Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

PC-pelaaminen

Protondb:n mukaan noiden kaikkien pitäisi toimia. Jos vielä et ole kovin kiintynyt tuohon Pop OS:ään, niin ehkä kannattaisi vaihtaa Ubuntuun, kun se on suosituin pelaajien keskuudessa ja siten tuetuin.

Tuo Protondb ei tunnu ihan autuaaksi tekevä sivu olevan, kun kokemukset vaihtelevat aika reilusti päivityksestä toiseen. Toisaalta kaikki nuo luettelemani pelit toimivat tällä hetkellä ongelmitta, enkä oikeastaan tiedä johtuuko se minun tekemisistäni. :D Itse asiassa tässä on varmaan kymmenkunta peliä ja Windowsille tarkoitettua ohjelmaa testannut ilman ongelmia. Yhdessä pelissä on jopa tismalleen sama bugi kuin Windowissa...
 
Nyt on muutaman päivän tullu testattua DualSenseä pc käytössä ja ei se nyt huono ohjain ole, ongelmansa siinäkin kyllä on. Pistetäämpä alle vähän mitä on tullut vastaan.

-Bluetooth ei meinaa toimia, se voi tosin johtua omasta kotelostakin kun se on täys metallinen. Noin metrin päässä koneesta yhteys katkeaa, kun välissä on paksuhko pöydänkulma. Kotelon päälle kun laittaa ohjaimen niin yhteys palaa. Boksin ohjain toimii reilun 5m päästä ainakin.
-Stiimissä toimii kuten muutkin ohjaimet, pelien tuki vaan triggereille ja haptiselle tutinalle uupuu. Metro Exodus EE tukee noita ominaisuuksia, mutta itte en tykänny pädillä pelata sitä. Se on vaan niin hidasta tähdätä. ;)
-Vaatii säätöä (DS4Windows) että toimii muillakin kun stiimin peleillä. Boksin ohjain vastaavasti toimii kaikissa peleissä(Jos kyseinen peli vaan ylipäätään tukee ohjainta) ilman kikkailuja.

Sitten itte ohjaimeen:
-Tukevan tuntunen ja kivasti löytyy painoakin. Kauas on tultu muovisen olosesta rimpulasta nimeltä DS4. Perhana kun ei ole yhtään DS4 tossa pyörimässä, olisi voinut tehä paremmin vertailua.
-Tatit aika jäykän oloset, ainakin uutena. Meikä tykkää tosta.
-Sisäinen akku, itte kannatan noita ladattavia akkupattereita ennemmin, mutta koska mulla tuo ei toimi kunnolla bluetoothilla ja on piuhan perässä kokoajan, niin eipä sillä silleen ole tällä hetkellä merkitystä.

Loppu mietteet:
Ei ollenkaan huono ohjain ja epäilen että sille tulee enempikin tukea eri peleissä, kunhan nyt vaan vähän aikaa kuluu. Luultavasti eri launcheritkin sille tue jossain kohtaa tuo, jos nyt ei ihan Windowsin puolelta tukea ilmesty, mikä olisi kyllä paras ratkaisu tohon hommaan.

Boksin ohjain mulla tosin tulee pysymään ns ykköspädinä, liipasimet on vaan boksinpädissä omaan käpälään mukavammat autopeleissä ja niitä lähinnä tulee pädillä pelattua, kaikki muut sitten näppiksellä ja rotalla. Tilanne voi muuttua, jos se DualSensen triggeri tuki vaan eksyy noihin ajopeleihin mitä pelaan (Wreckfest, Dirt Rally 2.0, ETS2).
Oho, nyt se luotto Elite V1 sitten taisi kuukahtaa. Molemmissa liipasimissa tuntuu takertelua ja välillä ei tunnu menevän pohjaan asti(siis autopeleissä esim 100%). Epäilen että tuo saattaa hoitua putsaamisella, sielä voi olla vähän kissaa jo välissä näiden muutaman vuoden aikana kerääntynyt. :D Tuntejakin tuo on nähnyt aivan perkuleesti tänä aikana, niin voihan se tietenkin olla että sisuskalut sieltä on vaan tulleet tiensä päähän.

No nappasin tuon kaapin perukoille unohtuneen DualSensen nyt ens hätään käyttöön, akkuhan siitä oli tyhjä, ei silleen ylläri kun se on tainnut sen melkeen 6kk olla käyttämättä. No laturiin vaan ja nyt ei ollut ongelmia yhteyden kanssa, kun koneeseen on laitettu wifi antenni paikoilleen, se kun meinaan toimii bluethootillakin antennina.(Kannattaisi varmaan ajatuksella lukea noita ohjekirjoja, sielä on oleelisia juttuja mainittu :D )

Muutaman tunnin Dirt Rally 2.0 tossa sillä pelailin ja kyllä se ihan pätevä tuntuu olevan, se siis toimii ihan ok. Yksi pikku juttu siinä tosin on, en tykkää noista tateista tossa, niiden muotoilu on huono omaan peukkuun. Nyt siis ei ole vika siinä tatin sijottelussa, vaan se tatin nuppi on syyllinen. ;) Niille pitänee jotain tehä. Joko ebaystä "eliten" tatti sarjaa tilaukseen, tai jos tuo kuukahtanut elite ei elvy, niin siitäkin voi noi oikeestaan kannibalisoida.

