Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Podcast 045: Vox Telakka, Vox Dei

jryi

Vastaava päätoimittaja, teknoniilo
Ylläpitäjä
Liikaa Vauva-foorumilla aikaansa viettävä sairaalloinen sakki tutkailee vaihteeksi myös KonsoliFIN-foorumilla puhututtavia aiheita. Mitä mieltä ollaan pelikirjallisuudesta, kidutuspelitutkimuksesta ja pelikokemuksen ja pelin keston suhteesta? Tietysti käsiteltävänä myös pelejä, ja tällä kerralla ollaan kummallisen käsikonsolipainotteisia: jryi on pelannut Vitan Unchartedia ja maagiset osti toisen tatin voidakseen hakata 3DS:n Resident Eviliä.

Jakson voit ladata tästä: latauslinkki. Voit myös tilata kaikki podcastit joko RSS-feedinä tai iTunesissa.

Palautetta saa antaa tähän ketjuun tai osoitteeseen podcast@konsolifin.net. Voit myös seurata Twitteriämme (@KFINPodcast) tai käydä tutustumassa Facebook-sivuumme. Jaksolle voi jopa antaa tähtiä podcast-alisivulla

Jaksoon liittyviä linkkejä:

Telakoituminen ja häntäily
Rapufoorumi
 
Vastaus: Podcast 045: Vox Telakka, Vox Dei

Piti vain sanomani, että haluamatta loukata Murmelin tunteita, niin tuo kolmen kimppa toimi keskusteluna erinomaisesti. Tavallaan intiimimpi ja syvällisempi kuin neljän höpöttelijän, sillä aikaa ei kulu jokaisen päällimmäisten tuntemuksien purkamiseen niin kauaa, jolloin ehkä voidaan häntäytyä aiheessa syvemmälle. Mjaa, sellainen maku ainakin jäi, mutta toimihan se nelinpelinäkin taas hyvin. Loppurepeilyt tarttuivat piuhojen kautta kyllä tännekin, vaikka töissä aavistuksen kysyviä katseita sainkin.

Telakka-juttu oli vallan mainio, enkä kykene ymmärtämään kuinka moinen vitsi on niin rumasti ohi tutkan päässyt menemään. Piratismiosiosta haluan sen verran kuulla, että onko tuosta Steamin vähentävästä vaikutuksesta virtuaalivarastajiin jonkinlaista konkreettista näyttöä? Niin kauan kun ladatessa pelin saa ilmaiseksi, ei yksikään palvelu tule sitä hintatasostaan riippumatta tule poistamaan. Esimerkiksi musiikin puolella uskoisin, että fyysisten kappaleiden (ftw) myynnin väheneminen on ollut pitkälti siirtyminen Spotifyn ja sen kirotun iTunesin leiriin, samalla kun piraatit vilkuttelevat toiselta puolen lahtea saman köörin kanssa. Ja se bändi jota haitte oli CMX, jonka edellisen levyn sinkkubiisiä Linnunrata kuunneltiin Spotifyn kautta 400 000 kertaa tuoden bändille tuloja kokonaiset 50€. Sanoisin, että tuossa on jo yksi syy olla käyttämättä Spotifyä. Toki tulevina vuosina varmaan artistien provikat tulevat nousemaan, kun ilmaiskuuntelun määrää on rajoitettu, jolloin maksavia asiakkaita on enemmän. Silti toivoisi, että ihmiset oikeasti viitsisivät tukea niitä artisteja ostamalla bändin tarjoamaa levyä tai sälää siten, että artistillekin siitä jäisi jotain käteen. Keikalle paitaostoksille, tuskin juuri parempaa tukemismuotoa onkaan.

Lopuksi vielä sellainen pyyntö, että voisitte laittaa kastikkeiden tekijätietoihin aina saman (esmes se aiemminkin käytetty Podcast Posse) nimen, jolloin kastikkeet löytyisi tuolta Nokian susihuonosta Ovi-palvelustakin kännykkään ripattavaksi edes suhteellisen helposti. Toki tuon voisi ehkä itsekin jotenkin tehdä, mutta asiakkaan ollessa aina oikeassa keskityn teidän haukkumiseen ja rakentavan palautteen antamiseen.
 
