Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Kannettavaa ostamassa

Wizard

New Member
Päätin myydä pois pöytäkoneeni ja hankkia tilalle kannettavan. Nyt vain pitää löytää sopiva. Pääsääntöisesti kone tulisi ns. hyötykäyttöön (kouluhommia, nettiä ja grafiikkaa), mutta joskus saattaisi tehdä mieli pelata jotain pelejä esim Neverwinter Nights ja Baldur's Gate.

Laajakuva näytöllinen kannettava (1280x800 tjsp.) voisi olla ihan hyvä, koska normaali 1024x768 tarkkuus alkaa käymään todella pieneksi. Muistia tulisi olla 512. Ja jotain "järkevän" hintaista saa ehdottaa.

Tälläistä olen silmäillyt:

HP NX9105 A3000+ 2X256/60 15,4" CMB XPH

VALMISTAJA: HEWLETT-PACKARD
PROSESSORI AMD ATHLON
PROSESSORINOPEUS 1600 MHz
PROSESSORITYYPPI MOBILE
KESKUSMUISTI 512 MB
KESKUSMUISTI (MAX) 2 GB
KIINTOLEVY (GB) 60 GB
NÄYTTÖ TFT WXGA
NÄYTÖNOHJAINMUISTI 32 MB
NÄYTÖN KOKO 15.4"
USB-PORTIT 3
AKKU LITIUM-ION
AKUN KESTO (tuntia) 3
FAX/MODEEMI 56K V.92
ASEMATYYPPI DVD-ROM & CD-RW Combo
KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ Windows XP Home Edition
KÄYTTÖJÄRJESTELMÄN KIELI Englanti
Ruotsi
Suomi
LEVEYS (cm) 36.2
KORKEUS (cm) 5.0
SYVYYS (cm) 28.4
PAINO (kg) 3.5
FIREWIRE LIINTÄNTÄ KYLLÄ
TV-OUT LIITÄNTÄ KYLLÄ, S-VIDEO
VAPAAT MUISTIPAIKAT 0
LAAJENNUSPORTIT Line Out
Line In
USB 2.0
S-video
RJ-45
RJ-11
Infra-red
Firewire
AC adapter
LAVAKOKO: 90
HINTA (KPL): 1326.60
VARASTOSSA 112
ONSITE-TAKUUAIKA: -
TAKUUAIKA: 1 V


Mietteitä?
 
En suosittele HP:ta/Compaqia. Oma kannettavani pitää hirveää meteliä, näytönohain ylikuumenee, WLanin asentaminen on yhtä tuskaa ja kaiken lisäksi HP julkaisi viikko takaperin pressitiedotteen, jonka mukaan osa koneiden muisteista on viallisia. Kaiken lisäksi joku ihmeen rele lyö aina virrat pois päältä kun grafiikkasuoritinta rasittaa esimerkiksi pelaamalla tms.
 
Ei kannata ostaa kannattavaa tietokonetta pöytäkoneen korvaajaksi ellei ole rahaa. Havalla ei saa hyvää. Hyvät, tehokkaat ja kevyet kannatavat maksavat. Kannettavaa on huomattavasti hankalampi päivittää, kuin pöytäkonetta.

Vuosia sitten hankin uutena Toshiban PII 366MHz 14" kannettavan. Maksoi 20kmk. Toimiva ja käyttökelpoinen kone edelleen. Muuta vikaa ei oikeastaan ole, kuin paino (3.2kg) ja koko. Kannattaa ehdottomasti ostaa kevyt 2kg kannettava. Ei kannata enää ostaa painavaa kannettavaa, koska kannettavat ovat kuitenkin riittävän tehokkaita www, email ja tekstinkäsittelyyn myöhemminkin, kun muuten alkavat tehot loppua. Kevyttä kannettavaa on mukava kuljettaa kaikkialle.

- Kiinnitä huomiota painoon ja kokoon. Rahallesi saat paremman vastineen ostamalla kevyen kannettavan.

- Todellinen akkukesto pitää olla vähintään 4-5h.

- Kannettavien näppäimistöt vaihtelevat aikatavalla surkeasta hyvään. Huonolla näppäimistöllä on ikävä kirjoittaa.

- Näyttöjen taso vaihtelee aikatavalla. Joistakin näytöistä saa melken päänsäryn. Testaa näyttö ennen ostoa, jos mahdollista.

