Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Flipperipelit

Ferraro

Well-Known Member
Tässä yleisketju flipperipeleille konsoleilla ja miksei PC:lläkin. Pinball Arcadelle ja Zen Pinballille täältä omat, jo aikaa sitten hiljentyneet ketjunsa löytyvätkin, mutta ehkä vähäisenkin keskustelun flippereistä voisi kerätä yhden otsikon alle. En nyt ainakaan ensiyrittämällä onnistunut löytämään vastaavaa ketjua, joten tässä avaus.

Tämän ja viime konsolisukupolven flipperiskene on pitkälti kolmen pelin välinen. Metallikuulan tähtäilyyn PS4:llä, Xbox Onella ja Switchillä on tarjolla Zen Studiosin Pinball FX3, Farsight Studiosin The Pinball Arcade ja Magic Pixelin Zaccaria Pinball, joista viimeksi mainittu on tosin Euroopassa saatavilla vain Xboxille ja Switchille. Kullekin pelille on saatavilla ainakin yksi ilmainen pöytä, mutta maksullista DLC:tä löytyy näille yhteensä lähes 300 pöydän edestä. PSVR-pelaajille on tarjolla myös Pinball FX2 VR. Viimeiset pari vuotta ovat uuden sisällön osalta olleet varsin hiljaisia, joskin Zen Studios kehittää parhaillaan seuraavaa Pinball FX -peliään uuden sukupolven alustoille. Pelin piti alunperin ilmestyä jo tänä vuonna, mutta vähemmän yllättäen julkaisu on siirtynyt ensi vuodelle.

Pinball FX3

Yleinen konsensus (tai ainakin oma mielipiteeni) lienee, että tämä on nykykonsoleiden laadukkain flipperipeli. Peli toimii jatko-osana keskenään lähes identtisille Zen Pinball 2:lle (PS4) ja Pinball FX2:lle (XOne). Pöytiä on tätä kirjoitettaessa tarjolla yhteensä 99 kappaletta, mikä lienee pelin elinkaaren lähetyessä loppuaan myös sisällön lopullinen määrä. Merkittävä osa pöydistä on Zenin omaa designia eikä pohjaudu tosielämän flippereihin, mutta nykyisin mukana on myös parikymmentä kappaletta tosielämän puolelta mallinnettuja Williamsin ja Ballyn pöytiä. Näitä on mahdollista pelata myös realistisemmilla fysiikoilla, jotka on erikseen mallinnettu Williamsin ja Ballyn pöytiä varten. Tulevassa Pinball FX:ssä on kerrottu olevan mahdollista pelata simulaatiofysiikoilla myös Zenin suunnittelemia pöytiä, joskaan kokoelmaansa ei valitettavasti enää voi siirtää maksutta uuteen versioon, toisin kuin PFX3:een siirryttäessä.

Itselleni on PFX3:n parissa pelitunteja kertynyt varmasti aivan liikaa, ja vaikka tiettyjen pöytien kikat tunnenkin varsin hyvin niin siltikin löytyy vielä kasoittain pöytiä, joissa riittää runsaasti opeteltavaa. Williamsin ja Ballyn designit tiedetään laadukkaiksi ja ne on mallinnettu peliin hyvin, mutta myös Zenin suunnittelemien pöytien designista pidän kauttaaltaan erittäin paljon. Viimeksi mainituissa alkaa olla vain itselleni se ongelma, että pelit tuppaavat kestämään useilla pöydillä pidempään kuin yhdellä istumalla on mielekästä pelata. :D Tätä ongelmaa ei ollut vielä muutama vuosi sitten, joten kokemattomammille pelaajille Zenin pöytien lähtötaso on varmasti erittäin mielekäs.

Suosikkipöytiä on itselleni kertynyt vaikka millä mitalla, mutta muutamia mainitakseni esimerkiksi Venom, The Creature from the Black Lagoon, Fantastic Four ja muutamat Star Wars -pöydistä ovat saaneet erittäin runsaasti pelitunteja osakseen. Pinball FX3:n paras puoli on mielestäni sen tasaisen korkea laatu, sillä käytännössä kaikkia pöytiä on kiva pelata ja ne toimivat ilman suurempia bugeja. Alla esimerkkeinä pari omaa pelivideota, Fantastic Four Zenin pöytien fysiikoilla ja Tales of the Arabian Nights simulaatiofysiikoilla.