Vastaus: Podcast 045: Vox Telakka, Vox Dei

Tuli taas annettua itsestä erittäin fiksu ja täysjärkinen kuva, kun sattui nuo viimeiset minuutit osumaan juuri sille hetkelle kun istuin täpötäydessä bussissa. Telakoitumiskeskustelusta olin kuullut heitettävän läppää ennenkin, mutta tuon linkin myötä pääsin näkemään keskustelut omin silmin ensimmäistä kertaa. En tosin ole vielä oikein varma siitä, että oliko tuon näkeminen nyt täysin terveellistä vai ei, juuri nyt puistattaa kun vain ajatteleekin saunassa käymistä.

Tuon lehtiartikkelin luettuani on ensinnäkin sanottava, että muuten täysin asiallinen juttu ja kuten joku tuolla toisen ketjun puolella mainitsikin, ainoastaan tuo Norjan joukkomurhan mukaanvetäminen tuntuu hieman naurettavalta - tottahan toki psykopaatti, joka kykenee noinkin karmaisevaan tekoon pelaa pelejä, joissa saa listiä porukkaa. Wowia en sitäpaitsi pitäisi kovinkaan väkivaltapainotteisena pelinä.
Itseä kaikissa näissä videopeliväkivaltaa koskevissa jutuissa tympii eniten se, että kuuluisat kukkahattutädit ynnämuut eivät kykene erottamaan esim. ko. jutusta teidänkin mainitsemaanne pointtia, eli sitä että suurin osa videopeliharrastajista pelaa aivan muita pelejä ja nämä kidutus- ja raiskauspelit ovat aivan marginaaliselle kohdeyleisölle suunnattuja hirvityksiä. Kukkahattutäti luettuaan jutun ei siis käsitä, että kyseessä on pieni joukko pelejä joista siinä puhutaan, vaan assosioi automaattisesti tämän kaikkeen videopelaamiseen.
Muutama omakohtainen konkreettinen esimerkkikin löytyy:
Sukulaismummo (en ole täysin varma kuinka läheistä sukua edes on) tulee käymään kahvikupposella sattuessaan pk-seudulle ja nähdessään minut pelaamassa videopelejä pelästyy ja kyselee huolestuneena kouluarvosanoistani, kavereistani ja kaikesta muusta elämääni liittyvästä. Tämä reaktio syntyi siis siitä kun hän näki minut pelaamassa Ratchet & Clankkia.
Ihan oma mummonikin on ihmetellyt suuresti kun on nähnyt minut pelaamassa änäriä. Hän oli luullut että videopelit ovat sitä räiskintää ja ihmisten tappamista.
 
Vastaus: Podcast 045: Vox Telakka, Vox Dei

Tuosta käytettyjen pelien ostamisesta:

Itse ostan joitain pelejä ihan mielelläni käytettynä senkin takia jo, kun kaupasta ei saa muuta kuin rumia platinum- ja classics-julkaisuja enää. Näin pelikeräilijänä haluan, että kokoelma näyttää hyvältä. Jos konsolivalmistajat tajuaisivat tehdä uusista julkaisuista suunnilleen alkuperäisen näköisiä, niin kyllä ihan mieluusti maksaisin sen muutaman euroa ekstraa, että saan pelin muoveissa ilman tuopinalusena käytettyä levyä.
 
Vastaus: Podcast 045: Vox Telakka, Vox Dei

Kiitos teidän, ei meinannut tulla tämän päivän yhteiskuntaopin kokeesta yhtään mitään. Koekysymys:
Kirjoita essee Suomen työllisyydestä, vientiteollisuudesta ym. Käytä esimerkkinä Suomen telakkateollisuutta.
Yritä siinä sitten kirjoittaa vakavalla ilmeellä esseetä, kun on kuunnellut parin päivän sisään 3 ja puolituntia teidän telakointi-keskustelua. Eli suuri kiitos!

Podcast oli taas perus-hyvää settiä. Keskustelua ja läppää lensi. Tämä foorumikatsaus-systeemi toimi oikein mukavasti ja keskusteluaiheiden laajuus oli nautittava. Eipä muuta tästä viikosta, kiitokset.

