollut.

Kasaan on saatu koottua kelpo näyttelijöitä liuta kuten James Purefoy, Brian Cox, Kate Mara, Derek Jacobi, Paul Giamatti, Charles Dance…

Taistelukohtauksissa on ihan ainesta mutta tuppaa vähäsen olemaan aivan tajutonta kameranpompintaa ja leikkauksia sinne tänne hirmuista kyytiä, heikompaa alkaa jo hirvittää ja tuntuu kuin olis jossain hemmetin superhyperkiivaassa karusellissa kun pää pyörii niin vinhaa vauhtia siinä ympäriinsä.

Leffa on rakennettu pitkälti niiden varaan taisteluosuuksissa ja siihen panostetaan että hilparit olis tenhosti hippasilla jäsenien irroitus talkoissa ! Jlmuuksia tehdään ja niitä näytetään, jotta siltä osin ihan karu meininki kaikkinensa.. ruman kivuliasta jälkeähän nuo tuon ajan teräaseet tekivät.

Ohjauksesta ja kässäristä vastannut Jonathan English kertoo että ”taisteluteurastus”, irtoraajat sun muut eivät tässä ole tehty CGI:llä, mistä mies kertoo olevansa ylpeä.

Suoranaisesti tarinallisesti on niin pienimuotoinen yhden pienen tilan tuotos että hahmoista pitäis sitten saada sen verran karismaattisia että heidän kohtalonsa nappais mukaansa ja tarinat joita turinoivat yhteenottojen välissä pitäisivät mielenkiinnon yllä niinä hetkinä kun veripalttoota ei tehdä kera irtoraajojen.

Vuonna 1215 tyrännimaisia & raakalaiselkeitä omaava King John (Paul Giamatti) oli vallankahvassa ollut jo 16 vuotta. Hän oli hävinnyt sodat Ranskalle, kerännyt rangaistusveroja omiltaan elikkäs englantilaisilta sekä maannut paronien vaimojen kanssa. Aikansa kestettyään paronit alkoivat nousta kapinaan.. siitä seurasi sisällisota joka kesti yli kolme vuotta. Hommassa hävisivät kumpikin osapuoli ja raskaasti. Temppeliritarit olivat se salainen ase jolla Kuningas Juhanan armeija saatiin polvilleen. Juhana sai kuitenkin pitää kruununsa vaikka helisemässä kapinan kanssa oli.. ehtona tuolle oli että hän kirjoittaisi asiakirjan joka takaisi oikeudet kaikille ja rajoittaisi hovin valtaa..

..Magna Charta sinetöitiin 15.6.1215 mutta mitäpä Juhana sitten tekikään seuraavaksi !? Eipä se kunkku oikein pitänyt lupauksistaan kiinni..

..Rochdalen linna olis tarkoitus nyt kapinallisten valloittaen napsasta itselleen kuninkaan nenän edestä. Juhana ei tietenkään tuosta ilahdu ja päättää että Rochdalen linna on saatava takaisin kapinallisilta.. jottei kyseisestä paikasta tule ikään kuin symboli kapinallisille oma ”vapauden tyyssijana” hänen vallankouran alla, sellaien ei tietenkään kuninkaan mieleen olis alkuunkaan, se olisi enempikin kuin piikki hänen persauksissaan…

…temppeliritari Thomas Marshal (James Purefoy) on taasen se jätkä joka johtaa pientä kapinallisjoukkoa joka linnan hallintaansa ottaa ja aikoo myöskin pitää sen kapinallisten vallassa.. leffassa tuo joukko nopsaan kasaan kerätään ja sitäkin hieman seurataan..

..kun valloittajat saapuvat linnaan.. on siellä väkeä sitä asuttamassa jonkisen verran.. puhtaat vihulaiset pistetään manan majoille surutta teräksen voimin.. muut sitten otetaan ”vangiksi” ja heille selitetään tilannetta mistä on nyt kyse. Puhelahjoillaan kapinalliset saavat hivenen lisäväkeä käännytettyä puolelleen linnasta.

Kuningas pestasi Tanskasta palkkasotureita tekemään sen kaikkein likaisimman työn tähänkin tapaukseen.. tosin heitä jo maassa valmiiksi jonkisen verran oli ennestään.

Yhteenotto on siis väistämätöntä.

Elokuva kuvattiin kokonaan Walesissa, suurin tälläinen itsenäinen (indie) leffaprojekti joka on kuvattu siellä.

Kuvausvastaavaksi ohjaaja J.English halusi David Eggbyn koska hän oli tehnyt Mad Maxissa (1979) samaa puuhaa ja hän halusi että mies saisi tuotua omilla kyvyillään samanlaista elimellistä energiaa kuvakseen.

Elokuvalla oli kesken tuotannon suuria rahoitusongelmia ja budjetti vedettiin todella pieneksi yht’äkkiä kesken kaiken. Tuon takia joitain näyttelijävalintoja jouduttiin tekemään lennosta uusiksi.. toki James Purefoy ja Paul Giamatti sentään saivat olla rauhassa. Elokuvalla oli lopulta 18 eri tuottajaa.

Keskinkertaista jopa reilustikin parempaa keskiaikaa, jolla on omat todella hyvät hetkensä ! Toki nuo taistelun kuvaukset ja niissä se kameroiden täysin holtiton levottomuus vähän itseäni häiritsee kun meinaa vähän heikkoa oloa tehdä, kun niin älyttömän sekaisesti heiluu.

Elokuvan kansikuva muistuttaa tosi paljon erästä Kingdom Come Deliverance pelin kuvaa.

Tälle myös jatko-osakin tehty, Ironclad : Battle for Blood (2014). Jonka vastaanotto ei ollut lainkaan yhtä suopea kuin mitä tämän oli.

Trailer…

Ironclad : Battle for Blood (2014)
….muokkailen tähän arvostelun myöhemmin…..

Traileri…

Shadow of the Sword / The Headsman (2005)
Kertoopi sitten ammatista, josta harvemmin puidaan elokuvissa tai noin muutoinkaan… vallankaan nykypäivänä, onneksi on menneen talven lumia pitkälti tämä ammatti.. tosin taitaa se vielä jossain maissa tuo kuolemantuomio olla kans yksi rangaistus ja jonkunhan se sitten olis tehtävä.

Tämä on kuitenkin sijoittuu ajallisesti sinne Keskiaikaan 1500-luvulle. Luokkaerot ihmisten välillä on aivan valtavat, voimakkaat ennakkoluulot ovat kaikkia muita kohtaan paitsi niitä jotka samoihin piirihin kuuluvat vaikkapa noin uskonnollisesti.. varsinkin papisto johtaa ajojahtia toisinajattelijoita kohtaan..

..lapsuuden ystävykset Martin (Nikolaj Coster-Waldau) ja George (Peter McDonald) ovat joutuneet sittemmin elämässään aivan eripoluille. Toinen heistä valitsi kirkon hommat ja kaavun.. toinen taas valitsi sotilaan ammatin ja panssarin. Pitkästä aikaa he kuitenkin kohtaavat taas, kun sotilasreissultaan Martin palaa kotikaupunkiinsa.

Martin rakastuu paikallisen pyövelin Anna (Anastasia Griffith) tyttäreen. Naista hyljeksitään yleisesti, hänen isänsä (Steven Berkoff) ammatin takia. Katolisen kirkon mies George ei tuosta asiasta pidä yhtään ja koettaa että hänen kamunsa unohtaisi ja jättäisi tämän rakastettunsa, vaikka hän itse kirkon miehiä on ja se kirkko on aina se joka niitä ihmisiä tuomitsee sinne pyövelin pölkylle. Kirkkohan käytännössä kaikesta tuolloin määräsi.

Sanat kuitenkin kaikuvat kuuroille korville ja rakastunut pari päättä mennä naimisiin. Samalla Martin perii uutena vävynä myös pyövelin ammatin itselleen ja hänestäkin tulee ihmisten silmissä erittäin hyljeksitty hahmo.

Pienemmällä budjetilla tehdyksi elokuvaksi näyttää hyvältä. Lavasteet, puvustukset jne… ajavat asiansa. Visuaalisuuden puolelta voi täysin huoletta antautua tämän vietäväksi, kun näyttää realistiselta ja sitä kautta ei silmiin pomppaa oikein mikään väärällä tavalla sieltä ruudulta, ei olla lähdetty siltä osin millään tavalla kikkailemaan. Selkeällä ja yksinkertaisella kokonaisuudella onnistutaan taas kerran mainosti..

..elokuva ei ole silmäkarkkia (tai sellaiseksi pyritty tekemään jotta lisäkatsojia saataisiin kosiskeluta) mutta se tietyllä tapaa juurikin sellaiseksi osittain muuttuu noista edellä mainituista syistä.

Alku on hivenen hitaanpuoleinen, joka saa jo hetken epäilemään että mitäs tästä nyt oikein tulee.. onko tässä lähinnä tylsyyttä tarjolla ?

Valitettavasti tämä ei oikein edes siitä sitten kuitenkaan edes salakavalasti alkaa mukaansa nappaamaan ihan kohtalaisesti..

..ihan jees leffan tasolle tästä päästään mutta ei sen enempään kuitenkaan. Ei jää sillain mielenpäälle oikein kunnolla hyvässä eikä pahassa. Jotta kolkuttais takaraivossa aikanaan että nyt vois olla tämä aika katsella taas uudestaan.

Todella rauhallinen kokonaisuus joka pyrkii pikemminkin faktaa latomaan tiskiin kuin fiktiota.. aika rankastakin aiheesta tietyllä tavalla ollaan saatu kuitenkin tuon rauhallisuuden myötä sillain rentouttava katselmus tästä aikaiseksi.. tosin jääden vähän sellaiseksi jurnuuttavaksi junnaukseksi.

Tarinapuoli ei lopulta kuitenkaan kunnolla vie mennessään tässä. Vaikkas jos otetaan verrokiksi vähän samantyylinen Robert the Bruce (2022) se nappaa katsojan aivan toisella tavalla mukaansa ollen erinomainen elokuva.

trailer...

Kätyrit : Grun Tarina (2023)
Itse Ilkimys leffoja on tosiaan tullut kolme (2010, 2013, 2017) ne ovat ikään kuin pääsarjaa, neljäs on nyt syksyllä sit tulossa.. myös Kätyrit (2015) oma pieni spin-off hupsuilu hubailu..

..tämä kertoo sitten sen Itse Ilkimys animaatioiden pahiksen syntytarinan. Joten agenttimaisia pahiksia tässä piisaa.. kuten vaikkapa Nunchaku Nunna jolla melkoisen urkumainen menopeli :)

Sinällään ne lapsoset sieltä päätarinoiden puolelta eivät tässä ole mukana vaan Minionsit elikkäs Kätyrit.. jotka Grun totaalihupaisia höppänäapureita ovat.. toki noissa pääleffoissahan Gru pahiksena on ehdottomasti se kiinnostavin tyyppi ollut vaikka se ”vauva” lapsikin uskomattoman herttaisen suloinen tapaus on. Ainahan sitä on myös kiva nähdä miten Kätyrit tällä kertaa hauskuuttavat yleisöään.

Huh huh.. mikä versio ”Bang Bangistä” alkutekstien taustalla soi samalla hyvikin ”Bondmaisesti” toteutettuna.

Jo pienestä natiaisesta asti Gru halusi tulla konnaksi, ei rupi sellaiseksi tieteskään. Hän keksi jos jonkinmoista härveliä ja laitetta pienestä pitäen ollen melkoinen keksijänero… eräällä keksinnöllään häi sai vaikkapa loppuunmyydyn Jaws leffan teatterisalin tyhjenemään, jotta se olisi vain ja ainoastaan hänen ja hänen suosikkisukulaisten muutaman Kätyrin yksityisnäytöstä lopulta.

Nuorena hän haki mukaan Konnakuusikkoon ja siihen mukaan kuudenneksi jäseneksi pääsi kun yhden miehistövaje ryhmään oli iskenyt.. porukka kun näet petti oman johtajansa erään keikan yhteydessä.. ja petetty papparainen nyt janoaa kostoa entisille alaisilleen.. tuohon sekaan sitten tosiaan Gru sotkeutuu.

Visuaalisesti nämä isojen firmojen tuottamat animaatiot ovat jo pidemmän ajan olleet aivan huiman näköisiä silmäkarkkeja kera kirkkaiden väriloiston. Joten siltä osin vaikea nykytekniikkalla mitään kertajysäystä suorittaa jolla ne paukauttais aivan uusille ulottuvuusasteille näyttävyyden. Tämä näyttää ihan jees muttei mitenkään leukaa loksauttavalta.

Suhteellisen vauhdikasta ja miksei ajoittain myös kekseliästäkin koheltamista tarjolla noin puolitoistatuntisen ajan tämän parissa.. miksikään merkkipaaluksi tästä ei millään tavoin ole..

..sellaista keskinkertaista peruskauraa ja pikkuhupsua menoa ja meininkiä tovin ajaksi tarjolla.

Ai niin laitetaas vielä alkuperäiset ääninäyttelijät… itse Gru on Steve Carell sit muita.. Alan Arkin, Julie Andrews, Russell Brand, Michelle Yeoh…

Nyt ainakin näkee miltä pelinkehittäjä Dino Dini on näyttänyt nuorelta ! Elikkäs futispelisarja Kick Off luoja kyseessä. Tosiaan Itse Ilkimys leffat ja siellä tuo Gru, niin Dino on itsekin sille naurekellut kuinka paljon hän siltä hepulta näyttää, hitusen karikatyyrisessä mielesssä tottakait mutta kuitenkin ! :)

trailer…
 
Viimeksi muokattu:
Godzilla x Kong: The New Empire.

Juuri kun Minus One osoitti, miten Godzillasta saadaan nykypäivänäkin upea elokuva tehtyä (ja halvalla!), niin tämä taas romuttaa uskon Warnerin Monsterverseen täysin. Ihan hävyttömän tylsä kaksituntinen vailla sielua tai mitään iloa.
 
Dog Soldiers (2002)
Kuuden brittisotilaan joukkue lähetetään Skotlantiin harjoitukseen keskelle synkeää metsää, kuulemma paikallinen joukkue sieltä pitäisi treenissä päihittää…
…taivaalla paistattelee täysi kuu täydeltä terältään..
..tällä kertaa sitten kertonee että nyt tapahtuu jotain normaalista poikkeavaa ja on sillain oleellinen juttu..

Jätkät ottavat suht rennosti homman ja kertoilevat kauhuhuttuja siellä leirinuotiolla metsän siimeksessä.. tänne paikkaan on kuulemma mystisellä tavalla kadonnut porukkaa.. he löytävät täysin shokissa olevan vastapuolen erikoisjoukkojen kapteenin ja hänen miehistönsä veriset jäännökset.. lähellä on syrjäinen talo jonne he hakeutuvat suojaan..

..siitä alkaa hiljalleen selviämään että tällä kertaa porukalla onkin vastassa vallan jotain muuta ! nimittäin aivan pirun nopeita, salamanvikkeiliä pirulaisia… jättikokoisia ihmissusia ! Hommasta tulee selviytymistaisto yön ylitse… aamuun valkeaan asti pitäisi jotenkin selviytyä, tavalla tai toisella.

Pienen budjetin survivalhorror se olis tämä. Etäästi tästä tulee mieleen myös eka Predator leffa, mutta astetta kauhupainotteisempana.

Brittilaatua uhkuu. Sisältäen sikäläistä kelpo näyttelijäkaartia.. vaikkeivat niitä ihan suurimpia nimiä saariltkaan ole.. toki tälläisessä leffassa se on vaan hyväksi että ei ne tunnetuimmat naamat tässä ole suhaamassa... Sean Pertwee, Liam Cuningham, Kevin McKidd, Emma Cleasby, Darren Morfitt, Thomas Lockyer…

Todella tiivistunneilmainen pakkaus ! jännitystä todellakin saadaan tuotua mainiosti ilmoille :)
…ihmisjoukkiosta joka koettaa selviytyä on saatu ihan nasevia vuorosanoja irti ja vaikka melkoisia ”mölliköitä” hyvällä tavalla, sitä kautta heidän puolesta alkaa oikeasti jännittämään ja välittämään että selviävätkö he tältä reissulta hengissä.

