Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

LUE ENSIN: Xbox 360:n usein kysytyt kysymykset (FAQ)

Hakkiz

KonsoliFIN Alumni
YLEISET

Mikä on Xbox 360?

Xbox 360 on ohjelmistoistaan parhaiten tunnetun Microsoftin toinen pelikonsoli. Se on marraskuussa 2001 lanseeratun alkuperäisen Xboxin seuraaja. Xbox 360 ilmestyi Pohjois-Amerikassa 22.11., Euroopassa 2.12. ja Japanissa 10.12.2005. Laitteen markkina-alue on sittemmin laajentunut muun muassa Australiaan, Intiaan, Etelä-Afrikkaan ja latinalaiseen Amerikkaan.

Xbox 360:n virallinen lyhenne on X360. Keskustelupalstoilla konsolia näkee kuitenkin kutsuttavan muun muassa XO:ksi, X-ympyräksi ja kalaksi.

Miksi Xbox 360 eikä Xbox 2?

Microsoftin mukaan Xbox 360 -nimi on lähtöisin ajatuksesta, jossa pelaaja nähdään erilaisten viihteenmuotojen keskipisteessä pelien, elokuvien, musiikin ja kuvien ympäröimänä. Keskustelua on käyty myös siitä, ettei Microsoft haluaisi antaa kuluttajille vaikutelmaa Sonyn PlayStation 3:a vähempiarvoisesta konsolista.

Miltä Xbox 360 näyttää ja minkä kokoinen se on?

Xbox 360 on väriteemaltaan vaalea. Laite voidaan asettaa paitsi vaaka-asentoon myös pystyasentoon oikealle kyljelleen. Edestä katsottuna konsolin pitkät sivut ovat lievästi koverat. Laitteen sijoitustavasta riippuen joko sen vasempaan kylkeen tai päälle kiinnittyy irrotettava slim-tyyppinen kiintolevy.

Konsolin etuosasta löytyvät DVD-asema, kaukosäätimen IR-vastaanotin, kuoren alla oleva vastaanotin langattomille ohjaimille, kaksi läpän alle piilotettua USB 2.0 -porttia, kaksi muistikorttipaikkaa, langattomien ohjainten yhdistyspainike sekä suurikokoinen virtanappi, jota ympäröi vihreä valo. Etupaneeli on helposti irrotettavissa ja vaihdettavissa. Vaihtoehtoisia värikuoria on myynnissä erikseen.

Laitteen takana ovat virtajohtoliitäntä, AV-liitäntä, Ethernet-portti ja yksi USB-portti. Mustassa Xbox 360 Elite -versiossa on lisäksi HDMI-liitin.

Xbox 360 on lievästi Xboxia pienempi ja kevyempi. Xbox 360 on vaaka-asennossa noin 309 mm leveä, 83 mm korkea ja 258 mm syvä. Se painaa noin 3,5 kilogrammaa.

Kuka on suunnitellut Xbox 360:n ulkoasun?

Xbox 360 on pyritty muotoilemaan paitsi länsimaiseen myös itämaiseen pelihuoneeseen sopivaksi. Siksi laitteen ulkonäköä miettimään valittiin kaksi suunnitteluyritystä eri puolilta maailmaa: San Franciscossa, Ydysvalloissa majaileva Astro Studios ja Osakassa, Japanissa toimiva Hers Experimental Design Laboratory Inc. Suunnitteluprosessin langat piti käsissään Microsoftin Jonathan Hayes, joka suunnitteli ennen Xbox 360 -projektiin siirtymistään Microsoftin hiiriä ja näppäimistöjä.

Hayesin mukaan laitteen muotokieltä inspiroi Constantin Brancusin Bird in Space -veistos. Konsolin ulkonäkö viehätti japanilaisia asiantuntijoita, sillä se pokkasi sikäläisen suunnittelupalkinnon lokakuussa 2006.

Missä Xbox 360 valmistetaan?

Xbox 360 kasataan Etelä-Kiinassa. Microsoft on sopinut konsolin tuotannosta kolmen alueella toimivan yrityksen, Flextronicsin, Celestican ja Wistronin, kanssa. Flextronics ja Wistron ovat valmistaneet myös alkuperäisiä Xboxeja.

Xbox 360:n komponentit tulevat eri puolilta maailmaa. Toisin kuin Xboxin kohdalla, Microsoft omistaa oikeudet Xbox 360:n avainkomponentteihin, joten niiden valmistuskustannukset voidaan kilpailuttaa.

Mitä versioita Xbox 360:sta on ja paljonko ne maksavat?

