Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)
Käytät vanhentunutta selainta. Kyseinen selain ei pakosti näytä tätä tai muita sivustoja oikein. Sinun tulisi päivittää selaimesi tai käyttää vaihtoehtoista selainta..
Juu kova on väite, mutta voin allekirjoittaa sen täysin. Huolimatta siitä että Limbokin oli todella kova. Tanskalaisstudio Playdead on kehittynyt teknisesti ja vasta nyt Insidessa he pääsevät näyttämään kunnolla loistavaa kenttäsuunnittelu-osaamista ja omalaatuisia puzzleja. Tunnelma on edelleen synkkä ja omituinen ja lopputekstien ilmestyessä ruudulle haluaa aloittaa uuden kierroksen välittömästi.
Tämä tuli pelattua vasta nyt läpi. Olipahan sellainen kokemus, ettei vastaavia tule kovin montaa vuodessa, tai edes konsolisukupolvessa, vastaan.
Toveri Bandicoot tämän jo aika hyvin kiteytti. Parempi kuin kehittäjien edellinen peli Limbo, joka sekin oli äärimmäisen hyvä. Insidessä on tosiaan kaikki vähän edeltäjäänsä hiotumpaa. Kenttäsuunnittelu, "art design", puzzlet ja tarina. Kaikki osa-alueet ovat ottaneet hyppäyksen eteenpäin Limbosta. Hyvä niin, näillä meriiteillä ei malta odottaa Playdeadin seuraavaa peliä.
Spoilereita tarinasta ja pelin lopusta. Älä lue, jos et ole pelannut läpi.
Loppu tuli täytenä yllätyksenä. Se että poika olikin kokoajan vapauttamassa laitoksen pääasiallista tutkimuskohdetta, herättää oikeastaan enemmän kysymyksiä kuin tarjoaa vastauksia. Mikä hitto se tutkimuskohde edes oli? Sulautettu möykky ihmisiä? Miksi poika sitten halusi vapauttaa sen? Möykyssä oli kiinni useampi hallintalaite, jolla poikakin pelin aikana hallitsi "työläisiä". Voisiko siis olla niin, että möykky ohjaili poikaa (ja sitä kautta pelaajaa) kokoajan? Se tarvitsi apua päästäkseen vapauteen ja poika oli tähän paras keino. Tätä teoriaa tukisi myös se, että vedenalla asusteleva alaston olio oikeasti auttoikin poikaa, eikä yrittänyt tappaa. Aluksi toki vaikutti tappamiselta, mutta se oli enemmänkin sellaista tahatonta kovakouraisuutta. Tämä siis jos möykky ohjaili myös sitä alastonta oliota. Kun möykky pääsi vapauteen, niin pelaaja ei voinut enää ohjailla tätä. Siksikö, ettei möykky enää tarvinnut apua? Hienoa settiä joka tapauksessa.
Vaihtoehtoinen loppu tukee myös omalla tavallaan tätä teoriaa (tulkinnalle on toki varaa). Älä lue, jos et halua tietää vaihtoehtoisesta lopusta.
Maissipellolla olevasta tunnelista pääsee holviin, jossa on hallintalaite. Poika kytkee hallinta laitteen pois päältä ja valahtaa samaan tilaan kuin "työläiset", silloin kun kukaan ei ohjaile heitä. Kytkeekö poika siis pelaajan irti hallintalaitteesta? Neljäs seinä on ihan paperia. Huh huh.
Luin myös Redditistä mielenkiintoisen teorian vaihtoehtoisesta lopusta. Mitä jos tämä onkin Limbon esiosa, ja kun poika valahtaa veltoksi, hän joutuukin limboon. Ja sitten pyöritellään sitä tarinaa läpi niin monta kertaa, ennenkuin pelaaja (tai joku muu) ottaa pojan jälleen hallintaansa.
Giant Bombin jouluspesiaalia kuunnellessa vihdoin tajusin mikä mun ongelma oli tämän pelin kanssa. Se oli immersio eli uppoutuminen pelimaailmaan, joka oli kateissa. Aikasemmin Inside tuntui pettymykseltä, kun ei ollut kunnolla uppotunut ja tuntui vain siltä, että pelaa videopeliä eikä elä ja hengitä sitä hienosti tehtyä pelimaailmaa. Vaikka olen pelannut tätä aina valot pois ja kuulokkeet päässä padin kanssa televisiosta (PC-versio) sekä keskittynyt pelaamiseen.
Itse pyrin aina uppoutumaan pelimaailmaan ja se onkin tärkeintä oli peligenre sitten mikä tahansa. Nyt, kun ongelman tiedosti niin jostain syystä automaattisesti eilen oli immersio kohdalla peliä pelatessa.
Jaksoin pelata loppuun ja on kyllä hienosti tehty loppu. Nyt osasi todella nauttia pelistä ja sen jokaisesta hienosta yksityiskohdasta. Aikasemmin ne vain näki ja ymmärsi, mutta niistä ei saanut mitään irti.
Jos tämä oli itselläni lähes puolen vuoden ajan pettymys niin vuosi 2017 korjasi sitten tämän samantien heti vuoden ekana päivänä ja nyt tämän voi helposti nostaa myös omalla listallani korkealle.
Vähän jo aloittelin uudelleen pelaamista, tämä täytyy ehdottomasti pelata uudestaan läpi kunnon immersion kanssa.