Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Luukku 8: Kuolivatko pelimessut?

jryi

Vastaava päätoimittaja, teknoniilo
Ylläpitäjä
Suomalainen peli-scene köyhtyi hiukan, kun neljännen kerran järjestetyt GameXpo-pelimessut jäivät samalla viimeisiksi. Tänä vuonna myös aiemmin koko pelimaailman yhteen koonnut E3-tapahtuma jäi Sonylta väliin. Aiemminhan Activision oli jo jättäytynyt bileistä pois. Kahden ison pelurin uupuminen kokoonpanosta herättää kysymyksen: onko tällaisille tapahtumille enää tarvetta?

[[{"fid":"68581","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Vuosikello virityksen tarpeessa

Pelaajan kalenteriin tulee vuosittain merkattua muutama virstanpylväs: On Tokyo Game Show'ta, Game Developers' Conferencea, Electronic Entertainment Expoa, Assemblyja, Gamescomeja sun muita. Yleensä näiden yhteydessä on paljasteltu tulevia pelejä ja laitteita, ja tietysti ympärillä pörräävät toimittajaparvet ovat raportoineet näkemistään lehdissä ja muissa julkaisuissa.

Mutta bisnes on muuttunut. Isot julkaisijat ovat ostaneet pienempiä toimijoita pois markkinoilta, jolloin lukuisien pikkukustantajien tuotoksia ei tarvitse lähteä vakoilemaan yhdellä kertaa yhteen massatilaisuuteen. Riittää, että tekee kolme reissua vuoden aikana Activitionsin, EA:n ja Ubisoftin toimistoille, niin tärkeimmät julkaisut tulee nähtyä paljon leppoisampaan tahtiin tarvitsematta tahrata pikkutakkia tavallisen rahvaan kyynerpäähikeen.

[[{"fid":"333","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Ruuhkaa Gamescom 2014:n lattialla","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Ruuhkaa Gamescom 2014:n lattialla"},"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Ruuhkaa Gamescom 2014:n lattialla","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Ruuhkaa Gamescom 2014:n lattialla"}},"attributes":{"alt":"Ruuhkaa Gamescom 2014:n lattialla","title":"Ruuhkaa Gamescom 2014:n lattialla","class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Jälleenmyyjiäkään ei tarvitse korruptoida, kun suurin osa kaupasta käydään kuitenkin jo digitaalisilla kauppapaikoilla, eikä Gamestoppiakaan kohta ole. Ja parhaat ennakkofiilistelyt hoidetaan pelikansan silmämuniin kivojen striimaajien avustuksella. Kalliin messustandin pystyttäminen vaikuttaa nykyaikana rahan vetämiseltä vessasta alas.

Onko aika jättänyt pelitapahtumista?

Onko siis mahdollista, että vuosi 2019 jää historiaan sinä vuotena, jolloin nykymuotoiset pelimessut aloittivat peruuttamattoman liukunsa kohti merkityksettömyyttä? Mikä voi enää pelastaa massatapahtumat?

Tottahan on, että internetin kautta tietoa saa välitettyä yleisölle ilman suodatusta, tulkintaa ja juuri julkaisijoiden markkinointiosastojen haluamassa aikataulussa. Toimittajien sijaan kannattaa kilpailla vaikuttajien huomiosta, sillä viiden sekunnin Instagram-video herättää enemmän innostusta kuin viidensadan sanan ennakkoartikkeli.

[[{"fid":"66517","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]

Toisaalta vanhanaikaisen yksisuuntaisen tiedottamisen sijaan messut voivatkin jatkossa muuttua enemmän kaksi- tai jopa useampisuuntaiseksi yhteisönrakentamiseksi, jossa pelaajat kokevat yhdessä ja antavat palautetta pelinkehittäjille ja muille pelaajille. Tapahtumiin voidaan yhdistää e-urheiluelementtejä, esimerkiksi isojen turnausten karsintakierroksia tai osakilpailuja.

Kiinnostus lanittamiseen ei myöskään osoita minkäänlaisia hiipumisen merkkejä. Edes online-pelaaminen ei korvaa sitä huumaa, joka syntyy satojen peliharrastajien kokoontuessa yhden katon alle hakkaamaan Counter Strikea, League of Legendsiä tai Fortnitea.