Alun perin Microsoft päätti julkaista uutuuskonsolistaan kaksi versiota: Xbox 360 Core Systemin ja Xbox 360 Premiumin.

Core Systemin suositushinta on 319 euroa. Se sisältää ulkoisesti lievästi pelkistetyn Xbox 360:n, langallisen ohjaimen ja perinteisen komposiittikaapelin, joka ei tue HD-resoluutioita. Pakettiin ei kuulu kiintolevyä!

Premium on vaihtoehdoista täydellisempi, mutta kalliimpi: 419 euroa. Satasen lisäpanostuksella saa paitsi itse konsolin metallinvärisine koristeluineen myös langattoman ohjaimen, 20 gigatavun kiintolevyn, kuulokemikrofonin ja teräväpiirtoon tarkoitetun komponenttikaapelin (mukana myös komposiittikaapeli).

Keväällä 2007 Microsoft ilmoitti tuovansa markkinoille kolmannen mallin konsolistaan. Xbox 360 Eliteksi nimetty mustanvärinen versio lisää laitteeseen HDMI-portin ja 120 gigatavun kiintolevyn. Lisäksi sen oheisvarusteet kuten ohjaimet ovat mustia. Elite tulee myyntiin Yhdysvalloissa toukokuussa. Eurooppaan sen on tarkoitus rantautua myöhemmin kesällä. Paketin eurohintaa ei ole vahvistettu.

Xbox oli Microsoftille raskaasti tappiollinen koko elinkaarensa ajan. Miten käy Xbox 360:n kanssa?

Xbox 360 on suunniteltu tuotantokustannukset huomioiden. Laite julkaistiin tappiollisena, mutta analyytikot ovat arvioineet, ettei valmistus ole enää pakkasella kaventuneiden tuotantokulujen ja entisellään säilyneen hinnan ansiosta.

Kuinka suuri Xbox 360:n laitekanta on?

Microsoft on ilmoittanut toimittaneensa yli 10 miljoonaa Xbox 360 -konsolia vuoden 2006 loppuun mennessä. Huhtikuuhun 2007 mennessä määrä on myyty lähes kokonaan loppukäyttäjille, VGChartz arvioi. Konsolin vahvin markkina-alue on Yhdysvallat. Erityisen huonosti laite on käynyt kaupaksi Japanissa.

TEKNIIKKA

Millaista tekniikkaa Xbox 360 hyödyntää?

* CPU: IBM:n erikoisvalmisteinen Xenon-prosessori, jossa on kolme symmetristä 3,2 gigahertsin prosessoriydintä. Ne tuottavat yhteensä kuusi prosessisäiettä ja niissä on jokaisessa yksi VMX-128-vektoriyksikkö. Ytimet jakavat megatavun L2-tason välimuistia. Prosessorin jäähdytysratkaisu käyttää tuulitunnelia, jossa kaksi konsolin takaseinään kiinnitettyä tuuletinta imee ilmaa suurikokoisen siilin läpi. Siilin lämmönjakautumista tehostaa heatpipe-ratkaisu.

* GPU: ATin erikoisvalmisteinen Xenos-grafiikkaprosessori, jonka kellotaajuus on 500 MHz. Piirin erikoisuuksia ovat yhtenäistetty varjostinarkkitehtuuri sekä 10 megatavun EDRAM-muistiyksikkö, jonka logiikka tarjoaa peleihin muun muassa ilmaisen anti-aliasoinnin.

* RAM-muisti: 512 Mt GDDR3, 700 MHz.

* Kaistanleveys: 21,6 Gt/s front-side bus, 22,4 Gt/s muistikaista, 256 Gt/s EDRAM-yksikön sisäinen nopeus.

* Ääni: Xbox 360 tukee 48 kilohertsin 16-bittistä 5.1-ääntä ja mahdollistaa yli 256 äänikanavaa. Laitteessa ei ole erillistä ääniprosessoria, vaan äänet tuotetaan keskusprosessorilla.

* Tuetut levyformaatit: DVD Video, DVD-ROM, DVD-R/RW, CD-DA, CD-ROM, CD-R/RW, WMA CD, WMV CD, MP3 CD ja JPEG Photo CD. HD DVD -levyt toimivat lisävarusteasemalla.

* Tallennusmedia: 64:n tai 512 megatavun flash-muistikortti ja 20:n tai 120 gigatavun kiintolevy.

Miten suorituskykyinen konsoli on?

