Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Liikuntapelit

Nisupulla

Jäsen / [FL]
Liikuntapelit ovat jo tuolla oven takana myös HD-konsoleilla. Koska moni niistä on multiplatteri, ilmestyen samantapaisena jokaiselle alustalle, voisi tälläinen yhteinen hiekkalaatikko olla hyvä aivoriihi tulevan huippusuositun (?) trendin alla.

Ideahan näissä on tarjota pätevä kunto-ohjelma hyödyntäen uudenlaisia ohjaimia suorituksen mittaamiseksi. Lokikirja seuraamaan kehitystä ja yhteisöllisyys verkon yli tapahtuvan tiedonvaihdon kautta. Peruselementit ovat siis kohdallaan. Ekstrana vielä henkilökohtainen virtuaalitraineri, joka tekee suoritukset yhdessä kanssasi ja kannustaa jaksamaan loppuun asti.

Yhteisöllisyys on ehkä lopulta se paras valttikortti, joka pistää sohvaperunatkin liikkumaan. Laitetaan suoritukset vertailuun kaverilistojen kautta ja saavutuspokaalit palkintokaappiin osoituksena aktiivisuudesta. Ehkä kenties jopa haastekisoja, virtuaalisia yksityisiä kuntoklubeja ja yhteistyötilassa tapahtuvia reaaliaikaisia suorituksia. Kuntoilu verkon yli samanlaisten kaljamahaisten änkyröiden kanssa ei enään kuulosta yhtään niin pahalta, kuin marssiminen paikalliselle kuntosalille hedoismin alttarille.

Voisiko tästä löytyä se kaivattu vipuvarsi kansan saamiseksi liikkeelle? Hyvin tehtynä kuntoilupelit iskevät helposti kaikenikäisiin nuorista vanhuksiin. Kaikki eväät supertrendille ovat siis olemassa.


Esimerkkinä EA Sports Active 2.0:

[video=youtube;BqjUMc5n8aE]http://www.youtube.com/watch?v=BqjUMc5n8aE[/video]
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Vastaus: Liikuntapelit [PS3, X360, Wii]

Koska moni niistä on multiplatteri, ilmestyen samantapaisena jokaiselle alustalle, voisi tälläinen yhteinen hiekkalaatikko olla hyvä aivoriihi tulevan huippusuositun (?) trendin alla.

Voisiko tästä löytyä se kaivattu vipuvarsi kansan saamiseksi liikkeelle? Hyvin tehtynä kuntoilupelit iskevät helposti kaikenikäisiin nuorista vanhuksiin. Kaikki eväät supertrendille ovat siis olemassa.

Sinänsä hyvä keskustelunaloitus, mutta oletus nykytilanteesta on hieman värittynyt. Trendiä tästä ei ole enää tulossa, sitä ei olla luomassa, vaan kuntoilupelit on (tai ainakin oli) trendi ja tämän trendin luojana oli, yllätys, yllätys, Nintendo ja Wii Fit. Kaikille tynnyrissä kasvaneille siis tiedoksi, että Wii Fit julkaistiin 2007 (jatko-osa Wii Fit Plus vuonna 2009) ja jo kesällä 2009 se oli myynyt yli 20 miljoonaa kopiota.

Trendi on kuitenkin leviämässä, ellei sitten koko hommaan ole jo noin yleisellä tasolla maailmanlaajuisesti kyllästytty. Helsingin Sanomat julkaisi juuri vertailun Kinectin ja Moven tulevista liikuntapeleistä, joten sinänsä ainakin Suomessa tuntuisi vielä Wii Fitin vanavedessä olevan tilaa ja kysyntää, eikä ihme sinänsä, kun katselee Wiin myyntilukuja Suomessa verrattuna HD-konsoleihin.

Onhan se kieltämättä varmasti houkuttelevampaa zumbata olohuoneen lämmössä kuin laahustaa rännän ja pimeyden keskellä sinne kuntosalille, joten onhan näille peleille varmasti sinänsä edelleenkin tilausta. Omaan kotiini Wii Fit tuli nimenomaan tästä syystä (eli siis toisen osapuolen pyynnöstä), ajatuksena oli helppo kuntoilu kotona, mutta melko nopeasti se oikea sali kuitenkin vei voiton ja Fit jäi. Kuten HS:n artikkelissakin kirjoitettiin, oikea liikunta on kuitenkin aina oikeata liikuntaa.