Neill Marshallin ensimmäinen ohjaustyö, sittemmin ohjannut mm. Descent elokuvan.
Trailer…

Kurkunleikkaajien Saari (CutThroat Island) (1995)
Ei ! kyse ei ole nyt KokkiKolmosen tekemästä kokkiohjelmasta.. vaikka suomalaisesta sulkakynästä tämä merirosvoilu onkin liikkeelle lähtenyt, nimittäin onhan siellä puikoissa ohjaajana itse Renny Harlin.

Totaalisesti lytätty leffa, joka taisi sen verran kuitenkin maksaa siinä samalla että pisti jonkin yhtiön sitten konkkaan totaalisesti, kun tulot olivat niin olemattoman minimaaliset äärimmäisen heikon menekin ja yleisen kriitikoiden teilauksen myötä.

Tuohon teilaukseen nähden nähdä tämä on oikeastaan ihan viihdyttävä tekele ja oikeinkin katsottava ! On nimittäin tullut nähtyä huomattavasti ja paaaaaljon paskempia elokuvia lukematon määrä.

Huumoria löytyy jonkin verran (osa osuu & uppoaa mutta suurin osa ei), toimintaa, pääsankari tai no itse asiassa sankaritar ! Lieköhän tämä sitten joillain ”vanhoillisilla” tökki että piraattileffan suureksi sankariksi ei sovi nainen heidän mielestään vaan sen olisi pitänyt olla mies..

..okei ehkei kieltämättä kuitenkaan Geena Davis tässä ole ihan omimmillaan ja täysin rooliinsa istu, kuten olis sitten vaikkapas Thelma & Louise ja miksei The Long Kiss Goodnightissa..

..itse on tullut nähtyä tosiaan lukemattomia surkeampi ja unettavampia leffoja, joita siis osaa on jopa yleisesti kehuttu, kuin mitä tämä oli meikäläisen makuun.

Eihän tämä varsinaisesti tarinallisesti nyt sinällään päätä huimaa, pienoisella ylitse ampuvuudellaan mutta merirosvoleffassa se nyt ei kovin olennainen osa ole, toki tietysti plussaa jos olis sekin puoli kuosissaan. Onhan tässä muutama piraattiklisee myös mausteeksi sekaan hämmennetty ja sillain perinteistä pidetään kiinni, tällöin sunnuntaikatselijakin tuntee olonsa astetta kotoisammaksi olonsa töllötellessä näitä piraatteja.

Ripaus, oikeastaan useampikin, sitä todella vanhanajan seikkailullista meininkiä tähän on haettu ja samalla melkoisen kieliposkella tuotetua höttöä, josta meikäläinen tietyllä tapaa pitää :) vaikkei nyt täysin sokeasti fanittamaan asti saakaan yllytettyä…

Jos ei tämä nyt verrattoman viihdyttävää ole sentään, niin ajoittain kuitenkin on. Kunhan muistaa että tämä on aivan totaalisesti aivot narikkaan meininkiä ! …

…leffan toinen päänäyttelijöistä (Geenan lisäksi) elikkäs Matthew Modine lipeväkielisenä pikkurikollishurmurina, jota ei oikein edes suoranaisesti nilkiksi pysty kutsumaan, ei kieltämättä pysty jotain Johnny Deppiä haastamaan, tosin JDkin lähti siellä omissa jutuissaan mitä pidemmälle eteni niin turhuuksien rovioon marssimaan omissa seikkailuissaan.

Tosin antaako tämän elokuvan käsikirjoituskaan todellisia aseita Matthew Modinelle pistellä vastaan tuossa taistossa.

Ai niin leffan pääpahista esittää sitten Frank Langella.

Evääksi kannatta asennepuolella ottaa ehdottomasti popcornit ja sipsit dippeineen jotta mahdollisimman paljon "irti" tästä saa. Myös aimo annos lapsenmielisyyttä siellä huumorinsaralla lasketaan eduksi tässä tapauksessa..

..kerta kiellon päälle, tämä onhuomattavasti mainettaan parempi seikkailu ! :)

Näyttääkin nätiltä, kiitos kuuluu siitä että käytettiin oikeita lavasteita eikä tietokoneella tuotettua näennäistä jutskaa. Vaikkei niitä Bruckheimerin loputtomia miljoonia takataskussa törsättäväksi ollutkaan ja viimeisetkin shillingit upposivat tämän elokuvan myötä myös tuotantoyhtiöltä.. toki myös pienissä yksityiskohdissa joudutaan pienemmän budjetin nimissä sieltä täältä tinkimään mutta eipä tuo mielestäni mitenkään oleellisesti kuitenkaan kokonaisuuteen vaikuta negatiivisesti.. toki audiopuolella ei kieltämättä ole tarjolla aivan yhtä mieleenpainuvia ja megalomaanisia sointuja tarjolla.. vaikka kyllä tuo tunnari ihan jees on.

Ei tämä Rennyn parhaimpia leffoja ole, mutta kaukana huonoimmasta ! Ei tästä väljähtänyttä makua jäänyt suuhun muttei ei se rommi kuitenkaan ihan parhaassa terässä kuitenkaan ollut... jotta parannettavaakin olis tässä jäänyt..

..viihtyi silti yllättävän hyvin tämän parissa :)

Trailer...


-----------------------------
Renny Harlinin Kurkunleikkaajien saari 25 vuotta! Kuvauksissa kaikki meni pieleen – lopulta elokuva oli tuhota jokaisen mukana olleen uran
https://www.is.fi/tv-ja-elokuvat/art-2000006508492.html
-----------------------------

Ollut kyllä melkoisen myrskyisä sekametelisoppa tämän elokuvan valmistuminen ja tekeminen !

Tämän elokuvan alkuperäisidea on peräisin pitkälti vuodelta 1986 kun tehtiin elokuvaa Bloody Bess. Se kertoi myös naismerirosvosta, oli paljon tummempi ja raaempi kuin mitä tämä Harlinin ”visio” sitten aikanaan tulisi olemaan. Tosiaan tuon leffan teko lopetettiin kesken eikä se koskaan valmistunut.. Renny kuitenkin tiesi tuon leffan ja oli siinä tykästynyt erityisesti tuohon naispuoliseen merirosvoon noin idea mielessä..

..merirosvoelokuva oltiin jokunen tehty vuosien 1976-1983 välillä mutta käytännössä kaikki yrittäjät olivat flopanneet lippuluukuilla tuolla aikavälillä vuorotellen ja aika totaalisesti.. kuten.. Kaappari (1976), Merirosvoelokuva (1982), Seikkailujen Saari (1983), Kapteeni Keltaparta (1983), Pirates (1987)

Oliver Reed oli jo valkattu Mordechain rooliin. Hän sai kuitenkin potkut koska oli kuuleman mukaan ollut baaritappelussa osallisena ja kärhämissä myös Geena Davisin kanssa… Frank Langella totesi että OR olisi kännipäissään hänelle tokaissut että kun tässä oltiin siihen päänahkaan se kartta tatutoitu, niin se olisi pitänyt kuulemma paljon mieluummin penikseen tatuoida..

..myöhemmin Matthew Modine epäili asian olleen noin ja sanoi miehen olleen aina töissä olleessaan todellinen herrasmies. Hänellä oli toki maine ottaa aika reippaastikin alkoholipitoista juomaa mutta se oli kuulemma hänen mielestään hänen omaa vapaa-aikaa. Todella sekavaa höpötystä erinäisistä suista kuultu ja mistään ei oikein ota mitään selvää mitä siellä on oikeasti touhuttu !

Michael Douglas olisi suostunut miespääosaan kahdella ehdolla. Filmausten olisi pitänyt alkaa heti, koska hänen aikansa oli hyvin rajallista sekä hänen olisi pitänyt saada vähintään ruutuaikaa yhtä paljon kuin mitä Geena Davis saisi. Kun Douglas sitten vetäytyi roolin tekemisestä, olisi myös Geena Davis halunut vetäytyä omasta roolistaan, mutta joutui sen kuitenkin tekemään painostuksen alaisena… ilmeisesti tuossa oli naispääosaan ollut tarjolla myös Meryl Streep ja ilmeisesti oli yllättävän lähellä ollut tullakin mutta oli niin kiireinen aikataulu että niitä ei sitten saatu sopimaan...

..tämän takia Renny joutui todella hätäisen kuumeisesti alkamaan etsimään uutta miespääosan esittäjää. Hän joutuikin vain sitä tekemään ja kaikki muu jäi siinä rytäkässä muiden harteille. Kun sitten loplta kuavaukset olivat valmiita alkamaan, hän ei pitänyt näkemästään ja kuulemastaan laisinkaan, joten massiivinen lavasteiden uusiminen alkoi todenteolla, samoin kuin käsikirjoituksen ja nuo olivat todella kallista puuhaa toteuttaa.

Pääosan miespuolisen sellaisen siis lopulta sai Matthew Modine, pitkälti sen verukkeella että hän oli jo valmiiksi kokenut sekä taitava miekkailija. Väitetään myös että lista jotka tästä kieltäytyvät oli melkoisen nimekäs mutta liekö enempi huhujen ja höpötyksien asteella.. tosiaan kuitenkin väitetään että nämä herrat olisivat sitten kieltäytyneet kuin Tom Cruise, Daniel Day-Lewis, Keanu Reeves, Liam Neeson, Jeff Bridges, Ralph Fiennes, Charlie Sheen, Russell Crowe, Tim Robbins, Gabriel Byrne, Michale Keaton…. no huh huh ! siis jos yhtään pitää paikkaansa !

Näyttelijöiden puolelta jotain positiivistakin mietettä oli tarjolla, joka tämän elokuvan yhteydessä tuntui olevan todella poikkeuksellinen fiilis. Nimittän Frank Langella piti tätä hänen rooliaan oman kolmen suosikin joukossa olevana… kaksi muuta olivat Frost/Nixon (2008) elokuvassa, jossa esitti Richard Nixonia sekä sitten Masters of the Universe (1987) jossa esitti Skeletoria. Toki tämä fiilis rajoittui vain ja ainoastaan hänen roolihahmoonsa pelkästään tuohon pahaan ja ilkeään piraattiin jota oli mukava esittää, muuton hän kuvailee muistojaan elokuvasta että se olisi huonoin missä hän on ollut mukana.

Elokuvan teko maksoi $115miljoonaa, se tuotti lippuluukuilla $10miljoonaa. Guinnessin ennätyskirjassa sitä myös tituleerattiin kaikkien aikojen miinus merkkisen saldon tehneeksi leffaksi. Joissain tapauksissa inflaation osuus mukaan lukien elokuvan laskettiin tuottaneen tappiota $147miljoonaa. Carolco Pictures ajautui jo konkurssiin kuusi viikkoa ennen kuin elokuva edes ehätti elokuvateattereihin.

Leffan bujetti lähti vähän käsistä ja Matthew Modine on jälkikäteen niistä tietoa suuremmalle yleisölle tihkunut… oli melkoiset tarjoilut koko poppoolle kuvausten ulkopuolella, jokainen kohtaus kuvattiin kolmella eri kameralla koko ajan, myös kameroista/kuvauksista vastaava tyyppi potkittiin hommastaan pellolle kesken kaiken Rennyn toimesta, hänen perästään myös muuta kuvasryhmää lähti omatoimisesta käpyttelemään jne… rahareikiä riiitti joka suunnalla ja rahan käyttö meni holtittomuuksiin..

..Renny taasen kertoi jälkikäteen että Carolco Pictures olisi ollut aivan raunioina ja puilla paljailla jo ennen kuin elokuvaa edes alettiin kuvaamaan. Ulkomaalaiset investoinnut sen puolesta kuitenkin pelastivat hänen mukaansa homman, jotta elokuva ylipäätään saatiin tehtyä lopulta. Jotkut väittävät että Renny olisi laittanut lisäksi sievoisen summan omia rahojaan siihen että kirjoitti käsikirjoituksen kokonaan uusiksi.

Renny on kuuluisa siitä että haluaa tähtinäyttelijöidensä tekevän mahdollisimman paljon stuntteja itse ja sitä kautta myös promokietueella siitä saisi helposti lisämainosta, kun asiaa toitottelisi markkinoinneissa ja tämän elokuvan jäljiltä Geena Davis oli todella ruhjeilla ja mustelmilla joka puolelta kehoa.

Ennen kuin tämä elokuva meni tuotantoon, oli Geena Davis Yhdessä Michelle Pfeifferin kanssa keskutelleet keskenään että olisi mahtava tehdä merirosvoelokuva yhdessä, Misstress of the Seas olisi ollut sille kuulemma mainio nimi. Kaksikko meni jo niin pitkälle että Paul Verhoevenin kanssa keskusteltiin että elokuva olisi tehty ja hollantilaisen mestarin alaisuudessa. Studio jolle tuota tarjotiin ei kuitenkaan uskonut että naisvetoinen kaksikko voisi toimia toimintaelokuvan suurina tähtinä tai siis pikemminkin että se tuottaisi tarpeeksi rahaa, he olisivat halunneet Harrison Fordin siihen mukaan suureksi miestähtinimeksi, homma sitten tyssäsi pitkälti siihen.

Elokuvan teon aikaan Renny ja Geena seurustelivat. Geena oli tullut enempi kevyempien komedioiden näyttelijänä siihen mennessä tunnetuksi mutta päättäväisesti Harlin käänsi ja takoi tietoa uppiniskaisesti Mario Kassarin päähän että hän pystyisi tekemään myös naispuolisesti toimintatähden.

Eräässä vaiheessa huhupuheiden mukaan niin Renny kuin Geena olisivat olleet valmiita jättämään uppoavan laivan ja rukoilleet että voisivat jättää koko homman kesken, tietäen että se tulisi olemaan katastrofi. Studio ei kuulemma tuota ollut hyväksynyt.

Kuvaamisvastaava Oliver Wood katkaisi jalkansa ja hänet jouduttiin korvaamaan pikaisesti Peter Levyllä. Tuo loukkaantuminen maksoi Oliverille sitten duunin Broken Arrow : Operaatio Erämaassa (1996) elokuvassa.

Hommaa kuvattiin Maltalla Studiossa. Samaisessa paikassa oltiin kuvattu myös elokuvia Orca – Tappajavalas (1977), Nostakaa Titanic! (1980), Kippari-Kalle (1980)

Kaiken Carolco touhuilujen lisäksi heillä oli myös tarkoitus tuottaa elokuva nimeltään Crusade. Siinä olisi ollut ohjaajana Paul Verhoeven ja pääosassa Arnold Schwarzeneger.. aivan viime hetkillä tuo massiivinen projekti peruttiin koska heillä ei ollut varaa tehdä kahta blockbusteria yhtä aikaa. Tämä Kurkunleikkaajien Saari oli siis se heidän toinen juttunsa, ja huomattavasti halvempi. Toki bujetti meni aivan persiilleen sittemmin tässäkin. Verhoeven sitten päätti tehdä elokuvan Showgirls (1995) ”hyvää hyvyyttään” Mario Kassarille, jotta Carolco vielä pelastuisi sen turvin jos se onnistuisi takomaan rahaa, siitäkin tuli kuitenkin kaupallisesti täysi floppi. Se oli sitten samalla Crusade elokuvan menoa se.

Cutting Edge: Episode 34 - Cutthroat Island
“Renny Harlin's infamous 1995 adventure was heavily cut by the BBFC for its UK cinema release and then again on home video in two different versions. Join us as we buckle our swashes and take a look at what was cut.”

The Fifth Element – Puuttuva Tekijä (1997)
Luc Besson pisti mielikuvituksensa liikkeelle ja päästi sen valloilleen.. kun tätä elokuvaa teki.

Todella persoonallisen näköinen scifi maailma tässä luotu !

Erittäin värikästä, värikylläisyys todellakin hivelee silmiä.. ei lainkaan synkeätä tulevaisuus visiota tällä kertaa..