P.S Tekisvät nyt jumalaare tukea noille DualSensen hifi liipasimille, autopelit suorastaan huutaa sitä. :)

Edit: Ha haa, sehän elää taas putsauksen jälkeen. Ei suostunut elite vielä kuolemaan :D
 
Viimeksi muokattu:
Täällä edelleen tyytyväinen Linuxin käyttäjä. Oman alkukankeuden jälkeen ei suurempia ongelmia ole tullut vastaan lainkaan. Aloitin juuri testaamaan emulaattorilla Onimushaa (omistan alkuperäiset pelit kyllä!) ja tuntuisi toimivan ilman ongelmia. Maximum comfy.

linux.png
 
Mitenkäs ne uusimmat pelit sitten pyörii siellä Linuxilla

Enpä ole kovin uusia pelejä kokeillutkaan, mutta onko joku tietty mielessä?

EDIT: No testasin nyt mielenkiinnosta Cyberpunk 2077:lla, joka lienee uusin peli PC:lle mulla. Näytti pyörivän jokseenkin huonommin kuin muistan sen pyörineen Windowsilla. Pelattava tuo kuitenkin näytti olevan. Ehkä olisi saanut paremminkin pyörimään asetuksia rukkaamalla. Tietenkin valtaosa peleistä pyörii paremmin Windowsilla, mutta ei tämä Linux-pelaaminen näköjään ihan niin epätoivoista ole kuin muutama vuosi sitten...
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Varokaa, nyt tulee vähän pidempi teksti. Teki mieli kirjoittaa auki fiiliksiä, kun nyt PC-pelaamista on jälleen vuosien jälkeen tullut harrastettua.

Vuosi PC-pelaamista

Ostin uuden pelikelpoisen tietokoneen viime vuonna, tarkemmin viime vuoden maaliskuussa. Tätä edeltävä pelitietokone oli varmaan 15 vuotta vanha, ja vaikka tähän väliin on mahtunut ties minkälaista läppäriä, niin ne eivät ole pelaamiseen soveltuneet. Uusi tietokone sen sijaan soveltuu. Siinä on AMD Ryzen 5900X prossu, Nvidia RTX 3070 näytönohjain, 16gigaa muistia ja 1 teran ssd levy. Kokoonpano pesee uuden sukupolven konsolit tehoillaan, mutta yllättäen myös käytettävyys on lähes samalla tasolla. Vuoden mittaan on käynyt selväksi, että en tee erityisesti pesäeroa konsolilla tai tietokoneella pelaamisen välillä. Käynnistän haluamani laitteen ja alan pelaamaan. Niin Game Pass appi, Steam kuin Epic Store ovat kaikki helppokäyttöisiä. Pelaamaan pääsee muutamalla napin painalluksella. Toki tietokoneella voi hifistellä asetusten kanssa enemmän kuin konsoleilla, mutta pelit, joita olen pelannut osaavat myös automaattisesti säätää varsin toimivat asetukset. Konsolimaista kokemusta hakevalle muutos ei ole kovin iso.

Ylivoimaisesti tärkein syy pelikelpoisen tietokoneen hankintaan olivat autopelit. PC tarjoaa paljon sellaisia autopelejä, joita ei konsolilla pääse pelaamaan. Varsinkin enemmän simulaatioon nojaavat autopelit loistavat poissaolollaan konsolien puolella. Sen sijaan PC:llä näitä on ihan kilpailuksi asti. Tällä hetkellä omasta Steam -kirjastosta löytyy seuraavat: rFactor 2, Automobilista 2, Assetto Corsa, ACC, RaceRoom Experience, Project Cars 2 ja GTR2. Sitten vähän arcademaisempaan suuntaan vielä F1 -sarja. Näistä osa toki on saatavilla myös konsoleille, mutta myös ne pelit tarjoavat paremman kokemuksen PC:llä jo pelkästään lisäohjelmien kuten Crew Chiefin ja Sim Dashboardin ansiosta. Lisäksi, kiitos asetusten muokattavuuden pelit myös pyörivät paremmin ja/tai näyttävät paremmilta PC:llä. Modi-tukea tietenkään unohtamatta.

