My Fitness Coach: Get in Shape
My Fitness Coach: Get in Shape
My Fitness Coach on ikään kuin interaktiivinen aerobic-video, sillä ohjelmassa ei ole mitään liikkeentunnistusta tai vastaavaa järjestelmää, jonka avulla laite tunnistaisi käyttäjän tekemät liikesuoritukset. Peli ei myöskään tue tasapainolautaa. On makuasia, pitääkö tällaista liiketunnistusta tärkeänä (minun mielestäni on parempi että ohjelma toimii hyvin ilman liiketunnistusta, kuin että siinä olisi käytettävyyttä huonontava liiketunnistus kuten esim. EA Sports Activessa), mutta treenivideona My Fitness Coach toimii erittäin hyvin.
Peliä voi pelata joko vierailijana, tai käyttäjä voi laatia oman profiilin. Vierailijana pelatessa käyttäjä ei saa ohjelmasta täyttä hyötyä irti, sillä tällöin peli ei tee käyttäjälle räätälöityjä treeniohjelmia, vaan se peluuttaa vain tavanomaisen jumppavideon tapaan geneerisiä treeniohjelmia.
Profiilin laatiminen vie 20-30 minuuttia aikaa, ja se on kohtuullisen perusteellinen. Käyttäjältä mitataan olkavarren, rinnan, vyötärön, lantion ja reiden ympärysmitta (näin monta mittausta oletettavasti sen takia, että eri ihmisille kerääntyy laardia eri kohtiin vartaloa), lisäksi tehdään kuntotesti jossa mitataan leposyke ja syke 2 minuutin haara-perushyppyjen jälkeen (taitaa olla nimeltään rasitustesti tms), lisäksi mitataan maksimitoistomäärä muutamassa lihaskuntoliikkeessä (mm. kyykky ja etunojapunnerrus), ja mitataan liikkuvuus eteentaivutuksilla.
Testin tekemisessä on kaksi ärsyttävää seikkaa: Ensinnäkin, kaikki mittayksiköt ovat tuumina ja paunoina, eikä mistään löydy mahdillisuutta vaihtaa SI-järjestelmän mittayksiköihin. Toinen ärsyttävä seikka on, että mittausten tulokset syötetään ylös- ja alas -nuolilla, ja esimerkiksi miehen kokoisen treenaajan (100 kg, eli noin 225 lbs.) syöttäessä painoaan, ylös-nuolta on pidettävä pohjassa hyvän mittainen tovi, ja koko tämän aja on kursori pidettävä suhteellisen pienen nuolen päällä. Tämä on erityisen hankalaa kuntotestin aikana, kun maksimisuorituksen jälkeen täytyy yrittää olla huohottamatta, jotta kursori pysyy nuolen kohdalla. Tätä olisi voinut muuttaa esim. siten, että ruudulla olisi numeronäppäimistö, jonka avulla lukemat olisi paljon helpompi syöttää. Myös SI-järjestelmän mittayksiköiden lisääminen olisi ollutvarsin simppeli toimenpide, joka olisi helpottanut esim. painontarkkailua kun painon ajattelu tuttuina mittayksikköinä olisi helpompaa.
Profiilin laatimisen lopuksi määritellään mm. oma pitkän aikavälin tavoite (esim. painon pudotus, notkeuden lisääminen tai aerobisen kunnon parantaminen) ja oma treeniaikataulu. Näitä voi muuttaa koska tahansa jälkikäteen. Aikataulun merkitys on ilmeisesti siinä, että ohjelma moittii mikäli suunniteltu treeni jää väliin, ja kun treenaa riittävästi suunniteltuina päivinä, saa avattua lisää treenipaikkoja (taustakuvia) ja uusia musiikkeja. Pitkän aikavälin tavoite taas vaikuttaa treenien sisältöön.
Kuntotestistä tutut liian pienet valintanäppäimet vaivaavat hieman myös varsinaisen pelaaminen aikana; tosin varsinaisen treenin kestäessä ei peliohjainta juurikaan tarvita (tästä lisää myöhemmin), mutta ennen treenin alkua tehdään joitakin valintoja valikoissa (esim. valitaan treenin kestoaika ja musiikki).
