Vastaus: Sid Meir's Civilization V
Aloin kyläilemään koulukaverini luona keväällä -12, kun hän muutti kotikaupunkiini ja aloimme pelata hänen ehdotuksestaan Civilization V:tä. Se oli tuolloin pelin perusversio. Hän tuntisi myös ne aiemmat versiot ykkösestä neloseen, mutta ne koen graafisesti alkeellisempina ja siksi tylsempinä.
Mutta mutta... Tykkään pelissä valtavasti siitä, kun siinä on eri historian aikakausien suurimpia valtakuntia. Samassa pelissä voi vaikkapa olla Babylonia muinaisesta Lähi-idästä, Inkavaltio Etelä-Amerikasta ja nykyajan Yhdysvallat. Tykkään myös, kun jokaisen valtakunnan merkittävin hallitsija on tavattavissa kaupankäyntiä ym. varten, ja he osaavat ilmehtiä ja elehtiä erittäin kehittyneesti. Sekä puhuvat sujuvan kuuloisesti kukin omaa äidinkieltään. Keinoälyhallitsijat myös huomaavat mikäli rikkoo heille antamansa sanan jostakin. Lupasin Tanskan Haraldille etten perusta kaupunkeja liian lähelle, ja hän osasi tulla sanomaan kun perustin silti. Olen innostunut opiskelemaan noista sivilisaatioista ja pelin esittelemistä hallitsijoista. Suosittelin jopa sukulaislapsille peliä, jotta ehkä hekin kiinnostuvat pelin kautta maailmanhistoriasta.
Inhoan barbaareja, koska heidän tuhojensa jatkuvaan korjaamiseen uppoaa hirveästi aikaa, mikä on poissa kiinnostavammista asioista. Ja kun tuhoaa barbaarileirin, niin heti ilmestyy jonnekin muualle, lähelle uusi. Haluaisin pelata barbaarittomia pelejä, mutta Jessestä se ei ole oikea Civilization-peli silloin.
Perusversiossa inhosin myös kaupunkivaltioita, koska niiltä tuli näkyvästi ja tulvimalla ruikutusviestejä. Erään pelin alussa havaitsin, että Ragusan uudisasutusyksikkö on sotilasyksikköni viereisessä ruudussa ja nappasin heidät muitta mutkitta orjatyövoimaksi. Joten Ragusa jäi siinä pelissä perustamatta.
Sitten tuli myyntiin Gods and Kings-lisäosa, ja kaupunkivaltioiden pyynnöt muuttuivat huomaamattomammiksi. Välini niihin paranivat, koska opin aikaa myöten havaitsemaan miten pelissä muuttui mikäkin asia, jos välit ovat kunnossa. Pelasimme ekan pelin lisäosan kanssa niin, että valitsimme keinoälyhallitsijoiksi ne 9 lisäosan mukana tullutta uutta hallitsijaa, koska halusin tavata heidät. Jessestä vastustajien kuuluisi valikoitua sattumalta, mutta sen kerran teimme näin.
Sitten tuli Brave New World-lisäosa. Toivoin kovasti että Suomi olisi yksi uusi sivilisaatio (mikä ettei?). Ovat ne Puola ja ainakin Sho-sho-nit (what?) kuitenkin kiinnostavia. Pelasimme taas niin että valitsimme uudet hallitsijat muiksi valtakunniksi, koska halusin "tavata" heidät.

Vakoojat ovat kiinnostava lisä. Tavallaan uskontokin, vaikka siitä en niin suuresti perusta.
Tärkeintä minulle pelissä on tutkia koko uusi maailma ja löytää kaikki muut sen pelin sivilisaatiot. Sotimiseen en ole vielä syttynyt, mutta ehkä pikkuhiljaa silloin, jos joku valtakunta käyttäytyy kyllin ärsyttävästi.