Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Wiin treenipelit

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja YJT
  • Aloituspäivämäärä Aloituspäivämäärä

YJT

New Member
Wii on siinä mielessä eriskummallinen laite, että sille on julkaistu lukuisia "pelejä", jotka toimivat ikään kuin käyttäjän personal trainerina. Pelejä julkaistaan myös koko ajan uusia, ja erikoiseksi asian tekee se, että muille konsoleille vastaavaa pelityyppiä ei taida olla käytännössä lainkaan olemassa.

Alla on listaa tietämistäni ja mieleen tulevista tällaisista treenipeleistä. Tähän ketjuun voisi kirjoitella kootusti arvioita tämän pelityypin edustajista (alla mainituista ja muista vastaavista).

- Wii Fit
- Wii Fit+ (tulossa)
- EA Sports Active
- My Fitness Coach: Get in Shape
- Gold´s Gym Cardio Workout (julkaistaan ilmeisesti lähiaikoina Euroopassa nimellä My Fitness Coach: Cardio Workout)
- Jillian Michaels Fitness Ultimatum 2009
- NewU: Fitness first personal trainer (tulossa)
- The Biggest Loser (tulossa)
- Daisy Fuentes Pilates (tulossa)
- Your Shape (tulossa)
Näiden lisäksi varmasti muitakin on, ja lisää on tulossa.

Yllä mainittujen lisäksi Wiille on saatavana pelejä joissa on mukana vahva treenielementti, mutta jotka ovat tämän lisäksi myös tavanomaisia pelejä. Esimerkki tällaisesta on Don King Boxing.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Wii Fit

Wii Fit:

Tämä on ”se” urheiluvalmennuspeli, mukana tulee tasapainolauta. Peli koostuu neljästä eri tyyppisestä harjoittelusta: jooga, lihaskuntoharjoitukset, tasapainoharjoitukset, aerobiset harjoitukset. Kaksi ensimmäistä harjoitustyyppiä ovat vakavammalla asenteella tehtyjä, kun tasapainopelit ja aerobiset pelit ovat enemmän kieli poskessa tehdyn näköisiä.

Peli alkaa ”Wii Fit iän” määrittelemisellä. Tätä lukuarvoa määriteltäessä huomioidaan henkilön painoindeksi (ei kuitenkaan esim. vartalotyyppiä) sekä tasapaino; esim. mitään lihaskuntotestiä ei tehdä. Laite kehottaa tekemään vastaavan testin joka päivä, mikä käsittääkseni on liian tiheä tahti esim. painonhallinnan kannalta (usein kuulee suositeltavan 1-2 punnitusta viikossa). Joka tapauksessa laite pitää kirjaa kunnon kehittymisestä sekä harjoitteluun käytetystä ajasta, mikä motivoi jatkamaan säännöllistä treenaamista.

Harjoittelun edistyessä peli avaa uusia minipelejä ja harjoitusliikkeitä. Tämän on tarkoitus motivoida jatkamaan harjoittelua, mutta mielestäni näitä avautuu aivan liian helposti: Itse olen treenannut vain muutaman tunnin, ja olen saanut (mitenkään erityisesti yrittämättä) avattua yhtä lukuun ottamatta kaikki tasapaino- ja aerobiset pelit, ja muissakin vain noin kolmasosa on avaamatta. Itse asiassa noita minipelejä avautui niin nopeasti, että niitä ei kunnolla ehtinyt testaamaan kun jo seuraava peli tai liike oli avautunut.

Se tärkein juttu, eli kunnon kohottaminen onnistunee Fitillä, ainakin mikäli lähtötaso ei ole kovin korkea. Pelaaminen on kevyimmillään hyvin kevyttä, mutta olen onnistunut saamaan kohtuullisen hyvänkin aerobisen treenin aikaiseksi, kunhan keskittyy nimenomaan raskaampiin harjoitusmuotoihin. Peli on kyllä tietyllä tavalla koukuttava, ja jos vaihtoehtoina on ”kunnon urheilu” jonka ylläpitämiseen motivaatio ei riitä, tai Wii Fit, niin kyllä tämä asiansa ajaa varsin hyvin. Lisäksi kannattaa muistaa, että jos treenaaminen tuntuu liian kevyeltä, aina voi käyttää nilkka- ja rannepainoja, käsipainoja, painoliivejä ym. rasituksen kasvattamiseksi.

Tasapainolauta on mielestäni hyvä juttu; se toimii erityisesti tasapainopeleissä ja joogassa varsin hyvin mutta monissa lihaskuntoliikkeissä lauta on vähän päälle liimattu juttu. Suurinta osaa lihaskuntoliikkeistä voisi tehdä vähintään yhtä hyvin ilman lautaa, mutta ilmeisesti sen lisääminen kaikkiin liikkeisiin on ollut tavallaan pakollista kun nimenomaan se on ”se juttu” tässä pelissä. Mielestäni jooga on kaikkein kiinnostavin treenimuoto, koska noita pikkupelejä ei ihan kauheasti jaksa tahkota ja lihaskuntoliikkeitä voi tehdä ilman tätä peliäkin.

Wii Fitissä on eräs paha puute, mikäli ohjelmaa arvioidaan nimenomaan urheiluvalmentajana: siitä puuttuu täysin treeniohjelmat. Pelissä ei ole valmiina minkäänlaisia treeniohjelmia, eikä pelaaja voi niitä myöskään laatia itse. Joissakin lihaskunto- ja joogaliikkeissä ehdotetaan toista liikettä edellisen pariksi, mutta mitään muuta kunto-ohjelmaan liittyvää Wii Fit ei tarjoa. Ilmeisesti syksyllä ilmestyvä Wii Fit+ korjaa tätä puutetta ainakin osittain.
 
EA Sports Active

EA Sports Active

Olen treenannut tällä suurinpiirtein viikon, mikä on aika lyhyt aika sanoa mitään kovin syväluotaavaa, mutta tässä tunnelmia lyhyen käytön jälkeen:

Peli alkaa pikaisella profiilin luomisella (pakollista se ei kuitenkaan ole - peliä voi pelata myös vierailijana). Mitään kuntotestiä ei kuitenkaan tehdä; lähinnä ikä, pituus, paino ym. syötetään koneelle. Näiden tietojen mukaan ohjelma laskee mm. kalorikulutuksen treenien aikana.

Pelissä voi treenata 30 päivän kunto-ohjelmaa, yksittäisiä valmiita treenejä, tai itse tehtyjä yksittäisiä treenejä. Itse olen käyttänyt ainoastaan tuota 30 päivän ohjelmaa.