The Pinball Arcade

TPA oli pitkään ainoa viime sukupolven peli, joka sisälsi tosielämän pohjalta mallinnettuja pöytiä, joita löytyikin todella kattava valikoima aina 60-luvun elektromekaanisista flippereistä Sternin uusimpiin tuotoksiin saakka. Farsight kuitenkin menetti Williamsin / Ballyn lisenssit Zenille vuonna 2018, minkä myötä merkittävä osa pöytävalikoimasta poistui myynnistä. Kaikkia ostamiaan pöytiä voi toki edelleen pelata, mutta uutta sisältöä ei peliin ole enää mallinnettu yli kolmeen vuoteen. PS4:llä ensimmäinen ja toinen kausi saivat myös fyysisen julkaisun, mikä onkin ainoa keino pelata edes osaa Williamsin ja Ballyn pöydistä TPA:ssa, mikäli ei niitä ehtinyt Storesta ostaa. Muiden alustojen osalta en tiedä onko tätäkään mahdollisuutta olemassa. Fyysisen julkaisun on saanut myös Stern Pinball Arcade, joka sisältää suurimman osan TPA:han mallinnetuista Sternin pöydistä, mukaanlukien AC/DC, jonka lisenssi on myös umpeutunut eikä sitä voi enää erikseen ostaa.

Pinball Arcaden parissa en ole tullut viettäneeksi aivan yhtä paljon aikaa kuin PFX3:n, mutta yleisesti voisi todeta laadun vaihtelevan tässä pöytäkohtaisesti paljon suuremmin kuin PFX3:ssa. Fysiikat eivät tunnu aivan yhtäläisiltä eri pöydillä, ja kummallisia bugeja löytyy edelleen ikävän paljon. Ehdoton suosikkipöytäni on Sternin Ghostbusters, jossa loistavan teeman lisäksi moodien ja pistekertoimien stäkkäämisellä on hyvin vähän rajoja. :D Ikävä kyllä juuri tämä kyseinen pöytä on myös sieltä bugisemmasta päästä. Ohessa pari omaa videota pelistä, Ghostbustersin ADHD-meiningille hyvää vastapainoa löytyy esimerkiksi ykköskauden pelilevyltä Williamsin Gorgar-pöydästä.






Zaccaria Pinball

Kolmas nykykonsoleille saatavilla oleva flipperipeli on jäänyt ainakin Euroopassa vähemmälle huomiolle, mutta Magic Pixelin pelillekin kannattaa antaa mahdollisuus mikäli kahdessa yllämainitussa ei ole tarpeeksi pöytiä pelattavaksi. Zaccaria Pinballiin on nimensä mukaisesti mallinnettu kaikki italialaisen Zaccarian 70- ja 80-luvuilla valmistamat flipperit, minkä lisäksi pelistä löytyy lukuisia Magic Pixelin suunnittelemia uusioversioita samoista pöydistä, joissa siis vain nimi ja teema täsmäävät kunkin alkuperäisen kanssa. Kokonaispöytämäärä taitaa tässä olla jo reilusti yli sadan, mikä tekee siitä pöytien määrällä mitattuna suurimman näistä kolmesta pelistä. Peli on julkaistu niin Sonyn, Microsoftin kuin Nintendon konsoleille, tosin pleikkarilla ainoastaan Pohjois- ja Etelä-Amerikan Storessa. Xbox- ja Switch-pelaajien ei pelin hankkiakseen tarvitse kikkailla jenkkitunnusten kanssa.