Treenin alussa määritellään, paljonko aikaa treeniin on käytettävissä (15 minuutin harppauksin välillä 15 – 75 minuuttia), mitä treenivälineitä haluaa käyttää treenissä (jumppapallo., steppilauta, käsipainot, sykemittari), mitä musiikkia haluaa kuunnella, jne. Lisäksi kerrotaan, kuinka paljon ”virtaa” kyseisenä päivänä on, ja ohjelma arvatenkin muuttaa treenin kovuutta tämän mukaan (lähtötaso oletettavasti saadaan kuntotestin perusteella). Lisäksi ohjelma kysyy, mitä kunnon osa-aluetta haluaa painottaa kyseisessä treenissä (ainakin ylä-, keski-, alavartalo, aerobinen kunto, liikkuvuus, jooga); varsinainen treeniohjelma määräytyy sitten tämän treenin painotuksen ja pitkän aikavälin tavoitteen yhdistelmästä (eli jos pitkän aikavälin tavoitteena on liikkuvuuden lisääminen mutta haluaa tässä treenissä painottaa ylävartalon kuntoa, on treenissä enemmän venyttelyä kuin silloin jos pitkän tähtäimen tavoitteena olisi aerobisen kunnon parantaminen).
Treenin aikana ei peliohjaimia tarvita lukuun ottamatta sitä, että peli kysyy aika ajoin, kuinka raskaalta edellinen treenijakso tuntui. Treenin rasittavuutta muokataan jatkossa tämän mukaan. Lisäksi pelaaja saa halutessaan jokaisesta liikkeestä ohjevideon kesken treenin (mutta tällöin treeniin tulee tietenkin pieni tauko). Treenin alussa on alkulämmittely, ja varsinaisessa treenissä treenataan koko vartalo läpi; treenin sisällön muodostumisesta on kerrottu ylempänä. Itse olen treenannut lähinnä 30 minuutin treenejä, ja alkulämmittelyn kesto on näissä treeneissä ollut noin 10 minuuttia, mikä on mielestäni vähän turhankin pitkä aika, mutta toisaalta niiden aikana tulee hoidettua myös aerobista kuntoa. Treenin lopussa on vielä (hyvin lyhyt) loppujäähdyttely / -venyttely. Treenin kestoaika ei ole tarkasti se, mikä ennen treeniä valittiin, vaan esim. 30 minuutin treenin todellinen kesto on yleensä noin 31 minuuttia tehokasta treeniä.
Ohjelma tuntee noin 500 erillistä treeniliikettä, joista osa tosin luultavasti on variaatioita ja eri vaikeustasoja yhdestä ja samasta liikkeestä, ja osa liikkeistä vaatii jotain treenivälineistöä (jotka valittiin ennen treenin alkua). Liikelistaa ei saa mistään näkyviin, joten tässä joudutaan luottamaan siihen tietoon joka lukee pelin kotelon takakannessa. Joka tapauksessa, ohjelmassa on huomattavasti enemmän vaihtelua kuin muissa tietämissäni treenipeleissä. Siitä huolimatta uusia liikkeitä otetaan treeneihin mukaan pikku hiljaa, joten parin ensimmäisen treenin jälkeen perusliikkeet ovat aika hyvin hanskassa, ja seuraavassa treenissä saattaa tulla yksi tai kaksi uutta liikettä. Tämä on ehdottomasti hyvä juttu, sillä muuten treenaamiseen tulisi koko ajan taukoja liikkeiden ohjevideoiden katsomisen takia. Toki pelin virtuaalinen personal trainer antaa liikesuorituksesta ohjeita treenin aikana ilman varsinaisen opetusvideon katsomistakin.
Treenit sinänsä ovat pääsääntöisesti hyvän tuntuisia; hiki tulee ja paikoitellen ovat ihan haastaviakin treenejä. Tosin liikkeet (ja ohjelma muutenkin) ovat enemmän naisille tarkoitettuja; tuntuu vähän hölmöltä tehdä jotain 10 toiston sarjoja hauiskääntöä ilman painoja (kun en omista sopivan kokoisia käsipainoja), vaikka ohjelma kehottaakin tekemään dynaamista jännitystä liikkeen aikana.
