Indiepelit yleisesti

Mewna

Kalmankatkuinen kauhutoimittaja
Ylläpitäjä
KonsoliFINin foorumit ovat loistavat ja sisältävät laadukasta keskustelua, mutta yksi puute iskee silmään aika pahasti: Täällä ei ole yleistä, kaikki alustat kattavaa aihetta indiepeleille. Päätin siis tehdä elämäni ensimmäisen foorumiketjun, sillä olen intohimoinen indiepelien fani.

Indiepelin määritelmä Wikipediasta pienin muokkauksin: "Indievideopelit eli indiepelit ovat videopelejä, joita kehittävät yksityishenkilöt tai ryhmät ilman julkaisijan taloudellista tukea." Tässä ketjussa ei kuitenkaan ole tarkoitus kinastella siitä, mikä on indiepeli ja mikä taas ei.

Oletko aivan hurmioitunut pelaamastasi pelistä, ja haluat suositella sitä koko kansalle? Tai odotatko kieli pitkällä jonkin teoksen julkaisua? Vai haluatko vain varoittaa muita pelaajia siitä aivan sysipaskasta nimikkeestä?

Jaa mielipiteesi muiden indiepelien ystävien kanssa!

P.S. Julkaisemme kuukausittain Pois mukavuusalueelta -sarjaa, jossa katsastetaan uusia indiejulkaisuja.
 
Olenkin välillä miettinyt, että kirjoitanko switchin indiepelit aiheeseen vai liian vähälle huomiolle jääneet pelit aiheeseen, kun yleensä switchillä pelatut indiet on kuitenkin muillekin alustoille tarjolla.
Nyt ei tarvitse enää miettiä.
 
Earthworms

Perinteinen point & click seikkailu.
Peli alkaa kun pelaajan ohjastama etsivä saa tehtäväkseen matkustaa saarelle selvittämään mitä kadonneelle henkilölle on tapahtunut.
Ei kestä kovin pitkään, kun selviää, että saarella on jotain muutakin pahasti vialla sillä baarin alakerrasta löytyy kuollut ihminen, tai ainakin se näyttää ihmiseltä, mutta hiusten tilalla on lonkeroita jotka on vielä jostain syystä leikattu poikki.
Kun baarista menee ulos niin pihassa odottaa irti leikattu sian pää ja verellä kirjoitettu GO AWAY.

Varsin kiva ja kiinnostava (jos aihealue iskee) muutaman tunnin kompakti seikkailu.
Oikeastaan ainoa ongelma on se, että jos jotain tavaraa ei vielä tarvita niin sitä ei myöskään voi poimia mukaan tai käyttää joten useamman kerran saa käydä läpi asioita jotka ei aiemmin tehnyt mitään.
Esimerkkinä katulamppu jota tutkiessa hahmo vaan toteaa, että jopa lamput on kieroja tällä saarella, mutta myöhemmin sitä pitää tutkia uudestaan ja se toimiikin katkaisijana. Tuo oli yksi kohta jossa oli pakko turvautua netin apuun, koska tuo ei tullut mieleenkään.
The way remastered

Peli alkaa kun hahmo kaivaa juuri haudatun vaimonsa haudasta ja kantaa kotiin.
Siitä plussaa, että peli onnistuu jotenkin iskemään jo heti alussa tunteisiin vaikka et edes tunne hahmoja sillä ruudulle ilmestyy aina tavaroiden selityksiä kun niiden ohi kulkee.
Esim hautausmaalla vaimon haudan kohdalle ilmestyy "her grave" ja muiden kohdalle vain "a grave" ja kun lähestytään omaa asuntoa niin ensin jonkun random asunnon kohdalla lukee "someones apartment" ja oman oven kohdalla "our...my apartment".
Asunnon sisällä on sitten paljon tietoa ja kuvia toisella planeetalla olevasta mahdollisesta ikuisen elämän lähteestä jotka väkisinkin näkee samalla kun kuollut rakas vaimo viedään stasis podiin.

Oma hahmo ja tämän vaimohan on olleet osana juurikin tuolla planeetalla ollutta tutkimusryhmää kunnes mimmi sairastui.
Nyt tietenkin pitää varastaa firman alus ja lähteä takaisin sinne.

