Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Podcast 029: Arvostele tämä!

jryi

Vastaava päätoimittaja, teknoniilo
Ylläpitäjä
jryi, Linque ja Paavi sekä vieraat FelisLeo ja JoohanH pureutuvat pelialan kiistakysymyksistä perinteikkäimpään: peliarvosteluihin. Mikä on arvostelun virka nykyään, mikä on oikea pisteasteikko, miten hyvä peliarvostelu kirjoitetaan ja onko KonsoliFINissä koskaan julkaistu hyvää arvostelua?

Pelatuissa peleissä keskusteluttavat erityisesti Gears of War 3 ja Battlefield 3:n beta-versio.

Jakson voit ladata tästä: latauslinkki.

Sisältö (kesto 2:43:53):

mikä sisältö?

Palautetta tähän ketjuun tai osoitteeseen podcast@konsolifin.net. Voit myös seurata Twitteriämme (@KFINPodcast) tai käydä tutustumassa Facebook-sivuumme.

Seuraava jakso ilmestyy 11.10. Aiheena videopeliaiheiset uudenvuodenlupaukset.
 
Vastaus: Podcast 029: Arvostele tämä!

Pahoitteluni tosiaan noista omista ääni- ja yhteysongelmistani, muuten oli oikein mukavaa lätistä ylläolevassa seurassa (omien juttujeni taso tietysti on mitä on, mutta siihen on totuttu).
 
Vastaus: Podcast 029: Arvostele tämä!

Hyvä oli, vaikka kiinnostaviin kysymyksiin esimerkiksi hyvän arvostelun rakenteesta ei saatu vastauksia, tai sitten onnistuin ohittamaan ne kohdat lahjakkaasti. Pituus oli nyt ongelma, aika möhkäle lähteä kiireisessä arjessa sovittelemaan aikatauluja tälle ja kuitenkin haluaisi heti käydä läpi.

Päivän epistolaa lähestyttiin luonnollisesti oletetun tyypillisen KonsoliFIN-kävijän näkökulmasta. Tätä oli mukava kuunnella ja hyvän podcastin tunnusmerkit täyttyivät sikäli, kun tajunnanlaajennusta voi siksi kutsua. Ehkä olisi voinut käsitellä peliarvostelujen seuraavaa vaihetta, kun niitä luetaan jo enempi sähköiseltä puolelta myös tavallisen villasukan kuluttajan kohdalla. Tablettimikrot voivat muuttaa suuntaa ja pian video tuleekin tukemaan tekstiä ja kenties ajan kanssa syömään siltä vielä palstamillimetrejä.

*** 1/2
 
Vastaus: Podcast 029: Arvostele tämä!

Hyvä jakso jälleen, mielenkiintoisella aiheella, josta voisi kai vääntää loputtomiin.

Olin jo tulossa suunnilleen kesken kuuntelun kommentoimaan, että nyt juuri puhutte pointistani, mutta sitten jryi toikin sen pikaisesti keskusteluun mukaan. :p Pelien monipuolisuus, epälineaarisuus ja interaktiivisuus tuovat kokemukseen todella paljon enemmän muuttuvia tekijöitä.

Podcastissa tuli paljon hyviä kommentteja ja keskustelua erilaisista pikkujutuista. Aiheesta voisi tosiaan keskustella ja kirjoittaa varmaan loputtomiin ja laiska kun olen, niin en jaksa edes kunnolla aloittaa mitään pidempää viestiä. Menisi varmaan viisi tuntia koostaa ajatukset yhdeksi järkeväksi postaukseksi. Tyydynpä siksi vain toteamaan, että jaksossa esiin tuotu sana "kohdeyleisö" on mielestäni todella oleellinen arvosteluista puhuttaessa. On olemassa erilaisia kohdeyleisöjä ja kohdeyleisöstä riippuen arvostelu voi olla joko hyvin validi ja "oikeassa" tai sitten hyvin epävalidi ja täysin "väärässä".