..vaatetuksesta vastaa Jean Paul Gaultier ja sielläkin suunnalla tämä vaatesuunnittelija on pistänyt parastaan tämän parissa kun oman malliston tähän teki. Tyyli ennen kaikkea, tässä se toimii ja kokonaisuutena näyttää hyvältä.

Hengästyttävän häkäisevää visuaalista tykitystä tässä on siis monelta taholta luvassa.

Ihmisten lisäksi tässä on myös jonkin sortin örmelöitä ja eräs rotu niistä tuo vähän mieleen Duke Nukem 3D villisiat.

Mallimimmi mallia Milla Jovovich napsattiin ekan kerran leffakankaalle ja tietyllä tavalla jopa päärooliin tai no ainakin ihan siihen Bruce Williksen rinnalle.. muitakin mainioita näyttelijöitä löytyy kuten Gary Oldman, Ian Holm, Luke Perry, Chris Tucker..

Corbin Dallas (Bruce Willis) on taksikuski joka saa kyydittääksensä täysin itsensä kanssa hukassa olevaa naista Leeloo (Milla Jovovich).. mimmi tuntuu olevan aivan hukassa aivan kaikesta ja ikään kuin pölähtänyt toisesta ulottuvuudesta (mitä periaatteessa sitten onkin)..

..kaksikko sitten osittain tahtomattaan sotkeutuu keskelle kosmista hyvän ja pahan taistelua. Maailmassa on neljä elementtiä.. vesi, tuli, maa, ilma.. tässä hakusessa on mystinen viides elementti, jonka avulla sitä absoluuttista pahaa vastaan pystytään taistelemaan jotta maailma pelastuisi.

Eric Serra pistää tärisyttävää ja päräyttävää modermia musiikkia ilmoille.

Hommeli pistelee yhteen pakettiin… scifiä, toimintaa, huumoria, romantiikkaa, visuaalisuutta, kauneutta, värikylläisyyttä.. omitakeisuutta. Noita kaikkia jopa tietyllä tavalla ähkyyn asti..
..jolllain tapaa häkellyttävän päräyttävä ilmestys kaikkinesa..

10 Amazing Facts About The Fifth Element


WTF Happened to The Fifth Element?
“What would you say is the best Sci-Fimovie ever made…Empire Strikes Back, Blade Runner, 2001: A Space Odyssey, Alien, Star Trek:Wrath of Khan, The Matrix, Total Recall or even The Adventures of Pluto Nash? Those are all well and good and some of the best genre defining films, but what if I told you there was a movie that defied the genre in every way. One that has stood the test of time and transcended the genre. The film I’m talking about is Luc Besson’s 1997 classic The Fifth Element starring the great Bruce Willis. So let’s hail a cab driver, win a contest to Fhloston Paradise and save the universe as we find out WTF Happened To This Movie?”

Valerian and the City of a Thousand Planets (2017)
Heti korvakuuloon tärähtää Major Tom ja sen vetäsee David Bowie. Voisi homma huomattavasti huonomminkin alkaa, todellakin siis.. harmi että tuo onkin sitten elokuvan parasta antia..

..kuitenkin biisin soidessa taustalla samalla näyttäis ihmiset tervehtivän eri rotuja siinä taustalla.

Tuon jälkeen ollaan tovi jollain erikoisella planeetalla, jota asustaa sellaisten ihmisten ja avatarien risteytyksen näköiset ihmisotukset..

..heillä on jotain pieniä eläimiä jolle ne syöttää helmiä niin sitten se ruikkii itsestään pihalle paljon helmiä… onneksi Juhana Helmenkalastaja ei ole päässyt apajille rikkomaan idylliä.. mutta jokin muu uhka sinne tulee kun taivaalle ilmestyy tulipalloja ja tuo upea rantamainen planeetta tuntuu muuttuvan enempikin tuhkaksi ja osa sakista lähtee pelastusluksilla lipettiin tuhoa.

..sitten pompataan pääkaksikkomme kyytiin, jotka ikään kuin uimarannalla ovat ja kovasti väittelevät asioista kuin vanha aviopari... mimmi Laureline (Cara Delevingne) on uikkareissa, hitusen mieleen tulee Leeloo joka alkuksi kekkuloi vähän samantyylisessä asussa kans..

..mimmi tuntuu pojalle Valerian (Dane DeHaan) olevan hivenen mustasukkainen että hän vaihtaa naista aina tilaisuuden tullen ja poika taas kovasti inttää että arvostaa ja pitää tytöstä. He tuntuvat saavan jonkin sortin toimeksiannon ja vikuttavat olevan jonkin sortin agenteja ja työpari.

Sitten ne menevät jollekin aavikkoplaneetalle, siellä oleva bussi muistuttaa vähän Bruce Williksen hepun taksia The Fifth Elementistä, taksia joten hyvin paljon The Fifth Element fiilisiä tässä tulee vähän väliä.

Itse planeetasta tulee etäisesti mieleen jokin Star Wars tyylinen paikka ja onpa siellä sen tyylistä otustakin. Melkoista basaaria koko paikka jokatapauksessa..

..ilmeisesti George Lucas otti aikoinaan todella paljon noista Valerian ja Laureline sarjakuvista omaan tuotokseensa juttuja.

Tämä elokuva päähahmokaksikko on noista ranskalaisten väsäämistä sarjakuvista. Silti tämä ei kait suoranaisesti perustu mihinkään niistä sarjakuvista, vaikka on saman niminen kuin eräs niistä.. silti tämä on oma erillinen juttunsa niistä.

Tässä on aivan hirmuisesti käytetty CGI:tä ja melkeinpä kaikki koko ajan sillä tehty, varsinkin taustat aivan tauottomasti..

..muutoinkin tuolla planeetalla ollessa kytkeytyvät jonkin sortin täysin virtuaalimaailmaan jossa se toimintakin osittain tapahtuu.

Homma on käytännössä melkeinpä aivan tauotanta CGI-festivaalia.. tuntuu kuin ne ihmiset olisivat kuin jossain animaatiopiirretystä ja kokoaikainen green screenillä esiintyminen näkyy ajoittain todella selkeän räikeästi jopa..

..välillä tässä on fiilis ettei katsoisi elokuvaa laisinkaan vaan että homma on jonkin videopelin välivideonäytöstä.

The Fifth Element sentään vielä tuntui olevan oikeasti elokuva ! tämä ei ajoittain enää tunnu varsinaisesti elokuvalta oikeastaan laisinkaan. Hetkittäin kyllä mutta vain hetkittäin..

..eikä tässä elokuvassa ei oikein välity minkäänlainen tunne missään vaiheessa.

Pääosan jätkästä on tehty erittäin ärsyttävän oloinen jopa koppava pentu ! jota alkaa hyvinkin helposti jopa inhoamaan ylitse kaiken. Pääosissa olevan kaksikon kemia tuntuu olevan aikamoisen olematonta. Heidän sanalliset jutustelunsakin tuntuvat olevan aivan hoh hoijaa tasoa.

Juoni ja tarina on melkoinen sekametelisoppa kera sillisalaatin. Ei oikein tunnu kunnolla järkeä olevan siinä ja siihen ei pääse. Jonkin sorttinen sodanvastaisuus sanoma kait siinä pitäis olla kuuleman mukaan.. jotain suurempaa voimahöpötystä tässäkin on taustalla.

Toiminta, kait sitä voi etäiseksi sellaiseksi kutsua.. itse en sitä edes välttämättä kutsuisi.. niin löperöä kuin olla ja voi.

Muutama nimekkäämpikin siellä on toki.. pääosakaksikko sitten vähän tuntemattomampaa naamataulua leffamaailmassa… Delevingnehän on enempi malli kuin huippunäyttlelijä… ne muut nimekkäät käyvät enempikin vain suht pikaisesti pyrähtämässä ruudulla eivät hirveästi jää maleksimaan.. kaksikkoa sen sijaan enempikin kyllä näkee.. toki heidätkin koko ajan vain CGI:n ympäröimänä..

..niitä muita tosiaan on sit (muutama ohjaajakin siellä myös mukana, jotka on Bessonin alaisuudessa tehneet filmejä).. Ethan Hawke, Clive Owen, Rutger Hauer, Louis Leterrier, Olivier Megaton, Sasha Luss, Ola Rapace, Rihanna, John Goodman…

Todella sekava kokonaisuus. The Fifth Element vie tätä aivan kaikessa mahdollisessa kuin pässiä narussa. Kumpainenkin elokuva siis on Luc Bessonin ohjaamia, Viides Elementti on vieläpä hänen täysin oma juttunsa jonka loi tyhjästä.

https://www.youtube.com/watch?v=NNrK7xVG3PM
 
Viimeksi muokattu:
Dog Soldiers (2002)
Kuuden brittisotilaan joukkue lähetetään Skotlantiin harjoitukseen keskelle synkeää metsää, kuulemma paikallinen joukkue sieltä pitäisi treenissä päihittää…
…taivaalla paistattelee täysi kuu täydeltä terältään..
..tällä kertaa sitten kertonee että nyt tapahtuu jotain normaalista poikkeavaa ja on sillain oleellinen juttu..

Jätkät ottavat suht rennosti homman ja kertoilevat kauhuhuttuja siellä leirinuotiolla metsän siimeksessä.. tänne paikkaan on kuulemma mystisellä tavalla kadonnut porukkaa.. he löytävät täysin shokissa olevan vastapuolen erikoisjoukkojen kapteenin ja hänen miehistönsä veriset jäännökset.. lähellä on syrjäinen talo jonne he hakeutuvat suojaan..

..siitä alkaa hiljalleen selviämään että tällä kertaa porukalla onkin vastassa vallan jotain muuta ! nimittäin aivan pirun nopeita, salamanvikkeiliä pirulaisia… jättikokoisia ihmissusia ! Hommasta tulee selviytymistaisto yön ylitse… aamuun valkeaan asti pitäisi jotenkin selviytyä, tavalla tai toisella.

Pienen budjetin survivalhorror se olis tämä. Etäästi tästä tulee mieleen myös eka Predator leffa, mutta astetta kauhupainotteisempana.

Brittilaatua uhkuu. Sisältäen sikäläistä kelpo näyttelijäkaartia.. vaikkeivat niitä ihan suurimpia nimiä saariltkaan ole.. toki tälläisessä leffassa se on vaan hyväksi että ei ne tunnetuimmat naamat tässä ole suhaamassa... Sean Pertwee, Liam Cuningham, Kevin McKidd, Emma Cleasby, Darren Morfitt, Thomas Lockyer…

Todella tiivistunneilmainen pakkaus ! jännitystä todellakin saadaan tuotua mainiosti ilmoille :)
…ihmisjoukkiosta joka koettaa selviytyä on saatu ihan nasevia vuorosanoja irti ja vaikka melkoisia ”mölliköitä” hyvällä tavalla, sitä kautta heidän puolesta alkaa oikeasti jännittämään ja välittämään että selviävätkö he tältä reissulta hengissä.

Neill Marshallin ensimmäinen ohjaustyö, sittemmin ohjannut mm. Descent elokuvan.
Trailer…

Kurkunleikkaajien Saari (CutThroat Island) (1995)
Ei ! kyse ei ole nyt KokkiKolmosen tekemästä kokkiohjelmasta.. vaikka suomalaisesta sulkakynästä tämä merirosvoilu onkin liikkeelle lähtenyt, nimittäin onhan siellä puikoissa ohjaajana itse Renny Harlin.

Totaalisesti lytätty leffa, joka taisi sen verran kuitenkin maksaa siinä samalla että pisti jonkin yhtiön sitten konkkaan totaalisesti, kun tulot olivat niin olemattoman minimaaliset äärimmäisen heikon menekin ja yleisen kriitikoiden teilauksen myötä.

Tuohon teilaukseen nähden nähdä tämä on oikeastaan ihan viihdyttävä tekele ja oikeinkin katsottava ! On nimittäin tullut nähtyä huomattavasti ja paaaaaljon paskempia elokuvia lukematon määrä.

Huumoria löytyy jonkin verran (osa osuu & uppoaa mutta suurin osa ei), toimintaa, pääsankari tai no itse asiassa sankaritar ! Lieköhän tämä sitten joillain ”vanhoillisilla” tökki että piraattileffan suureksi sankariksi ei sovi nainen heidän mielestään vaan sen olisi pitänyt olla mies..

..okei ehkei kieltämättä kuitenkaan Geena Davis tässä ole ihan omimmillaan ja täysin rooliinsa istu, kuten olis sitten vaikkapas Thelma & Louise ja miksei The Long Kiss Goodnightissa..

..itse on tullut nähtyä tosiaan lukemattomia surkeampi ja unettavampia leffoja, joita siis osaa on jopa yleisesti kehuttu, kuin mitä tämä oli meikäläisen makuun.

Eihän tämä varsinaisesti tarinallisesti nyt sinällään päätä huimaa, pienoisella ylitse ampuvuudellaan mutta merirosvoleffassa se nyt ei kovin olennainen osa ole, toki tietysti plussaa jos olis sekin puoli kuosissaan. Onhan tässä muutama piraattiklisee myös mausteeksi sekaan hämmennetty ja sillain perinteistä pidetään kiinni, tällöin sunnuntaikatselijakin tuntee olonsa astetta kotoisammaksi olonsa töllötellessä näitä piraatteja.

Ripaus, oikeastaan useampikin, sitä todella vanhanajan seikkailullista meininkiä tähän on haettu ja samalla melkoisen kieliposkella tuotetua höttöä, josta meikäläinen tietyllä tapaa pitää :) vaikkei nyt täysin sokeasti fanittamaan asti saakaan yllytettyä…

Jos ei tämä nyt verrattoman viihdyttävää ole sentään, niin ajoittain kuitenkin on. Kunhan muistaa että tämä on aivan totaalisesti aivot narikkaan meininkiä ! …

…leffan toinen päänäyttelijöistä (Geenan lisäksi) elikkäs Matthew Modine lipeväkielisenä pikkurikollishurmurina, jota ei oikein edes suoranaisesti nilkiksi pysty kutsumaan, ei kieltämättä pysty jotain Johnny Deppiä haastamaan, tosin JDkin lähti siellä omissa jutuissaan mitä pidemmälle eteni niin turhuuksien rovioon marssimaan omissa seikkailuissaan.

Tosin antaako tämän elokuvan käsikirjoituskaan todellisia aseita Matthew Modinelle pistellä vastaan tuossa taistossa.

Ai niin leffan pääpahista esittää sitten Frank Langella.

Evääksi kannatta asennepuolella ottaa ehdottomasti popcornit ja sipsit dippeineen jotta mahdollisimman paljon "irti" tästä saa. Myös aimo annos lapsenmielisyyttä siellä huumorinsaralla lasketaan eduksi tässä tapauksessa..

..kerta kiellon päälle, tämä onhuomattavasti mainettaan parempi seikkailu ! :)

Näyttääkin nätiltä, kiitos kuuluu siitä että käytettiin oikeita lavasteita eikä tietokoneella tuotettua näennäistä jutskaa. Vaikkei niitä Bruckheimerin loputtomia miljoonia takataskussa törsättäväksi ollutkaan ja viimeisetkin shillingit upposivat tämän elokuvan myötä myös tuotantoyhtiöltä.. toki myös pienissä yksityiskohdissa joudutaan pienemmän budjetin nimissä sieltä täältä tinkimään mutta eipä tuo mielestäni mitenkään oleellisesti kuitenkaan kokonaisuuteen vaikuta negatiivisesti.. toki audiopuolella ei kieltämättä ole tarjolla aivan yhtä mieleenpainuvia ja megalomaanisia sointuja tarjolla.. vaikka kyllä tuo tunnari ihan jees on.

Ei tämä Rennyn parhaimpia leffoja ole, mutta kaukana huonoimmasta ! Ei tästä väljähtänyttä makua jäänyt suuhun muttei ei se rommi kuitenkaan ihan parhaassa terässä kuitenkaan ollut... jotta parannettavaakin olis tässä jäänyt..

..viihtyi silti yllättävän hyvin tämän parissa :)

Trailer...


