Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Linux-läppäri

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Knight
  • Aloituspäivämäärä Aloituspäivämäärä
Vastaus: Linux-läppäri

Knight sanoi:
Juu, akku on yksi ongelma käytetyn koneen hankinnassa. XP vain tekee noihin uusiin koneisiin sen verran paljon lisää hintaa, etten sitä aio pulittaa.

Kuinka kauan esimerkiksi tuossa 599-koneessa mahtaa akku kestää? Montako tuntia on keskiverto kesto?

En hirveästi usko, että tuo kannettava olisi paljonkin halvempi ilman XP:tä (ja muita softia). Voihan sitä tietenkin kysyä saisiko koneen ostettua ilman softia.

Akun kesto on luonnollisesti siitä kiinni mitä sillä koneella tekee. Jos katsoo DVD:tä, sen tulisi kestää parisen tuntia. Muussa käytössä sitten vähän enemmän. Tuollaiset 2½ - 3 tuntia lienee aika normaalikesto.
 
Vastaus: Linux-läppäri

Tuo Packard Bellin kone vaikuttaisi Pentium M:ltä, eli periaatteessa sen pitäisi olla Centrino-kone. Tietysti Centrino-termiä ei välttämättä käytetä, ei-intelin WLAN-siru tms. estää sen. Kuitenkin, normaalissa nettisurffauksessa tuo varmaan kestää akulla sen 5 - 6h. Halvempi Celeron varmaan polttaa akkunsa loppuun suunnilleen kolmessa tunnissa. Karkeita arvioita nämä kyllä ovat.

Eli joku 3h on suht normaali ei-Centrinoille kuten Tonppa sanoi. Nämä Pentium M-prosessorilla varustetut, niin kutsutut Centrino-koneet, taas saattavat hyvinkin porhaltaa mainitut kuusi tuntia. Ja 1,5 GHz Pentium M on merkittävästi nopeampi kuin 1,3 GHz Celeron. Tässä siis pari syytä huimalle hintaerolle.

En muuten ole varma miten Pentium M:n virtasäästöt toimivat Linuxin alla, joten yllä olevia akunkestoja ei kannata ottaa Linux-käytössä faktana. Joku Linuxiin perehtynyt tarjotkoon tähän threadiin liittyvää informaatiota.
 
Vastaus: Linux-läppäri

Lastsoul sanoi:
Tuo Packard Bellin kone vaikuttaisi Pentium M:ltä, eli periaatteessa sen pitäisi olla Centrino-kone. Tietysti Centrino-termiä ei välttämättä käytetä, ei-intelin WLAN-siru tms. estää sen. Kuitenkin, normaalissa nettisurffauksessa tuo varmaan kestää akulla sen 5 - 6h. Halvempi Celeron varmaan polttaa akkunsa loppuun suunnilleen kolmessa tunnissa. Karkeita arvioita nämä kyllä ovat.

Nyt kyllä lähti sellaista mutua että huhhuh. Itse tuossa keväällä vertailin useampaa 1200-1600€:n läppäriä (Centrino-pohjaisia) ja normi akkukestot niissä oli sellaista 2,5 - 4h ja sekin vasta kevyessä käytössä. Katselin kylläkin hieman tehokkaampia malleja, että onhan niissä luonnollisesti enemmän virrankulutusta, mutta eipä 5-6h:n tunnin akkukestoja wintel-läppäreissä juuri ole kuin ultraportable-luokassa.

Celeron-pohjaisella saattaa jäädä jo alle kahteen tuntiin.
 
Vastaus: Linux-läppäri

petteri sanoi:
Näytönohjaimesta ei Linux-puolella kannata liiemmin maksaa (ainakaan extraa), sillä ajureiden kanssa on vähän niin ja näin. Ainoat toimivat 3D-ajurit löytyvät Nvidian korteille ja niidenkin kanssa taitaa olla aina välillä ongelmia.
Näytönohjaimesta kannattaa linux-puolella maksaa sen mukaan paljonko moista tarvitsee, eli haluaako pelailla Doom3:a vai riittääkö hyötyohjelmat ja FreeCiv...
Toimivat ajurit löytyvät niin nVidian kuin Atinkin puolelta, joskaan kummatkaan eivät vielä osaa _aivan_ kaikkea mihin windows-puolella kykenevät. Videon ja 3d:n kiihdytys kuitenkin toimii siis molemmilla, samoin esim TV-lähtö.

