Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Kaikkien aikojen Top 50 -pelisi

Ei missään järjestyksessä, aikalailla kuvaa että lapsena ne parhaat pelit on pelattu. Ei montaa alle 20vanhaa teosta päässyt listalle.
Pirates olisi ollut listalla mutta en ainakaan minä löytänyt sitä tuolta. E: taitaa olla kolme peliä edes tältä vuosituhannelta. No ehkä se kertoo minusta enemmän kuin pelien evoluutiosta. Varmaan kyllä siitäkin vähän.
chart.png
 
Tuossapa omaa listaa, vedin nämä fiilispohjalla sekoittaen menneen muistot ja nykyisyyden standardit, pohtimatta yhtään toimisiko jokin peli jos vanhoihin palaisi uudelleen. Nostalgialla on vahva noste ja ehkä annan suurimman painoarvon perustuen silloiseen fiilikseen kun näitä on ensikertaa pelannut.

Muutamia vanhoja klassikoita joita ei muiden listoilla ole, mutta aika uudenkarheaa tuo kärki jokatapauksessa on, joka on hyvä asia. Pakko sanoa ja yllättyä, kukaan ei ole vielä laittanyt guitar heroa tai rock bandia listoilleen! Onko kaikki jo unohtanut muovikitarat kaappiin? Ei tästä nyt niin kauaa aikaa ole kun näitä pelasi ihan jokainen :D

Mutta ei mikään ole MGS voittanutta.


chart (2).png
 
Oh fudge. Soul Reaver ja Parasite Eve unohtui itseltä kokonaan, olis varmaan päässyt listalle. No varmaan pystyisi vielä 20 peliä listaamaan jotka jäi ulkopuolelle syystä tai toisesta. Arvostan herran listaa paljon.
Nämä kaksi olisi pitänyt kyllä omallekin listalleni laittaa. Aivan loistavia pelejä olivat ainakin aikoinaan. Itselleni olisivat menneet varmaankin silti tuohon merkittävimpien pelien listalle, eikä nimenomaan tällä hetkellä kaikkien aikojen parhaiden pelien listalle, koska kun olen katsellut videoita noista, niin ovathan nuo nykypäivänä aika pahasti ajan hampaan syömiä ulkoasun ja todennäköisesti myös ohjattavuuden osalta. Kumpikin olisi omalla varsin harvalukuisella remaster-toivelistallani. Olisivat parhaimmillaan edelleen aivan loistavaa pelattavaa, kun vaan ulkoasua, ohjattavuutta ja ruudunpäivitystä saataisiin nykypäivän tasolle.
 
Viimeksi muokattu:
P1703780836287.pngPahoittelut, että oma lista rönsysi peräti 72:n pelin mittaiseksi. Siinä on lähinnä omalta kohdalta merkittävimmät ja eniten mieleenjääneet pelit. Listalle on siis päässyt myös sellaisia pelejä kuin Winter Challenge, tuolloin kun oli aika vähän vaihtoehtoja omalla kohdalla. Listalta jäi tietysti puuttumaan paljon helmiä, joita en ole pelannut (ainakaan tarpeeksi), kuten vaikkapa eka Deus Ex, Witcher 2, God Of War (2018), Last of Us tai Silent Hill 3. Listalta jäi myös puuttumaan sellaisetkin muistoihin syöpyneet pelit kuin Invataksi ja Kaljamato, koska niitä ei tuolta löytynyt. Ultimate TK kuitenkin löytyi, joten pienet sille! Half-Life 1 ja 2 olisivat varmaan listalle päässeet, jos ne olisi uutena tullut läpi asti pelattua, mutta toisaalta fps-yksinpelit eivät oikein itselle ole koskaan uponneet. Listan fps-pelit ovatkin siellä käytännössä vain moninpelin vuoksi.

Noin muutenhan listan järjestäminen paremmuuden mukaan on aivan mahdotonta, mutta FF VIII lienee se ykkönen useimpina hetkinä vuodesta toiseen, joten se tuon paikan ansaitsee.
 
Tuossa nopeasti kyhätty mitä nyt mieleen tuli. Aluksi yritin jotain järjestystä mutta eihän siitä mitään tullut. Muutama peli kuten red dead redemption ja Spiderman 2 on vielä niin alussa että en kehdannut laittaa listalle ja Alan Wake 2 en ole vielä edes ostanut. Tietäähän sen jo nyt että tuosta puuttuu vaikka mitä unohdettuja ja osassa olen listannut usean saman sarjan pelin ja osassa taas en. Jossain pelisarjassa olen listannut ensimmäisen osan vaikka se ei mielestäni tällä hetkellä ehkä paras olekaan eli melkoinen soppa tämä
chart.png
 
No jospa minäkin. Oli hauska muistella menneitä. Paljon jäi listan ulkopuolelle sellaista, joka toisena päivänä toisessa mielentilassa mahtuisi viidenkymmenen parhaan joukkoon.

