Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Paras hallitusmuoto?

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Ahmadinejad
  • Aloituspäivämäärä Aloituspäivämäärä
Kysyisin teiltä, rakkaat KonsoliFinin lukijat, suosituinta ja käytännöllisintä hallitusmuotoa. Vastatkaa mielenne mukaan. Paras voittakoon!
 
Vastaus: Paras hallitusmuoto?

Benevolent despotism (mitä ikinä suomeksi lieneekään) sillä vaatimuksella, että hallitsija olen minä. Muussa tapauksessa jo muinaisten kreikkalaisten suosima harvojenvalta eli oligarkia, kunhan saadaan järkevästi ratkaistua kysymys siitä, ketkä ovat ne harvat jotka keikkuvat vallan kahvassa - muutoin mennään helposti aristokratian tai jopa monarkian puolelle, mistä seuraa vain kurjuutta ja tuloerojen kasvua.

Semi-off-topiccina linkitys pätevään ilmaiseen väkivallattomaan nettipeliin, jossa luodaan oma valtio ja hallitaan sitä miten sattuu huvittamaan:
NationStates is a free nation simulation game. Build a nation and run it according to your own warped political ideals. Create a Utopian paradise for society's less fortunate or a totalitarian corporate police state. Care for your people or deliberately oppress them. Join the United Nations or remain a rogue state. It's really up to you.
 
Vastaus: Paras hallitusmuoto?

Tämäpähän on hassu ketju... Eiköhän se ole jo Historiassa ole todistettu mitkä niitä järkeviä hallitustapoja on, ja miktä on tuomittu kaatumaan..
 
Vastaus: Paras hallitusmuoto?

feldon sanoi:
Hyväntahtoinen despotismi lienee paradoksi.

Wikipedia.fi sanoi:
Despotismi tarkoittaa valtionhallintoa, jossa joko yksittäinen henkilö tai tiivis, suljettu ryhmä käyttää absoluuttista valtaa.

Pahantahtoisessa despotismissa (eli tyranniassa) johtajan päämääränä on tuottaa itselleen ja lähipiirilleen mahdollisimman hyvät oltavat - käytännössä kansan kustannuksella. Hyväntahtoisessa despotismissa johtajan päämääränä on tuottaa kansalle mahdollisimman hyvät oltavat, ts. paremmat kuin esim. vapaassa (tai kokonaan markkinatalouden säätelemässä) yhteiskunnassa. Se, kuinka tässä onnistutaan valtiomuodon siirtymättä monarkiaksi tai tyranniaksi, riippuu johtajasta yksilönä. Teoriasta käytäntöön siirryttäessä kompastuskiviksi muodostuvat ensimmäisen hallitsijan valitseminen kansan keskuudesta, vallankumouksen estäminen (hallitsijan ei tulisi jyrätä armeijan tukemana - muutenhan touhusta on hyväntahtoisuus kaukana) sekä tulevan seuraajan valitseminen (oma jälkeläinen on paska vaihtoehto, koska homma lipsuu monarkiaksi-> jonkinlainen valintaprosessi tarvitaan).

Hyväntahtoisen despotismin perusoletuksia on se, että enemmistön tahdon toteuttaminen sellaisenaan ei aina ole kansakunnalle parasta. Tästä seuraa feldonin mainitsema paradoksi: jos enemmistö kansasta ei tiedä, kuka olisi heille paras johtaja (= enemmistö kansasta vastustaa kansalle parasta hallitsijaa), kuinka hän voi ikinä astua valtaan säilyttäen hyväntahtoisutensa kansaa kohtaan? Jos taas enemmistö tietää ja osaa valita itselleen parhaan mahdollisen johtajan, on hyväntahtoisen despotismin perusoletus "kansa ei tiedä omaa parastaan" murrettu ja hallitusmuoto menettää tarkoituksensa.

Tosimaailmassa hyväntahtoista despotismia lähimpänä oleva hallintomuoto on mielestäni Fidel Castron johtama Kuuba.
Pahantahtoisen despotismin edustajien listasta saisi vessapaperit eliniäksi.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Vastaus: Paras hallitusmuoto?

Tässä viitekehyksessä ainoa oikea vastaus on luonnollisestikin ainoan oikeaoppisen uskonnon ainoan oikeaoppisen siiven teologisten oppien varaan rakennettu tiukan keskusjohtoinen hallinto, jossa ylintä määräysvaltaa käyttää insinöörikoulutuksen saanut presidentti ja ylintä tuomiovaltaa käyttää papisto.

Voitinko mä jotain?
 
Vastaus: Paras hallitusmuoto?