Autopelien lisäksi olen huomannut pelaavani muitakin pelejä PC:llä. En läheskään aina siksi, että kyseinen peli pyörisi paremmin kuin konsolilla, vaan esimerkiksi siksi, että pelin hankintahinta on ollut selvästi edullisempi. Toinen syy on olosuhteiden pakko. Toisin sanoen olohuoneen telkkari on ollut jonkun toisen käytössä. Tästä päästäänkin hyvin Game Passin tarjontaan ja sen saumattomuuteen konsolin ja PC:n välillä. On ollut todella positiivinen yllätys, kuinka hyvin PC ja Xbox pelaavat tässä yhteen. Pelejä voi pelata ristiin rastiin eri laitteilla ja edistyminen, achievementit, party chat, kaverilistat ja kaikki tarpeellinen seuraa profiilin mukana.

Menneen vuoden aikana on ollut myös ilo huomata kuinka huikea pelikirjasto PC:llä on. Siellä on tietysti konsoleilla harvassa olevat reaaliaikastrategiapelit ja jo mainitut autosimulaattorit, mutta myös huikea määrä vanhempia helmiä ja indiepelejä. On myös hienoa, että monet konsoliyksinoikeudet ovat saatavilla PC:lle. Näin ollen niitäkin on voinut halutessaan pelata, vaikka ei jotain tiettyä konsoli löytyisikään. Tai vaikka löytyisi, mutta syystä tai toisesta pelaisikin mieluummin PC-versiota. Enkä tarkoita vain first party -pelejä, vaan esimerkiksi Monster Hunter Stories 2:n, Persona 4:n, Ryse: Son of Romen, Niohin ja Detroit Become Humanin kaltaisia pelejä.

Vuoden aikana tapahtuneet PC:n käyttöön tai niin sanottuun säätämiseen liittyvät ongelmat jäävät varmasti alle kymmeneen. Muutaman kerran on pitänyt asentaa uusia ajureita ja rattiohjaimen kanssa joutuu vähän enemmän rukaamaan kuin konsolilla, mutta aika helpolla ja konsolimaisella kokemuksella olen selvinnyt. Pelaanko siis jatkossa pelinä PC:llä kun se kerran on lähes yhtä vaivatonta kuin konsolilla ja monesti saan sulavamman ja näyttävämmän kokemuksen? Konsoleilla pelaaminen on tietysti vähentynyt, kun tietokone on tullut mukaan, mutta arvostan edelleen aika paljon olohuoneen sohvalle rojahtamista ja lopun hoitamista ohjaimella. Myös paikalliset cooppipelit hoituvat paljon paremmin olohuoneen sohvalta käsin. Tietokone pysyy työhuoneessa, kun sillä tehdään muutakin. Fiilis ratkaisee siis paljon niin pelin valinnassa kuin alustan valinnassa. Nintendo Switch käsikonsolimoodissa sängyllä löhöten on edelleen ihan varteenotettava vaihtoehto ja kilpailee peliajasta siinä missä muutkin laitteet. Sanoisin kuitenkin, että PC on tullut jäädäkseen omaan pelialustavalikoimaan. Selvästi eniten peliaikaa keränneet autopelit tulevat pitämään sen siellä, niin kauan kuin rattia pystyy kääntämään.
 
Varokaa, nyt tulee vähän pidempi teksti. Teki mieli kirjoittaa auki fiiliksiä, kun nyt PC-pelaamista on jälleen vuosien jälkeen tullut harrastettua.

Vuosi PC-pelaamista

Ostin uuden pelikelpoisen tietokoneen viime vuonna, tarkemmin viime vuoden maaliskuussa. Tätä edeltävä pelitietokone oli varmaan 15 vuotta vanha, ja vaikka tähän väliin on mahtunut ties minkälaista läppäriä, niin ne eivät ole pelaamiseen soveltuneet. Uusi tietokone sen sijaan soveltuu. Siinä on AMD Ryzen 5900X prossu, Nvidia RTX 3070 näytönohjain, 16gigaa muistia ja 1 teran ssd levy. Kokoonpano pesee uuden sukupolven konsolit tehoillaan, mutta yllättäen myös käytettävyys on lähes samalla tasolla. Vuoden mittaan on käynyt selväksi, että en tee erityisesti pesäeroa konsolilla tai tietokoneella pelaamisen välillä. Käynnistän haluamani laitteen ja alan pelaamaan. Niin Game Pass appi, Steam kuin Epic Store ovat kaikki helppokäyttöisiä. Pelaamaan pääsee muutamalla napin painalluksella. Toki tietokoneella voi hifistellä asetusten kanssa enemmän kuin konsoleilla, mutta pelit, joita olen pelannut osaavat myös automaattisesti säätää varsin toimivat asetukset. Konsolimaista kokemusta hakevalle muutos ei ole kovin iso.