Kokosin listan sellaisista peleistä, jotka ovat aikanaan painuneet mieleen loistavina peleinä. Ne ovat sykähdyttäneet minua silloin ja osa sykähdyttää ihan yhtä vahvasti nykyäänkin. Pyrin laittamaan listalle mahdollisimman vähän pelejä samasta pelisarjasta, mutta joidenkin pelien kohdalla se vain oli pakollista, kun jatko-osa tarjosi esim. hyvin erilaisen kokemuksen tai teki jotain muuta mieleenpainuvaa.

Yritin aluksi laittaa pelejä numeroituun paremmuusjärjestykseen, mutta ei siitä oikein mitään tullut, joten lista on enemmän niin, että ylempänä vähän enemmän mieleen painuneet kuin alempana, joskin edelleen kaikki aivan loistavia.

chart (2).png
 
Näin 1980-luvulla pelaamisen aloittaneelle ei ole ihan helppoa näitä kasata, eikä lista huomenna ole sama kuin tänään, mutta tässä se tänään nyt on:

Näytä liitetiedosto 12434
Hyvä lista! Voisi olla pitkälti vaikka omasta kädestä. Iso plussa Golden Sunista, Fire Emblemista ja Dragon Questista.
IMG_6269.jpeg

Oma lista on tässä. Ei missään järjestyksessä, vaan 50 peliä jotka ovat iskeneet kovaa ja joihin on tukottanut aikoinaan runsaasti tunteja.

Huomatkaa, että Tony Hawk’s Pro Skater 2 on GBA-versio pelistä :D

Myös Battlefront 2 tuli hakattua PSP-konsolilla, vaan ei tätä versiota hausta löytynyt.

Tuo Achaea on mud jota tuli yläkouluikäisenä väänntettyä kirjastossa satoja tunteja.
 
Viimeksi muokattu:
Top 50 (3).png
Oma listani sisältää erittäin vahvoja nostalgisia vaikutteita. Eniten peliaikaa ovat varmasti keränneet NES/SNES-aikakauden pelit, pelattavia vaihtoehtoja kun ei tuolloin ihan kauheasti ollut.

Mihinkään järjestykseen en kykene näitä laittamaan. Pelit ovat (ainakin suunnilleen) ilmestymisjärjestyksessä.

Todella lämpimiä muistoja heräsi vuosikymmenten takaa kun tätä listaa rupesin miettimään. Ja varmasti siltä jotain unohtuikin...

Pelialustoina ovat toimineet ainakin NES, SNES, GameCube, Wii, Wii U, Switch, PS, PS2, PS3, PS4, PS5 (ja myös muutama PC).



E
Muutama vaihdos tehty. Kid Icarus ja Tapan Kaikki pois -> Max Payne ja Max Payne 2 tilalle. Upeita ja vaikuttavia pelejä molemmat (varsinkin Neo-noir -tyyli tekee viimeisen silauksen).
 
Viimeksi muokattu:
Huh, ei ollut helppoa. Järjestys lähinnä kronologinen tai vähän sinnepäin.

Mielenkiintoista kyllä nähdä muiden suosikkeja. Toisaalta ei oikeastaan yllätä, että edustettuna ovat pääosin tunnetut klassikot. Hyvin näkee myös listoista millä koneilla kukin on pelaillut. Itellä jäi 16-bittiset koneet välistä, ja myöskään Nintendoja ei ole ollut 8-bittisen jälkeen. Näistä kaikista kun saisi koostettua vielä jotenkin konsolifinin top-50 listan.

chart.png
 
Näistä kaikista kun saisi koostettua vielä jotenkin konsolifinin top-50 listan.

Näytä liitetiedosto 12504

Hullua kun yllyttää jne. Näillä puheilla voin koota, sanotaan vuoden vaihtumiseen mennessä julkaistuista listoista "virallisen" K-Fin top-50 listan maanantain aikana. Mitäs sitä parempaa tekemistä lapsettomalla nörtillä rapuloissaan olisi kuin hinkata vähän exceliä... Koska suurin osa listoista ei ole varsinaisessa paremmuusjärjestyksessä, aion mennä puhtaasti mainintojen mukaan, ja tasatilanteessa aakkosjärjestys päättää kohtalon. Joten listoja vaan kehiin keltä vielä puuttuu!
 