(Lukemat ovat teoreettisia maksimeja)

* Polygonisuorituskyky: 500 miljoonaa kolmiota sekunnissa

* Fill-Rate: 16 gigasamplea sekunnissa (4 x MSAA)

* Shader-laskenta: 48 miljardia operaatiota sekunnissa

* CPU:n pelilaskentakyky: 9 miljardia pistettä sekunnissa

* Teoreettinen liukulukuteho: 1 terafloppi

KUVA JA ÄÄNI

Mitä liitäntämahdollisuuksia kuvalle ja äänelle laite tarjoaa?

Xbox 360:n voi yhdistää televisioon, videotykkiin tai tietokoneen monitoriin komposiitti-, RGB-, S-Video-, komponentti- tai VGA-kaapelilla. Lisäksi Xbox 360 Elite sisältää HDMI-liittimen.

Videokaapelien ohessa ovat RCA-stereopiuhat ja optinen digiääniportti 5.1-laitteistoille.

Omistan HDTV:n. Mitä resoluutioita laite tukee?

HD-kuvaa voi katsella komponentti-, VGA- ja HDMI-liitännän (vain Elite-mallissa) kautta. Komponentilla HD-resoluutioksi voi valita 720p:n (lomittamaton 1280x720), 1080i:n (lomitetu 1920x1080) ja 1080p:n (lomittamaton 1920x1080, ns. FullHD).

VGA-kaapeli mahdollistaa enemmän resoluutiovaihtoehtoja. Sen kanssa voi käyttää pääresoluutioiden lisäksi esimerkiksi 1024x768:aa ja 1280x768:aa. Laajakuvanäyttöjen 16:10-resoluutioille ei ole kuitenkaan tukea, joten joillain näytöillä sisältö näkyy pystysuunnassa lievästi venytettynä.

Konsoli skaalaa kaiken sisällön valitulle resoluutiolle, joten vaikka peli ei tukisikaan 1080p:n tilaa, se voidaan näyttää korkealaatuisesti skaalattuna koko ruudulle ilman TV:n oman skaalaimen käyttöä.

Voiko Xbox 360:n kytkeä vanhaan televisioon?

Kunhan TV tukee jotain laitteen kytkentätapaa, konsolia voi käyttää sen kanssa. Kuvasuhteeksi voi valita 4:3:n tai 16:9:n. Tavalliset SDTV:t eivät kuitenkaan kykene esittämään konsolin tukemia korkeita resoluutioita.

Mitä tarkoittaa PAL60?

PAL60 tarkoittaa käytännössä sitä, että kuvasignaali päivitetään 60 kertaa sekunnissa. Se vastaa Amerikassa käytettävän NTSC-signaalin päivitysnopeutta. Euroopassa on perinteisesti käytetty 50 kertaa sekunnissa päivittyvää PAL-signaalia.

Jotkin Xbox 360 -pelit on suunniteltu PAL60-tilaan. Tällaisia ovat esimerkiksi Dead or Alive 4 ja Gears of War. Nykyisin lähes kaikki TV:t tukevat PAL60-signaalia. Mikäli TV ei sitä tue, sitä vaativia pelejä ei voi joko pelata ollenkaan tai pelit toimivat tavallista hitaammin.

PAL60-vaatimuksesta kertoo pelikotelossa oleva 60Hz-merkki.

OHJAIMET JA LISÄLAITTEET

Onko Microsoft kehittänyt uuden ohjaimen Xbox 360:lle?

Microsoft on kehittänyt Xbox 360:lle uuden ohjaimen, joka vastaa konsolin vaaleaa väriteemaa. Ohjaimessa sekoittuvat Controller S:n perusmuotoilu sekä PS2:n DualShockin neljä olkanappia, joista alemmat ovat Controller S:n liipaisimia vastaavat. Musta ja valkoinen nappi ovat poissa.

Ohjaimen keskellä, konsolin logoksi naamioituna on uusi Guide-nappi, jolla konsolin voi esimerkiksi käynnistää ja sammuttaa. Lisäksi sitä painamalla pääsee milloin tahansa käsiksi uuteen Guide-käyttöliittymään, josta voi tarkistaa esimerkiksi Live-kaverilistansa ja kuunnella musiikkia.

Ohjaimesta on kaksi versiota: langallinen ja langaton. Langallinen ohjain hyödyntää USB-liitäntää ja on yhteensopiva myös PC:n kanssa. Langaton toimii sekä AA-kokoisilla paristoilla että erikseen myytävällä akkupaketilla, johon voi myös liittää niin ikään erikseen myytävän latausjohdon. Latausjohdon avulla peliä voi pelata samaan aikaan, kun akku latautuu. Ohjaimeen on sisäänrakennettu kommunikaatioportti.