Pelissä tulee mukaan jalkaremmi, jonka avulla nunchuck-ohjaimen saa kiinni reiteen (joissakin liikkeissä), sekä vastuskuminauha jota käytetään jossakin liikkeissä. Peli tukee myös tasapainolautaa, jota voi käyttää joissakin liikkeissä. Peli on melko tarkka liikkeiden suorituspuhtaudesta että se tunnistaa liikkeen oikein tehdyksi, eli esim. jos käyttäjää käsketään liikkeen alussa pitämään peliohjaimia tietyssä asennossa ja kääntämään ne liikkeen loppuvaiheessa toiseen asentoon, näin on syytä tehdä jos haluaa ohjelman rekisteröivän liikesuorituksen. Itselleni tämä ei ole tuottanut vaivaa muuten kuin juoksussa; liian helposti ohjelma tulkitsee hölkkäni kävelyksi. Pelin mukana tuleva vastuskuminauha on todella löysä, mutta onneksi jäykempiä kuminauhoja saa urheilutarvikkeita myyvistä kaupoista.

Ennen kutakin treeniä peli kysyy, kuinka raskaan treenin käyttäjä haluaa kolmesta vaihtoehdosta. Tämä vaikuttaa paitsi treenin sisältöön ja liikkeiden määrään, mutta ilmeisesti myös toistomääriin. Näin ollen kevyen ja raskaan treenin kestoajoissa saattaa olla toista kymmentä minuuttia eroa. Hankalaa tässä on se, että treenin kestoaikaa ei voi valita suoraan itse (esim. jos itsellä on vain rajallinen aika käytettävissä treenaamiseen), vaan kone ilmoittaa vasta lukuisten valintojen ja kuvaputkisurffaamisen jälkeen treenin arvioidun keston. Mikäli tässä vaiheessa huomaa, että treeni on liian pitkäkestoinen, on palattava monta ruudullista takaisinpäin että pääsee vaihtamaan kevyempään treeniin (ja sitten taas monen ruudullisen jälkeen näkee uuden treenin arvioidun kestoajan, joka toivottavasti on kestoltaan sopivampi). Olisi siis paljon parempi, mikäli jo treenin vaativuustasoa valitessaan näkisi suoraan treenin arvioidun keston, tai että käyttäjä voisi halutessaan määritellä maksimiajan jonka treeni saa kestää.

Treenit koostuvat pääasiassa "oikeista" urheiluliikkeistä, ja erilaisia minipelejä on lähinnä mausteeksi. Tämä on hyväkin, sillä nämä minipelit eivät ole kovin erikoisia, tai ainakaan mitään mainitsemisen arvoista ei ole tullut vastaan; varsinkaan jos peliä pelaa urheilumielessä.

Pelissä on ilmeisesti vähän yli 50 erilaista urheilulajia ja minipeliä, minkä lisäksi jotakuinkin kaikista löytyy useampi haastavuustaso (eri haastavuustasoja ei ole laskettu tähän määrään). Valmiit treenit tuntuvat koostuvan noin 15-20 eri liikkeestä, ja juoksu/kävely on jokaisessa treenissä mukana alku- ja loppuverryttelynä. Muuten treenit on rakennettu jonkin teeman ympärille.

Kuntoilu onnistuu pelillä kohtuullisen hyvin; varsinkin alavartalon treenaaminen. Ylävartaloa varten pitäsi ainakin käyttää jäykempää kuminauhaa ja/tai lisäpainoja käsissä. Joka tapauksessa, olen saanut ihan kunnolla hien pintaan joka kerta treenatessani, ja pari kertaa on ollut pientä lihasarkuuttakin havaittavissa seuraavana päivänä, mikäli treenissä on tehty jotain minulle vähän harvinaisempaa liikettä. Jotenkin kuitenkin tuntuu, että tuo liiketunnistaminen on tässä vähän turha homma; treenaaminen onnistuisi varmasti yhtä hyvin vaikka liikkeet tekisi käyttäen ohjelmaa ainoastaan treenivideona, josta katsoisi mallit liikesuorituksiin, ja tietenkin treenin kulun.

Jokaiseen liikkeeseen kuuluu ohjevideo, jossa opastetaan liikkeen suorituksessa. Filmi näkyy oletusarvoisesti aina kun treenaaja tekee jotain liikettä ensimmäistä kertaa, mutta filmin saa katkaistua halutessaan, ja sen saa näkyviin halutessaan vaikka kesken treenaamisen. On kuitenkin todettava, että joissakin liikkeissä liikesuoritus opetetaan ohjevideolla eri tavalla kuin mitä treenin aikana ruudulla opastetaan. Olen huomannut että kannattaa noudattaa niitä ruudulla näkyviä opasteita, mikäli eroja on.

Ohjelmassa on mukana myös jonkinlainen elintapojen seurantakin, mutta se on melko suppea, eikä sisällä lainkaan painon seurantaa (vaikka peli siis hyödyntää tasapainolautaa, jossa olisi sisäänrakennettu vaakakin).

Kokonaisuutena sanoisin, että tämä on vähemmän leikkimielinen kuin Wii Fit, ja mielestäni treenaaminen tuntuu enemmän urheilulta. Täytyy kuitenkin treenata pidempään että osaisi sanoa, kuinka hyvin tällä voi kohottaa kuntoa. Täytyy kuitenkin sanoa, että odotin vielä enemmän urheilua kuin mitä tämä on tähän mennessä pystynyt tarjoamaan.

Lisäys: Liikkeentunnistus rajoittaa liikevalikoimaa pahasti; pelissä ei esimerkiksi tehdä lainkaan etunojapunnerruksia tai sen variaatioita, tai yleensäkään mitään sellaisia liikkeitä joissa ei olla pystyasennossa. Tämä on paha puute, sillä se rajoittaa varsinkin ylävartalon treenaamista aika pahasti, mikä muutenkin on vaikeaa saada riittävän rasittavaksi. Vastuskuminauhojen käyttöön otto on toki hyvä idea, mutta käyttäjän täytyy hankkia omaa voimatasoaan vastaava kuminauha, mikäli haluaa saada kuminauhan käytöstä hyötyä irti.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Don King Boxing

Don King Boxing

Olen tätä kirjoitettaessa pelaillut Don King Boxingia noin viitenä päivänä. Don King Boxing ei ole varsinainen treenipeli, vaikka se sisältääkin erillisen kuntoharjoitteluosion.

Pelissä on erillinen treenimoodi ja pelimoodi; peli jakaantuu yksittäisiin näytösotteluihin ja tarinamoodiin (ei siis uramoodia). Lyöminen tapahtuu tekemällä lyöntiliikkeitä Wiin ohjaimilla, ja mikäli tasapainolauta on käytössä, väistäminen tapahtuu tekemällä väistöliikkeitä. Yksittäisten ottelujen pelaaminen on ihan kivaa, mutta tarinamoodi on syvältä (ottelujen lopputulos on etukäteen määrätty, ja jos häviää sellaisen ottelun joka pitää voittaa, ei pelissä pääse eteenpäin ennen kuin on voittanut ko. ottelun, jne). Grafiikka on toimivaa mutta ei pärjää esim. Xbox 360 tai Pleikka 3 peleille (mitä ei kukaan varmaan odotakaan).