Miten tästä eteenpäin?

Povaako GameXpon kuolema siis koko pelimessuidean tuhoa, vai onko tässä vain elävä esimerkki evoluutiosta? Mikä on se vahvempi ilmiö, joka korvaa menneiden aikojen messut? Vai onko tässä kyse vain turhasta paniikinlietsonnasta, ja oikeasti E3-messut palaavat uusien konsolien esittelyn myötä vanhaan loistoonsa ja Suomeenkin saadaan jossain vaiheessa uusi, ehompi pelitapahtuma?

Mitä merkintöjä pelaaja siis raapustaa siihen pukin säkistä vedettyyn tuliterään seinäkalenteriin vuosimallia 2020?

[[{"fid":"323","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Jyri on iloinen E3-messuilla","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Jyri on iloinen E3-messuilla"},"type":"media","field_deltas":{"4":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Jyri on iloinen E3-messuilla","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Jyri on iloinen E3-messuilla"}},"attributes":{"alt":"Jyri on iloinen E3-messuilla","title":"Jyri on iloinen E3-messuilla","class":"media-element file-default","data-delta":"4"}}]]

----

Lue joulukalenterimme muut luukut tätä linkkiä klikkaamalla.


Lue juttu sivustolla...
 
Kaupallinen myyntinäyttely on aina ollut muutostilassa. Eiköhän sieltä löydy vielä toimiva konsepti myös meidän pienelle markkina-alueelle. Uudet konsolit ovat ensi vuoden kova hitti ja varmasti markkinakoneistoille löytyy tarvetta tuoda niitä esille muodossa jos toisessa. Iso halli, jossa katto on korkealla ja seinät leveällä. Koko pelaamisen kirjo paikalla.
 
Eiköhän tuo E3:n skippaaminen Sonylta johtunut ihan siitä, ettei ollut tarpeeksi näytettävää tänä vuonna, kostautui Sonyn tapa julkistaa pelinsä todella aikaisessa vaiheessa. E3:n merkitys on käsittääkseni vähentynyt viime vuosina uusien julkaisujen osalta ja muutenkin nopea tiedonkulku on vähentänyt messujen "hypearvoa". Sanoisin että silloin ollaan murroksen äärellä jos MS tai/ja Sony ei ensi vuonna ole E3-messuilla uusien konsoleidensa kanssa.
 
GamExpo nyt oli muuten vaan töpeksitty. Digiexpo nimellä oli paljon paremmat oltavat ja nimen muutoksen jälkeen Game puoli on ollut ihan skeidaa. Tuli se viime kerta jätettyä pois ja hyvä niin. Toivoisin kyllä että jatkuisi, mutta saisi olla paremmat messut. Kyllä niitä kävijöitä on jos on tarjonta oikein kohdillaan.
 
Eiköhän tuo E3:n skippaaminen Sonylta johtunut ihan siitä, ettei ollut tarpeeksi näytettävää tänä vuonna, kostautui Sonyn tapa julkistaa pelinsä todella aikaisessa vaiheessa. E3:n merkitys on käsittääkseni vähentynyt viime vuosina uusien julkaisujen osalta ja muutenkin nopea tiedonkulku on vähentänyt messujen "hypearvoa". Sanoisin että silloin ollaan murroksen äärellä jos MS tai/ja Sony ei ensi vuonna ole E3-messuilla uusien konsoleidensa kanssa.

Sony järjestää omaa State of Play tapahtumaa. E3 kai maksaa jonkun verran ja Sony voi ihan hyvin tehdä omaa näytöstä halvemmalla ja vieläpä ihan yhtä hyvällä näkyvyydellä. Omasta mielestäni State of Play on toiminut joten tuskin nähdään Sonya E3:ssa.
 
Sony järjestää omaa State of Play tapahtumaa. E3 kai maksaa jonkun verran ja Sony voi ihan hyvin tehdä omaa näytöstä halvemmalla ja vieläpä ihan yhtä hyvällä näkyvyydellä. Omasta mielestäni State of Play on toiminut joten tuskin nähdään Sonya E3:ssa.
Aika rohkea veikata että E3:ssa ei nähdä PS5:sta ensi vuonna. No keväällä sen näkee onko Sony E3:ssa vai ei :)
 
Ylös Bottom