Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

FAQ: PlayStation 3:n kiintolevyt ja varmuuskopiointi

Status
Uusia vastauksia ei voi lisätä.

TT-2k

Päämoderaattori
Ylläpitäjä
Q: Millainen ulkoinen USB-kiintolevy PS3:een käy?
A: USB-kovalevyn pitää olla formatoitu FAT32-tiedostojärjestelmää käyttäväksi, muita rajoituksia ei tiettävästi ole. Ei ole väliä, toimiiko USB-kiintolevy verkkovirralla vai pelkkää USB-virtaa käyttäen.

Q: Miksi ulkoinen USB-kiintolevyni ei näy PS3:ssa, mutta näkyy PC:ssä?
A: Isot kiintolevyt (1+ TB) ovat yleensä alustettu tehtaalla käyttäen esimerkiksi exFAT- tai NTFS-tiedostojärjestelmää. Alusta kiintolevysi ensin PC:llä FAT32-formaattiin, niin myös PS3 tunnistaa sen.

Q: Miten yli 32 gigan USB-kiintolevyn saa formatoitua FAT32:ksi?
A: Windows ei jostain syystä salli isoja FAT32-osioita, mutta ongelman voi kiertää ilmaisella FAT32formatter-apuohjelmalla tai ASEUS Partition Masterilla.

Q: Miten ulkoisen median (USB-kiintolevy/muistitikku, muistikortti, CD/DVD-R/RW) käyttö eroaa Pleikan sisäisestä kiintolevystä?
A: Ulkoista mediaa voi käyttää niin kuin PS3:n omaakin tietyin poikkeuksin.

1) Ulkoiselle medialle voi kopioida lukitsemattomia pelitallennuksia musiikkia, kuvia ja videoita, mutta ei demoja/pelejä eikä pelien datatiedostoja.
2) Videotiedostoihin ei saa liikkuvia 15 sekunnin "esikatseluikoneja".
3) Lajitteluominaisuudet on rajoittuneemmat (eli esim. musiikki on lajiteltu pelkkien levyjen mukaan).
4) Multiple delete -ominaisuutta ei myöskään ole.
5) Kokonaisia PS1/PS2-virtuaalimuistikortteja ei voi tehdä (yksittäisiä savetuksia voi kopsia backup-mielessä, mutta niitä ei voi sieltä käyttää ennen kuin siirtää takaisin jollekin muistikortille).

Yksi etu ulkoisessa levyssä sentään on, mitä sisäisen levyn kanssa ei ainakaan vielä voi tehdä: omat alihakemistot. Eli kunhan levyn juureen tekee MUSIC, PICTURE ja VIDEO-hakemistot, voi niiden alle tehdä sitten lisäksi omia alihakemistoja. Esim. VIDEO-hakemiston alla voi olla hakemistot Musiikkivideot, Pelitrailerit, Leffatrailerit ja Blu-ray-trailerit. Valitettavasti kansiosta toiseen siirtäminen ei onnistu XMB:stä, eli jos pistät vahingossa väärään hakemistoon, joudut liittämään kiintolevyn tietokoneeseen ja siirtämään sitä kautta.

Q: Voiko pelitallennuksia kopioida?
A: Suurimman osan pystyy. Game-valikon Saved data utility -> haluamasi savetus -> kolmio -> Copy -> joko toiselle käyttäjäprofiilille tai ulkoiselle medialle (muistitikku, muistikortti, USB-kiintolevy...) Ainoa poikkeus on käyttäjäprofiiliin lukitut tallennukset, niitä ei voi kopioida. (Samassa valikossa paina kolmiota ja valitse Information. Jos Lock-kohdassa on jotain muuta kuin viiva, on ko. tallennus lukittu.)

Q: Palautuuko lukittu tallennus backupin myötä?
A: Kyllä, mutta vain jos backup palautetaan samaan Pleikkariin, josta backup on otettu.

Q: Missä peleissä lukittuja tallennuksia sitten on?
A: Lista lukituilla tallennuksilla varustetuista peleistä löytyy täältä.

Q: Mikä on helpoin tapa siirtää kaikki tiedot PS3-järjestelmästä toiseen?
A: Tiedonkuljetustyökalu siirtää/kopioi lähes kaiken pienin rajoituksin.