Tärkein asia (tämän ketjun kannalta) on kuitenkin pelin urheilulliset piirteet. Pelistä löytyy neljä erilaista harjoitustyyppiä: aerobinen harjoittelu (sisältää etupäässä varjonyrkkeilyä jossa lyödään ohjeiden mukaan oikea lyönti oikeaan aikaan), säkin hakkaaminen, speed bagin lyöminen ja naruhyppely. Nämä osiot ovat ihan kiinnostavia, joskaan näitä ei ihan kauhean kauaa jaksa vääntää koska valinnanvaraa ei kauheasti ole. Jokaisessa treenityypissä on kolme eri vaikeustasoa, jotka ovat heti auki tai avautuvat todella nopeasti.

Pelissä voi keskittyä pelkkien treenipelien pelaamiseen, jolloin ohjelma määrittelee (arpoo?) jonkinlaisen treeniohjelman jossa on eri yhdistelmä noita treenipelejä (esim. heavy bag amateur-tasolla, speed bag champion-tasolla ja fitness contender-tasolla). Mitään kuntotestejä tms. ei pelissä tehdä eikä kunnon kehittymistäkään näin ollen seurata (tai ei ole ainakaan vielä tullut vastaan). Varsinaisesti treeniä ei voi valita itse, vaan pelaaja valitsee ainoastaan treenin pituuden (2, 4 tai 6 minuuttia), ja ohjelma tarjoaa jotain yhdistelmää edellä kuvatulla tavalla. Noita muutaman minuutin mittaisia treenejä voi vetää putkeen useita, mikäli niin haluaa.

Pelaan yleensä erilaisia treenipelejä aluksi, ja sen jälkeen vähän aikaa varsinaista peliä tarinamoodilla. Tällä tavalla saa aikaan sellaisen pikkukivan treenin, joka vastaa rasittavuudeltaan ehkä jotain keskiraskasta, tasavauhtista kuntopyöräilyä (ei spinningiä). Joka tapauksessa aerobisena treeninä tämä on mielestäni parempi kuin mitä Wii Fitillä olen saanut aikaan; monipuolisuutta tässä ei kuitenkaan juurikaan ole.
 
Wii Jog

Erinomainen keskustelunavaus! Vaikkei eräs laite varsinaista treenikokemusta tarjoakaan, kiinnostanee se kuitenkin samaa kohderyhmää:

Wii Jog on ohjaimeen liitettävä lisälaite, joka on oikeastaan askelmittari. Laitetta käytettäessä hahmon liikuttaminen edellyttää, että myös pelaaja hölkkää paikoillaan. Näin pelistä kuin pelistä pitäisi tulla pulssia nostattava kuntoilukokemus, vaikka homman mielekkyys tietysti riippuu hyvin paljon kunkin pelin toteutuksesta. Käyttäjäkommenttien perusteella Mario Kartin pelaaminen hölkkäämällä olisi toivottoman rankkaa, mutta esimerkiksi Resident Evil 4 näin koettuna nostaisi hien pintaan myös ihan uudella tapaa.

Itse en ole vehjestä kokeillut, ja käytön mielekkyys on ilmeisesti hyvinkin pelikohtaista. Kiinnostuneille tällä hetkellä edullisin hankintapaikka taitaa olla Play: Play.com (UK) : jOG: The Body Motion Controller : Nintendo Wii - Free Delivery
 
Vastaus: Wiin treenipelit

Hyvä ketju, uudenlainen genre on näköjään syntynyt. Näiden lisäksi hien pintaan saavia ja YJT:n listaamien pelien ulkopuolelle sopivia välipaloja :

Helix (WiiWare) - tanssi/rytmipeli, yläkropalle treeniä.
Helix - Jutut - NintendoFIN

Shaun White Snowboarding - tasapainolaudan päällä heiluminen on hauskaa ja hikistä puuhaa
Shaun White Snowboarding: Road Trip - Arvostelu - NintendoFIN

Skate It
- sama perustelu kuin edellisessä
Skate It - Arvostelu - NintendoFIN
 
Vastaus: Wii Jog

esimerkiksi Resident Evil 4 näin koettuna nostaisi hien pintaan myös ihan uudella tapaa.

Vaikuttaa varsin mielenkiintoiselta!

Sykkeen ja stressireaktioden suhdettahan on tutkittu paljonkin ja on todettu että sydämen lyöntitiheyden noustessa tarpeeksi, hienomotoriikka ja sarjataidot alkavat kärsimään. Vaikka onkin huomattava, että urheilemalla aiheutettu sydämen sykkeen kiihtyminen ei ole sama asia kuin stressin (esim. pelon tai taistelustressin) aiheuttama, siitä huolimatta tunnelma voisi kohota ihan eri tavalla kun pakoon juostakseen täytyy oikeasti juosta; ei riitä että liikuttaa peliaohjaimen ohjaussauvaa johonkin suuntaan...
 
Vastaus: Wii Jog

Wii Jog on ohjaimeen liitettävä lisälaite, joka on oikeastaan askelmittari. Laitetta käytettäessä hahmon liikuttaminen edellyttää, että myös pelaaja hölkkää paikoillaan. Näin pelistä kuin pelistä pitäisi tulla pulssia nostattava kuntoilukokemus, vaikka homman mielekkyys tietysti riippuu hyvin paljon kunkin pelin toteutuksesta. Käyttäjäkommenttien perusteella Mario Kartin pelaaminen hölkkäämällä olisi toivottoman rankkaa, mutta esimerkiksi Resident Evil 4 näin koettuna nostaisi hien pintaan myös ihan uudella tapaa.

Ostinpa heräteostoksena tuon Jog laitteen viime kuussa. Laite toimii hyvin yksinkertaisesti, eli jos et hölkkää, et voi käyttää Nunchuk-ohjainta. Harmikseni en kuitenkaan innostu Resident Evil-tyylisistä peleistä, joten laite on jäänyt hyllyyn. Kokeiluni jäivät Super Mario Galaxy + Wii Jog ja tämä ei ehkä ole se paras yhdistelmä.

Jos joku ei uskalla/halua ostaa ulkomailta, niin saa tulla noutamaan tuon minun Jog-laitteeni tuohon samaan hintaan ;)
 
Vastaus: Wii Jog

Ostinpa heräteostoksena tuon Jog laitteen viime kuussa. Laite toimii hyvin yksinkertaisesti, eli jos et hölkkää, et voi käyttää Nunchuk-ohjainta.

