Vastaus: Kännykät
Nokia jatkaa kehitystä nimenomaan Meegon parissa. Molemmat on toki Linuxia, mutta Meegoon satsataan ja Maemon kehitys kulkee omia polkujaan siinä sivussa. Maemo voi olla kotihakkereiden #1, mutta kaukana Nokian ykkösprioriteetistä....
MeeGo on tosiaan jatkossa se nimi, jolla mobiilitietokoneille, netbookeille ja tableteille tarkoitettua Linux-pohjaista käyttöjärjestelmää kutsutaan. Sen pohjana on kuitenkin nykyinen Maemo ja Intelin Moblin. Itse asiassa MeeGo 1.0 on uudelleen nimetty Maemo 6, mutta se ei muuta sitä tosiasiaa, että MeeGo on suunniteltu erityisesti tulevia laitteita silmällä pitäen. Lähinnä tämä tarkoittaa Meegon uutta UI:ta, joka vaatii laitteistolta hieman enemmän potkua kuin mitä N900:ssa on tarjolla. MeeGo on kyllä saatavilla epävirallisesti N900:lle yhteisön tekemän versiona, joten eiköhän siitäkin tule lopullinenkin versio, koska MeeGo on täysin avoin kehitysprojekti.
Maemon ja MeeGon suurimmat erot ovat siinä, että Maemo perustui Debian jakeluun, mutta MeeGo on alusta asti tehty uusi jakelupaketti. Lisäksi MeeGossa rakennetaan UI kokonaan uudestaan. Sovellustasolla Maemo ja MeeGo on yhteensopivia, koska kaikki sovellukset tulevat käyttämään samaa QT sovellus/UI frameworkiä ja tietysti muita Linux-ympäristössä yleisiä kirjastoja.
Kyllä se Maemo on vielä keskeneräinen. Samalla tavalla kuten oli alkuvaiheessa esimerkiksi.
Windows XP, Windows Vista, Mac OS X, iPhone OS, Android, Symbian ja Meego
En tuota analogiaa ihan täysin ymmärtänyt. Maemo on ollut käytössä jo vuosia aiempien Internet-tabletien kanssa (N700, N710, N800), joten ihan tyhjästä sitä ei ole polkaistu. Lisäksi Linux ja GNU kilkkeet ylipäätään eivät ole millään muotoa keskeneräisiä mihinkään verrattuna, mutta tietysti jatkuvan kehitystyön alla, niinkuin kaikki muutkin.
Maemossa on tuttuja Linuxista periytyviä ongelmia, kuten sovellusten pakettiriippuvuudet. Pakettienhallinta ei osaa automaattisesti asentaa kaikkia tarvittavia lisäpaketteja.
Ei tuo mikään ongelma ole, pikemminkin etu. Sovellushallinta kertoo selvästi mitä ko. sovellus tarvitsee lisää, ja nämä voi asentaa samaisen sovellushallinnan kautta. Vaihtoehtona olisi tehdä paketeista jättimäisiä monoliittejä, joissa on kaikki jaetut kirjastut staattisesti linkitettyinä. Toki tuo voi hämmentää kokemattoman käyttäjän, mutta kuten sanottua, N900 ei tosiaan ole tarkoitettu ihan peruspuhelinta hakevalle. Omalle kohdalle ei vielä osunut ensimmäistäkään sovellusta, joka ei olisi asentunut suoraan ilman mitään mutinoita.
Sovelluksilla on ollut myös tapana vähän kaatuilla aika ajoin.
Niinkö? Itsellä ei moista ole vielä tullut vastaan, tosin en ole kuin reilun päivän vasta ehditynyt tuolla leikkiäkään. Mitkä sovellukset omassa käytössäsi ovat kaatuilleet?
Pystysuunnan näyttötilassa voi käyttää vain puhelintoimintoja. Kyseessä on siis puhelin, jota käytetään koko ajan vaakatasossa.
Kyseessä on mobiilitietokone, jossa "Puhelin" on yksi sovellus muiden joukossa. Tässä käytössä vaakataso on huomattavasti käyttökelpoisempi. Itse en heti pysty keksimään mikä muu sovellus erityisesti hyötyisi pystynäytöstä kuin "Puhelin". Selainkin on mielestäni käytettävämpi vaaka-asennossa.
Mikä käyttäjäkunta tarvitsee resistiivistä näyttöä?
Vaikkapa he, jotka kaipaavat kosketusnäytön käytöön tarkuutta ja styluksen käyttöä. Piirto, kirjoitus ja sen sellaisessa tarkempaa seurantaa ja kohdistamista edellyttävissä asioissa resistiivinen toimii paremmin. Sormin tökkimiseen ja hivelyyn kapasitatiivinen on yleensä toimivampi vaihtoehto. Lisäksi resistiivinen näyttö mahdollistaa kosketuskäytön millä tahansa ml. hanskat kädessä ulkona. Kapasitaviinen toimii vain sähköä johtavilla materiaaleilla ts. paljaalla sormella.
Olisin toki voinut laittaa akunkestosta laajemmankin vertailun. Korjataan asia tarkemmilla tiedoilla.
Stand-by akunkesto on hieman sama kuin kaupan megatavut. Näyttää hienolta paperilla, mutta käytännössä sillä on vähän merkitystä todellisuuden kannalta. Ainakin itselle enemmän merkitystä on akun kestolla käytössä, joka listaamillasi vehkeillä näytti olevan samalla sektorilla kaikilla. Ei pidempi akun kesto haitaksi olisi tietenkään.