Vastaus: Wii U:lle tulevia pelejä
Eikö olisi vielä vaivaannuttavampaa, jos Tokyo Mirage Sössössöön kohderyhmä oikeasti olisikin ne keski-ikäiset RPG-fanit?
Tätä mietin itsekin kun olin viestin laittanut. Tuollaista peliä kaupasta ostaessa tuntisi itsensä ehkä lähinnä epäilyttäväksi hyypiöksi.

No, onneksi ei ole pelkoa moisesta leimasta, kun vaikuttaa kaikin puolin typerältä tekeleeltä, joka saa jäädä täysin omaan arvoonsa.
Joka tapauksessa, nyt on ainakin selvää että Wii U ei ole enää millään tavalla vakavasti otettava pelialusta, eihän edes Nintendo itse ota sitä vakavasti. Jotkut Nintendo-puolustelijat yrittävät selitellä, että Wii U:n "elinkaareksi" tulee 4½ vuotta, ja että sehän on melkein yhtä "paljon" kuin Gamecubella, mutta eihän tämä konsoli ole enää millään tavalla elossa. Viimeiseksi "isoksi" yksinoikeudeksi jäi Starfox, joka syöksyi nokka edellä maahan, näin 3½ vuotta konsolin julkaisun jälkeen.
Siltähän tuo valitettavasti tuntuu. Lähinnä jäänyt vaikutelma, että kun Nintendo pudotti pallon Wii U:n suhteen, niin alkoivat epätoivoisesti vain haalia laitteilleen jotain satunnaisia julkaisuja, joiden kohderyhmästä heillä itselläkään ei ole pienintäkään hajua.
Wii U -pelaajan ainoat järkevät vaihtoehdot ovat pelata vanhoja pelejä, tai katsella muita konsoleita. Nintendo ei Wii U:sta enää välitä, ja kun heidän arvionsa koko kuluvan tilivuoden Wii U -toimituksista maailmanlaajuisesti on vain 800 tuhatta konsolia, on selvää että heiltä ei ole tulossa mitään toimia Wii U:n "viimeisen" vuoden parantamiseksi.
Näinpä. Onneksi tuossa on edes se yhteensopivuus Wiin kanssa.
Nintendon oikeasti pitäisi välillä nöyrtyä kuuntelemaan pelaajia eikä kuvitella, että vain he tietävät mikä on pelaajille parasta. Starfoxin olisin vielä voinut ostaa silkasta uteliaisuudesta, mutta jo reilut puolivuotta vaurioituneena ollut olkapää estää sitä edes kokeilemasta, kun gamepadin kannatteleminen käsien varassa on kirjaimellisesti yhtä tuskaa.
Starfoxista päästäänkin sitten siihen, että silloin kun Nintendo sattuu nykyään kuuntelemaan pelaajaa, niin siinäkin suhteessa pitää sitten tehdä asiat väärin. Perinteistä Starfoxia on haluttu sarjan fanien puolesta jo vuosia ja Nintendon vastaus on tämä uusi viritelmä turhan monimutkaisella ohjauksella, jotta turhalle ohjaimelle saataisiin edes jotain käyttöä. Ihan kuin Nintendo olisi halunnut tuon pelin floppaavan, ettei tarvi sitäkään sarjaa enää jatkaa - eihän Starfoxit toki koskaan ole olleet varsinaisia myyntimenestyksiä, mutta niillä on kuitenkin ollut se oma fanipohjansa, joka varmasti nyt pienenee entisestään.