- Bluetooh (sisäinen) ja Wlan mukaan vakiona. Yleensä jälkikäteen ostettuna Bluetooth on ulkoinen palikka.

- Valitse kerralla riittävän iso kovalevy niin ei tarvitse ruveta vaihtorumbaan myöhemmin.

Sinuna olisin pitänyt pöytäkoneen ja hankkinut kakkoskoneeksi kevyen pienen kannettavan.

Applen iBook 12" iBook maksaa 1199e. http://www.apple.com/fi/ibook/
 
Thanks for the info!

HP/Compaq taitaa kyllä jäädä ostamatta, mutta löysin samanhintaisen laajakuva Fujitsun...

Fujitsu Amilo D 1840 P4 2,6GHz, 512Mt, 15 - 1379.00

Intel Processor Intel Pentium 4HT 2,6
Display 15,4" WXGA (1280x800)
Memory (max) 512Mt DDR (2 x 256)
Graphics ATI Mobility Radeon 9600
Video Memory 128Mt DDR
Harddisk 60Gt
Battery Li-Ion ** Battery life 2 hours
Optical Drive Combo
Audio integrated AC97 Codec
LAN 10/100
Modem 56k V90
Mouse Touch pad
Interfaces 1 x parallel, 1 x PS2, 3 x USB 2.0, 1 x PCMCIA type II, 1 x S-Video, 1 x Firewire, 2 x Audio, irDa, WLAN
Operating system Windows XP FI Home
Software MS WorksSuite 2003, Adobe Photoshop Elements 2.0, Norman Virus Control (3 vuotta), Norman Personal Firewall, Win DVD + Nero 5


Ainoa miinus tuossa koneessa on tuo battery life, mutta se ei välttämättä haittaa.
 
Vähän olen Inertian linjoilla, mutta se taitaa olla tässä vaiheessa myöhäistä?

Itse kuitenkin tein näin: Koska nykyinen pöytäkone on vielä täysin pelikelpoinen, hankin kannettavani käytettynä. Lopputuloksena oli seuraavanlainen vehje:

Fujitsu-Siemens Lifebook S, PIII 600 MHz, 256 MB SDRAM, 12 GB kiintolevy, 12" näyttö. Ei mitään järin huimaavia ominaisuuksia, mutta enemmän kuin tarpeeksi netin selaamiseen ja muuhun hyötykäyttöön. Ja niin, kone painaa 1,7 kg, paksuutta on tasan tuuman verran ja CD-asema on tungettu koneen sisään, vaihdettavissa myös DVD- tai CD-RW -asemaan. Ilmeisesti minun yksilöni akku on uusi, sillä se pelittää mukavat 3h. Nykyisille Centrino-koneille tuo on toki vähän, mutta noin vanhan koneen akulle ei voi laittaa mitään ennakko-odotuksia.

Seikkailun halusta olisin varmasti ottanut iBookin (Macci-ihmiset varmaan sanovat, että parempi pysyä windowsissa jos seikkailu kiinnostaa :p) jos uuden koneen olisin raattinut ostaa, Mac-maailmaa kiinnostaa kokeilla. Mutta jos läppärillä pitää myös pelata on PC-maailma parempi paikka.

Ja sitten asiaan, näppäimistön ja hiiren taso kannattaa todella takistaa. Tuon Lifebookin näppäimistö yllätti laadullaan, liikerata on pieni mutta tuntuma riittää. Toisaalta taas uudehkossa Dellin koneessa on todella kehno näppäimistö, touchpad ja tappihiiri.

Jos akunkesto on tärkeää, niin Centrino-koneet tuntuvat toimivan akulla ikuisuuden. Ja onpahan niissä b-sarjan wlan-tukikin sisäänrakennettuna (11 Mbps).
 
Pelaaminen on niin vähäistä (siis tietokoneella), että mieluummin hoidan kouluhommani läppärillä. Tuo kone vie muutenkin niin paljon tilaa työpöydältäni, ja kannettava on niin paljon siistimmän näköinen :cool:. Mac ei tule kuuloonkaan, koska en saa sille tarvitsemiani ohjelmia (ja nyt en tarkoita warettamisesta!) ja tuo 12" näyttö on niin onnettoman pieni.

