Vastaus: PS3, Wii, X360 - kuka vetää pisimmän korren?
Ei edes japanilaisessa yrityskulttuurissa vaihdeta johtajaa, etenkin tärkeimmän regionin ikoniksi muodostunutta sellaista hetkellä, jolloin firman tulevaisuutta määritellään (=PS3 launch) kuten sanottu.
Tiesittekö, että japanilaisten kanssa palaveeratessa business-maailmassa ei KOSKAAN esitetä kritiikkiä jonkin henkilön ideoita tai ajatuksia vastaan, vaan niistä löydetään vain positiivisia puolia ja kehuttavaa. Kollegoiden edessä kritiikkiä ei esitetä, vaan se tapahtuu palaverin ulkopuolella kasvotusten. Muussa tapauksessa kritiikin vastaanottaja menettää kasvonsa ja joutuu häpeään.
Xbugs ei mielestäni sanonut, että PS3 no paska, joten miksi häntä vastaan nyt pitää tässä hyökätä (retorinen kysymys). Minä olen toivonut Kutaragin erottamista jo pitkän aikaa ihan ja vain ja ainoastaan siitä syystä, että vaikka mies onkin ansioitunut visionääri, hän on mielestäni johtanut Sonya juuri siihen Nintendo 80-luvulla suuntaan mikä ei ole hyvä asia. Kutaragin ympärille on muodostunut vankka lauma opetuslapsia, ja miehen asema japanissa pelibisneksessä on verrattavissa vaikkapa jeesuksen merkitykseen kristityille; Kutaragin "siirtäminen" muihin tehtäviin on suomeksi sanottuna potkut. Henkilöpalvonta on missä tahansa yhteydessä huolestuttavaa imo, ja japanissa ollaan toisiaan kohtaan viimeisen päälle lojaaleja, etenkin jos puhutaan niin suurista nimistä kun Ken.
Edes Sony (täydessä japanilaisuudessaankaan) ei voi olla välittämättä osaakkeenomistajista ja markkinoiden paineesta. Mutta sen mitä Sony voi tehdä, on juuri tämä. Kutaragi ei menetä kasvojaan ja jatkaa firman palveluksessa, mutta stakeholderit ovat tyytyväisiä ainakin vähän aikaan, kun firman hallitus reagoi ylimmässä johdossa tehtäviin muutoksiin.
Ja varmasti kuullaan miehen lausuntoja vielä, siitä ei ole mitään pelkoa.