Tietomurrot, identiteettivarkaudet ja yksityisyydensuojan loukkaukset

Keskustelu osiossa 'Muu keskustelu' , aloittajana TT-2k, 01.05.2011.

 1. TT-2k

  TT-2k Päämoderaattori Ylläpidon jäsen

  Steam ID:
  TT-2k
  XBL:
  TriKuiva
  PSN:
  TT-2k
  Twitter:
  tontsa
  PSN-tietomurtoketjussa on sen verran paljon käyty keskustelua mm. identiteettivarkauksista ja yksityisyydensuojan loukkauksista, että aiheesta on tässä vaiheessa hyvä perustaa oma ketjunsa.

  Kerron alkuun pienen anekdootin omasta nuoruudestani. Se on kertomus elämäni todennäköisistä pahimmasta loukkauksesta yksityisyyttäni kohtaan, ja sinällään yksinkertainen osoitus siitä, että teknisetkin suojaukset ovat alttiita sosiaaliselle manipuloinnille.

  13-vuotiaana aloin kirjoittaa päiväkirjaa. Se oli ainoa paikka, johon pystyin kertomaan kaiken mahdollisen ja täysin sensuroimatta. Vaikka avoin ihminen olenkin, jokaisella meistä on enemmän ja vähemmän kaikenlaisia pieniä "salaisuuksia", joita ei vaan ole tarkoitettu muiden tietoon. Alkuun ainoa suoja tietovuotoja vastaan oli yksinkertaisesti päiväkirjadisketin (Wiki-linkki kaikista nuorimpia lukijoita varten, heh) piilotus, koska Amigassani ei muuta tallennusmediaa ollut, enkä ymmärtänyt erilaisten kryptaussoftien päälle. Vaikka lähimmät ystäväni tiesivät päiväkirjastani, ei kukaan tiennyt, missä itse levykettä säilytin. Fyysinen este oli siis riittävä suojaus.

  Kun jouluaattona 1992 sain ensimmäisen PC:ni, piti päiväkirjakin sinne tietysti siirtää. PC:ssä oli kuitenkin myös kiintolevy (210 megaa, wau!), ja mukavuudenhaluisena otuksena halusin luopua jatkuvasta disketin piilotuksesta. Ratkaisu löytyi suht. helppokäyttöisestä kryptaussoftasta, joka taisi tulla muistaakseni Norton Toolsin mukana. Päiväkirja makoili normaalisti kiintolevylläni salattuna, eikä salausavainta ollut missään muualla kuin omassa päässäni. Pystyin huoletta päästämään kaverini koneelleni ilman valvontaa, koska ilman salausavainta oli itse tiedosto pelkkää salattua mössöä.

  Eräänä päivänä pari hyvää ystävääni olivat luonani vierailemassa, ja jostain syystä taas vaihteeksi kovin kiinnostuneita päiväkirjastani. He tiesivät, missä itse tiedosto majaili, ja millä softalla se oli enkryptattu, mutta salasana puuttui. Aikansa he sitä (luvallani) arvuuttelivat, mutta eivät tietystikään onnistuneet. Jotenkin toinen näistä ystävistäni sai minut ylipuhuttua kertomaan salasanani. Suostuin siihen sillä ehdolla, että saisin vaihtaa salasanani heti sen jälkeen, kun he näkivät, että antamani salasana todella purki salauksen. Näin tapahtuikin, ja kaverit olivat tyytyväisiä.

  Vaan vähänpä tiesin, että jossain vaiheessa aiemmin eräs kavereistani oli kopioinut päiväkirjatiedostoni ja kuljettanut sen kotikoneelleen disketillä. Ja vaikka salasanaani aina silloin tällöin vaihtelinkin, oli tällä hepulla juuri sellainen versio, jossa oli se kertomani salasana. Muutamien päivien jälkeen sain kuulla, että muutama kaverini oli päiväkirjani lukenut. Se oli melko musertava isku, ja tunsin itseni suorastaan henkisesti raiskatuksi. Jokainen osannee kuvitella, kuinka herkkää aikaa teini-ikä muutenkin on, ja sitten kun kaikista salaisimmatkin ajatukset levisivät kaveripiiriin, oli se todella ikävä juttu.