Xbox 360 tukee neljää yhtäaikaista peliohjainta.

Mitä hyötyä kiintolevystä on?

Xbox 360:n kiintolevy mahdollistaa laitteen multimediaominaisuuksien kuten musiikkijukeboxin ja joidenkin Live-toimintojen käytön. Lisäksi se tarjoaa runsaasti tallennustilaa peleille ja verkosta ladattavalle materiaalille ja mahdollistaa Xbox-pelien yhteensopivuuden (lue: ilman kiintolevyä yksikään Xbox-peli ei toimi Xbox 360:llä).

Vaikka lähes kaikki Xbox 360 -pelit toimivatkin ilman kiintolevyä, kehittäjät voivat halutessaan optimoida pelejään erityisesti kiintolevyllisiä konsoleita varten. Näin esimerkiksi latausajat saattavat olla lyhyemmät kuin kiintolevyttömällä Xbox 360:llä.

Voinko hankkia Xbox 360 Core Systemiin kiintolevyn myöhemmin?

Voit. Tällä hetkellä tarjolla on 20 gigatavun levy noin 90 euron hintaan, mutta tulossa on myös suurempi 120 gigatavun HDD.

Konsoliin ei ole mahdollista vaihtaa mitä tahansa kiintolevyä, vaan se vaatii Microsoftin oman virallisen levyn.

Omistan Xbox 360:n ja 20 gigatavun kiintolevyn. Ajattelin kuitenkin päivittää suurempaan kiintolevyyn. Menetänkö pelitallennukseni?

120 gigatavun levyn mukana tulee kaapeli ja ohjelmisto, joilla on mahdollista kopioida tiedot 20 gigatavun levyltä isommalle.

Jos päivittää Xbox 360 Premiumista Eliteen, Microsoftilta voi pyytää tiedonsiirtopaketin ilmaiseksi. Osa Live-kauppapaikalta ostetusta sisällöstä on kuitenkin lisensoitu käytettäväksi alkuperäisellä konsolilla, joten esimerkiksi Live Arcade -pelien käyttöoikeus supistuu uudella koneella ostohetkellä käytössä olleeseen pelaajaprofiiliin. Lisäksi profiilin on oltava kirjattuna Liveen, jotta lisenssin vahvistus uudella koneella onnistuisi.

Pidän autopeleistä. Voinko käyttää konsolissa USB-ratteja?

Xbox 360 ei tue avoimesti USB-ratteja, vaan autopelien ystävien olisi hankittava laitteelle Microsoftin oma Xbox 360:n ratti-poljinsetti. Se tarjoaa muun muassa Force Feedbackin, pöytäkiinnityksen, sylituen, kommunikaatioportin ja vaihtoehtoisen langattoman toiminnan ilman FF-tukea. Ratin jälleenmyyntihinta on 110-130 euron kieppeillä.

Sisältääkö konsoli WLAN-ominaisuuksia?

Langatonta kotiverkkoa konsolin kanssa käyttävät joutuvat ostamaan joko Xbox 360:n oman USB-pohjaisen WLAN-sovittimen tai kolmannen osapuolen Ethernet-portin kautta toimivan WLAN-antennin. Xbox 360:n oma sovitin kiinnittyy siististi konsolin selustaan ja tukee A-, B- ja G-standardia. Sovittimella on hintaa keskimäärin päälle 70 euroa.

Eikö Xbox 360 tue uusia levyformaatteja, Blu-Raytä ja HD DVD:tä?

Xbox 360 ei vakiona tue uusia levyformaatteja, koska ne eivät olleet riittävän kypsiä ja edullisia Xbox 360:n tullessa markkinoille. Konsoliin on kuitenkin mahdollista ostaa ulkoinen HD DVD -asema, joka liitetään siihen USB-kaapelilla. Noin 185 euron hintaista asemaa ei voi käyttää peleissä.

Virtuaalinäppäimistö on hankalakäyttöinen peliohjaimella. Voinko käyttää oikeaa näppäimistöä?

Konsoli tukee standardeja USB-näppäimistöjä tekstinsyöttövälineenä. Kesällä Microsoft tuo Xbox 360:lle peliohjaimen kommunikaatioliittimeen kytkeytyvän QWERTY-mininäppäimistön.

ONLINE JA KÄYTTÖLIITTYMÄ

Millainen verkkopelijärjestelmä Xbox 360:lla on?