Sitten on Paper Mario.. Tämän sarjan ystävät ovat halunneet uutta osaa, joka jatkaisi A Thousand Year Doorin viitoittamaa tietä, mutta Nintendon vastaus on tuleva yksinkertaistettu ja tyhmennetty versio, joka ei kyllä kiinnosta yhtään, mutta on varmaan pakkohankinta heille, jotka haluavat edes jotain pelattavaa Wii U:lle (onneksi löytyy muitakin konsoleita, niin ei tarvitse vaivautua). Tulee lähinnä mieleen, että Nintendolla aliarvioidaan pelaajien älykkyyttä pahasti, kun syvällisemmät pelimekaniikat (en tarkoita turhaan monimutkaistettua Starfoxia, joka on aivan oma lukunsa) korvataan näillä yksinkertaistetuilla kahden sentin ratkaisuilla. Veikkaan, että Wii U:n ostajakunta koostuu suurelta osin niistä pelaajista, jotka ovat kasvaneet Nintendon parissa ja odottavat firman edelleen julkaisevan sen kaltaisia pelejä, jotka tekivät Nintendosta Nintendon. Jos oikeasti haluaisin pelata tuollaista lähinnä mobiilipelaamisen mieleen tuovaa tauhkaa, niin ostaisin siihen soveltuvan kännykän, en kotikonsolia.
On myös viime vuosina tuntunut, että ennen niin paljon kunnioitusta minussakin herättänyt Miyamoto ei ole enää oikein kosketuksissa todellisuuteen (pelaajien toiveista ja odotuksista puhumattakaan), vaan yrittää pakkosyöttää omia visioitaan, mikä puolestaan ajaa firmaa entistä syvemmälle suohon. Ehkä hänelle tekisi hyvää pitää pari välivuotta töistä ja käyttää se aika ottamalla selvää mitä Nintendon ydinyleisö todellisuudessa haluaa. Tai sitten vain yksinkertaisesti jäädä eläkkeelle tai siirtyä toisenlaisiin tehtäviin.
Ymmärrän toki sen, että maailma muuttuu ja pelitalojen on muututtava siinä mukana, mutta ei sitä vuosia sitten luotua perustaakaan kannattaisi täysin unohtaa, saatikka sitten niitä uskollisia pelaajia, jotka ovat firmaa tukeneet läpi vaikeidenkin aikojen. Pelkän Marion vetovoimaan luottaminen on yksinkertaisesti typerää ja sen jos minkä Wii U:kin on jo osoittanut läpi koko lyhyen elinkaarensa.
Vaikka olen vuosia toitottanut uuden F-Zeron perään, niin ehkä on vain hyvä, ettei sarjaa enää jatketa. Siihen kun kuitenkin tehtäisiin joku typerä ohjausratkaisu, joka tuhoaisia koko pelisarjan ytimen. Onhan se Miyamotokin tuumaillut, ettei oikein tiedä mitä uutta pelisarjaan toisi - hän ei ilmeisesti tajua, että F-Zeron faneille riittäisi lähinnä uudet radat, joista nykyraudalla saisi entistä kiemuraisempia ja näyttävämpiä.
Sekin olisi jo tehnyt paljon, että Nintendo olisi hyödyntänyt Smash Brosia varten tehtyä Gamecube-ohjainadapteria ja julkaissut isomman valikoiman Cuben pelejä hd-päivityksinä - tuolla ratkaisulla olisin ollut Wii U:hun huomattavasti tyytyväisempi kuin nykyisellään. Moinen ratkaisu olisi varmistanut, että laitteelle olisi edes jotain "uutta" pelattavaa, eikä tämäkään vuosi olisi jäänyt niin autioksi. Olisi sieltä talon sisältä varmasti joku tiimi löytynyt tekemään noita remakeja tai sitten olisivat ulkoistaneet ne jollekin muulle firmalle. Se olisi saattanut jopa tulla halvemmaksi kuin tehdä alusta asti pelejä, jotka eivät juuri myy, ja niiden ostajakuntakin olisi todennäköisesti ollut suurempi kuin näillä nykyisillä amiiborahastusviritelmillä, kuten se Animal Crossing -sekoilu ja mitä niitä muita nyt olikaan. Mutta kun ei niin ei.
Tiedän, että olen Nintendon suhteen jämähtänyt jonnekin menneisyyteen, mutta se vain johtuu ihan siitä, että tämä nykyinen Nintendo ei vain todellakaan iske enää oikein millään tasolla. Jotain kertonee se, että ainoa viime kuukausina innostusta herättänyt Wii U:n peli on ollut HD-versio 10 vuotta vanhasta pelistä (no, myös Mario Maker, mutta nimenomaan sen editorin ansiosta).