  Ainoa onni onnettomuudessa oli, että tiedosto ei koskaan levinnyt erityisen laajalle, eli päiväkirjaani pääsi lukemaan ehkä noin 4 ihmistä. Siihen aikaan ei siis vielä ollut nettiä, ja modeemitkin olivat suhteellisen harvinaisia. Ja kukaan kavereistani ei ollut niin ajattelematon idiootti, että olisi tietoisesti lähtenyt tiedostoa jakelemaan. Se oli siis vain jotain sellaista teinipoikien tirkistelynhalua, ja tuskinpa noista neljästä kaveristakaan kukaan jaksoi kaikkia satoja sivuja tarkkaan lukea. Nykyaikana tiedoston voi upata nettiin kädenkäänteessä, ja kun kissa on kerran sinne asti päästetty, se ei pussiin enää suostu palaamaan.

  Jos tällä tarinalla on jokin opetus, niin se olkoon se, että älä IKINÄ anna MITÄÄN tärkeää salasanaasi KENELLEKÄÄN. Koskaan ei voi tietää, miten joku sitä saattaa käyttää vääriin tarkoituksiin.

  Hyviä linkkejä:

  Wikipedia: Data breach Major Incidents
  Wikipedia: Identity theft

  Salasanoista ja niiden muistamisesta:

  Put Your Passwords on a Post-it
  Lastpass - The Last Password You'll Have To Remember
  KeePass Password Safe
  1Password - Have you ever forgotten a password?
   
  Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 25.12.2011
 2. Weldomite

  Weldomite New Member

  Vastaus: Tietomurrot, identiteettivarkaudet ja yksityisyydensuojan loukkaukset

  Vastaan nyt tänne puolelle tähän:

  Sinulle pieni vinkki. En pelkää kanssakäymisiä vaan hoidan omalta osaltani homman siten, että en ala idioottina jakamaan tietojani minne sattuu. Ehkä sinäkin joskus opit asiat kantapään kautta.

  Ymmärrän vallan mainiosti ihan työnkin kautta tietosuojauksesta, sen ylläpitämisestä ja luomisesta. Ex-työnantaja oli aika tarkka näistä asioista. Kaikki tiedonsiirto ja tiedot oli salattu aika rankalla kädellä. Ja periaatteena siis se, että jos joku ulkopuolinen jotain tietoa saisi irti niin siitä ei olisi mitään hyötyä. Pomo sai tästä varoituksen kun yrityksen tiloihin murtauduttiin ja asiakastiedot valuivat vääriin käsiin.

  Paljon kokemuksia eri tietomurroista/tietovuodoista. Niin pankkien, poliisin kuin terveydenhuollon puolelta. Pienissä piirissä liikkuu yllättävän paljon ihmisten tietoja vieraille ihmisille. Joku voi käyttää tätä hyväkseen ja muiden harmiksi.
   
 3. hartzu

  hartzu Active Member

  PSN:
  Haraldo
  Vastaus: Tietomurrot, identiteettivarkaudet ja yksityisyydensuojan loukkaukset

  Samoihin aikoihin PSN-katkoksen alkamisen kanssa Amazonin pilvipalvelu tippui verkosta aiheuttaen täydellisen palvelukatkoksen suurelle määrälle Amazonin pilvipalvelun asiakkaista.

  Nyttemin on selvinnyt, että katkoksen johdosta osaa asiakkaiden datoista ei voida palauttaa lainkaan, sillä varmistukset eivät olleet kaikilta osin kunnossa. Riippuen datasta ja asiakkaasta, tämä voi vaarantaa koko yrityksen toiminnan.

  Amazon's Cloud Crash Disaster Permanently Destroyed Many Customers' Data
   
 4. draev

  draev New Member

  XBL:
  kanbela
  PSN:
  kanbela
  Vastaus: Tietomurrot, identiteettivarkaudet ja yksityisyydensuojan loukkaukset

  Aikamoinen epic fail tämäkin, ja nykyään tuota pilvipalveluhypeä on jokapaikassa. Ei varmaan tämän kaltaiset tapaukset lisää ainakaan firmojen luottamusta pilvipalveluihin, kun maailman isoin (mutu) toimittaja kusee hommat näin.
   