Xbox 360:n Live-verkkopalvelusta on saatavilla sekä ilmainen että maksullinen versio. Ilmaisen Silver-tilin saa käyttöönsä jokainen, joka kytkee Xbox 360:n verkkoon. Silver sisältää monia uusia Live-ominaisuuksia, kuten Marketplace-kauppapaikan (ladattava sisältö), demot, trailerit, parannetut chatit, pelaajakortit ja integroidun Xbox Live Arcaden (klassikkopelit).

Silverin ero maksulliseen Goldiin on se, että ainoastaan Goldilla on vapaa pelioikeus ja mahdollisuus käyttää kehittyneitä pelihakujärjestelmiä. Silveriä käyttävät joutuvat tyytymään ennalta määrättyihin peliaikoihin. Alkuperäisellä Xboxilla Liveä käyttäneet saavat automaattisesti Gold-tilin Xbox 360:lla.

Kuukauden Gold-tason jäsenyys maksaa 6,99 euroa, kolmen kuukauden 19,99 euroa ja vuoden 59,99 euroa.

Tarvitaanko Liven käyttöön luottokorttia?

Maksullisen palvelun käyttö ei edellytä luottokorttia, sillä peliajan voi maksaa myös kaupasta ostettavalla prepaid-kortilla. Lisäksi kaupasta on mahdollista hankkia Microsoft-pisteitä Live-ostoksia varten.

Mitä Microsoft-pisteet ("Microsoft Points") ovat?

Microsoft-pisteet ovat Live-kauppapaikan ja Zune-palvelun prepaid-valuuttaa. Pisteitä ladataan omalle pelitilille joko luottokortilla tai kaupasta hankitulla lipukkeella, minkä jälkeen niillä voi maksaa Arcade-pelejä, pelilaajennuksia, teemapaketteja, videoita ynnä muita kauppapaikan ostokohteita. Samat pisteet toimivat myös Zune-palvelussa, josta on mahdollista hankkia musiikkia Zune-musiikkisoittimeen.

Pisteiden tarkoitus on vähentää pienistä rahasiirroista koituvia kuluja, jotka Microsoft joutuisi maksamaan.

Eri hintoja euroina:
* 20 pistettä = noin 24 senttiä
* 100 pistettä = noin 1,20 euroa
* 400 pistettä = noin 4,80 euroa
* 800 pistettä = noin 9,60 euroa
* 1200 pistettä = noin 14,40 euroa
* 2000 pistettä = noin 24,00 euroa

Onko palvelussa yhdistettyä kaverilistaa?

Xbox 360:n käyttöliittymä sisältää yhtenäisen kaverilistan, joka toimii kaikissa peleissä ja elokuvissa. Kaverilistalle mahtuu 100 henkilöä ja sen kautta voi keskustella yksityischatissä, lähettää teksti-, ääni- ja kuvaviestejä sekä seurata kavereiden pelisaavutuksia. Myös samoihin peleihin kavereiden kanssa voi liittyä listan kautta.

Lisäksi konsoli pitää kirjaa viimeisimmistä verkkopeleissä tavatuista pelaajista. Henkilöille voi lähettää viestejä samalla tavalla kuin kaverilistalla oleville, ja listan avulla on helppo jättää myös kaveripyyntöjä tai palautetta.

Live Vision -kameran omistajat voivat keskustella 1 on 1 -tyyppisessä videochatissä.

Milloin Xbox Livestä voi ottaa yhteyttä MSN / Windows Live Messengeriin?

Keväällä 2007 Microsoft lisää konsolinsa kommunikaatio-ominaisuuksiin Messenger-linkin, jonka myötä kaverit voi tavoittaa myös Windows Live Messengeristä. Pikaviestintä on mahdollista tekstipohjaisesti pienessä pop-up-ikkunassa, jonka voi avata minkä tahansa pelin tai elokuvan päälle.

Onko Xbox 360:n Live-tiliä mahdollista käyttää vanhalla Xboxilla?

Maksullinen Xbox Live Gold on yhteensopiva Xboxin, Xbox 360:n ja Windowsin kanssa. Samalla pelitilillä voi siis pelata Live-pelejä alustasta riippumatta.

Voisitteko kertoa hieman Guidesta?

Guide on Xbox 360:n käyttöliittymän osa. Se on ruudun vasempaan reunaan asetettu ponnahduslehti, jonka voi nostaa Guide-napilla esille niin pelatessa kuin elokuviakin katsoessa. Lehdelle on asetettu käyttöliittymän tärkeimpiä osia esimerkiksi kaverilista ja musiikkisoitin tiivistetysti.

