Vastaus: PS4, Xbox 720, Wii 2, Seuraavan sukupolven teknologia
Aivan kuten ei kävisi mielessäkään ostaa CODin tulevia jatko-osia, niin aivan samaa voin sanoa esimerkiksi Mario Kartista. Sitä tuli joskus vuonna muna hakattua silmät ristissä ja oli muuten hauskaa.
Mutta ehkä Nintendo on oikeasti löytänyt pelimaailman salaisuuden: laitetaan jokaiseen sukupolveen uusi ohjain, niin voidaan myydä samat pelit kolmesataa kertaa peräkkäin.
Mario Karteja julkaistaan yksi kappale per alusta, CoDeja yksi per vuosi. Mikä olisi mielestäsi hyvä julkaisutahti Mario Karteille? Jokatoiselle Nintendo-konsolille?
Onhan se toki näinkin, mutta silkkaa silmänkarkkia enemmän toivoisin lisätehoja käytettävän pelimaailmojen uskottavuuden parantamiseen.
Tässäkin ketjussa on odotettu lisätehojen tuovan parempaa tekoälyä, suurempia väkijoukkoja, parempaa fysiikkamallinnusta, tuhoutuvia ympäristöjä, pehmeämpää ruudunpäivitystä jne. Aikamoinen deja vu -fiilis tulee noista toiveista, koska samaa olen itse odottanut jo ainakin PS2-hypestä asti, mutta eipä ole kovin pitkälle päästy. Toki grafiikan yleinen terävyys, tekstuurit ja jossain määrin pelien mittakaava on kasvanut viime vuosikymmenen aikana. Sisällöllisesti kuitenkin ns. nykypelit eivät ole vuosituhannen taitteesta kovin pitkälle tulleet, monilla osa-alueilla paremminkin taantuneet.
Äärimmäisen totta. Tuo x360/ps3 generaatio oli HYVIN pitkällä, ennenkuin näimme jotain, joka ei olisi ollut toteutettavissa hiukan huonommalla resolla ja pienemmällä polygonimäärällä edellisessä sukupolvessa. Tässä kyseisessä generaatiossa pelit, jotka toivat jotain aidosti uutta hienon grafiikan ja HD resoluution lisäksi (sans Wii), on mielestäni laskettavissa kahden käden sormilla (ehkä jopa peräti yhden käden). Lähinnä jotain Skyrimiä pelatessa on tullut sellainen fiilis, että tämä on nyt sitä NEXT-GENIÄ, josta uhosimme silloin PS2, Gamecuben ja vanhan Xboxin aikoihin.
Hyvä esimerkki Lost Odyssey, joka lukeutuu kaiketi oman alustansa parhaisiin jrpg:ihin. Pelikehittäjien huomio oli mennyt täysin johonkin realististen silmäripsien ja ihohuokosten nysväämiseen, siinä missä itse peli oli huomattavasti suppeampi, mitä sen 16-bit generaation esikuvat, puhumattakaan esim. Xenoblade Chroniclesista, joka oli toteutettu "alitehoisella" raudalla.
Vaikka noille generaationsa tehokonsoleille löytyy toki paljon laadukkaita pelejä, oli ne pääsääntöisesti vanhan toistoa ja ilman Wiitä olisi tuo generaatio tarjonnut huomattavasti vähemmän aidosti uudenlaisia pelikokemuksia.
Pahasti pelkään, että sama kehitys jatkuu tulevien laitteiden kohdalla.
EDIT:
Mutta jos jotain, niin Wii U näyttää, että siihen "HC-väkeen" ei voi luottaa. Wii U:lla oli ja on pitkä listaus niitä HC-pelejä, kuten Batman, Assassin's Creed, Darksiders II, Call of Duty, Need for Speed, Ninja Gaiden, Tekken Tag Tournament, Mass Effect 3, Zombi U, Monster Hunter 3 Ultimate, Resident Evil Revelations ja niin edelleen, ja laite ei myynyt eikä myy. Ne väitetyt "HC-pelaajat" toimivat pohjimmiltaan siis ihan samalla tavalla kuin ne "kasuaalit", paitsi että Wii U oli suunnattu erityisesti sinne "HC"-leiriin ja se epäonnistui.
Tämä esimerkki meni nyt vähän metsään siinä mielessä, että nuo HC-pelaajat eivät halua investoida uuteen konsoliin pelien takia, jotka he voivat ostaa alelaarista jo omistamalleen alustalle. Jos Wii U:lle olisi tullut enemmän mainitsemasi kaltaisia "HC-pelejä", jotka olisivat hyödyntäneet konsolin uniikkia teknologiaa luovasti ja olleet aidosti uusia pelejä, tiedä vaikka tilanne olisi ollut toinen. Selkeästi tuolta juuri Zombi U ja Lego City Undercover ovat pelejä, jotka ovat herättäneet core-yleisön ostohaluja, muttei riittävästi vajaan 400€ hintaisen konsolin hankintaan.