Hullua kun yllyttää jne. Näillä puheilla voin koota, sanotaan vuoden vaihtumiseen mennessä julkaistuista listoista "virallisen" K-Fin top-50 listan maanantain aikana. Mitäs sitä parempaa tekemistä lapsettomalla nörtillä rapuloissaan olisi kuin hinkata vähän exceliä... Koska suurin osa listoista ei ole varsinaisessa paremmuusjärjestyksessä, aion mennä puhtaasti mainintojen mukaan, ja tasatilanteessa aakkosjärjestys päättää kohtalon. Joten listoja vaan kehiin keltä vielä puuttuu!
Hommaa helpottaa jos on laittaneet nimet tuonne oikeaan laitaan. pic to text etc automaatiolla saa ne helpohkosti teksti/excel muotoon. Jos on numeroitu niin hankaloittaa hiukan. Tai jos ole tekstejä lainkaan tietty,
Mutta iso kiitos jo etukäteen jos tuon meinaat värkätä!! :)

//edit: No niin. Eihän niitä numeroita nimen edessä screenshottiin tartte sisällyttää ;)
 
Viimeksi muokattu:
Viime viestistä on aikaa vierähtänyt melkoinen tovi, mutta palataan nyt vaikkapa tämän listauksen parissa takaisin. Tässähän tämä ilta meni listaa luodessa.

Melkoinen urakka oli rankata näitä, mutta samalla palautui paljon muistoja lapsuudesta, nuoruudesta ja aikuisuudesta pelien parissa. TOP 10 oli suhteellisen helppo, mutta sen jälkeen sijat ovat lähinnä suuntaa antavia. Varmaan jotain unohtui, vaikka olen jo pari vuosikymmentä kirjannut ylös kaikki läpi pelatut pelit.

Itse lähdin luomaan listaa siitä näkökulmasta, että pyrin muistelemaan kuinka ison vaikutuksen peli aikanaan teki, kun sen ensimmäisen kerran pelasin läpi. Piti koittaa muistella niitä tunteita ja muistoja mitä peli tarjosi. Erityisesti kymmenen kärjellä on ollut valtava merkitys itselleni, mutta voisi sanoa, että lähes jokaiseen liittyy jonkinlainen pieni tarina.

Sääntö omalla listallani: saa olla korkeintaan kaksi peliä samasta pelisarjasta.

Mielenkiintoista on ollut katsella muiden listoja. Muutama sananen oman listan kärkiviisikosta loppuun.

The Witcher 3: Wild Hunt (XSX)
- XSX:lle remasteroitu versio hipoo kaikin puolin täydellisyyttä. Parhaillaan on menossa neljäs läpipeluu. Harvoin palaan läpäistyjen pelien pariin ihan ajan puutteen takia, vaikka kiinnostusta olisi. Tarina, hahmot, dialogi ja musiikit ovat mielettömän hienosti luotuja. Voi pojat, kun ensimmäisellä läpipeluulla pääsi Skelligessä käymään, niin kylmät väreet siinä meni, kun se ensimmäinen kipale pärähti tulille rannalla. Tässä pelissä unohtuu kaikki murheet ja ongelmat, joten siinä yksi syy miksi olen pelannut tätä satoja tunteja. Tässä on muutama kohtaus, jossa ihan kyyneleet valui ensimmäisellä pelikerralla, vaikka elämä on kovettanut sen verran paljon, että yleensä kyyneleitä ei tule.

Tecmo Cup (NES)
- Nostalgisin peli, samalla myös paras koskaan tehty futispeli, vaikka osa PES-peleistä pääsee lähelle. Tässä koukuttavin tekijä on poskettoman kovat musiikit, varsinkin Sealsin theme tuo niin paljon muistoja lapsuudesta. Pelasin tätä aikanaan ihan vuokrakasetilta NES:llä useana viikonloppuna ennen kuin isä osti omaksi lopulta 300 markalla. Tätä hakattiin juuri isän kanssa ihan mielettömän paljon. Tuo yhteinen kokemus nostaa tämän aivan kärkisijoille. Ei ole montaa kuukautta siitä, kun tämän yhtenä viikonloppuna taas kerran läpäisin.

Operation Flashpoint: Cold War Crisis (PC)
- Tämä peli osui vahvasti teinivuosiini ja aikaan, kun tuli pelattua vielä tietokoneella. Mikään sotapeli ei ole päässyt lähellekään tätä kokemusta, vaikka pelasin tämän joskus vuosituhannen vaihteessa. Tässä oli oikeaa sodan tuntua. Välillä piti ryömiä kilometrejä, kun oli tullut damagea jalkoihin tai vastaavaa. Välillä jäit nalkkiin, kun vihu vyöryi metsässä joka puolelta päälle ja itellä henki pihisi juuri ja juuri. Lisäksi eri kulkuneuvot helikoptereista tankkeihin olivat luotu hienosti. Tankkeja muistan ihan pelänneeni ettei tehtävä mene vihkoon, kun on ensin rampana taistellut lähelle loppua. Vaadin remasteroitua versiota.

