Säväyttävimmät elokuvat

Vastaus: Säväyttävimmät elokuvat

Listaan tässä nyt ensimmäiseksi mieleen tulevat:

Donnie Darko - Jake Gyllenhaalin sopivan ontto roolisuoritus tekee Donnien hahmosta erittäin sympaattisen. Voin myös samaistua leffaan useammallakin tasolla. Varsin täydellistä.

Grave of the Fireflies - Anime-elokuvien parhaimmistoa tämä. Suosittelen erittäin lämpimästi.

Blade Runner: Director's Cut - ketäpä tämä scifi-eepos EI koskettaisi?

Taru Sormusten Herrasta -trilogia - Need I say more?
 
Vastaus: Säväyttävimmät elokuvat

Roger Dodger,

sain tän vuonna 2002 valmistuneen leffan käsiini vasta eilen, ja huhhhuh. On kyllä harvinaisen laadukasta jälkeä. Selkeesti viime vuosien parhaita näkemiäni leffoja. Sanomaa, huumoria ja tyyliä samassa paketissa. Tästä eteenpäin jokainen Dylan Kiddin leffa menee kyllä ostoslistalle. Käsittämättömän hieno debuutti. Ei voi kuin suositella.

Toinen kova viime aikojen tärppi on Duck Season. Huippu leffa :)
 
Vastaus: Säväyttävimmät elokuvat

Ah... Miten saatoinkaan unohtaa?

Oldboy. Ehdoton huippuleffa. Yksi parhaista näkemistäni synkistä draama / trilleri-leffoista, tyyliin, ikinä. Ellei paras lajityyppinsä edustaja. Uskomaton. Kyllä ne korealaiset osaa!
 

Olof

New Member
Vastaus: Säväyttävimmät elokuvat

Monta hyvää leffaa on kyllä jo mainittu, mutta Delicatessenia ei kai kukaan ole vielä hokasannut ottaa esiin. Muitakin Jean-Pierre Jeunetin elokuvia voi suositella, jopa se Alienin jatko-osa on katsottava.
 
Aftermath (Espanja, 1994)

Katselin juuri Nacho Cerdan lyhytelokuvan "Aftermath", joka käsittelee kuolemaa ja groteskiudestaan huolimatta onnistuu herättämään ajatuksia asiasta.

Elokuva keskittyy ruumishuoneelle, kuoleman jälkeiseen fyysiseen puoleen; ruumiinavaukseen.
Kliininen ja kylmä tunnelma on saatu filmille hyvin tallennettua ja katsojana voi (vaikkakin operoitavat "ruumiit" turhan selkeästi nukeilta näyttävätkin) samaistua kylmillä pöydillä makaaviin, nyt elottomiin ruhoihin, oman materialistisen olemuksensa pohjin.

Ruumiinavaus noudattaa sitä kaavaa, miten täälläkin toimenpide hoidetaan. Kallo auki, aivot pois ja tilalle rätti. Sisäelimet tutkitaan rintakehä avaamalla ja lopulta kaikki kamat, aivot mukaanlukien, ängetään takaisin kuvun alle ja ommellaan paketti taas kasaan.

Kyseessä kuitenkin kuollut liha, joka hetki sitten on voinut olla vaikka paras ystävä, puoliso, sukulainen..jne. Tai itse. Mutta asian näkeminen näin, empatiaan kykenevälle ihmiselle, tuo ehkäpä mieleen juuri ohjaajan hakeman tiedostamisen kuolemasta ja yhteiskunnan tavasta käsitellä jäljelle jäänyt ruumis. Kaikki mahdollinen asiaan liittyvä: itkevät omaiset, lohduttavat ajatukset siitä, että edesmennyt on päässyt parempaan paikkaan yms. Brutaalia touhua, mutta näinhän se asia menee. Ja jokainen joskus kuolee, mutta ruumis, kuten tämän elokuvankin keskipisteenä, jää "alasti muiden armoille". :D

Ja siitä pääsemmekin elokuvan toiseen puoliskoon, jossa toinen elokuvassa esillä olevista patologeista, ensimmäisen operoidessa omaa potilastaan, viivyttelee omansa kanssa ja jää lopulta rauhaan kuolleen naisen ruumiin kanssa. Eroottisesti latautunut lihamestari availee naisen, masturboi suojapukunsa sisällä ja lopulta rakastelee, aktinsa kameralla kuvaten, vielä rasvattua ja kovin avointa asiakastaan. Niin ja aktin jälkeen, potilasta kokoon parsiessaan jättää lopulta sydämen laittamatta takaisin, laittaa sen pussiin ja vie kotiin koiralleen. Nam.

Kaikki siis mahdollista vielä täältä poistuttuammekin! Eikö mikään ole pyhää?!? No ei välttämättä, ei ainakaan kaikille :rolleyes:

Elokuva siis dekandenssistaan huolimatta on mielestäni moniulotteinen kuvaus ennenkaikkea kuolemasta. Ihmismielen pimeämmistä puolista sekä siitä, että kauniin pinnan alla kaikki on mahdollista -on myös vahva elementti tässä teoksessa. Tarinan nekrofiilistelijä istuskelee lopussa sikaria poltellen, koiran syödessä nälkäänsä pois klassisen musiikin soidessa komeassa asunnossa ja päivän lehden esitellessä printissään tuttua naisen nimeä kuolinilmoituksissaan.

Ajatuksia herättävä elokuva siis!

Ja lopuksi vielä aiheeseen sopiva vitsi:

Kaksi patologia tapasivat työmaaruokalassa. Jutustelivat siinä päivän "potilaista".
- Enpä ole ikinä avannut niin vanhaa ja ryppyistä naista kuin tänään. Sillä oli klitoriskin kuin suolakurkku.
- Ai yhtä ryppyinen?
- Ei vaan suolainen...
 