Myös moninpeli on ongelmallinen, kuten Paavi totesikin. Siksi onkin koomista, että hyvin usein näitä yleisimpiä arvosteluja pidetään "yleisenä totuutena" pelien laadusta. Käytännössä ainahan peliarvostelut on julkaistu viimeistään pelin julkaisupäivänä eikä niihin yleensä sen enempää palata myöhemmin, vaikka joku arvostelija olisi joskus jopa ehkä vahingossa jonkun pelin moninpeliin enemmänkin jälkikäteen perehtynyt.
 
Vastaus: Podcast 029: Arvostele tämä!

Noinko lutuiselta ja iloiselta se meidän tappouhkauksien viljelijä kuulostaa? :eek:

Huono huumori sikseen, ja totean lyhyesti, että oli erinomainen casti erinomaisella sakilla. Vieraat olivat lähes thomaspuhamaisen sosiaalisia, mikä loi hyvän pohjan höpinöille, jotka olivatkin perinteitä vaalien mukavaa kuunnteltavaa.

Ja huoleni naisrintamalla ovat siis ohi. Voi unohtaa harhaluulot tarpeesta päästä jouluksi kondikseen tai kesäksi rantakuntoon, kun voi pukeutua seksikkääseen Konsolifin-t-paitaan. Tattis. Kerrankin kävi "arvonnassa" tuuri. :)
 
Vastaus: Podcast 029: Arvostele tämä!

Pelien monipuolisuus, epälineaarisuus ja interaktiivisuus tuovat kokemukseen todella paljon enemmän muuttuvia tekijöitä.
En varmaankaan saanut castissa mutistua juttuani tarpeeksi hyvin, kirjallisesti taidan osata paremmin. :)

Muuttuvia tekijöistä on toki videopeleissä useampia, mutta monet näistä helpottavat arvostelua. Videopelien kohdalla on huomattavasti vaivattomampaa kategorisoida videpelin osa-alueita analyysin kannalta, kuten juuri tekniset osa-alueet, taidetoteutus, kenttädesign et cetera. Tällaiset kouriintuntuvat osa-alueet on vaivatonta purkaa osiin ja muodostaa näistä juurikin noihin yleisiin arvoarvostelmiin peilaten johdonmukainen arvio. Esimerkiksi kirjallisuuden osalta arviointi on taas tällaisella materiaalisella tasolla melkein mahdotonta: voimme jossain määrin tutkia esimerkiksi käytetyn kielen edistyneisyyttä ja narratiivisen rakenteen konstruointia, mutta näilläkin osa-alueilla henkilökohtainen tulkinta pätee jo huomattavissa määrin. Jryin puheeksi ottamat eri tavat pelata löytävät vastakohtansa kirjallisuuden eri tavoista tulkita: voimme vaikkapa lähestyä Danten Jumalaista Näytelmää (kliseinen esimerkki) erilaisista positioista: voimme tulkita eeppistä runoutta konkreettisella tasolla, voimme ajatella sen olevan allegoria sielun matkasta tai yhteiskunnallinen kannanotto. Tällaiset osa-alueet luovat arvostelijalle huomattavasti haastavamman pohjan kritiikille, siinä missä videopelien kohdalla voimme olla ainakin jossain määrin varmoja (peilaten edelleen näihin yleisesti hyväksyttyihin arvoarvostelmiin).

Yleisesti ottaen videopelit eivät sisällä intellektuaalisella puolella varaa juuri tulkinnalle tai henkilökohtaisille näkemyksille. Voimme toki olla eri mieltä esimerkiksi Heavy Rainin juonen paskuudesta/mainioudesta, mutta tuskinpa löydämme kovinkaan erilaisia tapoja kokea se. Oikeastaan ainoana tällaista tasoa koskettelevana tulee mieleen Alan Wake, joskin tämänkin ensisijainen taso on hyvin itsestäänselvä ja toteava.



Noinko lutuiselta ja iloiselta se meidän tappouhkauksien viljelijä kuulostaa? :eek:
Mulla on vain maaninen vaihe päällä, ei voi päätellä mitään.
 
Vastaus: Podcast 029: Arvostele tämä!