-----------------------------
Renny Harlinin Kurkunleikkaajien saari 25 vuotta! Kuvauksissa kaikki meni pieleen – lopulta elokuva oli tuhota jokaisen mukana olleen uran
https://www.is.fi/tv-ja-elokuvat/art-2000006508492.html
-----------------------------

Ollut kyllä melkoisen myrskyisä sekametelisoppa tämän elokuvan valmistuminen ja tekeminen !

Tämän elokuvan alkuperäisidea on peräisin pitkälti vuodelta 1986 kun tehtiin elokuvaa Bloody Bess. Se kertoi myös naismerirosvosta, oli paljon tummempi ja raaempi kuin mitä tämä Harlinin ”visio” sitten aikanaan tulisi olemaan. Tosiaan tuon leffan teko lopetettiin kesken eikä se koskaan valmistunut.. Renny kuitenkin tiesi tuon leffan ja oli siinä tykästynyt erityisesti tuohon naispuoliseen merirosvoon noin idea mielessä..

..merirosvoelokuva oltiin jokunen tehty vuosien 1976-1983 välillä mutta käytännössä kaikki yrittäjät olivat flopanneet lippuluukuilla tuolla aikavälillä vuorotellen ja aika totaalisesti.. kuten.. Kaappari (1976), Merirosvoelokuva (1982), Seikkailujen Saari (1983), Kapteeni Keltaparta (1983), Pirates (1987)

Oliver Reed oli jo valkattu Mordechain rooliin. Hän sai kuitenkin potkut koska oli kuuleman mukaan ollut baaritappelussa osallisena ja kärhämissä myös Geena Davisin kanssa… Frank Langella totesi että OR olisi kännipäissään hänelle tokaissut että kun tässä oltiin siihen päänahkaan se kartta tatutoitu, niin se olisi pitänyt kuulemma paljon mieluummin penikseen tatuoida..

..myöhemmin Matthew Modine epäili asian olleen noin ja sanoi miehen olleen aina töissä olleessaan todellinen herrasmies. Hänellä oli toki maine ottaa aika reippaastikin alkoholipitoista juomaa mutta se oli kuulemma hänen mielestään hänen omaa vapaa-aikaa. Todella sekavaa höpötystä erinäisistä suista kuultu ja mistään ei oikein ota mitään selvää mitä siellä on oikeasti touhuttu !

Michael Douglas olisi suostunut miespääosaan kahdella ehdolla. Filmausten olisi pitänyt alkaa heti, koska hänen aikansa oli hyvin rajallista sekä hänen olisi pitänyt saada vähintään ruutuaikaa yhtä paljon kuin mitä Geena Davis saisi. Kun Douglas sitten vetäytyi roolin tekemisestä, olisi myös Geena Davis halunut vetäytyä omasta roolistaan, mutta joutui sen kuitenkin tekemään painostuksen alaisena… ilmeisesti tuossa oli naispääosaan ollut tarjolla myös Meryl Streep ja ilmeisesti oli yllättävän lähellä ollut tullakin mutta oli niin kiireinen aikataulu että niitä ei sitten saatu sopimaan...

..tämän takia Renny joutui todella hätäisen kuumeisesti alkamaan etsimään uutta miespääosan esittäjää. Hän joutuikin vain sitä tekemään ja kaikki muu jäi siinä rytäkässä muiden harteille. Kun sitten loplta kuavaukset olivat valmiita alkamaan, hän ei pitänyt näkemästään ja kuulemastaan laisinkaan, joten massiivinen lavasteiden uusiminen alkoi todenteolla, samoin kuin käsikirjoituksen ja nuo olivat todella kallista puuhaa toteuttaa.

Pääosan miespuolisen sellaisen siis lopulta sai Matthew Modine, pitkälti sen verukkeella että hän oli jo valmiiksi kokenut sekä taitava miekkailija. Väitetään myös että lista jotka tästä kieltäytyvät oli melkoisen nimekäs mutta liekö enempi huhujen ja höpötyksien asteella.. tosiaan kuitenkin väitetään että nämä herrat olisivat sitten kieltäytyneet kuin Tom Cruise, Daniel Day-Lewis, Keanu Reeves, Liam Neeson, Jeff Bridges, Ralph Fiennes, Charlie Sheen, Russell Crowe, Tim Robbins, Gabriel Byrne, Michale Keaton…. no huh huh ! siis jos yhtään pitää paikkaansa !

Näyttelijöiden puolelta jotain positiivistakin mietettä oli tarjolla, joka tämän elokuvan yhteydessä tuntui olevan todella poikkeuksellinen fiilis. Nimittän Frank Langella piti tätä hänen rooliaan oman kolmen suosikin joukossa olevana… kaksi muuta olivat Frost/Nixon (2008) elokuvassa, jossa esitti Richard Nixonia sekä sitten Masters of the Universe (1987) jossa esitti Skeletoria. Toki tämä fiilis rajoittui vain ja ainoastaan hänen roolihahmoonsa pelkästään tuohon pahaan ja ilkeään piraattiin jota oli mukava esittää, muuton hän kuvailee muistojaan elokuvasta että se olisi huonoin missä hän on ollut mukana.

Elokuvan teko maksoi $115miljoonaa, se tuotti lippuluukuilla $10miljoonaa. Guinnessin ennätyskirjassa sitä myös tituleerattiin kaikkien aikojen miinus merkkisen saldon tehneeksi leffaksi. Joissain tapauksissa inflaation osuus mukaan lukien elokuvan laskettiin tuottaneen tappiota $147miljoonaa. Carolco Pictures ajautui jo konkurssiin kuusi viikkoa ennen kuin elokuva edes ehätti elokuvateattereihin.

Leffan bujetti lähti vähän käsistä ja Matthew Modine on jälkikäteen niistä tietoa suuremmalle yleisölle tihkunut… oli melkoiset tarjoilut koko poppoolle kuvausten ulkopuolella, jokainen kohtaus kuvattiin kolmella eri kameralla koko ajan, myös kameroista/kuvauksista vastaava tyyppi potkittiin hommastaan pellolle kesken kaiken Rennyn toimesta, hänen perästään myös muuta kuvasryhmää lähti omatoimisesta käpyttelemään jne… rahareikiä riiitti joka suunnalla ja rahan käyttö meni holtittomuuksiin..

..Renny taasen kertoi jälkikäteen että Carolco Pictures olisi ollut aivan raunioina ja puilla paljailla jo ennen kuin elokuvaa edes alettiin kuvaamaan. Ulkomaalaiset investoinnut sen puolesta kuitenkin pelastivat hänen mukaansa homman, jotta elokuva ylipäätään saatiin tehtyä lopulta. Jotkut väittävät että Renny olisi laittanut lisäksi sievoisen summan omia rahojaan siihen että kirjoitti käsikirjoituksen kokonaan uusiksi.

Renny on kuuluisa siitä että haluaa tähtinäyttelijöidensä tekevän mahdollisimman paljon stuntteja itse ja sitä kautta myös promokietueella siitä saisi helposti lisämainosta, kun asiaa toitottelisi markkinoinneissa ja tämän elokuvan jäljiltä Geena Davis oli todella ruhjeilla ja mustelmilla joka puolelta kehoa.

Ennen kuin tämä elokuva meni tuotantoon, oli Geena Davis Yhdessä Michelle Pfeifferin kanssa keskutelleet keskenään että olisi mahtava tehdä merirosvoelokuva yhdessä, Misstress of the Seas olisi ollut sille kuulemma mainio nimi. Kaksikko meni jo niin pitkälle että Paul Verhoevenin kanssa keskusteltiin että elokuva olisi tehty ja hollantilaisen mestarin alaisuudessa. Studio jolle tuota tarjotiin ei kuitenkaan uskonut että naisvetoinen kaksikko voisi toimia toimintaelokuvan suurina tähtinä tai siis pikemminkin että se tuottaisi tarpeeksi rahaa, he olisivat halunneet Harrison Fordin siihen mukaan suureksi miestähtinimeksi, homma sitten tyssäsi pitkälti siihen.

Elokuvan teon aikaan Renny ja Geena seurustelivat. Geena oli tullut enempi kevyempien komedioiden näyttelijänä siihen mennessä tunnetuksi mutta päättäväisesti Harlin käänsi ja takoi tietoa uppiniskaisesti Mario Kassarin päähän että hän pystyisi tekemään myös naispuolisesti toimintatähden.

Eräässä vaiheessa huhupuheiden mukaan niin Renny kuin Geena olisivat olleet valmiita jättämään uppoavan laivan ja rukoilleet että voisivat jättää koko homman kesken, tietäen että se tulisi olemaan katastrofi. Studio ei kuulemma tuota ollut hyväksynyt.

Kuvaamisvastaava Oliver Wood katkaisi jalkansa ja hänet jouduttiin korvaamaan pikaisesti Peter Levyllä. Tuo loukkaantuminen maksoi Oliverille sitten duunin Broken Arrow : Operaatio Erämaassa (1996) elokuvassa.

Hommaa kuvattiin Maltalla Studiossa. Samaisessa paikassa oltiin kuvattu myös elokuvia Orca – Tappajavalas (1977), Nostakaa Titanic! (1980), Kippari-Kalle (1980)

Kaiken Carolco touhuilujen lisäksi heillä oli myös tarkoitus tuottaa elokuva nimeltään Crusade. Siinä olisi ollut ohjaajana Paul Verhoeven ja pääosassa Arnold Schwarzeneger.. aivan viime hetkillä tuo massiivinen projekti peruttiin koska heillä ei ollut varaa tehdä kahta blockbusteria yhtä aikaa. Tämä Kurkunleikkaajien Saari oli siis se heidän toinen juttunsa, ja huomattavasti halvempi. Toki bujetti meni aivan persiilleen sittemmin tässäkin. Verhoeven sitten päätti tehdä elokuvan Showgirls (1995) ”hyvää hyvyyttään” Mario Kassarille, jotta Carolco vielä pelastuisi sen turvin jos se onnistuisi takomaan rahaa, siitäkin tuli kuitenkin kaupallisesti täysi floppi. Se oli sitten samalla Crusade elokuvan menoa se.

Cutting Edge: Episode 34 - Cutthroat Island
“Renny Harlin's infamous 1995 adventure was heavily cut by the BBFC for its UK cinema release and then again on home video in two different versions. Join us as we buckle our swashes and take a look at what was cut.”

The Fifth Element – Puuttuva Tekijä (1997)
Luc Besson pisti mielikuvituksensa liikkeelle ja päästi sen valloilleen.. kun tätä elokuvaa teki.

Todella persoonallisen näköinen scifi maailma tässä luotu !

Erittäin värikästä, värikylläisyys todellakin hivelee silmiä.. ei lainkaan synkeätä tulevaisuus visiota tällä kertaa..

..vaatetuksesta vastaa Jean Paul Gaultier ja sielläkin suunnalla tämä vaatesuunnittelija on pistänyt parastaan tämän parissa kun oman malliston tähän teki. Tyyli ennen kaikkea, tässä se toimii ja kokonaisuutena näyttää hyvältä.

Hengästyttävän häkäisevää visuaalista tykitystä tässä on siis monelta taholta luvassa.

Ihmisten lisäksi tässä on myös jonkin sortin örmelöitä ja eräs rotu niistä tuo vähän mieleen Duke Nukem 3D villisiat.

Mallimimmi mallia Milla Jovovich napsattiin ekan kerran leffakankaalle ja tietyllä tavalla jopa päärooliin tai no ainakin ihan siihen Bruce Williksen rinnalle.. muitakin mainioita näyttelijöitä löytyy kuten Gary Oldman, Ian Holm, Luke Perry, Chris Tucker..

Corbin Dallas (Bruce Willis) on taksikuski joka saa kyydittääksensä täysin itsensä kanssa hukassa olevaa naista Leeloo (Milla Jovovich).. mimmi tuntuu olevan aivan hukassa aivan kaikesta ja ikään kuin pölähtänyt toisesta ulottuvuudesta (mitä periaatteessa sitten onkin)..

..kaksikko sitten osittain tahtomattaan sotkeutuu keskelle kosmista hyvän ja pahan taistelua. Maailmassa on neljä elementtiä.. vesi, tuli, maa, ilma.. tässä hakusessa on mystinen viides elementti, jonka avulla sitä absoluuttista pahaa vastaan pystytään taistelemaan jotta maailma pelastuisi.

Eric Serra pistää tärisyttävää ja päräyttävää modermia musiikkia ilmoille.

Hommeli pistelee yhteen pakettiin… scifiä, toimintaa, huumoria, romantiikkaa, visuaalisuutta, kauneutta, värikylläisyyttä.. omitakeisuutta. Noita kaikkia jopa tietyllä tavalla ähkyyn asti..
..jolllain tapaa häkellyttävän päräyttävä ilmestys kaikkinesa..10 Amazing Facts About The Fifth Element


WTF Happened to The Fifth Element?
“What would you say is the best Sci-Fimovie ever made…Empire Strikes Back, Blade Runner, 2001: A Space Odyssey, Alien, Star Trek:Wrath of Khan, The Matrix, Total Recall or even The Adventures of Pluto Nash? Those are all well and good and some of the best genre defining films, but what if I told you there was a movie that defied the genre in every way. One that has stood the test of time and transcended the genre. The film I’m talking about is Luc Besson’s 1997 classic The Fifth Element starring the great Bruce Willis. So let’s hail a cab driver, win a contest to Fhloston Paradise and save the universe as we find out WTF Happened To This Movie?”


Dog Soldiers = Klassikko, 2003 taisin katsoa sen kotona tuonna sateliittilautasten aikakautena Viasatin kautta ja tullu useasti sen jälkeen katsottua ihan muita formaatteja pitkin :D
 
Uhrilampaat (The Silence of the Lambs) (1991)
Tämähän se oli se leffa joka toi Hannibal Lecterin (Sir Anthony Hopkins) valkokankaille.

Elokuva perustuu Thomas Harrisin kirjaan ja leffa sai aikoinaan peräti viisi Oscaria ja käytännössä ne ”merkittävimmät” kategoriat napsi nimiinsä.

FBI:n uusnaama untuvikko Clarice Starling (Jodie Foster) saa tehtäväkseen luoda psykologisen profiilin eräästä sarjamurhaajasta.. taka-aajtuksena hommelissa olis se että vankilassa kokottava Hannibal Lecter ja hänen mielenmaailmoihinsa pääseminen auttaisi nappaamaan kiinni erään toisen sarjamurhaajan jota Buffalo Billiksi kutsutaan..

..Hannibal suostuu yhteistyöhän mutta ei ilmaiseksi, jotain takaa-ajatusta miehellä on.

Starling siis alkaa selvittämään Buffalo Billin motiiveja ja sitä kautta tietenkin saada selville kuka hänen seuraava uhrinsa saattaisi olla..

..Lecterin ja Starlingin keskustelut alkavat olla sillä tasolla että Lecter alkaa melkein enempi saamaan siinä henkisen yliotteen profiloijastaan ja tietyllä tavalla profiloi hänet ja valjastaa ”sätkynukekseen”.

Elokuva on kaikkinensa aikamoisen paljn henkilövetoisempi kuin monet sarjamruhaajaleffat olivat varsinkin ennen tätä.. sittemmin toki tästä vähän mallia otettu enempi jälkikäteen ilmestyneisiin.. paljon ollaan noiden ihmisten äärellä vaikka toki itse juttuakin sitten käydään murhatutkimusten kera läpi..

..jännäritrilleri tämä on mutta sietyllä tavalla myös ripaus psykologista kauhua on koetettu ujuttaa mukaan. Sen verran painostavaa on ajoittain keskustelut kaksikon välillä ja tylyä kuvastoa ladotaan siihen päälle kans.

Tietynlainen esikuvahan tästä sitten kehkeytyi niin sanotuille sarjamurhaajaleffoille. Eipä tämä aikojen saatossa ole lainkaan laimentunut. Edelleen erittäin väkevä trilleri jossa jännitysmomentteja piisaa monellakin taholla. Tasavahva esitys.. toki siihen rinnalle ellei ohitsekin on aikanaan sitten noussut vaikkapa Seven (1995) kummallekin kyllä tilaa on ja sopu sijan antaa.

Howard Shore on myös tehnyt vallan hyytävän musiikin tälle, jotta homma ei sieltäkään puolelta kiikasta.

