Nyt on Steam Deckiä hypistelty jokunen päivä, joten kaipa sitä voisi omat alkutunnelmat kirjoittaa.
Ensinnäkin Steam Deck on laadukkaan tuntuinen laite. Ei nitise eikä natise. On muotoiltu käteen sopivaksi ja ristiohjainta lukuun ottamatta nappien palaute tuntuu hyvältä. Ristiohjain sen sijaan tuntuu turhan pehmeältä. Ehkä kyse on siitä kun on nyt tottunut Xbox Series ohjaimen aika naksuvaan palautteeseen. Sen sijaan muun muassa liipaisimet ja tatit antavat oikein hyvän tuntuman. Kosketuslevyäkin tuli Loop Heron kanssa testattua ja vaikka se ajaa asiansa, niin ei siitä hiirenkorvikkeeksi ole.
Steam Deck on kannettavaksi iso, mutta samalla se tarkoittaa, että se on tällaisen vähän isommankin aikuisen käteen sopiva suoraan paketista. Nintendo Switchin kanssa tarvitsen kolmannen osapuolen gripin, että laitteesta saa sellaisen otteen ettei tule sormet kipeäksi hetken pelaamisen jälkeen. Isompi koko tarkoittaa myös isompaa näyttöä, joka on omissa kirjoissa silkkaa plussaa. Mukana tulevalla kotelolla Steam Deck kulkee isommasta koostaan huolimatta edelleen repussa mukana siinä missä Switchkin. Tämä on minulle ihan yhtä kannettava ja mukana liikuteltava laite kuin Nintendo Switch, johon tätä omassa käytössä auttamatta vertaan.
Miten sitten ne pelit? Testasin useampaa Steam Deck Verified -peliä ja kahta pelattavissa olevaa peliä, joissa kuitenkin keltainen huutomerkki kertoo siitä, ettei ihan täyttä toimivuutta taata.
Death Stranding (Steam Deck Verified)
Halusin testata jotain graafisesti näyttävää peliä. Halusin nähdä mihin Steam Deck pystyy. Halusin nähdä selkeän eron graafisessa ulosannissa Switchiin verrattuna. Ja kyllä, Death Stranding näyttää juuri tämän. Kun pelin käynnistää näkee heti, että puhutaan selvästi tehokkaammasta laitteesta kuin Switch. Ulkoasua on tietysti karsittu verrattuna kotikoneeseen, mutta peli silti näyttää varsin nätiltä. Ruudunpäivitys tosin tippuu 30 ruutuun sekunnissa ainakin niillä oletusasetuksilla, joilla testasin. Tosin pelin kuin pelin kohdalla on mahdollisuus säätää graafisia asetuksia ihan samalla tavoin kuin kotikoneella, joten tämän saa varmasti pyörimään myös paremmin. Huomasi, että Steam Deck joutui pelin kanssa aika koville, kun tuuletin lähti hyrräämään oikein tosissaan. Ääni oli hiljaisiin laitteisiin viime vuodet tottuneelle kova. Sen kuuli peliäänien yli.
Nino Kuni II (Steam Deck Verified)
Pyöri oletusasetuksilla kuin unelma. Ruudunpäivitys pysyi korkealla ja peli näytti hyvältä. Tosin ei ole graafisesti missään nimessä yhtä vaativa kuin Death Stranding. Tämä on varmaankin se peli, jota tulen nyt enemmän pelaamaan Steam Deckillä.
Circuit Superstars (Steam Deck Verified)
Pyöri hyvin, joskin kerran koko peli kaatui täysin yllättäen. Onko vika Steam Deckissä vai pelissä. Mene ja tiedä.
The Beast Inside (Steam Deck Verified)
Yritin käynnistää pelin kolme kertaa. Joka kerta peli kaatui heti päävalikossa. Jälleen kerran kysymys herää. Onko vika pelissä vai Steam Deckissä.
Slay the Spire (Steam Deck Verified)
Toimi juuri niin hyvin kuin pitääkin.
Yomawari Night Alone (Steam Deck Verified)
Toimi juuri niin hyvin kuin pitääkin.
Loop Hero (Pelattavissa, mutta jotain säätöä vaatii)
Peli pyöri täysin moitteettomasti, mutta kontrollit olivat sidottu hiiren käyttöön. Näin ollen peli pakotti käyttämään kosketusnäyttöä tai kosketuslevyä, jotka molemmat toimivat kyllä, mutta ei pelaaminen ihan niin nautinnollista ollut. Huom. en selvittänyt Steam asetuksista olisiko ohjainkombinaatiota voinut pakottaa joksikin muuksi.
HOB (Pelattavissa, mutta jotain säätöä vaatii)
Peli käynnistää oman grafiikka-asetus ikkunansa pelin käynnistyksen yhteydessä. Tämä vaati kosketusnäytön käyttöä, mutta kunhan peli käynnistyi, kaikki toimi tosi nätisti.
Xbox Cloud Gaming, eli xCloud
Asensin Microsoft Edge selaimen, liitin sen osaksi Steam kirjastoa ja laitoin käynnistämään osoitteen
https://www.xbox.com/play. Tein siis kuten näissä ohjeissa sanotaan:
https://support.microsoft.com/fi-fi/topic/xbox-cloud-gaming-microsoft-edgessä-steam-deckillä-43dd011b-0ce8-4810-8302-965be6d53296?msclkid=ae7fdcc3ceb511ec91444cc543eebee5
Tämä toimii hämmentävän hyvin. Steam Deck käsittelee xCloudia kuin yhtenä pelinä muiden joukossa ja kun tämän käynnistän, niin aukeaa xCloud kokoruudun tilassa ilman, että se näyttää nettiselaimelta. Se tuntuu pikemminkin natiivilta Xbox Game Pass -sovellukselta. Tottakai näiden pelien pelaaminen tapahtuu edelleen pilven kautta, joten siinä ero natiiviin. Steamin napit ja kontrollit toimivat kuitenkin suoraan. Testasin Trek to Yomia ja Life is Strange: True Colorsia, niin ainakin omassa kotilangattomassa pelaaminen oli todella sulavaa. Trek to Yomin blokit ja parryt onnistuivat, joka kertoo ainakin siitä ettei ihan hirveää viivettä ole napin painalluksen ja ruudulla tapahtuvan asian välillä. Eikä se siltä tuntunutkaan. Tämä tosin vaatii lisää testaamista. Hienoa kuitenkin, että Game Pass valikoimaan pääsee Steam Deckillä näin helposti käsiksi.
Alkufiilikset laitteesta ovat erittäin positiiviset. Tehoa löytyy vähän vaativampienkin pelien pyörittämiseen. Laite sopii kivasti käteen ja tuntuu laadukkaalta. Jo pelkästään xCloudin asennus kertoo siitä, että Steam Deckissä on paljon potentiaalia myös alkuperäisen konsolimaisen kokemuksen ulkopuolella. Tällä voi tehdä vaikka mitä niin halutessaan.