Tätä en ole läheskään yhtä paljoa pelannut kuin kahta ensin mainittua peliä, mutta kyllä tässäkin aivan pätevä flipperi on kyseessä. Pöytien laatu tosin hiukan vaihtelee, ja tämäkin peli kärsii valitettavasti ainakin PS4:llä jonkin verran bugisuudesta. Itse asiassa en ole juurikaan tainnut peliin koskea sen jälkeen, kun oheisella videolla tapahtuneen mystisen bugin vuoksi menetin tuloillaan olleen PS4-maailmanlistaennätyksen Wood's Queen -pöydässä. :D




Siinäpä hiukan avausta. Ehkä hiukan keskustelua syntyy nyt kun kaikki flipperipelit ovat samassa otsikossa, ehkä ei. :D Saa jakaa ja kysellä neuvoja, kertoa omasta suosikkipöydästään tai -pelistään tai mitä vain nyt tämän otsikon alle mahtuu. Löytyy konsoleilta toki muitakin flipperipohjaisia pelejä, esim. Yoku's Island Express tai Rollers of the Realm. Miksei niistäkin voisi tässä ketjussa keskustella, sana on vapaa!
 
Hyvä aihe. Itse 70-luvulla syntyneenä olen tunkenut varmasti tuhansia markkoja Flippereihin. Mainitaan Taxi, Dr.Dude, Phantom of the opera, Captain Hook, Last action Hero ja omasta mielestä paras pöytä Indiana Jones.

Joitain näitä olen päässyt pelaamaan tietokoneella, mutta ainakaan itse en kyllä saa mitään "tuntumaa" näihin. Flipperissä pitää olla se tunne mukana, mutta ihan kivan nostalgia fiiliksen ne antavat, kuten Track&Field tai Pole Position pelit.

Mainitaan vielä Mexico 86 world cup flipperi joka oli 10 vuotiaan silmissä silloin todella hieno.
Sääli että Flippereitä ei enää ole kauppojen auloissa.

Ja jos jostain löytyy flipperi ovat ne niin huonokuntoisia ja mailat niin löysiä että kuulan lyöminen esim. rampille on täysin mahdotonta.
 
Mainitaan vielä Mexico 86 world cup flipperi joka oli 10 vuotiaan silmissä silloin todella hieno.
Sääli että Flippereitä ei enää ole kauppojen auloissa.
Tämä muuten löytyy myös tuosta Zaccaria Pinballista. Jos se siis oli Zaccarian valmistama peli, en ainakaan itse tiedä muita samannimisiä flippereitä.

Flipperit peleissä vs. tosielämässä on varmasti vähän samalainen ero kuin ajopeleissä ja oikeassa ajamisessa. Parhaimmillaan kokemus on mallinnettu jo aika lähelle, mutta eihän se tuntuma koskaan voi olla samanlainen pelissä kuin aidossa laitteessa. Pöydän töniminen tekee ehkä suurimman eron, ja siinä on isoja eroja näidenkin pelien välillä. Pinball Arcadessa tönimisellä voi aivan liian voimakkaasti ohjailla pallon kulkua, kun taas PFX3:ssa simulaatiofysiikoilla töniminenkin on huomattavasti rajatumpaa. Zenin uudemmat Williams/Bally -pöydät ovat varmasti fysiikoiltaan kaikista lähimpänä aitoa flipperiä, ja niissä pystyykin jo käyttämään joitakin samoja tekniikoita kuin tosielämän flippereissä, esim. live catch ja tip pass, jotka eivät ole samalla tavalla mahdollisia Zenin alkuperäispöydissä.

Itse 90-luvulla syntyneenä en ole flipperien parissa kasvanut, vaan nimenomaan näiden pelien kautta niistä innostunut. Silloin harvoin kun aitoa laitetta pääsee pelaamaan, niin huomaa kyllä että videopeleissä tuloksen tekeminen on lähes poikkeuksetta huomattavasti helpompaa. :D
 
Flipperit on hauskoja laitteita. Oikeita koneita tainnut vain Linnanmäellä joskus aikoinaan kokeilla. Pleikkarilla tullut enemmän pelattua. Koukuttavaa puuhaa. Nykyään oikeasta flipperimasiinasta saa maksaa tuhansia euroja. Nykyajan versio on muuten kuin flipperi mutta siinä on fyysisen koneiston tilalla iso näyttö, amerikassa tehtyjä koneita.