 5. SalarymanDaishi

  SalarymanDaishi Active Member

  XBL:
  SalarymanDaishi
  PSN:
  SalarymanDaishi
  Vastaus: Tietomurrot, identiteettivarkaudet ja yksityisyydensuojan loukkaukset

  Pitkään piti miettiä ja googlata kun takaraivossa kutisi vaan ei millään meinannut mieleen muistua mutta näinhän se oli, että reilut pari vuotta sitten Nokialle kävi vastaavalla tavalla Ovi-palvelunsa kanssa.

  Kieltämättä ikäviä kompastuskiviä pilvipalveluille, joiden tosiaan pitäisi loistaa ainakin varastoidun tiedon helpossa saatavuudessa sijainnista riippumatta (paitsi jos riittävässä määrin verkkoa on nurin) niin varsinkin sen säilyvyydessä, kun se on replikoitu riittävän moneen paikkaan.

  Toisaalta tuskinpa kukaan mitään kriittistä dataa pelkkään pilveen säilöökään. Toivottavasti. Tuo on sinällään ihan hyvä muistutus siitä, että vaikka netti tekee kaikesta todella paljon helpompaa ja näppärämpää, aina voi sattua ja tapahtua.
   
 6. Cobretti

  Cobretti New Member

  Vastaus: Tietomurrot, identiteettivarkaudet ja yksityisyydensuojan loukkaukset

  Sain uuden Visa-kortin Sampo Pankista ja ainakin Play.comin tilaus sen jälkeen vaati Verified by Visa -proseduurin ( Verified by Visa - luottokunta.fi ). En tiedä onko muilla pankeilla sama Playn kanssa, mutta näköjään ainakin Sampo Pankilla jos kortti vaihtuu.
   
 7. TT-2k

  TT-2k Päämoderaattori Ylläpidon jäsen

  Steam ID:
  TT-2k
  XBL:
  TriKuiva
  PSN:
  TT-2k
  Twitter:
  tontsa
  Vastaus: Tietomurrot, identiteettivarkaudet ja yksityisyydensuojan loukkaukset

  Jenkkilässä noin 250 000:n The X Factor -kisaan ilmoittautuneen henkilötiedot lähtivät livohkaan.

  Update! Ketjun avausviestissä linkkaamani LastPass-palvelu kertoo mahdollisesti joutuneensa tietomurron uhriksi ja varotoimenpiteenä pakottaa käyttäjät vaihtamaan palvelussa käytetyt nk. Master Passwordit. Suurimmassa "vaarassa" ovat asiakkaat, joiden pääsalasana on ollut sellainen, jonka voi murtaa perinteisellä "sanakirjahyökkäyksellä".

  Lähteet: Sophos ja LastPass
   
  Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 05.05.2011
 8. TT-2k

  TT-2k Päämoderaattori Ylläpidon jäsen

  Steam ID:
  TT-2k
  XBL:
  TriKuiva
  PSN:
  TT-2k
  Twitter:
  tontsa
  Vastaus: Tietomurrot, identiteettivarkaudet ja yksityisyydensuojan loukkaukset

  Ei suoranainen tietomurto, mutta taas yhdenlainen osoitus siitä, kuinka tunnetun reiän paikkaaminen ei ole mikään itsestäänselvyys. Skype kertoo blogissaan Mac-versiosta löytyneestä haavoittuvuudesta, johon ei paikkaa tarjota automaattisesti, koska "isompi päivitys on jo tulossa". Käyttäjän pitää itse ladata ja asentaa korjattu versio.

  Aukon hyväksikäyttöön tarvittavaa koodia ei ole havaittu liikkuvan villinä maailmalla. Joku voisi kuitenkin ajatella Skype kaataa vastuun käyttäjälle, vaikka reiän hyödyntämiseksi ei tarvita muuta kuin sopivasti muotoiltu Skype-viesti joltakin kontaktilistan henkilöltä.

  Laajamittaisiin tietovarkauksiin tämä ei missään nimessä johda, mutta ajattelinpa nostaa vaan esille keskustelun herättämiseksi.