edit: knight:

Noista Gigantin läppäreistä Ubuntulle riittää varmaan tuo halvempikin ihan mukavasti. Se kun pyörii ihan siedettävästi jopa vanhalla koneellani (AMD K6-2 500Mhz, 128MB muistia josta 16MB menee näytönohjaimelle). Kannettavien 'näytönohjaimet' eivät kuitenkaan ainakaan halvemmassa luokassa ole ihan samaa tasoa kuin pöytäkoneissa. Ja jos et kerran aio tuolla vakavissaan pelaamist harrastaa, integroitu ohjain takuulla riittää. Enintään lisää käyttömukavuutta toisi muistin tuplaaminen 512MB:n. Flash- ja java-pelit ja animaatiot sun muut internetin riemut kun tupaavat viemään muistia aika tavalla, eikä siitä haittaa ole muidenkaan ohjelmien kanssa.. ;)

XP:n kanssa verkottaminen sujuu kohtalaisen helposti, ja Ubuntun foorumeilta löytyy takuulla apua jos tulee ongelmia.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Vastaus: Linux-läppäri

remform sanoi:
Nyt kyllä lähti sellaista mutua että huhhuh. Itse tuossa keväällä vertailin useampaa 1200-1600:n läppäriä (Centrino-pohjaisia) ja normi akkukestot niissä oli sellaista 2,5 - 4h ja sekin vasta kevyessä käytössä. Katselin kylläkin hieman tehokkaampia malleja, että onhan niissä luonnollisesti enemmän virrankulutusta, mutta eipä 5-6h:n tunnin akkukestoja wintel-läppäreissä juuri ole kuin ultraportable-luokassa.

Celeron-pohjaisella saattaa jäädä jo alle kahteen tuntiin.

Hmm, en pienellä googlauksella tuon Packard Bellin akunkestoa löytänyt. Sen verran mutun lisäksi on faktaa, että tässä talossa on yksi Dellin (aivan karmea) läppäri 1,6 GHz Pentium M:llä jonka akku kyllä peruskäytössä kestää aivan nätisti sen 5h. Ja mikään minikone tuo ei ole, normaali noin 15" laajakuvanäyttö ja painoa sen 3kg. Muistaakseni hinta oli noin 1600 - 1800e, eli hieman kalliimpi kuin katsomasi koneet.

Pentium M -koneiden akunkestoa hieman katselin, ja huonoimmat olivat yllättävän alhaisia, jopa säälittävät 2h. Toisaalta monet vain reilun 1000e maksavat koneet taas jaksoivat sen 4,5 - 5h. Ehkä tuo 6h oli vähän overkill lukema, mutta suht järkevään hintaan saa kuitenkin koneen joka jaksaa sen 5h. Tehoja en sen suuremmin katsellut, varmasti akunkesto putoaa tehojen (ja näytön koon) kasvaessa kuten sanoit.

Pari linkkiä:
Asusin Celeron kone jolle väitetään 5h akunkestoa. Tiedä sitten...

Asusin Pentium M ja 5,5h. 1500e

Fujitsu Siemens P-M 1,6 GHz ja 4 -5 h 1199e

Toivottavasti luvut ovat luotettavia, aika harva valmistaja näytti kertovan sivuillaan arvion akunkestosta.

3h akunkesto ei kyllä ole mikään saavutus, monet vanhatkin koneet siihen pystyvät. Oma S-sarjan Lifebook PIII 600 MHz 12" näytöllä ja 1,7kg painollaan on keskimääräistä paljon pienempi kone ja ikääkin tuolla on jo kohtuullisesti (Todennäköisesti koneeseen oli kuitenkin hankittu uusi akku ennen kuin minä sen hankin. Silti virransäästöominaisuudet ovat antiikkiset, vaikka toisaalta tehoakin on paljon vähemmän). Hieman näytön kirkkautta laskemalla tuokin vanhus sallii silti noin kolmetuntiset irccaussessiot ja akkua kuluttaa koneen lisäksi vielä PCMCIA-WLAN -kortti.

Ei se Pentium M näköjään ollutkaan synonyymi akunkestolle kuten väitin, mutta kyllä 4 - 5h akunkesto on täysin mahdollista normaalikokoisilla koneillakin. :)
 
Ylös Bottom