Alun perin noihin kahteen päärooliin kait koeteltiin saada Michelle Pfeiffer sekä Sean Connery. Onneksi valinnat kuitenkin lopulta menivät niin kuin menivät.. sen verran nappisuoritukset tässä kumpainenkin teki.. toki noita kahta muuta nimeä väheksymättä, upeita leffoja hekin tehneet useampia kun erinäisiä hahmoja ovat valkokankaalla tulkinneet. Jodie Foster oli kait aivan lumoutunut siitä kirjasta johon tämä perustui ja oli itse useaan otteeseen pyytänyt että saisi roolin itselleen.. Oscar, BAFTA sekä Golden Blobe pystit sitten tosiaan siitä pokkasi, joten ei se nyt ainakaan ihan pileen siis mennyt.

Lavasteet ovat hyvät.. kuvaus mainiota (lähikuvat), tietynlainen kelmeän sävyinen alakuloisuus välittyy värimaailmasta katsojalle, alleviivaten että tässä ei mitään värikästä huumorioläjäystä olla todellakaan tekemässä.

Koukuttaa jo alusta ja mitä pidemmälle edetään sen tiukemmaksi ja piinaavammaksi solmukka vain kiristyy.

Jonathan Demme on ohjaaja.. joka aikamoisen mainion filmin tästä kehitteli aikaan.

Trailer…


”Elokuvan tunnettu mainosjuliste on jäänyt elämään huippusuositun elokuvan rinnalla. Julisteeseen, kuten myös elokuvaan, liittyy arvoituksellisuutta.

Julisteen keskiössä ovat pääosanäyttelijä JOdie Fosterin kasvot. Hänen suutaan peittää pääkallokiitäjä. Pääkallokiitäjän nimi perustuu sen selän kuvioihin, jotka näyttävät ihmisen pääkallolta. Pääkallokiitäjä onkin joissakin kulttuureissa nähty kuoleman symbolina sen kuvioinnin vuoksi.

Tarkemmin julistetta katsoessa pääkallokiitäjän kuviosta voi kuitenkin huomata mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Ensinnäkin julisteessa nähtävä pääkallokiitäjä on aito ja elävä. Kiitäjän on aina nähty olevan symboli elokuvan Buffalo Bill -hahmolle, sillä murhaaja käytti pääkallokiitäjää ikään kuin käyntikorttinaan tunkiessaan niitä uhriensa suuhun. Buffalo Bill myös nylki elokuvassa uhriensa ihon ja käytti heidän nahkaansa yllään.

Ohjaaja Jonathan Demmen itse suunnitteleman julisteen pääkallokiitäjässä on optinen illuusio, jonka vain tarkkasilmäisimmät huomaavat.

Todellisuudessa pääkallokiitäjän selässä ei ole sen luonnollista pääkallomaista kuviota, vaan lähempää katsoessa voi nähdä, että pääkallon muodostavat naisten alastomat vartalot. Kyseessä eivät ole mitkä tahansa naisvartalot, vaan julisteessa on Slvador Dalin suunnittelema kuuluisa valokuva In Voluptas Mors. Kuvan vuonna 1951 otti valokuvaaja Philippe Halsman.

Alkuperäisessä valokuvassa surrealistitaiteilija Salvador Dalí poseeraa seitsemän alastoman naisen kanssa, jotka ovat asettautuneet pääkallon muodostelmaan. Valokuva sai inspiraationsa Dalín piirroksesta Human Skull Consisting of Seven Naked Women's Bodies.

Myös Salvador Dalín kerrotaan inspiroituneen pääkallokiitäjästä. Dalí tapasi valokuvaaja Halsmanin vuonna 1941 ja he tekivät yhteistyötä jopa 30 vuoden ajan. Yhdessä he loivat aikansa kummallisimpia ja lumoavimpia valokuvaotoksia, jotka aiheuttivat myös skandaaleja. In Voluptas Mors oli yksi aikansa kritisoidumpia teoksia.

Toinen symbolinen yksityiskohta on nähtävissä Fosterin punaisissa silmissä. Alkuperäisessä Thomas Harrisin Uhrilampaat-kirjassa (1989) kerrotaan, että Hannibal Lecterin kastanjanruskeat silmät heijastavat valoa kuin punaiset pisteet. Elokuvassa sekä Fosterin hahmolla Claricella että Hopkinsin hahmolla Hannibalilla on kuitenkin siniset silmät.”

Leon (1994)
Leon (Jean Reno ) on kurinalainen erakkomainen italialainen palkkatappaja.

Eräänä päivänä todella rankan lapsuuden läpikäynyt nuori, orpo ja traumatisoitunut 12-vuotias tyttö Mathilda (Natalie Portman) ilmaantuu hänen kotiovelleen.. toki ovat samassa kerrostalossa asuneet jotta sillain täysin tuntemattomia eivät toisilleen ole..

..lopulta mies päästää tämän erittäin hätääntyneen tytön sisälle, vaikkei kovin innokkaasti sitä tunnu tekevän.. tietämättään siitä että se tulee muuttamaan hänen elämässään asioita melkoisesti. Tilanne kun siitä selviää mitä on tapahtunut, kaksikko ystävystyy toistensa kanssa..

..Leonilla on ensimmäistä kertaa elämässä joku josta oikeasti voi välittää ja joku joka hänestä välittää. Tyttö saa aika nopsaan tietää miehen raadollisen ammatin mutta osoittaa vain suurta mielenkiintoa sitä kohtaan, ja haluaa jopa omaksua tuon ammatin myös itselleen, jotta voisi kostaa omin käsin oman perheensä teurastuksellisen murhan.. korruptoituneet huumepoliisit ovat tuon tytön perheen teurastamisen takana..

..nyt nuo paskiaiset kokevat tytön suureksi uhaksi itselleen kun on tyttö on tietyllä tavalla silminnäkijä, jotta hänestä olisi päästävä eroon jottei siitä myöhemmin ongelmia tulisi seuraamaan. Hommasta tuli kuitenkin kertaheitolla vaikeampi toteuttaa koska tytöllä on nyt tukena ja turvana palkkamurhaaja.

Jean Reno vetäsee kelvollisesti. Mies on inhimillinen tapaus, ammatistaan huolimatta. Tämä todellakin ottaa tämän lapsen siipiensä suojiin ja on valmis oppimaan uutta, vallankin elämästä itsestään tämän lapsen juttujen, enegian ja elämäiloisuuden kautta..
..vielä lapsen iässä ja kengissä tallusteleva Natalie Portman vetäisee aivan huikean roolin ! taatusti yksi parhaimmista ja kovimmista lapsinäyttelijä suorituksista ikinä.. häijyä asennetta löytyy vaikka muille jakaa..
..yhteen lyöttäytynyt kaksikko todellakin heidän kemiansa toimii yhteisissä kohtauksissa hätkähdyttävän hyvin toisiaan tukevalla tavalla..
..Gary Oldman on sitten pahis ja nimenomaan tekee hahmostaan todellakin pahiksen ollen melkoinen sekopää.. räjähdys ja riehumisaltis tapaus kaikkinensa, jota katsojakin taatusti oppii inhoamaan.. toisaalta taas sekopäinen maanisuus menee jo sille asteelle että siitä saadaan jo huumoriakin irti luotua.

Voimakas toimintadraama tämä on, ollen samalla lämpimällä tavalla kiivas paketti josta löytyy vähän kaikkea puolta.. koskettavuutta löytyy. Väkivalta on taas eurooppalaisen rajua kun sitä ruudulla näytetään eikä turhaan siloitella mitenkään tai niitä jälkiä joita luodeista ihmiseen tulee ja jää.

Musiikit tukevat hyvin tunnelmaa, varsinkin niitä rauhallisia ja tunteellisia hetkiä tässä korostaen.. niissä ne ovat tässä parhaimmillaan.

Luc Besson on itse kirjoitellut ja ohjannut jälleen kerran tekeleensä.

Mainio elokuva on kyllä tässä kyseessä.. toki hätähousuille voi olla hivenen liian verkkainen tahti tässä..
..monet pitävät tätä ehdottomasti aivan mestariteoksena mutta itse ehkä pidän kuitenkin näistä sitä Tyttö Nimelta Nikita hitusen verran enempi.

Trailer…
https://www.youtube.com/results?search_query=leon

7 Things You (Probably) Didn’t Know About Léon: The Professional!

The Abyss – Syvyys (1989)
Elokuvasta ei loppujen lopuksi ihan hirveästi olla kuitenkaan puhuttu ainakaan pitkään aikaan, en muista oliko kenties kuhinaa kun tämä ilmestyi !?

Nyt melkeinpä kaikki ovat monien vuosien ajan vain keskittynyt siihen valittamaan että tästä ei ole mitään kunnollista julkaisua tarjolla.. kyllähän se toki niin on ollut että vain ala-arvoinen julkaisu on tosiaan pelkästään ollut tarjolla.. vain se ikivanha surkealaatuinen lätty saatu aikaan, jossa kuvanlaatu ei todellakaan silmiä hivele vaan enempi VHS tasolla siinä mennään.. nythän sitä kait jonkin sorttinen uusi 4K painos sitten vihdoin ja viimein tuli.

Amerikkalainen ydinsukellusvene olisi jostain salaperäisestä syystä uponnut. Sitä katsastamaan lähetetään joukko, jossa on öljynporauslautan väkeä kera muutaman sotilaan.. näyttelijöinä mm. Ed Harris, Mary Elizabeth Mastrantonia, Michael Biehn, Chris Elliott…

..merenalaisessa tukikohdassa ollessa myrsky katkaisee joukkiolta yhteydenpidon muuhun maailmaan.. ydinsukellusvene selkkaus aiheuttaa pinnan päällä melkoista eripuraa kahden suurvaltion välillä.. jopa ne ”punaiset nappulat” alkavat olla sormien hapuilemisen lähettyvillä.

Alkaa se kuitenkin hiljalleen myös pinnan alla kuplimaan. Merenpohjasta kun löytyy vähän muutakin elämää yllättäen, tosin kuten niin yleisesti elokuvissa niin tällä kertaa kovinkaan vihamielistä se ei vaikuta olevan.. pikemminkin sellaista EeTeemäistä olis tällä kertaa tarjolla sieltä täysin vieraan kulttuurin suunnalta saapuneen.

Siviilitututkijoiden ja sotilaiden mielipiteet kuitenkin eroavat toisistaan melkoisesti ja nostattavat tunteita pintaan.. siellä alkaa jo nyrkitkin heristä pyssyt osoitella vähän vääriin suuntiin kun liipasinherkät sotilaat ottavat kierroksia. Siviilit tutkijat ovat luonnollisesti ehdottomasti tutusmisen kannalla ja rauhanomaisen sellaisen nimeen aivan ehdottomasti vannovat.. kun sotilaat taas eivät pysty millään mieltämään että tämä ei olisi uhka niin heille kuin ihmiskunnalle, he haluaisivat heti tuon tuntemattoman elimoida..

..toki eipä muukalaisetkaan jää tuota vääntöä pelkästään sivustakatsojaksi vaan katselemaan.. on heilläki oma sanansa on sanottavana.

Aikamoisen mittavan pitkä elokuva on kyseessä (vallankin tuo pidennetty versio, eikä se teatteriversio).. ajoittain tiivistä tunnelmaa ja näyttävääkin sellaista tarjoaa mutta myös vähän sellaista hapuilevaa harhailuakin siinä samalla jossa se tiukun fokus meinaa vähän lipsahdella & herpaantua mutta ei kadota katsojaltaan.

Tarjosi siis jotain vallan muuta mitä ihmiset piktälti odottivat James Cameronilta.. olihan sieltä tullut The Terminator ja Aliens. Tässä kun on vauhtia, toimintaa ja väkivaltaa aikamoisen olemattomasti verrattuna noihin..

..enempikin tämä on sellainen hivenen pohdiskeleva draama jopa.. toki siinä samalla tietynlainen ”seikkailulelokuva” kans.

Erikoisefektit tässä olivat jotain uutta ja upeaa ilmestyessään..
..ajavat ihan asiansa tänäkin päivänä mutteivat nyt mitenkään henkeäsalpaavia ole. Sukellusosuudet sekä veden alla oleminen itsessään ovat kyllä taasen aikamoisen hienon ja tyylikkään näköisiä nykypäivänäkin !

Musapuolesta vastaa Alan Silvestri.

Lopulta sanoma lienee se että ihmiskunta on se pahin peto tätä maapalloamme kohtaan ja ihmiset ovat nimen omaan ne jotka tämän tulevat lopulta itse tuhoamaan.
The Batman (2022)
Tälläinen visio tällä kertaa Lepakkomiehestä siis. Eroaa siis suht paljon siihen tyyliin mitä aiemmat visiot nimenomaan elokuvallisessa muodossa ovat olleet.

Batman : Year Onesta (siitä Frank Millerin kuuluisasta sarjakuvasta) on pari juttua napsittu kyllä melkoisen suoraan noin visuaalisesti, heti silmissä tulee kyseiset sarjakuvan ruudut parissa kohtaan kyl vahvasti siihen elokuvalta nähdyn matskun ”päälle näkyville”. Varsinkin Selina Kyle on siitä suoraan melkeinpä varastettu ja eräs sarjakuvan kuva on kuin yksi yhteen tässä elokuvassa olevan kuvamatskun kanssa.. kun mimmi kotosalla on kissojen kanssa ja Batman tässä häntä vakoilee.. myös aikaan kun Batman sitten karkaa poliisiasemalta, niin se nousu siinä keskellä muistuttaa hyvin paljon erästä kohtaa sarjiksessa, tosin vielä enempi yksi yhteen sama kohtaus on tehty aiemmin Batman Begins elokuvassa. Siitä Ensimmäisestä Vuodesta sit viel lisäksi ”liitokohtaus” sekä ”motskarointi” noi ei kyllä yksi yhteen mutta noin yleisfiilist niistä.

Pari visuaalista jutskaa ”otettu” suoraan Arkham pelisarjasta,kohtaus jossa Arvuuttaja itse antautuu kahvikupposen äärellä. Kun mennään sinne paikalle, niin näyttää suoraan Arkham Knight suht alussa olevasta jutusta, se sen kahvilakohtauksen alku. Myös taistelukohtaukset, kun tässä leffassa nyrkein husitaan, tuo toimintapuoli erittäin vahvasti mieleen kyseisen pelisarjan.

Sitten taasen kun Batman saapuu "lopputaistoon" katon läpi tullen, niin tuo kohtaus muistuttaa aivan pirusti kohtausta Batman Forever elokuvasta.

Ensimmäisellä katselukerralla tuli katsottua tämä vähän kuin ”puolivaloilla” ja oli vähän fiilikset että tässäkö tämä hehkutettu teos nyt oli. Nyt sitten tuli oikein kunnolla keskittyen katsottua toisen kerran ja maistui huomattavasti paremmalta.

Tietyllä tapaa tämä on todella tasapaksu elokuva, ”sitä samaa” aivan alusta melkeinpä ihan loppuun asti.. ainoastaan loppu”rytinä” on sitten vähän enempi sinne Hollywoodin suuntaan peruskosiskelua ja jollain tapaa aika erilainenkin, jos ei nyt visuaaliselta tunnelmaltaan niin muutoin "kohtauksena" kuitenkin. Tämä ehkä sitten se elokuvan suurin heikkous on, kyllähän siellä tarinassa tapahtuu jos jonkinmoista mutta sellaisia huippukohtauksia jotka ikuistuis ja joita mehustelis kymmenen, kahdenkymmen, kolmenkymmenen vuodenkin jälkeen ei oikein nouse. Mikään kohtaus ei varsinainaisesti ole toistaan ”suurempi” tai sellaiseksi kohoa.. tosin onneksi laadukasta jälkeä, joten se peruslaatu on hyvällä tasolla..