Ei sillä, genrehän tässä on kuitenkin syntymässä, jos sitä kysyntää edelleenkin on. Ilmeisesti ainakin Microsoftilla uskotaan näin olevan, minkä ymmärtää, onhan Kinect nimenomaan näissä peleissä varmasti parhaimmillaan ja ehkä uudenlainen ohjaustapa kiinnostaa uutta asiakaskuntaa, kun niistä ohjaimista päästään kokonaan eroon. Mielenkiinnolla odotan miten varsinkin naiset näihin kuntoilupeleihin suhtautuvat.
 
Vastaus: Liikuntapelit [PS3, X360, Wii]

Jos puhutaan sitten vaikka toisen aallon kuntoilupeleistä, kun se ensimmäinen meni tuossa ohi korkealta ja lujaa.

Sen minkä nämä tulokkaat voivat tuoda mukanaan on tuki netin yhteisöpalveluille. Omille ja näille suurille, kuten Facebook ja Twitter. Mikä sen hienompaa, kuin tsempata muita omalla esimerkillä tai kirittää omaa suoritusta toisen yltäessä omaan ennätykseensä. Kuntoilusta tulee yhteisöpalvelujen korkea status-arvo. Mukana ei ole pelkästään konsolit, vaan myös mobiililaitteet raportoivat nöyrinä isäntänsä lenkistä. Sama minkä me pelaajat olemme nähneet saavutuspalkinnoissa, iskee ehkä jälkijunassa myös yhteisöpalveluihin.

Toinen mitä haluaisi nähdä on pätevähkö virtuaalitraineri, joka ei toimi pelkästään seinäruusuna muodon vuoksi. Lokalisoitu ja täysin sohvalta äsken heränneen aloittelevan kuntoilijan mittoihin istuvalla ohjelmalla. Alussa mitataan lähtötaso ja annetaan vaikka tavoite, mihin halutaan pyrkiä. Esimerkiksi ilmoitetaan ohjelmalle kyseessä olevan hyvän peruskunnon ylläpito, tai vaihtoehtoisesti 2 Kg pudottaminen elopainosta. Tarkka lokikirja kertoo yksiselitteisen selvällä tavalla nousukäyrän eri vaiheet ja sen, miten ollaan pysytty mukana suunnitellussa aikataulussa. Tsemppaa, ei tuomitse.
 
Vastaus: Liikuntapelit [PS3, X360, Wii]

Jos puhutaan sitten vaikka toisen aallon kuntoilupeleistä, kun se ensimmäinen meni tuossa ohi korkealta ja lujaa.
Oikeastaan kolmannen aallon kuntopeleistä, koska PS2:n EyeToy: Kineticin kanssahan pääsi jumppaamaan jo vuonna 2005 (EyeToy: Kinetic).

Kyllähän EyeToyn edessä hien sai pintaan. Kerran. Sitten se unohtui. Kavereilta olen kuullut samanlaisia tarinoita Wiin Balanceboardista, jonka onneksi ymmärsin olla hankkimatta.

Itselleni olohuone ei ole kovin luonteva liikuntapaikka. Lenkille pääsee kävelemällä ovesta ulos, vielä mukavammin hien saa pintaan sählykentällä. SportsTrackerin tai HeiaHeian kaltaiset harjoitusseurantaohjelmat kannustavat sen verran, mihin elektroninen apuväline pystyy.

Liikunta voi toimia osana videopeliä, jos se piilotetaan pelin alle. Siksi esim. jokin Sportschampionsin miekkailu kuulostaa mielenkiintoiselta, että siinä tulee kuulemma riuhdottua ihan huomaamatta. Mutta jos tarkoituksena on punnertaa punnertamisen takia, niin jää tekemättä.
 
Vastaus: Liikuntapelit [PS3, X360, Wii]

Mitä naisten liikuntatottumuksia olen seurannut, niin aika suosittua on liikkuminen yhdessä ja joukolla. Suosittuja kuntoilumuotoja ovat kaikenlaiset jumppa-ryhmät, joissa ollaan aina suuremmalla joukolla ja yhdessä. Ehkä tuollainen on luontevampaa liikkumista naisille, toisaalta verhojen takana "salaa" kuntoilu voi olla houkuttelevaa sellaisille, jotka eivät taas perusta kimppa-hikoilusta.