  Lähde: Skype
   
 9. TT-2k

  TT-2k Päämoderaattori Ylläpidon jäsen

  Steam ID:
  TT-2k
  XBL:
  TriKuiva
  PSN:
  TT-2k
  Twitter:
  tontsa
  Vastaus: Tietomurrot, identiteettivarkaudet ja yksityisyydensuojan loukkaukset

  Anonymous ilmoittaa, että eräs sen entisistä jäsenistä on kaapannut ryhmän käyttämiä palvelimia ja kehottaa välttämään AnonOps.net- ja AnonOps.ru-osoitteita.

  PS. Vahingoniloiset ilkkumisviestit lähtevät suorilta bittitaivaaseen, joten kommentoikaa asiallisesti.

  Lähde: Anonops
   
 10. TT-2k

  TT-2k Päämoderaattori Ylläpidon jäsen

  Steam ID:
  TT-2k
  XBL:
  TriKuiva
  PSN:
  TT-2k
  Twitter:
  tontsa
  Vastaus: Tietomurrot, identiteettivarkaudet ja yksityisyydensuojan loukkaukset

  Anonymous-palvelimien kaappauksen tehnyt "Ryan" on antanut haastattelun Thinqille. Motiivikseen mies/nainen/muumipeikko kertoo sen, että mielestään valta oli ihan liian keskittynyt Anon-ryhmittymässä. Naruista veteli hyvin pieni porukka, jota tuntui kiinnostavan yhä vain enemmän oman egonsa pönkittäminen.

  Kysymykseen siitä, olivatko Anonyymit PSN/SOE-tietomurron takana, Ryan vastasi näin:

  Lähde: Thinq
   
 11. Mage_016

  Mage_016 Member

  PSN:
  Mage_016
  Vastaus: Tietomurrot, identiteettivarkaudet ja yksityisyydensuojan loukkaukset

  Tuo varmaan on tai tulee olemaan näiden nettianarkistien suurin ongelma. Se vain on ihmisen perusluonnetta, että pitää pyrkiä johtoasemaan ryhmässään jos olet vähänkin dominoivaa luonnetta. Nimimerkkien takaa on vielä helpompi alkaa hakeutumaan ryhmän johtohahmoksi, keinolla millä hyvänsä. Näin ollen myös "heikot" johtajat voivat päästä vallankahvaan kiinni. Toisaalta tuo sisäinen anarkia on hyvä, sillä hyvin organisoitu, ja toisilleen lojaali ryhmittymä on varmasti paljon tehokkaampi, kuin maailmanlaajuinen minäpäsolenhakkerileaderi porukka. Toisaalta taas kuvittelis olevan helpompaa neuvotella sellaisen tahon kanssa, jolta se selkeä johtaja ja johtoryhmä löytyisi. Silloin olisi edes vähän hajua mitkä ovat heidän todelliset tavoitteet.
   
 12. Cobretti

  Cobretti New Member

  Vastaus: Tietomurrot, identiteettivarkaudet ja yksityisyydensuojan loukkaukset

  "...said Garrett, but added: "Even if they were, it was planned behind closed doors. No one's going to admit to that. It's way too hardcore. The FBI will be involved. I doubt if that will ever come out.""

  Tätähän sitä tuli itsekin spekuloitua. Edes Anonin tyypit eivät halua ottaa tästä vastuuta, koska niin raskas rikos on kyseessä ja on kohdistunut lähes pelkästään ns. viattomiin käyttäjiin ilman mitään kytköksiä muuhun kuin pelaamiseen (ja FBI ym mukana).

  En tietenkään väitä tietäväni että "se oli Anon", mutta viitteet ovat ainakin vahvat. Se vain ei ollut ns. ydinporukka (joka Garrettin mukaan oli lopulta yllättävänkin pieni porukka jossain netin syövereissä).
   
 13. hartzu

  hartzu Active Member

  PSN:
  Haraldo
  Vastaus: Tietomurrot, identiteettivarkaudet ja yksityisyydensuojan loukkaukset

  Kyseinen "Ryan" on julkaissut taannoisiin DDoS-talkoisiin osallistuneiden IP-osoitelistan. Listalta löytyy muutama suomalainenkin osoite. Lisäksi hän oli julkaissut ryhmän IRC-logeja.

