Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Pelivyöryn uhrit (eli onko hyvää pelattavaa jo liikaa?)

jryi

Vastaava päätoimittaja, teknoniilo
Ylläpitäjä
Havahduin viime viikolla tuskaiseen tietoisuuteen siitä, että kaikkien jo valmiiksi omistamien loistavien -- ja pelaamattomien -- pelien lisäksi tässä kuussa julkaistaan ainakin kolme todella kovan luokan nimikettä: XCOM, Dishonored ja Assassin's Creed III. Samaan aikaan PS+ tarjoaa ladattavaksi Resident Evil 5:ttä ja Bulletstormia (sen olen sentään jo pelannut) enkä ole vielä ehtinyt edes korkata suurta osaa aikaisemmin sitä kautta konsolille päätyneistä peleistä, joista äkkipäätä mieleen tulee Dead Space 2, Red Dead Redemption ja Little Big Planet 2. Ja sitten vielä Steamissa tyrkyttävät Skyrimia noin puoleen hintaan.

Pää hajoaa!

Tätä ensimmäisen maailman "ongelmaa" järsitään ensi viikon podcastissa (julkaisupäivä 23.10.) ja haluaisimme kuulla HC-peliharrastajien mietteitä aiheesta. Ilmestyykö hyviä pelejä liikaa? Miten suuri pelipino sinua vaanii? Aiheuttaako pelaamattomien pelien määrä ahdistusta tai syyllisyyttä? Miten pärjäät korkkaamattoman kokoelman kanssa? Vai onko ongelma kysyjän silmässä ja näin positiivisesta probleemasta pitäisi vain olla kiitollinen?

Jaksoon voit saada nasevan ja ytimekkään kommentin tai arvokkaan ajatuksen, jos postaat sen tähän ketjuun viimeistään sunnuntain 21.10. puoleen päivään mennessä. Keskustelu tietysti voi jatkua vaikka kuinka pitkään, jos siinä tuntuu olevan mitään järkeä.
 
Vastaus: Pelivyöryn uhrit (eli onko hyvää pelattavaa jo liikaa?)

Et ole yksin ongelmasi kanssa. Minulla on ollut jo pari vuotta siguna "liian paljon pelejä, liian vähän aikaa"-teksti. Välillä olen ollut jopa kateellinen perheettömille ihmisille, koska heillähän ei ole muuta kuin aikaa. Oma ajankäyttö jakautuu työn, perheen ja nukkumisen kesken. Normi-illasta saan pelaamiseen nipistettyä 1-2h ja viikonloppuna 2-3h/päivä. Tilannetta ei todellakaan helpota se, että omistan PS3:sen, X360:sen sekä Vitan. Lisäksi iPadin pikkupeleillä saa tyydytettyä pahimmat vieroitusoireet. Ja jotta oltaisiin asian ytimessä, niin todellakin loistavia pelejä ilmestyy jatkuvasti ja kaikki "pitäisi" saada. Juuri kun olen pelannut yhden pelin läpi, Playstation+ palvelu tuuppaa pari "pakkohankintaa" uunista ulos.

Tilanne mutkistuu entisestään siinä vaiheessa, kun huomaan olevani myös trophyhuora. Onneksi olen pahimmasta keräilyinnostuksestani päässyt, mutta toisinaan sitä mielellään hyvän pelin koluaa luita myöten. Viimeksi Sleeping Dogs sai platinaisen käsittelyn.

Ongelmia syntyy siinä vaiheessa, jos alan kärsiä univajeesta tai muu perhe huomauttaa liiasta pelaamisesta. Tärkeintä on, jos pystyy olemaan tilanteen herrana ja rajoittaa itse pelaamista. Pitää vaan hyväksyä se, ettei kaikkia pelejä voi pelata heti siltä istumalta ja jonkinmoisen "gameplanin" tekeminen voisi auttaa. On priorisoitava mitkä pelit pelaan milloinkin ja on opittava karsimaan. Voin huoletta jättää jonkun helmen odottamaan parempia peliaikoja. Pelaamisenhan pitää olla hauskaa ajanvietettä, eikä ahdistavaa pakkopelaamista. Siinä tapauksessa voin hakea töitä peliarvostelijana :)