OK, hyvä saada varmistus tuolle toimintaperiaatteelle. Ajattelin ettei se oikein tuon monimutkaisempaa voi ollakaan, jos Wii Jog kerran lupaa olevansa yhteensopiva kutakuinkin kaikkien Wii-pelien kanssa. Vaan eipä ratkaisun toisaalta tuon ihmeellisempi tarvitse ollakaan, tuohan tekee juuri sen mitä luvataankin.

Wii Jogia ei tietääkseni ole juurikaan mainostettu enkä usko sen olevan mikään iso hitti muutenkaan, joten luulen että jos vehje kiinnostaa, se kannattaa tilata nyt kun sitä vielä saa. Jos konsolin edessä hölkkääminen kiinnostaa, tarjoaahan tuo huomattavasti enemmän vaihtelua kuin pelkkä Wii Fitin ikuisesti samojen maisemien tahkoaminen. Peliä vaihtamalla lopahtamassa oleva hölkkäinspiraatio ehkä nousisi taas uusiin lukemiin.

Ehkä myös Zeldan tai Metroidin tapahtumiin tulisi eläydyttyä enemmän, jos liikkuisi itse mukana? Jog voisi olla hyvä ratkaisu myös vanhemmille, jotka ovat huolissaan siitä, että lapset vain istuvat pelikonsolin edessä... :)

Osaatko muuten sanoa, toimiiko vehje jos sen liittää MotionPlus-palikan perään? (Luulisi, sehän varmaan vain päästää läpi tai katkoo Nunchakun lähettämät signaalit.)
 
Vastaus: Wii Jog

Osaatko muuten sanoa, toimiiko vehje jos sen liittää MotionPlus-palikan perään? (Luulisi, sehän varmaan vain päästää läpi tai katkoo Nunchakun lähettämät signaalit.)
Uskon että toimii. Laite on lisäkappale Nunchakun ja remoten väliin, niin miksi ei sitten motionin ja Nunchakun väliin kävisi.
 
My Fitness Coach: Get in Shape

My Fitness Coach: Get in Shape

My Fitness Coach on ikään kuin interaktiivinen aerobic-video, sillä ohjelmassa ei ole mitään liikkeentunnistusta tai vastaavaa järjestelmää, jonka avulla laite tunnistaisi käyttäjän tekemät liikesuoritukset. Peli ei myöskään tue tasapainolautaa. On makuasia, pitääkö tällaista liiketunnistusta tärkeänä (minun mielestäni on parempi että ohjelma toimii hyvin ilman liiketunnistusta, kuin että siinä olisi käytettävyyttä huonontava liiketunnistus kuten esim. EA Sports Activessa), mutta treenivideona My Fitness Coach toimii erittäin hyvin.

Peliä voi pelata joko vierailijana, tai käyttäjä voi laatia oman profiilin. Vierailijana pelatessa käyttäjä ei saa ohjelmasta täyttä hyötyä irti, sillä tällöin peli ei tee käyttäjälle räätälöityjä treeniohjelmia, vaan se peluuttaa vain tavanomaisen jumppavideon tapaan geneerisiä treeniohjelmia.

Profiilin laatiminen vie 20-30 minuuttia aikaa, ja se on kohtuullisen perusteellinen. Käyttäjältä mitataan olkavarren, rinnan, vyötärön, lantion ja reiden ympärysmitta (näin monta mittausta oletettavasti sen takia, että eri ihmisille kerääntyy laardia eri kohtiin vartaloa), lisäksi tehdään kuntotesti jossa mitataan leposyke ja syke 2 minuutin haara-perushyppyjen jälkeen (taitaa olla nimeltään rasitustesti tms), lisäksi mitataan maksimitoistomäärä muutamassa lihaskuntoliikkeessä (mm. kyykky ja etunojapunnerrus), ja mitataan liikkuvuus eteentaivutuksilla.

Testin tekemisessä on kaksi ärsyttävää seikkaa: Ensinnäkin, kaikki mittayksiköt ovat tuumina ja paunoina, eikä mistään löydy mahdillisuutta vaihtaa SI-järjestelmän mittayksiköihin. Toinen ärsyttävä seikka on, että mittausten tulokset syötetään ylös- ja alas -nuolilla, ja esimerkiksi miehen kokoisen treenaajan (100 kg, eli noin 225 lbs.) syöttäessä painoaan, ylös-nuolta on pidettävä pohjassa hyvän mittainen tovi, ja koko tämän aja on kursori pidettävä suhteellisen pienen nuolen päällä. Tämä on erityisen hankalaa kuntotestin aikana, kun maksimisuorituksen jälkeen täytyy yrittää olla huohottamatta, jotta kursori pysyy nuolen kohdalla. Tätä olisi voinut muuttaa esim. siten, että ruudulla olisi numeronäppäimistö, jonka avulla lukemat olisi paljon helpompi syöttää. Myös SI-järjestelmän mittayksiköiden lisääminen olisi ollutvarsin simppeli toimenpide, joka olisi helpottanut esim. painontarkkailua kun painon ajattelu tuttuina mittayksikköinä olisi helpompaa.

Profiilin laatimisen lopuksi määritellään mm. oma pitkän aikavälin tavoite (esim. painon pudotus, notkeuden lisääminen tai aerobisen kunnon parantaminen) ja oma treeniaikataulu. Näitä voi muuttaa koska tahansa jälkikäteen. Aikataulun merkitys on ilmeisesti siinä, että ohjelma moittii mikäli suunniteltu treeni jää väliin, ja kun treenaa riittävästi suunniteltuina päivinä, saa avattua lisää treenipaikkoja (taustakuvia) ja uusia musiikkeja. Pitkän aikavälin tavoite taas vaikuttaa treenien sisältöön.

Kuntotestistä tutut liian pienet valintanäppäimet vaivaavat hieman myös varsinaisen pelaaminen aikana; tosin varsinaisen treenin kestäessä ei peliohjainta juurikaan tarvita (tästä lisää myöhemmin), mutta ennen treenin alkua tehdään joitakin valintoja valikoissa (esim. valitaan treenin kestoaika ja musiikki).