Nyt kun lähdin viemään tuota hyväntahtoinen despotismi-ajatusta pidemmälle, sain päähäni että se on mahdollista toteuttaa siinä tapauksessa, että hallitsija luo jotakin uutta jota hän itse asettuu suopealla tavalla hallitsemaan. Tämä on harvinaislaatuista (tai joidenkin nykyfysiikan perusajatusten mukaan kirjaimellisesti tulkittuna mahdotonta) tosielämässä, mutta sangen yleistä pelimaailmassa - tässäpä loistava aasinsilta foorumin aiheeseen.

Hyväntahtoinen despotismi peleissä - esimerkkejä:
Doshin the Giant (GC)
Viva Piñata (Xbox 360)
Sonic-sarjan Chao-olentojen temmellysmaailma (esim. Sonic Adventure 2 Battle)
Kaikki Sims-sarjan pelit, The Sims mukaanluettuna
Osa Tycoon-sarjan peleistä

Useimmissa (kaikissa?) näistä pelaajalle annetaan mahdollisuus valita hyväntahtoisen despotismin ja tyrannian väliltä, mutta useimmiten hyväntahtoisuus palkitaan pelin sisäisesti erinäisillä konsteilla - pahantahtoisuuden pelaaja palkitsee itse pään sisäisesti ilkeilystä saamallaan mielihyvällä.

Toinen yleinen esimerkki ovat internet-serverit: serverin perustajalla on usein absoluuttinen valta serverin sisältöä kohtaan, mutta useassa tapauksessa hän suopeasti antaa "alamaisten" lisätä tai käyttää sitä (sähköpostipalvelut, YouTube yms., useat yksityisen henkilön ylläpitämät sivustot, tiukasti moderoidut foorumit). Tosielämän esimerkeistä semilähellä on Aleksanteri Suuren Makedonia: valtakunta rakennettiin voimakeinoja käyttäen (arguably kansan itsensä parhaaksi), mutta vallan kahvaan päästyään hallitsija oli hyväntahtoinen kansaa kohtaan. Kaatui riitaan Aleksanterin seuraajasta, kuten despotismilla on tapana.

Koska kukaan ei ole vielä vetänyt herneitä nenään, heitän loppuun allegorian raamattuun ja väitän, että jos Jumala on olemassa, hänen hallitusmuotonsa on hyväntahtoista despotismia puhtaimmillaan: hänellä on absoluuttinen valta tehdä mitä vain - tosin alamaisten parhaaksi on parempi olla puuttumatta asioihin turhan usein. Puuttumisseikan eduista ja haitoista (esim. ilmaston lämpenemisen ja ihmiskunnan kohtalon kannalta) voidaan sitten vääntää peistä seuraavat 2000 vuotta. Jumalallisella teoriallani voidaan myös kätevästi perustella, että Ahmadinejadin ensimmäisessä viestissä hakema "suosituin ja käytännöllisin hallitusmuoto" on hyväntahtoinen despotismi: onhan koko universumi osa sellaista ja "ihan jees" tuntuu pyyhkivän (Jumalaan uskomattomattomat saattavat tosin nillittää aiheesta).

[edit:] Xbugs: Hyvä yritys, mutta tähtää ensi kerralla korkeammalle (ts. laajempaan mittakaavaan). Vähintään eläinkunta ja ulkoavaruuden eliöt (paljon heitä sitten lieneekään) pitää ottaa huomioon. ;)
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Vastaus: Paras hallitusmuoto?

Nyrkki&hella/pihtaaminen/tissit siinäkai nuo hallitusmuodot sitten olikin
 
Vastaus: Paras hallitusmuoto?

Demokratiaa, oikeisto puolueet. (:mad: ei hyväksytä punikkeja:mad:)
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Vastaus: Paras hallitusmuoto?

Henkilödiktatuuri, jossa kansa vihaa diktaattoria ja diktaattori vihaa kansaa:rolleyes:
 
Vastaus: Paras hallitusmuoto?

lostis sanoi:
Henkilödiktatuuri, jossa kansa vihaa diktaattoria ja diktaattori vihaa kansaa:rolleyes:

hajosin :p

mutta paras hallitusmuotohan on ehdottomasti demokratia,
saa ehkä kansakin äänensä kuuluviin, tai sitten ei.
 
Vastaus: Paras hallitusmuoto?

Xbugs sanoi:
Tässä viitekehyksessä ainoa oikea vastaus on luonnollisestikin ainoan oikeaoppisen uskonnon ainoan oikeaoppisen siiven teologisten oppien varaan rakennettu tiukan keskusjohtoinen hallinto, jossa ylintä määräysvaltaa käyttää insinöörikoulutuksen saanut presidentti ja ylintä tuomiovaltaa käyttää papisto.

Voitinko mä jotain?

Tämä on hyvä. Tahtoisin todellakin nähdä mustakaapuisten pappien partioivan
pesäpallomailojen kanssa Helsingin keskustassa pistämässa Herran nuhteeseen
mekkaloivien pussikaljateinien jengejä. Aamen, ääni teokratialle ja roviot roihuamaan.
(:D ?)
 
Ylös Bottom