Nykyaikainen versio: https://huutokaupat.com/3098389/dig...full-hd-huipputarkalla-naytollauusihittituote
 
Pinball FX3 saa kuin saakin vielä sadannen pöytänsä ensi maaliskuussa! Williamsin Indiana Jones: The Pinball Adventure vuodelta 1993 pääsee luultavasti FX3:n viimeisenä lisäyksenä aitojen kappaleiden pohjalta mallinnettujen pöytien joukkoon. Pöytä on tulossa myös uuden sukupolven Pinball FX:lle, mutta sille pelille ei vielä ole julkaisupäivää annettu.

Edit: Piti lisätä vielä, että tämä on sellainen pöytä jota ei edes Pinball Arcadessa ole aiemmin nähty.

Traileri:
 
Viimeksi muokattu:
Ja jos jostain löytyy flipperi ovat ne niin huonokuntoisia ja mailat niin löysiä että kuulan lyöminen esim. rampille on täysin mahdotonta.

Varaapa visiitti Tampereen Ikuri Arcadeen. On varmasti Suomen yksi parhaista flipperikokoelmista, jatkuvasti huollettuja myös. Järjestävät pelipäiviä, joihin täytyy ilmoittautua, paikka kun on aika pieni.

Funhouse on ehkä se oma kaikkien aikojen flibusuosikki, sekä Whirlwind. Williamsin pöytiä. Molempia olen pelannut livenä, ja molemmat löytyvät sekä TPA:sta että FX3:sta.

Niiden lisäksi lukuisat lisenssipöydät ovat jääneet mieleen: T2, Space Jam, Indiana Jones, Congo, Demolition Man, Twister, Starship Troopers, Twilight Zone, Star Trek TNG, Playboy…

Sen ”vanhan” Linnanmäen arcadet - niitähän oli useampi - olivat melko uskomaton kolikkopelien ihmemaa. Siellä tuli hakattua flipperien lisäksi Operation Wolfit, Shinobit, Virtua Fighterit 80-luvusta 90-luvulle asti.
 
Viimeksi muokattu:
Hurahdin juuri pari viikkoa sitten tuohon FX3 peliin ja ostin pöytiä. Kymmenisen pöytää 99 pöydästä nyt löytyy. PS5 pelaan. Kivaa ajavietettä. Vaikeimpia pöytiä mitä oon ostanu on Jaws ja Archer. Niissä tosi vaikea saada edes oman top 10 listan piikkipaikkaa ylitettyä mitä pelissä valmiina pisteitä.

Pinball FX omilla sivuilla sanotaan että Pinball FX tulisi pc:lle maaliskuussa 2022 ja kesällä 2022 uudelle sukupolvelle. Uutisia mitä aiheesta löyty niin sanottiin, että kaikki FX3 ostamat pöydät pitää ostaa uudestaan. Todella paskamainen juttu.

 
Viimeksi muokattu:
Kyllä se poijjaat on niin, että switchin senran kagura peach ball on se ainoa oikea flipperi :D

 
Hurahdin juuri pari viikkoa sitten tuohon FX3 peliin ja ostin pöytiä. Kymmenisen pöytää 99 pöydästä nyt löytyy. PS5 pelaan. Kivaa ajavietettä. Vaikeimpia pöytiä mitä oon ostanu on Jaws ja Archer. Niissä tosi vaikea saada edes oman top 10 listan piikkipaikkaa ylitettyä mitä pelissä valmiina pisteitä.

Pinball FX omilla sivuilla sanotaan että Pinball FX tulisi pc:lle maaliskuussa 2022 ja kesällä 2022 uudelle sukupolvelle. Uutisia mitä aiheesta löyty niin sanottiin, että kaikki FX3 ostamat pöydät pitää ostaa uudestaan. Todella paskamainen juttu.