Treenin alussa määritellään, paljonko aikaa treeniin on käytettävissä (15 minuutin harppauksin välillä 15 – 75 minuuttia), mitä treenivälineitä haluaa käyttää treenissä (jumppapallo., steppilauta, käsipainot, sykemittari), mitä musiikkia haluaa kuunnella, jne. Lisäksi kerrotaan, kuinka paljon ”virtaa” kyseisenä päivänä on, ja ohjelma arvatenkin muuttaa treenin kovuutta tämän mukaan (lähtötaso oletettavasti saadaan kuntotestin perusteella). Lisäksi ohjelma kysyy, mitä kunnon osa-aluetta haluaa painottaa kyseisessä treenissä (ainakin ylä-, keski-, alavartalo, aerobinen kunto, liikkuvuus, jooga); varsinainen treeniohjelma määräytyy sitten tämän treenin painotuksen ja pitkän aikavälin tavoitteen yhdistelmästä (eli jos pitkän aikavälin tavoitteena on liikkuvuuden lisääminen mutta haluaa tässä treenissä painottaa ylävartalon kuntoa, on treenissä enemmän venyttelyä kuin silloin jos pitkän tähtäimen tavoitteena olisi aerobisen kunnon parantaminen).

Treenin aikana ei peliohjaimia tarvita lukuun ottamatta sitä, että peli kysyy aika ajoin, kuinka raskaalta edellinen treenijakso tuntui. Treenin rasittavuutta muokataan jatkossa tämän mukaan. Lisäksi pelaaja saa halutessaan jokaisesta liikkeestä ohjevideon kesken treenin (mutta tällöin treeniin tulee tietenkin pieni tauko). Treenin alussa on alkulämmittely, ja varsinaisessa treenissä treenataan koko vartalo läpi; treenin sisällön muodostumisesta on kerrottu ylempänä. Itse olen treenannut lähinnä 30 minuutin treenejä, ja alkulämmittelyn kesto on näissä treeneissä ollut noin 10 minuuttia, mikä on mielestäni vähän turhankin pitkä aika, mutta toisaalta niiden aikana tulee hoidettua myös aerobista kuntoa. Treenin lopussa on vielä (hyvin lyhyt) loppujäähdyttely / -venyttely. Treenin kestoaika ei ole tarkasti se, mikä ennen treeniä valittiin, vaan esim. 30 minuutin treenin todellinen kesto on yleensä noin 31 minuuttia tehokasta treeniä.

Ohjelma tuntee noin 500 erillistä treeniliikettä, joista osa tosin luultavasti on variaatioita ja eri vaikeustasoja yhdestä ja samasta liikkeestä, ja osa liikkeistä vaatii jotain treenivälineistöä (jotka valittiin ennen treenin alkua). Liikelistaa ei saa mistään näkyviin, joten tässä joudutaan luottamaan siihen tietoon joka lukee pelin kotelon takakannessa. Joka tapauksessa, ohjelmassa on huomattavasti enemmän vaihtelua kuin muissa tietämissäni treenipeleissä. Siitä huolimatta uusia liikkeitä otetaan treeneihin mukaan pikku hiljaa, joten parin ensimmäisen treenin jälkeen perusliikkeet ovat aika hyvin hanskassa, ja seuraavassa treenissä saattaa tulla yksi tai kaksi uutta liikettä. Tämä on ehdottomasti hyvä juttu, sillä muuten treenaamiseen tulisi koko ajan taukoja liikkeiden ohjevideoiden katsomisen takia. Toki pelin virtuaalinen personal trainer antaa liikesuorituksesta ohjeita treenin aikana ilman varsinaisen opetusvideon katsomistakin.

Treenit sinänsä ovat pääsääntöisesti hyvän tuntuisia; hiki tulee ja paikoitellen ovat ihan haastaviakin treenejä. Tosin liikkeet (ja ohjelma muutenkin) ovat enemmän naisille tarkoitettuja; tuntuu vähän hölmöltä tehdä jotain 10 toiston sarjoja hauiskääntöä ilman painoja (kun en omista sopivan kokoisia käsipainoja), vaikka ohjelma kehottaakin tekemään dynaamista jännitystä liikkeen aikana.

Treenin aikana TV-ruudun alalaidassa vierii palkki, jossa näkyy sen hetkisen liikkeen nimi, seuraava liike, ja koska siihen vaihdetaan. Palkissa on myös värikoodi, josta näkee kunkin liikkeen rasittavuuden (asteikolla 1-5). Lisäksi liikkeen vaihdon yhteydessä näkyy, paljonko treeniä on vielä jäljellä. Mielestäni olisi ollut hyvä, jos kello olisi näkyvissä koko ajan, mutta tämä on pieni puute sillä useimmiten kutakin liikettä tehdään alle 30 sekuntia kerrallaan.

Joogasta en perustanut kovinkaan paljoa (yhden kokeilukerran perusteella); lähinnä siksi että puheohjaus on paikoitellen pahastikin epätahdissa liikesuorituksen kanssa. Jos vuorossa on jokin liike jossa ei näe TV-ruutua, ei ole mitään keinoa tietää, missä tahdissa liikettä on tarkoitus tehdä. Tällöin ainoa vaihtoehto on vilkuilla ruutua jatkuvasti, mikä häiritsee treenaamista. Ongelma korostuu, mikäli samaa liikettä tehdään useita kertoja peräkkäin, jolloin seuraavilla kerroilla ei ole puheohjeita lainkaan.

Omien treeniohjelmien tekeminen ei ole mahdollista (mikä on varmasti useimmissa tapauksissa hyväkin), mutta mielestäni olisi hyvä juttu jos käyttäjä saisi valita treeniliikkeistä omia suosikkejaan ja ennen kaikkea sellaisia liikkeitä jotka eivät tunnu hyviltä (esim. high impact –liikkeet), ja ohjelma ottaisi nämä toiveet huomioon treeniohjelmaa laatiessaan.

Treenin lopussa kerrotaan vielä, paljonko kaloreita kyseinen treeni kulutti. EA Sports Activessa on samanlainen kalorilaskuri, ja on mielenkiintoista huomata että pääsääntöisesti My Fitness Coach antaa pienempiä kalorikulutuksia suurin piirtein saman pituiselle treenille, vaikka My fitness coachin treenit eivät tunnu ainakaan kevyemmiltä.

Peli pyytää käyttäjää tekemään aika ajoin saman kuntotestin joka tehtiin alussa. Tämän avulla ohjelma (ja käyttäjä) voi seurata treenaajan kunnon kehittymistä, ja ohjelma muokkaa treenejä taas tämän mukaan. Itse olen tehnyt kerran tämän seurantatestin, ja jo yhdeksän treenin jälkeen mm. aerobinen kuntoni oli parantunut jonkin verran. Kunnon kehittymistä voi seurata jälkikäteen ilmeisesti melko pitkältäkin ajalta, sillä ohjelma pitää automaattisesti kirjaa näiden kuntotestien tuloksista.

Pelin grafiikka on mielestäni toimivaa, vaikka kukaan ei luulekaan katsovansa treeni-DVD:tä konsolipelin sijasta. Käyttöliittymän ärsyttävyyksistä olikin aikaisemmin puhetta, eli valintapainikkeet ovat liian pieniä erityisesti huohottavan käyttäjän kannalta. Musiikki on varsin hiljaista vaikka se olisikin säädetty täydelle volyymille. Lisäksi kaikki musiikki tuntuu olevan jotain hissimusiikki-versioita vähän tunnetuista kappaleista. Tämä ei häiritse minua mutta joku saattaisi pitää mahdollisuudesta todella luukuttaa musiikkia kovalla treenin aikana.