Voin kertoa, että dilemma mutkistuu, mitä enemmän sinulla on ikää. Iäkkäämpänä ja mahdollisesti varakkaampana ei peleihin tarvitse säästää rahaa, vaan pelin kuin pelin voi ostaa hetken mielijohteesta. Näin ollen usein on käynyt niin, että loistavat arvostelut saanut peli ei vaan kolise tai toimi juuri sillä hetkellä ja sen kohtaloksi koituu kierrätys. Tästä ei pitäisi tuntea huonoa omatuntoa, vaikkakin huulta purren laitoin keskeneräisen Uncharted 3:sen myyntiin. Olin pelannut kaksi edellistä osaa läpi ja ehkä liian tuoreessa muistissa oli Vitan loistava Golden Abyss. Jotenkin UC3 ei vain napannut enää ja turha siitä on huonoa omatuntoa kantaa.

Omalta osaltani loppuvuoden gameplan on MOH Warfighter, Black Ops II ja Far Cry 3. Niistä riittää pelattavaa myös pitkälle ensi vuoteen, joten kaikki muut pelihyllyyn jo hankitut pelit ja tulevat hankinnat saavat odottaa vuoroaan.
 
Vastaus: Pelivyöryn uhrit (eli onko hyvää pelattavaa jo liikaa?)

Tietenkin backlogi kasvaa taas loppuvuoden pelivyöryn toimesta. Mutta voisi se olla pahempikin vyöry, sillä monia pelejä on siirretty alkuvuoteen/keväälle. Eli vyöry on tasaisempi ja pidempi. Voi olla jopa parempi näin. Hyllyssä odottavat mm.Vanquish, Dead Space 2, Deus Ex:HR, MGS:HDCollection. Nytkin on menossa MassEffect3, niin ruuhkaa on ollut. Tilannetta ei yhtään helpota se, että livessä vääntää änäriä joka ilta. Ennen pystyi lisäämään tuohon CoD:in liveväännöt, mutta jostain piti karsia. Itsellä hankintalistalla on loppuvuoden peleistä AC3 ja NfS:MW. Kuulostaa vähältä, mutta itse näen jo ongelman. Dishonored ja Hitman kiinnostaisivat, mutta jostain pitää karsia ja ne jäävät myöhemmän ajankohdan hankinnoiksi. Tässä on kuitenkin se etu, että hinta putoaa. Mutta todennäköisesti päätyvät loppumattomaan backlogiin. Niin ja sitten on vielä Steamin perkele. Vie rahat ja pelilista kasvaa joulualen toimesta.

Edit: Unohtui mainita kokonaan tuo XBLA-puoli. Sieltäkin vyöryy laatua.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Vastaus: Pelivyöryn uhrit (eli onko hyvää pelattavaa jo liikaa?)

Hihi. Toisella ei ole aikaa, toisella ei rahaa. Kolmannella pelkästään Wii.

Nämä kaikki voivat päteä samaan henkilöön. Runsaudenpula on ollut tosiasia jo kauan. Resurssien puute hieman helpottaa tuskaa.
 
Pelivyöryn uhri: kaikki Vitalla pelattava. Laadukkaita pelejä on muille alustoille niin paljon, että vaatii suoranaista työntekoa keskittyä Vitalla laadukkaaseen pelaamiseen.

There isn't enough time \o/

Voin kertoa, että dilemma mutkistuu, mitä enemmän sinulla on ikää. Iäkkäämpänä ja mahdollisesti varakkaampana ei peleihin tarvitse säästää rahaa, vaan pelin kuin pelin voi ostaa hetken mielijohteesta. Näin ollen usein on käynyt niin, että loistavat arvostelut saanut peli ei vaan kolise tai toimi juuri sillä hetkellä ja sen kohtaloksi koituu kierrätys...
Jaa, heitetään soppaan lisää vielä kolme lasta, vaimo, työnteko, niin kysynpä vain sinulta missä *itun välissä tehdään edes niitä hetken mielijohteen ostoksia kun tietää jo ennalta että aivan turha edes haaveilla :D

Terveisin nimimerkki L.A. Noire vieläkin vaiheessa
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Vastaus: Pelivyöryn uhrit (eli onko hyvää pelattavaa jo liikaa?)