Oma ennustus on, että kuntoilutpelit saavat lopulta melko maltillisen suosion, ja alkuinnostuksen jälkeen suurimmalta osalta ne jäävät kaappiin pölyttymään kun peli ei pysty samalla lailla pakottamaan kuntoiluun kuin vaikkapa pari kertaa viikossa oleva maksettu ja ohjattu jumppa tms.
 
Vastaus: Liikuntapelit [PS3, X360, Wii]

Kyllähän EyeToyn edessä hien sai pintaan. Kerran. Sitten se unohtui. Kavereilta olen kuullut samanlaisia tarinoita Wiin Balanceboardista, jonka onneksi ymmärsin olla hankkimatta.

Liikunta voi toimia osana videopeliä, jos se piilotetaan pelin alle.

Jep, voi hyvin kuvitella tuon alkuinnostuksen sammumisen. Sitä on kuitenkin ollut, mikä lienee syönyt pelihalut jo kalkkiviivoilla? Heppoinen toteutus vai laiskuus?

Jos lähdetään ensimmäisestä, niin ehkä näillä sykemittareilla ja yhteisö-ulottuvuuksilla ylletään jo pidemmälle. Ote on ammattimaisempi ja kyse on selkeästi funktionaalisesta kuntoilutuotteesta. Tämä ei kuitenkaan estä pelimäistä lähestymistapaa, aivan kuten esimerkissäsi. Tuossa EA:n mainosvideossa näkyy jo hiukan viitteitä siihen suuntaan. Kenties evoluutio vie sinne huiskishäiskis-osastolle ja anturit piirtävät siellä taustalla käyrää pelaajan "tietämättä".
 
Vastaus: Liikuntapelit [PS3, X360, Wii]

Kyllähän EyeToyn edessä hien sai pintaan. Kerran. Sitten se unohtui. Kavereilta olen kuullut samanlaisia tarinoita Wiin Balanceboardista, jonka onneksi ymmärsin olla hankkimatta.
Tuosta motivaatiostahan se varmaan eniten on kiinni ja kieltämättä, jos muutenkin joukkuelajeissa ja/tai salilla pyörii, tuskinpa olohuonekuntoilu isommin onnistuu koukuttamaan. Tosin vannoutuneita sohvaperunoita nuo pelit saattavat hyvinkin saada liikkeelle ja tämän toisen aallon myötä Nisupullan mainitsema yhteisöllisyys kenties antaa sen viimeisenkin sysäyksen.

Itseltäkin jäi tuo Wii Fit -"ansa" väliin mutta ensimmäinen EA Sports Active sai jo sen verran positiivista palautetta, että se alekorista tuli haalittua ja kyllä siinä vaan kummasti potentiaalia on. Viikon verran tuon parissa tuli heiluttua ja aina sitä jäi kolmen vartin session jälkeen ihmettelemään, miten hyvin tuo saikin hien pintaan, vaikka pelin mukana toimitettu vastusnauha aika vitsi olikin. Tuon jälkeen tuli toki se perinteinen "se nyt vaan jäi" -vaihe mutta lähiaikoina, kunhan saa hommattua vähän tukevamman vastusnauhan, olisi tarkoitus kokeilla uudemman kerran.

Tarjolla olevien pelien määrä kyllä hieman yllättää, kun voisi kuvitella yleisimmän tilanteen olevan juuri se, että hommataan uutuudenviehätyksen myötä yksi, joka sitten nopeasti unohtuu mutta kaipa niitä aktiiviolohuonekuntoilijoitakin sitten on ja tuskinpa noiden pykääminen nyt hirveitä kehityskustannuksiakaan vaatii.
 
Vastaus: Liikuntapelit [PS3, X360, Wii]

Tämän vuoden DigiExpossa pääsee tutustumaan jo tähän EA:n Sports Active 2.0:n. Kannattaa käyttää tilaisuus hyödyksi mikäli aihe kiinnostaa. Tässä lyhyt briiffaus aiheeseen messutypyn esittelemänä. Lokalisoinnin ja puntarin puute pisti nyt ainakin heti alkuun silmään, muuten kyllä ihan vaikuttaisi aidolta tapaukselta.

[MEDIA]2869[/MEDIA]
 
Vastaus: Liikuntapelit [PS3, X360, Wii]

EA Sports Active 2.0 PS3 puolella on KonsoliFIN -ryhmä pystyssä, jos kiinnostaa liittyä mukaan.