Ylivoimaisesti tärkein syy pelikelpoisen tietokoneen hankintaan olivat autopelit. PC tarjoaa paljon sellaisia autopelejä, joita ei konsolilla pääse pelaamaan. Varsinkin enemmän simulaatioon nojaavat autopelit loistavat poissaolollaan konsolien puolella. Sen sijaan PC:llä näitä on ihan kilpailuksi asti. Tällä hetkellä omasta Steam -kirjastosta löytyy seuraavat: rFactor 2, Automobilista 2, Assetto Corsa, ACC, RaceRoom Experience, Project Cars 2 ja GTR2. Sitten vähän arcademaisempaan suuntaan vielä F1 -sarja. Näistä osa toki on saatavilla myös konsoleille, mutta myös ne pelit tarjoavat paremman kokemuksen PC:llä jo pelkästään lisäohjelmien kuten Crew Chiefin ja Sim Dashboardin ansiosta. Lisäksi, kiitos asetusten muokattavuuden pelit myös pyörivät paremmin ja/tai näyttävät paremmilta PC:llä. Modi-tukea tietenkään unohtamatta.

Autopelien lisäksi olen huomannut pelaavani muitakin pelejä PC:llä. En läheskään aina siksi, että kyseinen peli pyörisi paremmin kuin konsolilla, vaan esimerkiksi siksi, että pelin hankintahinta on ollut selvästi edullisempi. Toinen syy on olosuhteiden pakko. Toisin sanoen olohuoneen telkkari on ollut jonkun toisen käytössä. Tästä päästäänkin hyvin Game Passin tarjontaan ja sen saumattomuuteen konsolin ja PC:n välillä. On ollut todella positiivinen yllätys, kuinka hyvin PC ja Xbox pelaavat tässä yhteen. Pelejä voi pelata ristiin rastiin eri laitteilla ja edistyminen, achievementit, party chat, kaverilistat ja kaikki tarpeellinen seuraa profiilin mukana.

Menneen vuoden aikana on ollut myös ilo huomata kuinka huikea pelikirjasto PC:llä on. Siellä on tietysti konsoleilla harvassa olevat reaaliaikastrategiapelit ja jo mainitut autosimulaattorit, mutta myös huikea määrä vanhempia helmiä ja indiepelejä. On myös hienoa, että monet konsoliyksinoikeudet ovat saatavilla PC:lle. Näin ollen niitäkin on voinut halutessaan pelata, vaikka ei jotain tiettyä konsoli löytyisikään. Tai vaikka löytyisi, mutta syystä tai toisesta pelaisikin mieluummin PC-versiota. Enkä tarkoita vain first party -pelejä, vaan esimerkiksi Monster Hunter Stories 2:n, Persona 4:n, Ryse: Son of Romen, Niohin ja Detroit Become Humanin kaltaisia pelejä.

Vuoden aikana tapahtuneet PC:n käyttöön tai niin sanottuun säätämiseen liittyvät ongelmat jäävät varmasti alle kymmeneen. Muutaman kerran on pitänyt asentaa uusia ajureita ja rattiohjaimen kanssa joutuu vähän enemmän rukaamaan kuin konsolilla, mutta aika helpolla ja konsolimaisella kokemuksella olen selvinnyt. Pelaanko siis jatkossa pelinä PC:llä kun se kerran on lähes yhtä vaivatonta kuin konsolilla ja monesti saan sulavamman ja näyttävämmän kokemuksen? Konsoleilla pelaaminen on tietysti vähentynyt, kun tietokone on tullut mukaan, mutta arvostan edelleen aika paljon olohuoneen sohvalle rojahtamista ja lopun hoitamista ohjaimella. Myös paikalliset cooppipelit hoituvat paljon paremmin olohuoneen sohvalta käsin. Tietokone pysyy työhuoneessa, kun sillä tehdään muutakin. Fiilis ratkaisee siis paljon niin pelin valinnassa kuin alustan valinnassa. Nintendo Switch käsikonsolimoodissa sängyllä löhöten on edelleen ihan varteenotettava vaihtoehto ja kilpailee peliajasta siinä missä muutkin laitteet. Sanoisin kuitenkin, että PC on tullut jäädäkseen omaan pelialustavalikoimaan. Selvästi eniten peliaikaa keränneet autopelit tulevat pitämään sen siellä, niin kauan kuin rattia pystyy kääntämään.
Amen. Itsellä hyvin samantapaiset fiilikset, hankin PC:n tosin jo 2020 alkuvuodesta 20v konsolipelaamisen jälkeen, lähinnä VR pelien paremman tarjonnan vuoksi, ja päivääkään en ole katunut.

”Massiivinen PC säätäminen” on koostunut lähinnä nvidian ajurien säännöllisestä päivityksestä. Toki VR puolella on saanut jonkin verran säätää, mutta VR on vieläkin lapsenkengissä ja pääosa säädöistä johtuu sielläkin siitä että haluaa enemmän grafiikkakarkkia ja VR on hyvin tehoja vaativa, perusasetuksilla toimisi 99% suoraan.

Jos jotain negatiivista hakee niin välillä eri storejen määrä on turhankin iso, ml. 3rd party kauppapaikat. Olen opetellut käyttämään GOG galaxya koko pelikirjaston tarkasteluun.