Kokonaisuutena tämä vaikuttaa kaikkein parhaimmalta näistä kokeilemistani treenipeleistä; treenit ovat melko monipuolisia aerobic-treenejä. Myös kunnon seuraaminen on hyvä juttu, kuin myös treenien räätälöiminen jokaiselle käyttäjälle erikseen ja se, että käyttäjän senhetkinen energiataso vaikuttaa treenin rasittavuuteen. Itse pidän myös siitä, että ohjelmaan ei ole ympätty väkisin mitään liiketunnistimia, vaan oletetaan että käyttäjä joka tätä ohjelmaa käyttää, haluaa oikeasti treenata eikä fuskaa liikkeiden suorittamisessa. Peli on mielestäni erittäin hyvä hankinta tällaista treenipeliä kaipaavalle; erityisesti kun pelin saa Play.com:sta 13 eurolla kotiin kannettuna…
 
Vastaus: Wiin treenipelit

Kiitos YJT hyvästä ja perusteellisesta My Fitness Coach arviosta. Tuosta en ole nähnyt juttua paljoa missään suomenkielisissä medioissa yms. Olen vaan nähnyt tuota myytävän ja ihmetellyt että mikähän tuokin mahtaa olla? :)

Amazon UK:n asiakkaat ovat myös pitäneet tuosta. Yli 200 arvostelua ja 4/5 pistekeskiarvo.
Amazon.co.uk: Customer Reviews: My Fitness Coach (Wii)
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Wii Fit:

Wii Fit:

Pari viikkoa nyt pelattu "treenattu". Erityisesti jooga-harjoitukset tuntuvat hyödyllisiltä. Kovin suurta intoa peli ei kuitenkaan vielä ole missään vaiheessa nostanut. 30-40min pelikertoja arkipäivisin. Yhteensä nyt noin 6h kasassa. "Tasapaino-testi" on motivoiva ja mukava seuranta kehityksessä, siitä plussaa.

Lisäksi kannattaa muistaa, että jos treenaaminen tuntuu liian kevyeltä, aina voi käyttää nilkka- ja rannepainoja, käsipainoja, painoliivejä ym. rasituksen kasvattamiseksi.
Hyvä vinkki. Lihaskuntoliikeet tuntuvat aika köykäisiltä kun liikkeeseen tottuu. Mistähän saisi kohtuu hintasia nilkka/ranne painoja?

Tasapainolauta on mielestäni hyvä juttu; se toimii erityisesti tasapainopeleissä ja joogassa varsin hyvin mutta monissa lihaskuntoliikkeissä lauta on vähän päälle liimattu juttu. Suurinta osaa lihaskuntoliikkeistä voisi tehdä vähintään yhtä hyvin ilman lautaa, mutta ilmeisesti sen lisääminen kaikkiin liikkeisiin on ollut tavallaan pakollista kun nimenomaan se on ”se juttu” tässä pelissä. Mielestäni jooga on kaikkein kiinnostavin treenimuoto, koska noita pikkupelejä ei ihan kauheasti jaksa tahkota ja lihaskuntoliikkeitä voi tehdä ilman tätä peliäkin.
Hieman päälleliimattu kyllä, mutta osassa lihaskuntoliikkeitä lauta toimii tuttuna tasapainomittarina. Näin olisi saanut olla joka liikkeessä. Jooga nimenomaan se tämän pelin suola. Mukava aamusta hieman hengitellä ja taivutella ;)

Wii Fitissä on eräs paha puute, mikäli ohjelmaa arvioidaan nimenomaan urheiluvalmentajana: siitä puuttuu täysin treeniohjelmat. Pelissä ei ole valmiina minkäänlaisia treeniohjelmia, eikä pelaaja voi niitä myöskään laatia itse.
Tämä tosiaan iso puute. Voisi edes valita monta liikettä kerralla, mutta ei. Jokainen liike valittava aina valikon kautta ja samat "varo heilumasta ja rikkomasta taloasi"- varoitus pomppaa aina ruutuun. Näitäkään tuskin saa pois häiritsemästä?

Yhteenvetona: Wii Fit on mukava ja motivoiva "jooga" peli.
 
My Fitness Coach: Cardio Workout

My Fitness Coach: Cardio Workout

Tämä peli on alun perin julkaistu Yhdysvalloissa nimellä Gold´s Gym Cardio Workout, mutta ilmeisesti markkinointi- tms syistä se julkaistaan eri nimellä Euroopassa. Peliä ei siis pidä sekoittaa My Fitness Coach: Get in Shapeen jonka kanssa Cardio Workoutilla ei ole oikeastaan mitään tekemistä.

Cardio Workout on kuntonyrkkeilypeli, jossa pääosa pelistä muodostuu erilaisten iskukombinaatioiden tekemisestä varjonyrkkeilynä. Pelissä on mukana myös joitakin nyrkkeilyteemaisia minipelejä ja lihaskuntoliikkeitä, joissa osassa käytetään tasapainolautaa, mutta ainakaan vielä itselleni ei ole tullut vastaan tilannetta jossa tuossa pääpelissä voisi lautaa hyödyntää. Osa näistä minipeleistä on lukittuna pelin alussa.

Pelaaminen tapahtuu pitämällä peliohjaimia käsissä; Remote oikeassa ja Nunchuck vasemmassa kädessä. Lyöminen tapahtuu lyömällä ilmaan, ja väistäminen toimii tekemällä väistöliikkeitä. Pelissä voi käyttää myös kahta Remotea, jolloin ohjaimien välissä oleva johto ei tule tielle. Pelissä tehdään siis tiettyjä lyöntikombinaatioita oikeassa tahdissa; mitään nyrkkeilyotteluita tms. pelissä ei ole tarjolla. Pelaaminen on yllättävän hauskaa ja koukuttavaa puuhaa (sanaleikki tarkoitukseton), ja etuna on vielä se että vartin pikatreenikin on kohtuullisen tehokas joten treenin aloittamiskynnys on hyvin matala. Kun treenin aikana innostuu pelaamaan lisää, treenaamista voi jatkaa aiottua kauemmin varsin helposti, sillä treenit koostuvat pääasiassa noin 15 minuutin pituisista kokonaisuuksista, joiden lisäksi voi toki pelata vielä pikkupelejä.