Olipas ihana paluu tälläiseen perinteisempään castiin. Mukavan laaja porukka ja hienointa oli se, että kaikki pääsivät ääneen. Keskustelu oli perinteisen rentoa ja viikon aihe oli todella hyvin valittu ja huh huh, kun tuli oikeasti hyvää ja antoisaa keskustelua. En nyt enempää viikon aihetta kommentoi mutta omasta mielestäni paras arvostelu asteikko olisi yksinkertaisesti kouluasteikko. Kouluasteikko on kaikille tuttu ja kaikki tietävät mitä mikin arvosana tarkoittaa. Ongelmaksi titenkin koituisi se sama ongelma joka koulussakin on eli mihin on tyytyväinen. Joku on tyytyväinen seiskaan, kun taas toiselle kaikki alle ysin on huonoa.

Itse castista pitää kyllä kiittää Joonanh:ta ja hänen todella mielenkiintoisia ajatuksia. Filosofian kokeeseen olisi pitänyt lukea mutta casti houkutti liikaa. Mutta tämähän vastasi sitä filosofian kirjan lukemista: löytyi metafysiikat, Platonin idea-opit ym. No, tänään kun sain kokeen eteeni niin melkein hihkuin onnesta, kun ensimmäinen kysymys oli: Täydellisyyden määritelmä Platonin idea-opin mukaan? Minähän tietenkin olin juuri koulumatkalla kuunnellut castin loppuosan ja JoonanH:n selityksen kyseisestä asiasta. Kirjoitin tietenkin sen, melkein kirjaimellisesti, vastaukseksi kokeeseen.

voimme vaikkapa lähestyä Danten Jumalaista Näytelmää (kliseinen esimerkki) erilaisista positioista: voimme tulkita eeppistä runoutta konkreettisella tasolla, voimme ajatella sen olevan allegoria sielun matkasta tai yhteiskunnallinen kannanotto.

Mitä hittoa!? Tämä taas on kuin suoraan eilisestä esseestäni äidinkielen kokeeseen, jossa piti siis analysoida Danten Jumalaista näytelmää.

Mutta sitten tärkeään asiaan! Mistä saa ostettua teidän mainitsemia Paavi- unityynyjä? Linkki tänne ja heti!
 
Vastaus: Podcast 029: Arvostele tämä!

Päivän epistolaa lähestyttiin luonnollisesti oletetun tyypillisen KonsoliFIN-kävijän näkökulmasta. Tätä oli mukava kuunnella ja hyvän podcastin tunnusmerkit täyttyivät sikäli, kun tajunnanlaajennusta voi siksi kutsua. Ehkä olisi voinut käsitellä peliarvostelujen seuraavaa vaihetta, kun niitä luetaan jo enempi sähköiseltä puolelta myös tavallisen villasukan kuluttajan kohdalla. Tablettimikrot voivat muuttaa suuntaa ja pian video tuleekin tukemaan tekstiä ja kenties ajan kanssa syömään siltä vielä palstamillimetrejä.

Näkisin, että tuota videosisällön tulemista jarruttavat ainakin vielä tovin videotuotannon haasteet verrattuna pelkkään tekstin takomiseen. Mikään ei estä nykyisellään esimerkiksi nettisivuille pistämään videota arvostelun oheen, mutta harvemminpa tätä näkee millään merkittävällä tavalla toteutettuna, jos ei esimerkiksi trailereita ja muuta promokamaa lasketa. Suomi on vieläpä niin pieni markkina-alue, että tuollaiseen videosisältöön panostaminen ei välttämättä kannata taloudellisessa mielessä. Erityisesti näin, jos lähdetään puhumaan jostain tableteille räätälöidyistä sovelluksista / lehtityypeistä.
 
Vastaus: Podcast 029: Arvostele tämä!

Nämä podit on kivaa kuunneltavaa. Asiallista keskustelu huumorilla höystettynä.

Kiitokset Paaville kun otit vinkistä vaarin ja hieman tuunasit Xbox ruletusta alaspäin. Mukava huomata palautteen vaikutus.