PS. Oli hienoa huomata, että jotkut arvostavat laadukasta Youtube-viihdettä, kun keskustelu Escape from Badgerbay:stä meni vähän yli:

[video=youtube;EIyixC9NsLI]http://www.youtube.com/watch?v=EIyixC9NsLI[/video]
 
Vastaus: Podcast 045: Vox Telakka, Vox Dei

Miksi haukuitte Ufc Undispute
d 3:sta? Mielestäni demon perusteella peli vaikuttaa hyvältä, varsinkin uusi luovutusliike systeemi toimii hyvin.
 
Vastaus: Podcast 045: Vox Telakka, Vox Dei

Perushyvää löpinää jälleen. Ei käynyt aika pitkäksi, vaikka pitkä cast taas olikin.

Ridge Racerista nyt on aina se sama vääntö. :D Jos "perinteistä" RR:ää kokeilee pikaisesti, se voi tuntua samalta kuin jokainen sarjan peli ja hitaalta ja tylsältä jne. Jos kuitenkin yhtään enempää opiskelee pelin toimintaa, niin saattaa vaikka yllättyä, kuinka tarkkaa ja mahtavaa ajaminen onkaan. Moni luulee, että sarja on aivotonta driftausta, vaikka todellisuudessa jossain Ridge Racer seiskassa tulee varmaan ajopeleissä isoimmat erot maailman kärjen ja keskitasoisen pelaajan välillä. Sarjan sisältä löytyy myös helvetin erilaisia osia Ridge Racer Revolutionista alkaen aina seiskaan asti. Jotenkin naurattaa, kun "ammattilais"arvostelijatkin kerta toisensa jälkeen hokevat pelin pysyneen täysin samanlaisena. Kertoo siitä, minkä verran peliä on pelattu arvostelua varten. Itse pidän paljon ajopeleistä, olen pelannut niitä paljon ja RR7 nousee omissa kirjoissa suosikkiajopelikseni koskaan. Ei voi kuin kuvitella ja voivotella, kuinka hyvältä peli tuntuisi, jos osaisi ajaa yhtä hyvin kuin parhaat pelaajat.
Vitan Ridge Racer tosin on 30FPS, se syö suurinta puhtia verrattuna esim. Ridge Racer seiskaan. Online-ominaisuudet vaikuttavat kuitenkin pikaisesti lukaistuina ihan lupaavilta, eli eiköhän peli tule taas hankittua.

Se palautteeni Maagisetin paikan lunastuksesta oli lähinnä oma mielipiteeni ehkä vähän vastapainona sille, kun joku, jota en nyt muista, sanoi palauteketjussa juuri äskettäin, ettei Maagisetia tarvittaisi castissa. Mielestäni Maagiset tuo hyvän oman suolan kastikkeeseen ja on ihan hyvä, että tuoleja vähän kierrätetään.

Rapufoorumin maine alkaa pikku hiljaa levitä. Hyvä niin. Ehkäpä vielä joskus saamme ravun pieremisen seuraamisen (olikohan tämä nyt kuinka oikein sanottu ja kirjoitettu?) MM-kisat järjestettäviksi. Tällä hetkellähän niitä pidetään yksinoikeudella Kanadassa, kun siellä on suurin harrastajajoukko. Kiitos Murmeli, kun viet hyvää asiaa eteenpäin.

Ainiin, Sony Bendhän on perhanan kova studio. Ovat vaan saaneet hoidella PSP-puolta nyt jo pidemmän aikaa.
 
Vastaus: Podcast 045: Vox Telakka, Vox Dei

Kah, foorumikatsaushan toimi hienosti. Piti jopa käydä katsastamassa muutama mainitsemanne ketju. Mielestäni aihetta kannattaa jatkaa tasaisin väliajoin ja toivottavasti se lisää keskustelua näissä käsitellyissä ketjuissa. Mites muuten mielestänne tehoketjut toimivat eli tuleeko tarpeeksi keskustelua? Pitäisikö niitä alkaa mainostaa castissa esim pari viikkoa ennen käsittelyä?