Q: Miten otan backupin Pleikan kiintolevyn sisällöstä?
A: Kytke PS3:een FAT32-tiedostojärjestelmää käyttävä USB-kiintolevy/muistitikku, ja käytä sen jälkeen Settings -> System Settings -valikosta löytyvää Backup Utilitya/Varmuuskopiotyökalua. Lisätietoja backupin ottamisesta löytyy ohjekirjasta. Levyn ei tarvitse olla tyhjä, ja siinä voi olla useampia osioita, kunhan ainakin yhdessä FAT32-osiossa on riittävästi tilaa backupia varten.

Q: Voiko backupin ottaa tietokoneelle?
A: Ei. Tietokoneen kiintolevy ei näy Pleikkarille ulkoisena USB-levynä, vaikka laittaisit laitteiden välille USB-kaapelin. Tarvitset siis joko riittävän ison muistitikun/-kortin taikka USB-kiintolevyn tai jonkin muun laitteen, joka näkyy PS3:lle tallennusvälineenä.

Q: Eikö edes, jos laitan PS3:n kiintolevyn tietokoneen SATA-väylään?
A: Ei. PlayStation 3 käyttää omaa, salattua tiedostojärjestelmäänsä, jota tietokoneella ei pysty toistaiseksi lukemaan.

Q: Mitä kaikkea backup ottaa talteen?
A: Lähes kaiken, mutta se mitä palautetaan, riippuu palautettavasta laitteesta. Jos palautus tehdään samaan Pleikkariin (esim. kiintolevyn vaihdon jälkeen), palautuu käytännössä kaikki. Poikkeuksia voivat muodostaa jotkin tekijänoikeussuojatut tiedostot, kuten aikarajoituksella varustetut videotiedostot. SingStoresta ostetut kappaleet toimivat myös palautuksen jälkeen, kunhan palautus tehdään samaan PlayStation 3 -konsoliin. Jos palautus tehdään toiseen konsoliin, jäävät myös lukitut pelitallennukset palautumatta.

Q: Mitä backupista ei palaudu, jos konsoli vaihtuu?
A: Edellämainittujen lisäksi palautumatta jäävät kaikki PlayStoresta ladatut/ostetut pelit, demot, pelien lisäosat (ml. esim. GH/RB-pelien kappaleet), pelipäivitykset ja pelien datatiedostot. Kaiken voi toki ladata uuteen konsoliin ilmaiseksi PlayStation Storesta. Myöskään PS1/PS2-pelien virtuaalimuistikortit eivät palaudu kuin siihen PlayStation 3 -järjestelmään, jolla ne on alunperin luotu.

Q: Käynnistin palautuksen tunteja sitten, mutta nyt palautus on jumissa tietyn prosentin kohdalla. Voinko keskeyttää palautuksen?
A: Joissain tilanteissa palautus vie huomattavasti pidemmän ajan kuin mitä alussa ilmoitetaan (ilmoitettu 3 h 45 min mutta kestääkin 9 h), ja palautus voi olla näennäisesti jumissa jossain tietyssä kohtaa todella pitkään. Useimmiten pelkkä kärsivällinen odottelu kuitenkin auttaa ja palautus menee lopulta läpi. Jos palautuksen keskeyttää, käynnistyy konsoli uudelleen ja ehdottaa kovalevyn formatointia, jonka jälkeen palautusta voi yrittää uudelleen.

Käytännön esimerkki todellisesta elämästä; reilut 400 gigatavua sisältänyt palautus kesti kaikkinensa muutamaa tuntia vaille neljä vuorokautta. Jos PS3-järjestelmäsi edelleen reagoi ohjaimeen, ei palautus ole täysin jumissa. Kärsivällisyys palkitaan.

Q: Kuluttaako kiintolevyn vaihto tai alustus ns. laiteaktivoinnin?
A: Kiintolevyn vaihto tai alustus ei kuluta aktivointien määrää.

Huom! Sony muutti laiteaktivointien määrän 18.11.2011 viidestä kahteen. Eli ennen 18.11.2011 ostetuilla PSN-tuotteilla on 5+5 (viisi PS3:a + viisi PSP:tä) aktivointia, kun taas tuon jälkeen ostetuilla aktivointeja on vain 2+2 (eli kaksi PS3:a + kaksi PSP:tä/Vitaa).

Q: Konsolini vaihtui eikä backup palauta SingStoresta ostettuja kappaleita, mitä pitää tehdä?
A: Ota yhteyttä Nordisk Filmiin. He voivat vapauttaa PSN-tunnuksellasi ostetut kappaleet. Yhteydenoton jälkeen menee n. 7 arkipäivää, jonka jälkeen voit ladata biisit uudelle konsolillesi. Jos olet ostanut biisejä muualta kuin Suomen SingStoresta, sitten voi tulla isompiakin ongelmia. Feikkijenkkitunnareiden vapautuksia NF:llä ei välttämättä voi tehdä.