Eräät puhujat voisivat kuunnella oman ulosantinsa ja hieman hioa. Niinku, tota, niinku, niinku, niinku, niinku, niinku, niinku, niinku, niinku, niinku, niinku, niinku, niinku, niinku, niinku, niinku, niinku, niinku, niinku, niinku, niinku, niinku, niinku, niinku, niinku, niinku, niinku, niinku, niinku, niinku, niinku, niinku, niinku, niinku, niinku, niinku, niinku, niinku, niinku, niinku, niinku, niinku, niinku, niinku, niinku, niinku, niinku, ... AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAARRRRRRRRRRRRGGGGGGGGGGGGGGGGGGHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Henk.koht. ongelma niinku mulle.

Mulle kelpais linkkivinkkejä "hyviin" podcasteihin.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Vastaus: Podcast 029: Arvostele tämä!

Kehutaanpas jaksoa vielä täällä foorumin puolellakin, ettei jää pelkäksi irkkikohinaksi.

Eli tykkäsin. Ja ennen kaikkea hienosti Joohanh laittoi rahat sinne, missä se suukin sijaitsi, jos tällaista todella kömpelöä käännöstä saa käyttää. Paljon hyvää, syvällistä, jopa filosofista pohdiskelua niinkin "arkisesta" aiheesta kuin peliarvostelut. Paavin aikanaan tekemästä KonsoliFINin arvosanajakaumasta ei kuitenkaan taidettu mainita.

Mielestäni se olisi osoittanut varsin hyvin sen, kuinka meidän "geneeriset" arvostelut käyttävät koko viiden tähden skaalaa varsin hyvin. Ja ite olen sitä mieltä, että viittä tähteä ei missäään tapauksessa kannata ajatella 20/40/60/80/100 pisteinä, vaan ennemminkin 55/65/75/85/95. Tuolla tavalla se osuu paljon paremmin muun maailman käyttämään pistehaarukkaan, koska oikeasti alle 50 MC-pisteen arvosanat ovat melkein millä tahansa skaalalla aika harvinaisia.

Omalla kohdallani peliarvosteluiden vaikutus on lähinnä juuri sellainen, että jos jokin peli saa selkeästi heikot arvostelut kautta linjan, jää se ostamatta. Noin muuten tulee pelit ostettua ihan vain sen perusteella, onko se genrensä jne. puolesta kiinnostava. Toista se oli tietysti 80/90-luvulla, jolloin arvosteluja tuli periaatteessa tasan kahdesta (tai kolmesta) lähteestä: MikroBitistä, C-lehdestä ja Pelit-lehdestä. Teinipoikana sitä tahtoi päästä pelaamaan mitä tahansa hyvät arvostelut saanutta peliä. Aika monta vuotta siinä meni kuitenkin myöntää itselleen, ettei esim. strategiapelit tai edes RTS:t ole meikun juttu. Sama homma selvästi HC:mpien (lento)simulaattoreiden kanssa, vaikka kovasti esim. F-19 Stealth Fighterista tai Their Finest Hourista pidinkin.

Mitään ylenpalttista niinku-hokemista en noteerannut. Ehkä Piekana kuunteli vahingossa sen toisen kastikkeen Mikko Rautalahtea?-)
 
Vastaus: Podcast 029: Arvostele tämä!

Mulle kelpais linkkivinkkejä "hyviin" podcasteihin.
Tässä muutamia, mitä itse kuuntelen.

Weekend Confirmed. Tästä olen jauhanut väsymiseen asti, mutta kyseessä on tosiaan suosikkipodcastini tällä hetkellä. Paljon tästä johtuu tosin Garnett Leestä ja vanhoista hyvistä 1UP Yours -muistoista. Garnett, Shane Bettenhausen ja John Davison sekä muu loistava kaarti tuotti niin huikeaa showta, että vastaavaa ei varmaan koskaan enää kuulla. Weekend Confirmed on silti erinomaisen hyvä podcast, ja Garnett Lee on paras tietämäni podcast-host.

Gamers With Jobs. Tämä on varmaan lähimpänä KonsoliFIN Podcastin henkistä esikuvaa. Nauhoitetaan Skypellä, formaattiin kuuluu pelikeskustelu sekä viikon keskustelunaihe ja osallistujat ovat tavallisia työssäkäyviä peliharrastajia. Keskustelu on mahdollisesti älyllisempää kuin missään muussa pelipodcastissa. Jos haluatte kuulla, minkälaista palautetta toivoisin omilta kuuntelijoiltamme, niin GWJ näyttää esimerkkiä. Lisäksi erityismainintana yksi hämmentävimpiä podcast-kokemuksia ja varmasti aivan tolkuttoman haastava hanke: millainen GWJ-podcast olisi ollut vuonna 1998. Huikea jakso!