..päävihulainen Arvuuttaja (Paul Dano) jäi vähän pliisuksi kuitenkin. Siltä puolelta odotin enemmän pakko myöntää. Jätkä viljeli arvoituksia ihan kiitettävän paljon, mutta ruudulla itse Batman (Robert Pattison) oli ne kerinnyt jo ratkoa ennen kuin katsojan hoksittimiset olivat koko arvoitusta edes aivoihinsa asti saanut lokeroitua.. tosin eipä ne arvoitukset nyt sinällään niin kummoisia olleet että olis katsojan niitä pitänyt tovi itsekin ensin miettiä ja sen verran montakin oli että ois elokuva venynyt aivan liian pitkäksi jos siihen ois aina jotain ”tyhjäkäyntiä” vielä laitettu jotta katsoja ois mukaan otettu pohtimaan ratkaisua hetkisen sen pienen hetkisen verran. Tyylillisestihän, erityisesti visuaalisesti, tässä on sitten aika täydellisesti otettu mallia siitä Fincherin kuuluisasta ”Seiska” hepusta.. mut pohjimmiltaan vähän saman suuntaisissa jutuissa myös ajatuksellisesti viipotetaan heidän osaltaan..

..toki tuota kautta saadaan myös vähän itsensä kaupungin elikkäs Gotham Cityn menneisyyttä tuotua ilmoille, mikä kiva juttu kun sitä ei mitenkään olla elokuvissa juurikaan valotettu tai tuotu koskaan aiemmin mitenkään esille. Sarjiksissa on kyllä ! ja omalla tavallaan myös Telltalen tekemissä Batman peleissä mutta ne muuttaa sitten niitä vihulaisia aivan pirusti omille teilleen, mutta niissäkin kahdessa tuo itse ”kaupungin menneisyys” tuodaan kivasti pelaajalle pinnalle ja ajateltavaksi. Tuolta kantilta asioiden tuominen esille ja niihin pureutuminen on kivaa vaihtelua vallankin sarjiksien ystäville, nyt siis vähän myös elokuvallisessa muodossa siitä pintaraapaisua otettu.

Jos se seuraava osio tulee onnistumaan, niin se nostaa hivenen kyllä meikän pojoja tämänkin elokuvan suhteen.. ekalla katsomiskerralla olisin antanut tälle heikohkon 3/5 …. mutta nyt toisen kerran jälkeen kyllä ihan eri tavalla ja fiiliksillä oli tässä mukana nyt sen 4/5 vois laittaa.. jos tämä elokuva saadaan saumattomasti ja hyvin imaistua tulevissa leffoissa mukaan niin vois jopa vielä + merkin tuohon perään lykätä sitten.

Toki ymmärrän hyvin että ei Batmanistä noin ylipäätään kovin hyvin perillä olevalle henkilölle, niin hänelle tämä voi olla suht puuduttava ja tasapaksu kokemus pelkästään tuollaisena itsenäisenä yksittäisenä kokemuksena.

Musiikin osalta ei myöskään niin tunnistettava kuin mitä yleensä on Batman elokuvien musiikit olleet.. tunnari on sillain että kyllä sen tuntee ja tietyllä tavalla "päässä soi", elokuvassa se toimii siinä kohtauksessa sykähdyttävästi kun Pingviini katselee autossansa pääalaspäin turvavöissä että sieltä se kohta saapuu, siinä yksittäisessä hetkessä juuri toi tunnari nousee huikealle tasolle mutta ei oikeastaan sitten muissa kohtauksissa, vaikka se siellä varovasti fiilistä ajoittain taustalla ylläpitää. Noin muutoin musiikit eivät oikeastaan laisinkaan tässä mieleen sen enempiä jääneet.

----
Kaikenlaista lisäjutskaahan tämä sitten on saanut ympärilleen…

*Prequel sarjakuvaakin on tarjolla. Aika yllättävää että sen on (käsi)kirjoittanut itse Paul Dano ! sinänsä erittäin yllättävä vetäsy kyllä...
Serving as a prequel to Matt Reeves' The Batman, the comic series The Riddler: Year One provides a look into the villain's thoughts about Gotham City.
https://www.cbr.com/the-batman-paul...DibADn35zOSj2_yG_85cYbtPwQ#Echobox=1666559606

* Tälläinenkin novelli tuli kans.
Before the Batman: An Original Movie Novel (The Batman Movie): Includes 8-page full-color insert and poster!
-An exciting new story inspired by the all-new motion picture The Batman!
-Warner Bros.’s The Batman now in theaters, bringing with it all the adventure and action of one of the most popular Super Heroes in the world. We all know that billionaire Bruce Wayne is secretly Gotham City’s vigilante detective and protector, The Batman—but what road led him there? Find out in Before The Batman: An Original Movie Novel, which includes an exciting original story of Bruce Wayne's early adventures on his way to becoming The Batman! This novel features an eight-page full-color insert and a pull-out poster.

Everything We Learned From THE BATMAN PREQUEL NOVEL | Before The Batman Book


*Tuli sitten tuollainen Kovakantinen Art Book, joka samalla hivenen myös Making of kirjanen…


*Tekniikka LEGO tuosta Batmobiilista on aivan huikean hieno..
LEGO Technic 42127 The Batman – Batmobile review
https://www.brickfanatics.com/lego-...7g0BryqnaJ8vk85oL_MqsbFB6GsPzPitnvbNZ4I45oTW9
 
Ghostbusters: Frozen Empire

En pitänyt yhtään parin vuoden takaisesta jatko-osasta. Enkä ollenkaan 2016 vuoden rebootista. Enkä pahemmin 1989 jatko-osastakaan. On siis suorastaan ällistyttävää, että tämä oli oikeasti aika hyvä. Toki siinä näkee, että studio on pakottanut mukaan kaikkea typerää, eikä Bill Murrayn oikeasti enää tarvitse olla tässä mukana. Eikä mies näytä haluavankaan olla. Myös juonen tynkiä olisi voitu karsia ihan roimasti. Mutta näistä vioista huolimatta tämä oli hauska, yllättävän koskettava ja tulvillaan sitä hurmaavaa feikki-mytologiaa, mistä alkuperäinen on tehty. Mukava yllätys kauttaaltaan.
 
Excalibur – Sankarin Miekka (1981)
Itselläni aina vähän ollut sellainen sekavahko kokonaiskuva mistä tuossa Pyöreän Pöydän Ritareiden jutussa on oikein lopulta kyse..

..joku kirja joku ainakin on ollut iät ja ajat mutta ei ole koskaan tullut sitä luettua. Sittemmin niin elokuvia kuin tv-sarjoja on ollut kaikenmoisia mutta jotenkin tuntuvat niin hajallaan olevan ja ei oikein mitään yhtäläisyyttä linjaa ja yhteyttä sillain niihin helposti löydä… välillä on pelkästään Merlin velhoon keskittyvää juttuja.. tai sitten Camelot linna jopa pääosassa tietyllä tavalla.. tietysti myös Arthur kanssa saanut oman ylistysveisuunsa.. myös ratari Lancelot vetelee välillä omilla teillään leffoissa jne…

Tässä ilmeisesti pitäis noin lyhykäisyydessään..

..Uther Pendragon joka on kuningas on saanut Excalibur miekan joka on siis kuninkaan miekka.. omalta apuri velholtaan Merliniltä, tuo maagikko vailla vertaa. Kun miehestä aika jättää hän täräyttää miekan kiveen. Seuraava joka tuon miekan siitä kivestä irti saa tulee olemaan seuraava Englannin Kuningas. Vuosia kuluu ennen kuin Arthur Pendragon tuo Utherin äpärä lapsi sitten vihdoin ja viimein tuon miekan itselleen nappasee kivestä irti, joten hänestä tulee uusi kuningas..

..rinnalla apuna hänellä on aina luotettava Merlin. Arthur menee naimisiin Gueneveren kanssa ja perustaa Pyöreän Pöydän Ritarit joukkion. Arthurilla on ilkeäs siskopuoli Morgana.. tummat voimat siinä Arthurin ympärillä sitten koettavat saada miekan itselleen anastetuksi jotta valtaan nousisivat ja samalla tuon Pyöreän Pöydän joukkiota nitistää.

Jo nuorena Arthur osoitti ennen näkemätöntä rohkeutta ja jaloutta, joka oli aivan uutta kaikille. Sillä hän sai aikaisemmin hänen sukunsa (isänsä kimpussa olleet) jalosukuiset ritarit voitettuaan puolellensa.. jotta Pyörän Pöydän Ritarit jutska olisi edes ylipäätään mahdollista. Toki siellä edelleen niitä vihamielisiäkin jäi ihan reippaastikin maailmaan tallustamaan..
..kuten tässä mainiosti sanottiin niin ilman hyvää ei ole pahaa, ilman pahaa ei ole hyvää.

Leffan aikana tosiaan käydään tuo aikaa ennen Arthurin, Arthurin nousu ja tottakait miekan kivestä vetäseminen.. pyöreän pöydän synty ja sen tuho, Graalin maljan etsiminen, valtataistelua Merlinin ja Morganan välillä..

..joten hyvinkin paljon kaikenlaisia asioita on tähän elokuvaan ujutettu mukaan ! ..

..siihen nähden tämä pysyy kuitenkin erittäin selkeänä ja tekijöidensä käsissä he määräävät tahdin ja katsojalla pysyy hyppysissä punainen lanka mainiosti. Tarina etenee hyvini ja siinä pysyy perillä kärryillä missä mennään ja mitä tapahtuu koko ajan ja tosiaan tapahtuu aika vauhdikkaasti kun kerrottavaa on paljon.

Näyttelijöitä löytyy mm.. Nigel Terry (King Arthur Pendragon), Helen Mirren (Morgana), Nicholas Lay (Lancelot), Sherie Lunghi (Guenevere), Paul Geoffey (Perceval), Nicol Williamson (Merlin), Robert Addie (Mordred), Gabriel Byrne (Uther Pandragon), KAthrine Boorman (Igrayne), Liam nNeeson (Gawain), Patrick Stewart (Lependegrance)… tässä on todella paljon henkilöhahmoja.

Rujoutta ja rajuutta tässä piisaa mutta ei ehkäpä niinkään raakuutta tai toki sitäkin on mutta sitä ei ylikorosteta tai sillä mehustella turhia. Ehkä tässä sillain sellainen pieni ”anarkistinen ja pakanallinen” ote sekä yleisasenne on läsnä. Mikä on sellaista tietynlaista realistista Mitä ei nyt niin muissa oikein vastaan ole tullut mitä joitain leffoja ja sarjoja nähnyt.

Jollain erikoisella tavalla pidän tämän leffan noista peltipurkkimaisista panssareista jotka melkoisesti kiiltävät ajoittain ! Taisteluissa ne sitten toki verestä värjäytyvät.. sillain kuitenkin ettei niillä erityisesti maiskutella verellä ja raa’alla väkivallalla vaan sitä kuuluu näyttää, jos sellainen kohtaus tulee sillain realistisella touchilla.

Musiikillisesti ajoittain todella messevää ja mahtipontista mutta tähän jos mihinkä se todellakin kuuluu.

John Boorman se tämän ohjasi.. mieshän nousi pinalle Syvä Joki (1972) elokuvallaan.. on sielllä sitten Zardoz (1974) ..joka ei suuren yleisön tietoon varmaan edes noussut mutta melkoista kulttikamaa ! Sitten löytyy Manaaja II : Luopio (1977) ..tämä Pyöreän Pöydän Ritareiden juttu kasarilta.. itseäni kyl vielä kiinnostais Smaragdimetsä (1985) nähdä.

EXCALIBUR (1981) - Fantasizing About Fantasy Films
In 1981, John Boorman released his passion project, EXCALIBUR. A bold, very adult, serious take on the Arthurian legend, the film was a modest financial success, grossing $34 million domestically. However, to many, it stands at the definitive story of King Arthur, and indeed Boorman's film is an ambitious classic.

Indeed, it was a risky proposition. The film would have no stars, using a primarily British/Irish cast, headed by Nigel Terry as Arthur, Cherie Lunghi and Guinevere, Nicholas Clay as Lancelot, and Nicol Williamson as Merlin. Of course, many cast members would later become icons, including Helen Mirren, cast as the villainous Morgana, Patrick Stewart, Gabriel Byrne, Liam Neeson, and more.

The film, which boasts a fantastic score by Trevor Jones, which integrates the works of Richard Wagner and Carl Orff, is a classic, and the film has never been beaten as far as the tale of EXCALIBUR (1981) and the legendary knights of the round table goes. So join us on Fantasizing About Fantasy Films as we dig into Boorman's classic.”


Flesh+Blood (1985) (Lihaa ja Verta)
Kasari oli varsin pätevää(kin) aikaa tälläisille miekka ja ripaus magia jutskille, vaikkei niitä tuolloinkaan aivan älytöntä tahtia ilmestynyt. Tämä toki siitä vielä astetta harvinaisempaa laatua että täysin tyylipuhtaasti pelkkää keskiaikaa & miekkaa ! kun taasen se magia on tästä täysin riisuttu pois, kuten kaikki yliluonnollisuuteen liittyvä muutoinkin..

..muita olivat mm. Excalibur (1981), Krull (1983), Legend (1985), Dragonslayer (1980), Hawk the Slayer (1980), Ladyhawke (1985)… noissakin tuppasi kutenkin enempi tai vähempi sitä yliluonnolisuutta satuilua olla kans mukana.. ohjaajinahan noissa on mm. Ridley Scott, John Boorman, Richard Donner jne… että vallan nimekästäkin veikkoa ollut siellä uransa yleensä alkupäässä näitä ollut väsäämässä, kuten Paul Verhoeven tässä.. tokihan myös on lisäksi useammat barbaariset leffat ja siltä väliltä olevat kuten (Deathstalker, The Warrior and the Socerers jne...)

..tämähän oli aikaa kun mies vielä Euroopassa ja pääasiallisesti omassa kotimaassansa hääräsi Hollannissa, alkuaikojen oman ”ydinryhmänsä” kanssa joihin kuului mm. kuvaaja Jan De Bont, käsikirjoittaja Gerard Soeteman, näyttelijä Rutger Hauer… tosin noin muutoin näyttelijäkaarti ei ollut enää tulppaanimaalaista vain.. nyt mukaan tuli mm. Jennifer Jason Leigh, Tom Burlinson, Susan Tyrrell, Ronald Lacey, Jack Thompson… Tämä oli myös eka leffa joka taisi olla englannin kielinen ja kuvaspaikkana mm. Espanja jne… jotta aivan kotikonnuilla ei tällä kertaa ollut. Jossa oli kait tuohon kuvauksien aikaan poikkeuksellisen viileää ja kylmää.

Rutger Hauerilla oli tässä kohtaa jo ”Hollywood status” itselleen hankittuna, olihan mies käynyt Blade Runnerissa näyttelemässä. Tuon takia ilmeisesti ohjaaja Paul Verhoevenin kanssa ottivat kuvauksissa yhteenkin, kun näyttelijän mielestä hänen hahmonsa pitäisi olla huomattavasti sankarillisempi hitusen suureellisemman eleiseen tyyliin.. kun taas ohjaaja halusi sen olevan realistinen ja maanläheinen. Omasta mielestäni tämä näkyy siinä kompromissinä että alkupuoliskon leffasta mennään Paul Verhoevenin vision mukaan, sitten jälimmäisellä puoliskolla taasen Rutger Hauerin toiveiden suuntaisesti. Onneksi tietynlainen yllätyksellsyys kuitenkin on läsnä ”kummassakin osiossa”.

Tässä on porukka, joka liikkuu sekä niittää porukkaa rahasta vuonna 1501, he joutuvat kuitenkin petetyksi ja hommahan pitää kostaa pettäjille. Hommassa otetaan aika realistinen meno, vaikka loppua kohti aletaan sinne viihteen suuntaan hitusen suuntaamaan..