Q: Konsolini vaihtui, voinko ladata ostamani Rock Band ja/tai Guitar Hero -kappaleet uudelle Pleikkarilleni?
A: Voit. RB/GH-kappaleet voi ladata yhteensä viiteen eri PlayStation 3 -järjestelmään samalla PSN-tunnuksella.

Q: Ottaako backup talteen myös Linux-osion?
A: Backup-toiminto ei ota talteen Linux-osiota. Muista, että jos kuitenkin haluat uudelle kiintolevylle Linuxin, pitää se osioida _ennen tietojen palautusta_. Tietojen palauttamisen jälkeen se on myöhäistä.

Q: Kuinka paljon varmuuskopio suunnilleen vie?
A: Backupin koko on korkeintaan sen verran, kuinka paljon dataa PS3:n kiintolevyllä on. Pakkauksen ansiosta se voi kuitenkin viedä jonkin verran vähemmänkin. Pelkästään esim. demoja tai pelejä ei voi backupata, vaan operaatio on periaatteessa kaikki tai ei mitään. Toki pelisavetuksia, kuvia, audiota ja videoita voi kopioida erillisinä tiedostoinakin, mutta demojen, asennettujen pelien tai pelien datatiedostojen kohdalla moinen ei onnistu.

Q: Voiko CD/DVD/BD-levyllä olevia PS1/PS2/PS3-pelejä kiintolevylle ja pelata niitä sitten ilman varsinaista levyä?
A: Ei. Monet PS3-pelit vaativat kyllä asennuksen, jonka pitäisi nopeuttaa latausaikoja. Mutta varsinaisesti kokonaisia CD/DVD/BD-levyllä olevia pelejä ei ole mahdollista PS3:n kovalevylle asentaa.

Q: Miten PlayStation 3:n kiintolevy vaihdetaan?
A: PlayStation 3:n mukana tulleessa ohjekirjassa kerrotaan, miten Backup-toiminto toimii ja kuinka Restore-toiminnolla tiedot palautetaan uudelle kiintolevylle. Siellä on myös kuvalliset ohjeet kiintolevyn vaihtamiseen. Ohjekirjan voi ladata myös PDF-muodossa. Lisäksi Three Speechistä löytyy "opetusvideo" kiintolevyn vaihtamiseen. Käyttäjien itse tekemiä videoita löytyy YouTubesta, esim. tämä. Näiden lisäksi kaikkien kiintolevyn vaihtoa suunnittelevien kannattaa lukea The Sixth Axisin varsin seikkaperäinen asennusohje, jossa neuvotaan kuvien kera, miten vanhasta levystä otetaan backup, jne.

Huom! Jos PS3:ssasi on firmware-versio 3.56, varmista ennen kiintolevyn vaihtoehtoa, että kyseessä on nimenomaan korjattu versio kyseisestä käyttöjärjestelmäversiosta. 26. tammikuuta 2011 julkaistussa versiossa oli bugi, joka esti kiintolevyn vaihdon. 1. helmikuuta julkaistu uusi versio korjasi kyseisen ongelman.

Jos konsolisi on verkossa lataa uusin järjestelmäpäivitys Päivitä Internetin kautta -toiminnolla. Jos konsolisi ei ole verkossa, lataa uusin päivitystiedosto tietokoneella täältä ja kopioi se esimerkiksi muistitikulle näiden ohjeiden mukaisesti. Sen jälkeen lataa päivitys PS3:een Päivitä tallennuslaitteen kautta -toiminnolla.

Q: En ehtinyt ladata korjattua v3.56-päivitystä PS3-järjestelmääni, enkä voi nyt vaihtaa kiintolevyä. Mitä teen?
A: Valitettavasti ei ole muuta keinoa jäädä odottamaan uudempaa järjestelmäpäivitystä (esim. v3.60), jossa ongelma on korjattu.

Q: Kannattaako alkuperäinen kiintolevy säilyttää, vai voinko esim. myydä sen pois?
A: Kyllä kannattaa. Jos PS3-järjestelmääsi tulee huoltoa/takuuvaihtoa vaativa vika, vaihda konsoliin alkuperäinen kiintolevy ennen takuuvaihtoon lähettämistä. Huom! Alkuperäiseltä kiintolevyltä kannattaa poistaa kaikki henkilökohtaiset tiedot (esim. PSN-tunnuksen salasana) ennen huoltoon lähettämistä.