Sekä Jaws että Archer onkin omalla kohdalla lähes korkkaamattomia pöytiä, mutta tosiaan monessa pöydässä kyllä on niin monimutkaiset sääntösetit että pisteiden maksimointi vaatii todella tarkkaa strategiaa ja harrasta pöydän opettelua. FX3:ssa tuli vuosi sitten pelattua aika aktiivisesti erään FB-porukan turnauksia, mutta FX3:n huonoin puoli on että vain yksinpelitilassa tehdyt tulokset kelpaavat virallisille all-time -listoille. Vaikka yleensä en listasijoituksista niin perustakaan, niin kieltämättä vähän musertavaa oli huomata että olin tehnyt Fantastic Fourissa maailmanlistan kärkipaikan ylittäneen tuloksen, mutta turnaustilassa jolloin se ei tallentunut edes paikallisesti. Muistaakseni seitsemän tunnin peli meni "hukkaan", joten nyttemmin on tullut jauhettua lähinnä classic single playeria suosikkipöydillä. :D

Ja tosiaan on kyllä pettymys että pöytänsä joutuu ostamaan uudelleen, vaikka jotain alennuksia niistä vanhoille pelaajille lupailivatkin. Tulee se silti näin 99 pöydän omistajana aika kalliiksi jos kaikki pöydät haluaa uuteen peliin tuoda.
 
Mä olen myös ostanut tuon Universalin setin, ja niistä mun mielestä Jaws on se heikoin pöytä - tai siinä en ainakaan pääse koskaan paljon alkua pidemmälle, vaikka teema olisikin kiinnostava.

Tuon kokoelman Back To The Future on ehdottomasti se onnistunein. Data Eastin "virallinen" flibu vuodelta 1990 on toki legendaarinen, voi
kun lisenssipelleily ei olisi niin hankalaa ja näitä saisi näihin virtuaalituotoksiin... https://www.ipdb.org/machine.cgi?id=126

FX3:n / Zenin tuotoksissa on ärsyttänyt suuresti aidon musiikin ja dialogin puute, mikä häiritsee etenkin lisensoiduissa pöydissä. Puljun omat säveltäjät kun eivät ole ihan samaa kaliiberia... Mutta tämäkään ei ole ihan niin yksiviivaista, sillä Star Wars -pöydissähän mielestäni on John Williamsin tuuttaukset, kun taas missään muussa ei.
 
Mä olen myös ostanut tuon Universalin setin, ja niistä mun mielestä Jaws on se heikoin pöytä - tai siinä en ainakaan pääse koskaan paljon alkua pidemmälle, vaikka teema olisikin kiinnostava.

Tuon kokoelman Back To The Future on ehdottomasti se onnistunein. Data Eastin "virallinen" flibu vuodelta 1990 on toki legendaarinen, voi
kun lisenssipelleily ei olisi niin hankalaa ja näitä saisi näihin virtuaalituotoksiin... https://www.ipdb.org/machine.cgi?id=126

FX3:n / Zenin tuotoksissa on ärsyttänyt suuresti aidon musiikin ja dialogin puute, mikä häiritsee etenkin lisensoiduissa pöydissä. Puljun omat säveltäjät kun eivät ole ihan samaa kaliiberia... Mutta tämäkään ei ole ihan niin yksiviivaista, sillä Star Wars -pöydissähän mielestäni on John Williamsin tuuttaukset, kun taas missään muussa ei.
BTTF on kyllä designiltaan minustakin oikein onnistunut pöytä. Multiballin ystäville ainakin tarjoaa paljon, ja kyllähän sitä joka kerta pitää yrittää stäkätä Outatime, Flux Capacitor ja Skate/Hoverboard Multiballit päällekkäin. Parhaimmillaan tuolla tavalla taitaa olla mahdollista saada 12 palloa samanaikaisesti peliin. :D

Musapuoli on vähän kaksipiippuinen juttu. Zeniltä löytyy kyllä mielestäni myös paljon onnistuneilla ääniraidoilla varustettuja pöytiä, siis sellaisia joissa ei ole tarkoitus replikoida jotain tiettyä biisiä kuten BTTF:ssä. Esimerkiksi Spiderman- ja Venom-pöytiin sävelletty musa on mielestäni todella onnistunutta. Star Wars -lisenssi sitten tosiaan kattaakin myös ääniraidan, ja olikohan joitain muitakin lisenssipöytiä joissa on samoin. Ainakin aitoa tai "oikeiden" ääninäyttelijöiden dialogia on tarjolla esim. Family Guyssa ja Deadpoolissa.
 