..tapahtumat, henkilöt sekä dialogi on kuitenkin vallan ronskia kauttaaltaan sinne loppuun asti, jotta sillain asioita ei sen kummemmin siloitella vaan annetaan revitellen palaa vaan. Tuo on täysin Verhoevenin ansiota, joka halusi tästä rajun kuvaelman jossa olisi ”shokkielementtejä” ei vaan niiden itsensä takia vaan tarina sen itsessään vaatisi. Studio olisi halunnut huomattavasti enempi lempeää romantiikkaa ja rakkautta tuoda tuon todellisen rajun raadollisuuden sijaan.. suht hyvin Verhoeven sai pidettyä kiinni siitä mitä halusi tehdä vaikka pieniä myönnytyksiä joutuikin tekemään lopulta…

…itselleni muutama suht yllättäväkin tapahtuma oli ja tarinallinen käänne, mikä on äärimmäisen piristävää varsinkin näinä päivänä kun kaikki pyritään tekemään niin salonkikelposeksi & kiillotelluksi ylikorostetulla tavalla.. tässä ei myöskään niitä historiallisia asenteita tai tapahtumia millään tavalla siivota maton alle vaan ne pyritään näyttämään sellaisina kuin ne olivat… naisia ”kohdeltiin miten kohdeltiin” mutta heilläkin oli omat avunsa ja vahvuutensa selvitä sekä assät hihassa vedettävänä, ”biologiset” aseet myös otettiin käyttöön oikein kunnolla tässä, unohtamatta taisteluissa kuitenkaan ihan perusteräaseilla mätkiskelyä lähitaistelumeiningeissä…

…keksintöjä, ruttoa, jopa Tukholman Syndroomaa jne… aikamoisen monipuolisesti kaikenlaista ”pientä” siellä mukana jota ei välttämättä niinkään elokuvaa katsoessa mieti mutta näin jälkikäteen kyllä ! myös uskonnolliset elementit tuodaan esille oikeastaan aika jänskästi, tietyllä tavalla kietoutuen jopa RHauerin henkilön luomaan ilmiöön hänen johtamassansa porukassa, omalla tavalla myös pientä huumoriripausta ajoittain tuodaan esille tämän varjolla.

Ai niin henkilöissä (joita lopulta suht montakin) on myös hienoa että periaatteessa kukaan heistä ei ole varsinaisesti ”pahis tai hyvis” niin sanotusti. Oikeastaan he kaikki ovat kaikkea aina tilanteesta riippuen. Sillain myös erittäin virkistävä asetelma. Oma etu ja se oma napa on just se, jota he kaikki lopulta tilanteen tullen haluavat suojella parhaansa mukaan.

Musiikeista vastaa Basil Poleudouris ja ”torvimaista” menoa varsinkin alkupuolella kuullaan reippaasti, musa menee omia menojaan, ei kuitenkaan ekan ehdan ja alkuperäisen Conanin muistettavuuteen päästää, joka onkin miehen ehdoton mestariteos omassa kastissaan mutta kelpo laatua tämäkin. Soljuu mutta ei varsinaisesti jää päähän pidemmäksi aikaa soimaan.

Jos keskiaika yhtään nappaa tai etäisesti kiinnostaa, niin onhan tämä melkoinen hiomaton timantti !

Rosoisuutta löytyy ja varsinkin alkupuoli ei välttämättä ole rytmitykseltään täysin mukaansa tempaava mutta loppua kohti sekin rytmitys löytyy koko ajan paremmin. Itse pidin myös siitä tietynlaisesta yllättävyydestä mitä hahmojen välillä lopulta tapahtui.. vaikkei se välttämättä kaikkein realistisinta ole ja hommat etenevät ajoittain melkoisella vauhdilla, niin en olisi todella osannut odottaa tuollaisia ”kiemuroita”, lähinnä vain siis hyvässä mielessä.

Eureka!n pläjäyksessä on slip cover, sitten booklet :) mikä on aina mainio juttu. Jonkisen verran myös tekijöiden juttuja levyltä kans löytyy. Ihan jees, vaikka nälkä kasvaa syödessä mutta sen verran ikää alkaa olemaan eikä välttämättä matskua tuolta ajalta hirmuisesti ole ”ylimääräistä jemassa”.

Paul Verhoeven : ”This is not a fairy tale because Middle Ages were not a fairy tale.” / ”It was a cruel, wanton, dangerous, stinking time in which to live. The miracle is that anyone survived. That’s what the film is about, three people – who survive, each in their own remarkable way.” / ”That… and an interesting question…how far have we come?”

Trailer…


Pikkuruista tietoa…
*Paul Vehoevenin mieltä liian monet elokuvat antoivat aivan liian romanttisen ja siloitellun kuvan Keski-Ajasta joten hän halusi tehdä huomattavasti brutaalimman teoksen kyseisestä aikakaudesta.. hänen mielestään luonnollinen kuolema tuohon aikaan oli todella harvinaista.
*Ohjaaja Paul Verhoeven ja Rutger Hauer ilmeisesti kuvauksissa väittelivät aikamoisen kiivaasti.. "siinä sivussa" läheskään kaikki elokuvaa tekevät tyypit (Amerikasta, Espanjasta, Hollannista jne….) eivät hollantia osanneet joten he vaativat että nuo väittelyt käytäisiin englanniksi jotta hekin pysyisivät kärryillä missä mennään ! Kaksikko oli tätä filmiä aiemmin ollut yhteensä viidessä elokuvassa, mutta tämä jäi heidän yhteiseksi viimeiseksi elokuvaksi, sen verran kovasti miehet ottivat yhteen tämän elokuvan tekemisen tuoksinassa.
*Tämä oli Verhoevenen viimeinen elokuvansa pitkään aikaan, jonka hän teki Hollannissa, ennen kuin lähti Amerikkaan ja teki siellä ensitöikseen Robocopin.
*Elokuvassa on todella paljon henkilöhahmoja ja luonnollisesti jokainen näyttelijä heistä haluaisi loistaa kun heidän kohtauksensa kuvattiin.. näyttelijöiden kesken leffa sai lisänimen ”Flesh+Blood+Elbows” koska kaikki halusivat vaikka kyynärpäätaktiikalla sitten näkyvyyttä kamerassa.
*Verhoeven oli innostunut ajatuksesta että kaksi ystävällismielistä joukkiota muuttuvatkin keskenään vihollisiksi ja ottaisivat kunnolla yhteen.. aikoinaan ohajaaja oli tuohon aspektiin erityisesti pettynyt että Hurja Joukko (1969) elokuvassa ei lopulta joukkiot sitten kohdannetkaan kasvotusten.
*Naispäärooliin (Agnes) oli tarjolla Nastassja Kinski sekä Rebecca De Mornay.. jälkimmäinen kuitenkin lopulta itse kieltäytyi. Jennifer Jason Leigh oli itsensä Verhoevenin toive ja valinta, mimmi oli vakuuttanut roolisuorituksellaan Kuumat Kinkut (1982) elokuvassa hollantilaisohjaajan. JJ Leigh sanoi että linna jossa he kuvasivat alastonkohtauksia, oli niin kylmä että hänen kätensä ja jalkansa alkoivat jo sinertämään kylmyydestä.
*Verhoeven halusi ehdottomasti Basil Poleroudiksen säveltämään tähän musiikit. Hän oli täysin vakuuttunut kuultuaan Conan Hävittäjä (1984) elokuvan musiikit. Tämän jälkeen kaksikko yhdisti voimansa myös elokuvissa Robocop (1984) sekä Starship Troopers – Universumin Sotilaat (1997).
*Orion Pictures olisi tästä halunnut tulevan sotaelokuvan, samantyylisen kuin Verhoevenin elokuva Soldier of Orange (1977) oli.

The War Lord (1965)
Chyrasagon (Charlton Heston) on arvostettu ritari, jolla on pieni oma sotajoukko apunaan, hän on kovasti uudeksi herttuaksi kipuamassa.. tehtäväksi hänen kontolleen on tullut pitää hallussaan erään linnantorni suon laidalla..

..paikalliset pakanalliset ”villit” kuitenkin ovat sen liepeillä vahvasti häärimässä ja hamuaisivat kyseistä aluetta omalla kontollaan pidellä. Samaan aikaan ritarin oma veli (Maurice Evans) on miehelle hitusen tietyllä tavalla kateellinen, joten sieltäkin suunnalta voi harmeja ilmaantua hänen kohdalleen jos tummia pilviä taivaalle haeskellaan ihan läheisistä mahdollisista selkäänpuukottajista.. eikä siinä vielä kaikki vaan kaiken kukkuraksi tämä ritari sitten ihastuu (jopa sairaalloisella tavalla) erääseen paikalliseen herkän hehkeään neitoseen Bronwyn (Rosemary Forsyth) joka saattanee sekoittaa itsensä kenenkin miehen pään aivan totaalisesti.. Ai niin on siellä myös näyttelijä Richard Boone kans joka oikein kannessa mainitaan.. heppu taisikin saada arvosteluissa aika lokaa niskaansa tästä roolista (johon ei istunut lainkaan luontevasti) ja roolisuorituksestakin, kuka hän sitten tässä tarinassa onkaan, sehän selviää kun tämän elokuvan katselee.

Tässä on yllättävän paljon ! kaikensorttisia pakanajuttuja (traditioita ja riittejä) mukana ja niihin tietyllä tavalla ihan tutustutaankin pitkin leffaa.. sillain ripaus rujoutta jopa tässä mukana, jota etukäteen ei kyllä osaisi odottaa tämän sorttiselta leffalta. Tuo erittäin hyvän säväyksen ! Toki vaikkapas niin rajulle linjalle ei lähdetä kuin Robin of Sherwood TV-sarjassa kasarilla synkeimmillään (siel on nimittäin aikamoisen synkkä juttu pakanajuttuihin liittyen), mutta tietyllä tavalla huomattavasti monipuolisemmin tässä taasen niihin vuorostaan uppoudutaan..

..muutoinkin tämä on tälläinen hivenen pienimuotoisempi kokonaisuus, niin tarinallisesti kuin väkimäärältään (populaa kuitenkin tässä tarvittaessa löytyy ruudulle, jotta ei mitenkään tyhjyyskään vaivaa niissä tilanteissa kun tarvitaan hivenen enempi sakkia kameran eteen), jotta mitään aikansa jättimäistä mahtipontisuutta tässä ei edes lähetä tavoittelemaan kuten suht monessa tämän tyylisissä elokuvista todellakin lähdettiin rypistämämään oikein toden teolla. Maltettiin pitää siltä osin näpit kurissa.

Parissa kohtaa ihmiset hyppäävät taustoista oikeinkin selkeästi esille, suurimman osan ajasta kuitenkaan ei. Eikä nuo muutamat kohtaukset sillain meikäläistä hetkauta juurikaan, saatika millään tavoin pilaa katsomisnautintoa. Keskimäärin elokuva näyttää oikeastaan vallan mainiolta itseasiassa, miellyttäenkin silmää ihan kunnolla ajoittain.

Leffassa on rytmitys tapahtumien suhteen hyvinkin kohdillaan ! tasaista tahtia (suht kiivastakin ajoittain) katsojaa tempaistiin kerta toisensa perään juuri tämän seikkailunsyövereihin mukaan, eikä katsojia jätetty oman onnensa matkaan haahuilemaan juurikaan jotta tylsistyminen pääsisi takaraivoa takomaan.. ”kulman takaa” tuotiin aina jotain tapahtumaa, mihinkä kiinnostus kohdentui.

Oikein kiva ja onnistunut elokuvallinen elämys oli tämä itselleni vaikka yleisesti ei ole oikein tainnut kehuja kovin paljoa kerätäkään. Tuon aikakauden (milloin tämä tehty) leffoissa saattoi kieltämättä ajoittain olla pieni tylsyys vaarana vaanimassa, mutta tässä siitä ei ollut pelkoa missään vaiheessa se oli saatu tehokkaasti tämän niskavilloista karkoitettua. Ei tämä tietysti mikään megateos ole tai huikeus vailla vertaa mutta itselleni kuitenkin selkeästi positiivien yllätys :)

Lyhyesti ja ytimekkäästi voisi sanoa, tykkäsin.

Trailer..

Two Minutes Warning (1976) (Paniikki Stadionilla)
Mikäpäs se tälläinen trillerijännäri onkaan, vaikuttaa melkoisen mielenkiintoiselta tapaukselta !

Näyttelijöinäkin melkoisia nimiä… Charlton Heston, John Cassavetes, Martin Balsam, Beau Bridges, Gena Rowlands … niin ja tunnetumpi ohjaajana oleva Andy Sidaris on tässä näyttelijän roolissa kait kans.

“A crazed sniper is set to kill spectators at an L.A. Coliseum football championship game and the police race against time to eliminate him.”

Tästä on ilmeisesti kaksi hyvinkin hämmentävän erilaista versiota tehty !

Teatteriversio sekä erillinen TV-versio…
…telkussa pyörivä versio on ilmeisesti aika vesitetty ja laimennettu vaikka on lähemmäs puolituntia pidempi mutta sitten taas on siitä kait tosi paljon niitä nimenomaan trillerimäisiä jännityskohtauksia silti leikattu pois aivan tyystin, mikä vie aivan tajuttomasti siltä jännäripuolesta pois ja nimenomaan tämän elokuvan hyvyys pitkälti perustuu ! … siis mitä noin kummastakin alkua kahtoin niin aivan totaalisen erilaiset alut elokuvilla ! ihan kun täysin eri elokuvaa tässä tapauksessa katsois.. pelkäsivät telkkupomot että pelko nousee liiaksi katsojissa tuon teatteriversion ”kylmäverisyyden” myötä…

TV-Version : “Originally with a straightforward plot about a homicidal sniper acting alone and the SWAT team hunting him down, the network-TV version adds 30 minutes of side story, making the sniper a hired hand for a band of robbers, acting as a cover-up for an art heist. This version was conceived during negotiations between Universal Pictures and NBC in 1978, because NBC refused to air a film centered around a homicidal sniper brutally shooting people for no reason.”

Teatteri versio (vajaa kaksituntia pitkä) Alkaa aika räväkästi kun joku mystinen sniper jannu harjoittelee ampumalla jonkin viattoman pyöräilijän, tulee tästä aika vahvasti eräs kohtaus Dirty Harrystä kyllä mieleen..

..sit seuraillaan vuorotellen kun SWAT tiimi hoitelee pienen keikan, eräs perhe menossa katselemaan aika monen muun ihmisen kanssa peliä stadionille, poliiseihin nopeasti tutustutaan.. sekä tähän kasvottomaan sekopäähän, alussa näytetään miehestä aika paljon ikään kun silmien kautta kuvattuna ja se on kiva tehokeina kyl jännityksen ja fiiliksen nostattamisessa, toimii kivasti… tai sitten näytetään lähinnä jalkoja ja vain osaa kehosta, kenties tosi kaukaa jne… jotta sillain kuvasti kuvauksella ”leikitään” onnistuneesti tämän tappajan osalta…

…siis todellakin nappaa mukaansa tämä teatteriversio heti alusta alkaen ! .. toki pitää ne kummatkin versiot katsella.. mutta vain alun toistaiseksi kummastakin nähneenä niin teatteriversio vaikuttaa erittäin kovalta ja hyvältä ! kun taas telkkuversio kehnohkolta.. mut saas tosiaan nähdä…

Theatrical-Version : “The Los Angeles Police Department, led by Capt. Peter Holly (Charlton Heston), learns that a madman is planning to open fire on football fans in a packed Los Angeles Coliseum. Holly finds himself at tactical odds with SWAT commander Sgt. Button (John Cassavetes) as the fans -- including gambler Sandman (Jack Klugman), a pickpocket (Walter Pidgeon), car salesman Steve (David Janssen) and his girlfriend, Janet (Gena Rowlands) -- unknowingly risk their lives while the gunman takes aim.”

Trailer…
 
Kuutamosonaatti (1988)
”Hyvät on kelit, meinaan kikkelit!”
Kauhuelokuviahan ei Suomessa ole ole varsinkaan aikoinaan ihan hirmuista tahtia tehty. Valkoinen Peura (1952) on todella mainio (tosin todella erilainen elokuva kuin tämä) josta Eureka! on tehnyt hienon julkaisunkin joka kannattaa ehdottomasti hankkia..

..tämä Kuutamosonaatti kuitenkin lienee se joka todella monelle tulee ekana mieleen jos Suomalainen kauhuelokuva pitäisi nimetä.. tätä ei syyttä suotta kutsuta Suomen variaatioksi Teksasin Moottorisahamruhaajasta.silti tämä on nimenomaan suomalainen juttu ja hyvä niin, sellaisena se toimii äärettömän hyvin.