Rocket League (XSX)
- En ole missään nimessä nettipelien suurin kuluttaja, mutta muutamaa peliä olen hakannut vuosia. Yksi niistä on tämä autojalkapallopeli, jonka pelimekaniikat ovat yksinkertaisesti täydelliset. Muistan aikoinaan ihmetelleeni miten ikinä joku pystyy kuljettamaan palloa autolla ilmassa, kun ei siihen kivitalon kokoiseen palloon meinaa osua edes maassa. No, nykyään ilmakuljetuksetkin luonnistuu ihan kelvollisesti. Erittäin matala kynnys aloittaa, kun pääsee pelaamaan nopeasti omantasoistensa kanssa rankedia, mutta todella vaikea nousta tähtiin. Hyvä peliporukka kasaan ja nautinto on taattu.

Championship Manager: Season 01/02 (PC)
- Olisiko eniten koskaan pelaamani peli, ainakin hyvin lähellä sitä. En ole enää vuosiin pelannut tai seurannut aktiivisesti futista, mutta vuosituhannen alussa olin armoton futisfanaatikko. Täydellinen manageripeli. Nämä pelit vievät sitten kaiken ajan elämästä, enkä perheellisenä uskalla sitä enää koittaa, että jäisi taas koukkuun kuten teinivuosina. Paljon hienoja muistoja.

Edit: Turhat numerot poistettu edestä.

chart (11).png
 
Viimeksi muokattu:
Ei saatana, Max Payne-pelisarjan kaksi ensimmäistä osaa olisi kyllä kuulunut omalle listalle. Ei voi näköjään kaikkea muistaa. Joku top 100 olisi varmaan riittävä otanta ettei mitään tärkeää jäisi pois. Lisäksi listaa pitäisi miettiä vähintään viikko-kaksi.


E
Pakko vaihtaa pari nostalgiahöyryissä valittua peliä Max Payne -kaksikon tieltä. Tekivät aikoinaan todella suuren vaikutuksen ja tulevia remakeja(?) odottelen kuin kuuta nousevaa.
 
Viimeksi muokattu:
Laama chart.png

Tämä oli yllättävän hankala kasata, ensin tuntui ettei mitenkään saa 50 kasaan ja lopulta tuolta joutui karsimaan pelejä pois roppakaupalla. Lisää harmaita hiuksia sekä niiden halkomista aiheutti sitten järjestykseen laittaminen. Noh, tänään tätä mieltä huomenna ehkä sitten toinen ääni kellossa.

Pahaa teki karsia Zeldan ja Marion itselle tärkeitä pelejä pois että sain tilaa muille peleille. Pelisarjoista edustettuna itselle ne kaikista tärkeimmät osat, jotkin sarjat ovat sitten tärkeämpiä kuin toiset ja ne saivat siis useamman paikan listalla. Mega Manit ja Gran Turismot saivat tyytyä nyt yhteen slottiin, näillä sarjoilla olisi helposti täyttänyt melkein puolet koko listasta.
 
Olipas vaikea tehtävä. Varmaan jotain tosi oleellisia pelejä unohtui listaa tehdessä, mutta tällaiseen nyt päädyin. Pelit listattu suurinpiirtein siinä järjestyksessä, kun olen niihin pelihistoriassani ekan kerran koskenut: ylimpänä pelit lapsuudesta, sitten nuoruus, opiskeluajat ja lopulta aikuisuus. Pelien keskinäinen järjestys ei ihan täsmälleen oikea kuitenkaan, mutta karkea järjestely näin.

Vähän piti munkin toppuutella itseäni ja karsia varsinkin Marioista ja Zeldoista vaan ne tärkeimmät teokset listalle, jotta listalta löytyisi muutakin kuin niitä.
chart 2.png
 
Viimeksi muokattu:
Olipas vaikea tehtävä. Varmaan jotain tosi oleellisia pelejä unohtui listaa tehdessä, mutta tällaiseen nyt päädyin. Pelit listattu suurinpiirtein siinä järjestyksessä, kun olen niihin pelihistoriassani ekan kerran koskenut: ylimpänä pelit lapsuudesta, sitten nuoruus, opiskeluajat ja lopulta aikuisuus. Pelien keskinäinen järjestys ei ihan täsmälleen oikea kuitenkaan, mutta karkea järjestely
Listasi ensimmäinen peli Ufouria on ollut minulla jostain syystä kadoksissa. Aina välillä miettinyt että NES koneella oli joku todella hyvä tasoloikka missä vaihdeltiin hahmoa lennosta, en vain ole nyt myöhemmin saanut mitenkään päähäni mikä ihme se oli. Mutta nyt, tämä sen on pakko olla ainakin pikaisen videon perusteella mitä katsoin pelistä näyttäisi tutulta, kiitos tästä!
 
Ylös Bottom