Family Guy pöytä hyvä, yksi suosikeistani. Siinä saanu hyvin tahkottua pisteitä. Sarjana myös Family Guy on yksi kaikkien aikojen parhaimpia :D
 
Family Guy pöytä hyvä, yksi suosikeistani. Siinä saanu hyvin tahkottua pisteitä. Sarjana myös Family Guy on yksi kaikkien aikojen parhaimpia :D
Se on kyllä oikein mukava pöytä pelata, ja kieltämättä tietyt onelinerit jaksavat hymyilyttää vielä pitkänkin ajan päästä. Skillshot Peterin polveen ei vain vanhene. :D Tosin Bob's Burgers on monipuolisuutensa vuoksi oma suosikkini tuon Fox-pöytäpaketin valikoimasta.
 
  • Like
Reactions: rap
Kyllä se poijjaat on niin, että switchin senran kagura peach ball on se ainoa oikea flipperi :D


Ai niin, piti tähän kommentoida. Mitä muuta peliä varten nyt olisin Switchin edes hankkinut! Tämä oli tullut eShopissa alennukseen, joten pakkohan siihen oli 8,99€ käyttää. Hivenen maltillisin odotuksin tätä lähestyn noin puhtaasti flipperin näkökulmasta, mutta peli on vielä testaamatta joten katsotaan nyt. Ehkä viihdearvo yltää pelisarjan tuntien noin muuten riittävän korkealle. :D
 
Indiana Jones on julkaistu viime viikolla Pinball FX3:lle, mutta hintaa on yhdelle pöydälle todella suolaiset 14,95€. Jäänee ainakin toistaiseksi itseltäni hankkimatta, sillä tuon joutuu vielä ostamaan uudestaan uuden sukupolven Pinball FX:lle jos sitä haluaa oletettavasti parempana versiona pelata. Katsotaan jos se tulisi vielä alennukseen ennen FX:n julkaisua. Ymmärrettävää toki että lisensointi on tässä tapauksessa maksanut huomattavasti normaalia pöytää enemmän, mutta 15 euroa yhdestä pöydästä pian vanhenevaan peliin on silti mielestäni liikaa.

Mutta ei tämä ollut oikeastaan se syy miksi tulin tätä ketjua nostamaan. Pelasin äsken toista elokuvateemaista pöytää eli Ghostbustersia Stern Pinball Arcadessa, ja viikko lähti käyntiin yksiselitteisesti parhaalla pelilläni koskaan missään pelissä ja millään pöydällä. :D Ymmärtääkseni tein tässä myös uuden maailmanennätyksen 258 miljardilla pisteellä, sillä Stern Pinball Arcaden leaderboardit sisältävät kaikki PC:llä ja konsoleilla kirjatut tulokset myös samalla pelimoottorilla pyörivän The Pinball Arcaden puolelta.

Peli kesti hiukan vajaat neljä tuntia, minkä mittaista kestävyystestiä ei olekaan pitkään aikaan tullut pelattua. PS4:n videopuskurissa ei tietenkään ollut kuin 15 minuuttia, mutta ohessa sen verran pelin loppuvaiheilta. Strategia on tässä sinänsä aika yksinkertainen ja kaavamainen, joskin pöydällä tapahtuu jatkuvasti niin järkyttävä määrä asioita että suunnitelmassa pitää aktiivisesti muistaa pysyä. Jatkuva eteneminen kolmelta eri väylältä aloitettavissa scene-moodeissa on tärkeintä, ja pallonmenetyksen tulisi aina tapahtua moodien aikana eikä niiden välissä. Jos nimittäin uutta palloa laukoessa jokin sceneistä on kesken tai oikeanpuolimmaiselta väylältä on kaikki moodit suoritettu, antaa hyvin helppo oikean loopin skillshot 10+10% koko senhetkisestä pistemäärästä. Viimeinen skillshottini toi sen vuoksi peräti lähes 40 miljardia pistettä kerralla, mikä on varmasti suurin pistemäärä jonka olen missään pöydässä koskaan yhdellä vedolla laukonut, tai luultavasti tulen koskaan laukomaankaan. :D