Sami Turunen

FilmiFIN Moderaattori
Vastaus: Säväyttävimmät elokuvat

Elokuvassa

To Live and Die in L.A. on yksi erittäin voimakas ajatukset pysäyttävä kohtaus.
Deep Blue Sea, eräässä kohtaa jää hämmästelemään ihmeissään hetkeksi.
Blood In, Blood Out on jyrkkää alamäkeä toisensa perään.
Mulholland Drive on kokonaisuutena sellainen, että saa miettiä juttuja pidempääkin (kuten Lynchin koko tuotantoa).
American History X on montakin erittäin vahvoja säväreitä viljelevää kohtausta.

Ja tietenkin suurimmassa osassa aasialaista kauhua on oikea sävärileima, joka pitää otteessaan kuin känninen akka Ruotsin laivalla.
 
Vastaus: Säväyttävimmät elokuvat

Sami Turunen sanoi:
American History X on montakin erittäin vahvoja säväreitä viljelevää kohtausta.
Säväyttävin on varmaan se kun tummaihoinen autovaras makaa maassa ja natsi käskee asettamaan hampaat katukivetykselle. Auts! Todella tehokkaasti tehty kohtaus.
 

Cyrus1

Active Member
Vastaus: Säväyttävimmät elokuvat

Solid Snake sanoi:
Säväyttävin on varmaan se kun tummaihoinen autovaras makaa maassa ja natsi käskee asettamaan hampaat katukivetykselle. Auts! Todella tehokkaasti tehty kohtaus.
Jep, siinä tunsi itsekin fyysistä kipua.
 
Vastaus: Säväyttävimmät elokuvat

Yksi leffa joka puuttui tuosta 250 parhaan joukosta ja joka ainakin minua on todella säväyttänyt:

Talvisota
 
Vastaus: Säväyttävimmät elokuvat

Tuli juuri katseltua 21 grammaa. Paras leffa hyvin pitkään aikaan. Ja tälläiset helmet eivät pääse Suomessa edes kunnolliseen teatterilevitykseen. Surullista.
 

Psyke

Jäsen / [FL]
Vastaus: Säväyttävimmät elokuvat

Taru Sormusten Herrasta -trilogia - Need I say more?
Suuri osa takavuosien omista suosikkileffoista uudelleen katsottuna ei saa aikaan kuin ihmetystä, että "mikähän tuossakin nyt oli niin ylimaallisen mahtavaa silloin" (esim. Delicatessen ja Amélie), mutta tuota sormusten trilogiaa vaan vieläkin jaksaa katsella aika-ajoin. Harvinaista herkkua siinä mielessä.

Terminator, Terminator 2, Blade Runner, Aliens 2, Kill Billit. Jaksaa näitäkin katsella uudelleen, ei tosin yhtä usein kuin sormuksia.

Pan's Labyrinth. Tätä en edes uskalla katsoa uudelleen, sillä tuloksena ei voi olla kuin pettymys ekan kerran voimallisten tunnekuohujen jälkeen. Mahtava leffa!

Niin, ja tietysti Steven Seagalin kaikki leffat säväyttävät jollain erittäin oudolla tavalla, en osaa edes sanoa onko se positiivista vai negatiivista.
 
Vastaus: Säväyttävimmät elokuvat

Itse katsoin elokuvan nimeltä Old Boy, joka säväytti minut jollain käsittämättömällä tavalla. Kannattaa katsoa, mutta elokuvaasta ei kannata lukea mitään etukäteen.
 
Vastaus: Säväyttävimmät elokuvat

Scarface, Kummisedät, Reservoir Dogs, Predator, Young Guns. Itse tykkään enemmän noista 80-90 luvun leffoista enemmän kuin nykyajan... Niissä vaan oli jotain.
 
Vastaus: Säväyttävimmät elokuvat

Irréversible on melkoisen brutaali leffa ja eteneekin kivan nurinkurisesti lopusta alkuun. Huh, rankka ja pysäyttävä leffa, jes.
 
Vastaus: Säväyttävimmät elokuvat

No joo.. täytyy kyllä sanoa että elokuvista parhaiten säväytti Apocalypse Now Redux. Elokuva tempaisi heti alussa mukaansa ja oli todella mielenkiintoinen (omalla karulla tavallaan). Se mikä tekee elokuvasta vielä karumman on, että noin paha ihmisen sekoaminen on mahdollista. No lopuksi kyllä tuli ajateltua että ei "hän" (pääpahis) oikeestaan mitenkään seonnut ollut, vaan maailmaa ja sotaa nähnyt. Jätti kyllä sanattomaksi.

Mutta peleistä eniten säväytti GTA 4:sen loppu. Koko juoni oli minusta aivan mahtava! ja toisaalta myös surullinen. Istuin monta minuuttia hiljaa paikallani.
Romanin kuolema jätti myös sanattomaksi :(
 
Vastaus: Säväyttävimmät elokuvat

"Pan's Labyrinth. Tätä en edes uskalla katsoa uudelleen, sillä tuloksena ei voi olla kuin pettymys ekan kerran voimallisten tunnekuohujen jälkeen. Mahtava leffa!"

Täysin samaa mieltä. Kyllä veti sanattomaks tää leffa. suosittelen kaikille. Ei todellakaan sellainen elokuva jollaisen ensivaikutelman kansi ensin antoi. Odotin puoliksi jotain harry potter / narnia satuilua mutta oivoivoivoi että löi kyllä Guillermo del Toron tekele luun kurkkuu.
 
Ylös Bottom