Q: Säilyvätkö Trophyt, pelaajaprofiilit ja lukitut pelitallennukset kiintolevyvaihdon yhteydessä?
A: Kyllä säilyvät. Trophy-tiedot kulkevat PSN-profiilisi mukana, vaikka vaihtaisit konsoliakin.

Q: Säilyvätkö Store-ostokset, jos Pleikan kiintolevyn vaihtaa?
A: Jos olet käyttänyt Backup/Restore-toimintoa, niin kyllä säilyy. Muussa tapauksessa voit ladata ostoksesi ilmaiseksi uudestaan.

Q: Millaisia kiintolevyjä voi käyttää PlayStation 3:n sisäisenä kiintolevynä?
A: PlayStation 3:ssa voi käyttää 2,5 tuuman Serial ATA/150- tai Serial ATA II/300 -liitännällä varustettua kiintolevyä. Pleikkariin uutta kiintolevyä ostaessa kannattaa huomioida vielä sellainen seikka, että levyn paksuus ei saa olla suurempi kuin 9,5 millimetriä. Suurin osa 2,5 tuuman SATA-levyistä onneksi on noita 9,5 milliä paksuja, mutta poikkeuksiakin löytyy. Käy tarvittaessa valmistajan kotisivuilta tarkistamassa levyn fyysiset mitat.

Q: Käykö PlayStation 3:een yli teratavun kiintolevyt?
A: Ei. Sisäisen kiintolevyn maksimikapasiteetti on 1 teratavu.

Q: Voiko PlayStation 3:n kanssa käyttää SSD-kiintolevyjä ja jos voi, onko siitä mitään hyötyä?
A: Kyllä voi. Lisätietoja SSD-kiintolevyn käytöstä ja hyödyistä/haitoista voi lukea esim. täältä.

Q: Millainen SSD-kiintolevy PlayStation 3:een sitten käy?
A: SSD-kiintolevyn suhteen on ihan samat vaatimukset kuin perinteisen kiintolevynkin kanssa, eli ainoastaan liitäntätavalla ja levyn fyysisellä paksuudella on merkitystä. Mitään erityisvaatimuksia SSD-kiintolevyille PS3-käytössä ei siis ole.

Q: Millaisia kiintolevyä PlayStation 3:ssa käytetään vakiona?
A: Riippuu aika pitkälti PS3:n mallista. Alla lista loppuvuoteen 2009 mennessä julkistettujen PS3-mallien kiintolevyistä ja niiden teknisistä tiedoista.
CECHA Seagate Momentus ST96812AS 60GB 12.5ms 8MB 42MB/s SATA-150
CECHB Seagate LD25 Series ST920217AS 20GB 16ms 2MB 57MB/s SATA-150
CECHC Seagate Momentus ST96812AS 60GB 12.5ms 8MB 42MB/s SATA-150
CECHE Seagate 80GB
CECHG 40GB
CECHH Seagate LD25 Series ST9402115AS 40GB 16ms 2MB SATA-150
CECHH Hitachi Travelstar 5K160 HTS541640J9SA00 40GB 11ms 8MB 67MB/s SATA-150
CECHJ Fujitsu MHW2040BH 40GB 12ms 8MB 150MB/s SATA-150
CECHK Fujitsu MHZ2080BH 80GB 12ms 8MB 300MB/s SATA-300, PMR
CECHL Fujitsu MHZ2080BH 80GB 12ms 8MB 300MB/s SATA-300, PMR
CECHL Hitachi Travelstar 5K250 HTS542580K9SA00 80GB 11ms 8MB 83MB/s SATA-150
CECHL Toshiba MK8052GSX 80GB 12ms 8MB 300MB/s
CECHM 80GB
CECHP Fujitsu MHZ2160BH 160GB 12ms 8MB 300MB/s SATA-300 PMR
CECHQ Fujitsu MHZ2160BH 160GB 12ms 8MB 300MB/s SATA-300 PMR
CECH-20xx Toshiba 120GB 12ms 8MB 300MB/s SATA-300 PMR
CECH-20xx Hitachi 5K500 HTS545012B9SA00 120GB 11ms 8MB 83MB/s SATA-150

Q: Onko väliä, ostanko SATA- vai SATA II -kiintolevyn?
A: Ei. SATA II on alaspäin yhteensopiva, mutta koska PS3:ssa on vain perinteinen SATA-liitäntä, ei SATA II -kiintolevy toimi sen nopeammin kuin SATA-liitäntää käyttävä kiintolevykään. Mutta myöskään mitään haittaa SATA II:sta ei ole.