Toinen hyvä strategia jota yritän omassa pelissäni toistaa, on Storage Facility Multiballin ja Stay Puft -moodin stäkkääminen päällekkäin, ja jos mahdollista niin pistekertoimien kanssa. Parhaimmillaan sillä tavalla voi saada muutamassa minuutissa useita miljardeja pisteitä, ja oheiseen videoonkin näyttää 4,6 miljardin pisteen Stay Puft tallentuneen. Kuten myös varsin kömpelö epäonnistunut tolppasyöttö joka aiheutti pallonmenetyksen, mutta ei paraskaan peli ole täydellinen! Epäilen että tätä parempaan en tule kuitenkaan Ghostbustersissa koskaan pystymään. :)

 
Uuden Pinball FX:n Early Access alkaa huomenna Epic Games Storessa. Konsoleille julkaisu tällä tietoa "kesällä 2022". Julkaisussa on tarjolla 38 pöytää, joista kolme on uusia ja 35 portattu aiemmasta Pinball FX3:sta. Vanhojen pöytien osalta visuaaliset parannukset näyttävät pelikuvan perusteella minimaalisilta, mutta vaikuttaisi siltä että fysiikat ovat etenkin Zenin alkuperäispöydissä ottaneet suuren harppauksen realistisempaan suuntaan. Näyttäisi onnistuvan tip passit, live catchit ynnä muut pikkukikat siinä missä FX3:n Williams-pöydilläkin.

Tämä kaikki vaikuttaisi aika hyvältä ja olisin pelistä innoissani, mutta eilen julkistettiin kuitenkin pelin sisällön hinnoittelu. Nyt täytyy kyllä sanoa että hirveältä näyttää. Sen lisäksi että aikaisemmista peleistä portatut pöydät pitää ostaa uudelleen jos niitä haluaa pelata uudessa pelissä, on koko pelin sisällön ostaminen siirretty pelin sisälle, jossa maksut eivät edes näy oikeassa valuutassa vaan epämääräisinä tiketteinä, joita saa tietysti oikeaa rahaa vastaan. Pöytäpaketteja ei enää ole, vaan jokainen pöytä ostetaan erikseen, mikä tekee useamman pöydän ostamisesta hyvin nopeasti hyvin kallista. Pöytien normaalihinnat ovat välillä 40-60 tikettiä, mikä muuntunee dollarihinnoista päätellen n. 4-6 euroksi pöytää kohti. Poikkeuksena Indiana Jones, joka maksaa uudessakin pelissä 15€. Pinball FX3:n pöytäpaketeissa kovinkaan moni pöytä ei tainnut normaalihintaisenakaan maksaa paljoa yli kolmea euroa, minkä lisäksi kaikki aiemmille alustoille ostamansa pöydät sai tuotua FX3:een ilman minkäänlaista lisämaksua.

Laskin tuossa hinnan kaikille julkaisussa tarjolla oleville 38 pöydälle, joihin normaalihintaisina kuluisi nähdäkseni 1 615 tikettiä plus Indiana Jonesin 15€. Jos oletetaan dollarihintojen muuntuvan suoraan euroiksi, on tarvittavaan määrään tikettejä sekä erikseen myytävään Indiana Jonesiin kuluva summa todella surullinen: 165€. Ja kerrataan vielä, näistä 38 pöydästä 35 on FX3-porttauksia. Porttaukset saa 33% alennuksella yhden viikon ajan julkaisusta, joten pistetään vielä pieni FOMO-efekti kaupan päälle. Yhdeksänkymmenenyhdeksän FX3-pöydän omistajana tämä tuntuu sen verran vastenmieliseltä toimintamallilta, että en aio rahojani uudelleen samoihin pöytiin laittaa, ainakaan näillä hinnoilla. Hiukan olisin ollut valmis maksamaankin uusista parannuksista, mutta en todellakaan näin paljoa. Ne kolme uutta pöytää kyllä kiinnostavat, mutta enpä kyllä tiedä viitsinkö niihinkään kuluvia 20 euroa Zen Studiosille enää lykätä.

