Vastaus: Huhtikuun suuri PSN-katko (Status: ei toimi, PSN-käyttäjätietoja varastettu, vaihda salasan
Mieleni tekee esittää pari vastakysymystä:
1) Kuinka paljon maailmalta löytyy esimerkkejä, joissa suuren tietomurron kokenut palvelu olisi korkattu uudestaan? (Yritän muistella, vietiinkö Nierleltä korttitietoja kaksikin kertaa.)
2) Entä sitten, jos tapaus jääkin PSN:n osalta ainoaksi?
Niin se tilasto kertoo omalla osallaan hyviä asioita eli erittäin harvoin tietomurron jälkeen heti päästään iskemään sisään. Tämä senkin takia, että yleensä ensimmäinen kerta herättää paljon ja mukaan yleensä heitetään näitä automaattisia ohjelmia/mekanismia etc. mitkä helpottavat tunkeutujien tuntemisen ja heti saadaan homma lopetettua ilman mitään vuotoja.
Sitten kuitenkin on tapauksia missä hieman pidemmällä aikavälillä on tullut ns. "hyökkäyksiä", mutta varsinaisesti mitään ei ole otettu haltuun. Pentagonin ja NASA:n servuillehan on monta kertaa hyökätty ja esim. Wikileaks:n aineistonhan on kerrottu osittain tulleen näitä teitä kautta.
Ja sitten niitä joilla aukkoja jää paljonkin, mutta nämä ovat sitten enemmän softapuolella, mutta haittaavat kyllä yksittäisiä käyttäjiä välillä. Jos joku ihmettelee yleensä miksi PC:llä ohjelmia päivitetään useasti niin syyt ovat yleensä jotain tietoturvaan liittyvää. IE, etc. MS:n tuotokset nyt ovat kuuluisia tästä ominaisuudesta.
Tässä tapauksessa Sonylla toivottavasti hoidetaan homma loppuun eli tarkistetaan koko systeemi ja senkin takia onkin hyvä, että tuovat eri palvelut eri aikataulussa mukaan ja korjaavat ajan kanssa. Näin se homma olisi pitänyt hoitaa heti eikä nyt kun tapahtui kuitenkin ihan kokoluokassa aika suuri tietomurto. Ja jos Sony hoitaa homman hyvin niin uudet murrot on ainakin tässä kokoluokassa estetty. Tietenkin jotain muuta vahinkoa voidaan yrittää, mutta toivottavasti käyttäjätiedot etc. tulevat paremmin turvatuksi. Mutta jos esim. Anot pääsevät tekemään jotain niin sitten siellä on näitä isojakin kaloja koittamassa onneaan. Siinä vaan testataan järjestelmän turvallisuutta äärimmäisissä mittakaavoissa.
FBI:n ja Sonyn yhteiset tutkimukset tuskin koskevat Sonyn järjestämän suojauksen tasoa tai tehokkuutta vaan syyllisten etsintää. Mutta voihan olla, että eräät tahot haluavat Sonylta hieman tarkempia selvityksiä. Etenkin USA:ssa missä tietovuodot on aika pinnalla ja ainahan niihin liitetään se terroristiuhkakin. Vähän samaan tyyliin kuin Applen ja Googlen tapaukset. Kohta paljastuu, että Obamankin känny lähettää paikkatietoja suoraan terroristeille.