Q: Vaihdoin kiintolevyn ja nyt Pleikka antaa "Käyttöjärjestelmää ei voida ajaa. Paina PS-näppäintä yrittääksesi uudelleenkäynnistystä. Jos järjestelmää ei voida uudelleenkäynnistää tällä tavalla sinun täytyy alustaa kovalevyn järjestelmäosio ja asentaa käyttöjärjestelmä uudelleen. Syötä tallennuslaite, joka sisältää version X.xx tai uudemman päivitystiedot, ja paina START- ja SELECT-näppäimiä yhtäaikaisesti." -virheilmoituksen. Mitä teen?
A: Lataa päivitystiedosto tietokoneella täältä ja kopioi se esimerkiksi muistitikulle näiden ohjeiden mukaisesti. Kuvalliset, englanninkieliset ohjeet löytyvät täältä.

Q: Vaihdoin kiintolevyn, mutta konsolin käynnistyksen jälkeen tuleekin "Ei voida käynnistää. Oikeaa kiintolevyä ei löydy." -virheilmoitus. Mitä teen?
A: Lataa päivitystiedosto USB-medialle kuten edellisessäkin kohdassa, ja asenna päivitys nk. Recovery Menun kautta. Kun konsoli on standby-tilassa (ts. normaalisti sammutettu, ja päävirtakytkin on ON-asennossa), pidä sormea Power-hipaisukytkimellä/napilla niin pitkään, että Pleikkari päästää kolme piippausta ja sammuu. Sen jälkeen käynnistä uudestaan pitäen sormea hipaisukytkimellä, kunnes kuulet nopean tuplapiippauksen. Jos sanallinen selitys ei riittänyt, katso "opetusvideo" YouTubesta. Recovery Menuun päästyäsi valitse vaihtoehto "6. System update" ja toimi annettujen ohjeiden mukaisesti.

Q: Meneekö takuu, jos vaihdan itse kiintolevyn?
A: Ei mene. Kiintolevyn vaihtaminen omin päin on täysin sallittu operaatio (ja sen vuoksi siihen on ne ohjeetkin manuaalissa).

Q: Onko 7 200 rpm:n (kierrosta minuutissa) kiintolevy parempi kuin 5 400 rpm -kiintolevy?
A: Käytännön nopeusero on n. 10-15 prosentin luokkaa. Lisää voi lukea esim. täältä

Q: Tukeeko PlayStation 3 kiintolevyjä, joissa on 16 megan välimuisti?
A: Kyllä, Pleikka ei välitä kiintolevyn cachen koosta tai levyn pyörimisnopeudesta.

Q: Lämpeneekö 7 200 rpm:n kiintolevy enemmän kuin PS3:n vakiokiintolevy?
A: 7200 rpm -levyt lämpenevät vain hitusen enemmän. Käytännössä eroa ei kuitenkaan huomaa.

Q: Tukeeko PlayStation 3 verkkokiintolevyjä?
A: PS3 ei tue verkkokiintolevyjä, ellei niissä ole DLNA-tukea. USB-kiintolevy on siis paras vaihtoehto.

Q: Miten näen, paljonko kiintolevyllä on tilaa?
A: Vapaan levytilan määrä näet menemällä Settings/Asetukset -> System Settings/Järjestelmäasetukset -> System Information/Järjestelmätiedot. Vapaa levytila ilmoitetaan myös aina, kun olet aloittamassa tallennusta esim. PlayStation Storesta.

Q: Miksi kiintolevyni koko näkyy "väärin"?
A: Kiintolevyn kapasiteetti on laskettu PS3:ssa 10-kantaisella järjestelmällä (1 Gt = 1 000 000 000 tavua). Toisaalta "oikeasti" kilotavu on 1024 tavua, megatavua 1024 kilotavua ja sitä rataa. Lukemien ero ei tarkoita, että tilaa on todellisuudessa eri määrä. Lisäksi kannattaa huomioida, että n. 10 prosenttia kiintolevyn kapasiteetista on varattu järjestelmän hallinnan, ylläpidon ja muiden ominaisuuksien käyttöön. Esimerkiksi vasta alustettu 320 gigan kiintolevyn kooksi PS3 ilmoittaa 298 gigatavua ja vapaan tilan määräksi 263 gigatavua.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Status
Uusia vastauksia ei voi lisätä.
Ylös Bottom