Moni arvostelija vertaa tätä another worldiin ja flashbackiin ja varmaan sen takia tämä oli pieni pettymys itselle.
Siinä missä edellä mainitut keskittyy enemmään toimintaan ja välillä on pulma tai kaksi niin tämä keskittyy pulmiin.
Videoiden perusteella tämä jopa näyttää esikuviltaan aina äkkikuolemia myöden jotka ei onneksi haittaa etenemistä sillä oma hahmo spawnaa välittömästi kohtuu lähelle.
Rakenteeltaan peli kuitenkin muistuttaa enemmän modernisoitua ekaa tomb raideria (anniversary ? ) eli ensin on hieman toimintaa ja sitten tulee puzzle huone -> siirtymä parilla vihollisella -> puzzle huone -> siirtymä jne.
Jotkut varmasti tykkää tuosta paljon, mutta itselle pulmat on silloin kivoja kun ne on lähinnä mauste eikä se itse pääateria.Tuo arvostelussa mainittu harvinainen pelin pysäyttävä bugikin on jo korjattu ja muutenkin molemmat pelit toimi ongelmitta switchilla.
Ainakin pc:lle nämä on myös tarjolla, mutta molemmat on varsinkin switchilla usein tarjouksessa 1e hintaan ja jos genret kiinnostaa niin kannattaa ostaa.
Itselle molemmat oli tuon hinnan arvoisia ja mikä tärkeintä myös sen ajan arvoisia mitä noihin tuli käytettyä.
Molemmat kesti arviolta 4-5 tuntia riippuen siitä kuinka pahasti aivot lyö pulmissa tyhjää.
 
^Ostin juuri eilen illalla The Way Remasteredin hintaan 0,99e. Vielä en peliä ehtinyt testata, kun Mestareiden liigan ottelut veivät illan päähuomion, mutta tosiaan näytti graafiselta tyyliltään varsin siistiltä ja 99 sentillä nyt ostaa mitä vaan kokeiluun.

Toinen heräteostos eilen eShopia selaillessa oli Star Story: The Horizon Escape. Yhtälailla hintaan 0.99e. Kyseessä on vuoropohjainen roolipeli/tekstiseikkailu, jossa valinnoilla on iso merkitys. Riippuen käytössäsi olevista tavaroista valinnat voi hoitaa onnistuneesti kolmella eri tavalla: agressiivisesti, älykkäästi tai ystävällisesti. Pelillä on jopa 24 erilaista loppua. Näiden kaikkien saavuttaminen myöskin helpottuu koko ajan, sillä kokemuspisteet jäävät voimaan uudelle pelikierrokselle.

Graafisesti peli tuo mieleen Steamworld -sarjan pelit. Käsinpiirretty 2D grafiikka on varsin sympaattisen näköistä. Peli myös tukee kosketusnäyttökontrolleja. Ilmeisesti tässä on aika paljon toistoa, mutta jälleen kerran 99 sentillä nyt ostaa mitä vaan kokeiluun.
 
Tänään julkaistiin Ape Out. Arvosteluja ei ole vielä tullut jostain syystä (enkä koodiakaan ole saanut KonsoliFINille) - mutta vaikuttaa hyvältä. Varsinkin toimintaan mukautuva jazz-ääniraita on nerokas.

 
Indiepelit rocks! Välillä ei vaan jaksa aloittaa jättimäistä tripla-aata ja siinä kohtaa ainakin oman pelinälän täyttää indie. Viimeksi kävi näin RDR2:sen kanssa. Pelaan mieluummin 4 indie peliä samassa ajassa kuin yhden liian massiivisen järkäleen.
 
Itse arvostan ja tykkään indiepeleistä, mutta jostain syystä niiden pelaaminen tuntuu usein vähän rankalta. Ei jaksa oikein aina pelata niitä loppuun asti, vaikka harvoin kestoltaan pitkiä ovat.

Yksi syy myös miksi niiden pelaaminen on itselläni vähentynyt on se, kun PS+ ei hirveästi ole niitä enää jakanut viimeisen vuoden tai kahden aikana. Tykkäsin siitä, kun PS4 alkuaikoina sai lähes joka kuukausi PS+:sta hyvän indiepelin.

Ei voi kuin hattua nostaa Bandicootille indiepelien tykittämisestä. Indiepelintekijät tarvitsee tukijoita.

Joulukuussa hommasin Yoku' Island Expressin ja Headlandersin. Ensimmäinen on loistava ja jälkimmäiseen pettysin, molemmat on kesken.
 
Yksi syy myös miksi niiden pelaaminen on itselläni vähentynyt on se, kun PS+ ei hirveästi ole niitä enää jakanut viimeisen vuoden tai kahden aikana.

Nyt on The Witness tarjolla. 5/5
 
Tämän konsolisukupolven paras peli aivan kirkkaasti.

Ja yksi niistä peleistä, joita en varmaan koskaan pääse läpi. Liian paljon väliä viime pelikerrasta, niin en muista niiden puzzlejen logiikkaa millään. Sääli, alustakaan ei viittisi aloittaa.
 