Mutta vastapainoksi hinnat ovat höpön halvat ja esim. PSVR ja Quest omissa storeissa voidaan vain haaveilla sellaisista hinnoista mitä parhaimmillaan näkee esim. Humblebundlen tai Fanaticalin VR tarjouksissa. Flattipuolella taasen esim. Epic store on tarjonnut ihan AAA luokan pelejä ilmaiseksi.
 
Mutta vastapainoksi hinnat ovat höpön halvat ja esim. PSVR ja Quest omissa storeissa voidaan vain haaveilla sellaisista hinnoista mitä parhaimmillaan näkee esim. Humblebundlen tai Fanaticalin VR tarjouksissa. Flattipuolella taasen esim. Epic store on tarjonnut ihan AAA luokan pelejä ilmaiseksi.
Tämä unohtui mainita. Juurikin nämä kokoavat tarjoussivustot ovat avittaneet PC:n pelikirjaston kasvua massiivisesti. Välillä tarjoukset ovat luokkaa "ota tästä 7 peliä 5 eurolla". Toki silloin ei puhuta uusimmista AAA-peleistä, mutta siellä on niin paljon vanhempia helmiä ja vähän uudempiakin indiepelejä, joita tuohon hintaan ostaa mielellään.
 
Tämä unohtui mainita. Juurikin nämä kokoavat tarjoussivustot ovat avittaneet PC:n pelikirjaston kasvua massiivisesti. Välillä tarjoukset ovat luokkaa "ota tästä 7 peliä 5 eurolla". Toki silloin ei puhuta uusimmista AAA-peleistä, mutta siellä on niin paljon vanhempia helmiä ja vähän uudempiakin indiepelejä, joita tuohon hintaan ostaa mielellään.
Huomasin tuossa että mulla on sellainen 100 pelin kirjasto ps4:lle, hankittu siis 7v aikana. Nyt olen käyttänyt PC:tä pari vuotta ja kirjastossa reipas 500 peliä, suurin osa humblebundle choicen kautta ja ilmaispeleinä eri storeista. Lopetin humblebundlen 8 kk jälkeen kun tuntui että siellä oli vähän per kk kiinnostavia, mut jokaiselta ostamaltani kuukaudelta löytyi 1-2 hyvää indie tai muuta peliä mitkä olisivat muuten menneet tutkan ohi. Rahaa on mennyt reippaasti vähemmän mitä tuohon ps4 kirjastoon. Ja silti omaan lähes kaikki mua kiinnostavat AAA pelitkin.
 
Viimeksi muokattu:
Hyviä ajatuksia aikaisemmilla kirjoittajilla, se pystyn kyllä allekirjoittamaan aikalailla täysin. Minkäänlaista ylimääräistä säätöä ei itsellä ainakaan ole ollut. Steamit, Epicit sun muut pitävät pelit automaattisesti päivitettyinä ja tiedostot hallussa, niin ei niitäkään tarvitse sen kummemmin säätää. Pelin grafiikka-asetuksia toki voi, mikäli haluaa, mutta aika moni peli osaa automaattisesti säätää nuo aika lähelle kohdilleen.
Toisaalta arvostan myös sitä, että tarvittaessa voin joko nostaa tai laskea, tai jopa poistaa tiettyjä asetuksia.

Modit sun muut ovat sitten näitä lisäsäätöjä, mikäli näitä tykkää harrastaa. Itse en hirveästi ole harrastanut, mutta sen mitä parissa pelissä kokeillut. Ladannut Vortex nimisen ohjelman, josta valitaan mikä modi halutaan ja mihinkä peliin. Ei tarvitse itse arvuutella kansiota tms.

Arvostan myös sitä, että pelikirjasto säilyy vuodesta toiseen. Ei tarvitse miettiä taaksepäinyhteensopivuutta. Välillä jopa nämä remasterit ovat käytännössä pc-versiota ultra graafikoilla. Tässä kun lisänä on Gamepass, ei pelattava lopu koskaan. Pelit keskimäärin halvempia kuin konsoleilla.
Emulaattorit itselle tärkeä homma. Kaikki vanhat Nintendon pelit pelataan tätä kautta, NES-WiiU.

Verkkopelaaminen toki myös ilmaista, ihan kiva sekin.

Onneksi ei tarvitse valita, vaan pystyy pitämään sekä PC:n että haluamat konsolit. Tällä hetkellä Switch, joka on käsikonsolikäytössä, sekä huuto.netistä 60€ ostettu(kahdella ohjaimella) Xbox One S, joka toimii satunnaisena NHL-koneena. Gamepassin kautta löytyy mukavasti pelattavaa sillekin.

Jos pitäisi vain yksi valita, niin kyllä se PC varmaan jäisi. Toki hankintahinta kalliimpi, mutta ei sekään pitkässä juoksussa oikeasti niin kalliiksi tule kun jotkut pelottelee, kunhan valitsee järkeviä osia joita pystyy hyödyntämään seuraavassa päivityksessä. Lisäksi jonkinlainen tietokone nyt pitää joka tapauksessa olla.