Kas, laaja ja mielenkiintoinen aihe, jolle voisin minäkin parisenttisen heittää. Eli hei kaikille, olen SalarymanDaishi ja olen pelivyöryn uhri :p

Pää ei hajoa ja ongelmaa voi tosiaan lähestyä positiivisesta vinkkelistä. Omista pelihankinnoista mutusteluun näyttää vuosittain päätyvän noin kolmannes. Morkkista tuo ei aiheuta, koska kerran ostettu ei katoa. Kaikelle löytyy oma hetkensä, joka voi hyvinkin koittaa vasta kuukausien tai jopa vuosien päästä. Peli kuin peli vaatii aina sopivan mielentilan ja riittävästi tilaa kalenterissa. Tuon maagisen, yleensä varkain ohikiitävän hetken koittaessa on keskeistä, että pelin voi tyrkätä heti konsoliin sen sijaan, että joutuisi tuskailemaan kuinka nopeasti ja mistä sen saisi käsiinsä, jos ylipäätään enää saa mistään.

Hetkittäistä ähkyäkin esiintyy. Esim. pleikan plussajäsenyys jäänee ensi vuonna uusimatta juuri siksi, että sen anti on turhankin runsasta. Itse valituista peleistä poiketen sen tarjonta ei isommin kiinnosta tai niiltä osin kuin kiinnostaa, kohteet omistaa jo muutenkin. Tavallaan vähän nolottaa, ettei kaikkea "ilmaiseksi" saatua nappaa edes pikaisesti tyypittää mutta ei voi mitään - elämä lyhyt, peli pitkä.

Hyviksi osoittautuvia pelejä julkaistaan muuten luokattoman vähän, puolimielenkiintoisia taasen liikaakin. Vyöryongelma tietysti ratkeaisi ostamalla vain ne muutamat hassut, helkkarin kovat yksilöt mutta silloin valtaosa pelivuodesta menisi idlaten. Vyöryyn ei liity muuta konkreettista haittaa kuin viihdebudjetin rajallisuus. Yleensä uutuuttaan kiilteleviin ensijulkaisuihin ei yksinkertaisesti ole varaa ja niinpä moneen helmipeliinkin tulee usein törmättyä vasta sitten, kun halvalla saa ja kaikki kuhina sen ympärillä on jo aikoja sitten laantunut. Vyörypelien parissa alennusmyyntien odottelu käy silti rattoisasti. Sosiaalisuus tietty ottaa osumaa kaiken pöhinän pyöriessä yleensä vain niiden tuliterien julkaisujen ympärillä mutta se nyt vaan on sellaista ja ainahan voi mehustella LTTP-jaksojen aikana :)
 
Backlogi on jo entuudestaan valtava ja uusia nimikkeitä tulee ulos hullulla tahdilla näin loppuvuodesta. Pleikkarillakin on jemmassa noita plussa pelejä mitä pitäs keretä pelaamaan. En silti valita, eipä pelattava ainakaan lopu kesken. :D
 
Vastaus: Pelivyöryn uhrit (eli onko hyvää pelattavaa jo liikaa?)

Kyllä, hyviä pelejä pukkaa liian paljon markkinoille. Hankintalistalle päätyvät aina, josta sitten ajoittain pitää ruksia muutama yli. Ei vaan aika riitä. Pakko ostaa kyllä tänä vuonna kaikkea varastoon ennenkuin verovapaus ahvenanmaalta lähtee kävelemään. Niitä sitten veivataan ensi vuosi, jona ainoa pakko-ostos on kai GTA V.
 
Vastaus: Pelivyöryn uhrit (eli onko hyvää pelattavaa jo liikaa?)