Ja yksi niistä peleistä, joita en varmaan koskaan pääse läpi. Liian paljon väliä viime pelikerrasta, niin en muista niiden puzzlejen logiikkaa millään. Sääli, alustakaan ei viittisi aloittaa.
No itsellä on kyllä aikalailla sama homma, vuoden tauko ja olen siellä vuoren sisällä jumissa. Taaksepäin tässä kohtaa on vähän hankala mennä tarkistamaan pulmien logiikkaa ja samalla nollaisi nykyisen edistymisen. En itse asiassa ole varma pääsenkö edes takaisin, jos en muista näiden pulmien logiikkaa.
 
Mulla on Witnessi backlogissa. Peliä ostaessa mietin että tästä tulee varmaan ilmainen plussapeli, mutta ostetaan nyt kun saa halvalla. :)
 
The Occupation on mielenkiintoinen tekele. Idea hyvä, mutta toteutus ontuu. Arvostelu tästä on tulossa, kunhan nimike saa PS4:llä uuden päivityksen jossain kohdin. Tällä hetkellä ainakin itselläni on "hauskoja" ongelmia, joiden myötä ruudulla näkyviä nappeja, kansion välilehtiä tahi vipuja ei voi käyttää kunnolla. Namiskat voivat olla yhdellä puolella ruutua, mutta niiden "klikkausalue", jota pitää painaa niiden aktivoimiseksi, on toisella puolella ruutua tai parhaimmillaan ruudun ulkopuolella.

Eli siis, jos olette The Occupationia miettineet hankkivanne PS4:lle, niin suosittelen odottamaan. Twitterissä käydyn keskustelunpoikasen perusteella tämä puoli korjaantuu tulevassa päivityksessä. Jee. On niitä ongelmia tosin muitakin, mutta tuon yhden asian fiksaaminen auttaa paljon.

 
Bam, the news are out: FAR: Lone Sails is coming to the PlayStation Store and Microsoft Store on April 2, 2019! #PlayStation4 #XboxOne
FAR Twitter

 
Forgotton Anne on puzzle seikkailu joka sijoittuu unohdettujen tavaroiden maailmaan. Sinne ajautuu kaikki vanhat ja unohdetut kamat aina aseista ja jääkaapeista likaisiin sukkiin asti.
Kaikki ovat eläviä ja ilmeisesti osa työskentelee tyytyväisenä ja osa taas vähemmän tyytyväisenä kapinoivat.
Anne on enforcer jonka tehtävä on pitää homma hallussa ja pysäyttää kapina.
Peli tarjoaa upean visuaalisen ilmeensä lisäksi pulmia ja ilmeisesti myös moraalisesti vaikeita päätöksiä.

Itse testasin tänään vain demoa sillä tämä on ainakin switchilla nyt tarjouksessa 11.9e hintaan ja alle vartin kokeilun jälkeen tuli ostettua.
Huomenna sitten kunnolla tarinan kimppuun.

Luis tehnyt varsin hyvän arvostelun.

 
Yksi eniten itseäni kiinnostavista indiepeleistä sai juuri konsolijulkaisupäivänsä. Far: Lone Sails seilaa Bonelle ja PS4:lle 2.4.FAR: Lone Sails is a vehicle adventure game. In a unique vehicle you travel across a dried-out ocean following the tracks of a once thriving civilization. Through an array of roadblocks and through hazardous weather you need to keep your vessel going. Where will this journey take you? Are you the last of your kind?

Edit. Meni JTahti-viesti ylempää ihan ohi. Hups! :D
 
Viimeksi muokattu:
Tuli tuo forgotton Anne pelattua ja oli kerrassaan hieno teos.
Mitään vaikeita päätöksiä en kyllä huomannut sen suhteen, että miten tuon maailman asukkeja kohtelee.
Hieno seikkailu jossa on juuri sopivasti kevyttä tasohyppelyä ja pulmia vaihtelua tuomaan ja aikaakin meni melkein seitsemän tuntia.
Nyt tuo muuten on xbox onellakin tarjouksessa 12e hintaan.
 
Jos hyviä 2D-räiskintöjä etsii, niin arviossa esittelyssä Mechestermination Force. Pöhkö nimi, hyvä peli.
Ne vähemmän kiltit Rautajätit

Edit. Niiii ja tuo parit viestit aiemmin mainittu The Occupation on myös joku aika sitten pullahtanut arvioksi. Periaatteessa ihan ookoo, mutta en halua siihen koskea enää ikinä koskaan. Linkki: Vuoden turhauttavin pelikokemus
 
Viimeksi muokattu:
Ylös Bottom