Konsolin varsinaiseen käyttöliittymään, ns. Dashboardiin, kuuluu kuuluu neljä välilehteä: Xbox Live, Games, Media ja System.

Xbox Live-sivun osia ovat viestikeskus, joka kerää pelaajalle tulleet ääni-, kuva- ja tekstiviestit, kaverilista, ladattavan sisällön kokoava Marketplace sekä mainos- ja uutispaneeli.

Games-sivulla ovat saavutukset, pelitallennukset, Xbox Live Arcade ja demot.

Media-sivun linkkejä ovat musiikki, kuvat ja videot. Media-sivulta pääsee myös Media Centeriin käsiksi, jos sellaisen omistaa. Xbox 360:n musiikkisoittimeen kuuluva visualisaattori on Jeff Minterin työstämä Neon-valosyntikka, joka on paitsi kaunis katsella myös pelattava. Ruudulla vilistävien psykedeelisten kuvioiden hallinta onnistuu jopa neljällä ohjaimella.

System-sivulta pääsee käsiksi järjestelmän tietoihin ja asetuksiin ja voi säätää, millaista sisältöä konsolilla voidaan käyttää ja miten Live-palvelu toimii. Ominaisuus on tarkoitettu vanhemmille, jotka katsovat jälkikasvunsa perään.

Jokaisella sivulla Systemiä lukuun ottamatta näkyy myös pelaajakortin tiivistelmä, joka näyttää pelaajanimen, kuvan, arvostuksen, pelaajapisteet ja valitun taitotason. Pelaajakorttia painamalla aukeava kortin laajempi muoto kerää lisäksi tietoa pelaajan suorituksista jokaisessa pelissä ja mahdollistaa myös esimerkiksi oman moton kirjoittamisen.

Vuoden 2007 kevätpäivitys tuo käyttöliittymään viidennen välilehden, joka on omistettu yksinomaan Marketplacelle. Xbox Live -välilehden Marketplace-linkin tilalle tulee Chat, joka sisältää sekä konsolin oman keskustelujärjestelmän että Messenger-toiminnot.

MULTIMEDIA JA YHDISTETTÄVYYS MUIHIN LAITTEISIIN

Onko totta, että Xbox 360:een voi liittää Applen iPodin tai Sonyn PSP:n?

Xbox 360:een voi liittää iPodin, PSP:n tai vastaavan mediasoittimen ja käyttää sille tallennettuja mediatiedostoja. Kaikki tiedostoformaatit eivät ole kuitenkaan tuettuna. Konsoli osaa toistaa muun muassa MP3-tiedostoja, suojaamattomia AAC-tiedostoja, WMA-musiikkia, WMV-videoita sekä tiettyjä MPEG- ja H.264-pakattuja videoita. Myös JPEG-kuvat ovat katsottavissa. Sen sijaan esimerkiksi iTunes Storen suojattuja AAC-tiedostoja tai DivX- ja Xvid-videoita ei tueta.

Miten Xbox 360 liitetään kotiverkkoon?

Xbox 360:n voi liittää kotiverkkoon joko langallisesti verkkokortin tai reitittimen kautta tai langattomasti WLAN-yhteydellä (WLAN-antenni myydään erikseen).

Kotiverkossa konsoli voi kommunikoida PC:n tai Macin kanssa, jos tietokoneelle on asennettu sopiva ohjelmisto. Virallisesti tuettuina ovat Windows Media Player 11 ja Windows Media Connect 2, jotka soveltuvat mediatiedostojen jakoon kotiverkossa. Osa epävirallisista kolmansien osapuolten ohelmista mahdollistaa myös nettiradion kuuntelun, kuvien katsomisen esimerkiksi Flickr-palvelusta ja epäsopivien videotiedostojen muuntamisen lennossa konsolin ymmärtämään muotoon.

Mitä hyötyä Windows Media Centeristä on?

Windows Media Centerin avulla konsolin yhdistettävyydestä saa täyden hyödyn irti. Konsolissa toimivat kaikki Media Center -ominaisuudet, kuten TV:n katselu, ohjelmien nauhoitus, mediakirjaston selailu, pienien ohjelmien ajo ja niin edelleen. Media Center vaatii pohjakseen tehokkaan tietokoneen ja nopean kotiverkon toimiakseen jouhevasti.

Media Center kuuluu tiettyjen Windows XP- ja Vista-versioiden varusteluun.

PELIVALIKOIMA

Mitä pelejä Xbox 360:lle on saatavilla ja tulossa?