Viime syksyhän oli kovien pelien juhlaa. Sieltä tuli Unchartedia, Batmania, Skyrimiä, Dark Soulsia, Battlefieldia ja niin pois päin. Liialta se pakosti tuntui, mutta toisaalta niin monesta vaihtoehdosta sai aina löydettyä omaan mielentilaansa sopivimman. Peliriemua riitti useiksi kuukausiksi.

Toinen vyöry alkoi sitten kesäkuussa pleikkarin plussan mukana. Alunperin oli tarkoitus pelailla Ratchet & Clank -kokoelma, sekä hyllyssä pitkään lojuneet Fallout 3 ja New Vegas. Mutta minkäs teet kun sieltä tuupattiin ilmaiseksi InFamous kakkosta ja MotorStorm Apocalypsea. Plussan ilmaispeleistä noi kaksi mainitsemaani on pelattu platinaa myöten, tosin nyt 4 kuukautta myöhemmin kiintolevyllä on aloittamattomia pelejä tusinan verran ja kiekolla muutama kappale.

Tässä on nyt 3 kuukautta aikaa pelailla kunnolla ennen armeijan alkua. Hyviä pelejä jää paljon pelaamatta, mutta parempi sekin kuin kärvistellä pelikadon keskellä. Sekin on joskus koettu.
 
Vastaus: Pelivyöryn uhrit (eli onko hyvää pelattavaa jo liikaa?)

Mietin juuri samaa että mistä hitossa näitä peljä oikein tulee. Lopputulos on yksinkertainen: karsin vähänkään ei-kiinnostavat pelit ja ostan myöhemmässä vaiheessa. Miksi? Koska a)en halua käyttää kerralla n. 150€ peleihin ja b)se antaa syvyyttä pelaamiseen ettei kaikki tule kerralla. Joten näillä mennään. :)
 
Vastaus: Pelivyöryn uhrit (eli onko hyvää pelattavaa jo liikaa?)

Jaa, heitetään soppaan lisää vielä kolme lasta, vaimo, työnteko, niin kysynpä vain sinulta missä *itun välissä tehdään edes niitä hetken mielijohteen ostoksia kun tietää jo ennalta että aivan turha edes haaveilla :D

Noh tässähän se "ongelman" perusta on pähkinänkuoressa, eli aika pitkälti kysymys on kunkin omasta elämäntilanteesta ja asioiden priorisoimisesta. Jos ei muksuja/perhettä tai työtä ole (vielä), niin onhan sitä ns. omaa aikaa enemmän.

Toki sitäkin ennen on opiskeluja, harrastuksia ja kaikenlaista sälää itse kullakin (niihinkin palaa aikaa), mutta kyllä se menee niin että monesta muusta asiasta on helpompi luistaa, mutta työt ja muksu kyllä kiilaavat lähes aina kärkeen priorisoinnissa. Eikä se (aikuisten pelien) pelaaminen yksinkertaisesti onnistu, koska muksu on ohjaimessa kiinni ja pelit aika väkivaltaisia.

Mutta jos heräteostoksista on kyse, niin itse ostan pelejä, leffoja ym lähes entiseen malliin. Vaikka aikaa ei enää ole käytettävissä entiseen malliin. Olen vähän kuin joku zombi, joka tekee vanhasta muistista asioita edelleen, vaikka elämä ei ole enää entisensä. Mutta ehkä olen kuitenkin kohtuu onnellinen zombi. :D
 
Vastaus: Pelivyöryn uhrit (eli onko hyvää pelattavaa jo liikaa?)

