Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Kultainen kompassi

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja M. Pajulahti
  • Aloituspäivämäärä Aloituspäivämäärä
Vastaus: Kultainen kompassi

Kevyesti vaikutti aika kakalta leffalta. Traileri ei vakuuttanu ei sitten yhtään. Alussa heti iski LOTR ja Star Wars flashbackejä. Elokuvan idea taas on ihan suolesta, samaan syssyyn on lyöty PotC ja jotain scifeilyä, jeij. Oisivat vielä heittäneet kaveriksi jonkun lihaksikkaan ja kaljun miehen, joka paukuttaa tietä eteen päin.

Eläinhahmot vaikuttivat ihan veikeiltä, toivottavasti edes ne onnistuvat kunnolla. Toivon myös että itse leffa ei ole niin tuubaa kuin traileri antoi odottaa. Pikku hiljaa alkaa kyllästyä näihin fantasialeffoihin, jotka vaikuttavat olevan päivän trendi. Hirviää tuubaa tulee, joka kulmasta. Tai sitten en hyvät fantasia leffat on jäänyt minulta huomaamatta.

Kultainen kompassi vaikuttaa K-13 tavaralta, joten en odota siltä mitään ihmeellistä. Kiva koko perheen seikkailu. Mielummin kattelen piirrettyjä.

Jään odottelemaan, että joku tekee vähän synkemmän fantasiaelokuvan hyvällä ja toimivalla juonella. Jos joku on jo sellasen tehny nii heittäkään vinkkiä. Vaikka priivaatilla, ettei tule turhaa offtopickia
 
Vastaus: Kultainen kompassi

Trailerin perusteella vaikuttaa kieltämättä keskivertoa fantasiakalkkunaa kiinnostavammalta. Casting on ainakin melkoisen vaikuttava.
 
Vastaus: Kultainen kompassi

On muuten synkkä tarina, jos seuraa kirjojen tarinaa. Ihmisten ja daemonien yhteiselo on aivan mahtava, ja pahimmillaan (parhaimmillaan) hahmon kuolema toi kyyneleet silmiin. Ihan varmana toi tulee olemaan ylikaupallistettu, mutta toivotaan.
 
Vastaus: Kultainen kompassi

Hmm... Mielenkiintoista.

Ei nyt mitenkään säväyttäny, mutta ihan kivan näkönen traileri.
 
Vastaus: Kultainen kompassi

vaikutti ihan mielenkiintoiselta, mutta epäilen ettei kovin korkeaa juonta saada mukaan jos 1½-2h aiotaan tunkea, eli varmasti kivaa katseltavaa, mutta aivot voi jättää sinne narikkaan. :(
 
Vastaus: Kultainen kompassi

Yksi luotaantyöntävistä trailereista kuukausiin, taas yksi rasittava lapsi elokuvassa.

Menee vähän ohi miten tollasesta voi saada kiksit.
 
Vastaus: Kultainen kompassi

Kirjat olivat mukiinmeneviä, joskaan loppuratkaisusta en oikein tykännyt. Saa nähdä miltä juoni näyttää elokuvamuodossa ja onko leffaryhmällä pokkaa laittaa tarinan sankarit sotaan Jumalaa ja hänen enkeliarmeijaansa vastaan kuten alkuperäisteoksessa tehtiin.

Tietämättömille tiedoksi, että leffa ammentaa suurelti Philip Pullmanin lapsille ja varhaisnuorille suunnatusta fantasitrilogiasta, jonka päätösosan nimi on Kultainen kompassi.
 
Vastaus: Kultainen kompassi

Mikä siinäkin on että jokasessa fantasiassa pitää olla joku sota? Jos tossakin on joku sota jotain enkeleitä vastaan niin kyllä tippuu innostus täällä päässäkin. No kyllähän se traileri jotain ton suuntaista vihjaili, mutta toivon että siinä leffassa on jotain muutakin.
 
Vastaus: Kultainen kompassi

M. Pajulahti sanoi:
Mikä siinäkin on että jokasessa fantasiassa pitää olla joku sota? Jos tossakin on joku sota jotain enkeleitä vastaan niin kyllä tippuu innostus täällä päässäkin. No kyllähän se traileri jotain ton suuntaista vihjaili, mutta toivon että siinä leffassa on jotain muutakin.