Toki ymmärrän täysin miksi joku valitsee konsolin. Itsekin näin tein pitkään, mutta ei se pc-maailma niin pelottava ole, kuin jotkut pelottelee.

Itse 2016 kasasin koneen ensimmäistä kertaa itse, viimeksi ollut joku pakettikone kun vuosia mentiin ilman pc:tä.
2021 päivittelin prossua ja näytönohjainta. Itsellä kävi tuuri näyttiksen kanssa kun sain ihan listahintaan 3060Ti. En missään nimessä suosittele näitä tonnin hintoja maksavan, mitä nuokin pahimmillaan on näkynyt. Näillä mennään taas ainakin tuo 6 vuotta, varmaan jopa pidempään tällä kertaa. Toki esim. lisä SSD-levyjä tullut tässä päiviteltyä jos sattunut halvalla jossain näkymään.
 
Viimeksi muokattu:
Aikaisemmin vain uusilla Xboxeille käytössä ollut Direct Storage saapuu myös PC:lle. Tämä toivon mukaan tarkoittaa sitä, että useampi kolmannen osapuolen kehittäjä käyttää tekniikkaa, oli se sitten pelin PC-versiossa ja/tai Xboxilla. Tulee vauhtia latausaikoihin ja ja säästöä cpun käyttöön. Isoista tulevista julkaisuista ainakin Forspokenin PC-versio tulee käyttämään Direct Storagea.

 
Päivitin näytönohjaimen uusimpaan ja onhan tämä melkoista tykitystä 3080TI:llä. Eka kertaa GPUta vaihtavallekkin vaihto oli helppo. Käytännössä vain suojamuovit pois ja parilla ruuvilla kiinni koneeseen kun virtapiuhatkin oli valmiina.

Katselin netistä että Metro Exdous EE pyörii PS5:lla 1k-1.5k:sta ylöspäin renderöitynä 4K ja 60 fps. Oma PC:ni DLSS:llä höystettynä käyttää grafiikan 4K:ssa, skaalaa sen takas 1440p (näyttöni on 1440p joten DSR päällä) ja Metro Exdous EE pyörii mulla 90-110 fps. Huh huh.

Toki paria peliä pelaavalle konsoli on vielä edullisempi, mutta kun äsken ostin ukrainan support bundlen humblebundlesta, on PC kirjastoni jo 700 pelin luokkaa. Suljetut storet eivät pysty kyllä kilpailemaan tällaisten 123 peliä 36€ tarjousten kanssa. Vieläpä kun pelit olivat hyviäkin, esim. yllä mainittu Metro Exodus ja sen EE kuuluivat pakettiin.
 
Minäkin sain viimein RTX 3080 kortin ja ero vanhaan GTX 1080 korttiin 1440p resoluutiolla pelatessa on huikea. Dying Light 2 ei oikeasti enää edes pyörinyt 1080 kortilla ja piti pelata alemmalla custom resoluutiolla, että sai pyörimään 60fps:n pinnassa. Nyt saa laittaa kaikki herkut täysille ja RTX ON niin ai, että on nannaa. Pelasin tuossa reilussa viikossa Guardians of the Galaxyn läpi koneella kun oli niin hieno ja sulava kokemus. Tätä ennen oli kuukausiakin etten edes koskenut koneeseen.

Kerran kun on ollut PC - pelaaja niin ei se oikein koskaan lähde pois. Siinä on vaan jotain hienoa kun "välineet on kunnossa" ja pelit pyörii ja näyttää siltä miltä kehittäjän on sen sunnitellutkin näyttävän ilman kompromisseja.
 
Nykyinen kone jää jo vähän nuhaiseksi ja PC:lläkin on oma pelitarjonta jota tahkota. Tietokoneista en juurikaan mitään ymmärrä, niin onko viisaammilla näkemystä onko kyseinen mylly hinta ja laatusuhteeltaan mitenkään järkevä tai onko ehdottaa heti fiksumpia? Alennus tuossa nyt ei se oleellisin, mutta aina kaikki kotiinpäin toki. Saman mallin hinta näkyy pyörivän muualla 3100-3200e nurkilla.

Onko nurkan takana uutta tekniikkaa joka voi painaa hintoja alas ja kannattaako passata hankintaa tms ja ettei tuossa linkinkään mallissa ole raudassa mitään puutetta/vajausta mitä en hoksaa?


Perhana kun ei pöytäkone ole vaihtoehto. Tällä rahalla saisi jo ihan pätevän sellaisen, mutta kun ei vain ole tilaa nykyisellään. Nytkin on jo rouvan jatkuvana puheenaiheena pelaaminen keittiöpöydällä läppärin ym. vermeiden kanssa mitä siihen kertyy.
 