Xbox 360 on saanut vankan tuen etenkin länsimaisilta pelitaloilta. Lähes jokainen peli, joka ei ole Sonyn tai Nintendon, ilmestyy muiden laitteiden lisäksi Xbox 360:lle. Konsolin yksinoikeustarjontaan lukeutuvat muun muassa Project Gotham Racing 3, Gears of War ja Viva Piñata. Vuoden 2006 loppuun mennessä pelejä oli noin 160 kappaletta. Vuonna 2007 laitteelle ilmestyvät yksinoikeudella esimerkiksi Halo 3, Forza Motorsport 2 ja japanilaisroolipeli Blue Dragon. Myös kotimainen Alan Wake nähdään konsoleista vain Xbox 360:lla.

Onko Xbox 360 yhteensopiva Xbox-pelien ja -laitteiden kanssa?

Osa Xbox-peleistä toimii Xbox 360:lla virallisen emulaattorin avulla. Tuettuja nimikkeitä ovat muun muassa Halo 2, Ninja Gaiden, Forza Motorsport ja Richard Burns Rally. Xbox-pelien pelaaminen vaatii kiintolevyn.

Xbox 360:lla ei voi käyttää Xboxin varusteita, kuten ohjaimia tai AV-kaapeleita. Tiettävästi vain kuulokemikrofoni toimii, mutta sen kanssa ei voi käyttää äänenvoimakkuudensäädintä.

Mikä on XNA Game Studio Express?

XNA Game Studio Express on harrastelijoille suunnattu ilmainen pelintekotyökalu. Sillä voi kehittää pelejä sekä Windowsille että Xbox 360:lle. Pelien pelaaminen Xbox 360:lla vaatii kuitenkin maksullisen jäsenyyden eräänlaiseen ohjelmointiklubiin. Työkalusta voi lukea lisää Microsoftin sivuilta.

ONGELMAT

Miksi Xbox 360:n 20 gigatavun kiintolevyllä on vain 13 gigatavua vapaata tilaa, vaikka levy on tyhjillään?

Xbox 360:n kiintolevyltä on osioitu käyttäjän ulottumattomiin tilaa järjestelmän käyttöön. Piilo-osioita tarvitaan muun muassa pelidatan puskurointiin ja Xbox-emulaattorin toimintaan.

The Elder Scrolls IV: Oblivionin latausajat ovat äkisti kasvaneet ja peli toimii epävakaasti. Voinko korjata ongelman?

Ongelma saattaa liittyä kiintolevyn puskurimuistin tallentamien tietojen sotkeutumiseen. Peli hyödyntää puskurimuistia latausaikojen nopeuttamiseen, mutta joskus ominaisuus ei toimi tarkoitetulla tavalla. Pelikohtaisen puskurimuistin voi tyhjentää pitämällä A-näppäintä pohjassa käynnistymisen yhteydessä näkyvien logoanimaatioiden aikana.

Konsolin koko puskurimuistin voi tyhjentää valitsemalla System-välilehdeltä muistin (Memory) ja korostamalla kiintolevyn (Hard Drive). Jos tässä vaiheessa näppäilee koodin Y, X, X, LB, RB, X, X, konsoli kysyy haluaako käyttäjä huoltaa tallennusvälineen. Myöntävästi vastaaminen tyhjentää välimuistin ja poistaa tiettävästi myös kaikki pelipäivitykset. Toimintoa ei tule hyödyntää syyttä.

Voiko rikkoontuneen konsolin korvaajalla ladata kertaalleen jo ostetut pelit ja laajennukset maksutta vai ovatko ostokset sidottuja tunnuksen ohella myös konsoliin?

Korvaavalla Xbox 360:lla voi uudelleen ladata ostetut pelit ja laajennukset sekä pelata niitä, jos käytössä on sama vanha pelaajatunnus. Jos korvaavalla koneella on useampi kuin yksi käyttäjä, ostettuun sisältöön on täysi lisenssi vain alkuperäisellä ostajalla. Tämä pätee siitäkin huolimatta, vaikka entisellä konsolilla, jolla pelit tai laajennukset ostettiin, kaikilla käyttäjillä olisi ollut oikeus sisältöön.

Liikutin konsolia sen pyörittäessä peliä. Nyt levyssä on naarmuja. Korvaako takuu?

Takuu ei tässä tapauksessa korvaa aiheutuneita vaurioita. Xbox 360:n levyasema pyörittää levyä hyvin lähellä lukupäätä, joten pienetkin muutokset levyn pyörimisliikkeessä voivat aiheuttaa naarmuja. Tämän vuoksi konsolin asentoa ei tulisi ikinä muuttaa, kun levy on asemassa. Vaarasta varoitetaan ohjekirjassa.

