Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Matti - elämä on ihmisen parasta aikaa

Vastaus: Matti - elämä on ihmisen parasta aikaa

Täällä kyllä odotetaan tuota leffaa innolla. Vaikka Matin sekoilut oikeassa elämässä vähän ärsyttääkin, niin leffassa ne voi toimiakin. Ja senkin takia pitää mennä katsomaan koska Mäkelä sattuu oleen mun suosikkiohjaaja näistä suomalaisista : )
 
Vastaus: Matti - elämä on ihmisen parasta aikaa

Jepulis, tuli tarkastettua tämä hyvin odotettu Selin produktio tänään Jyväskylän Fantasiassa. Sali oli luonnollisesti täynnä ja mikä parasta ennen leffan alkua ohjaaja Aleksi Mäkelä ja kaikki pääosaesittäjät J. Pääkköstä myöten kävivät esittäytymässä salin edessä pokaten aplodit ja kertoen pari sanaa elokuvasta. Ilmeisesti heillä oli syvempänä tarkoituksena lähteä myös vetämään "nykäset" elokuvan jälkeen johonkin Jyväskylän paikallisista. Yksi kysymys vain jäi: missä oli Matti?

Pidin elokuvasta ja uskon kyseessä olevan yksi parhaimmista suomalaisleffoista tänä vuonna. Elokuva on läpikotaisin täysin viihteellistä tragikomediaa ja vauhdiltaan lähes pysähtymätön. Jos käsikirjoitusta ajattelisi puhtaana fiktiona, sitä voisi pitää täysin surkeana, sillä sen verran uskomatonta Matin touhuilu on. Vaikka dramatisointia on selvästi tapahtunut, on suorastaan järkyttävää ja samalla kertaa säälittävää, unohtamatta huvittavaa, tajuta, että pääpiirteissään elokuva todella kuvaa Matin elämää niin tapahtumiltaan kuin hengeltäänkin. Ei tarvitse kärjistää jos väittäisi, että kyseessä on melkein kuin liikkuvaa kuvaa joko Katso, Seura tai OHO! -lehdestä tai pikemminkin niistä kaikista ja monesta muustakin laatujulkaisusta.

Kerronta oli hyvin poukkoilevaa, mutta toimi. Ehkäpä siksi, että hahmo on n. 99.90%:lle mahdollisista katsojista ennestään tuttu. Kestoltaan leffa on reipas 2h ja tuntui ajoittain pitkältä, sillä Mattihan on Matti eikä se siitä miksikään muutu. Sinälläänhän Mäkelällä ei ole varmasti ole ollut ongelmaa sisällön määrästä, vaan nimenomaan sen koostamisesta toimivaksi paketiksi. Näyttelijäsuoritukset ovat todella hyviä suomalaisiksi. Leffan suureksi onneksi ja itselleni yllättävästi, Jasper onnistui hyvin Mattina. Toinen silmiinpistävä suoritus tuli Elina Knihtilältä, joka näytteli taidokkaasti jatkuvasti päissään olevaa Mervi Tapolaa. :)

Täytyy nostaa peukku pystyyn Mäkelälle hyvin toteutetusta suurprojektista. Ei voi ennustaa muuta kuin, että Matti tulee olemaan tänä vuonna valtava, varmaankin mammuttimainen kassamenestys Suomessa, jolle voi vetää vertoja ilmiönä ainoastaan the real thing, eli tietysti Matti Nykänen itse. Matti kerää huomion, muut käärivät rahat, mutta minkäs sille voi, kun elämä on laiffii!

4/5
 
Vastaus: Matti - elämä on ihmisen parasta aikaa

Niin joo, ja täytyy vielä painottaa, että leffa elää omalla huumorillaan. Jos ei siedä Mattia muuten, tuskin sietää sitä kankaallakaan. Elokuva eroaa muusta Mattia ympäröivästä sekoilusta sillä, että se on hyvin tehty.
 
Vastaus: Matti - elämä on ihmisen parasta aikaa

Ehdottomasti täytyy tsekata. Saattaa myös menestyä jossain Itävallassa ja Norjassa kun MH maita ovat.

Epäilempä että tuota konseptia on jokseenkin hankala pilata niin etteikö sitä jaksais mielenkiinnolla seurata loppuun ainakin yhden kerran, imho.
 
Vastaus: Matti - elämä on ihmisen parasta aikaa

Elokuva oli ihan viihdyttävä. Kuin olisi lukenut kaikki mahdolliset lööpit Matin uralta kerralla läpi. Muotoillaanko vaikka nyt näin: elokuva tarjosi monet naurut.
 
Vastaus: Matti - elämä on ihmisen parasta aikaa

Kävin tänään katsomassa. Täytyy kyllä sanoo että olipas harvinaisen junttia shittiä. Tossa leffassa ei oo mitään kunnon juonta, pelkkää suomalaista junttimeininkiä alusta loppuun. Itseäni leffa enimmäkseen ahdisti, naurattamaan se ei onnistunu. Jostain kumman syystä silti oli sali täynnä. Kai tällanen paska suomalaisiin sit iskee tai jotain...
 