IGN:llä on ihan kuuntelemisen arvoisia rupatteluja. Yleispeliaiheinen Game Scoop! kertoo noin tunnissa viikon tärkeimmät uutiset kaikilta alustoilta. Podcast Beyond sopii Playstationiin erikoistuneille harrastajille ja Podcast Unlocked puolestaan Xbox-faneille. Nintendolle ja muulle retroilulle löytyy myös omia podcastejaan, mutta niitä en pahemmin ole jaksanut kuunnella. Koska IGN on maailman suurin videopelisivusto, ei podcasteissakaan uskalleta aivan kauheasti ärsyttää ihmisiä. Huumori on amerikkalaisen latteata, mutta kyllä näitäkin kuuntelee. Kaikki IGN-podcastit löytyvät täältä: IGN Advertisement

Rebel FM. Jos IGN:n podcasteista puuttuu terää, niin tästä ei. Rebel FM syntyi, kun UGO osti 1upin ja antoi kenkää noin puolelle toimitukselle. Anthony Gallegos, Matt Chandronait, Ryan O'Donnel, Nick Suttner ja monet muut kerääntyivät ensimmäistä kertaa tammikuussa 2009 purkamaan tuntojaan organisaatiomuutoksesta. Kaikki ovat sittemmin löytäneet uuden paikan pelibisneksestä, mutta Gallegos, Chandronait, Tyler Barber ja Arthur Gies ovat jatkaneet showta jo 117 jakson ajan. Erittäin hyviä mietteitä tässäkin ja ilman turhaa pidättelyä.

Sarcastic Gamer on itselleni vähän tuoreempi tuttavuus, ja kuuntelen heiltä vain Playstation-aiheista Blue Showta. Läppä on poikkeuksellisen levotonta. Beavis&Butthead-henkistä höhöttelyä ei aivan kauheasti jaksaisi kerralla kuunnella, mutta jaksot ovat armollisen lyhyitä. Ja siksi ihan hauskoja.

Skeptics' Guide to the Universe. Tätäkin olen kuunnellut vasta parikymmentä jaksoa, mutta SGU on noussut nopeasti suosikkieni joukkoon. Vaikka otsikossa puhutaankin skeptismistä, SGU on kuin Tiede-lehti podcast-muodossa: uutisia ja triviaa tieteestä.

Noilla saa mukavasti täytettyä viikon hiljaisemmat hetket. Ja noiden tahtiin on kiva pelailla Plants vs Zombiesia.
 
Vastaus: Podcast 029: Arvostele tämä!

Lauotaan nyt kovat heti alkuun, eli jäsen J oli suorastaan erinomainen. Noin muutoin kastike oli asiapitoinen, hieman jopa kuivakka ja pitkä, mikä varmasti jakaa kuulijakuntaa somasti tykkäileviin ja tökkäileviin.
 
Vastaus: Podcast 029: Arvostele tämä!

Tuohon Jryin podcast-listaan muutama lisäys:


Gametrailersin invisible walls:


Invisible Walls Episodes | Online Video Game Trailer Reviews | GameTrailers.com

Hyvä ajankohtaisohjelma peleistä. Oma suosikki viikottaisista.

1up podcastit

Games dammittiä ja retronautsia tulee kuunneltua. Taso vaihtelee valitettavasti jopa enemmän kuin konsolifinin podcastissa.

Video Game Podcasts at 1UP



A life well wasted


Ylivoimaisesti paras peliaiheinen podcast jonka löytänyt. Jaksoja tulee todella harvoin ja epäsäännöllisesti, mutta laatutasoltaan hemmetin loistava. Jaksoja tehty kaikkiaan kuusi kappaletta ja viimeisestäkin on aikaa. Suosittelen silti kaikkia kuuntelemaan kyseiset jaksot.

A Life Well Wasted
 
Ylös Bottom