Xbox 360:n valoympyrässä palaa kolme punaista valoa eikä konsoli toimi oikein. Mikä neuvoksi?

Laite on syystä tai toisesta vioittunut ja vaatii huoltoa. Kolmen punaisen valon virheille takuuaika on kolme vuotta ostopäivästä alkaen. Laitteen voi halutessaan vaihdattaa myyjällä, mutta Microsoft suosittelee suoraan omaan huoltopalveluunsa turvautumista.

Valmistajalla on virhevastuu myös takuun ulkopuolella. Jos asiakas osoittaa, ettei Xbox 360 ole vioittunut käytössä ja että vastaavat tuotteet ovat yleensä pitkäikäisempiä, Microsoft joutuu lain mukaan joko huoltamaan tai hyvittämään virheen.

Konsolit huolletaan Saksassa, joten korjaukseen voi mennä viikkoja. Operaatiosta ei pitäisi kuitenkaan koitua kuluja asiakkaalle. Mikäli asiakaspalvelun ja asiakkaan välille syntyy erimielisyyksiä takuun soveltamisesta tiettyyn vikaan, asiakas voi ottaa yhteyttä kuluttajaneuvojaan avun saamiseksi.

Microsoftin Xbox-tuki palvelee numerossa 0800 1 19424 tai matkapuhelimesta soitettaessa 358 969379415 (mape klo 1018).

Hyödyllisiä linkkejä:
* Xbox.comin tukisivu
* Kuluttajavirasto

Konsolissa vilkkuu neljä punaista valoa. Onko konsoli rikki?

Neljä punaista valoa ei ole sama asia kuin viasta kielivät kolme valoa. Yleensä neljä punaista valoa syttyvät, jos kuva- ja äänikaapeli ei ole kunnolla kiinnitetty. Mikäli kytkennän, kaapelin ja liittimien tarkistaminen ei auta, konsolin AV-portissa saattaa olla sisäinen vika, joka vaatii huoltoa.

Miten pitkä takuu Xbox 360:lla on?

Heinäkuussa 2007 voimaan tulleiden muutosten myötä Xbox 360:n takuuaika vaihtelee vian mukaan. Sisäisestä laiteviasta kielivät kolmen punaisen valon ongelmat korjataan ilmaiseksi, jos konsolin ostopäivästä on alle kolme vuotta. Muut ongelmat kuten DVD-aseman viat korjataan Suomessa kahden vuoden takuuajalla.

Suomen takuukäytäntöjä ei pidä sekoittaa esimerkiksi Pohjois-Amerikan kanssa, sillä rapakon takana muiden kuin kolmen punaisen valon virheiden takuuaika on vain vuoden.

Raukeaako takuu, jos konsolin ostaa käytettynä?

Suomen lain mukaan takuu ei raukea, vaikka tuote vaihtaisi omistajaa. Microsoftin oman säännöstön mukaan takuuta ei myönnetä toiselle omistajalle, mutta Suomessa laki kumoaa tämän. Jos takuuhuollosta yritetään periä maksua, on syytä vedota lakiin. Jos sekään ei auta, asiakkaan kannattaa turvautua kuluttajaneuvojaan, joka auttaa ilmaisen takuuhuollon saamisessa.

Miten yleisiä Xbox 360:n viat ovat?

Microsoftin mukaan Xbox 360:n laitekannasta muutama prosentti on kärsinyt ongelmista ja suurin osa vioista olisi ensimmäisten erien laitteissa. Samalla yhtiö on kuitenkin myöntänyt, ettei ole ollut tyytyväinen laitteen luotettavuuteen.

KonsoliFINin keskustelualueilla käynnissä olevan kyselyn mukaan huomattava osa Xbox 360:n omistajista on joutunut huollattamaan konsolinsa ainakin kerran. Lukemassa on kuitenkin huomioitava, että vioista kärsivät ottavat toimivan yksilön omistajia helpommin osaa vastaaviin kyselyihin.

# # #

Versiohistoria ja kommentit:

2.3 Päivitetyt takuukäytännöt
2.2: Lisää online-asiaa
2.1: Takuuasioiden tarkennusta
2.0: Kysymykset jaoiteltu kategorioihin ja päivitetty ajan tasalle, uusia kysymyksiä lisätty
1.1: Lisätty X360:n lempinimet sekä HDTV- ja PAL60-asiaa
1.0: Vanha X360 FAQ palautettu ja muokattu
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Ylös Bottom