Nykyinen kone jää jo vähän nuhaiseksi ja PC:lläkin on oma pelitarjonta jota tahkota. Tietokoneista en juurikaan mitään ymmärrä, niin onko viisaammilla näkemystä onko kyseinen mylly hinta ja laatusuhteeltaan mitenkään järkevä tai onko ehdottaa heti fiksumpia? Alennus tuossa nyt ei se oleellisin, mutta aina kaikki kotiinpäin toki. Saman mallin hinta näkyy pyörivän muualla 3100-3200e nurkilla.

Onko nurkan takana uutta tekniikkaa joka voi painaa hintoja alas ja kannattaako passata hankintaa tms ja ettei tuossa linkinkään mallissa ole raudassa mitään puutetta/vajausta mitä en hoksaa?


Perhana kun ei pöytäkone ole vaihtoehto. Tällä rahalla saisi jo ihan pätevän sellaisen, mutta kun ei vain ole tilaa nykyisellään. Nytkin on jo rouvan jatkuvana puheenaiheena pelaaminen keittiöpöydällä läppärin ym. vermeiden kanssa mitä siihen kertyy.

No jos läppärillä haluaa pelata ja hinta ei ole ongelma niin kyllähän tuo hyvältä vaikuttaa. Tosin jos ostaisi vastaavaa rautaa pöytäkoneena niin lähtisi hinnasta sen 1000e pois ja saisi paremman näytön ostettua tilalle. Myöskään läppärin tehot ei ole verrattavissa pöytäkoneen tehoihin vaikka komponentit "näyttääkin samalta", koska läppärissä pitää miettiä virrankulutusta ja lämpöjä niin siksi tehot eivät ole samalla tasolla. Mikäänhän ei estä tuota läppäriä laittamasta erilliseen näyttöön tai vaikka telkkariin ja ohjaimella pelaisi sohvalta. Tuossa on nvidian 3080 kortti joten tuki DLSS - tekniikalle löytyy mikä autaa hurjasta pelien pyörimisessä kun skaalataan pienemmästä resoluutiosta kuvaa esim. 4K ruudulle eli menisi "konsolina" varsin näppärästi.

Tärkeimmät löytyy, eli:

2 x 1 Tt M.2 NVMe
5900HX 8 core 16 threads
GeForce RTX 3080
32Gt DDR4 3200Mhz

Ostaisin ja läppärit olisi se mun juttu.

Syksyllä on huhuttu tulevan uudet näyttikset, mutta niiden kanssa ei kannata pidättää hengitystä jos tarve on saada nyt kone.

Edit:

Kysyit onko hinta/laadultaan fiksuin niin melkein sanoisin, että ei ole.

https://www.power.fi/tietotekniikka...qs-hg155t-173-kannettava-tietokone/p-1162412/

Tässä olisi 360e halvempi kone:

https://www.power.fi/tietotekniikka...qs-hq040t-156-kannettava-tietokone/p-1130715/

Erot näissä on seuraavat:


2 x 1 Tt M.2 NVMe vs 1 Tt M.2 NVMe - tässä tärkeintä on se, että molemmat on NVMe SSD:tä ja 1T kyllä riittää pelaamiseen.

5900HX vs 5900HS - kumpikin 8/16 prossuja, mutta HX:llä on korkeampi TDP 45w (54w maks) vs 35w(35w maks) , tämä tarkoittaa sitä HX:n boostailee mahdollisesti korkeammalle kellotaajuuksille tarvittaessa, mutta kuinka monta FPS sillä saa lisää niin ei kyllä kovin montaa. Tuon korkeamman TPD:n takia vaaditaan myös enemmän jäähdytykseltä ja siksi läppärin fyysinen koko on suurempi niissä missä on HX prossu vs HS prossuihin. Mitään muuta eroa prossuilla ei ole.

3080 vs 3080 - tässä taas sama. TDP on kalliimassa suuremmat 130w maks vs 100w maks -> näyttis boostaa korkeammille kellotaajuuksille -> tällä saadaan muutama freimi puristettua enemmän näyttikseltä irti.

32Gt DDR4 3200Mhz vs 32Gt DDR4 3200Mhz muistit on ihan samat, mutta kalliimpaan saa vielä toiset 32Gt:ä lisää jos tarvii.

Mutta tämä seuraava ja mielestäni tärkein ero eli näytöt:


1920x1080 / 17.3 tuumaa / 300 Hz vs 2560x1440 / 15.6 tuumaa /165 Hz

Kummatkin on IPS paneelilla mutta eihän tuossa kalliimman näytössä ole mitään järkeä jos ei ole Counter Striken pelaaja.
Paljon ennemmin ottaisin tuon 2k näytöllä olevan vaikka muutaman tuuman pienempi onkin ja "vain" 165Hz. Sen verran kova pikselitiheys, että kuva peleissä on äärimmäisen tarkka ja yksinpelejä kun pelailee niin + 60 fps on ihan riittävä.