Kaiken ylläolevan lisäksi peliin on ängetty mukaan kk- tai vuosimaksullinen passi, jolla saa määräajaksi suurimman osan, muttei kaikkia, pelin pöydistä käyttöönsä, sekä jonkinnäköisen palkintoboostin uuteen Pinball Royale -moninpeliin - tietysti. Passin saa kuukausimaksulla $15 tai vuosimaksulla $100.

En oikeasti osaa päättää, pitäisikö itkeä vai nauraa. Kyllä nämä yllämainitut asiat aika tehokkaasti jo orastaneen innostuksen pelistä onnistuivat sammuttamaan. Onneksi Pinball FX3 toimii siinä missä ennenkin.

 
Mutta jos nyt himottaa ostaa PS5:lle eka flipperiripeli ikinä niin on kuitenkin varmaan viisainta odottaa tuon FX3 remasteredin julkaisua ja ostaa sitten se määrä pöytiä miltä tuntuu.

Onko tämä hyvä suunnnitelma ja onko tuolle PS5 version julkaisulle tullut tarkempaa päivämäärää vai edelleen 'summer2022'?

Kiitos vinkeistä
 
Mutta jos nyt himottaa ostaa PS5:lle eka flipperiripeli ikinä niin on kuitenkin varmaan viisainta odottaa tuon FX3 remasteredin julkaisua ja ostaa sitten se määrä pöytiä miltä tuntuu.

Onko tämä hyvä suunnnitelma ja onko tuolle PS5 version julkaisulle tullut tarkempaa päivämäärää vai edelleen 'summer2022'?

Kiitos vinkeistä
Pinball FX:n sivuilla julkaisupäivämäärä konsoleille on nykyisin pelkkä 2022. En muista, oliko tuollakin erikseen aiemmin kesästä mainintaa, mutta tämänhetkisen tiedon valossa en uskaltaisi henkeä vielä kesän osalta pidätellä. Early access on ollut somekommenttien perusteella rahastusmallinsa lisäksi myös toimivuudeltaan jonkinasteinen farssi, joten hyvin paljon työtä on Zenillä vielä tehtävänä että saavat pelin oikeasti julkaisukelpoiseen kuntoon. Ilmeisesti fysiikat ovat oikein toimiessaan Zenin omissa pöydissä muutos parempaan/realistisempaan suuntaan, kun taas mallinnetuissa Williamsin pöydissä ero on huomattavasti pienempi.

Jos Zen ei muuta rahastusmalliaan ennen konsoliversioiden julkaisua, niin väitän kyllä Pinball FX3:n tarjoavan selvästi paremman hintalaatusuhteen kuin uusi versio. Lisäksi FX3:n pöytäpaketit kiertävät alennuksissa suhteellisen säännöllisesti, joten neuvoisin nappaamaan pari pöytäpakettia alennuksista jos sellaisia osuu kohdalle ja haluaa flipperiä konsoleilla varmuudella tänä vuonna pelata. Juuri nyt ei tosin taida alennuksia olla ainakaan pleikkarin puolella tarjolla, mutta eiköhän niitäkin vielä tule. PFX3 on edelleen todella mainio flipperipeli, ja jos uuteen versioon siirryn niin aion itse ostaa siihen vain uusia pöytiä, joita ei FX3:een tehdä.
 
Laitetaas tännekin, eli Demon's Tilt on vielä tämän päivän tarjouksessa. Jos kaipaa hieman erilaista flipperiä, niin en voi kuin suositella.

e: siis ps storessa tämä tarjous
 
Viimeksi muokattu:
Ylös Bottom