Vihdoinkin löysin suht-edullisen Centrino koneen:

Acer Aspire 2012WLCi

Centrino / Pentium 1.5GHz
15.4" WXGA 64MB VRAM ATI Mobility Radeon 9700
DVD-CDRW (tray)
40GB
512MB (2*256)
10/100 & 802.11g
card reader
XP Home Fin/Swe/UK


tarkemmat speksit

Erittäin mielenkiintoinen kone sopuhintaan ~1400
 
Lainatun viestin kirjoitti alkujaan Wizard
Mac ei tule kuuloonkaan, koska en saa sille tarvitsemiani ohjelmia (ja nyt en tarkoita warettamisesta!)
Minkähänlaisista ohjelmista on kyse?

Lainatun viestin kirjoitti alkujaan Wizard
tuo 12" näyttö on niin onnettoman pieni.[/B]
Riippuu mitä hakee. 12" on aikas passeli kannettavan näyttö eli koneen, jota on tarkoitus liikuttaa. iBookin tai vastaavan koneen saa kätevästi reppuun ja ei paina paljoa. Ei se 12" niin pieni näyttö ole luonnossa.
 
Lainatun viestin kirjoitti alkujaan Inertia

Minkähänlaisista ohjelmista on kyse?

Lähes kaikki softat joita käytän töissä esim. lämpömallintamiseen ovat ainoastaan Windows ympäristöön ja kouluni kautta saa lisenssejä ainoastaan windows ohjelmiin esim Mathcad.

Riippuu mitä hakee. 12" on aikas passeli kannettavan näyttö eli koneen, jota on tarkoitus liikuttaa. iBookin tai vastaavan koneen saa kätevästi reppuun ja ei paina paljoa. Ei se 12" niin pieni näyttö ole luonnossa.

Riippuu mitä hakee, eli liian pieni minulle niin kuin jo mainitsin. Onhan noita tietysti isompinakin...
 
Lainatun viestin kirjoitti alkujaan Wizard
Lähes kaikki softat joita käytän töissä esim. lämpömallintamiseen ovat ainoastaan Windows ympäristöön ja kouluni kautta saa lisenssejä ainoastaan windows ohjelmiin esim Mathcad.
Huono oppilaitos. Minun mielestäni ilmainen Octave on parempi, kuin MathCAD. Tosin riippuu aika paljon käyttötarkoituksesta. Lisäksi Octavessa on Fortran tuki. Tosin ei ole kokemusta miten asentuu Windows ympäristöön. Linux/UNIX-ympäristössä pyörii hyvin. Kannattaa ehdottomasti tutustua.

Lainatun viestin kirjoitti alkujaan Wizard
Riippuu mitä hakee, eli liian pieni minulle niin kuin jo mainitsin. Onhan noita tietysti isompinakin...
Minun mielestäni ei ole mitään järkeä ostaa raskata kannettavaa. Jos pöydälle haluaa tilaa niin laittaa tietokoneen lattialle ja hakkii lanagoman hiiren/näppäimistön ja TFT näytön.
 
Lainatun viestin kirjoitti alkujaan Inertia
Minun mielestäni ei ole mitään järkeä ostaa raskata kannettavaa. Jos pöydälle haluaa tilaa niin laittaa tietokoneen lattialle ja hakkii lanagoman hiiren/näppäimistön ja TFT näytön.
Naulan kantaan! Siihen painoon kannattaa oikeasti kiinnittää huomiota!

Sen jälkeen toisiksi tärkein asia onkin sitten kunnollisen laukun hankinta. Suosittelen reppumallia, joita kauppaa Suomessa ainakin JanSport. Olkalaukkukin on seksikäs, mutta pidemmän päälle aiheuttaa pahoja hartiasärkyjä urheilevillekin. Hyvien reppu- ja laukkumallien hinnat alkavat satasesta, mutta huonoja voi saada halvemmallakin. Älä osta huonoa.
 
Ihmisillä on erilaiset tarpeet.

Yleisesti pieni koko on tietysti hyvä asia, mutta riippuu käytöstä onko se lisähinnan ja/tai menetetyn tehon arvoista. Jos kannettavaa ei kuljeteta usein ja silloinkin muuten kuin pitkiä aikoja olkapäällä tai selässä, ei pienuudesta ole yhtä paljon hyötyä.
 