Toki nyt viime aikoina/vuosina niitä on sitten tullut ihan kiitettävää tahtia, siis noita suomalaisia kauhuelokuvia. Yllättävintä tässä on tämä että oikeasti erittäin hyvä elokuva kyseessä omassa genressään !

Suomessa on kylä, syrjäisessä pohjoisessa kera lumisten maisemien. Siellä asusteleepi Kyyrölän aikamiespojat..

..Arvo (Kari Sorvali) jota äiti hakkaa tätä mielinmäärin kotosalla sekä Sulo (Mikko Kivinen) joka on perunakellariin valjastettu asumaan.. sitten on myös jakomielitautinen äiti (Soli Labbart), joka on hurmoshenkinen uskovainen henkeen ja vereen.

Täysikuu kun taivaalle tulee mollottamaan niin poikien vaistot & himot todella heräävät henkiin.. toinen on vähämielinen jättiläinen, toinen taas psykopaatti jota on erinäisillä esineillä hakattu äidin toimesta vielä aikuisiälläkin.

Kylän laidalla sijaitsee hiihtomaja johon kaunis valokuvamalli Anni Stark (Tiina Björkman) kera pienen koiransa saapuu lepuuttamaan hermojaan, jotta voisi olla hetkisen julkisuuden valokeilasta syrjässä..

..loma jää kuitenkin haaveeksi ja vallankin hermojen lepuuttamisen osalta. Nimittäin lähistöllä asuva Kyyrölän perhe alkaa todenteolla ahdistelemaan uutta naapuria. Annin avuksi tulee hänen veljensä Johannes (Kim Gunell) joka pyrkii takaamaan että tyttö saisi olla siellä rauhassa mutta homma sen kun vaan pahenee entisestään.

Annin hirsimökki on aika kivan näköinen ja oloinen paikka joka sopii kauhuleffaan erittäin hyvin.. löytyy sieltä täytettyä eläintä, kaappikelloa jne… muutoinkin visuaalisesti sellainen ”uhmakkaan pelottava” ilmestys..

..sijoittuu talveen joten kuunhohtoinen yö on aivan omiaan tähän taustalle ! jäisen lumiset puut hohtavat kivasti kalpeasta metsästä. Todellakin tunnelma on erinomaisesti kohdillaan, visuaalisuudeltaan todella huikea.

Kivasti myös kuvakulmilla leikitellään erittäin onnistuneella tavalla. Ne saavat katsojan jo itsessään nauliutumaan tämän ääreen ja nostattavat jo ennestään mainiota tunnelmaa..

..tunnelma on läpi elokuvan aavemaisen uhkaava.

Äänipuolikin on onnistunut.. todella vaikuttavalta kuulostaa niin linnun tsirpitykset, suden ulvonnat, narinat, tuulen ujellus, hiljaisuus… tuo tietysti vielä korostuu kun dialogia ei kovin hirmuisesti tässä elokuvassa ole. Lähinnä ne kylän tyypit pääsevät ”outoilemaan” kun suunsa avaavat.

Elokuvassa ei ole varsinaista tyhjäkäyntiä. Homma lähtee heti liikkeelle, eikä siinä oikeastaan hetkeksikään jarrutella. Etenee höyryjunan lailla.

Olli Soinio on tämän ohjaaja.

Tällehän tuli "jatko-osakin" Kadunlakaisijat (1991) se on huomattavasti överimmäksi vedetty kokonaisuus ja tuo huumoria ihan hervottomasti lisää touhuun, tämä eka puhtoisempi jännäri, toki on tässäkin vähän mustaa huumoria kans.
Krokotiilimies (Crocodile Dundee) (1986)
Paul Hogan esittää Michael J. Dundee nimistä heppua. Hahmosta tulikin melkoinen yllätyshitti aikoinaan lippukassoilla oikeastaan ympäri maailman.. USAssa se oli vuoden katsotuin elokuva peräti ! myös Suomessa sitä käytiin kiitettävästi katsomassa ja sellaisen nosteen sai aikaiseksi että Kakkosta tultaisiin sitten vielä tuplamäärällisesti täällä katsomaan teatterissa.

Australiassa asusteleva heppu on legenda varsinkin paikallisille, hiljalleen hänen touhuilunsa on saavuttanut tietoa myös Amerikan maan entistä paremmin.. joten New Yorkin suunnalla oleva naisreportteri Sue Charlton (Linda Koslowski) lähetetään tekemään hänestä Australiaan juttua..

..Crocodile Dundee lempinimeä kantavalla hepulla on tosiaan tietynlainen paikallinen firma, hänen kanssaan voi tutustua paikalliseen luontoon ja sen eläimistöön elämysmatkailu mielessä. Osa paikallisista pitää häntä vain silti salametsästäjänä..

..kuitenkin ”firmassa” Dundeella on apuna Walter (John Meillon) joka on ikään kuin entisaikojen trubaduuri. Joka kerta uudelle henkillö joka tulee Dundeeta tapaamaan hän kertoo entistä korkealentoisempia tarinoita mitä Dundee on kohdannut ja mistä tilanteista selvinnyt.

Kuuleman mukaan Dundee on hoidellut krokotiilin pelkästään käsin vaikka puolet hänen jalastaan on jo ollut sen kidassa ja ties mitä… vesibuffaloita kohtaan hän pystyy myös pelkällä miellään heitä uneen tuudittamaan. Käärmeet hetkauta karpaasia mihinkään suuntaan, vaikka kuinka myrkyllisiä olisivat..

..salametsästäjät ovat melkoinen riesa ja tässä tapauksessa Dundee on ehdottomasti eläinten asialla ja puolustaa vaikkapa kenguruita nuilta pirulaisilta. Kaikenlaista tapahtumaa tämä reportterimme saa todella Australian aroilla mailla omin silmin.

Dundee tulee olemaan kuitenkin nyt haasteista suurimman edessä, nimittäin hänen pitäisi lähteä käymään New Yorkissa yhdessä tämän viehättävän reportterin kera.. reportterin mielestä jutusta tulisi entistä parempi, jos juttu myös sen toisen puolen tästä veijarista esittelisi.. ja onhan siinä vähän molemmipuolista ihastusta ilmassa.

Leffasta suunnilleen puolet vietetään kummassakin paikassa siis.

Hivenen tästä tulee Tarzan Suurkaupungissa mieleen. Toki suoranaista Cheetahin tapaista huumoripläjäys tässä ei ole lainkaan, mutta huumoria tästä toki muilla keinoinen sitten saadaan irti..

..sellainen velmuileva yleisilme tässä on aivan ensi hetkestä sinne loppuun asti.

Musiikista on haluttu saada parastako lie irti, nimittäin siitä vastaa Peter Best. Sellaista todella perusbiittiä ja yksinkertausta jumputusta pitkälti.. jumputi jumputi pupu titi pumputi pumputi.. Toki ihan themessä vähän tulee lisää siihen sit siihen. Toimii tässä kuitenkin tuollainen äärimmäinen yksinkertaisuus ihan kivasti. Theme kans kyl kuulostaa vieläkin tutulta ja sitä kuuntelee.

Nykyäänhän tätä luonnehditaan sanoilla ”seksistinen, rasistinen, homofobinen”. Itse tätä nyt todella pitkän ajan jälkeen lähdin katselemaan vain ja ainoastaan puhtaasti viihdemielessä. Osa vitseistä ja huumorista kieltämättä vähän vanhentunut eivätkä sillain naurunrätkätystä aiheuta, tosin eipä kyllä sillain vaivaantuneisuuttakaan meikässä aiheuttanut..

..kyllähän tässä sillain vanhakantaisuus paistaa läpi että henkilöt kuvataan ikään kuin… miehet ovat uroksia ja naiset naaraita. Kaiken kaikkiaan huumori on hyvin kuivakkaa, sellainen räiskyvyys loistaa poissaolollaan.

Kyllähän tämän katselee, eikä meikää häiritse tuo ns. ajankuva mistä jotkut vetäneet herneet nenäänsä ihan täysin. Ei tämä kuitenkaan kyllä sinne huippuleffojen tasolle mene tai ole varsinaisesti mikään hirmuisen hauska, katsottava kylläkin.

Rentous ja letkeys on se juttu jota tästä on yritetty irti puristaa.. elokuva on itsessään vähän sellaista tarinatonta haahuilua ja sitä kuorrutettu pienillä hassutteluilla. Aika tätä kyllä tavallaan on nakertanut osittain. Katsoo siis mutta ei sillain "hetkauta" tänä päivänä juurikaan.

Kolme näitä sit lopulta kaiken kaikkiaan tehtiin.

 
Onkos nämä seuraavat tuttuja elokuvia ? Tuossa Altrestream Media arvostelee Youtube arvosteluvideoillaan kyseiset leffat ja ainakin sieltä suunnalta tulee ihan kivasti kehuja noille seuraavilla leffoille. Suhteellisen mielenkiintoiselta noista vaikuttaa oikeastaan kaikki.. kait se olis noi katseluun laitettava...

Lovecraft-kauhua veden alla! - The Deep House (2021)
”Ranskalainen tekijäkaksikko Alexandre Bustillo ja Julien Maury nousivat melkoiseen maineeseen vuonna 2007 kulttistatuksen saavuttaneella teoksellaan À l'intérieur (Inside), jota seurasi erittäin onnistunut ja kaunis fantasiakauhu Livide neljä vuotta myöhemmin. Nyt ollaan päästy jo herrojen kuudenteen yhteisteokseen, joka valmistui vuonna 2021 ja kantaa nimeä The Deep House.

Pääosissa uiskentelevat James Jagger (Mick Jaggerin poika) ja entinen malli Camille Rowe päätyvät kummitustaloon, joka sijaitsee järven syvyyksissä. Eli kummitustaloleffa, joka on vain sijoitettu järven pohjaan ja tähän kun vielä lisätään se, että tunnelmaa haetaan Lovecraftilta, ollaan jo erittäin jännän ja mystisen kauhun äärellä.

Tekijäkaksikko yhdistelee elokuvassa hienosti perinteistä elokuvaamista ns. found footageen, sillä pariskunnalla on mukana pari goprota, sekä drone, joka jyrää nättiä 4K-kuvaa veden alta. Tunnelma on alusta lähtien suht painostava hyvällä tavalla ja täytyy myötää, että leffa pääsi muutaman kerran myös kunnolla ihon alle. Toimiva kokonaisuus, joka on myös toteutettu oikeissa lavasteissa yhdeksän metrin syvyydessä, josta erittäin iso plussa!

Tää muuten toimisi helkkarin hyvin edellisenä vuonna ilmestyneen Kristen Stewartin tähdittämän Underwaterin kera (josta löytyy myös muuten kanavalta oma jakso)! Varma jarruraita housuissa taattu tällä kaksikolla! Tsekkaa videolta tarkemmat mietteet ja heitä omat kommenttisi videon kommenttikenttään :)


Unohdettu kauhun mestariteos! - Spider Labyrinth (1988)
Tonino Cervin tarinaan pohjaava ja Gianfranco Giagnin ohjaama Spider Labyrinth julkaistiin vuonna 1988. Elokuva niitti hurjaa mainetta varsinkin VHS-aikakaudella, jolloin leffa oli haluttua valuuttaa alan harrastajien keskuudessa. Kun päästiin ns. digitaaliselle aikakaudelle, elokuva hävisi kuin kuuma tuhnu Saharaan, eikä kukaan oikein tuntunut puhuvan tästä mitään.

VHS-julkaisujen jälkeen saatiin odottaa kymmeniä vuosia seuraavaa fyysistä julkaisua, kunnes Severin Films teki ultimaalisen kulttuuriteon ja pumppasi leffan ulos 4K-versiona. Videolla tutustutaan leffan lisäksi myös tähän kyseiseen julkaisuun.

Spider Labyrinth on todellinen kauhun mestariteos, jonka painui ikävästi unholaan, kun siirryttiin digitaaliseen aikakauteen. Leffa pitää sisällään upeita giallomaisia värejä, valoja ja musiikkia (Franco Piersanti) sijoitettuna painajaismaiseen H.P Lovecraft -tyyliseen maailmaan, josta löytyy myös ripaus John Carpenteria. Iso hatunnosto myös leffan pahikselle, joka on ehdottomasti yksi upeimmista pahishahmoista, joita kauhupätkissä on koskaan nähty.

Väijy videolta meikäläisen mietteet ja tutustu elokuvaan, joka jokaisen pitäisi ehdottomasti nähdä, mikäli kiinnostuksen kohteena on italialainen genre-elokuva, H.P Lovecraft ja body-horror (hei efekteistä vastasi Sergio Stivaletti). Kommenttia kehiin, mitä ajatuksia leffa sinussa herättää!


Pelottavan kova The Belko Experiment (2016)
”Supersankarihommista varmasti nykyään paremmin tunnettu James Gunn kynäili ja tuotti vuonna 2016 valmistuneen The Belko Experimentin, jonka ohjauksesta vastasi australialainen Greg McLean. Ei tämäkään herra mikään märkäkorva ole, sillä miehen aikaisempiin hitteihin lukeutuu mm. Wolf Creek ja Rogue, jota Suomessa levitettiin nimellä Territory. Pääosassa kirmaa mm. John Gallagher jr., Tony Goldwyn, Adria Arjona ja John McGinley. Toki mukana on myös James Gunnin veli Sean Gunn, joka tarjoilee ihan mielenkiintoisen roolin pilveä polttelevana salaliittoteoreetikkona. Lisäksi mukana nähdään Michael Rooker, joka puuhastelee korjaushommissa leffan keskiössä olevan rakennuksen kellarissa. Battle

Royale aloitti vuonna 2000 ns. survival genren, jonka viitoittamalla tiellä myös The Belko Experiment kulkee. Tämä kuitenkin nousee massasta esiin selkeästi, sillä tässä kaikki tuntuu toimivan. Vahvasti indiemäinen isojen tekijöiden leffa puskee alusta loppuun hidastelematta matkalla oikeastaan lainkaan. Iso plussa myös MastersFX -yrityksen upeille efekteille. Malliesimerkki siitä, miten hyvää verenlennätystä tehdään.

Heittäkääs mielipiteenne leffasta videon kommenttikenttään tämän nähneet. Jos vielä et ole tätä nähnyt, suosittelen ehdottomasti tsekkaamaan. Nordic-blu-ray löytyy ainakin suht helposti fyysisenä ja suoratoistajat voivat leffan vuokrata esim. Viaplaylta tai Blockbusterista”


TARKASTELUSSA Ghost Town (1988) w/ Jusa & Nikke
Jusa ja Nikke pamautti kyläilemään, joten heitä varten oli rimpuiltava hyllystä jotakin katsottavaa. Tälle visiitille hyllystä ruutuun raavin vuonna 1988 valmistuneen kauhuwesternin nimeltä Ghost Town, jonka ohjauksesta vastasi Richard McCarthy ja Mac Ahlberg. Jälkimmäinen kaveri on muuten ollut erään suomalaisen kulttileffan tekijätiimissä suht oleellisessa roolissa. Tästä lisää videolla. Mitä Ghost Towniin tulee, kyseessä on erittäin viihdyttävä pienen budjetin länkkärikauhuilu, jonka tuotannosta vastasi Empire Pictures, joka myöhemmin muuntautui Full Moon Picturesiksi.

Usvainen painajaismainen tunnelma kantaa nätisti läpi leffan, jossa pääpahista näyttelevä Jimmie F. Skaggs varastaa shown heittämällä. Mahtava pahis, jonka seikkailuja olisi mielellään katsonut useammassakin elokuvassa.Vaikka leffassa heitelläänkin suht paljon nasevia one-linereita, genre ei kuitenkaan onneksi käänny liikaa komedian puolelle, vaan pysytellään turvallisesti siellä synkemmissä vesissä.

Mitä mieltä vieraat olivat illan valinnasta? No videolta se selviää! Entä te muut hyvät ihmiset, eli onko tullut nähtyä ja jos on, mitkä ovat omat mietteesi?

 
Ylös Bottom