Heh! Tämähän on jopa terapeuttista lukea, kuinka jotkut muutkin ovat hautautumassa pelaamattomien pelien jemman alle (vaikka olihan se arvattavissa, ettei tilanne ole kovin harvinainen). Sillä kyllähän se pistää ajoittain ahdistamaan, kun kokoelma karttuu, kaikkea tekisi mieli pelata, mutta aika ja energia ei riitä. Itseasiassa olen pikkuhiljaa itselleni myöntänyt, että ei ole mitään mahdollisuuksia, että tulisin jokaista hankkimaani peliä joskus pelaamaan. Kun pelejä on jo liikaa, tarvitaan uutta asennoitumista: "pelit ovat viihdyttämässä minua, minä pelaan mitä tahdon ja milloin tahdon". Eli omasta pelikirjastosta löytyy aina senhetkiseen fiilikseen sopivaa pelattavaa. Jännästi vain joskus käy niin, että kun on valitsemassa seuraavaa käsittelyyn päätyvää peliä, jumittuu valikoimisen vaikean tehtävän eteen. Niin hullulta kuin se kuulostaakin, näin on tuhlaantunut ilta useammankin kerran.
 
Vastaus: Pelivyöryn uhrit (eli onko hyvää pelattavaa jo liikaa?)

Tässä tapauksessa mieluummin liikaa kuin liian vähän pätee ehdottomasti. Oma rahatilanne on sen verta heikko, että pelit tulee pääasiassa hommattua "myöhässä" halvemmalla hinnalla (poikkeuksiakin toki löytyy). Backlogia ei näin ollen ehdi juurikaan kertyä, eikä pelin kesken jättäminenkään "maksa" paljoa.

Ikävää on toki se, että väkisinkin jää joitain hyviä pelejä pelaamatta, mutta tuolle listalle päätyvät luonnollisesti ne vähiten kiinnostavat julkaisut, kiinnostavimmat siis tulee kuitenkin pelattua.

Varmaan lähes jokaista pelaajaa jossain määrin koskettava aihe, mielenkiintoista nähdä/kuulla minkälaista keskustelua saadaan aikaan.
 
Vastaus: Pelivyöryn uhrit (eli onko hyvää pelattavaa jo liikaa?)

Ei ehdi muiden kiireiden takia pelaamaan kuin viikonloppuna. Silloin otetaankin varman päälle eli lyhytkestoisiin verkkomittelöihin tutun seuran parissa. Vähänkin kokeellisemmat ja yksinpelattavat maratonit jää nyt ikävä kyllä väliin. Mahdollinen uutuuskännykän hankinta vuodenvaihteessa voi tuoda sikäli muutosta, jotta pelaamisen voi osin siirtää työajalle :D
 
Vastaus: Pelivyöryn uhrit (eli onko hyvää pelattavaa jo liikaa?)

Tänä vuonna tullut pari peliä jotka olen ostanut muut eivät ole kiinnostuskynnystä ylittäneet, joten kyllä loppuvuonna saa muutama tullakkin.
 
Todellakin piisaa. Pelejä olisi vaikka kuinka paljon, aika vain ei riitä kaikkien pelaamiseen. Pelkästään tässä kuussa tulee Medal of Honor, Assasins Creed 3 ja hankittu jo X-Com Enemy Unknown ja Dishonored. Ensi kuussa kaksi tai kolme peliä pitäisi ostaa. Sitten kun bäfä vie vielä suurimman osan peliajasta ja parissa tulevassa pelissä moninpeli mitä pitäisi todenteolla pelailla niin siinähän sitä sit ollaan. Hyllyssä on vielä muutama viimevuoden hittipeli odottamassa läpipeeluuta. Olen vielä semmoinen, että pelit ovat saatava heti kun ilmestyvät vaikka tietää ettei välttämättä ehdi pelaamaan. Säästäisi siinäkin rahaa kun pari kuukautta jaksaisi odotella.

Plusjänenyyskään ei helpota asiaa, kun joka kuukausi tulee hyviä pelejä jotka odottavat myös vuoroaan.
 
Vastaus: Pelivyöryn uhrit (eli onko hyvää pelattavaa jo liikaa?)

Kyllä on kyseinen ongelma havaittavissa. Kone on täynnä huippu pelejä, eikä aikaa pelata kuin murto-osaa. Vieläkin tulee pelailtua iltaisin Dark Soulsia ja kavereiden kesken änäriä. Ei sitä paljoa muuhun aika riitä. Nyt on pakko yrittää tsempata tässä kuussa ja pelata alta pois Dishonored. On meinaan aivan tautisen hyvä peli kyseessä. En muista saaneeni vastaavia fiiliksiä Thief julkaisun jälkeen. Varmaan sitä pitäisi vuoden verran työttömänä lorvia, jotta saisi pelikokoelmaa hieman putsattua.
 