Lapset tosiaan vanhentaa, vaikka olenkin nuori ja komea mies. Ehkä jos olisin kuullut telakoitumisesta aiemmin niin voisi noita lapsia olla vähemmän ja aikaa pelata.

Palautetta palautteen käsittelemiseen;
Lisätkääpä täysimittainen transkriptio podcastista niin sitten voin osoittaa kohdan, jota kritisoin (tämä edellisen castin sekava hetki). Ja hymiö.

Jryi; nyt kun kuulin perustelusi niin Sonic-vihasi on täysin ymmärrettävää. Paskoja pelejä (kuten ajassa 2:29:52) pitääkin vihata. Soniciin pätee universaali totuus eli ne ovat loistavia pelejä, jos niistä tykkää.
 
Vastaus: Podcast 045: Vox Telakka, Vox Dei

Kastikkeet tuntuvat nyt vakituisesti pidentyneen tunnin verran, joten on taas ehtinyt hieman pudota vauhdista poikkeuksellisen vähäisen kuunteluajan vuoksi, mutta kyllä täältä perästä vielä tullaan...

ACTA on kyllä kaikessa älyttömyydessään hyvä esimerkki siitä miten likaisesti tekijänoikeusteollisuus ajaa näitä vaatimuksiaan. ACTA piilotettiin näppärästi EU:n maatalous- ja kalastuspäätöksiin, joissa se meni läpi lähinnä epäoleellisena sivumainintana marginaalissa. Pari vuotta sitten silloin vielä eduskunnassa istunut Jyrki Kasvi naureskeli, että ACTA on niin salainen etteivät edes päättäjät saa tietää siitä: Herkkusienen sielunelämää | Kasvi.org. Tänään muuten perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen jätti hallitukselle kirjallisen kysymyksen ACTAsta, mikä tarkoittaa että siihen on pakko antaa jokin vastaus parin viikon sisään: Hallitus joutuu vastaamaan ACTAsta - Tietokone

Tämä kotimainen bändi joka valitteli Spotify-korvauksiaan oli CMX, joka myös samalla valitteli siitä miten huonosti saavat rojaltteja levymyynnistäkään. Kas kummaa, vain noin viikkoa myöhemmin kertoivat, että vaihtavat levy-yhtiötä kun vanha 1990-luvun alusta peräisin oleva sopimus suurelle EMIlle umpeutui. Syyllinen oli siis ilman muuta huono ja auttamatta vanhentunut riistodiili levy-yhtiön kanssa. Tämä on ollut monilla aloilla ongelmana, vanhat sopimukset eivät ota huomioon digitaalista jakelua tai streamauspalveluita, joten levy-yhtiöt voivat kusta artisteja silmään minkä ehtivät. Suurille levy-yhtiöille Spotify on oikein tuottoisa palvelu, esim. palvelun kotimaassa Ruotsissa tuottoisampi kuin iTunes, mutta se raha ei taida vaan koskaan päätyä artisteille.

Hollywoodin käsikirjoittajien lakko neljän vuoden takaa johtui vastaavasta syystä. Vanhat sopimukset oli tehty 1980-luvulla, aikana jolloin VHS-kotivideomyyntiä pidettiin hyvin marginaalisena markkinana, joten niiden rojaltteihin ei paljon viitsitty kiinnittää huomiota. Myöhemmin samoja pykäliä sovellettiin sitten tietysti DVD-myyntiin, joka on 2000-luvulla ollut elokuvien ja TV-sarjojen suurimpia tulonlähteitä, eikä uusista jakeluteistä kuten digitaalimyynnistä tai streamaamisesta saanut mitään. Lakon jälkeen asia riitautettiin lähes heti uudestaan, koska kirjoittajat eivät edelleenkään saaneet mitään digitaalijakelusta, vaikka uusi sopimus muuta sanoi.

Tekijänoikeus/merirosvousaiheinen podcast kieltämättä saattaisi olla kiinnostava ajatus, mutta aiheen muotoilu ja käsittely asiallisesti voikin olla melko vaikeaa.
 
Ylös Bottom