Itselläni on pari vuotta sitten hankittu Compaqin kannettava. Ajattelin ettei koolla ole väliä, mutta kyllä työmatkoilla selkä tuppaa kipeytymään raahaamisen takia. Ja ne lisätehot... Pakko oli silloin saada viimeisintä huutoa oleva mylly, mutta enpä tullut ajatelleeksi, että esimerkiksi näytönohjain ylikuumenee todella helposti ja että pelikäyttöä lukuunottamatta olisin pärjännyt gigahertsin hitaammalla suorittimellakin. En tiedä onko muilla ollut Ati Mobility Radeonin kanssa ongelmia, mutta ainakaan omassa koneessani se ei pysy tarpeeksi viileänä.

Isompi koko on hyväksyttävä vain silloin, jos se merkitsee parempaa käytettävyyttä esimerkiksi akkukestoa ajatellen.
 
Compaq Evo n1000v

Pannaan tähän nyt vielä tarkempia speksejä. En moneltakaan osin ole koneeseen tyytyväinen, mutta hämmästyttävän hyvin on arvo säilynyt. Ainakin pöytäkoneisiin verrattuna.

Pentium 4 2GHz prosessori,
512Mt keskusmuisti,
20Gt kovalevy,
ATI Mobility Radeon 7500 32Mt näytönohjain,
DVD -asema,
verkkokortti,
56k modeemi,
WLAN

Liitännät: VGA, rinnakkais, PS2, 2x USB 2.0, RJ11, RJ45, S-Video TVOut, kuuloke, mikrofoni, virtaliitin, IEEE1394 firewire, infrapuna, multiport sekä telakointiliitin (pohjassa) --- missä sarjaportti saamari?!?


Onneksi on 3:n vuoden on-site takuu. On nimittäin huollolle ollut tarvetta.
 
http://www.alienware.com/

Katsopas tuolta noita koneita. Hieman hintavia, mutta harvoja läppiksia, jotka ovat fyysisesti päivitettävissä. Pelikäyttöön tehty, mutta toki toimivat grafiikan teossa jne yhtä hyvin - jopa paremminkin - kuin "normaalit" läppärit.

Edit.

Niin ja noiden ulkonäkökin on normaalia miellyttävämpi: pieni vihreä mies piristää kovan datailun jälkeen päivää ;>
 
Lainatun viestin kirjoitti alkujaan Orin
http://www.alienware.com/

Katsopas tuolta noita koneita. Hieman hintavia, mutta harvoja läppiksia, jotka ovat fyysisesti päivitettävissä. Pelikäyttöön tehty, mutta toki toimivat grafiikan teossa jne yhtä hyvin - jopa paremminkin - kuin "normaalit" läppärit.

Edit.

Niin ja noiden ulkonäkökin on normaalia miellyttävämpi: pieni vihreä mies piristää kovan datailun jälkeen päivää ;>

Plussat ja miinukset:

+hyvä näyttö
+tehokas
+saa valita itse osat
+erottuu ulkonäöllään "harmaasta massasta"

-akunkesto (Centrinossa ~5h, tuossa arviolta 2h)
-koko ja paino
-tuottaa paljon lämpöä, luultavasti aika äänekäs
-niin kovin kallis
 
Lainatun viestin kirjoitti alkujaan feldon
Isompi koko on hyväksyttävä vain silloin, jos se merkitsee parempaa käytettävyyttä esimerkiksi akkukestoa ajatellen.
Eipäs. Tarpeet ovat erilaisia! Ajattele vaikka ihmistä joka kuljettaa kannettavaa autolla tai käyttäjää, joka kuljettaa konettaan harvoin.

Hyvä sinänsä, että keveyden tärkeys liikkuvassa käytössä tuodaan esiin, koska moni ei ota sitä tarpeeksi huomioon. Olkapään saa tosiaan päivän aikana täysin jumiin, jos olkalaukussa kantaa koko päivän isompaa kannettavaa.
 
Lainatun viestin kirjoitti alkujaan feldon
Jaahas, täällä näyttääkin olevan asiantuntija paikalla. ;) Kiitos korjauksesta!
Turhaa vinoilet. Jos antaa suosituksia kannattaa ottaa huomioon käyttäjän tarpeet eikä tarjota omia preferenssejä yleiseksi mittatikuksi.

Tärkeitä asioita toit kyllä esiin.
 
Kannattaako hankkia käytettybä ibm thinkpad 600 tai dell installation (...nimi on sinnepäin!varmaan) Paljonko yleensä kannattaa maksaa käytetystä kannettavasta, jos ne ovat tuota merkkiä?
 
Ylös Bottom