Peli tarjoaa mahdollisuuden myös laaditun (arvotun?) treeniohjelman mukaan treenaamiseen. Itse en ole juurikaan käyttänyt tätä mahdollisuutta, mutta nämä räätälöidyt treenit koostuvat kahdesta lyhyestä kuntonyrkkeilyosuudesta ja yhdestä lihas- tai aerobista kuntoa kehittävästä minipelistä, joka ilmeisesti määritellään arpomalla. Kuntonyrkkeilyosiot ilmeisesti muuttuvat haastavammiksi sitä mukaa, mitä enemmän on vetänyt näitä räätälöityjä treenejä. Valitettavasti ohjelma ei taida ottaa huomioon sitä, jos pelaaja on pelannut mahdollisesti paljonkin kuntonyrkkeilyä, vaan räätälöidyt treenit lähtevät alkeista.

Uusien pikkupelien lisäksi pelissä avautuu pelaamisen myötä muitakin lisäominaisuuksia, joista tosin ainakaan itse en ole kauheasti innostunut: treenien myötä pelaaja saa rahaa, jolla voi ostaa pelihahmolleen esim. uusia vaatteita, lisäksi pelin jukeboksiin tulee lisää musiikkia, jne. Musiikista puheen ollen, mukana on Eye of the Tiger, mistä kuuluu erityismaininta. Tosin kaikki kappaleet ovat melko karmivia syntikkaversioita. Pelin alussa myös osa treeneistä on lukittuna, ja ne avautuvat pelaamisen edetessä.

Peli arvioi myös kalorikulutuksen. En osaa sanoa, kuinka oikeansuuntaisia pelin antamat arvot ovat, mutta lukemat ovat joka tapauksessa huomattavasti suuremmat kuin esim. My Fitness Coachissa. Toki kuntonyrkkeily on tehokasta treeniä, joten lukemat saattavat ollakin oikeita. Kalorikulutus riippuu treenaajan painosta, mutta itselläni ohjelma arvioi noin 15 minuutin mittaisen kuntonyrkkeilyosuuden kalorikulutuksen yleensä noin 150:stä reiluun 200:aan kaloriin; riippuen tietenkin treenin sisällöstä. Vertailun vuoksi sanottakoon että My Fitness Coach: get in shape antaa puolen tunnin treenin kalorikulutukseksi yleensä jotain 150 ja 200 kalorin väliltä, joten tämän perusteella cardio workout olisi huomattavasti tehokkaampaa treeniä.

Kokonaisuutena pidän Cardio Workoutia ehdottomasti harkitsemisen arvoisena treenipelinä, jonka hankintakynnystä laskee miellyttävä hintalappu. Itse tilasin pelin Jerseystä jolloin hintaa kertyi hieman alle 20 euroa.
 
Vastaus: Wiin treenipelit

Ostin kaverille kuukausi sitten lahjaksi My Fitness Coach Get in Shapen ja on vääntänyt ihan innoissaan peliä ja kehuu kovasti että se on hyvä.

Itselleni ostin perjantaina EA Sports Activen. Olen nyt kaksi treeniä vääntänyt ja niistä on tullut ihan hyvä olo että kai se on hyvä.
 
New U: Fitness First Personal Trainer

New U: Fitness First personal trainer

New U: Fitness First Personal Trainer on uusin Wiin treenipeleistä; se ilmestyi syyskuun puolivälissä. Fitness First on brittiläinen kuntosaliketju, joka on ollut mukana pelin tekemisessä.

New U muistuttaa aika paljon aikaisemmin arvostelemaani EA Actice Sportia, sillä erotuksella että tämä käyttää ainoastaan Wiin omia hallintalaitteita, eli wiimotea ja tasapainolautaa. Toinen silmiinpistävä ero muihin treenipeleihin verrattuna on, että tässä käytetään videokuvaa oikeista ihmisistä, tietokonegrafiikalla toteutettujen hahmojen ja taustojen sijaan. On tietenkin makuasia, kumpaa pitää parempaa mutta minulle oleellisinta on grafiikan toimivuus eikä silmäkarkki – mitä moni Wiin peli ei muutenkaan pysty tarjoamaan.

Peli alkaa käyttäjäprofiilin luomisella. Prosessi on varsin nopea, sillä peli kysyy vain muutaman perusasian kuten pituuden ja painon. Lisäksi kysytään, onko joitakin ruoka-aineita joita käyttäjä ei voi tai halua syödä. Tätä tietoa käytetään pelin tarjoamissa ruokaohjeissa. Lopuksi käyttäjää pyydetään valitsemaan ensisijainen ja halutessaan myös toissijainen kuntoilutavoite listalta. Tavoitteita on 25 erilaista, ja pelin mainoksissa kehutaan että näitä vaihtoehtoja on 25 sekä miehille että naisille. Näin toki onkin, mutta vaihtoehdot ovat sukupuolesta riippumatta lähes samat: noin 20 vaihtoehtoa ovat täsmälleen samat, ja lopuissa on ilmeisesti pieniä eroja (miehillä on tavoitteena esim. saada 6-pack näkyviin ja naisilla päästä bikinikuntoon). Toki miesten ja naisten treeneissä voi sinänsä olla eroja, mutta tavoitteet ovat kuitenkin lähes samat sukupuolesta riippumatta. Viimeisenä kysytään käyttäjän aktiivisuustasoa kolmesta vaihtoehdosta: ei lainkaan liikuntaa / kohtalaisen aktiivinen / urheilee vähintään kerran viikossa. Tämä määrittelee ilmeisesti treenien haastavuuden, ja jos tässä tekee väärän valinnan, ei valintaa voi korjata vaikka muuten profiilia voi muokata jälkikäteen lähes kaikilta muilta osin (pl. pituus; painon laite mittaa joka treenisession alussa). Tosin asia korjaantunee treenejä jatkettaessa: kun pelaaja suoriutuu treeneistä hyvin, ohjelma ilmeisesti nostaa treenien haastavuustasoa.

Peliä mainostetaan siten, että pelissä on neljä eri personal traineria, joilla jokaisella on omat persoonallisuudet ja jotka jokainen osaavat noin 80 erilaista treeniliikettä. Molemmat väitteet pitävät sinänsä paikkansa, mutta personal trainerien persoonien vaikutus ei näy itse treenissä ainakaan kovin selvästi. Jokaisen liikkeen jälkeen treenari arvioi harjoittelijan onnistumisen, ja näyttää sen naaman ilmeillä ja eleillä. Joku treenari saattaa virnistää iloisesti, kun toinen nostaa molemmat peukalot pystyyn. Tämän enempää ”persoonallisuutta” en ole havainnut. Myös se on totta että kaikki treenarit osaavat noin 80 liikettä, mutta ongelma on se että kaikki osaavat ne samat liikkeet. Pelissä on siis ainoastaan noin 80 erilaista treeniliikettä eikä yli 300, kuten mainoksista voisi saada käsityksen. Liikevalikoima on siis varsin suppea vaikka mukana on erilaisia treenimetodeja kuten kuntonyrkkeily, jooga, lihaskuntotreenit, ja jo mainittu pilates. 80 treeniliikettä ei olisi liian vähän jos peli tarjoaisi vain jotain aerobickia, mutta aika nopeasti käy ilmi että saman tavoitteen treenit koostuvat hyvin pitkälti samoista liikkeistä, eikä vaihtelua näin ollen liiemmälti ole, ellei vaihda tavoitteita välillä.