Muistini mukaan trilogiassa esiintyvät ainakin seuraavat asiat ja tapahtumat:
- Teollistuva rinnakkaisulottuvuus, josta tarina saa alkunsa ja jonka introaminen tuntui kestävän ikuisuuden
- Sen ulottuvuuden ja oman ulottuvuutemme eroavaisuuksien ja samankaltaisuuksien pohdiskelua
- Meripihkan ja sähköhärveleiden tutkimista & ajoittaista ihmettelyä useampaan otteeseen
- Ulottuvuuksien välisiä portaaleja avaava, mitä tahansa materiaa leikkaava tikari, joka tarinan aikana katkeaa ja taotaan ehjäksi
- Coca-colan juontia useampaan otteeseen (mahdollistaa alkuperäisteokselle uskollisen product placementin)
- "Taivasraudasta" (kovin tunnettu alkuaine) aseita ja panssareita takova, vihollisiltaan raajat irti repivä, hirmuinen, sotaisa ja pelottava jääkarhukansa, jonka asukit ovat kuitenkin pohjimmiltaan sympaattisia ja hyviä tyyppejä, jos heidät oppii tuntemaan - mikä on kohtalaisen harvinaista, sillä usea olento syödään elävältä ennen kuin hän saa siihen tilaisuuden (elokuvassa jäänevät karrikoiduiksi "kivoiksi nallekarhuiksi", joiden sotaisat piirteet häivytetään taka-alalle)
- Jääkarhupomo, joka lyöttäytyy yhteen päähenkilöiden (~10v tyttö ja poika) kanssa
- Monta kaksinkamppailu- ja pakenemiskohtausta
- Päähenkilöiden välille hiljalleen kehittyvä rakkaussuhde
- Maaginen kompassi, jolla oli jotain taikaominaisuuksia
- Nopeahko vierailu kuolleiden maahan ja takaisin
- Trailerissakin nähty daimoni (johdettu kantasanasta daemon eli demoni) on Lyran sielu (jokaisella rinnaikkaisulottuvuuden asukilla on eläinmuotoinen sielu ja heidän perspektiivistään "me" olemme outoja, eivät he).
- Noituuden sekä jumalanpilkan käsittelyä sivukaupalla: meidän mielestämme rinnakkaisulottuvuuden ihmiset ovat noitia daimoneineen-> poltetaan roviolla. Heidän mielestään meidän sisäinen sielumme on jumalanpilkkaa (ihmiselle annettu oikeus valita moraalinsa sen sijaan että daimoni käskisi)-> poltetaan roviolla. Tästä seuraa lukuisia konflikteja, joista merkittävimpänä mainittakoon aikuisten tapa nähdä poikkeavat ihmiset "pahoina" tai vihollisina, jotka pitää tuhota Jumalan nimessä vs. lasten "miksei toikin vois olla mun kaveri, vaikka se onkin vähän erilainen?"-näkökanta sekä tästä juontuva suvaitsemattomuuden teema.
- Lähes Da Vinci koodiin verrattavissa oleva kristinuskon sekä kristinuskon nimessä tehtävän lasten aivopesun vastainen sanoma (jätettäneen elokuvasta kokonaan pois, ettei kukaan vahingossakaan suutu á la Narnia-kirjoissa esiintynyt "lasten aivopeseminen kristinuskoon on kivaa"-aspekti vs. Narnia-elokuva, jossa tuosta ei ollut mitään jäljellä)
- Suuri hypetys ja massiivinen varustelu suurta Taistelua varten
- Ahneuden vastainen temaattinen sanoma ja rivien välistä luettavissa oleva ihmiskunnan toimien moralisointi (jätettäneen elokuvassa vähemmälle huomiolle, vaikka taustatarina antaa siihen oivat puitteet)
- Massiivisen "hyvisten" ja "pahisten" välillä käydyn lopputaistelun sivuuttaminen olankohautuksella(!): päähenkilöt vietiin/päätyivät kauas pois taistelusta, joten he saivat lopulta tietää ainoastaan lopputuloksen. Lyön kympistä vetoa, että tälle tehdään "narniat": alkuperäisteoksessa parilla sivulla ja muutamalla viittauksella sivuutettu taistelu venytetään ~30min CGI-mässäilyksi (henkilökohtaisesti veikkaan Pullmanin trilogian valitun elokuvan pohjaksi siksi, että siinä on niin hyvä tausta suurelle CGI-taistolle)
- Kookospähkinöillä skeittaava hevosseeprakansa, jonka kanssa rupatellaan käytännössä koko kolmas kirja niitä näitä elämänvirrasta yms. "itämaisesta filosofiasta" sen sijaan että seurattaisiin itse taistelua
- Loppufilosofointia ja -moralisointia nyt ylipäätään - jokaisessa trilogian osassa (osa kerrottaneen elokuvassa kuvan keinoin ja loppu jätettäneen suosiolla pois)
- Omasta mielestäni typerä loppuratkaisu trilogialle
Elokuva onnistuu, jos...
...se saadaan onnistuneesti markkinoitua "Harry Potter-sukupolvelle" (8v-14v ikähaarukka) ja liian jännittävät kohtaukset saadaan karsittua tarinasta luontevasti pois niin että ikärajaksi tulee korkeintaan K-7.
...siinä on onnistuneesti useampia tasoja eri ikäisille kohderyhmille: nuoret katsojat keskittyvät juoneen ja erikoistehosteisiin, vanhemmat tematiikkaan (erilaisuus, suvaitsemattomuus, ystävyys, rakkaus, "hyvän" ja "pahan" määritteleminen, auktoriteettien kyseenalaistaminen...yllättävän paljon syvällistä sanomaa, jota on vaikea siirtää elokuvamuotoon).