Vastaus: Pelivyöryn uhrit (eli onko hyvää pelattavaa jo liikaa?)

En tiedä onko niitä nyt liikaa, mutta kun on tämmönen "mullekaikkihetinyt" ihminen :)

Tänäkin vuonna nämä viimeset kolme kuukautta on ne petollisimmat, joulu siis tulee taas ajoissa tänne. Nyt kun katselee tätä kolmen viimesen kuun tarjontaa, niin Resident Evil 6, Dishonered ja WRC 3 on julkaistu nyt kahden viikon aikana ja nehän jo hyllystä löytyy. Tällä viikolla (42) ei tule itselle mitään (helpotus). Mutta sitten seuraavalla viikolla alkaa pieni vyöry. Forza Horizon, AC III ja NFS Most Wanted. Sitten saakin melkein kuukauden huokaista, kunnes sieltä tulee Hitman ja Far Cry 3. Tosin empä ole noista kuin kaksi ennakkotilannut (ihme kyllä). Noh onneksi joulukuussa ei tule mitään, joten siellä sitten voi taas uppoutua noihin. Ainakin tietää taas mihin joulun pyhät kuluu :)

Pelaamattomia pelejä toki löytyy aikas lailla, tai no on niitä ehkä tunti/pari testailtua. Kyllä tässä on miettinyt tuon MGS HD kokoelman kohtaloa, että missä ihmeen välissä nekin tulee pelattua, ne kun taitaa olla ne eniten aikaa vievät pelaamattomat pelit.

Rahaa palaa, mutta kerrankos tässä eletään.
 
Vastaus: Pelivyöryn uhrit (eli onko hyvää pelattavaa jo liikaa?)

Olenkin miettinyt mitä termiä käytetään kesken olevista/jäävistä peleistä. Nyt "ongelmallani" on nimi: backlog. Omaan pelimakuuni rutikuivasta julkaisu-kesästä kärsineenä hyvää pelattavaa ei todellakaan ole liikaa. Kyllähän tuossa hyllyssä on kesken ihan hyviä vanhempia pelejä, jotka olisi tarkoitus pelata joskus läpi, mutta jotka ei jostain syystä nappaa juuri nyt. Ehkä kuukauden kuluttua, ehkä puolen vuoden kuluttua. Uudet julkaisut antavat aina piristysruiskeen pelaamiseen. Jotkut pelit saa ja haluaa pelattua nopsasti läpi, mistä saa parhaan pelikokemuksen, toiset jäävät mystisesti kesken kuukausiksi, vaikka peli oli "pakko" saada ja vaikutti etukäteen houkuttelevalta. Mitä enemmän ja pidempään on pelannut, sitä enemmän kaipaa vaihtelua peleihin. Ja eipä noita peligenrejä lopulta tunnu hirveästi olevan. Joten jokainen uusi pelijulkaisu on minulle tervetullut.
 
Vastaus: Pelivyöryn uhrit (eli onko hyvää pelattavaa jo liikaa?)

Kyllä kun backlogi alkaa lähestyä semmoista 70-100 peliä niin hieman rupeaa ahdistamaan ja rupeaa miettimään onko tässä touhussa mitään järkeä... Eipä ole kyllä sen takia tullut pariin kuukauteen juurikaan ostettua pelejä :-/ Pleikkarinkin myin pois kun ei yksinkertaisesti aika vaan riitä, päätös jota varmaan tulen katumaan ennemmin tai myöhemmin, kuten kävi joskus aikoinaan Gamecuben kanssa.

Hieman pelonsekaisin tuntein odottelen Steam joulualea. Ensi viikolla onneksi lomaa, kerkeää pelata pari peliä loppuun ja aloittaa pari uuttakin :)
 
Ylös Bottom