Olen tätä kirjoittaessani kokeillut muutamaa erilaista tavoitetta, ja kokemukseni mukaan ensisijaisen tavoitteen treenit koostuvat yleensä 10-12 treeniliikkeestä ja toissijaisen tavoitteen treenit vajaasta kymmenestä. Ensisijaisen treenin kestoaika on noin 20 minuuttia ja toissijaisen kesto noin 10 minuuttia. Mikäli haluaa treenata molempia tavoitteita, on siis treenattava kaksi treeniä peräkkäin sillä ensimmäinen treeni on suunniteltu yksinomaan ensisijaista tavoitetta silmällä pitäen. Tämä asia selvisi minulle sattumalta kun olin jo treenannut muutamana päivänä.

Treeneissä käytetään aika paljon etunojapunnerrustyyppisiä liikkeitä, ja jos näitä osuu useampi erilainen samaan treeniin, voidaan jo sanoa että treeni on kohtuullisen rasittava. Myös keskivartalo tulee kohtuullisen hyvin treenattua, mutta alavartalon osalta treenit eivät pääsääntöisesti ole olleet kovin haastavia. Myöskään aerobisesti treenit eivät ole olleet kovin rankkoja (tosin aerobinen kunto ei ole ollut minulla tavoitteenakaan). Treeneissä tehdään siis noin kymmentä liikettä, useimmiten tietty toistomäärä mutta joissakin liikkeissä tietty aika. Liikkeiden välissä on lyhyet tauot, ja aina ennen liikettä voi tarkistaa liikesuorituksen videolta. Valitettavasti ohjeet eivät ole kovin täsmälliset, ja itselläni onkin suuria vaikeuksia saada ohjelmaa hyväksymään tekemiäni tiettyjä etuojapunnerrusvariaatioita. Tämä on äärimmäisen turhauttavaa, sillä väitän että liikesuorituksessani ei ole ainakaan paljoa korjattavaa, mutta siitä huolimatta laite ei välttämättä hyväksy yhtäkään tekemistäni toistoista. Tämä taas ilmeisesti aiheuttaa sen, että ohjelma tulkitsee kehitykseni pysyvän paikallaan, eivätkä treenitkään muutu haastavammiksi. Erityisen ikävää tämä on siksi, että näitä liikkeitä on joka treenissä.

Pelin ohjeistus on puutteellista myös muuten kuin liikesuoritusten osalta: ohjelma pitää kirjaa treenaajan edistymisestä, mutta tämä edistymisen seurantasivu on mielestäni hyvin epätäsmällinen. Tavoitteiden edistyminen näytetään pylväsdiagrammina, ja pylväs nousee sitä korkeammaksi mitä paremmin treenit sujuvat (paitsi jos ohjelma ei tunnista liikesuorituksia – katso edellä). Se, mistä ohjelma tietää kuinka lähellä tavoitteen saavuttamista ollaan, on arvoitus, sillä jos tavoitteena on esim. painon pudotus, ohjelma ei tiedä mistään, onko tavoitteena pudottaa 2 vai 20 kiloa. Treenaajalle myönnetään hyvin sujuneista treeneistä pisteitä joiden mukaan saa tähtiä. Lisäksi riittävän hyvin menneestä treenistä saa pronssi-, hopea- ja kultamitaleita, ja tavoitteiden saavuttamisessa edistymistä palkitaan erilaisilla jalokivillä. Mistään ei kuitenkaan käy ilmi, mitä näillä asioilla tekee, vai tekeekö mitään. Itse vaihtaisin kaikki nämä jalokivet ja tähdet kunnolliseen viivadiagrammiin, mistä voisi seurata kunnon kehittymistä ihan oikeasti.

Pelissä voi treenata suunnitelmallisen, tavoitteisiin tähtäävien treenien lisäksi pikatreenejä. En ole kokeillut näitä, mutta ilmeisesti ne ovat jotain geneerisiä pikkutreenejä, joissa ei ainakaan ole mukana toissijaista tavoitetta. Treenit on profiloitu aamutreeneiksi, lounastaukotreeniksi ja ennen nukkumaanmenoa -treeniksi. Lisäsi pelissä on viisi erilaista kuntohaastetta, jotka ovat raskaampia kuin tavanomainen treenisessio. Kuntohaasteet ainakin ovat sellaisia, joihin ei pelaajan profiili vaikuta.

Kokonaisuutena sanoisin, että New U on kohtuullisen hyvä treenipeli. Sen kokonaisarvosanaa laskevat mm. kautta linjan huono ohjeistus ja paikoitellen huonosti toimiva liiketunnistus. Hyvää taas on se, että se on selkeästi tarkoitettu myös miehille ja se, että mukana on esim. ”the original prison workout”, eli pilates (joka ei tosin ole yhden treenikerran jälkeen kauheasti vakuuttanut). Lisäksi treenit ovat paikoitellen ihan oikeasti rasittavia, mutta vielä rasittavampaa on se, että laite ei hyväksy liikesuorituksia joissakin liikkeissä. Myös liikevalikoima on varsin suppea.

Vieläkään ei ole tullut ”täydellistä” treenipeliä Wiille. Pitäisiköhän vielä tarkistaa se marraskuun lopulla ilmestyvä Your Shape…?
 
Vastaus: Wiin treenipelit

Jos Pelit-lehti ei ole tilattu niin kannattaa ostaa Pelit-lehden Pelatkaa! erikoisnumero irtonumerona joka ilmestyi juuri. Siinä on seuraavat jumppaohjelmistot testissä, perässä pisteet tähtinä:

pc:
Tunturi MFT challenge disc / ***

Wii:
Wii Fit / *****
EA Sports Active / ****
My Fitness Coach: Get in Shape / ***
My Fitness Coach: Cardio Workout / **
Jillian Michaels' Fitness Ultimatum / *

DS:
Walk With Me! ****
 
Vastaus: Wiin treenipelit

Onko kellään kokemusta Jillian Michaels Fitness Ultimatum 2010 pelistä? Itse kaipailisin lihas kunto treeniä (punnerruksia jne.) eikä wii fit tarjoa siihen kovin monipuolista valikoimaa, ainakaan omasta mielestäni.
 
Ylös Bottom