RESEPTI: BAMBUROTTAHOTPOT ELI KIINALAISMIEHITTÄJÄN KOTI-IKÄVÄ
Valmistelut:
n.1,5 tuntia
Kypsennys:
n. 50 min
Annoskoko:
2-3 annosta
Kun tiibetiä miehittävät sadattuhannet kiinalaissotilaat potevat voimakasta koti-ikävää, he valmistavat bamburottahotpotin. Vaikean saalistettavuutensa takia Bamburotta on kiinassa erityisen arvostettu gourmet-herkku. Rotan mäsäyttämä bambu tekee sen lihasta erityisen mureaa ja maukasta. Hotpot on varsinkin Yunnanin ja Sichuanin maakunnissa hyvin suosittu rottahöystö - siinä vihannekset ja rotta paistetaan chilin runtelemassa öljyssä.
Ainekset:
# 1 keskikokoinen bamburotta
# 2-3 vihreää paprikaa
# nippu kiinankaalia
# 300 grammaa tofua
# 1 desilitra ruokaöljyä
# ½ desilitraa osterikastiketta
# 3 vahvaa chilipippuria
# 1½ teelusikallista flowerpepperiä
# 2 teelusikallista mustaapippuria
Valmistus:
ROTTA
1. Saalista rotta. Paras aika vuorokaudesta on iltahämärä, jolloin bamburotan usein saattaa tavata vaanimassa pahaa-aavistamattomia aatelisrouvia.
2. Lopeta rotta.
3. Keitä 5 litraa vettä isossa kasarissa.
4. Kalttaa rottaa kiehuvassa vedessä n. 5 - 10 minuuttia.
5. Ota rotta kasarista ja poista karvat.
6. Viimeistele karvanpoisto kaasupolttimella eli nk. kosanilla.
7. Suolista rotta.
8. Paloittele rotta terävällä veitsellä pieniksi paloiksi.
9. Kuumenna painekattilassa 3 litraa vettä kiehuvaksi ja keitä rottaa n. 40 minuuttia.
HOTPOT
1. Kuumenna laakea paistinpannu ja lisää öljy.
2. Lisää osa chilistä, mustapippurista ja flowerpepperistä herätteeksi.
3. Lisää paprika sekä kiinankaali ja paista hetki puulastalla sekoittaen.
4. Lisää rotta ja paista voimakkaalla lämmöllä n. 5 minuuttia puulastalla sekoittaen.
5. Lisää tofu ja loput mausteet sekä osterikastike. Paista vielä hetki puulastalla sekoittaen.
Tarjoilu:
Tarjoile rottahotpot syvässä uunivadissa. Koristele herkästi lootuksenkukin.
HUOM! Kiinalaiskokit eivät poista luita rotasta. On syytä siis varoa teräviä luunsirpaleita. Rotan mahanseudusta saatava silava on rottahotpotin erityisin nyanssi, joka viimeistään tekee siitä viimeistään globaalisti tavoitellun gourmet-herkun.
Suositellaan seesteisten kakkospäivien illalliskutsuille.
Ja sitten eikun mäsäyttämään!