Treenin aikana TV-ruudun alalaidassa vierii palkki, jossa näkyy sen hetkisen liikkeen nimi, seuraava liike, ja koska siihen vaihdetaan. Palkissa on myös värikoodi, josta näkee kunkin liikkeen rasittavuuden (asteikolla 1-5). Lisäksi liikkeen vaihdon yhteydessä näkyy, paljonko treeniä on vielä jäljellä. Mielestäni olisi ollut hyvä, jos kello olisi näkyvissä koko ajan, mutta tämä on pieni puute sillä useimmiten kutakin liikettä tehdään alle 30 sekuntia kerrallaan.
Joogasta en perustanut kovinkaan paljoa (yhden kokeilukerran perusteella); lähinnä siksi että puheohjaus on paikoitellen pahastikin epätahdissa liikesuorituksen kanssa. Jos vuorossa on jokin liike jossa ei näe TV-ruutua, ei ole mitään keinoa tietää, missä tahdissa liikettä on tarkoitus tehdä. Tällöin ainoa vaihtoehto on vilkuilla ruutua jatkuvasti, mikä häiritsee treenaamista. Ongelma korostuu, mikäli samaa liikettä tehdään useita kertoja peräkkäin, jolloin seuraavilla kerroilla ei ole puheohjeita lainkaan.
Omien treeniohjelmien tekeminen ei ole mahdollista (mikä on varmasti useimmissa tapauksissa hyväkin), mutta mielestäni olisi hyvä juttu jos käyttäjä saisi valita treeniliikkeistä omia suosikkejaan ja ennen kaikkea sellaisia liikkeitä jotka eivät tunnu hyviltä (esim. high impact –liikkeet), ja ohjelma ottaisi nämä toiveet huomioon treeniohjelmaa laatiessaan.
Treenin lopussa kerrotaan vielä, paljonko kaloreita kyseinen treeni kulutti. EA Sports Activessa on samanlainen kalorilaskuri, ja on mielenkiintoista huomata että pääsääntöisesti My Fitness Coach antaa pienempiä kalorikulutuksia suurin piirtein saman pituiselle treenille, vaikka My fitness coachin treenit eivät tunnu ainakaan kevyemmiltä.
Peli pyytää käyttäjää tekemään aika ajoin saman kuntotestin joka tehtiin alussa. Tämän avulla ohjelma (ja käyttäjä) voi seurata treenaajan kunnon kehittymistä, ja ohjelma muokkaa treenejä taas tämän mukaan. Itse olen tehnyt kerran tämän seurantatestin, ja jo yhdeksän treenin jälkeen mm. aerobinen kuntoni oli parantunut jonkin verran. Kunnon kehittymistä voi seurata jälkikäteen ilmeisesti melko pitkältäkin ajalta, sillä ohjelma pitää automaattisesti kirjaa näiden kuntotestien tuloksista.
Pelin grafiikka on mielestäni toimivaa, vaikka kukaan ei luulekaan katsovansa treeni-DVD:tä konsolipelin sijasta. Käyttöliittymän ärsyttävyyksistä olikin aikaisemmin puhetta, eli valintapainikkeet ovat liian pieniä erityisesti huohottavan käyttäjän kannalta. Musiikki on varsin hiljaista vaikka se olisikin säädetty täydelle volyymille. Lisäksi kaikki musiikki tuntuu olevan jotain hissimusiikki-versioita vähän tunnetuista kappaleista. Tämä ei häiritse minua mutta joku saattaisi pitää mahdollisuudesta todella luukuttaa musiikkia kovalla treenin aikana.
Kokonaisuutena tämä vaikuttaa kaikkein parhaimmalta näistä kokeilemistani treenipeleistä; treenit ovat melko monipuolisia aerobic-treenejä. Myös kunnon seuraaminen on hyvä juttu, kuin myös treenien räätälöiminen jokaiselle käyttäjälle erikseen ja se, että käyttäjän senhetkinen energiataso vaikuttaa treenin rasittavuuteen. Itse pidän myös siitä, että ohjelmaan ei ole ympätty väkisin mitään liiketunnistimia, vaan oletetaan että käyttäjä joka tätä ohjelmaa käyttää, haluaa oikeasti treenata eikä fuskaa liikkeiden suorittamisessa. Peli on mielestäni erittäin hyvä hankinta tällaista treenipeliä kaipaavalle; erityisesti kun pelin saa Play.com:sta 13 eurolla kotiin kannettuna…