Elokuva epäonnistuu, jos...
...keski-ikäiset lotrifanit luulevat sitä vastoin parempaa tietoa uudeksi fantasiaelokuvien messiaaksi ja haukkuvat lupaavan varhaisnuorten elokuvan täysin lyttyyn (jokseenkin á la Narnia).

Edit1: kirotusvihreet korjattu.
Edit2: Trailerisivun mukaan daimonini on naispuolinen tiikeri nimeltä Mayra. Tekikö kukaan muu tuota testiä?
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Vastaus: Kultainen kompassi

Elokuvan taustoista:

Philip Pullmanin wikipedia-entry, jossa kerrotaan laajalti miehen filosofisista ja uskonnollisista näkemyksistä, jotka ovat vahvasti esillä hänen kirjoissaan.
Wikipedia sanoi:
Some, including Peter Hitchens, claim that he [Philip Pullman] actively pursues an anti-Christian agenda. Proponents of this view cite the critical articles he has written regarding C. S. Lewis' series The Chronicles of Narnia (which Pullman denounces as religious propaganda), and the usually negative portrayal of the "Church" in His Dark Materials (suomeksi: His Dark Materials = Universumin tomu-trilogia. Kirjat järjestyksessä Kultainen kompassi, Salaperäinen veitsi ja Maaginen kaukoputki.)
--
His Dark Materials consists of Northern Lights (titled The Golden Compass in North America), The Subtle Knife and The Amber Spyglass. The first volume of the trilogy, Northern Lights, won the Carnegie Medal for children's fiction in the UK in 1995. The Amber Spyglass, the last volume, was awarded both 2001 Whitbread Prize for best children's book and the Whitbread Book of the Year prize in January 2002, the first children's book to receive that award. The trilogy won popular acclaim in late 2003, taking third place in the BBC's Big Read poll. In 2005 Pullman was announced as joint winner of the Astrid Lindgren Memorial Award for children's literature.
--
A film adaptation, titled The Golden Compass, is to be released in December 2007 by New Line Cinema, starring Nicole Kidman, Daniel Craig and Dakota Blue Richards.

Trailerin creditsien mukaan elokuva perustuu Northern Lights-kirjaan, joten on todennäköistä että 1) tarina tulee jäämään kesken ja 2) mikäli tämä ensimmäinen elokuva menestyy, sille on odotettavissa kaksi jatko-osaa.
 
Ylös Bottom