Nimi: KonsoliFIN
Salasana: suomi

Dragonfly tekee varmaan tällä viikolla Xbox360 puolelle saman ryhmän samalla salasanalla (Tosin kokeile ensin hakua KonsoliFIN -nimellä ryhmää, jos olisivat vaikka alustasta riippumattomia). Ja Kastle sitten Wiin puolelle.

Ei muuta kun pelin omistajat mukaan nörttien kuntoilutalkoisiin.
 
Vastaus: Liikuntapelit [PS3, X360, Wii]

Mikäli miettii EA Sports Active 2.0 hommaamista ja omsitaa PS3/Wii ja Xbox360. Niin kaatuisin melkein Xbox360 -versioon, mikäli omistaa Kinectin tai on hankkimassa/hankkii samalla.

PS3 versio tarvitsee kolme anturia. Käsiin kaksi liiketunnistus anturia, jossa toisessa myös pulssimittari. Sekä oikeaan jalkaan yksi mittari. Xbox360 -versiossa selviää tuolla yhdellä käteen tulevalla anturilla, jossa pulssimittari. Muuten peli tukee kinectiä ja se tsekkaa nuo liikkeet. Itse asiassa tarkempi/varmempi, kun PS3 versiohan ei seura esim vasenta jalkaa. Uskoisin, että kinect seuraa tätäkin.

Ja äkkiseltään Xbox360 -paketissa ei antureita ollutkaan kuin tuo yksi, vai katsoinko väärin. Eli Kinect olisi pakollinen. Voisitko Dragonfly nämä asiat varmistaa. :)
 
Vastaus: Liikuntapelit [PS3, X360, Wii]

EA Sports Active 2.0 Xbox 360 -versiolle perustettu KonsoliFIN-ryhmä.

Nimi: KonsoliFIN
Salasana: suomi

Ryhmät ovat alustakohtaisia ja ilmeisesti 30 henkilöä on ryhmän maksimikoko.

Tosiaan Xbox 360 -versiossa Kinect on pakollinen, eikä pelin mukana tule sykemittarin lisäksi muita vartaloon kiinnitettäviä antureita. Sykemittarikaan ei siis tunnista käsittääkseni mitään liikettä, vaan hoitaa pelkästään pulssin mittaamisen.
 
Vastaus: Liikuntapelit [PS3, X360, Wii]

EA Sports Active 2.0 PS3 puolella on KonsoliFIN -ryhmä pystyssä, jos kiinnostaa liittyä mukaan.

Nimi: KonsoliFIN
Salasana: suomi

Tässä ryhmässä peräti 4 jäsentä! Huomatkaa, että yksi trophy kolahtaa kun perustaa tai liittyy ryhmään.
 
Vastaus: Liikuntapelit [PS3, X360, Wii]

Mikäli miettii EA Sports Active 2.0 hommaamista ja omsitaa PS3/Wii ja Xbox360. Niin kaatuisin melkein Xbox360 -versioon, mikäli omistaa Kinectin tai on hankkimassa/hankkii samalla.

Empäs taidakkaan olla tuota mieltä. PS3 -ketjusta poimittua.

Mielestäni on todella hyvä, että PS3-versiossa käytetään omia liiketunnistimia eikä Movea. Kädet pysyvät vapaana, ja pelaaja voi vapaammin valita olohuoneesta paikan missä kuntoilla, sillä ei tarvitse olla kameran takia tarkasti määritetyssä paikassa. PS3-versio taitaa olla tästä pelistä paras, sillä ainakin tuossa arvostelussa XBOX-versio kadotti välillä pelaajan näkyvistä, ja valikkojen selaaminen oli tuskaista Kinectillä. Lisäksi Xbox-versiolla ei ole niin monta harjoitusta kuin PS3:lla.

En tuota ajatellutkaan, että saattaa rajoittaa liikkumista/kadottaa pelaajan. PS3 nyt on sama missä kohtaa heiluu, kun antureilla pelataan, ei kameralla.
 
Vastaus: Liikuntapelit [PS3, X360, Wii]

Siis johtuuko pelaajan kadottaminen itse pelistä? Itse nyt Kinetickkiä veivanneena tuntuu todella omituiselta että Kinect itse pelaajan kadottaa. On siinä sen verran paljon tilaa missä liikkua kameran rajoissa.
 
Vastaus: Liikuntapelit [PS3, X360, Wii]

Siis johtuuko pelaajan kadottaminen itse pelistä? Itse nyt Kinetickkiä veivanneena tuntuu todella omituiselta että Kinect itse pelaajan kadottaa. On siinä sen verran paljon tilaa missä liikkua kameran rajoissa.