Vastaus: Matti - elämä on ihmisen parasta aikaa

Solar Filmsin uusin "mestariteos" Matti tuli katsottua. Oikeastaan ei ollut paskempi pätkä. Urheilu-uraa oli liian vähän, valehtelematta 75% leffasta oli Matin kännäämistä. Paikoin sai nauraa vedet silmissä, mutta lähes kaikki hauskimmat kohdat näkyivät jo trailerissa. Jasper matki Mattia paikoin ihan hyvin, mutta en häntä edelleenkän sano hyväksi näyttelijäksi.

Väsyttää niin pirusti ettei jaksa syvemmin heittää kommenttia. Jopa 4-/5 voisi mennä näin maanantai-illan kunniaksi.

Tavallaan alkoi lopussa vituttamaan se, että Matti joutui pääasiassa ongelmiin muiden takia. En kyllä kiellä etteikö äijä olisi itsekin typeryyksiä tehnyt vaikka millä mitalla.
 
Vastaus: Matti - elämä on ihmisen parasta aikaa

Hitch sanoi:
Tavallaan alkoi lopussa vituttamaan se, että Matti joutui pääasiassa ongelmiin muiden takia.

Ja eikös tänään jo komeillut viikkolehtien kansissa otsikot: "Kuka pilasi Matin elämän?"

Iltalehden mukaan Matti myöntänyt itsekin että Nick Nevada -hahmona elokuvassa pyörinyt ihminen ollut oikeastikin olemassa.

Ja näiden perusteella kyllä alkaa Matti säälittämään. Ja viha sitä äijää kohtaan kasvoi jo elokuvan aikana. Se vankilaan pitäis laittaa Matin sijasta. Eikä varmasti ole ainut tollanen juoppo hyväkskäyttäjä, niitä on maailmassa ihan liikaa, ja sellasten takia muut joutuu kärsimään. Miettikääs, millanen Matista olis voinu tulla ilman sitä "nikkeä"? Se ois saanu ehkä keskittyä enemmän urheilu-uraansa, siihen mitä se rakasti, ja alkoholin käyttö olis jääny vähemmälle, kun ei ois ollu ketään kannustamassa sitä juomaan.
 
Vastaus: Matti - elämä on ihmisen parasta aikaa

En ole Matti elokuvaa nähnyt mutta jotenkin jo arvasin että nyt Matin nykytilalle ruetaan etsimään syyllistä elokuvan myötä. Vaikkein Nykäsen elämää sen suuremmin tunne niin eiköhän hän ole (ainakin suurimmaksi osaksi) itse ongelmansa aiheuttanut. Kyllähään siipiveikkoja ja hyväksikäyttäjiä aina on ja on varmasti ollut myös Matin tapauksessa mutta tuskinpa ainoastaan ne ovat ajaneet Nykäsen siihen tilaan mitä hän nykyään on.
 
Vastaus: Matti - elämä on ihmisen parasta aikaa

En sitten malttanut odottaa TV-esitykseen, vaan kävin tänään katsomassa Matti-elokuvan. Jasper Pääkkönen tekee kieltämättä elämänsä roolin, ja on vaikea kuvitella kuka toinen suomalainen näyttelijä olisi osaan sopinut paremmin. Peter Franzen onnistuu tekemään Niilo Nevalan alias Nick Nevadan hahmosta todellisen nilviäisen, jota on ilo vihata. Niken hahmoon on yhdistetty arviolta tusinan eri ihmisen ikävimmät luonteenpiirteet, joten ymmärrän hyvin Mike Sierran sydämistymisen, useimmat ihmiset kun todennäköisesti yhdistävät Niken hahmon suoraan häneen. Mike Sierraa kun ei todellakaan ole yksin syyttäminen Nykäsen alamäestä, mutta fiktiotahan tämä elokuva tietenkin on.

Mitään selkeää kerronnallista punaista lankaa elokuvasta on vaikea löytää, se on vain kokoelma yhteen niputettuja kohtauksia mäkikuninkaan elämän vaiheilta, painottuen vahvasti hyppyuran jälkeiseen örveltämiseen. Matti esitetään lähinnä tahdottomana uhrina, joka kuva ei sekään liene aivan totuudenmukainen. Kyllä kai niitä siipeilijöitä on muidenkin menestyvien urheilijoiden ympärillä pyörinyt. Niinikään Jasper Pääkkönen elokuvan kertojana jossain määrin häiritsi, dialogi kun oli aivan liian fiksua Matin suuhun. Jos kertojaa oli pakko käyttää, niin esimerkiksi Juha Veijosen näyttelemä Maisteri olisi hoitanut homman huomattavasti tyylikkäämmin.

Matti on kuitenkin ennakko-odotuksia parempi elokuva, ja arvioisin sen Aleksi Mäkelän tähänastisessa tuotannossa Häjyjen jälkeen toiseksi parhaaksi. Tosin mistään mestariteoksesta ei tämänkään leffan kohdalla kannata puhua.

***
 
Ylös Bottom