Muut erot tulee varmasti sitten akun kestossa, kuinka äänekäs kone (parempi jäähdytys) on ja paljonko ledejä vilkkuu. Nämä luonnollisesti kalliimman eduksi. Jos noilla pelaisi ja näkisi vain kuvan niin ei pystyisi sanomaan kummalla koneella pelaa vaikka toinen onkin 360e halvempi.


En tiedä olisiko tässä vielä parempi hinta-laatusuhde.

https://www.power.fi/tietotekniikka...5-45-r5qt-156-kannettava-tietokone/p-1199167/

Vähemmän muistia, mutta ihan riittävästi ja prossu ei ole niin energiatehokas eikä myöskään boostaile ihan niin korkealle.

Hitsi kun ei itsellä ole oikeastaan peliläppäreistä sen enempää kokemusta, koska jäähdytys noissa on tärkeintä niin ei voi suoraan sanoa minkä valmistajan koneita nyt ainakin kannattaa välttää. Eli kannattaa pikkuisen tehdä tutkintaa ennen kuin ostaa. Se on kiva keittiönpöydällä pelailla jos kone huutaa kuin sirkkeli. Ei siinä paljoa auta jos itsellä on kuulokkeet päässä jos muita käy ahistamaan tuo puhina.
 
Viimeksi muokattu:
Onhan se hienoa kun on pelikone jolla voi nauttia peleistä. Itse päivitin pitkän metsästämisen jälkeen uuden pöytäkoneen 6 vuotta vanhan win10 tilalle. Uusi kone on Acer Nitro 50 620-004, keskusmuistia 16GB, tuhannen gigan ssd, näytönohjain RTX 3060Ti, Windows 11. Vihdoin voi pelata pelejä ultra grafiikka asetuksilla ja pyörii sulavasti.

Ainoa miinus tuossa koneessa on, että siinä ei ole levyasemaa ollenkaan. Olis kai järkevintä ostaa erillinen usb tallentava 4k bluray asema. Vaikka tämä:


Seuraavaksi esteeksi tuli vanha 27'' 1080p näyttö. Nyt kun kone pyörittäisi 4k laadulla videot sun muut niin näyttö ei siihen pysty. Ostoslistalla on vielä siis 4k näyttö ja tuo 4k bluray usb asema.
 
Seuraavaksi esteeksi tuli vanha 27'' 1080p näyttö. Nyt kun kone pyörittäisi 4k laadulla videot sun muut niin näyttö ei siihen pysty. Ostoslistalla on vielä siis 4k näyttö ja tuo 4k bluray usb asema.
27” 1440p näytöllä pikselitiheys on n. 109ppi ja siksi tämä on aika sweet spot PC - pelaamisessa. Kuva on terävä, mutta resoluutio ei vaadi koneelta läheskään niin paljon kuin 4k resoluutio vaatii, joten pelitkin pyörii paremmin. Pelaamisen sulavuuteen vaikuttaa myös virkistystaajuus ja se, että freesync/gsync on käytössä. Tämän takia on paljon kustannustehokkaampaa ostaa laadukas 27” 1440p näyttö kuin 4k näyttö. Nopea IPS paneelilla, vähintään 144hz ja freesync/gsync tuella oleva 27” 1440p näyttö niin voin sanoa ettet tule pettymään. Näytön ostossakin kannattaa vähän lukea arvoteluja, että tulee ostettua hyvä näyttö.
 
Joskus kiinnostaisi varmaan myös peli pc hommata. Aikaisemmat pc pelit ovat olleet lähinnä miinaharavaa ja strip pokeria eli ei oikein kokemusta.
Auto simut kiinnostaneet aina ja nyt niitä väännetty ps4 ja ps5 laitteilla.

Katselin noita pelikoneiden hintoja niin ilmeisesti pitää joku sisäelin tai raaja myydä jos semmoista edes haaveilee.
Mitä tämä laji vaatii jos haluaa nyky simuja pelata käytännössä maksimi laaduulla?
Ja jos koneen hankkii niin joutuuko jo puolen vuoden päästä laittamaan uuden tonnin näytönohjaimen kun entinen ei tuekkaan pelin uusinta versioita?
 
Kyllä noilla näyttiksil pärjää vuosia. Se vaan toi korona sotki koko pelikentän komponenteissa täysin.

Itse maksoin 6800xt näyttiksestä (käytännössä oli silloin top 4 näyttis) reilu vuosi sitten 678euroa. Koronan pahimpina hetkinä sen hinta pomppasi 2300 euroon. Tästä saa vähän mittasuhteita miten huono hetki nyt on noiden kanssa.
Tuolla kortilla toimii tällä hetkellä kaikki pelit käytännössä tällä hetkellä maksimi asetuksilla 4k resoluutiolla ja 80-120fps. Ajattelin tuolla mennä 4-6v ainakin. Monella on 8-9v vanhoja kortteja ja pelaa hyviin.
 
Ylös Bottom