Natista ei tarvitse kokonaan luopua. Esim. tabletit, älytelevisiot, älypuhelimet, tulostimet, tietokoneet ja blu-ray/dvd-soittimet voi pitää natin takana. Pelitietokoneet ja pelikonsolit sitten taas eivät suoraan natista tykkää. Ensiksi täytyy muistaa, että nat on este ulkopuolisen verkon ja lähiverkon välissä. Kaikki laitteet ovat natin takana lähiverkossa. Tällöin ne esim. näkyy toisilleen, kuten tietokoneella voit jakaa tiedostoja toiselle laitteelle. Jos tietokoneet eivät ole lähiverkossa, niin jaetut tiedostot eivät suoraan näy toiselle laitteella, vaan ne menee ulkopuolisen verkon kautta. Yleensä turvallisuuden nimissä jakoa ei tehdä kokonaan, jollei laite ole lähiverkossa. Nat on vähän kuin pieni palomuuri. Se ei ole varsinainen palomuuri, mutta sillä on sen ominaisuuksia. Jos laite haluaa ottaa yhteyttä myös ulkopuoliseen verkkoon, tällöin pitää mahdollisesti portteja avata, jotta yhteys olisi mahdollisimman täydellinen. Pelikonsolit yhdistää ulkopuoliseen verkkoon, eli ulkopuolisille palvelimille ja mahdollisesti muihin pelaajiin. Esim. Tietokoneella et voi luoda omaa palvelinta lähiverkossasi, koska muut eivät pääse siihen yhdistämään ilman vaadittavia portteja. Jos modeemi/reitittimessäsi natin tyyppi on liian voimakas, niin se saattaa estää pelaamista joidenkin kanssa. Myös mahdolliset voice chatit ja partyt eivät toimi kunnolla jos nat on liian voimakas.
Natin tyyppiä on kolme.
Nat tyyppi 1 on kaikista parhain, koska mikään ei rajoita pelikonsoliasi. Kaikki portit ovat auki. Voit pelata pelaajien kanssa joiden nat tyyppi on 1,2 tai 3. Eli kaikkien kanssa.
Nat tyyppi 2 on rajoitettu, eli voit pelata pelaajien kanssa joiden nat tyyppi on 1 tai 2. Kaikki tyyppiä kolmosta käyttävät jäävät ulkopuolelle tai saattaa esiintyä yhteysongelmia.
Nat tyyppi 3 on erittäin rajoitettu, eli voit pelata vain pelaajien kanssa joiden nat tyyppi on 1. Yhteysongelmia saattaa esiintyy pelaajien kanssa, joilla on tyyppinä 2 tai 3.
Tässä tilanteessa tyyppi 1 on parhain, koska näet ja kuulet kaikkia pelaajia. Pelaajamäärätkin voivat kasvaa, koska muut pystyvät pelaamaan kanssasi. Oli heillä sitten tyyppinä 1,2 tai 3. Jos esim. Kaverillasi on 3 ja sinulla 1, niin pystyt pelaamaan hänen kanssaan täysin ilman ongelmia. Jos taas yritätte yhdistää peliin hostaajalla ollessa tyyppi 2, niin kaverisi saattaa jäädä ulkopuolelle pelin heittäessä network error- viestiä tai vastaavaa. Usein timed out- viestit kertoo sen, että joko viive on liian suuri yhdistämiseen (pelaajan serveri sijaitsee vaikka Yhdysvalloissa), joten tällöin yhdistäminen kesti liian kauan. Toinen vaihtoehto on, että nat on liian voimakas. Hostaajalla voi täten olla tyyppinä vaikka 3, eli peliin pystyy täten yhdistämään vain ykkösellä. Kaikki muut kakkosella tai kolmosella lentää pelistä ulos tai pelaamisen aikana saattaa esiintyä yhteysongelmia.
Täten mielummin valitsee tyyppi ykkösen. Sen saa helpoiten kytkemällä pelikonsolisi sillattuun porttiin kiinni. Jos taas reitittimesi pystyy vain kokonaan siltaamaan, niin tämä on käyttäjälle huono juttu, koska tällöin nat todella häipyy kaikista laitteista. Onneks on myös toisia vaihtoehtoja. Kuten voit avata portit manuaalisesti. Tämä on vain aika vaativaa hommaa. Ja jos tuota ei ole ennen tehnyt, niin voit olla pihalla tuosta asiasta. Sitten on viimeinen vaihtoehto kokeilla laittaa UPnP- ominaisuus päälle. Sen löydät modeemi/reitittimen asetuksista. UPnP päälle ja tämän jälkeen käynnistät laitteet uudelleen. UPnP on automaattinen, eli se avaa pelikonsolistasi vaadittavat portit. Käynnistämisen jälkeen vedät testit pelikonsolistasi ja katsot mitä se valittaa. Jos UPnP toimii normaalisti, niin sen testin pitäisi mennä kevyesti läpi.