Artikkelista saa sen kuvan, että XBOX360-version ongelmat eivät ole Kinectin syytä, vaan enemmänkin pelin. Ko. version tekemisessä ei ole otettu tarpeeksi hyvin huomioon Kinectin erityisominaisuuksia. Ei oikein antanut houkuttelevaa kuvaa tuo XBOX-versio. Ilmeisesti se Ubisoftin Fitness Evolved on parempi jumppapeli Xboxille.

EA Sports Active 2 Review - Page 3 | Eurogamer.net
 
Vastaus: Liikuntapelit [PS3, X360, Wii]

Artikkelista saa sen kuvan, että XBOX360-version ongelmat eivät ole Kinectin syytä, vaan enemmänkin pelin. Ko. version tekemisessä ei ole otettu tarpeeksi hyvin huomioon Kinectin erityisominaisuuksia.

Tämä on aivan totta. Varsinkin kun on tässä pelaillut muita Kinectiä tukevia pelejä ja todennut liikkeentunnistuksen varsin toimivaksi, ei voi kuin ihmetellä kuinka heikosti EA Sports Active 2 välillä tunnistaa pelaajan.

Huom! Nyt kaikki liittymään KonsoliFIN ryhmään! Xboxin puolella ryhmässä on vain yksi jäsen, minä. :)
 
Vastaus: Liikuntapelit [PS3, X360, Wii]

No onko kuntoilupeleistä nyt mitään iloa kuitenkaan?

Uutisessa käsitellään Wii Fittiä, josta ei ole omakohtaisia kokemuksia. Mikrobitin (01/11) mukaan; "Koska lauta ei kestä hyppimistä, ei kilpailijoista poiketen hyppyharjoituksia ole lainkaan. Myös lihaskuntoharjoitusten määrä on pienempi kuin kilpailijoilla, koska näitä on hankala toteuttaa laudalla.". Tässä välineestä on tehty tähti, ja pelaaja onkin vain sen paras kaveri?

Jos Fitin perusteella lähdetään kommentoimaan kuntopelejä, on tulos varmasti uutisen mukainen. Näitä on kuitenkin erillaisia, toiset enemmän ja toiset vähemmän rasitusta antavia. EA Sports Active 2.0 on Kuntopeli isolla koolla; "Erinomainen paketti tosikuntoilijalle". Tässä hypitään ja hikoillaan sykealueilla 140-200, sen neljä kertaa puolituntia per viikko, kun alla on valmis 9-viikkoinen kunto-ohjelma.

TerveSuomi suosittaa seuraavaa:

Säännöllinen ripeä liikunta (kestävyystyyppinen liikunta) auttaa alentamaan merkittävästi kohonnutta verenpainetta: tutkitusti noin 7/5 mmHg. Muutos on lähes yhtä suuri kuin mitä saisit aikaan yhdellä verenpainelääkkeellä, eikä siihen välttämättä tarvita laihtumista. Muutos voi ilmetä jo muutaman kuukauden harjoittelun jälkeen.

Liikunnan tulee uusien terveysliikuntasuositusten mukaan olla

* säännöllistä
* useana päivänä viikossa
* vähintään 10 minuutin annoksina
* joko reippaasti viikkoannos yhteensä 2 h 30 minuuttia
* tai rasittavasti viikkoannos yhteensä 1 h 15

Video 9-viikkoisen kunto-ohjelman ensimmäisestä treenipäivästä. Tästä lähdetään siis liikkeelle ja harjoitukset rankentuvat ja monipuolistuvat ajan kanssa.

[MEDIA]2983[/MEDIA]
 
Vastaus: Liikuntapelit [PS3, X360, Wii]

THQ:ltä olisi tulossa näillä näkymin huhtikuussa 2011 kuntoilupeli nimeltä UFC Personal Trainer kaikille kolmelle konsolille. Pelistä on ollut vasta muutama uutinen, mutta mitään tietoa THQ:n nettisivuilla tai Facebookissa ei vielä ole. Ja kuitenkin peli näyttäisi olevan jo ennakkotilattavissa useammasta eri nettikaupasta, joten THQ:n radiohiljaisuus ihmetyttää. Jos peli on vain toteutettu hyvin, niin luulisi ainakin miehiä kiinnostavan vapaaotteluun perustuva jumppapeli.
 
Ylös Bottom