  Eri maiden viranomaiset lienevät tästä materiaalista kiinnostuneita, sillä palvelunestohyökkäykset ovat nekin laitonta toimintaa.


  https://sites.google.com/site/lolanonopsdead/
   
  Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 10.05.2011
 14. Janus

  Janus Active Member

  XBL:
  FL Janus
  PSN:
  Janus_Fin
  Vastaus: Tietomurrot, identiteettivarkaudet ja yksityisyydensuojan loukkaukset

  Information is free...

  Hups.
   
 15. TT-2k

  TT-2k Päämoderaattori Ylläpidon jäsen

  Steam ID:
  TT-2k
  XBL:
  TriKuiva
  PSN:
  TT-2k
  Twitter:
  tontsa
  Vastaus: Tietomurrot, identiteettivarkaudet ja yksityisyydensuojan loukkaukset

  ATT (eli itse keksimäni Anonyymien tietotoimisto) tiedottaa:

  Viesti kokonaisuudessaan lähdelinkissä.

  Hieman huvittavaksi hiekkalaatikkodraamaksi menee, mutta mikäs tässä popcornia syödessä.

  Lähde: AnonOps
   
 16. iTz_Smuli

  iTz_Smuli New Member

  XBL:
  wizzzarDi
  PSN:
  iTz_Smuli
  Vastaus: Tietomurrot, identiteettivarkaudet ja yksityisyydensuojan loukkaukset

  Tarkoittaako tämä nyt sitä, että myös muutama suomalainen on ollut mukana vai mitä? :)
   
 17. Cobretti

  Cobretti New Member

  Vastaus: Tietomurrot, identiteettivarkaudet ja yksityisyydensuojan loukkaukset

  Mielenkiintoista. Pahintahan aina on, jos ns. oma koira puree.. Se riski Anomuumien kaltaisilla porukoilla on aika iso.
   
 18. SalarymanDaishi

  SalarymanDaishi Active Member

  XBL:
  SalarymanDaishi
  PSN:
  SalarymanDaishi
  Vastaus: Tietomurrot, identiteettivarkaudet ja yksityisyydensuojan loukkaukset

  Eiköhän perinteisiin "soihdut ja talikot" -tyylisiin DDOS-kokoontumisiin tästäkin maasta ainakin kourallinen löydy, oli tarkoitusperä sitten ihan mikä tahansa :) Automatisoituja välineitä ainakin taitaa olla tarjolla siinä määrin hövelisti, ettei virtuaalibarrikaadeille nouseminen ainakaan niistä jää kiinni.
   
 19. hartzu

  hartzu Active Member

  PSN:
  Haraldo
  Vastaus: Tietomurrot, identiteettivarkaudet ja yksityisyydensuojan loukkaukset

  Siltä vaikuttaa jos lista on aito. En kylläkään ole varma onko tuo lista PSN:ää vastaan hyökkänneiden lista vai aiempi luottokorttiyhtiöitä vastaan tehdyn hyökkäyksen lista.

  Tuskin nuo muuta ovat tehneet kuin ajaneet DDoS-clienttiä koneillaan.
   
 20. TT-2k

  TT-2k Päämoderaattori Ylläpidon jäsen

  Steam ID:
  TT-2k
  XBL:
  TriKuiva
  PSN:
  TT-2k
  Twitter:
  tontsa
  Vastaus: Tietomurrot, identiteettivarkaudet ja yksityisyydensuojan loukkaukset

  Anonymous-kähinä senkun jatkuu. Tällä kertaa Ryan kertoo, että DDOS-hyökkäykset tehtiin käytännössä lähes kokonaan n. 50 000 koneen botnet-armeijalla, ja LOIC-työkalua käytti arviolta vain muutama kymmenen yksittäistä käyttäjää. Silti aiemmin julkisuudessa on puhuttu vain tuosta LOICin käytöstä, koska kaapattujen koneiden käyttö botnetina "ei olisi ollut hyvää PR:ää".

  Toisaalta Thinqin uudessa artikkelissa kerrontaan, että Ryanilla olisi hallusaan jopa 800 000 konetta kattava bottiverkko.

  Lähteet: The Tech Herald & Thinq
   

Jaa tämä sivu